15.2 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

9Μ730 Burevestnik ή SSC-X-9 Skyfall, ο πυρηνοκίνητος όλεθρος της Ρωσίας

- Advertisement -

Την περασμένη εβδομάδα, στις 8 Αυγούστου, ένα πυρηνικό ατύχημα μικρής κλίμακας συνέβη στην Ρωσία, που όμως έχει πολλές προεκτάσεις. Η Ρωσική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι πυρηνικός αντιδραστήρας μικρής ισχύος εξερράγη σκοτώνοντας επτά άτομα επιστημονικό προσωπικό.
Όλα τα στοιχειά δείχνουν πώς το περιστατικό συνδέεται με την ανάπτυξη ενός πυραυλοκίνητου πυραύλου Κρουζ από την Ρωσία. Την ίδια στιγμη ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ανάλογο σύστημα.


Προηγούμενες αναφορές για το συμβάν της 8ης Αυγούστου ανέφεραν ότι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν σοβαρά. Εκ των υστέρων, η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας (Rosatom) παραδέχτηκε ότι πέντε εργαζόμενοι της σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν με σοβαρά εγκαύματα. Τελικά ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε επτά. Συμφωνά με τον Guardian η Rosatom δήλωσε ότι αυτή την στιγμή ερευνά τεχνολογίες σε πειραματικό στάδιο, συμπεριλαμβανομένων και “πηγών ενέργειας σε σμίκρυνση που χρησιμοποιούν σχάσιμα υλικά”. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν εξήγησε πως αυτή η έρευνα συνδέεται με την έκρηξη.
Αμέσως μετά το συμβάν η Greenpeace κατηγόρησε την Ρωσική κυβέρνηση για συγκάλυψη και κάνοντας χρήση των τις δικών της μετρήσεων, ισχυρίστηκε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Severodvinsk εξυψώθηκαν πρόσκαιρα είκοσι φορές πάνω από τα κανονικό. Βεβαίως αυτά τα επίπεδα δεν ήταν αρκετά υψηλά έτσι ώστε να καταστήσουν αναγκαία την εκδοσή προειδοποιήσης κατά της υγείας του κοινού.
Η ομόφωνη άποψη των αναλυτών στις ΗΠΑ, είναι ότι το γεγονός είναι κατά κάποιον τρόπο συνδεδεμένο με το την ανάπτυξη του 9Μ730 Burevestnik, ενός πυραυλοκίνητου πυραύλου κρουζ με την νατοϊκή κωδική ονομασία SSC-X-9 Skyfall. Η ανάπτυξη του όπλου ανακοινώθηκε την 1η Μαρτίου του 2018, από τον πρόεδρο Πούτιν και πρόκειται για ένα από τα έξι συνολικά νέα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας. Το βασικό πλεονέκτημα ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου είναι η σχεδόν άπειρη εμβέλεια που έχει. Η πυρηνική πηγή ισχύος επιτρέπει στον πύραυλο να πετά για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γύρω από την αντιαεροπορική άμυνα των ΗΠΑ, κάνοντας τον κύκλο ολόκληρων ηπείρων αν χρειαστεί.
Φυσικά δεν είναι μονάχα η Ρωσία που προσπαθεί να αναπτύξει ένα τέτοιο όπλο. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατασκευάσουν ανάλογο όπλο κατά την δεκαετία το 60, άλλα εγκατέλειψαν την προσπάθεια επειδή θεώρησαν ότι το όπλο ήταν μη πρακτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο, ακόμη και για τα στάνταρ του ψυχρού πολέμου. Το όπλο ήταν γνωστό σαν SLAM και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο παρακάτω σχετικό άρθρο μας:

SLAM: ο πυρηνοκίνητος πυραυλικός Αρμαγεδδών – Το απόλυτο όπλο μαζικής καταστροφής


Το πρόβλημα με τους πυρηνοκίνητους πυραύλους κρουζ
Το μεγάλο πρόβλημα των πυρηνοκίνητων πυραύλων κρουζ είναι ότι χρειάζονται μια αρχική ώθηση από πυραυλοκινητήρα κατά την φάση της εκτόξευσης για να αποκτήσουν την απαιτούμενη αρχική ταχύτητα. Μόλις γίνει αυτό, εμπλέκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας που ενεργοποιεί τον αυλοωθητή (Ramjet) και ο πύραυλος συνεχίζει την πτήση του χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια. Την στιγμή αυτή όμως, μπορεί να γίνει μεταφορά θερμότητας από τον πυραυλοκινητήρα στον πυρηνικό αντιδραστήρα κάνοντας τον τελευταίο ασταθή. Αυτό και πιθανολογείται ότι συνέβη στην δοκιμή της 8ης Αυγούστου του 2019.

Οι δοκιμές του Skyfall μέχρι τώρα
Συμφωνά με πήγες αμερικάνικων υπηρεσιών μονάχα δύο από τις δεκατρείς δοκιμές του SSC-X-9 Skyfall ήταν επιτυχημένες. Μια μερικώς επιτυχημένη δοκιμή έγινε στο Pankovo (Novaya Zemlya) τον Νοέμβριο του 2017. Σε αυτή την δοκιμή ο πύραυλος πέταξε σε απόσταση περίπου 35 μιλίων, πριν πέσει στην θάλασσα. Συμφωνά με τις ίδιες πήγες, σε αυτή την δοκιμή ο αυλοωθητής απέτυχε να εκκινήσει. Μέτα από αυτό το πεδίο δοκιμών άλλαξε και οι υποδομές μετακινήθηκαν στην Nyonoska. Εκεί διενεργήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 2019 μια ακόμη μερικώς επιτυχημένη δοκιμή.

Η Ρωσία λοιπόν προσπαθεί να κατασκευάσει ένα εξαιρετικά ασταθές πυρηνικό όπλο με την δυνητική δυνατότητα να περάσει απαρατήρητο από την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα των ΗΠΑ.
Πηγή
Πηγή 2

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas

Πραγματικα ειναι αξιο αποριας πως οι αναλυτες στην αμερικη ειναι τοσο σιγουροι για αυτα που λενε τη στιγμη που δε θα γνωριζαν καν την υπαρξη του οπλου αν δεν ειχε αποκαλυφθει απο τον ιδιο τον Ρωσο προεδρο. Εξαιρετικοι ειδημονες αξιοι εμπιστοσυνης. Καποια πραγματα ξεπερνανε τη λογικη σε αυτη τη ζωη.

George

Το ότι παίρνουν ανεπίτρεπτα ρίσκα και μάλιστα στα πυρηνικά δείχνει φόβο ότι χάνουν στους υπόλοιπους τομείς.
Σιγά σιγά κατανοούν ότι δεν είναι υπερδύναμη και ούτε μπορούν να γίνουν
Τους είναι δύσκολο να συμβιβαστούν όπως γίνεται συνήθως με τους hasbeens οπότε η ψυχολογία τους αλλάζει και θυμίζουν όλο και πιο πολύ τον μικρό Rocket Man στη Βόρεια Κορέα.
Χρειάζεται εσωτερική αντίδραση για να αλλάξει αυτό

FTS

Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το ώφελος της απεριόριστης εμβέλειας για έναν πύραυλο. Οι Ρώσοι απλώς θα ήθελαν έναν πύραυλο με εμβέλεια αρκετή να χτυπήσει από μέσα στην Ρωσία στις ΗΠΑ/Ευρώπη/Κίνα αλλά πυραύλους με τέτοια εμβέλεια μεγαλύτερη των 2500 χλμ τους έχουνε ήδη και φυσικά στο μέλλον θα μπορούσαν να πιάσουν ακόμη μεγαλύτερες εμβέλειες.
Εκεί που η εμβέλεια του πυρηνικού κινητήρα θα έκανε την διαφορά θα ήταν η τοποθέτηση του σε αεροσκάφη, είτε μαχητικά είτε βομβαρβιστικά.

randomname

Η διαφορά είναι οτι αυτός ο πύραυλος θεωρητικά μπορεί να κάνει βόλτες γύρω απο τα αμυντικά συστήματα μέχρι να βρει κατάλληλη στιγμή και μέρος να χτυπήσει. Καμία σχέση με έναν κλασσικό icbm προβλεπόμενης βαλλιστικής τροχιάς που υπάρχει απο το 60.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

81
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Τρεις δορυφόρους εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων παρήγγειλε η Space Command

Το εφεύρημα του Τραμπ, δηλαδή η ανεξάρτητη από τα άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμερικανική Διαστημική Δύναμη (US Space Force) αρχίζει να παίρνει σάρκα...

110 πλωτά πορθμεία Μ3 για τον Στρατό της Νοτίου Κορέας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κορέας ανέθεσαν στην εγχώρια βιομηχανία Hanwha Defense συμβόλαιο εκατοντάδων εκαοτμμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει πλωτά προθμεία γεφύρωσης υδατίνων κωλυμάτων M3....

Αποκάλυψη: Τα θανάσιμα λάθη που οδήγησαν στην βύθιση του HMS Sheffield στα Φώκλαντς

«Έβλεπαν σαν υπνωτισμένοι τον πύραυλο να έρχεται»… «Το πλοίο δεν ήταν σε θέση μάχης»…» Δεν σήμανε συναγερμός…» «Το πλοίο ήταν εντελώς απροετοίμαστο για την...