Tο μυστικό όπλο των Ορεινών Κυνηγών της Bundeswehr

23
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Υπάρχουν μέρη όπου τα ευκίνητα ελαφρά τεθωρακισμένα Wiesel δεν μπορούν να φτάσουν, ούτε καν τα αρθρωτά ερπυστριοφόρα Bv 206S των ειδικών μονάδων ορεινού αγώνα της PL-XX της Bundeswehr. Όμως ο Στρατός έχει ακόμη το απόλυτο 4×4: το… μουλάρι. Το δύσκολο αλπικό τοπίο είναι το φυσικό πεδίο ασκήσεων για τους στρατιωτικούς ημιόνους της 23ης Ορεινής Ταξιαρχίας Πεζικού, της τελευταίας μονάδας του γερμανικού Στρατού που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί άλογα και μουλάρια.

«Τα μουλάρια είναι δυνατά, εξυπηρετικά και τίμια ζώα. Αν είσαι καλός μαζί τους, είναι κι αυτά μαζί σου» λέει ο Λοχίας Μάριο Τις. Και το κυριότερο, κουβαλούν εκεί που δεν μπορεί να προσεγγίσει άλλο μέσο εφόδια, τρόφιμα, νερό, πυρομαχικά, ακόμη και βαρέα όπλα, όπως όλμους. Σημειωτέον ότι ως τμήμα δύναμης σταθεροποίησης (Stabilisierungskräfte) η Ταξιαρχία δεν έχει δικό της Πυροβολικό, οπότε πυρά υποστήριξης με όλμους παρέχουν οι Λόχοι βαρέων όπλων (Schwere Jägerkompanie) που διαθέτει κάθε Τάγμα.

Τα υποζύγια της Gebirgsjägerbrigade 23 είναι σημαντικά για τις αποστολές του ΝΑΤΟ σε ορεινό τοπίο. Και δουλεύουν σκληρά. Πορείες πέντε, έξι και επτά ωρών δεν είναι κάτι ξένο για τους ημιονηγούς των Gebirgsjäger.

Συντήρηση… εξοπλισμού από τους ειδικούς του 64ου Κτηνιατρικού Αποσπάσματος. Τα μουλάρια είναι ολιγαρκή αλλά θέλουν προσοχή και φροντίδα, όπως κάθε οπλικό σύστημα.

Η παρουσία φορτηγών ζώων στον γερμανικό Στρατό είναι μακρά και πολύτιμη. Γι’ αυτό οι μονάδες ημιονηγών και δεν έλειψαν από το οργανόγραμμα της νεοσύστατης Bundeswehr το 1958. Αποστολή τους είναι η υποστήριξη των Ορεινών Κυνηγών σε δύσβατο περιβάλλον, όταν όλα τα άλλα μέσα –συμπεριλαμβανομένου του ελικοπτέρου– αδυνατούν να φανούν χρήσιμα. Με δυνατότητα μεταφοράς φόρτων 100 και πλέον κιλών σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, διανύοντας αποστάσεις πάνω από 50 χλμ ημερησίως, δικαιολογημένα τα μουλάρια θεωρούνται asset.

H Gebirgsjägerbrigade 23 ‘Bayern’ με έδρα το Bad Reichenhall (1. Gebirgsdivision μέχρι το 2001) αποτελείται από τέσσερα Τάγματα Πεζικού, ένα Μηχανικού Μάχης, ένα Αναγνώρισης και ένα Εφοδιασμού, συν το κέντρο εκπαίδευσης κτηνών της Ταξιαρχίας και τον Λόχο Διοικήσεως. Η δύναμή της ανέρχεται σε 6.500 στρατιώτες, με τα Τάγματα των Ορεινών Κυνηγών ανεπτυγμένα στην νότια Βαυαρία όπου οι βαυαρικές Άλπεις προσφέρουν άπλετο χώρο για… ρεαλιστική εκπαίδευση στον ορεινό/χειμερινό αγώνα.

Η Ταξιαρχία ειδικεύεται επίσης σε μάχη σε δυσχερές έως ακραίο περιβάλλον (εντός αστικού ιστού, σε αρκτικό έδαφος αλλά και σε περιβάλλον ερήμου) και λαμβάνει συχνά μέρος σε ασκήσεις και επιχειρήσεις της Συμμαχίας με τον σύγχρονο εξοπλισμό της –ερπυστριοφόρα Wiesel, παντοδαπού εδάφους Hägglund Bv 206S και οκτάτροχα τεθωρακισμένα Boxer. Στο αλπικό υψόμετρο όμως τον λόγο έχουν τα πιο «παραδοσιακά» μέσα.

Αλέξανδρος Θεολόγου    

Πρώτη δημοσίευση 28/2/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

θα μπορούσε και η ελλάδα να διαθέτει ένα σύνταγμα ορεινού αγώνα με μουλάρια, έτσι ώστε να μην χαθεί η επαφή με τα ζώα. είναι γεγονός ότι μπορεί να πάει εκεί που κανένα αυτοκίνητο δεν πάει και είναι σχεδον τσάμπα Fos=0. Ποιος δεν θυμάται το Μόντε Κασίνο όπου ο στρατηγός Ζουέν πέτυχε με μια κυκλωτική κίνηση μεσα απο τα βουνά να αποκόψει την γερμανική άμυνα , πράγμα που δεν είχαν καταφέρει βομβαρδισμοί απο αεροπλάνα κ βαρέα πυροβόλα, η απόβαση στο Άντζιο και ατελειωτες επιθέσεις στο μοναστήρι.

gdmast
Member
gdmast

FOS 0? και ο σανός?

chikichiki
Member
chikichiki

Έχουμε πλεόνασμα εγχώριας παραγωγής, δεν υπάρχει πρόβλημα…

Amateur Pilot
Guest
Amateur Pilot

Θυμιζει αλλες εποχες κι αλλες εικονες απο τον ΕΣ . Εποχες οπως το Επος του 1940, ή την Ενδοξη Μικρασιατικη Εκστρατεια 1919-1922 !!! Ή ακομα και τις εκκαθαριστικες επιχειρησεις του Ε.Σ. το 1946-1949….αλλες εποχες, ένδοξες….

recce
Member
recce

Βουνά… sign me up!

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Εάν είχαμε μουλάρια Φαντάσου τι κράξιμο είχε να πέσει, όλοι θα λέγανε ο μοναδικός στρατός στον κόσμο που χρησιμοποιεί μουλάρια, καλά θα πάμε να πολεμήσουμε τους Τούρκους με μουλάρια; Και άλλα τέτοια.
Αλλά βέβαια τώρα που μάθαμε από την πτήση ότι έχουν οι Γερμανοί, γιατί δεν έχουμε και εμείς, ειδικά εμείς με τόσα βουνά θα έπρεπε να είχαμε, και τι Φοβερό εργαλείο, και τα λοιπά;

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Mήτσος Μάντζος. δε περιμέναμε τους Γερμανούς έχουμε μετρήσει κάμποσα μονοπάτια που δεν πατάει αυτοκίνητο.

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Κωνσταντίνε δεν αντιλέγω, αλλά θα σε παραπέμψω στο παρακάτω σχόλιο του Γιάννη.

chikichiki
Member
chikichiki

Αληθές, αν και για το μουλάρι ο αντίλογος που δικαιολογεί τη χρήση τους είναι πιστεύω πιο εμφανής, ακόμα και τα μη επανδρωμένα που αναπτύσσονται για τέτοια περιβάλλοντα κάτι τετράποδα δεν είναι;

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Σωστός ο chiki. Τα τετράποδα ρομπότ. Δεν το είχα σκεφτεί.

peet14
Guest
peet14

Mουλάρια υπήρχαν στον ΕΣ μέχρι τουλάχιστο το 1979 -1980

Mirage
Member
Mirage

Άσχετου χρησιμότητος, οοοοοοτι δούμε να χρησιμοποιούν οι άλλοι στρατοί το θέλουμε τώρα κι αναρωτουμεθα διατί η πατρίς κοιμάται !!! Αν δούμε τους Ιάπωνες να χρησιμοποιούν στρουθοκάμηλους σε ρόλο “επιθετικου” να ραμφιζουν τους αντιπάλους του ανατέλλοντος ηλίου θα γίνει της τρελής!!!!!!!!! “Τι κάνουν οι υπεύθυνοι; Που είναι τα τάγματα στρουθοκαμηλιστων; Όταν θα αρχίσει η επίθεση της Τουρκίας θα είναι αργα (ποτέ θα αρχίσει άραγε… από μικρός τ ακουω…….)

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Χαχαχαχα Σωστός ο Γιάννης.

dimitrisx
Member
dimitrisx

Είσαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται για την Ήπειρο;

Lefteris
Member
Lefteris

Θυμάμαι αντίστοιχο αφιέρωμα στο περιοδικό “Σύγχρονος Στρατός” ! (για όσους το θυμούνται )

Giannis
Guest
Giannis

+1

Onair
Guest
Onair

Από θείο μου που ήταν ημιονηγός στο μέτωπο το 40 ξέρω πόσο πολύτιμα υπήρξαν τα μουλάρια τότε και ειδικά στο ορεινό πυροβολικό.
Και ο ποιητής Καββαδίας ήταν τότε συνάδελφος του.
Θα μπορούσε στα ΛΟΚ να υπήρχε και ένας λόχος αντίστοιχος του Γερμανικού just in case.

Amateur Pilot
Guest
Amateur Pilot

+1

konstantinostekton
Member
konstantinostekton

Σε παλαιότερο άρθρο σας είχατε αναφερθεί σε έφιππη μονάδα της USAF. Τα συμπαθή τετράποδα έχουν αποδείξει πολλάκις την αξία τους στο πεδίο. Ιδιαίτερα δε ο ΕΣ είχε σημαντική εμπειρία επί του θέματος, την οποία δυστυχώς έχει πλέον απολέσει. Παρ’ότι όμως τα εργαλεία του πολέμου έχουν βελτιωθεί, το εδαφικό ανάγλυφο της χώρας έχει παραμείνει το ίδιο. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, περί της χρησιμότητας μια ομάδας πεζικού μετά όνων φορτωμένων με Javelin, Stinger (αλά Αφγανιστάν!), Spike-ER ή ότι άλλο σας αρέσει!!

Aias
Member
Aias

Ο Ελληνικός στρατός σε περίπτωση
αανάγκης θα χρησιμοποιήσει τα ζώα και τους οδηγούς που χρησιμοποιεί η δασική υπηρεσία σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φύλαξης της.
Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί μονάδα μουλαραδων.
Υπάρχουν υλοτομοι που έχουν ακόμα ζώα και τα έχουν για τα μέρη που δεν πάει όχημα.
Πριν αρκετά χρόνια είχα την ευκαιρία να τα απολαύσω στην πράξη για κάποιους μήνες και πραγματικά αγάπησα αυτά τα δυστροπα ζώα, στο βουνό είναι ότι καλύτερο.

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Δεν το ήξερα! Νομίζω είναι η απάντηση που κλείνει το θέμα

dimitrisx
Member
dimitrisx

Η χρησιμότητά τους δεν θα ήταν εναντίον των Τούρκων, αλλά στην Ήπειρο έναντι των Αλβανών. Η Ταξιαρχία Ηπείρου θα έπρεπε να εκπαιδεύετε εκτός από “συμβατικό” πόλεμο, αλλά και σε αυτού του είδους αγώνα, αλλά και σε αντιμετώπιση καταδρομικών επιχειρήσεων (UCK/UCC) στο έδαφος της Ηπείρου. Θα πρέπει να συνεκπαιδεύεται με ξένες ορεινές ταξιαρχίες για εμπλουτίζει τις γνώσεις της.

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

Από τους βαλλιστικούς V2 και το πυρηνικό πρόγραμμα στο μουλάρι, μπράβο πρόοδος! Έκαναν δουλειά οι αμερικανοί.