Η Βουλγαρία είναι ένα βήμα πριν την επιλογή του F-16

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας έχει παρουσιάσει έκθεση στο υπουργικό συμβούλιο υπέρ της επιλογής του F-16. Το γεγονός έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2018 και αποτελεί μία από τις τελικές κινήσεις, πριν η Σόφια αποκτήσει το αμερικανικό μαχητικό.

 

Σύμφωνα με το “Aeropress-bg”, η επιτροπή αξιολόγησης υποστηρίζει ότι το Gripen συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην επιχειρησιακή αξιοποίηση, με το F-16 Block 70/72 V να ακολουθεί και το EF-2000 Typhoon να κατατάσσεται τρίτο. Το F-16 Block 70/72 V μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως για 12.000 ώρες πτήσης, ενώ το Gripen για 8.000 και το μεταχειρισμένο EF-2000 για 4.000 με 5.000, αφού είναι ήδη επιχειρησιακό με την Ιταλική Αεροπορία 10-12 έτη.

 

Ο βουλγαρικός διαγωνισμός ΝΜΑ είναι σε εξέλιξη αλλά ο Μπορίσοφ “στηρίζει” το F-16!

Στο έγγραφο μεγέθους εννέα σελίδων αναφέρεται ότι το F-16 Block 70/72 V και το Gripen C/D είναι οι καλύτερες επιλογές, αλλά βασικό πρόβλημα του Gripen είναι ότι η διαθέσιμη προσφορά δεν συνοδεύεται από όπλα αέρος-αέρος. Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί επίσης η αναφορά ότι τα όπλα πρέπει να ζητηθούν από “τρίτο μέρος”, κάτι που προδικάζει την επιλογή του αμερικανικού πυραύλου AMRAAM αντί του Meteor. Στο συμπέρασμα τονίζεται ότι το F-16, εξοπλισμένο με ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και όπλα, θα αυξήσει τις ικανότητες της Βουλγαρικής Αεροπορίας.

 

Η Lockheed Martin προωθεί το F-16V στη Βουλγαρία

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη, με τη βουλγαρική πλευρά να κατευθύνεται προς το F-16 σταθερά από τέλη του 2017, αν και η ίδια είχε αρχικά επιλέξει το Gripen.

 

Βουλγαρία: πριμοδότηση στα καινούρια αεροσκάφη και στο βάθος F-16V…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Spyros

Αν μαντέψουμε με τι κινητήρα θα τα πάρουν τι κερδίζουμε;

smile

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι Βούλγαροι εδώ και χρόνια ονειρεύονται την αγορά 8+8 F-16. Είναι φυσικό επόμενο να το επιλέξουν. Αλλά προκαλεί εντύπωση ότι αντί για μεταχειρισμένα που ήθελαν (γιατί αυτά αντέχει η τσέπη τους, όπως και των κροατών, Ρουμάνων κ.α) επιλέγουν την αγορά καινούργιων. Ποιος ξέρει. Ίσως οι Αμερικάνοι να προσπαθούν να μείνει ανοιχτή η γραμμή παραγωγής των F-16 για να το πουλήσουν σε χώρες, που δεν θα τους πουλήσουν F-35. (π.χ Ταιβάν, αραβικές χώρες κ.α)

Spyros
Member
Spyros

Για το πως μόνο μεταχειρισμένα αντέχει η τσέπη τους μη παίρνετε όρκο. Φουσκώνουν οι τσέπες. Και ξεφουσκώνουν βέβαια, έτσι είν’ αυτά.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις ….

sotbak
Member
sotbak

Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα ήμουν απολύτως βέβαιος για την επιλογή…………….Μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί σε επίπεδο συντήρησης.