Επίσημη έκθεση φανερώνει απογοητευτικά στοιχεία για τις βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα διαθεσιμότητας, επισημαίνει για ακόμη μία φορά έκθεση που η βουλγαρική κυβέρνηση υιοθέτησε στις 24 Απριλίου 2019.

 

Κύριος πρωταγωνιστής της αναφοράς είναι η αεροπορία, η οποία συνάντησε 36 περιστατικά ασφαλείας κατά τη διάρκεια του 2018, τονίζει το «Aeropress-bg». Αποκορύφωμα ήταν η απώλεια του μεταφορικού ελικοπτέρου Mi-17 στις 11 Ιουνίου 2018, με συνέπεια το θάνατο των δύο χειριστών. Με βάση την έκθεση, το 41% των περιστατικών οφείλεται σε τεχνικές βλάβες και το 23% σε ανθρώπινο λάθος. Για το υπόλοιπο των περιπτώσεων δεν έχει καταλογιστεί συγκεκριμένη αιτία. Θεωρείται ωστόσο πως ουσιαστική ευθύνη φέρει το εθνικό σύστημα επιτήρησης και επικοινωνιών, γι’ αυτό και αναφέρεται η αναγκαιότητα προμήθειας τριών τουλάχιστον νέων συστημάτων ραντάρ.

 

Δυο νεκροί σε συντριβή βουλγαρικού ελικοπτέρου Mi-17

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στερεί από τη Βουλγαρική Αεροπορία τη δυνατότητα συχνότερων συνεκπαιδεύσεων με άλλες αεροπορίες, μιας και οι συμμαχικές χώρες υπολογίζουν καταλυτικά τις ελλείψεις που υπάρχουν στη Βουλγαρία. Πρόβλημα αντιμετωπίζει ακόμη η συνεργασία με την Πολωνία στο θέμα των έξι κινητήρων RD-33 για μαχητικά MiG-29. Το ζήτημα επιδιώκει να επιλύσει επιτροπή που συζητά με την πολωνική πλευρά. Ακόμη όμως και στην περίπτωση των μεταφορικών αεροσκαφών C-17 του νατοϊκού προγράμματος SAC υπάρχει πενιχρή χρήση, με τη βουλγαρική πλευρά να μην εξαντλεί το επιτρεπτό ετήσιο όριο των 65 ωρών.

 

Η Βουλγαρία επιθυμεί την προμήθεια νέων ραντάρ

 

Τα προβλήματα διαθεσιμότητας δεν είναι άγνωστη λέξη επίσης για τον Βουλγαρικό Στρατό και το Βουλγαρικό Ναυτικό. Σύμφωνα με το «Pan.bg», το 48% των θεωρητικά ενεργών αρμάτων μάχης βρίσκεται εκτός λειτουργίας, όπως άλλωστε το 40% των ΤΟΜΑ BMP-1 και το 30% των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων BTR-60. Η αντίστοιχη τιμή για τα σκάφη και πλοία φθάνει το 10%. Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν τη στρατιωτική παρέλαση της 6ης Μαΐου στην πρωτεύουσα Σόφια, όπου θα δώσουν το παρόν τρία μαχητικά MiG-29, τέσσερα εκπαιδευτικά PC-9M και ένα L-39ZA, μαζί με ελικόπτερα Mi-24 και Cougar, αλλά και μεταφορικό αεροσκάφος C-27J…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •