38.8 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: CAMM-ER, μπαίνει Quad-Packed σε Mk41, έτοιμη η MBDA για έκδοση αεράμυνας περιοχής, CAMM-EER!

- Advertisement -

Η πρόσφατη παρουσία μας στη DEFEA 2021 με το σύνολο σχεδόν των συντελεστών της ιστοσελίδας μας, είχε αρκετά “χειροπιαστά” αποτελέσματα σε σχέση με διάφορες σημαντικές, μικρές ή μεγάλες ειδήσεις που αφορούν εξοπλιστικά θέματα που μας ενδιαφέρουν στην Ελλάδα. Ένα από αυτά, έχει να κάνει με τον πύραυλο CAMM-ER, ένα όπλο που εμφανίστηκε στην ελληνική πραγματικότητα με τις [email protected] Helleniques (με τη Naval Group να μην τον πιστοποιεί τελικά στην [email protected]), και συνεχίζει να είναι στο “επίκεντρο” του ενδιαφέροντος με την “αμερικανική” HF2 αλλά και την βρετανική AH140.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

Οι πληροφορίες που έχει μεταφέρει η ΠΤΗΣΗ στους αναγνώστες της, έχει να κάνει με την τοποθέτηση του πυραύλου CAMM-ER στους εκτοξευτές Mk41 της Lockheed Martin. Και οι δυο εταιρείες, Lockheed Martin KAI MBDA μας επιβεβαίωσαν πως ο πύραυλος μπορεί να τοποθετηθεί σε 4άδες σε εκτοξευτή Mk41, και ένα 8cell Mk41 μπορεί να “φιλοξενήσει” 32 πυραύλους CAMM-ER χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στην MBDA κάναμε την ερώτηση για την τοποθέτηση των mushrooms σε κλίση προς τη θάλασσα, ενώ ο Mk41 είναι τοποθετημένος κάθετα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ξεκαθάρισαν πως η τοποθέτηση με κλίση προς τα έξω των μονών εκτοξευτών, έχει να κάνει με μια υπερβολική προφύλαξη, που δεν έχει κάποιο λόγο να παίρνεται όταν γίνεται χρήση των Mk41.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με CAMM-ER η πρόταση της Lockheed Martin για τις HF2/MMSC-HN

Υποψιαζόμαστε πως ο Mk41, μετά την εκτόξευση του CAMM/CAMM-ER ξανακλείνει, και ακόμη κι αν το πύραυλος “πέσει” πάνω στον εκτοξευτή, δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά. Αλλά η MBDA ήταν πολύ ξεκάθαρη, οι CAMM-ER μπορούν να τοποθετηθούν σε 4άδες σε κελί Mk41. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Mk41 σχεδιάστηκε με αυτή την πρόβλεψη από την αρχή, κι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να εκτοξεύει κάθετα τα όπλα του, είτε είναι ESSM, SM-2, SM-3, SM-6, VL-ASROC, είτε φυσικά CAMM ή CAMM-ER.

Σοβαρά , οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

To πολύ ενδιαφέρον όμως της όλης συζήτησης στο περίπτερο της MBDA, είχε να κάνει με την ύπαρξη συζητήσεων αλλά και αρχικών μελετών για την ανάπτυξη ενός CAMM-EER, δηλαδή μια τρίτη έκδοση του CAMM, που θα επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, και θα μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται πυραύλους όπως ο ASTER 30. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες έχουν προχωρήσει, αλλά χρειάζεται ένας πελάτης που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του όπλου, όπως ακριβώς έγινε με την Ιταλία και τον CAMM-ER. H MBDA είχε προτείνει στην Ιταλία τον CAMM-ER για την αντικατάσταση του ASTER 15, κι έτσι οι Ιταλοί, όχι μόνο χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του όπλου, αλλά συμμετέχουν πλέον στην κατασκευή αλλά ΚΑΙ τις πωλήσεις του όπλου!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και η Arrowhead 140 με CAMM/CAMM-ER στην πρόταση του Royal Navy/Babcock για το ΠΝ

Ο CAMM-EER θα διαθέτει πλέον booster, όπως δηλαδή έγινε με τον ASTER 30, που είναι ουσιαστικά ένας ASTER 15 με την προσθήκη ενός booster (2ος όροφος). Η MBDA θεωρεί πως ο CAMM/CAMM-ER…

H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

123 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
123 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Animades

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι οι CAMM-ER μπορούν να τοποθετηθούν ανα τετράδες στον εκτοξευτή mk 41 .
Όπως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα είναι η μελλοντική ανάπτυξη του CAMM-EER ,δηλαδή μιας τρίτη έκδοσης του CAMM, που θα επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.
Για να έχουμε καλύτερη αντίληψη όμως θα πρέπει να απαντήσουμε τα εξής ερωτήματα :

  1. λογο της προσθήκης ενός booster (2ος όροφος) στο βλήμα μήπως σε έναν οκτάρη Mk41 θά “χωράνε “μόνο 8 βλήματα CAMM-EER (και άρα δεν θα συμφέρει η τοποθέτηση τους σε πλοία όπως η HF2 της Lockheed Martin με έναν μόνο μκ41) ?
  2. για να μπορεί να κατευθύνει με επιτυχία τα βλήματα μεγάλης εμβέλειας ,θα πρέπει η φρεγάτα που τα εξαπολύει να έχει τους κατάλληλους αισθητήρες και ραντάρ για αυτές τις εμβέλειες και άρα πλοία όπως η HF2 της Lockheed Martin με ραντάρ TRS-4D και stir 1.2 δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εμβέλειες ?
  3. οι μεκο (Υδρα) και μετά τον όποιο εκσυχρονισμό τους θα χρησιμοποιούν τους ESSM block 1 και τους block 2 με αυτόνομη καθοδήγηση , αντιμετωπίζοντας επιθέσεις κορεσμού … και εμβέλεια μεγαλύτερη απο τους camm -er . Αν η διαφορά τιμής μεταξύ τους δεν είναι μεγάλη , τότε γιατί και με πιο κόστος θα μπορούσε να περάσει σε Camm το Π.Ν. όπου θα πρέπει να υποστηρίξει “λογιστικά ” εναν ακόμη πύραυλο ανάλογων ή υποδεέστερων χαρακτηριστικών με τον ESSM … (αγορά , εκτοξευτές? , απόθεμα , επαναπιστοποιήσεις , εκπαίδευση .κτλπ)
  4. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι είναι εδώ και χρόνια σε χρήση απο το ΠΝ (block1) και οτι μετέχουν στην κατασκευή τους Ελληνικές εταιρίες …
Johnny

Το έχω ξαναπεί ο camm είναι πολύ ενδιαφέρον σύστημα.
Αν υπάρχει πράγματι σοβαρή εργασία ανάπτυξης του συστήματος σε μορφή camm-eer πέρα από απλά ασκήσεις επί χάρτου θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα η χρήση και υποστήριξη μόνο ενός πυραύλου για αποστάσεις από 25 έως 100+++ χιλιόμετρα.
Ειδικά με την μορφή εθνικού πυραύλου εδάφους αέρος προς αντικατάσταση πληθώρας συστημάτων.

Johnny

Πτήση υπάρχει δυνατότητα πολλών camm-eer σε ένα κελί mk41 στον σχεδιασμό της mdba;
Η θα είναι μόνος;

billy

Γράφετε:
Υπενθυμίζουμε, πως η MBDA έχει ξεκινήσει και μια άλλη προσπάθεια για αντικαταστάτη του “προβληματικού” στη διαχείριση ASTER 30, και αυτός θα είναι ίσως ο Meteor VL!
Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς είναι προβληματικός ο ASTER 30 .
Αυτή τη στιγμή είναι απο τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος πύραυλος αεράμυνας περιοχής .
Είναι σύχρονος και ιδιαίτερα αποτελεσματικός όπως φάνηκε και στις τελευταίες δοκιμές.
Μάλιστα στην 1ΤΝ μορφή του έχει αντιβαλιστικές ικανότητες.
Τι εννοείτε ακριβώς λέγοντας οτι είναι προβληματικός στην διαχείρισή του ?
Μπορείτε να μας διαφωτίσετε ?

CKfurious

Πιθανόν να μπορεί ο CAMM-ER να μπει quad packed σε MK41VLS 
Κάποιος πρέπει να πληρώσει βεβαια!
για την πιστοποίηση όσο και για την ολοκλήρωση με το CMS!
 
Ποια αλλα ναυτικά συζητάνε να αποκτήσουνε CAMM-ER?

Εκτος από το Πακιστανικό???

Οι Ιταλοί ακόμα το κοιτάνε ΕAΝ θα αποκτήσουνε για το ναυτικό τους

Τώρα για τον CAMM-EER που θα έχει και booster 
Ο ER τι έχει ? booster δεν έχει??

Μιλάμε στον αέρα κυριολεκτικά!!

Ο CAMM-ER αποτελεί ένα βήμα ΠΊΣΩ σε σχέση με τις δυνατότητες αεράμυνας που προσφέρει ο ESSM BII

Και για τον οποιον επίσης γίνονται συζητήσεις για έκδοση με μεγαλύτερο βεληνεκές

Και για το παραπάνω υπάρχουν αναφορές σε αντίθεση με τον CAMM EER

https://www.realcleardefense.com/articles/2018/04/19/a_call_for_the_essm-er_113342.html

Βεβαια εάν πας για πλοίο με περιστρεφόμενο radaraki -TRS4D τότε οCAMM ER έχει κάποια πλεονεκτήματα λόγω καλύτερου data link από τον essm κατά κάποιες αναλύσεις
αφού το συγκεκριμένο radar δεν μπορεί να υποστηρίξει απευθείας uplink στον πύραυλο όπως το APAR για ESSM/SM2 και το SF για ASTER

ShadowMan

Άμα είναι έτσι μόλις έγινε ακόμη πιο ισχυρή η ολλανδική πρόταση! Εάν στο τέλος της 10ςτιας υπάρχει πύραυλος που θα μπαίνει σε 4αδες και θα έχει εμβέλεια περί των 100χλμ και εμείς θα έχουμε ήδη τον κατάλληλο εκτοξευτή και το κατάλληλο ραντάρ στο πλοίο….. Για όνομα του Θεού ας υπογράψει κάποιος!

TCP

A really important development would have been the certification of quad-packed CAMM-ER missiles in the SYLVER family of launchers. The lack of a quad-packed medium range missile remains a major weakness of the FREMM-IT and FDI proposals to the Hellenic Navy.

VAGOS

ποιος ο λογος που ασχολουμαστε (περα απ το ακαδημαϊκό, φιλοσοφικο) με τους camm-er απο τη στι3που σαν ΠΝ έχουμε και χρηση και συμμετοχή στο πρόγραμμά του essm.
βεβαια οκ στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλιας εχουμε 7-8 τυπους ελικόπτερων σε χρηση….

Digenis

Οτι δεν μπορουν να κανουν οι Bel και στη Fremm IT ειναι εχτραδακι , στη Sigma θεωρείτε πρωτογεννης βασικη διαμόρφωση . Πλεον εχει πλακα που δεν εχουμε παραγγειλει ακομα Sigma ,δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία επί επιχειρησιακών κριτηρίων .

Vk77

Συγχαρητήρια για τις έρευνες και τις πληροφορίες σας, δεν νομίζω ότι στην εποχή της πληροφορίας είναι υποτιμητικό για εσάς να θέλει κάποιος πρόσθετες πηγές και επιβεβαίωση για να πιστέψει μια συγκεκριμένη πληροφορία.
Στο ζουμί τώρα πολύ πιο ενδιαφέρον θα ήταν οι camm-er να μπαίνουν multipacked σε sylver, δεν νομίζω ότι έχει κανείς πρόβλημα με τους essm σε mk41.
Στα δικά μας αυτό που πιστεύω θα ήταν ενδιαφέρον θα ήταν η δυνατότητα οι camm-er να μπουν double packed στους mk48 των μέκο (δεδομένου του μικρότερου βάρους από τους essm οι οποίοι έχει λεχθεί ότι λόγω βάρους πιθανώς να δημιουργούσαν προβλήματα ευστάθειας στις τελευταίες αν έμπαιναν double packed, το πρόβλημα αυτό μπορεί να μην υφίσταται με τους camm-er, φυσικά σε αυτήν την περίπτωση οι essm θα μεταμοσχευονταν στην νέα φρεγάτα).

massey-ferguson-65

Τα νέα ει αϊ ευχάριστα..Αλλά ότι και να γίνει η Ελλάδα ΑΥΤΕΙ την στιγμή έχει δύο επιλογές για τις φρεγάτες….
Ή ssm2 και SM2 για Ολλανδούς και Άγγλους ή aster30 και vl-mica για τους Γάλλους ή Aster30 και μάλλον ssm2 για τους Ιταλούς…..
Τώρα για τους Αμερικανούς το βαπόρι τους προσφέρετε μόνο με ssm2 ή camm-er ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΕΓΏ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΆΖΩ ΔΙΟΤΙ Η ΦΡΕΓΆΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΎΡΑΥΛΟ ΜΕΓΆΛΗΣ ΕΜΒΈΛΕΙΑΣ …. ΕΝΏ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΜΕ ΕΞΕΡΕΣΗ ΊΣΩΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΏΝ, ΕΧΟΥΝ ΧΏΡΟ, ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ Sm2 και Aster30!!!!

Vk77

Γιατί ο aster 30 είναι προβληματικός στην διαχείριση?

Mikros-hroas

Και οι άλλοι μας λένε για ESSM III με επιταχυντή και δεύτερο όροφο με
80-85 χιλιόμετρα εμβέλεια.
Και στον MICA VL NG βάζεις δεύτερο όροφο και πας στα 80 χιλιόμετρα.
Ο Μέτεορ είναι ο πύραυλος που θα κάνει την διαφορά με 150 πραγματικά χιλιόμετρα.

Τα προβλήματα του Άστερ -30 τα έχω γράψει κάποιοι όμως δεν καταλαβαίνουν πως
όλα άλλαξαν και θέλουν πυραύλους των 3-5 μαχ εναντίον των πλοίων.

Bridger

Συγχαρητήρια για το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ, που ρίχνει φως στο πολύμηνο θρίλερ με τίτλο “Από που και πως μπορούν να εκτοξεύονται οι Camm και οι Camm-er;“. Από αυτά τα νέα προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:

  • Οι ΑΗ140 θα έχουν άμεσα τη δυνατότητα βλημάτων μικρής και μεσαίας ακτίνας και θεωρητικά τη μελλοντική δυνατότητα να αποκτήσουν ΑΑ βλήματα περιοχής, χωρίς άλλες ανάγκες τροποποίησης αισθητήρων και ραντάρ της βασικής διαμόρφωσης.
  • Τα πλοία που θα φέρουν Mk41 δεν είναι καταδικασμένα να έχουν ως αποκλειστικό βλήμα LRSAM τον SM-2.
  • Παραμένει η ασάφεια για τους Camm/-ΕR/-ΕΕR στα πλοία που φέρουν εκτοξευτές Sylver (και παρά το γεγονός ότι οι Camm-er αποτελούν Ιταλική παραγγελία). Τι γίνεται εκεί με τις πολλαπλές διαμοφώσεις ανά κελί; Χρειαζόταν μία ερώτηση στην ΜΒDA και γι αυτό.
  • “Πόνεσε” η αναφορά για “μικρούς” mk41 (tactical) στα ελληνικά πλοία. Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος να μην μπουν εξαρχής strike, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τύπων διαφορετικών πυρομαχικών στη ζωή των πλοίων.

Είναι ήδη σαφές ότι στο ΠΝ υπάρχει επιθυμία για δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Αν ήμουν στη θέση των διαπραγματευτών του ΠΝ, θα ρωτούσα την MBDA ποιο είναι με αδρή εκτίμηση το κόστος ανάπτυξης του Camm-EER. Μετά θα το σύγκρινα με τη συνολική διαφορά κόστους που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ της κάτω και πάνω στάθμης τιμών των πλοίων του διαγωνισμού σε τιμή 2, π.χ. 4×300εκ = 1.2δις. Αν με το κέρδος της παραπάνω διαφοράς μπορούσα να χρηματοδοτήσω ως χώρα την ανάπτυξη του Camm-EER, με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας και δικαιώματα επί των πωλήσεων, τότε θα πήγαινα ασυζητητεί σε παραγγελία AH-140, camm/camm-er/camm-eer σε 32 mk41 strike length και το NS 200, (με πρόσθετο προαπαιτούμενο την ηχομόνωση των ντιζελοκινητήρων).

MPAMPIS

Καλώς να ερθει όλη η οικογένεια camm για αντικατάσταση των χερσαίων αντιαεροπορικών με συμπαραγωγή…….!

DimitrisP

Με βάση την ιστοσελίδα της mbda ο camm μπαίνει σε 4αδες και σε sylver και σε mk41.

Stealth

Kανετε ενα λαθος σε αυτα που γραφετε. Δεν ειναι μονο η Sigma που μπορει να φερει MK41 Strike Length.

Kαι η Arrowhead-140 μπορει να φερει MK41 Strike Length, καθως τον φερει ηδη εδω και 10 χρονια η μητρικη σχεδιαση Iver Huitfeldt.

“The ability to fit the existing systems and equipment from the parent design [Iver Huitfeldt] is retained to provide flexibility in the capability supplied at build and through the life of the platform. For example, this retained capability means that the 32 cell Mk41 Strike Length silo can be fitted to incorporate a combination of a larger number of anti-air missiles, vertical launch antisurface missiles, precision land strike missiles or ASW weapons such as ASROC.”

Σελιδα 5 στο παρακατω:

https://www.arrowhead140.com/wp-content/uploads/2019/02/Arrowhead-140-EXPORT-brochure.pdf

Eπομενως το μονο πλοιο που δεν μπορει να φερει ΜΚ41 strike length ειναι το HF2 / MMSC.

Σχετικα με τον CAMM-ER, ας τον δουμε πρωτα να τοποθετηθει και χρησιμοποιηθει σε MK41, και βλεπουμε αργοτερα για την εκδοση CAMM-EER με δυο boosters

Vas

Τώρα τι εννοείται ότι ο ASTER-30 είναι προβληματικός στη διαχείριση δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα. Εκτός και αν εννοείται ότι το “μειονέκτημα” του είναι ότι μπαίνει μόνο ένα βλήμα σε κάθε κελί, ενώ το CAMM-EER θα μπαίνει 4(πόσο σίγουρο είναι αυτό, γιατί μου φαίνεται θα μεγαλώσει πολύ για κάτι τέτοιο, ειδικά σε διάμετρο). Βασικά ας αφήσουμε έξω το CAMM-EER γιατί μόνο ως ιδέα, ως μυρουδιά έχει συλληφθεί, εδώ δεν έχει μπει καν σε υπηρεσία ο CAMM-ER. Μπορεί να εννοούν ότι ο ASTER-30 είναι πιστοποιημένος μόνο σε Sylver και αυτό είναι πρόβλημα σε χρήστες με Mk-41, φυσικά κάποιος μπορεί να πει και το αντίθετο, ότι το SM-2 είναι μόνο πιστοποιημένο μόνο σε Mk-41 και άρα σε χρήστες Sylver δεν είναι εφικτό να μπει και γιατί να το ήθελαν εξάλλου αφού ο ASTER-30 είναι ανώτερος.

Σε επιδόσεις πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το καλύτερο βλήμα στην κατηγορία όσο αφορά την ευελιξία του, την ενεργή κεφαλή του, την τερματική του ικανότητα σε εξελισσόμενους στόχους, τις αντιβαλλιστικές του ικανότητες, το μεγάλο NO ESCAPE ZONE και θα γίνει ακόμα καλύτερα καθώς είναι υπό ανάπτυξη η έκδοση ASTER-30 blk 2 η οποία διπλασιάζει την αντιβαλλιστική ικανότητα και μπορεί να αντιμετωπίζει βαλλιστικά βλήματα ως 3.000χλμ(από 1.500χλμ του blk 1NT). Και ακόμα έχει πολύ μέλλον, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια του, καθώς είναι αρκετά συμπαγής πχ σε σχέση με τον SM-2/6, ο SM-2 έχει 340χιλ διάμετρος, ο SM-6 στην τελευταία έκδοση του έχει 530χιλ διάμετρο, ενώ ο ASTER-30 blk 1NT μόλις 180χιλ και άρα έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Ares

Η πρώτη σκέψη που κάνω πως η πιθανή πιστοποίηση τους σε 4δες στον sylver 50 θα ανέβαζε κατακόρυφα τις ικανότητες των Fremm και belharra. Όπως επίσης και η είδηση του ρεπορτάζ δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην πιθανότητα τοποθέτησης mk41 στις Fremm συνδυαστικά βέβαια με τους sylver 50 για aster 30. Γενικά θεωρώ πως ο συνδιασμός camm er και aster 30 μας δίνει αφάνταστες δυνατότητες και μιλάμε για πραγματικά game changer συστήματα. Επίσης σκεφτόμουν πως δεν θα έπρεπε να ερευνήσουμε σοβαρά την πιθανότητα του ιταλικού milas; Γνωρίζει η πτήση αν περιλαμβάνεται στο πακέτο των Ιταλών και αν έχει γίνει σχετική ερώτηση ή αίτημα από πλευράς πολεμικού Ναυτικού;
Ευχαριστώ

Stelios

Δηλαδή ο camm eer με την προσθήκη booster και το μήκος να φτάνει ως τα 6+ μέτρα αλλά και την διάμετρο ίσως να αυξάνετε θα είναι ένας quad pack πύραυλος μακρου βεληνεκούς κοντά στα 100km αλλά ο ” VL” meteor θα είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Aster30 .
Και για να γίνουν όλα αυτά πρέπει κάποιος να χρηματοδοτήσει την mbda να κατασκευάσει τον cam eer αλλά και την locheed Martin
ώστε οι Αμερικάνοι να παράγουν κάνιστρα και να πιστοποιήσουν τον πύραυλο σε εκδοχή cam er και σε cam eer στον ΜΚ41

Η αποροία μου είναι η απουσία της Ευρώπης στο θέμα εκτοξευτή και ποιό συγκεκριμένα η πιστοποίηση στον sylver που ήδη υπηρετει στα Αγγλικά αντιτορπιλικά Τ43 θα μπει στα Τ26 Τ31 στα Γαλλικα, Horizon ,Fdi ,Fremm, και στα Ιταλικά Horizon ,Fremm , Ppa

Andreas3

Μα πόση ακόμα προώθηση στη LM?

random_online

αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τον camm-eer. βγάζει εκτός και το δίλλημα ορισμένων που έχουν ακόμα αμφιβολίες για αποδέσμευση sm 2.

ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε πιο σοβαρά να βάλουμε cammer και στην sigma. μήπως γνωρίζετε αν ο mk 56 παίρνει cammer? αλλιώς δεν θα έχει νόημα να μπει με βάση την προτεινόμενη διαμόρφωση της ενδιάμεσης 10514 .

φυσικά ακόμα και αν μπουν cammer το apar και το sm 400 πρέπει να μπουν στη sigma 🙂 .

επίσης έχετε μήπως πληροφορίες αν ο camm- eer μπορεί να μπει 2πλος ή 4πλος σε μκ 41? και μήπως θα ήταν καλή ιδέα να συμμετέχουμε ενεργά στην παραγωγή του όπως οι ιταλοί για τους cam-er? κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό? πόσες ερωτήσεις βραδιάτικα……….

harval

“Επίσης, να είμαστε σαφείς. Το ότι γράφουμε πάλι για τους CAMM-ER δεν σημαίνει τίποτα για τα πλοία. Ούτε φυσικά πως δεν στηρίζουμε τον ESSM, ούτε φυσικά πως δεν είμαστε υπέρ της ολλανδικής πρότασης. Δεν είμαστε υπέρ ή κατά καμίας πρότασης.”

Γιατι να μην ειστε υπερ της Ολλανδικης ?
Αν δεν κανω λαθος εχουμε τα παρακατω δεδομενα.
Η MBDA εχει πιστοποιημενο τον πυραυλο με MK41.
H Arrohead δινει Camm-ER
Η Arrohead εχει CMS Tacticos.
Που ειναι το προβλημα ωστε να μην μπορουν να διαθετει η Sigma και Camm-ER.

Δηλαδη η Sigma με λιγα λογια μπορει να δεχτει και να εκτοξευσει με ολες τις δυνατοτητες τους τους παρακατω πυραυλους.
Essm, Essm 2, SM2, VL-Asroc, Camm-ER, Camm-EER…..!!

Greg575tpn

Βαλε σε Γιουγκο μηχανή Φεράρι! Πιο γρηγορα δεν θα πάει, πιο καλα δεν θα φρενάρει και σιγουρα πιο καλο αμαξι δεν θα γινει!

Tazos

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη που δειχνει την ευελιξία που προσφέρει ο ΜΚ41 αλλά πρέπει να αναφερθεί πως με TRS 4D άμυνα περιοχής δεν κάνεις και όσα Ε και αν μπούνε στον Caam η καθοδήγηση του σε μεγάλες εμβέλειας είναι προβληματική. Τα πλοία με AAW και περιστροφική ραντάρ είτε έχουν ένα ταχύ ραντάρ με 60 rpm (Empar, Herakles, Kronos) είτε πιο αργό με 30 rpm και 2πλη κεραία(Samson). Τέλος όσο μακρυ booster και να βάλεις στον Caam δεν μπορούν να συγκριθεί με το τεράστιο “βαρέλι” του Aster30 που χρειάζεται για να φτάσει τα 120+χλμ. Με λίγα λόγια, αν θέλουμε άμυνα περιοχής χρειαζόμαστε αντίστοιχο πύραυλο και αντίστοιχο ραντάρ, καμία εξέλιξη δεν μπορεί να νικήσει τους νόμους της φυσικής.

turbojet

Νομίζω πως η αξιοπιστία και η αυθεντικότητα των άρθρων και των δημοσιευμάτων της Πτήσης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή δε μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αυτό αποδεικνύεται και από τους πολλούς και πιστούς και τεκμηριωμένους και με άποψη (πολλές φορές διαφορετικής από της Πτήσης) αναγνώστες της, κάποιες φορές σε σημείο οπαδισμού…

Εντάξει ουδείς άσφαλτος   :wpds_cool: αλλά τί να λέμε τώρα τα μισά άρθρα της Πτήσης δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Τώρα για τους camm -er – eer, με καλύψανε οι από πάνω…

Πύραυλος με παρόν και κυρίως μέλλον…

Αν μπαίνει σε τετράδα και πιάνει 100 – 120 χλμ βεληνεκές κάνει πλοία αεράμυνας περιοχής ακόμα και κορβέτες 2500- 3000 τόνων…

a.o.

“και συνεχίζει να είναι στο “επίκεντρο” του ενδιαφέροντος με την “αμερικανική” HF2 αλλά και την βρετανική AH140.”

Η Sigma, έχει επίσης Mk41.
Φταίει η διατύπωση, ή αναφέρεστε σε κάτι που δεν έχω καταλάβει?

PanPan

O προβληματικός στην διαχείριση ASTER 30 και ο μικρός ΜΚ 41 !!!!!

Κοιτα να δεις που όλα τα πλόια μπορούν να παρέχουν και δυνατότητα ΑΑW εκτός από το Hilarious Failure Two. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό και να μην υστερεί ο μικρός μας φίλος πρέπει να υπάρξει ο Camm-eeeer !

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους.

3 σχόλια:

  1. H αναφορά της MBDA, ότι ο ESSM εχει φτάσει στο όριο της εξέλιξης του προφανως δεν ισχύει για πάρα πολλούς λόγους, και η RAΥΤΗΟΝ δεν έχει ξεχασει να εξελίσσει πυραύλους…
  2. Ο Aster-30 δεν είναι προβληματικός, δεν υπάρχι πουθενά τέτοια αναφορά. Μάλιστα ήταν και η βάση για να αναπτύξει τις σχετικές δυνατότητες η Δ. Ευρώπη. Τώρα μάλιστα που η MBDA αναβαθμίζει τους ερευνητές των βασικότερων πυραάυλων της (Exocet Block3C, Mica NG, Aster30 Block1NT) για ποιό πρόβλημα συζητάμε;
  3. Τις δυνατότητες του Aster30 Block1NT δεν προβλέπεται να έχει κανένας άλλος ΕυρωπαΙκός πύραυλος τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον…
Konstantinos T.

Καλησπέρα , έχω την εντύπωση πως η MBDA ανακοινώνει πως οι CAMM – CAMM-ER μπορούν να τοποθετηθούν σε 4άδες σε sylver , ακούστηκε πως το επιβεβαίωσε και η naval group στη DEFEA μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε τελικά και την τελική διαμόρφωση των GOWIND με SETIS και ESSM (UAE) , σε αυτή τη διαμόρφωση τί εκτοξευτές θα χρησιμοποιηθούνε ;

Επίσης θα ήθελα να δώ ένα άρθρο για την μακέτα FDI που παρουσιάστηκε στη DEFEA ως επίσημη πρόταση και είχε strales , RAM , και κάτι μικροδιαφορές στα κελιά. Απο τη στιγμή που μέχρι τώρα ξέραμε οτι δεν έρχεται με strales και RAM ή αλλο CIWS. Τί άλλαξε;

Bridger

Καθώς τα γνωστά δεδομένα είναι πλέον αρκετά, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να παρθούν κάποιες βασικές “στρατηγικές” αποφάσεις από το ΠΝ όσον αφορά τα μελλοντικά ΑΑ όπλα του, οι οποίες βέβαια θα έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο και στην κατάταξη των εξεταζόμενων πλοίων. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ αν θέλουμε να παραμείνουμε οριστικά στο στρατόπεδο των Essm (+ SM2?) ή να εξετάσουμε σοβαρά τα πλεονεκτήματα που θα είχε μια συνολική επένδυση στην γκάμα των Camm της MBDA. Εκ πρώτης αυτά φαίνονται να είναι:

1) Τιμή: Είναι γνωστό ότι ο απλός Camm κοστίζει όσο περίπου και ο Rim 116 των Ram, από τους οποίους είναι κατά πολύ ανώτερος. Αντίστοιχα ο Camm-ER θα είναι φθηνότερος του Essm-2 και ο Camm-EER φθηνότερος των SM-2/Aster 30. Ακόμα και μια μικρή διαφορά τιμής ανά μονάδα, γίνεται τεράστια αν ολοκληρωθεί στον συνολικό αριθμό πυραύλων όλων των εμβελειών που θα χρειαστεί να αγοράσει στο επόμενο διάστημα η χώρα (και όχι μόνο κατά την τρέχουσα παραγγελία). Η συνολική διαφορά μπορεί να σημαίνει και τη ναυπήγηση μιας ακόμη φρεγάτας ή κορβέτας για τον στόλο.

2) Ομοιοτυπία: Η οικογένεια των Camm είναι το μόνο όπλο που από την ίδια ακριβώς βασική μονάδα μπορεί να έχει εκδόσεις που καλύπτουν όλες τις αναγκαίες εμβέλειες (άμυνα σημείου, μέσης ακτίνας, περιοχής), με μία κοινή γραμμή υποστήριξης.

3) Βάρος: Όντας ιδιαίτερα ελαφριά όπλα, μπορούν να αναληφθούν σε σοβαρούς φόρτους ακόμα και από μικρές μονάδες όπως κορβέτες ή ΤΠΚ.

4) Ικανοί φόρτοι αποστολής: Είναι επί του παρόντος ο μόνος τύπος που προβλέπεται να προσφέρει βλήμα περιοχής σε τετράδες ανά κελί mk41.

5) Δυνατότητα εθνικής βιομηχανικής συμμετοχής και εμπορικών δικαιωμάτων: Η αναζήτηση χρηματοδότησης του Camm-EER από την MBDA προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί μια MBDA Hellas που θα αποτελεί εταίρο στο πρόγραμμα. Μέρος ή και όλη η επένδυση στην αναπτυξη του πυραύλου θα μπορούσε να επιστρέψει στη χώρα μέσω απόκτησης δικαιωμάτων επί των πωλήσεων. Ταυτόχρονα, θα μπρούσε να εξασφαλιστεί πλήρης αυτονομία ως προς την τεχνική υποστήριξη και επαναπιστοποίση όλης της γκάμας του όπλου εγχώρια, με προφανή πλεονεκτήματα ως προς την οικονομία και ασφάλεια της υποστήριξης. Τέλος, με τον τρόπο αυτο θα μπορούσε να υπερκεραστεί σε μεγάλο βαθμό το “άλλοθι” της – ομολογουμένως πολύ μικρής- εθνικής συμμετοχής στον ESSM.

6) Δυνατότητα αξιοποίησης όλης της γκάμας από φθηνές ναυτικές πλατφόρμες: Σε αντίθεση με τα αμερικανικά όπλα, δεν απαιτούνται πανάκριβες υποδομές αισθητήρων, με πολλαπλά και fixed panel radars, τα οποία με τη σειρά τους απαιτούν πλοία μεγάλου εκτοπίσματος και υψηλού κόστους. Αυτό επιτρέπει ακόμη και σε ένα πλοίο με απλούστερη GP διαμόρφωση να έχει πλήρεις αντιαεροπορικές δυνατότητες, τόσο σε εμβέλεια όσο και σε αριθμό πυρομαχικών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει κονδύλια για την απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού νέων μονάδων που τόσο έχει ανάγκη ο στόλος.

7) Δυνατότητα κατάργησης των ram και αντίστοιχη οικονομία: Καθότι ο ρόλος τους μπορεί να υπερκαλυφθεί πλήρως από τους camm.

Δεν μπαίνω σε ανάλυση επιχειρισιακών παραμέτρων, καθώς κατά κοινή ομολογία πρόκειται για υπερσύγχρονο όπλο τελευταίας γενιάς που δεν υπολείπεται σε τίποτα του ανταγωνισμού. Προφανώς υπάρχουν και σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στις τρέχουσες επιλογές (Rim-116 & Rim-162), στις οποίες έχουν γίνει άλλωστε ήδη επενδύσεις και έχουν στηθεί γραμμές υποστήριξης. Ωστόσο θεωρώ ότι η παραπάνω λίστα πλεονεκτημάτων είναι αρκετά σοβαρή για να αγνοηθεί ελαφρά τη καρδία. Άλλωστε, η επιλόγή πλοίου με mk41 διατηρεί πλήρως όλη την προς τα πίσω συμβατότητα με την υφιστάμενη γκάμα πυρομαχικών, ακόμα και του παλαίμαχου πλην τιμιότατου Rim-7P.

Δεδομένου ότι εφαρμογή camm σε sylver επί του παρόντος δεν φαίινεται στον ορίζοντα, ΑΗ-140, Sigma 11515 (ακόμα και η απλές baseline χωρίς το Apar-2) και Fremm IT με mk41, θα μπορούσαν άνετα να πορευτούν με την εν λόγω επιλογή.

Iomar

Καλησπέρα,

Έχω την εντύπωση ότι πριμοδοτούνται επιπλέον οι σχεδιάσεις που χρησιμοποιούν τους Mk41 από τις εξελίξεις που περιγράφετε.

Ιδιαίτερα η Sigma 11515HN στην ενισχυμένη της έκδοση μπορεί να αποτελέσει την πολυπόθητη πρώτη υλοποίηση του πλοίου αεράμυνας μικρομεσαίου μεγέθους.

Jim_Pap7

Σας αποκάλυψαν πιο ακριβείς πληροφορίες για την εμβέλεια του camm eer; Μου φαίνεται πολύ περίεργο ένας quad packed πύραυλος να πιάνει εμβέλειες ίσες με aster 30 ή sm2…

anas

Θα είναι πραγματικά σπουδαίο αν καταφέρουν να βγάλουν μία έκδοση του CAMM που να χωράει σε τετράδες και να έχει εμβέλεια 60+ km.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 2.29

Related News

Έφτασε στην Αίγυπτο (και) το τελευταίο υποβρύχιο Type 209/1400mod

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό καλωσόρισε τη Δευτέρα στην Αλεξάνδρεια το τέταρτο και τελευταίο υποβρύχιο Type 209/1400mod, που η Αίγυπτος απέκτησε από τη Γερμανία.Σε στιγμιότυπα που...

Με πρωταγωνιστές το Rafale και το Spitfire MJ755 το φετινό Athens Flying Week

Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στο φετινό «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του και...

Συμφωνίες συνεργασίας της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες...