Τα θέματα της αμερικανικής καθημερινότητας έχουν μικρή απήχηση στην Ευρώπη και ακόμη μικρότερη στην Ελλάδα, αλλά η σφαγή στο Λας Βέγκας αυτή την εβδομάδα με 59 νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες έχει μια πτυχή που θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Τα μισά από τα 13 όπλα του εκτελεστή έφεραν μια τροποποίηση γνωστή ως «bump stock» (υποκόπανο ανάδρασης σε ελεύθερη μετάφραση) που επιτρέπει σε εκδόσεις πολεμικών τυφεκίων εφόδου που πωλούνται νόμιμα (βάση του Συντάγματος) στις ΗΠΑ να αποκτούν ταχυβολία σε επίπεδο που πλησιάζει την αυτόματη λειτουργία (FULL AUTO). Η αγορά των εκδόσεων τυφεκίων που επιτρέπουν μόνο «βολή κατά βολή» (SINGLE FIRE) είναι, όπως προαναφέρθηκε νόμιμη στις ΗΠΑ ενώ FULL AUTO εκδόσεις μπορούν να αγοράσουν μόνο εν’ ενεργεία στρατιωτικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Τα SINGLE FIRE όπλα έχουν ειδικές προβλέψεις ώστε η μετατροπή τους σε FULL AUTO να μην είναι εύκολη (παρόλα αυτά μπορεί να γίνει από ειδικό οπλουργό με βάσει κιτ από μοντέλα που προσφέρουν επιλογή «βολής 3 σφαιρών»). Εάν όμως γίνει κάτι τέτοιο για μη δικαιούμενο κατοχής τέτοιου όπλου οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργήματος που επισείει πολυετείς καθείρξεις.

 

 

Βίντεο την μεθεπόμενη της σφαγής που επιμένει να εξηγεί γιατί τα όπλα του σφαγέα ήταν νόμιμα!

Από το 2010 όμως κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά «αξεσουάρ» νομίμων τυφεκίων που επιτρέπουν σε αυτά τα όπλα να επιτύχουν ταχυβολίες (rate of fire) που αγγίζει αυτές των τυφεκίων με ικανότητα βολών κατά ριπάς.  Τα «αξεσουάρ» αυτά, γνωστά ως «bump stock» αντικαθιστούν το κανονικό κοντάκι των όπλων και ενσωματώνουν ένα μηχανικό που χρησιμοποιεί την αναδράση του όπλου για να αυξήσει την ταχυβολία. Πιο συγκεκριμένα νόμιμες εκδόσεις πολεμικών τυφεκίων θεωρούνται αυτές που κάθε πάτημα της σκανδάλης προκαλεί μια βολή και για την επόμενη θα πρέπει να πατηθεί εκ΄νέου η σκανδάλη. Στα κοντάκια «bump stock» ο εσωτερικός ελατηριωτός μηχανισμός επιτρέπει σε ένα μέρος τους, που περιλαμβάνει μια τροποποιημένη την σκανδάλη να πηγαινοέρχεται με υψηλό ρυθμό ταλάντωσης συναντώντας το ακίνητο δάκτυλο του σκοπευτή (που τυπικά δεν πατάει την σκανδάλη). Κάθε φορά βέβαια που συμβαίνει αυτό το όπλο εκπυρσοκροτεί με ρυθμό πολύ υψηλότερο από τον ρυθμό που θα μπορούσε να πατήσει επανειλημμένα την σκανδάλη ο χρήστης.

Το «bump stock» υποβλήθηκε το 2010 για αξιολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία ATF (Alcohol, Tobacco and Firearms) η οποία αποφάνθηκε ότι «αφού δεν υπήρχε εσωτερική μετατροπή στο όπλο ώστε να γίνει FULL AUTO δεν παραβιαζόταν ο νόμος» και έκρινε το «αξεσουάρ νόμιμο». Η απόφαση αυτή εκδόθηκε παρά το γεγονός ότι με το «bump stock» όπλα όπως το AR-15 αποκτούν ταχυβολία στο 70% περίπου της πολεμικής έκδοσης.

Η τραγική ειρωνεία είναι η εταιρία που ανέπτυξε το «bump stock», το υπέβαλε για έγκριση ως «βοήθημα για άτομα με κινητικά προβλήματα στα χέρια ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα».

Αν και αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα του Λας Βέγκας υπήρξε τεράστια κατακραυγή για τη χρήση «bump stock» αλλά και την οπλοκατοχή, η τελευταία διχάζει τους Αμερικανούς και πανίσχυρες οργανώσεις όπως η NRA (National Rifle Association) εξανεμίζουν κάθε φορά οποιαδήποτε προσπάθεια σχετικής νομοθεσίας.

Έτσι μετά τη σφαγή του Λας Βέγκας όχι μόνο η πώληση «bump stock» (που ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων) συνεχίζεται, αλλά οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη από τον φόβο των υποψηφίων αγοραστών μήπως απαγορευτεί η πώλησή τους. ΦΓΚ

35 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όχι ο υποκόπανος δεν φταίει, αλλά ο κόπανος που έριχνε.
  Καμία σφαίρα δεν είναι «αδέσποτη» κατά την ελληνική ορολογία.
  Οι σφαίρες είναι άψυχα πράματα όπως και τα όπλα. Δεν έχουν βούληση να «σκάνε» ή να εκπυρσοκροτούν από μόνα τους…
  Χρειάζονται την βούληση που έχει ο χρήστης τους.
  Τι να λέμε μετά;

  • Η θεωρεία «οι άνθρωποι σκοτώνουν όχι τα όπλα» είναι η κύρια γραμμή της NRA (πέραν φυσικά της συνταγματικής επιταγής» και φυσικά είναι ψευτοεπιχείρημα ή για να το αντιστρέψουμε: τα όπλα σκοτώνουν στα χέρια ανθρώπων. ΑΝ τα όπλα δεν είναι διαθέσιμα τότε ούτε οι άνθρωποι σκοτώνουν σε τέτοια κλίμακα. Η αναφορά παραπάνω επισημαίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα της ύπαρξης αυτής της μετατροπής σε όπλα στα χέρια πολιτών, ακόμη και αν δεχθούμε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει προσπάθειες gun control με το να απαγορευτούν όλα τα τυφέκια εκτός των bolt action. Δυστυχώς όλες κατέπεσαν αφού οι πολέμιου οποιουδήποτε είδους περιορισμένων στην οπλοκατοχή υποστηρίζουν (και κατορθώνουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι αυτό είναι «παραθυράκι» για την ανατροπή του δεύτερου άρθρου του Συντάγματος.

  • Μπορει οι χωρες αυτες να εχουν λιγοτερους (ή καθολου) ψυχοπαθεις και γενικα δυσαρεστημενους ανθρωπους. Αυτο δεν ειναι επιχειρημα για το ορθον της οπλοκατοχης. Για εμενα το προβλημα δεν ειναι μονο η νομιμοτητα των οπλων αλλα και η συνεπαγομενη κουλτουρα χρησης τους: ο κατοχος οπλου θεωρει οτι εφόσον ο νομος του το επιτρεπει, μπορει να κανει χρηση του οπλου του εαν απειληθει (και οχι μονο) . Ειμαι λοιπον σιγουρος οτι αν ζουσε ο φονιας του Λας Βεγκας θα ελεγε οτι «απειληθηκε»…

 2. Το θέμα με τα όπλα είναι μια «ιδιαιτερότητα» της αμερικάνικης κοινωνίας. που παρά το ενδιαφέρον μου για τα όπλα τη βρίσκω κωμικοτραγική. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ούτε ένα επιχείρημα αρκετά καλό ώστε να με πείσει ότι είναι λογικό να πωλούνται όπλα χωρίς ψυχιατρικές και άλλες αξιολογήσεις. Ναι δεκτό μια μεγάλη μερίδα Αμερικάνων θα προτιμούσαν να ζουν σε μια παράλογη πραγματικότητα χωρίς καθόλου όπλα και αυτό ΔΕΝ είναι καλή ιδέα, αλλά από την άλλη ούτε και είναι καλή ιδέα να μπορεί ο κάθε τρελαμένος να αγοράσει όπλο. Όπως και δεν είναι λογικό να αφήνει το κράτος τον κάθε εξυπνάκια να εκμεταλλεύεται νομοθετικά παραθυράκια για να κάνει διαθέσιμο αυτό που απαγορεύτηκε για κάποιο λόγο. Που να ήταν και νόμιμα τα αυτόματα, θα είχε στήσει κανένα MG3 στο παράθυρο και θα είχαμε νέα 11η Σεπτεμβρίου…

  • Το πρόβλημα με το να δίνονται άδειες μόνο μετά απο ψυχιατρική εξέταση, είναι στο να βρεθεί/ουν ψυχίατρος/οι που να υπογράψει/ουν πως ναι, ο ΦΧΨ άνθρωπος ΔΕΝ θα τρελαθεί και δε θα κάνει κάποιο έγκλημα στο επόμενο διάστημα.

   • Πάντως μέχρι στιγμής τα διάφορα σώματα ασφαλείας και οι χώρες που έχουν τέτοιο σύστημα (πχ Τσεχία, αν δε κάνω λάθος) δε φαίνεται να έχουν πρόβλημα.

    • Δεν διαφωνώ πως αλλού δίνονται τέτοιες βεβαιώσεις. Αλλά αν υποθέσουμε πως ένα τέτοιο χαρτί σε καλύπτει για τη διάρκεια μιας άδειας, που είναι πχ 3 έτη, αν θέλετε ρωτήστε έναν ψυχίατρο/νευρολόγο αν προτίθεται να βεβαιώσει πως ένας άνθρωπος που θα εξετάσει για πχ 20 λεπτά της ώρας, έχει σώας τας φρένας ΚΑΙ θα συνεχίσει να τα έχει για μια 3ετία τουλάχιστον…

 3. Στην Ελλάδα για άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου χρειάζεται εγκριση απο νευρολογο-ψυχίατρο. Μόνο λείας κανης κυνηγετικά επιτρέπονται, όχι ραβδωτής. Απαγορεύεται να φέρουν όπλα οι σεκιουριτάδες. Στον διπλανό στις ΗΠΑ Καναδά με παρομοιες αναλογίες όπλων ανα κάτοικο και νομοθεσία, ο αριθμος φόνων με όπλο είναι πολύ χαμηλός. Μαλλον κάτι δεν πάει καλά με την κουλτούρα χρήσης όπλων στις Η.Π.Α.

  • Το γελοιο της υποθεσης ειναι οτι πριν μερικα χρονια αγοραζες το οπλο και μετα περνουσες απο γιατρο.Ημουν απο τους τελευταιους που αγορασαν κυνηγετικο με τον παλιο νομο.Πρωτα πηγα στο μαγαζι πηρα μια κινεζικη χραπα-χρουπα και μου λεει ο πωλητης ,εγω σε εγραψα στο βιβλιο τωρα πρεπει μεσα σε 30 μερες να το δηλωσεις στην αστυνομια για να βγαλεις την αδεια κατοχης.Δηλαδη δεν σε ελεγχε κανεις αν ειχες προβλημα η οχι κατα την διαρκεια της αγορας.Αν ηθελα να καθαρισω τον γειτονα , να κανω ληστεια , να αυτοκτονησω κανενα προβλημα ,αγοραζες το οπλο σαν κυριος και μετα εφευγες.Στην δε ψυχιατρο συμπληρωσα ενα ερωτηματολογιο του στυλ «αγαπας τα ζωα», «μισεις τους ανθρωπους»,»θυμωνεις ευκολα» κλπ.Δηλαδη και ψυχακιας να ημουν δεν θα ελεγα μισω τους ανθρωπους ωστε να με κοψει, η θυμωνω ευκολα.Το αποτελεσμα το εβαλε μεσα σε σφραγισμενο φακελακι ωστε να μην μπορω να το δω και το παρεδωσα στο οικειο αστυνομικο τμημα απο οπου εβγαλα την αδεια κατοχης .Η οποια εχει διαρκεια 10 χρονια.Μετα απο 10 χρονια εκανα ανανεωση της αδειας.Στα 10 χρονια που θα «ξαναπερασεις» απο γιατρο μπορει ανετα να εχεις σαλταρει.Τωρα τον αλλαξαν τον νομο και πρωτα πρεπει να περασεις απο γιατρο και μετα να εγκριθει η αγορα του οπλου.Μετα το ερωτηματολογιο περασα απο μια επιτροπη στο νοσοκομειο(αυτοι σιγουρα ειδαν τι εγραφε η ψυχιατρος στο φακελακι),Μου λεει ο ενας «γιατι θελεις να αγορασεις οπλο» οποτε τον εστειλα αδιαβαστο , εχω αγορασει ηδη πριν 10 μερες του λεω, οριστε η αποδειξη, σε εσας ηρθα για να μπορεσω να βγαλω αδεια κατοχης, αν ηθελα να καθαρισω καποιον θα το εκανα μεσα σε αυτες τις 10 μερες.Σφραγισε την αιτηση και με εδιωξε.

  • «Στην Ελλάδα για άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου χρειάζεται εγκριση απο νευρολογο-ψυχίατρο»

   Σωστά.

   Μόνο που δεκτή απο την Αστυνομία γίνεται και εξέταση απο ‘απλό’ παθολόγο (χωρίς να αναφέρει παθολόγο ο νόμος περι όπλων). Το γιατί, είναι απο αυτά που ποτέ δε συζητάμε…

 4. Το να μπορεί να αγοράσει κάποιος τυφέκια εφόδου στρατιωτικού τύπου για δήθεν «προστασία του σπιτιού» λες και πρόκειται ποτέ να πυροβολήσει ληστές στα 100m και μάλιστα καμιά 10αριά από αυτούς γιατί θέλει και ημιαυτόματο είναι εξ αρχής τραγικό. Για μες στο σπίτι άντε και το χωράφι μια σύγχρονη κυνηγετική καρμπίνα είναι υπεραρκετή, τα υπόλοιπα είναι απλά για show και μαγκιά.
  Όσο για το επιχείρημα τί γίνετε αν συναντήσω μανιακό που πυροβολά στο δρόμο η απάντηση είναι απλή, από τη στιγμή που αυτός θα ξεκινήσει να πυροβολά αν θέλει να σε φάει θα έρθει πίσω από την πλάτη σου και δεν θα προλάβεις να κάνεις τίποτα ότι όπλο και να έχεις. Εκτός βέβαια αν αρχίσεις προληπτικά να πυροβολάς όποιον δεν έχει φάτσα που θεωρείς τίμια.

 5. Σε εναν πληθυσμο 300 εκ. οι θανατοι απο οπλα ειναι γυρω στις 15000 το χρονο, την ιδια στιγμη οι θανατοι απο καρδια,παχυσαρκια,καρκινους,τροχαια κλπ υπερβαινουν το 1.500.000.Δηλαδη αντιστοιχει ενας θανατος απο οπλα για καθε 100 θανατους απο αλλες αιτιες.Απλα οι θανατοι απο οπλα ειναι πιο θεαματικοι και πιανουν πρωτοσελιδα, ενω οι αλλοι περνουν απαρατηρητοι.Ετσι οταν εχω μια πισινα με διαρροη και χανω ολοκληρα κυβικα μετρα με νερο δεν ασχολουμε με την βρυση που σταζει και χανω μερικα λιτρα.Αυτος ειναι και λογος που δεν μπορουν να περασουν τοσο ευκολα τα μετρα εναντια στην οπλοκατοχη.

  • Η συγκριση που κανεις ειναι το λιγοτερο ατοπη αν οχι προσβλητικη. Το αν καποιος επιλεγει ο ιδιος να καπνιζει , να οδηγα επικινδυνα, ή να τρωει ανθυγιεινα, ΔΕΝ μπορει επ’ουδενι να συγκριθει με τον αδικο, απροσδοκητο, αθελητο και εν τελει ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΘΑΝΑΤΟ επειδη καποιου του καπνισε να αρχισει να πυροβολα και μαλιστα με οπλα που η κυβερνηση του θεωρει «νομιμα». Τελος , εχουμε στη σχολικη ηλικια ομαδικους θανατους απο καρδια,παχυσαρκια,καρκινους,τροχαια? Μαλλον οχι, εχουν ομως στις ΗΠΑ απο πυροβολισμους πυροβολημενων μεσα σε σχολεια γιατι δεν τους κανανε παρεα οι αλλοι ή πηρανε κακους βαθμους… Νομιζω οτι πρεπει να ανακαλεσεις το σχολιο σου.

   • Δεν καταλαβες το νοημα του σχολιου.Αυτη ειναι η θεση των αμερικανων που υποστηριζουν την οπλοκατοχη, οτι δηλαδη ας λυσει πρωτα η πολιτεια τους θανατους απο ολες τις αλλες αιτιες και μετα ας ασχοληθει μαζι μας.Την ιδια στιγμη που εχουμε σε ενα σχολειο 50 θανατους εχουμε σε ολη την χωρα (την ιδια εβδομαδα, τον ιδιο μηνα) αλλους 5000 απο αλλες αιτιες.Οι 50 γινονται πρωτοσελιδο,οι 5000 οχι.
    ΥΓ ποτε δεν σου ζητησα να ανακαλεσεις σχολιο σου με το οποιο δεν συμφωνησα!

    • Η διατυπωση του σχολιου εδειχνε σαν να επροκειτο για δικη σου αποψη. Αυτο ενισχυθηκε επειδη ξερω οτι εισαι ο ιδιος κατοχος οπλων κυνηγιου. Αφου δεν ισχυει αυτο, χαιρομαι πολυ που το διευκρινιζεις και με διορθωνεις. Εφόσον δεν ειναι η δικη σου αποψη αλλα την κατακρινεις κιολας, συμφωνουμε και ολα ΟΚ.
     ΥΓ Δεν μιλαμε φιλε τσιμουχα για σχολιο πλακα τυπου ρωσολαγνος/αμερικανολαγνος ή «δεν ειναι αυτο το ατρακτιδιο, ειναι το ταδε». Ανθρωποι σκοτωνονται πλεον απο οπλα και στα δικα μας σχολεια «κατα λαθος»…

     • Στην Γερμανία επιτρέπεται ἡ κατοχή «ιστορικών» στρατιωτικών όπλων,δλδ που έχουν χρησιμοποιηθεί πρίν τον Σεπτέμβριο του 1945,χωρίς πάντως δυνατότητα αυτομάτου πυρός,και χωρίς δυνατότητα να δεχθούν ξιφολόγχη,σύν κάποιους ακόμη μανδαρινισμούς που αφορούν περισσότερο συγκεκκριμένους τύπους όπλων.
      Ακόμη,σύγχρονα όπλα χωρίς δυνατότητα ριπής και ξιφολόγχης.
      Ὡστόσο,σε μία απερίπτωση «αμόκ» το 2009 στο Winnenden,χρησιμοποιήθηκε από ανήλικο -άρα μή δικαιούμενο οπλοφορίας- ένα πιστόλι που ανήκε στον πατέρα του,και σε άλλη περίπτωση στο Lörrach 2010 ,ένα σκοπευτικό κυνηγετικό.
      Υπάρχουν χιλιάδες στρατιωτικών προδιαγραφών όπλα,όπως το «τυφέκιο εφέδρων» (Reservisten Gewehr) HK-41,παραλλγή του G-3,αλλά δέν έχουν εμπλακεί σε shoot outs.
      Αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις,και στις ΗΠΑ και αλλού,οἱ φόνοι γίνονται με πιστόλια παρανόμως κατεχόμενα,ἤ κυνηγετικά,όπως στο Αγρίνιο το 2006.
      Επίσης,οἱ περισσότερες ανθρωποκτονίες γίνονται χωρίς χρήση πυροβόλων όπλων,και ειδικά οἱ ιδιαζόντως ειδεχθείς.
      Τέλος,τό ότι στις ΗΠΑ έχουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα,δέν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε το κυνήγι μαγισσών στην Ἑλλάδα,και μάλιστα από λάθος αφετηρία.
      Διότι τα περισσότερα όπλα που σκοτώνουν σε ειρηνική περίοδο,συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σκοτώνουν «κατά λάθος » στα σχολεία,δέν είναι καταγεγραμμένα.

  • Το επιχείρημα αυτό είναι all-time NRA classic. Το πρόβλημα με αυτό όμως είναι ότι οι θάνατοι αυτοί είτε είναι πολύ δύσκολο να αποτραπούν, είτε είναι ναι μεν αποτρέψιμοι αλλά προσπαθούμε συνεχώς να τους ελαττώσουμε (πχ εκστρατείες ενημέρωσης, καλύτερες θεραπείες κλπ, κάτι που δεν ισχύει για τους θανάτους από όπλα, ειδικά από όπλα στα χέρια τρελών). Κι επιπλέον τίθεται θέμα για το ποιος επηρεάζεται. Το ότι εγώ κατεβάζω cheeseburgers το ένα μετά το άλλο και βουλώνω τις σωληνώσεις μου είναι δικό μου θέμα που δεν επηρεάζει τους γύρω μου (όχι όσο μια 5.56 τέλος πάντων). Όταν όμως παίρνω το AR και αρχίζω μπαπ μπαπ μπαπ όποιον βρω, ε τότε προφανώς επηρεάζω κι άλλους…

   Για να γυρίσω δηλαδή στο δικό σου παράδειγμα, μπορεί να χάνεις κυβικά μέτρα απ’την πισίνα και μόνο λίτρα απ’τη βρύση, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν και πολλά για την πισίνα, αλλά για τη βρύση υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

   • Eχω αν ειχα πισινα θα κοιτουσα να περιορισω πρωτα την διαρροη εκει και μετα θα ασχολιομουν με την βρυση.

    «. Το ότι εγώ κατεβάζω cheeseburgers το ένα μετά το άλλο και βουλώνω τις σωληνώσεις μου είναι δικό μου θέμα που δεν επηρεάζει τους γύρω μου»

    Νομιζεις, ο καθε θανατος επηρεαζει, τους δικους σου, τους διπλα σου, την δουλεια σου , το συστημα ασφαλειας κλπ.
    Να στο θεσω αλλιως , μπορει ενας πιλοτος πχ της ΠΑ να πει θα τρωω 10 μπεργκερ την ημερα, και αν πεθανω αυτο θα επηρεασει μονο εμενα, η πολιτεια που ξοδεψε εκατομμυρια για να σε εκπαιδευσει δεν επηρεαζεται;
    Εχεις υποψη σου τι τεραστιο κοστος εχουν τα τροχαια και οι αναπηριες σε ενα κρατος;

    • Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Την προτεραιοποίηση σωστά την κάνεις, το θέμα είναι ότι μόλις πας πρώτα στην πισίνα, θα δεις πως αυτή δε φτιάχνεται άλλο, ενώ η βρύση μπορεί να βελτιωθεί πολύ. Ανεξάρτητα απ’το ποιο είναι πιο σημαντικό, από τη στιγμή που μόνο το ένα από τα 2 χωράει βελτιώσεις, ε μόνο μ’αυτό μπορείς να ασχοληθείς. Και για να ακριβολογούμε, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι (πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην υγεία/κλπ), αλλά γίνονται συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης που η NRA εμμέσως κάνει ότι δεν υπάρχουν. Θέλω να πω δηλαδή ότι δε στέκει να κάνει η NRA ισοπεδωτικές δηλώσεις του τύπου «τόσοι άνθρωποι χάνονται από όλες τις άλλες αιτίες, τα όπλα είναι μια στάλα στον ωκεανό», αφού για όλες τις αιτίες πλην των όπλων μπαίνουν συνεχώς νέες καινοτομίες και κανονισμοί για να αποτρέπουν αυτούς τους θανάτους. Ουσιαστικά λένε «εσείς βελτιώνεστε, εμείς όμως όχι»…

     Περίμενα τέτοια απάντηση, και γι’αυτό ακριβώς έβαλα εκείνη την παρένθεση από δίπλα.

     Επίσης, θέτοντάς το μου αλλιώς, έδειξες ακριβώς αυτό που εννοούσα στην αρχή της 1ης παραγράφου μου: ένας πιλότος της ΠΑ ΔΕΝ μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί έχουν μπει κανόνες για να αποτρέπονται τέτοια περιστατικά. Δηλαδή για ό, τι είναι σημαντικό και η αμέλεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες, θεσπίζουμε κανόνες. Αλλά για κάποιο λόγο στις ΗΠΑ θεωρούν ότι τα όπλα δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία…

    • Τελικα τα ψιλομπερδευεις. Ειναι δικη σου η επιμαχη πιο πανω αποψη ή της NRA και την απορριπτεις? Πιστευεις οτι δεν αξιζει ενα κρατος να ασχοληται με τα οπλα επειδη οι θανατοι που προκαλουν ειναι τελικα λιγοτεροι απο αυτους που οφειλονται σε αλλες -παθολογικες- αιτιες ? Εισαι υπερ της ελευθερης οπλοκατοχης με αμερικανικα προτυπα?
     Πλιζ ξεκαθαρισε.

     • Αντε παλι απο την αρχη, αυτο ειναι επιχειρημα των αμερικανων που δεν θελουν την απαγορευση για τα οπλα.Το σκεπτικο τους χαζο η οχι ειναι οτι σε τελικη αναλυση οι θανατοι απο τα οπλα ,οσο εντυπωσιακα πρωτοσελιδα και να γραφουν ειναι 1 στους 100 σε σχεση με τους αλλους θανατους.Σαφως και ενα κρατος πρεπει βαζει κανονες αλλα πρεπει να τους βαζει σε ολους τους τομεις,ωστε μετα να μην μπορει να βγει ο αθενας και να λεει το πιο επανω επιχειρημα.Φαντασου τι εχει να γινει στην Αμερικη αν βγει αυριο μια κυβερνηση και πει απαγορευω την καθε ανθυγιεινη διατροφη.Μετα δεν θα μπορει να πει αυτος που εχει τα οπλα γιατι μου τα απαγορευεις;

      ‘Εισαι υπερ της ελευθερης οπλοκατοχης με αμερικανικα προτυπα?’

      Στην Ελλαδα οχι γιατι ειμαστε καφροι.Και στην Νορβηγια που εχει χιλιαδες σκοπευτες και ιδιοκτητες ραβδωτων οπλων εμφανιστηκε ενας και εκανε την ζημια.Στην αμερικη εμφανιζονται οχι ενας αλλα 50 πχ το χρονο.
      Η κατοχη οπλου ειναι θεμα παιδειας πρωτα απο ολα ,γιατι δηλαδη στην Ευρωπη εχουμε 1-2-5 περιστατικα και στην Αμερικη 50.Εκει πρεπει να εστιασει την προσπαθεια της αμερικανικη κυβερνηση.

     • «Στην Ελλαδα […] ειμαστε καφροι.»

      Ναι, είμαστε.

      Έτυχε να μεγαλώσω σε μια περιοχή της Ελλάδας με αγάπη (μάλλον υπερβολική) για τα όπλα. Πολλά μέλη της οικογένειάς μου είναι κυνηγοί, πολλά παιδιά μεγαλώσαμε με κάποιο αεροβόλο ως ενασχόληση, κάποιοι στη συνέχεια έπιασαν και τη σκοποβολή.

      Μετά πήγαμε στρατό. Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ σοκ για εμένα προσωπικά η διαπίστωση πως ο μέσος νέος Έλληνας φαντάρος όχι μόνο δεν έχει πιάσει όπλο πριν τη θητεία του, αλλά θεωρεί φυσιολογικό να παίζει με αυτό το εργαλείο. Η εικόνα μιας σειράς παιδιών 20-22 χρονών, καθισμένων σε ένα πεζούλι, ο καθενας με ένα G3, ο υποκόπανος στο έδαφος και η φλογοκρύπτη ΣΤΟ ΣΑΓΟΝΙ τους, «για πλάκα», δεν θα μου φύγει ποτέ. «Σιγά ρε μαλ… πως κάνεις έτσι, αυτά εδώ (δηλ. τα όπλα του κέντρου) δεν έχουν ρίξει σφαίρα 20 χρόνια!»

      Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν πόσο τραγική είναι αυτή η εικόνα δεν έχουν καμία δουλειά να κρατούν όπλα, γενικώς, πόσο μάλλον να τα έχουν και σπίτι τους.

 6. στην αμερική τα πληρως αυτοματα οπλα εχουν απαγορευτεί απο την δεκαετία του 80, και οι εκδοσεις πολεμικων οπλων οπως το AR-15, ειναι ημια-αυτοματες εκδοσεις και δεν μπορουν να αποκαλουνται τυφεκια εφοδου. προφανως και χρειαζεται καλυτερη διαδικασία στην χορηγηση των αδειών αλλα η πληρης απαγορευση των οπλων θα τα απαγορευση απο τους νομιμους πολιτες και οχι τους εγκληματίες/τρελαμενους αφου αυτοι θα τα προμηθευτουν απο την μαυρη αγορα η οποια ειναι αδυνατον να ελεγχθεί σε οποιαδήποτε χώρα οπως γινεται και με τα ναρκωτικά. προφανως και χρειαζεται μελέτη το θέμα και οχι σπασμωδικες ενεργειες. αν η αμερικη και οι ΗΠΑ εχουν φτασει στο ενα άκρο, η ευρωπη και η ελλάδα εχει φτασει στο αντιθετο και καταδικαζει πολιτες σε πολλα χρονια καθειρξη γιατι τόλμησαν να προβαλουν άμυνα ακόμη και μεσα στο σπιτι τους, πχ αν χρησιμοποιησεις μαχαιρι εναντιον κακοποιου που προσπαθει να σε στραγγαλισει εισαι ενοχος ανθρωποκτονιας με προθεση γιατι δεν χρησιμοποιησες τα ιδια μεσα δηλ χέρια ή αν πυροβολησεις κακοποιο με κυνηγετικό όπλο που εισεβαλε στο σπιτι σου οπλισμενος με μαχαιρι παλι θα καταδικαστεις γιατι χρησιμοποιησες οπλο που δεν δικαιουσουν να χρησιμοποιησεις σε άμυνα (ηταν κυνηγετικη αδεια και σκοποβολής όχι αυτοάμυνας), και γιατι η βια σου υπερεβη την βια του κακοποιου, εσυ ειχες οπλο αυτος μαχαιρι, ο κακοποιος θα βγει σε λιγα χρονια ή και αμεσως και εσυ θα κατσεις μεσα, γιατι δεν μπορουσε να αποδειχτει οτι ναι μεν ηταν οπλισμενος με μαχαιρι αλλα δεν ηταν αμεση η απειλη κατα την ζωή σου! δηλαδη θα ρωταμε τους κακοποιους που εισβαλουν στο σπίτι «συγνωμη κυριε διαρρηκτα θα μας ληστεψετε απλως ή θα μας ληστεψετε βιασετε/σκοτωσετε επίσης»?

  • Οι εγκληματίες βεβαιως και θα βρουν οπλα. Οχι ομως για ριχνουν στο πληθος. Οι τρελαμενοι ισως βρουν οπλα. Ειναι ομως πολυ δυσκολοτερο να βρουν οταν δεν εχει καθε γειτονια το οπλαδικο της, οπως εμεις εχουμε π.χ. καβες. Ο θανατος ενος ανθρωπου , δηλαδη ο ανεπιστρεπτι χαμος του απο τη ζωη, ειναι σε καθε απειρως μεγαλυτερο εγκλημα απο την κλοπη και το βιασμο. Γι’αυτο και πραγματι γινεται δικαστηριο ακομα και αν ο θανων ειναι επιδοξος ληστης. Παρ’ολα αυτα, οι καταδικες για νομιμη αμυνα ειναι τοσο λιγες που δεν θα επρεπε να το συζηταμε. Φυσικα και θα χρησιμοποιουσαμε καθε τροπο για να αμυνθουμε εναντιον ενος εγκληματια που εισβαλει στο χωρο μας, ακομα και αν η Αστυνομια συμβουλευει να παμε με τα νερα του.

   • φιλε μανωλη, συμφωνα με τον Ποινικο κωδικα δεν υπαρχει νομιμη αυτοαμυνα εναντι ενος εγκληματια που εισβαλει στον χωρο σου απλουστατα γιατι ο ΠΚ 22 (1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας.
    2. Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
    3. Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθ­μό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθε­σης και από τις λοιπές περιστάσεις.

    συμφωνα με την ερμηνεια που δινουν παγια οι δικαστες η εισβολη στον χωρο σου ΔΕΝ ειναι αμεση απειλη για την ζωή σου ή την σωματικη βλάβη των δικών σου!
    δηλαδη αν εισβαλει άοπλος διαρηκτης και τον ξυλοφορτωσεις και παραδωσεις στην αστυνομία , σου κανει μυνηση και με το αυτοφωρο συλλαμβανεσαι (όπως εγινε με πατερα και γιο προσφατα που ξυλοφορτωσαν διαρρήκτη!
    ως επιθεση οι δικαστες ανωγνωριζουν περιπτωσεις στλ βεντετας, ερχεται οπλισμενος καποιος γνωστός σου με διαφορές και φωναζει » μανωλη θα πεθανεις» και πυροβολει στο σπιτι σου!
    ή τρομοκρατικες επιθεσεις στυλ μπατακλαν, σε τραινα κτλ που ετυχε να εχεις το οπλο σου πχ καραμπίνα γιατι πηγαινες στο κυνηγι ή στο σκοπευτηριο και εγκλωβιστηκες και αναγκαστηκες να ανταποδωσεις στα πυρα τους!
    παραδειγμα
    ηλικιωμενος ανω των 70 δεχτηκε εισβολη 2 αλλοδαπων, ο ηλικιωμενος ισχυριστηκε οτι θα τον στραγγαλιζε ο ενας διαρηκτης και τον καρφωσε με ενα μαχαιρακι στην μηριαια αρτηρια του ποδιου με αποτελεσμα ακατασχετη αιμοραγια με αποτελεσμα ο δραστης να καταληξει, αποφαση δικαστηριου εκρινε τον ηλικιωμενο ενοχο χωρις ελαφρυντικα για αποπειρα ανθρωποκτονιας με προθεση και επεβαλε ανω των 10 ετων φυλάκιση χωρίς αναστολή, γιατι κατα το δικαστηριο δεν πεισθηκε τι υπηρχε πραγματι επιθεση, και ο ηλικιωμενος επειδη ειχε λογω δουλειας νοσηλευτης γνωσεις ανατομίας εκρινε οτι επιτηδες τον μαχαιρωσε εκει για να τον σκοτωσει χωρις να ειναι εμφανη σε μη γνωστες οτι ηταν το σημείο θανατηφόρο. δεν ελαβε υποψη ελαφρυντικα οπως προτερου εντιμου βιου ή το συμφωνα με

    άρθρο 23 ΠΚ υπερβαση άμυνας. Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83), και αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυ­τήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρ­βαση, αν ενέργησε μ’ αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.
    οι δικαστες εκριναν οτι δεν υπηρχε ταραχη ή φοβος εξαιτιας της εισβολης στο σπίτι του!
    η ποινή για τον δευτερο αλλοδαπο εισβολέα? εκριναν οτι ηταν απλη συνεργεια, την οποια βεβαιωσε ο ηλικιωμενος, και αφου ειναι πλημμελημα η ποινή του ηταν με αναστολη λογω συμφωρησης των φυλακων και αφεθηκε ελευθερος!
    πες μου τωρα οτι εχεις το δικαιωμα στην αυτοάμυνα στην ελλαδα!

  • Η πλήρης απαγόρευση των όπλων δεν έχει καμία καλή δικαιολογία, αυτό εξυπακούεται. Από κει και πέρα όμως, είναι λίγο υπερβολή να λέμε ότι όποιος έχει κακές προθέσεις μπορεί να βρει όπλο, και μάλιστα τουφέκι εφόδου στη μαύρη αγορά. Κατ’αρχήν οι μαυραγορίτικες τιμές για τέτοια όπλα είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους. Έπειτα, πρέπει να έχεις τις σωστές διασυνδέσεις και συμπεριφορά. Δε μπορεί το κάθε βλαμμένο 18χρονο που έχει θέματα με την κοινωνία να 1. ξέρει που να βρει το σωστό έμπορα, και 2. να διαπραγματευτεί σωστά (είναι που είναι κοινωνικά ανάπηρος, να δω πως θα τα βγάλει πέρα με μια κοινωνική νοοτροπία με την οποία δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή). Δεν έχει street smarts, πως το λένε. Σε μας το συνηθισμένο προφίλ ιδιοκτήτη Καλάσνικοφ είναι καριερίστας εγκληματίας που ξέρει ποιος τι και που, και που είχε και άφθονη προσφορά από το διαλυμένο Ανατολικό Μπλοκ. Καμία σχέση με τον κάθε τυχαίο τρελάρα σε μια χώρα που επί το πλείστον παράγει τα δικά της όπλα και δεν ρέουν ανεξέλεγκτα κατά χιλιάδες από τα σύνορα. Τέλος, να πω ότι το «criminals don’t follow the law» είναι άτοπο γιατί δεν έχει σημασία τόσο ο νόμος όσο το πόσο καλή είναι η τήρησή του από τις Αρχές. Και στην χώρα που υποτίθεται ότι έχουν το μεγαλύτερο % φυλακισμένων, θα έλεγα ότι είναι πολύ καλοί στην τήρηση.

   Σε κάθε περίπτωση, αν ήταν τόσο εύκολο για τους εγκληματίες να αποκτήσουν πολεμικά όπλα, ο Paddock θα μπορούσε εύκολα να αγοράσει (είχε λεφτά ο άνθρωπος) πλήρως αυτόματα όπλα παράνομα. Παρόλα αυτά, δεν το έκανε. Μάλλον υπήρχαν λόγοι για αυτό…

   • Σωστη παρατηρηση. Ο Paddock δεν αγορασε «παρανομα» πληρως αυτοματα οπλα διοτι εαν του γινοταν καποιου ειδους ελεγχος πριν τα χρησιμοποιησει (στο δρομο, στο ξενοδοχειο) θα πηγαινε απευθειας στην ψειρου με τους μαυρους. Με τα «νομιμα» που κουβαλουσε ομως , ακομα και αν τα εβλεπαν αστυνομικοι πριν το συμβαν , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ βασει νομου…
    Αυτο ειναι εξισου τραγικο με την δολοφονια τοσων ανθρωπων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here