29.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Πυροβόλα Bushmaster (30mm) αντί Mk110 (57mm) για το "USS Zumwalt"

Πυροβόλα Bushmaster (30mm) αντί Mk110 (57mm) για το “USS Zumwalt”

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 74
  •  
  •  

 

Το καμάρι του Αμερικανικού Ναυτικού αντιτορπιλικό “USS Zumwalt” (DDG-1000) συνεχίζει τις επισκευές και τις προσθήκες υλικών στο λιμάνι του San Diego, με τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες να δείχνουν την εγκατάσταση δύο πυροβόλων Bushmaster των 30mm.

 

Σύμφωνα με το “The Drive” η τοποθέτηση των συγκεκριμένων όπλων έρχεται σε αντίφαση με τον αρχικό προγραμματισμό. Αλλά δεν είναι η μόνη διαφοροποίηση. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει προχωρήσει επίσης στην προμήθεια των προηγμένων πυρομαχικών για τα πυροβόλα AGS των 155mm, ενέργεια που οδήγησε στην αλλαγή του βασικού ρόλου του πλοίου. Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, με καθένα από τα βλήματα να κοστίζει περίπου $1 εκατομμύριο. Δεν αποκλείεται, δε, να αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα πυροβόλα από τα πλοία, χωρίς να πραγματοποιήσουν έστω μία βολή.

 

Το υπερσύγχρονο Zumwalt παραμένει (εν μέρει) “άσφαιρο”

Το Αμερικανικό Ναυτικό θα αποκτήσει συνολικά τρία αντιτορπιλικά του τύπου. Τα δύο από τα τρία πλοία (“USS Zumwalt”, “USS M. Monsoor”) έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία, ενώ το τρίτο (“USS L. B. Johnson”) θα παραδοθεί μέσα στο 2019. Κάθε Zumwalt έχει μήκος 183m, εκτόπισμα 15.995t και ο κύριος οπλισμός του απαρτίζεται δύο πυροβόλα των 155mm και 80 κελιά Mk 57 VLS για ESSM, Tomahawk και VL-ASROC.

 

Καθελκύστηκε το τρίτο και τελευταίο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt

Το ίδιο ισχύει για τα δύο πυροβόλα Bushmaster. Αρχική επιδίωξη ήταν η χρήση πυροβόλων Mk110 των 57mm, τοποθετημένων σε ειδικές θήκες που δεν επηρεάζουν το ίχνος του αντιτορπιλικού. Η εγκατάσταση των Bushmaster είναι ωστόσο πιο οικονομική. Το Bushmaster υπηρετεί ήδη στα πλοία LCS και τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων San Antonio και είναι κατά πολύ φθηνότερο από το Mk110. Αλλά το δεύτερο έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός και μπορεί να αξιοποιήσει “έξυπνα” πυρομαχικά. Το Bushmaster δεν απαιτεί επιπλέον πιστοποίηση στο σύστημα μάχης των Zumwalt, κάτι που ισχύει για το Mk110, ενώ προσφέρει την ικανότητα καταστροφής πλωτών στόχων σε πολύ μικρή απόσταση. Επειδή το Bushmaster δεν τοποθετείται σε ειδική θήκη, μπορεί να επηρεάσει το ίχνος του Zumwalt.

 

Παρόλα αυτά, αυτές οι “υποβαθμίσεις” στον εξοπλισμό των πλοίων δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη γενική εικόνα. Τα Zumwalt είναι και θα παραμείνουν τα πιο προηγμένα πλοία παγκοσμίως. Αλλά γεννιούνται δύο καίρια ερωτήματα: Άξιζε να δαπανηθούν τόσα χρήματα για την άναπτυξη και κατασκευή οπλικών συστημάτων που δεν θα αξιοποιηθούν; Πώς θα ήταν τα πλοία αν καμία έκπτωση δεν είχε συμβεί;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 74
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

20 ΣΧΟΛΙΑ

20 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ACHERON

Battleship revival!

chikichiki

Από τους πλέον γραφικούς οι battleship groupies, αν έχει κανείς καλή διάθεση η ανάγνωση των τραγελαφικών επιχειρημάτων μπορεί να είναι λίαν διασκεδαστική!

nikos

Η κορυφή απλα

Stavrogin

Υπήρχε θέμα με το βεληνεκές του πυροβόλου 155 στα 80km που δεν ικανοποιούσε το ναυτικό; γιατι να χρυσοπληρώσουν ένα κανόνι που δεν κατάφερνε να προσφέρει ότι υποσχέθηκε; Άρα το ερώτημα σας πως θα ήταν το πλοίο αν παραδιδόταν χωρίς αλλαγές η απάντηση ίσως θα ήταν: όχι ακριβώς όπως το επιθυμούσαν. Η τεχνολογία μπορεί να ωριμάσει και τα πλοία να αναβαθμιστούν στο μέλλον. Το ερωτημά σας περί του υπερβολικού κόστους ορισμένων συστημάτων θα μπορουσε να απαντηθεί ώς εξης: Όταν τα όπλα που εξαπολύονται κοστίζουν περισσότερο από τους στόχους που καταστρέφουν υπάρχει ο κίνδυνος να κερδηθεί η μάχη αλλά να χαθεί ο… Read more »

Γιώργος

Απαντώ στα ερωτήματα: 1. Όχι. 2. Πανάκριβα. Γενικά τα Zumwalt-class, τα οποία ποτέ δε θα αντικαταστήσουν τα προγενέστερα Arlein Burke, θυμίζουν έντονα τα F-22 που λόγω κόστους ποτέ δεν αντικατέστησαν και τελικά ούτε πρόκειται τα F-15, λόγω υπέρμετρου κόστους. Στα έξοδα τα Zumwalt είναι η θαλάσσια έκδοση του F-35 δηλαδή στα οικονομικά βαρέλι χωρίς πάτο. Θετικό ότι προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος του Zumwalt από όπου μπορούν, αλλά ήρθε αργά. Για μένα θα έπρεπε ήδη να ξανασχεδιάζουν την επόμενη γενιά μετά τα ΑΒ με πολύ μετριοπαθείς προβλέψεις και με τεχνολογία πολύ χαμηλού ρίσκου που σημαίνει περισσότερη τεχνολογία που ήδη υπάρχει… Read more »

antonis.

Τα ΑΒ είναι “μικρά” ακόμα με το πρώτο να έχει πέσει στο νερό το 92 ενώ υπάρχουν πάμπολες μελλοντικές παραγγελίες για το USN. Με τα ΤΙΚΟ που δεν έχουν καν διάδοχο να δούμε τι θα κάνουν οι Αμερικάνοι . Τα 3 ZUMWALT με κόστος 7.5 δισ. δολάρια/σκάφος έφαγαν όλο το πακέτο της ανάπτυξης τεχνολογιών εξού και ο “λογαριασμός”. Αλλά σίγουρα η τεχνογνωσία θα εκτιμηθεί σε μελλοντικές σχεδιάσεις. Όσο για το F-35 σε κάποια φάση της ζωής του θα πέσει κάτω απο τα 100 εκ. δολ ανά α/φος (αναφέρεται συχνά πυκνά οτι θα είναι γύρω στα 80 εκ) οπότε και θα… Read more »

Γιώργος

antonis. Το θέμα είναι στο σύγχρονο και μοντέρνο πεδίο πολέμου χρειαζόμαστε πλέον καταδρομικά ή θα είναι καλύτερο τα όποια κονδύλια υπάρχουν να διατεθούν για μικρότερες=φθηνότερες μονάδες, στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον πόλεμο του διαστήματος;

antonis.

Φίλε Γιώργο, το “χρειαζόμαστε” διαφέρει από ναυτικό σε ναυτικό. Αν πάρουμε για παράδειγμα το USN που απαιτεί να έχει ικανές μονάδες επιφανείας για κάθε “χρώμα” νερού, θα δούμε ότι έχει και θα συνεχίσει να έχει πλοία όλων των μεγεθών.
Οι Κινέζοι “χρειάζονται” ένα στόλο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά αντιτορπιλικά, καταδρομικά,υ/β, φρεγάτες κλπ σε ανοιχτή θάλασσα. Η Ρωσία το ίδιο.
Τώρα, το ελληνικό ΠΝ “χρειάζεται” μελλοντικά να έχει μονάδες που θα στέκονται τόσο στο αρχιπέλαγος όσο και στην ανοιχτή θάλασσα. Οπότε πρέπει να φτιάξουμε ένα ανάλογο στόλο.

chikichiki

Τα Zumwalt δεν αντικατέστησαν και ούτε σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα Arleigh Burke, αντικατέστησαν (μερικώς) τα Iowa.

Κώστας

32 (!) πλοία αυτού του τύπου είχαν σκοπό να κατασκευάσουν, μετά τα μείωσαν στα 24, στα 7 και τελικά μόνο 3 ΧΩΡΙΣ το κύριο όπλο τους!

Antonis_Loukas

Είναι και θα παραμείνουν τα πιο προηγμένα πλοία στο κόσμο;;; Στις πόσες βότκες; Μα καλά, είμαστε σοβαροί; Πιο προηγμένα, πλοία 16000 τόνων, με αχρηστευμενα πυροβόλα, vl-asroc/tomahawk που αποτελούν απολιθώματα του ψυχρού πολέμου και τους φοβερούς και τρομερούς essm;;; Όταν θα βάλουν κύρια πυροβόλα ΜΕ πυρομαχικά, τους αντικαταστάτες των tomahawk(lrasm?), αντιπυραυλικό καθώς και σύστημα μάχης που θα αξιοποιεί sm-2/6, τότε ξαναμιλαμε… Κατά προτίμηση, χωρίς να ξεπερνά τα 2 δις το κάθε σκάφος…

chikichiki

Λέει απλά για το αν είναι προηγμένο το πλοίο ή όχι, από αυτή την άποψη μια χαρά είναι. Τα πυροβόλα θεωρητικά λειτουργούν και είναι διαστημικά απλά τσιγκουνεύονται τα πυρομαχικά, οι ASROC/TLAM δεν είναι εσωτερικά οι ίδιοι που ήταν πριν 30 χρόνια ούτε υπάρχουν πολλά περιθώρια εξωτερικών βελτιώσεων, και οι ESSM τι έχουν οι έρμοι και δε κάνουν έστω για στοιχειωδώς προηγμένοι;

Antonis_Loukas

Εντάξει, προηγμένο είναι, αλλά μη το βγάζουμε και το πιο προηγμένο στο κόσμο! Σε πολλά πράγματα, μετράει το τελικό αποτέλεσμα. Τα πυροβόλα του, ΑΥΤΗ τη στιγμή, είναι σαν να μην υπάρχουν. Οι Asroc/Tlam, μπορεί να μην είναι οι ίδιοι τα τελευταία 30(40;) χρόνια, αλλά απέχουν παρασάγγας από το να θεωρούνται κορυφαίοι. Οι ESSM, μια χαρά είναι. Τι το κορυφαίο έχουν δεν καταλαβαίνω… Το πιο προηγμένο πλοίο στο κόσμο, δεν νοείται να μην έχει πυραύλους AAW, αντιπυραυλικό και ραντάρ όγκου (καταργηθέν SPY-4). Επίσης, δεν νοείται να μην έχει όλα αυτά και να κοστίζει 2.5 δις το κομμάτι… Σαφώς πιο ολοκληρωμένα σκάφη,… Read more »

ΓΑΤΑ

Μα ειναι το πιο προηγμενο στον κοσμο. Και στα F-35 και στα zumwalt βλεπουμε πως οι Αμερικανοι δινουν σημασια οχι τοσο στα κανονια/πυραυλους και δυναμη πυρος οσο στο stealth,situational awareness,data fusion,C4ISR κλπ δηλαδη τεραστια σημασια στο software. Μονο και μονο το Total Ship Computing Environment Infrastructure του zumwalt που εμας δεν μας λεει και πολλα επειδη δεν κανει μπαμ μπαμ , ειναι ενα μικρο κατορθωμα με πανω απο 5εκ. γραμμες κωδικα. Ολα τα συστηματα του πλοιου ενοποιημενα/σε συνεργασια.
190 μετρα πλοιο με εκτοπισμα 15000t+ με αρκετα κατω απο 200 μελη πληρωμα..

Πληρως ηλεκτρικη προωση με αποθεμα 58MW ηλεκτρικης ενεργειας…

ACHERON

Ερώτηση αφελούς,ή αφελής ερώτηση : τα 5εκ. γραμμές κδικα,χρειαζόταν 15.000 t+ εκτόπισμα για να χωρέσουν;

G...

Μαλλον εχει χαθει η ουσια στους εξοπλισμους. Πανακριβα υπερκοστολογημενα και με επιδοσεις οχι αναλογες του κοστους και των προσδοκιών αλλα και αυτων που υποτίθεται θα αντικαταστήσουν.
3 τετοια πλοια με κοστος οσο 20 ΑΒ θα κανουν την ιδια δουλειά? Mαλλον οχι. Η ιστορια εδειξε οτι τετοια πλοια, σαν τα γιαματο και βισμαρκ πηγαν στον πατο απο λιγοτερο ανεπτυγμένα τεχνολογικα πλοια αλλα περισσότερα σε αριθμο.

chikichiki

Εντάξει, άμα η δουλειά γίνεται και με 30άρια, δε βλάπτουν και τόσο.

ACHERON

Ποιά δουλειά όμως;
Τα 57άρια και τα 30άρια δέν παίζουν στο ίδιο πρωτάθλημα.
Αλλά εν πάση περιπτώσει,όταν η δουλειά γίνεται και χωρίς τα 57άρια,γίνεται και χωρίς τα 155άρια,τελικά γίνεται και χωρίς Ζumwalt.

kakaouskia

Καλησπέρα

Όποτε βλέπω τέτοια συστήματα, ανεξαρτήτως του ποιός τα κατασκεύασε, μου έρχεται στο νου η ιστορία του Arthur Clarke με τίτλο Superiority.

http://www.mayofamily.com/RLM/txt_Clarke_Superiority.html

Πραγματεύεται το πως μια τεχνολογικά προηγμένη συμμαχία παρόλο που συνεχώς ανέπτυσσε πιο εξωτικά και ισχυρά όπλα κατάφερε να χάσει τον πόλεμο.

Κάποτε ήταν απαραίτητη ανάγνωση για πρωτοετείς φοιτητές μηανικής και λοιπών “σκληρών” σπουδών.

Λάμπρος Ε. Π. - εις Η.Π.Α.μετανάστης

https://www.pogo.org/analysis/2019/01/the-u-s-navys-titanium-tin-can/

Το ανωτέρω άρθρο της Αμερικανικής ιστοσελίδας Project on Government Oversight δίνει μία πρόσφατη (Ιαν. 2019) και λίαν λεπτομερή κριτική ανάλυση για τα αντιτορπιλικά Zumwalt του ΠΝ Η.Π.Α. Εφ’ όσον τα εν λόγω σκάφη δεν δύνανται πλέον να εκπληρώσουν τον αρχικό σκοπό της υποστήριξης αποβατικών επιχειρήσεων ή προσβολών επίγειων στόχων σε μακρά βεληνεκή με τα πυροβόλα των 155 χλστ. (ελλείψει πυρομαχικών), επαναπροσανατολίζονται στον ρόλο τυπικής καταπολέμησης άλλων σκαφών επιφανείας με Κ/Β Ε/Ε. Φυσικά, τον ίδιο ρόλο έχουν και τα Arleigh Burke αλλά με πολύ μικρότερο κόστος.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 299
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 149
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 149

Related News

Αλκ. Στεφανής: Στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος της πατρίδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Την τελευταία περίοδο έγιναν μέσα σε ελάχιστους μήνες πράγματα ετών. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το τι έχει γίνει. Με σωστή οργάνωση, βασιζόμενοι πάνω στο...

Ν. Δένδιας: Εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο η συμφωνία με την Αίγυπτο

ΑΠΕ-ΜΠΕΕθνική επιτυχία και ένα μεγάλο εθνικό κεκτημένο χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας...

Στ. Πέτσας για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τέλος στην εποχή των δισταγμών

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ' έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών», δήλωσε...

ΗΠΑ: «Η Ρωσία επιδίδεται σε εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας»

Μια νέα αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγορεί τη Ρωσία για τη διεξαγωγή μιας σύνθετης εκστρατείας παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.Η αναφορά κυκλοφόρησε από το...

Στην Galvion τα νέα κράνη του Δανικού Στρατού

Η Galvion, μια πρωτοπόρος εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων προστασίας κεφαλής και ηλεκτρονικών μέσων ανέλαβε το συμβόλαιο για τα νέα κράνη του Στρατού...
- Advertisement -