Προσγείωση γιγάντιου C-5M χωρίς ριναίους τροχούς! (βίντεο)

0
2642

Την ίδια εβδομάδα που ανακοινώθηκε η παράδοση του τελευταίου αναβαθμισμένου στρατηγικού μεταφορικού αεροσκάφους C-5M, αναρτήθηκε βίντεο στο Διαδίκτυο μιας όχι και τόσο πετυχημένης προσγείωσης αεροσκάφους του τύπου.

 

Σύμφωνα με το «The Drive», δεν είναι ξεκάθαρο αν το περιστατικό που εμφανίζεται στο βίντεο είναι το ίδιο με αυτό που συνέβη στις 15 Μαρτίου 2018, όταν αεροσκάφος C-5M πραγματοποίησε προσγείωση χωρίς τους ριναίους τροχούς. Κανένας από το πλήρωμα και τους επιβάτες δεν υπέστη τραυματισμό, ενώ το αεροπλάνο εμφανίζεται να επισκευάστηκε.

 

C-5 Gear Up Landing

Rare sighting … a C-5 not on jacks with its gear partially retracted.Seriously though, nicely flown by this crew.

Gepostet von John Q. Public am Mittwoch, 8. August 2018

Το C-5 αποτελεί το μεγαλύτερο αεροσκάφος σε χρήση σήμερα από την Αμερικανική Αεροπορία, με το πρώτο να επιχειρεί από το 1970. Η πρώτη πτήση του τύπου σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου 1968. Το C-5 μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φορτίο της τάξης των 130t.

 

Δεν είναι λίγες ωστόσο οι φορές που το τεράστιο αυτό αεροπλάνο έχει πραγματοποιήσει «άτσαλες» προσγειώσεις. Δύο αεροσκάφη του τύπου είχαν ενδεικτικά παρόμοια περιστατικά το προηγούμενο καλοκαίρι στην ισπανική αεροπορική βάση της Rota, οδηγώντας στην προσωρινή καθήλωση των 56 C-5. Η διερεύνηση των ατυχημάτων έδειξε την ύπαρξη δυσλειτουργίας στο συγκεκριμένο σκέλος προσγείωσης, με το σύνολο των αεροσκαφών να λαμβάνει την προτεινόμενη βελτίωση.