100% αυτάρκεια για την Ουκρανία στην παραγωγή των δικών της αντιαεροπορικών Buk

1
1436

Σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Narodna Armia του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, η χώρα έχει επιτυχώς ολοκληρώσει την «απο-ρωσοποίηση» του αντιαεροπορικού συστήματος μέσης εμβέλειας Buk (κωδικοποίηση ΝΑΤΟ: SA-17 Grizzly).

Μηχανικοί σε τοπικές ουκρανικές εταιρείες κατάφεραν να αντικαταστήσουν το σύνολο των εξαρτημάτων κι υποσυστημάτων ρωσικής προέλευσης που περιλαμβάνονταν στο σύστημα.

Έτσι πλέον το σύστημα αυτό μπορεί να κατασκευαστεί 100% στην Ουκρανία, αλλά και να υποστηρίζεται τεχνικά και λογιστικά μόνο από ουκρανικές εταιρείες, χωρίς καμία εξάρτηση από την Ρωσία.

Επιπλέον ο βασικός πύραυλος του συστήματος τύπου 9M38M1 έχει αναβαθμιστεί με νέο προωθητικό για τον κινητήρα του που του εξασφαλίζει μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω αναφορά.

Φυσικά πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζει κι η Ρωσία με ουκρανικής προέλευσης υποσυστήματα και συσκευές στα δικά της όπλα, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για μία αντίστοιχη «από-ουκρανοποίηση».

Πάντως το συγκεκριμενο αντιαεροπορικό σύστημα αν και γενικά θεωρείται πολύ ικανο, ωστοσο βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας για πολύ διαφορετικό λόγο, όταν ένα από αυτά κατέρριψε ένα πολιτικό αεροσκάφος τών μαλαισιανων αερογραμμών.

Η Πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από Buk του Ρωσικού Στρατού σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας ερευνητών

Notify of
tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

Eιστε σιγουροι οτι αφορα το SA-17 (το οποιο δεν εχει παραλαβει ποτε η Ουκρανια ) και οχι το SA-11;