32.2 C
Athens
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020
Αρχική Μη κατηγοριοποιημένο Αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης/επιθέσεων στους κόλπους της Bundeswehr

Αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης/επιθέσεων στους κόλπους της Bundeswehr

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζουν αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης/επιθέσεων, όπως δείχνουν οι σχετικές καταγγελίες θυμάτων, σε σημείο να προκαλέσουν την παρέμβαση της ίδιας της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων νωρίτερα φέτος, έρχονται τώρα να προστεθούν οι καταγγελίες για βιασμό δύο γυναικών που υπηρετούσαν σε μια μονάδα Patriot.

 

Οι γυναίκες, 18 και 22 ετών, κατήγγειλαν τον βιασμό τους από έναν 29χρονο συνάδελφό τους μετά από ένα πάρτυ στον στρατώνα Toderdorf, στο Schleswig-Holstein. Σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες, ένας άλλος στρατιώτης… απαθανάτιζε σε βίντεο το συμβάν.

 

Τα περιστατικά «ανάρμοστης συμπεριφοράς» στους κόλπους της Bundeswehr σημειώνουν ανησυχητική αύξηση. Μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είχαν ήδη υποβληθεί 187 αναφορές για σεξουαλική επίθεση ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 128 –για ολόκληρο το έτος. Μάλιστα πολλές υποθέσεις που είχαν κλείσει, ανοίγουν εκ νέου προς διερεύνηση καθώς τα θύματα υποστηρίζουν ότι ο χειρισμός από την Bundeswehr δεν ήταν ικανοποιητικός.

Διπλασιασμός των περιστατικών βιασμού

Οι βιασμοί κατέχουν περίοπτη θέση στις καταγγελίες. Για την ακρίβεια έχουν διπλασιαστεί. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 11 περιπτώσεις βιασμού, σε σύγκριση με τα μόλις πέντε περιστατικά του 2016. Κατά την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, το γεγονός ότι καταγγέλλονται όλο και περισσότερα περιστατικά από διοικούντες και προσωπικό είναι «θετικό σημάδι».

«Στην κοινωνία οι σεξουαλικές επιθέσεις τιμωρούνται, το ίδιο και στην Bundeswehr. Θέλουμε ένα κλίμα όπου ο καθένας να αισθάνεται εμπιστοσύνη να αναφέρει αδικίες και περιστατικά βίας» δήλωσε η κα φον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα Bild. Όπως φαίνεται, τέτοια περιστατικά κάθε άλλο παρά σπάνια είναι: σαδιστικά καψόνια, σεξισμός και σεξουαλική παρενόχληση «τσαλακώνουν» την καλογυαλισμένη εικόνα των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι «τελετές μύησης», το «βρώμικο μυστικό» κάθε Στρατού, παύει να είναι μυστικό όταν πιαστούν ή καταγγελθούν οι υπαίτιοι. Ταπείνωση, κακοποίηση, εξαναγκασμός σε εξευτελιστικές πράξεις, σεξουαλική παρενόχληση, ξυλοδαρμοί, ακόμη και βασανιστήρια στο πλαίσιο ενός «πνεύματος μονάδος» που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αληθινό esprit de corps δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε για την Bundeswehr.

Σεξιστικά καψόνια στον στρατώνα

Νωρίτερα φέτος, πέντε στρατιωτικοί που είχαν αποταχθεί για μια υπόθεση τελετουργικής μύησης και σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στρατιωτών αλλά και ανδρών συναδέλφων τους, προσέβαλλαν την απόφαση απόταξής τους και με αγωγές ζητούσαν πλήρη αποκατάσταση. Το κατηγορητήριο εναντίον τους περιελάμβανε τον εξαναγκασμό τεσσάρων γυναικών να χορεύουν σαν στρίπερς σε αυτοσχέδια μπάρα που στήθηκε στον κοιτώνα και άλλες εξευτελιστικές πράξεις, κάνοντας την υπουργό Άμυνας να χαρακτηρίσει όσα συνέβησαν «αποκρουστικά και αηδιαστικά».

Το πόρισμα-κόλαφος της έρευνας που διεξήχθη στην βάση Pfullendorf έκανε λόγο για «σεξουαλική κακοποίηση και σαδιστικές πράξεις ως κοινή πρακτική» κατά την διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Η «εκπαίδευση» περιελάμβανε ξεγύμνωμα και «απολύτως άσκοπες και με σαφώς σεξουαλικά κίνητρα ιατρικές εξετάσεις» από τις οποίες δεν γλύτωναν ούτε οι άρρενες νεοσύλλεκτοι.

Οι «δοκιμασίες μύησης» εκτελούντο ενώπιον αξιωματικών, οι παριστάμενοι έβγαζαν φωτογραφίες λέγοντας ότι ήταν «μέρος της εκπαίδευσης» ενώ το… στρατηγικό απόθεμα μπουκαλιών Schnapps που ανακαλύφθηκε επιβεβαίωσε ότι οι «παλιοί» το διασκέδασαν δεόντως με αλκοόλ κατά το «σώου». Ακόμη χειρότερα, μόνιμα στελέχη επιφορτισμένα με την επίβλεψη των δραστηριοτήτων στον βρέθηκε να θεωρούν τα περιστατικά αυτά «απολύτως φυσιολογικά» και μερικοί συμμετείχαν.

Έλλειψη διοίκησης, εκπαίδευσης και επίβλεψης;

Το πόρισμα κατέληγε ότι η κατάσταση στο Pfullendorf κατεδείκνυε «σοβαρότατη έλλειψη διοίκησης, εκπαίδευσης, παιδείας και επίβλεψης». Η ειρωνεία είναι ότι αυτά αποκαλύφθηκαν επειδή οι υπαίτιοι υποχρέωναν τα θύματά τους να συμπληρώνουν «έντυπα συναίνεσης» για να την γλυτώσουν αν κάτι πάει στραβά!

Ο Διοικητής της βάσης μετατέθηκε σε χρόνο μηδέν και οι εμπλεκόμενοι αποτάχθηκαν. Η «αντεπίθεση» των αποταχθέντων με αγωγές αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην υπουργό Άμυνας, η οποία μετά το σκάνδαλο των ακροδεξιών εξτρεμιστών στο στράτευμα βάλλεται πανταχόθεν για «κακοδιαχείριση και πολιτικοποίηση» της Bundeswehr, τόσο από στρατιωτικούς όσο και από στελέχη της κυβέρνησής της.

Ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία Κρίστιαν Τρουλ κατηγόρησε την υπουργό για «υπερβολή και πρόκληση ανησυχίας» στο στράτευμα ενώ μετά την αποκάλυψη του ακροδεξιού αξιωματικού Φράνκο Α. που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις σκοπεύοντας να επιρρίψει την ευθύνη σε Σύρους πρόσφυγες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικριθεί ότι η αντίδρασή της «υπονομεύει σκάπτει το ηθικό». Το ενδιαφέρον είναι ότι στον εν λόγω αξιωματικό επετράπη να υπηρετεί παρόλο που οι ανώτεροί του γνώριζαν τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις…

Bundeswehr ίσον εμπιστοσύνη

Ωστόσο, η γερμανική κοινή γνώμη εξακολουθεί να εμπιστεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών (ZMSBw) έδειξε ότι το 80% των Γερμανών έχουν θετική γνώμη για την Bundeswehr και μόνο 16% εκφράζει αρνητική γνώμη, αναφέρει η Bild.

Η διεξαγωγή επιχειρήσεων εντός Γερμανίας βρίσκει υπέρ το 80% των Γερμανών, εναντίον το 5% ενώ 13% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν είναι βέβαιοι. Στο ερώτημα αν βλέπουν θετικά την δράση του γερμανικού Στρατού εκτός συνόρων, 65% εξέφρασε θετική άποψη, 9% ήταν αρνητικό και ένα 22% δεν είχε γνώμη.

Αντιθέτως, η εμπιστοσύνη των Γερμανών στο υλικό που χρησιμοποιεί η Bundeswehr δεν φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Μόνο ένα 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι επαρκώς εξοπλισμένες, ένα 30% διαφωνεί και οι υπόλοιποι… δεν είναι βέβαιοι.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και αναδρομικά και καταδρομικά δεν γίνεται (κλεμμένο)

O τίτλος δεν είναι δικός μας. Ομολογούμε πως τον «δανειστήκαμε» από τον κορυφαίο σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, και μια ανάρτησή του στο Facebook.https://www.facebook.com/andreas.petroulakis/posts/10157784710752933Πριν λίγες μέρες,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

127
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά

Related News

Αγώνας δρόμου για να καθαρίσει η Σαλαμίνα

Μαζί με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια ακόμα επέτειο μεγάλης ιστορικής σημασίας, που έχει περάσει "στα ψιλά".Πρόκειται...

Πέθανε και ο τελευταίος άνθρωπος που έπαιρνε σύνταξη από τον Αμερικανικό Εμφύλιο

Σε ηλικία περίπου 90 ετών αποδήμησε η Irene Triplett, ο τελευταίος άνθρωπος που λάμβανε σύνταξη βετεράνου του Στρατού της Συνομοσπονδίας Πολιτειών της Αμερικής (Confederate...

Su-57, τo νέο ρωσικό υπερόπλο σε μαζική παραγωγή για να σπείρει τον πανικό στην Δύση! (Hint: NOT)

Η σύμβαση για τα πρώτα 12 αεροσκάφη παραγωγής του νέου ρωσικού μαχητικού Su-57 έχει επιτέλους υπογραφεί.Όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία (και...

Η Ελλάδα αποκτά πάλι τη δική της αμυντική έκθεση, «Defence Exhibition Athens»

Τον Ιούνιο του 2020 θα γίνει στην Αθήνα η αμυντική έκθεση «Defence Exhibition Athens» («DEFEA»), η πρώτη τέτοια έκθεση στην Αττική μετά από 12...

Παρουσίαση Βιβλίου στη ΛΑΕΔ με Τίτλο «Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίαση του δίτομου...
- Advertisement -