25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)

- Advertisement -

 
Η Τουρκία, μετά την βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, είχε να επιδείξει μια “εποχικότητα” στις προκλήσεις τις. Ουσιαστικά, κάθε 9 με 11 χρόνια (μάλλον θα έχει να κάνει κάτι με κάποιο κρυφό τουρκικό ημερολόγιο), οι Τούρκοι προέβαιναν σε κάποια σκληρή και προκλητική ενέργεια.
Πρώτα ήταν η περίφημη “Κρίση του Χόρα“, όταν η Τουρκία τόλμησε για πρώτη φορά να βγάλει κάποιο ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, προκειμένου να διεξάγει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ημερολόγιο έγραφε 1976 (Ιούλιος), αλλά τελικά, μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις η Τουρκία έκανε πίσω. Αν και η Ελλάδα είχε παραλάβει σημαντικές ποσότητες σύγχρονων οπλικών συστημάτων, εντούτοις οι πληγές της Επταετίας της χούντας δεν είχαν κλείσει.

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν


Το 1987, 11 χρόνια μετά, η “Κρίση του Σισμίκ”, μήνα Μάρτιο αυτή την φορά, οδήγησε την κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έφεδροι κλήθηκαν στα όπλα, και οι δυο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μια σκληρή ένοπλη σύρραξη. Οι εποχές ήταν διαφορετικές, αλλά η σκληρή στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν στην εκ νέου αποχώρηση των τουρκικών πλοίων.
Δεν πέρασαν και πάλι 11 χρόνια, αλλά μόλις 9, ήταν 1996 όταν η Τουρκία άλλαξε τρόπο διεκδίκησης στο Αιγαίο. Η περίφημη “Κρίση των Ιμίων“, άφησε για πρώτη φορά μια πικρή γεύση στην Ελλάδα, όταν οδηγηθήκαμε σε μια συμφωνία “no flags no ships“, ενώ ταυτόχρονα θρηνήσαμε και τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τρεις γενναίους αξιωματικούς που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, τρεις ΉΡΩΕΣ.

43 χρόνια από την άφιξη στην Τανάγρα των πρώτων Mirage F.1CG


Η οικονομική κρίση στην Τουρκία που ακολούθησε, αλλά και η άνευ προηγουμένου ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με προηγμένο υλικό τα επόμενα χρόνια, μάλλον “έσπασαν” τον κύκλο των τουρκικών προκλήσεων. Τα ΕΜΠΑΕ ενίσχυσαν σημαντικά τις Ελληνικές ΕΔ αλλά και τις τσέπες κάποιων επιτηδείων πολιτικών (ονόματα δεν αξίζει να πούμε). Το σίγουρο είναι, πως οι επενδύσεις που έγιναν τότε οδήγησαν κι αυτά, σε μια μακρά περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία.
Η Ελλάδα, μετά τις εποχές με τα δανεικά, διαπίστωσε το 2010 πως τελικά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Οι εποχές με τους συνταξιούχους ετών 45, και τις συντάξεις των 3000 ευρώ, μάλλον είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Κρίση όμως χτύπησε τους πάντες χωρίς διακρίσεις, και περισσότερο από όλους την Φτωχή Τάξη. Περικοπές έγιναν παντού, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες επενδύσεις, δημόσιο τομέα και περισσότερο από όλα, στην Άμυνα.

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;


Κυκλοφόρησε δε η άποψη πως για πολλά από όσα μας συνέβησαν, έφταιγαν οι αμυντικές δαπάνες. Σπατάλες υπήρξαν, μίζες πολλές, αλλά επ’ουδενί η κατάστασης της χώρας (η οικονομική) δεν οφείλεται στις αμυντικές δαπάνες. Το θέμα όμως είναι πως η χώρα βρέθηκε μετά από το 2010 σε μια κατάσταση ουσιαστικά εξοπλιστικής ανομβρίας. Για τους γνωρίζοντες, η εξοπλιστική ανομβρία είχε ξεκινήσει το 2005-6, με μόνη εξαίρεση την αγορά των 30 F-16C/D Block 52M. Πολλά προγράμματα, κυρίως οι φρεγάτες του Ναυτικού και τα ΤΟΜΑ του Στρατού, γράφτηκαν στις ελληνικές καλένδες.
Φτάνουμε στο σήμερα. Έχουμε μια ηγεσία που διακηρύσσει εντόνως, πως ΑΝ χρειαστεί, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει. Κι όταν λέμε Ελλάδα, εννοούμε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιες Ένοπλες Δυνάμεις; οι Ελληνικές; σίγουρα;

Συγκρότηση (άλλης μίας…) επιτροπής για την υποστήριξη των Mirage 2000


Αυτές με την Πολεμική Αεροπορία που δεν έχει κάνει FOS για τα Mirage γιατί “διαφωνούσε” ο Υπουργός; Αυτή η ΠΑ που έχει όλα κι όλα 80 JSOW, γιατί κάποιες SPICE τις ήθελαν “οι προηγούμενοι”; Αυτή η ΠΑ, που χωρίς κονδύλια βλέπει τα C-130 να “ρημάζουν” και τα C-27J να “στεγνώνουν” στον ήλιο; Αυτή η ΠΑ που εκπαιδεύει τους πιλότους της ακόμη σε Τ-2, λες και θα πετάνε F-4E στην υπόλοιπη καριέρα τους; Δεν το πάμε παρακάτω, γιατί ενώ δημοσιογραφικά γνωρίζουμε πολλά και δημοσιεύουμε λίγα…
Αυτές οι ΕΔ με το Ναυτικό που έχει φρεγάτες μεγαλύτερες σε ηλικία από τους κυβερνήτες τους; που βγαίνουν στο Αιγαίο με άπειρη δουλειά από το πλήρωμα, και με οικονομική βοήθεια από τους εφοπλιστές; Αυτό το ΠΝ, με μόλις 5 αξιόλογα υποβρύχια, ΧΩΡΙΣ σύγχρονες τορπίλες; Το ΠΝ, που ελλείψει κονδυλίων, ομφαλοσκοπεί για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ; Γιατί δεν προχωρά;


Ή μήπως οι ΕΔ με τον ΕΣ, που πάλι έχει απαξιώσει τα καλύτερα ελικόπτερα εφόδου στον κόσμο, τα ΝΗ-90 γιατί κάποια ηγεσία δεν έκανε με “τίποτα” FOS, ενώ διέδιδε και φήμες μέσω “γνωστών”, για πώλησή τους με αγορά κάποιων παλιών UH-60; Εκείνος ο ΕΣ που δίπλα στα κορυφαία Leo2HEL/2A4 δεν έχει ΤΟΜΑ και συνεχίζει να βασίζεται στα Μ-113; Μήπως εκείνος που συνεχίζει να πετάει με μονοκινητήρια ελικόπτερα UH-1 πάνω από το Αιγαίο, ή αυτός που έχει “λιώσει” τα CH-47D σε αεροπυρόσβεση και αεροδιακομιδές; Αυτός που για να “ζήσει” η ελληνική αμυντική βιομηχανία, “εκσυγχρονίζει” τα τυφέκια εφόδου με κόστος μεγαλύτερο από την αγορά ολοκαίνουργιου όπλου; Σταματάμε εδώ, μην σας χαλάσουμε το κέφι…
Αν μιλάμε για αυτές τις ΕΔ, κακώς το συζητάμε. Τα στελέχη των ΕΔ, είναι πράγματι αυτά που συνεχίζουν να κάνουν αυτά που πρέπει για να μην δούμε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας να ψηφίζει στις τουρκικές εκλογές. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, έχουμε αφήσει τα πάντα στην τύχη τους.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά


Σήμερα, οι ΕΔ καλούνται να διαχειριστούν μια κορυφαία πρόκληση. Τουρκική αρμάδα, προστατεύει ένα ερευνητικό πλοίο, που ετοιμάζεται να κάνει γεώτρηση εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Τι μπορούν να κάνουν οι ΕΔ; ΤΙΠΟΤΑ. Δεν έχουν -οι ΕΔ- ούτε καν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας να παρακολουθεί την τουρκική αρμάδα, και να την καλεί, έστω μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την υφαλοκρηπίδα μας (κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένα UAV, επίδειξη σημαίας, μόνο από πλοίο ή αεροσκάφος γίνεται).
Εκτός κι αν στείλουμε το Ρ-3Β που μόλις πέταξε, σε αποστολή πάνω από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης (αυτός που θα σηκώσει τώρα το χέρι του και θα ρωτήσει “με τι χειριστές θα το στείλουμε” θα πάρει 2ήμερη αποβολή και να επιστρέψει με τον κηδεμόνα του). Αν φυσικά είναι ο βασικός εξοπλισμός ακόμη λειτουργικός…

Στην τελική ευθεία η FOS των Mirage 2000/-5 Mk2;


Δεν ξέρουμε πως εδώ και χρόνια πως έχει τεθεί θέμα ΑΟΖ; Δεν ξέρουμε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποθέματα υδρογονανθράκων (κι ουχί υδατανθράκων) στην περιοχή από νότια της Κρήτης μέχρι νότια της Κύπρου; Τι έχουμε κάνει γι’αυτό; εκτός από “περήφανη διαπραγμάτευση με τους δανειστές” για την διάσωση των τριπλοσυνταξιούχων, δεν έχουμε κάνει ΤΙΠΟΤΑ. Εντάξει, ας μην είμαστε και αχάριστοι, πέρσι τέτοιον καιρό “κλείσαμε” δυο φρεγάτες FREMM από Γαλλία. Τι, όχι;
Αν υποθέσει ο αναγνώστης μας που μας διαβάζει τώρα, πως έχει έναν ωραίο κηπάκο στο πίσω μέρος του σπιτιού  του. Και μια ωραία μέρα, μπαίνει μέσα ο γείτονας με ανιχνευτή μετάλλων, φτυάρι και γκαζμά. Φανταζόμαστε πως θα τον βλέπατε με “στρατηγική ψυχραιμία”, σωστά; τι, πάλι όχι; Περίεργοι γίνονται κάποιοι ώρες-ώρες… Τελικά πρέπει κάποιοι να είναι πολύ μοναχοφάηδες.

Επέτειος ενός έτους από την “Παραχώρηση” δυο φρεγατών FREMM στο ΠΝ. Οι φρεγάτες που δεν ήρθαν ποτέ και το αξέχαστο δούλεμα…


Πάμε πάλι, πιο σοβαρά αυτή την φορά. Τι μπορούμε να στείλουμε στο Καστελλόριζο; Φρεγάτες; ποιες και πόσες; Ας πούμε τις μισές, δηλαδή 2 ΜΕΚΟ και 5 Kortenaer. Πόσο θα άντεχαν αυτές σε επιθέσεις κορεσμού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας; Δεν μιλάμε για αντιπαράθεση με το Τουρκικό ΠΝ, αλλά μιλάμε για θυσία της αφρόκρεμας του Στόλου μας. Τι θα πετυχαίναμε; Τίποτα, ούτε καν την πρόκληση απωλειών στην ΤΗΚ, καθώς θα γινόταν χρήση όπλων stand off. Τώρα ίσως κάποιοι να σκέφτονται πόσο χρήσιμες θα ήταν αυτές οι “παλιές” και “σάπιες” Adelaide… Αλλά να θέλουν και λεφτά αυτοί οι “άθλιοι” στις ΗΠΑ για να μας δώσουν και SM-2…. τσ τσ τσ… Να μην χαρίζουν όπλα στους απόγονους του Σωκράτη; φτου τους.
Να στείλουμε υποβρύχια; Τα 214ΗΝ άλλωστε γιαυτό αγοράστηκαν. Ναι, χμμμ, ξέρετε… πρέπει να έρθουν σε μικρή απόσταση από τον εχθρικό στόλο για να ρίξουν τις SUT του 1980. Αυτό δεν πειράζει τόσο στο Αιγαίο, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, είναι ένα πρόβλημα. Εκμηδενίζουμε το κύριο πλεονέκτημά των πανάκριβων υποβρυχίων μας. Τίποτα δεν είναι “αόρατο” από μικρή απόσταση.

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε “ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ” με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!


Γνωρίζουμε πως κατά καιρούς μύθοι γύρω από όπλα, δημιουργούν και μύθους γύρω από την μαχητική ισχύ. Καλά τα Exocet, SCALP, MICA αλλά πρέπει να πετούν τα Mirage 2000 για να ρίχνουν. Αλλιώς, ας φτιάξει το Μηχανικό καταπέλτες. Καλά τα 214ΗΝ, αλλά ας αγοράσουμε τορπίλες. Καλά τα Leo2HEL, αλλά ας αγοράσουμε και κάνα βλήμα παραπάνω. Καλά τα MLRS, αλλά ας επαναπιστοιήσουμε τις ρουκέτες. Καλά τα NH-90, C-27J αλλά ας αγοράσουμε και κάνα ανταλλακτικούλι.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές καταστάσεις εντός της Επικράτειάς της. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμες. Το καλοκαίρι ίσως να είναι θερμό, ειδικά αν οι ΗΠΑ βγάλουν την Τουρκία “στην σέντρα” λόγω S-400 (βασικά λόγω Ρωσίας, Ιράν, Βενεζουέλας και Ισραήλ/Παλαιστίνης, αλλά οκ). Πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;


Σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα σενάριο “Πορθητής”, οι ΕΔ δεν μπορούν να κάνουν ότι πρέπει να κάνουν με σταδιακή κλιμάκωση. Οι Τούρκοι, αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα, βρήκαν ότι οι ΕΔ δεν μπορούν να έχουν μόνιμη παρουσία σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις του ΠΝ και της ΠΑ. Ούτε το ΠΝ μπορεί να αντιπαρατεθεί εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα με το Τουρκικό, μπορεί να το νικήσει, αλλά όχι σε αντιπαράθεση επιπέδου Πορθητή. Μέσα στο Αιγαίο το ΠΝ παίζει εντός έδρας, κοντά όμως στο Καστελλόριζο το ΠΝ πρέπει να εφαρμόσει άλλες τακτικές. Η έλλειψη φρεγατών AAW και σύγχρονων τορπιλών για τα 214ΗΝ είναι πλέον εμφανής (για να μην μιλήσουμε για τις άλλες τεράστιες ελλείψεις).
ΑΝ συμβεί κάτι, η δικαιολογία “φτένε η κσένοι” δεν παίζει πια. Δεν φταίνε οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, το Νεπάλ ή τα Νησιά Φίτζι γιατί η Ελλάδα προτίμησε τον αφοπλισμό για να έχει μεγάλες συντάξεις ή για να δίνει προεκλογικά επιδόματα. Φταίμε εμείς οι ίδιοι. Χωρίς ελαφρυντικά (λόγω πρότερης συνήθειας στην καλοζωία). Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε από πολιτικούς μας ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΕΔ έχουν ακόμη την δυνατότητα να προστατεύσουν κάθε πιθαμή ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα. Θα κάνουν την δουλειά τους με ότι έχουν, και θα νικήσουν, το πιστεύουμε ακράδαντα. Αλλά, υπάρχει αλλά… Το τίμημα θα είναι μεγάλο, και, δεν θα μπορούν να το κάνουν για πολύ καιρό ακόμη, αν δεν ενισχυθούν και εκσυγχρονιστούν. Κι αυτό πρέπει ναι γίνει άμεσα.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aegeanhawk

Εξαιρετικό άρθρο με σοβαρή ανάλυση και ρεαλισμό.

Ellinokyprios

Υδρογονάθρακες τώρα τουν ανακαλύψαμε (?) υδατάνθρακες – πατάτες – πάντα είχαμε, σε αφθονία…
Όταν διαβάζω τα πολύ καλά και πολυ εύστοχα άρθρα σας, διερωτώμαι τι άλλο πρέπει να κάνουν αυτές οι ‘πατάτες’ ώστε πλέον ν’ αρχίσει να λογαριάζεται προδοσία;

Marios kosmidis

Δεν είχαμε για.οπλα επρεπε.να βρούμε.λεφτα για αναδρομικά συνταξιούχων, αρίστων φυσικά , που κάθονται απ’ τα 45(αλλά.ειναι δικά μας.παιδια.οποτε…..δε.πειραζει)
. Και φυσικά η οικονομία δεν έπεσε έξω απ’ τους εξοπλισμούς, τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, και τους ολυμπιακιυς αγώνες.
Αλλά έπεσε έξω απ’ τα δις στις μίζες των εξοπλισμών….αυτές.που έβλεπαν οι άριστοι συνταξιούχοι …εν ενεργεία βεβαια τότε αλλά δε χάλαγαν και τη ζαχαρένια τους κιόλας….χαλαστηκαν και έγιναν πατριώτες όταν τους έκοβαν τις συντάξεις. Έπεσε έξω απ’ τα δις σε.μιζες στα νοσοκομεία και στο φάρμακο
Έπεσε έξω απ’ τα δις χαμένα σε στημένους διαγωνισμούς δρόμων οι οποίοι δεν τελείωναν ποτέ………..
Τι…….όχι;;;;
Τωρα.βεβαια εντάξει……λέμε Τσοχατζόπουλο και κλαίμε………..λέμε Σμπωκο ….και εκεί να δεις.κλαμα……….λεμε.Παπαντωνιου και κυλάει ένα δάκρυ για τις παλιές…..καλές εξοπλιστικές.μερες…….και να τα tor, και να τα crotael,και να τα zubr, τα zuzana, να τα leopard, να τα υποβρύχια….περασμένα.μεγαλεια
Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι κάποιοι απ’ το χωριό δεν τους ξέρουμε……..
Αν είναι να.παιρνουμε τσάμπα kiowa ,f-16v, στη μισή τιμή και χρηματοδοτηση από τις ΗΠΑ, p3 στην κανονική τιμή, ………παιδιά…..δε.κινηται η αγορά έτσι……..χαλάτε τη πιάτσα……άντε από κει πουρθατε να κάνουμε καμία δουλειά .σωστά……όπως πρέπει …..

chikichiki

Πριν κανένα χρόνο είχατε γράψει ένα άρθρο-άποψη που υποστήριζε πως η Τουρκία θύμιζε την Αργεντινή του Γκαλτιέρι το 1982. Τελικά μάλλον εμείς είμαστε αυτοί που θυμίζουμε την Αργεντινή του ’82. Έχουμε ΕΔ στα χαρτιά ισχυρότατες αλλά στην πράξη με ελλείψεις που αθροίζονται σε στρατηγικού επιπέδου αρνητικό αντίκτυπο.

Pavlos

To γραφετε το επαναλμβαναμε πολλοι, οπως και ο υποφαινομενος, και συνεχιζομε να το επαναλμβανουμε πως οι ΕΔ θα πρεπει να ᾿.. ενισχυθούν και εκσυγχρονιστούν. Κι αυτό πρέπει ναι γίνει άμεσα….’> αλλα η πολιτικη εξουσια διαρκως κωφευει, ειτε πραττει ελαχιστα.
Επιτελους ας συμφωνησουν ολοι εκει στη βουλη για αυτο το θεμα.comment image

adpanos

“. Οι Τούρκοι, αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα, βρήκαν ότι οι ΕΔ δεν μπορούν να έχουν μόνιμη παρουσία σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις του ΠΝ και της ΠΑ.”
Καλά μην τρελαινόμαστε κιόλας. Η Κρήτη κοντά είναι, το ίδιο και η Κύπρος.
Ούτε οι Τούρκοι έχουν τα υπερόπλα …. Κάτι σαπάκια υποβρύχια έχουν και κάτι μισοπεθαμένες Γιαβούζ.
Και δεν μπορώ να σκεφτώ πως δεν έχουμε τρια , τέσσερα, MIRAGE EGM σε πτητική κατάσταση ώστε να πάνε να ρίξουν τους EXOCET να τα ρημάξουν και από κοντά τα υποβρύχια έστω με SUT να το τελειώσουν το θέμα οριστικά.
Ταυχρόχρονα κλείνουμε την κάθοδο από τα στενά και πιάνουμε θέσεις με τις Super vita.
Τέλος να δώσουμε και ένα ελαφρυντικό στην πολιτική ηγεσία … Μέσα στην κρίση, που μέρα με την ημέρα κοιτούσες μην γίνεις Βενεζουέλα ή κάτι χειρότερο, δεν μπορούσες να πεις δώστε μου δανεικά για να πάρω φρεγάτες και υποβρύχια ….
Μπορεί χρήματα να περνούσαν από τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, αλλά είχε από πάνω της τους ξένους να τις λένε τι να τα κάνει και σε τι να τα χρησιμοποιήσει …
Από αρχές του 2018 νομίζω άρχισε να υπάρχει μια μικρή ελευθερία και παράθυρο για εξοπλιστικά.

Piraulos

“Θα κάνουν την δουλειά τους με ότι έχουν, και θα νικήσουν, το πιστεύουμε ακράδαντα.”
Εσείς το πιστεύετε εγώ με αυτά που διάβασα πως να το πιστέψω;

Marnix

Αραγε ενας EXOCET MM40 BLOCK 3 θα ηταν η ιδανικοτερη λυση?

MisCo

πολυς προλογος και scifi ιστοριες για να καταληξουμε στο ερωτημα: “Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε από πολιτικούς μας ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων;”
Μεγάλο μέρος του πλυθησμου λογω των “υπερβολικα μεγάλων” συντάξεων και επιδομάτων ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (να ζητησει την ενισχυση)
Οι υπολοιποι που μπορουνε, εχουν εικονα της καταστασης? Εκατσε ποτε κανεις πολιτικος να πει η κατασταση έχει ετσι και οι γείτονες “μας αγαπανε πολυ”, αρα θα πρεπει να κανουμε κατι γι αυτο? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Σε αυτο βεβαια φταινε και τα ιδια τα media που θεωρουν οτι το θεμα δεν “πουλαει” οποτε και οταν υπαρχουν σχετικες δηλώσεις περνάνε καπως στα ψηλα.
Οταν δεν εχεις ενημερώσει τον κόσμο σχετικα με την αναγκαιοτητα καποιων εξόδων, μην περιμένει κανεις να βρισκονται ολοι σε συμπνοια μετα.
Επειδη συμφωνία για αυξηση αμυντικων δαπανων δυσκολα θα υπαρξει οταν ολοι ειναι γωνατισμενοι, το κλειδι ειναι να επιβαρύνεις τους ΕΞΩ για αυτα τα εξοδα (βινιέτα στα αμαξια που έρχονται στο έδαφος μας, 2-3-5 ευρω επιβάρυνση στα εισητηρια αεροπορικων που ερχονται απεξω, κλπ…. οχι ομως στην δικη μας πλάτη αλλο καρβουνο). Ετσι δεν θα ανοιξει μυτη και κανενας δεν θα πει οχι.

Babis_UK

Το φετεινο καλοκαιρι θα ειναι κρισιμο. Ας σταματησουμε να ψυριζουμε τη Μαϊμου και ας αγορασουμε τορπιλες που μας δινουν στρατηγικο πλεονεκτημα κατω απ την επιφανεια της θαλασσας για 3-4 χρονια ακομη αυριο, εστω και απ Γαλλικα αποθεματα, εστω και σε τσιμπημενη τιμη.
Ευτυχως ή δυστυχως η πρωτη γραμμη αμυνας στις φετεινες τουρκικες προκλησεις ειναι οι Κυπριοι αδελφοι. Αν οι πολιτικες πιεσεις αποδωσουν εχει καλως. Αν ομως οι τουρκοι αψηφισουν τις κυρωσεις και κατεβασουν το γεωτρύπανο το ρολοι θα αρχισει να μετραει αναποδα.
Δυτικα απ το Κατελοριζο. Η πιο απαρχαιωμένη Kortenaer κλεινει το δρομο στο τουρκικο γεωτρύπανο οταν σταματησει να εκτελει αβλαβη διελευση (κινηση σε ευθεια με σταθερη ταχυτητα) μεσα στην Ελληνικη υφαλοκρηπίδα και το καλει να αποχωρήσει. Ταχυπλοα του λιμενικου καταγραφουν το περιστατικο. Αν οι απεναντι ριξουν ντουφεκια ή εμβολισουν το ελληνικο πολεμικο τα 2 214ΗΝ που καιροφυλκτουν στελνουν στο βυθο για συνεχιση των υποθαλασιων ερευνων την τουρκικη αρμαδα.

zipo's

Εσείς εκεί στη ΠΤΗΣΗ δεν είσαστε εντάξει. Καθόμουν και απολάμβανα τον ύπνο (του δικαίου) , και εσείς ερχοσαστε και με ξυπνάτε!!!

George74

Παιδιά, σκέφτηκε κανείς ότι εκεί που κάνουν βόλτες τα τουρκικά γεωτρύπανα και πλοία, πάνε μήπως και για άλλη δουλιά; Μήπως, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, τοποθετούν στο βυθό της θάλασσας προειδοποιητικα συστήματα, sonar, χτίζουν μια ομπρέλα ή δε ξέρω και εγώ τι για να εντωπίσουν τα υποβρύχια μας;

Psixraimia

Συμφωνώ σε όλα. Για μένα το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δε μπορεί πλέον να κλιμακώσει λίγο-λίγο την κατάσταση. Έχει δύο επιλογές: Τίποτα ή μπουρλότο. Αν είχαμε τις ΕΔ του παρελθόντος, θα δηλώναμε παρουσία στην περιοχή με κάποιον τρόπο, μη σεβόμενοι πιθανότατα τα όρια που έχουν δώσει οι Τούρκοι. Αν μας ανάγκαζαν θα την αυξάναμε και πάντα θα ήταν ανοιχτές επιλογές πιο δυναμικής αντιμετώπισης όπως εμβολισμός, βύθιση ή οτιδήποτε άλλο.
Τώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε – από ό,τι καταλαβαίνω – είναι το τελευταίο βήμα. Να ανοίξουμε την πόρτα του φρενοκομείου. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν το θέλαμε το πιθανότερο είναι ότι θα βυθίζαμε τον Πορθητή. Κι αν δε μπορούμε, υπάρχει η μέθοδος του ισοδύναμου “χτυπήματος”. Έρευνα στον βυθό του Αιγαίου ή επέκταση στα 12 μίλια. Με τι κόστος όμως; Πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία; Δεν το αντέχουμε πια.
Οπότε μάλλον δε θα κάνουμε τίποτα. Το θέμα είναι ότι αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της διεκδικούμενης από εμάς περιοχής χάνεται. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δε θα την παίρναμε στο τέλος αλλά θα την χρησιμοποιούσαμε ως διαπραγματευτικό χαρτί. Και τώρα; Πάει αυτό το χαρτί και μένει να συζητήσουμε μόνο για περιοχές πλησίον των ακτών μας. Διαπραγμάτευση που δε θέλουμε αφού αυτά μας ανήκουν. Μια νέα εποχή ξεκίνησε. Και δεν είναι καλή. Winter has come

NIKOS

Πρώτοι είστε πτήση.

Tasos

Άρα οι απέναντι έχουν ήδη κερδίσει χωρίς ούτε μια σφαίρα; Για αυτό το τίμημα θα αφήσουμε το γείτονα εντός του κήπου μας να σκάβει; Οι ελλείψεις είναι γνωστές. Αυτούς τους ταγούς έχουμε, πολιτικούς και στρατιωτικούς….Διότι όσες ευθύνες έχουν οι πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια, άλλες τόσες και ίσως και μεγαλύτερες έχει και η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία που δεν εξωθεί τα πράγματα στο να αλλάξουν ρότα οι πολιτικοί με τις λανθασμένες επιλογές τους….Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί δεν ομιλώ για μη δημοκρατικές ενέργειες αλλά έστω και μια ηχηρή ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ίσως να βοηθούσε!!! Αντ΄αυτού: Τί πράττουν; Παρελάσεις και φανφάρες, ασκήσεις με πορτοκαλάδες στις τέντες τους και με σενάρια για γέλια και για κλάματα όπου ΠΑΝΤΑ υπερφαλαγγίζουμε το προγεφύρωμα του εχθρού και δήθεν αιφνιδιαστικές επισκέψεις-επιθεωρήσεις σε μονάδες οι οποίες ήταν γνωστές εβδομάδες πριν….Κύριοι, το ερώτημα είναι απλό: είμαστε διατεθειμένοι να ξεπλύνουμε επιτέλους την ντροπή των Ιμίων ή όχι; Το τίμημα πάντα θα υπάρχει…..Ο παραιτηθείς κύριος Χρηστίδης είχε δηλώσει κάποτε ότι ο φόβος του είναι μήπως οι τούρκοι αποκτήσουν ψυχολογία νίκης….

G...

Ναι σωστα ολα αυτα αλλα δεν ειναι ετσι ακριβως. Ουτε οι τουρκοι ειναι στα καλυτερα τους με τους μισους αξιωματικους στην φυλακη ουτε το ναυτικο τους ειναι και το πλεον σύγχρονο ουτε ετσι ευκολα μια μεκο η s θα πεσει αμαχητί. Στον δε Έβρο και τα νησια δεν εχουμε και λιγο στρατό και ναι υπαρχουν θεματα πολλα αλλα δεν μας λες και αοπλους.Αυτη η ηττοπαθεια του αρθρου τι θελει να μας πει? Οτι το Καστελόριζο ειναι καταδικασμενο? Οτι αν οι τουρκοι θελουν μπορουν να κανουν γεωτρηση ετσι απλα?το αρθρο αυτο-αναιρείται απο την μια δεν μπορουμε αλλα στο τελος μπορουμε και θα νικησουμε. Ας αποφασισει ο αρθρογραφος τελικα γιατι εγω τουλάχιστον μπερδεύτηκα. . Τελος, μεγαλο μερος αυτων των ελλειψεων θα ειχε καλυφθεί αν δεν διναμε 350 εκατ για σαπια ρ3 κατι που δεν αναφέρει το αρθρο. Πανω απο ολα όμως χρειάζεται πολιτικους με πυγμή και οχι αχυρανθρωπους και οταν θα χρειαστει να πανε πλοια στην περιοχη ωστε και εικονα να εχουμε και επίδειξη σημαιας. Ενα αρχαιο και αχρηστο ρ3 τι παραπανω θα εκανε? Τιποτα. Χρηματα ξοδευτηκαν χωρις καμμια ιεραρχηση αναγκων με ευθηνη και των στρατιωτικων και μην ψαχνουμε τωρα για τορπιλες και εκσυγχρονισμους λεγοντας οτι ολα φταινε εκτος απο την ηγεσια των Ε. Δ.
Υγ να μην αναφερουμε καλυτερα ποσους στρατηγους ναυαρχους στρατοπεδα κτλ εχουμε. Δημοσιο στην χειροτερη μορφη του που τρεχουν (ευτυχώς ) μερικοι ευσυνείδητοι και κανουν δουλειά για δεκα

Digenis

Το πολιτικο προσωπικό ζει στο συννεφάκι της κάθε πολιτικής θεωρίας . Λένε διάφορες θεωρίες περί πατριωτισμοί .Εχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια .Κανείς τους δεν είναι μάχιμος πολιτικός . ”Τι λέει η θεωρία” ? Αυτό θα κάνουμε !!! Κανεις δεν κοιτάει να πιάσει το αποτέλεσμα .Ούτε καν ξέρουν τον στόχο .
Και περνάμε (πάλι) για τρελο τον λεβεντη που έδωσε αριθμούς για το τι πρέπει να αποκτήσουν οι ΕΔ .Μετά θα είναι αργά (Πάλι).
ΣΣ.
Πατριωτισμός είναι το γάλα να είναι παστεριωμένο .

NIKOS

Η Ελλαδα θα εμπλακει στρατιωτικα στην Κυπρο μονο αν η τελευταια δεχθει ξεκαθαρα στρατιωτικη επιθεση απο την τουρκια,για κανεναν αλλο λογο,ουτε για πορθητες ουτε για τιποτε αλλο..πραγματι,δυστηχως οι ΕΔ εχουν εγκαταληφθει στην τυχη τους εδω και πολλα χρονια με την κυρια ευθυνη να την εχουν οι πολιτικοι αλλα και ο λαος,το οτι υπαρχει μια κινητικοτητα στα εξοπλιστικα ειναι καλο και σιγουρα ισχυει το ρητο η εξοπλιζομαστε η χανομαστε..

AESA

Καλό το άρθρο, απεικονίζει την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Κανείς ποτέ δεν έδωσε μάχη και να την κερδίσει σε πεδίο που δεν επέλεξε.
Δεν είναι ανάγκη να αντιπαρατεθείς εκεί που σε προκαλεί ο άλλος. Αν το αποφασίσεις, θα επιστρέψουν και θα περάσουν από το Αιγαίο, ή αν είναι στις βάσεις τους πως θα βγουν από τον Βόσπορο;
Το περιβάλλον του Αιγαίου είναι τοξικό για το τουρκικό ΠΝ. Μπορεί να δράσει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και αυτά υπό αίρεση.
Αυτή την στιγμή μπορεί ο τουρκικός στόλος να κάνει παρέα στο στατικό γεωτρύπανο, (το οποίο δεν έχει την δυνατότητα γεώτρησης σε αυτό το περιββάλον και δεν θα την έχει ποτέ, που θα τρυπήσουν και με ποια δεδομένα θα επιλέξουν τον σημείο; Δείτε τα stenamax και κάντε την σύγκριση με τον πορθητή) αλλά αυτό δεν κατωχυρώνει την τουρκία.
Το ζήτημα είναι αν εμείς επιθυμούμε να εμπλακούμε. Με δεδομένο πως όλη η Ευρώπη είναι σε εκλογές παίζουν και προκαλούν.
Για τις περιοχές που δεσμεύει μπείτε σε site που δείχνουν την κίνηση των πλοίων και δείτε κατά πόσο οι navtex αυτές είναι σεβαστές από την ναυσιπλόια.

Spyros

Σσσσσσς, ενοχλείτε, τώρα έχουμε εκλογές.
.
.
.
.
.
.
.
Σοβαρά, αν σκεφτείτε τι σημαίνει το ότι σε περίοδο εκλογών δεν πέφτει φράγκο στην άμυνα, θα καταλάβετε πόσο τελειωμένοι είμαστε, σε τι ιδεολογικό ξεπεσμό έχουμε φτάσει. Που μας απασχολεί η τσέπη μας, τα του οίκου μας — και όχι το αν αύριο έξω από τον οίκο μας το περιπολικό που θα περνάει θα είναι Ελληνικό ή Τούρκικο.

Alex

Κλαίω από τη στεναχώρια και από τα νεύρα για τη καταντια..

G - 164g ag-cat

Δηλαδή αν είχαμε 6 Fremm και 10 Τ214 με τορπίλες θα μας έπαιρναν στα σοβαρά οι γείτονες; Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα. Πιστεύετε κανένα πολιτικό ή πολιτειακό άρχοντα ή στρατηγό ή ιεράρχη που εννοεί αυτά τα τραγικά ξύλινα λόγια που λένε περί ανεξαρτησίας, υπεράσπισης του εδάφους κλπ; Εγώ πάλι δεν πιστεύω κανέναν.
Όσο για τους εφοπλιστές δεν βλέπω να βοηθήσανε καθόλου τα ναυπηγεία πόσο μάλλον το ΠΝ, χώρια το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν και το οποίο έχει βάλει στο μάτι η Κομισιόν με την παρότρυνση των Γερμανών βεβαίως. Χώρια τα στελέχη του Λιμενικού και του ΠΝ που αποσπούσαν μετά τη σύντομη συνταξιοδότησή τους. Να τα λέμε όλα.

Spirit

Μπα τι μας λέτε, την 13η σύνταξη να πάρουμε και να πάμε να ψηφίσουμε…
Μετά όταν έρθει ή ώρα ρίχνουμε ένα ανάθεμα, φταίνε οι άλλοι και καθαρίσαμε.

LuckyLuke

Η Ελλάδα θα παραχωρήσει τμήμα της ΑΟΖ που διεκδικεί έστω και μέσω τρίτων ή έμμεσα. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Δεν θα αποκλειστεί η Τουρκία με μια τεράστα ακτογραμμή εξαιτίας του Καστελόριζου. Απλά το θέμα είναι πόσο εύκολα θα το δεχτεί ο κόσμος και αυτό θέλει χρόνο.
Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δεν ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει κάτι παραπάνω στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό και δεν προχωρά σε εξοπλισμούς.

CKfurious

Εξαιρετική και ρεαλιστικότατη ανάλυση!
Αρκετοί ονειροβατούν ελπίζω να τους βοηθήσει να προσγειωθούν στη πραγματικότητα!
Αυτό που δεν γράψατε είναι πως :
Ακόμα και εάν αύριο υπογραφουν όλες οι συμβάσεις FOS που απαιτούνται η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας θα πάρει αρκετό χρόνο και δεν μιλάμε για μήνες αλλα για χρονια!

Thanos74

ολα σωστα και συμφωνω απολυτα αφηστε με ομως να θυμισω 2 πραγματα
1. προ διμηνου το σεισμογραφικο με 2 φρεγατες πηγε να μπει στην υφαλοκρηπιδα κοντα στο καστελοριζο και βρηκε μπροστα μια φρεγατα μας και ουαν απιλησαμε οτι αν μπειτε θα ριξουμε τα μαζεψαν και εφυγαν….
2. το ΠΝ δεν ειναι κοροιδα (το εχεται αναφερει παλιοτερα) να παει να εκτεθει στο καστελοριζο απλα πολυ απλα θα τους σφυροκοπει στο αιγαιο εκει που πονανε….

George_K

Σωστή και τεκμηριωμένη ανάλυση, όπως πάντα. Το έχουμε γράψει ξανά, ας το ξαναπούμε. Τα αποτελέσματα της πολιτικής στην διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, για εμένα, ξεπερνούν τα όρια της εθνικής προδοσίας.
Ηλπιζα ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας θα ήταν μια ευκαιρία να σοβαρευτούμε επιτέλους. Διαψεύστηκα…
Επομένως ψωροκώσταινα θα μείνουμε μια ζωή, μας αξίζουν αυτοί που μας κυβερνάνε.

PANAGIOTIS DAVILAS

Βεβαίως και δεν μπορούμε να στείλουμε τα πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς πλοία με βλήματα αεράμυνας περιοχής. Εδώ αναδυκνίεται και το λάθος όσων αμφισβητούν την ανάγκη ύπαρξης σκαφών μεγαλύτερου εκτοπίσματος στο Π.Ν. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως ο αντίπαλος δεν δαπανά τόσα δις σε εξοπλισμούς για να μην τους χρησιμοποιεί έστω και ως απειλή. Το πρόβλημά μας πλέον είναι πως όπως πάμε δεν θα έχουμε έστω και την επιλογή να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Το δράμα δε είναι πως ελάχιστοι συμπατριώτες μας το καταλαβαίνουν, λίγους ενδιαφέρει και οι περισότεροι λοιδωρούν αυτούς που ζητούν εξοπλισμούς εδώ και τώρα. Λευτά όμως για επιδόματα υπάρχουν. Κρίμα!

Mavi70

Σοβαρή ανάλυση από τις καλύτερες που έχω διαβάσει. Εγώ θα εστιάσω σε μερικά σημεία. Το πρώτο που θα πω είναι ότι δεν είμαστε διαλυμένη χώρα το αντίθετο θα έλεγα είμαστε ισχυρή χώρα με ισχυρές ΕΔ. Και αυτό ήταν πολιτική επιλογή μας υπερκομματική θα έλεγα επιλέγοντας να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα του Ευρώ και της Ε.Ε και της δύσης γενικότερα χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι τώρα να δίνουμε 1 δις δολάρια σε 4 ημέρες για να στηρίξουμε την δραχμή(βλέπε λίρα).Αυτό κι μόνο λέει πολλά. Όσο αφορά τι ΕΔ όταν κληθούν από την πολιτική ηγεσία να κάνουν αυτό που πρέπει θα το κάνουν και με το παραπάνω. Με απλά λόγια η δουλειά θα γίνει όμορφα και ωραία. Όσο άφορά του Τούρκους παρότι έχουν κάνει βήματα ενίσχυσης ξέρουν ότι δεν είμαστε ούτε Συρία ούτε Ιράκ αλλά ούτε και άοπλη Κύπρος. Και επειδή το ξέρουν θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετικά προσεχτικοί ,άλλωστε από την φύση τους είναι σιγουράτζες. Αν δεν έχουν αβάντες δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα.Και όταν λέω αβάντες δεν το λέω στο να έχουν εξασφαλίσει το προχώρα και εμείς είμαστε εδώ. Εννοώ προχώρα και την κατάλληλη στιγμή θα μπούμε στην μέση και θα σε σώσουμε χωρίς να πέσει ντουφεκιά(βλέπε Ίμια).Καλά είναι να το παίζεις περιφερική υπερδύναμη αλλά αν ξυπνήσεις μια ημέρα και διαπιστώσεις ότι για μια τρύπα (με ότι μαγεία μπορεί να υπάρχει σε αυτήν)χωρίς πετρέλαιο έχεις χάσει τα 2/3 του στόλου σου των αεροπλάνων σου των αρμάτων σου κ.λ.π έχεις πρόβλημα.Το δεύτερο που θα εστιάσω είναι στο ότι αν είμαστε σίγουροι ότι η Τουρκία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ από Ελλάδα και όχι εμείς από αυτούς! Πρέπει να το σκεφτούμε ψύχραιμα και επιστημονικά. Δηλαδή μήπως οι Τούρκοι προσπαθήσουν να κάνουν γεώτρηση σε μια περιοχή που διεκδικούμε και εμείς!! 😆

Chris

Καλά όλα τα άλλα, αυτά τα προβληματικά NH-90 ως ‘τα καλύτερα ελικόπτερα εφόδου στον κόσμο’ πού τα είδατε; Καλά είναι, όσο δουλεύουν, αλλά αν σταματήσουν δεν … ξαναπαίρνουν. Άσε που όλο προβλήματα παρουσιάζουν στα ηλεκτρονικά.
Όσο για τις Adelaide (O.H. Perry made in Australia), τα προβλήματα της κλάσης είναι γνωστά για σκάφος (fire control, damage control) και οπλισμό (βελτίωση με τον εκσυγχρονισμό αλλά απέχει των σύγχρονων σκαφών). Όχι ότι δεν θα ήταν χρήσιμα αλλά μόνο τόσο – οι σύγχρονες τορπίλες είναι πιο απαραίτητες.

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

Εξαίρετο άρθρο!!!!τα είπατε όλα….τυχαία όμως τόσα χρόνια δεν πήραμε τορπίλες, βλήματα για άρματα κτλ….κάθε σημείο που υπέρ είχαμε το αφήσαμε λες και δε θέλαμε η δε μας αφήνανε να έχουμε πολλαπλασιαστεί ισχύος ……ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΑ Κράτη λοιπόν όλα τα παραπάνω οπλικά συστήματα που κάτι απουσιάζει για να αξιοποιηθούν 100% και να αποτελούν φόβητρο και σκέψη σοβαροί για τούς αντιπάλους θα ήταν πλήρες επιχειρησιακά…..προσωπικά τόσα χρόνια δεν νομίζω πως αυτοί που κυβερνούν είναι τόσο άσχετοι…..άπλα κάτι εξυπηρετούν…αλλιώς δεν εξηγείτε και δε χωνεύεται με τίποτα τόση ανικανότητα ….δεν μπορεί να είναι τυχαίο….

Konstantinos_Zikidis

Εγώ λέω να επικαλεστούμε απόλυτα και κατηγορηματικά το διεθνές δίκαιο. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους κάνουμε τα μούτρα κρέας… και μετά ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του…
https://www.defence-point.gr/news/ta-ellinika-mas-exoplistika-i-akmi-i-parakmi-kai-i-eythyni

montif74

Στέλνεις με 2 Seahawk ειδικές δυνάμεις και καταλαμβάνεις το πλοίο. Όποιος αντιστέκεται γίνεται ψαροτροφή. Δεν χρειάζεται ούτε τορπίλες, ούτε F35. Αλλά γνωρίζουμε πως μόνο ένα έθνος έχει τα κοχονες για κάτι τέτοιο.

JohnnyB

Εδώ ούτε καν έχει προχωρήσει η σύνταξη Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα ήταν η αρχή για το συμμάζεμα του χάους που δημιούργησε η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση αθλίων.

Neilos

Αγαπητή Πτήση νομίζω ότι θα σε στεναχωρήσω αλλά πιστεύω ότι έχω μια πιο πραγματιστική προσέγγιση της κατάστασης. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο δισεκατομμύριο η κομματοκρατία της Ελλάδας και η επιχειρηματική ελίτ που την στηρίζει να διακινδυνεύσουν την μακροζωία, την ευζωία και τα προνομία τους καταφεύγοντας σε ένοπλη αντιπαράθεση έστω και ολίγων ωρών με την Τουρκία για την προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξής τους.
Ξεχάστε το και μην έχετε τέτοιες αυταπάτες. Τα Μιράζ δεν πρόκειται να καταδιώξουν κανένα γεωτρύπανο αλλά θα συνεχίσουν να μαραζώνουν χωρίς Fos, τα υποβρύχια να μην έχουν τορπίλες και οι MEKO θα μείνουν αγκυροβολημένες στα ωραία 90s. Γιατί είναι πολιτική επιλογή. Η πολιτική τάξη της χώρας θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα δηλαδή θα διαπραγματευτεί την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και μετά θα πουλήσει το ταπεινωτικό τετελεσμένο στους ιθαγενείς ως προοδευτική λύση φιλίας, ειρήνης και παντοτινής ευημερίας. Το είδαμε με τα τρία μνημόνια που με γεωμετρική πρόοδο παρέδωσαν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος εθνικής κυριαρχίας στο πολιτικό-οικονομικό κομμάτι. Λιγότερη το πρώτο μνημόνιο, περισσότερη το δεύτερο με το έγκλημα του PSI, ενώ ήρθε το τρίτο και δόθηκαν τα «ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» με την ολοκληρωτική παράδοση δημόσιας (και άρα ιδιωτικής περιουσίας) στους δανειστές μέχρι το σωτήριον έτος 2099! Ποια άλλη χώρα εκτός ίσως αφρικανικής ηπείρου έχει υποστεί τέτοια ήττα διαρκείας και ολοκληρωτικής ταπείνωσης εν καιρό ειρήνης;
Στα εθνικά τις εξωτερικές εκκρεμότητες της χώρας ήρθε να εκκινήσει το μνημόνιο των Πρεσπών όχι τυχαία αλλά ως το ολιγότερο οδυνηρό το οποίο όμως θα λειτουργήσει ως τυφλοσούρτης για το Μέγα Μνημόνιο που θα διευθετήσει τα θέματα Θράκης, Αιγαίου, Κύπρου. Όταν το αναθεωρητικό Τουρκικό καθεστώς παρακολουθεί την ανυπόληπτη Ελλάδα να παραχωρεί «γη και ύδωρ» σε ένα κράτος πινέζα όπως τα Σκόπια, το οποίο είναι και παντελώς άοπλο είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο η πάνοπλη Τουρκία των 80μυρίων να ορέγεται και να επιδιώκει την ικανοποίηση του μέγιστου των απαιτήσεών της έναντι του Ελληνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις συνεχείς προκλήσεις που παράγουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται κανονικά οι συνομιλίες για τα περίφημα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ακόμα προκαλεί απορία που ούτε η αντιπολίτευση δεν πιέζει την κυβέρνηση να αποκαλύψει τι συζητά με την Τουρκία την ώρα που ευθέως μας απειλεί κάτι που άλλωστε επαναλήφθηκε με τις μυστικοδιαβουλεύσεις του 2018 που μας οδήγησαν στην ξεφτίλα των Πρεσπών. Επίσης αποτελεί άξιο απορίας για τα πολιτικά κόμματα πως γίνεται να απουσιάζει παντελώς σε προεκλογική περίοδο οποιαδήποτε αναφορά σε διπλωματικά θέματα, θέματα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας και κυρίως εξοπλισμών, ωσάν η Ελλάς να συνορεύει με το Λουξεμβούργο. Είμαι μεταξύ των πολλών που πίστευαν και πιστεύουν ότι η τραγωδία των μνημονίων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε παραχωρήσεις εθνικού χώρου στους αναθεωρητικούς γείτονές μας (Σκόπια, Αλβανία, Τουρκία). Μια πρώτη πικρή γεύση πήραμε με τα Σκόπια. Τα χειρότερα με την Τουρκία βρίσκονται προ των πυλών ίσως και εντός του καλοκαιριού. Η γενική απονεύρωση που έχει απλωθεί στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και στον πολιτικό διάλογο σημαίνει ότι η «λύση» μαγειρεύεται και αυτή τη φορά ερήμην μας.

Epam Papas

Tι προτείνετε ακριβώς; Δε το λέτε ευθέως. Μεγαλύτερα κονδύλια στην άμυνα; Πόσο; Είμαστε παραπάνω από κάθε ευρωπαϊκή χώρα και την τουρκία περιλαμβανομένης. Να είστε συγκεκριμένοι. Αρκετά με τις αερολογίες. Πείτε η Ελλάδα χρειάζεται ένα βορειοκορεατικού τύπου γενναίο 20% του ΑΕΠ για την άμυνα. Όπου 20, τυχαία το είπα ότι νομίζετε. Εσείς να το πείτε. Το να επικρίνετε είναι εύκολο, αλλά δεν προτείνετε. Εδώ σας θέλω.
Γιατί δε λέτε και το άλλο. Γιατί εν μέσω κρίσης είμαστε ακόμα πρώτοι στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες. Γιατί αυτό το μεγάλο ποσοστό μεταφράζεται σε μικρά ποσά. Ποιος φταίει;
Το ότι χρεωκοπήσαμε σαν χώρα και ότι χάσαμε το arms race με την γείτονα δεν σας απασχολεί; Δεν λέτε κουβέντα πως θα διαχειριστούμε μια ήττα με τις λιγότερες συνέπειες.
Όπως και στον ελληνικό στρατό που σε όλες τις ασκήσεις όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται και όταν στον πόλεμο έρθει η κακιά ώρα της υποχώρησης οι αξιωματικοί θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια (ιστορικά έχει επαληθευθεί) γιατί ποτέ δεν εκπαιδεύτηκαν στο κακό σενάριο ως όφειλαν. Έτσι και εσείς κουβαλάτε τα κουσούρια της κακής νοοτροπίας του ελληνικού στρατού. Δεν μπορείτε να δεχθείτε την πραγματικότητα επειδή δε σας αρέσει. Ζείτε εκτός πραγματικότητας σε έναν γυάλινο κόσμο και στην ώρα της κρίσης δεν έχετε να προσφέρετε μια ρεαλιστική προσέγγιση, ανάλυση και κριτική.
Mπορούμε να συζητήσουμε πολλές εναλλακτικές για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους υδρογονάθρακες έστω και στρατιωτικά αδύναμοι. Αλλά προς Θεού όχι στη βάση συζήτησης που βάζετε.

oguz

Το συμφέρον σας είναι στο να συνεννοηθείτε με μας και να βρουμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές κι από τις δυο πλευρές για τα περίπλοκα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας. Κινδυνολογίες και πολεμοχαρής ρητορική δεν βοηθούν όπως και η κάλυψη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από την Πτήση που δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και παραπληροφορώντας το ελληνικό κοινό.

peet14

O Πορθητής αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται στην ΑΟΖ ενός ανεξαρτήτου κράτους ,μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε .
Πρίν αρχίσουμε τις του κάθε Πορθητή ,θα ήταν καλό να ρωτήσουμε τους κατοίκους του ανεξαρτήτου κράτους αφ ενός μεν τι έχουν κάνει -τι έχουν ξοδέψει για να αντιμετωπίσουν τέτοιες απειλές και αφ ετέρου τι θέλουν οι ίδιοι να κάνουν σε σχέση με τον κάθε Πορθητή.
Επί δεκαετίες οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν ξοδέψει δις για να μπορούν να αποτρέπουν τους επίδοξους Πορθητές να δράσουν στα όρια των Ε.Χ.Υ και της ελληνικής ΑΟΖ .

Nestoras

Αναλυτικό και εύστοχο άρθρο, τόσο ως προς την συστηματική τοποθέτηση των προμηθειών (και όχι γενικά των δαπανών) που σχετίζονται με άμυνα) στον πάτο των προτεραιοτήτων, όσο και ως προς την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του στόλου και όχι φυσικά μόνο αυτού!
Με μέση ζωή 40 χρόνια, γίνεται προμήθεια του 25% των οπλικών συστημάτων μας ανά δεκαετία. Αυτή η δεκαετία που πέρασε χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση, σήμανε ουσιαστικά την κατά 25% μείωση της μαχητικής μας ικανότητα., Καθώς άλλη τέτοια δεκαετία δεν μπορεί η χώρα να αντέξει, ελπίζω η επόμενη, να φέρει τουλάχιστον τις προβλεπόμενες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα για να μην υπάρξει επιπλέον απαξίωση!

GDIKEOS

Συγνώμη πότε κάναμε προγραμματισμό της εξωτερικής μας πολιτικής για να κάνουμε τώρα;
Για το 1996 το ξέραμε στο βιβλίο διατάξτε κύριε Στρατηγέ ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ έγραφε πως με της 4 φρεγάτες μας και τα F-16 θα εκδικηθούμε τους Έλληνες για το κάζο του 1987!
Σε επόμενα βιβλία τα έγραφαν όλα όσα κάνουν τώρα οι Τούρκοι δεν τα διαβάσαμε δεν τα ξέρα,με;
Αλλά ξέχασα τι να περιμένεις από πολιτικούς που έλεγαν πως δεν έχουμε πετρέλαιο!
Βαρέθηκα να βλέπω υπουργούς Εθνικής άμυνας που μου έλεγαν πως δεν τους ενδιαφέρει η σχεδίαση και η παραγωγή οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.
Βαρέθηκα να βλέπω στρατηγούς να αλλάζουν δέκα χρώματα όταν ακούν για επιθετικά σενάρια εναντίων της Τουρκίας!
Βαρέθηκα να μην κάνουν τίποτα για την εφεδρεία τόσα χρόνια αφού μόνο ένα μέτρο αν έπαιρναν να απέτρεπαν την αγορά ραβδωτών κυνηγητικών όπλων θα είχαν μια εφεδρεία έτοιμη για πόλεμο με όπλα BOLT ACTION KAI PUMB ACTION με διόπτρες που θα έριχναν μακριά και αξιόπιστα.
Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι!

Κώστας Πειραιώτης

πολύ μαύρα μας τα λες ρε φίλε ! Λες και απέναντι μας έχουμε την Αμερική !!! Ξεβράκωτοι , με άθλιο νόμισμα, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τους μίσους τους αεροπόρους στη φυλακή και περιτριγυρισμένοι από εχθρούς είναι οι Τουρκαλάδες .

dimitrisx

Το ’40 η Ελλάδα θα έπρεπε να παραδοθεί αμαχητί, με αυτή τη λογική. Να θυμίσω την δήλωση πρώην αρχηγού, σε μια αποστροφή του λόγου του η Ελλάδα θα χρειαστεί να πολεμήσει με την Τουρκία τα επόμενα 10 χρόνια και θα ήταν καλύτερο να γίνει τώρα που υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Θα αναφέρω και την δράση του ναυτικού του Ισραήλ κατά την διάρκεια του αραβοισραηλινού πολέμου που με την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων και εμπνευσμένη ηγεσία του όπλου, με παράτολμε επιχειρήσεις κατάφεραν να περιορίσουν την δράση του αντίπαλου ναυτικού.

antonios

Σε διαφορα φορουμ Τουρκοι γραφουν οτι ελαβαν εντολες κινητοποιησης (mobilisation papers) για τις 19 του Μαη. Θυμιζω οτι η συγκεκριμενη ημερομηνια ειναι για τους Τουρκους ιστορικη γιατι ηταν η μερα αποβασης του Κεμαλ στη Σινωπη. Ξερουμε οτι οι Τουρκοι την εχουν την πετρια τους με τις ιστορικες ημερομηνιες. Μπορει οι συγκεκριμενοι Τουρκοι να εκανα “πλακα” αλλα καλο θα ηταν να εχουμε τα ματια μας ανοιχτα.

chriskri

Ενδιαφέρον άρθρο την ενίσχυση του Π.Ν. από έναν απόστρατο.
https://www.liberal.gr/apopsi/xanachtizontas-ta-isonxulina-teichisin/251422

Consigliere_

τι θα μπορουσε να κανει η Τουρκια αραγε εαν ενα εμπορικο πλοιο με σημαια οτι ναναι χωρας (π.χ Λιβεριας) φουσκωνε πανω στον Πορθητη;
Λετε λετε λετε για εξοπλισμους και ιστοριες. Και ιπταμενους δισκους να ειχε η χωρα απτη στιγμη που οι πολιτικοι και οικονομικη ελιτ της χωρας δεν θελουν σε καμια περιπτωση να χασουν την μασα δεν προκειται ποτε να σηκωσει αναστημα η χωρα. Εκτος βεβαια εαν δωσουν τετοια εντολη οι πατρωνες.

KaizerAmstelVonLagerS

Δεν θα μιλησω ουτε για τα πεταμενα χρηματα,ουτε για τις μιζες,ουτε για το επιπεδο της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας,ουτε για το επιπεδο της Ελληνικης κοινωνιας.
Θα πω μονο εινα πραγμα.Δεν μπορει να κανει κατι η Ελλαδα.Η λεπτη κοκκινη γραμμη ξεπεραστηκε.Προσφατα αλλα ξεπεραστηκε.Η κατασταση ειναι πολυ πιο ασχημη απο οσο λεει το αρθρο.Το αρθρο βασικα..τα ωραιοποιει.Και δεν ειναι πια μονο θεμα υλικου.

nigozs

Κάποιες μικροδιαφορές:
Κατ’αρχην στο ΧΟΡΑ επέβαινε αμιγώς Τουρκικό προσωπικό, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον Πορθητη.
Κατά δεύτερον οι συνθήκες για το Σισμικ ήταν τελείως διαφορετικες όπως και στην περίπτωση των Ιμίων.
Και τελειώνω συμπεραίνοντας πως όταν υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση και σχεδιασμός τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον αντίπαλο.

Χρήστος

Εντεχνως μπλέκεται τα μπούτια σας και προσπαθείτε να μπλέξετε και τα δικά μας ανακατεύοντας θέματα. Το τι έγινε μέχρι τώρα δεν έχει την παραμικρή σημασία. Είμαστε στο σήμερα και έχουμε μια εισβολή σε ελληνικό χώρο. Και με καικια η πυρπολικά του 18 αιώνα ο Πορθητής πρέπει η να απομακρυνθει η να βυθιστεί. Με οποιοδήποτε τίμημα υλικό η ανθρώπινο. Μόνο έτσι θα μας πάρουν πάλι στα σοβαρά εχθροί αλλά κυρίως οι φίλοι. Και τα παραδείγματα άπειρα στην πρόσφατη ιστορία όπου θεωρητικα δυνάμεις πιο υπέρτερες υπέστησαν βαριές ήττες χάρη στο θάρρος , ευφυΐα και πρωτοβουλία των αντιπάλων τους ( βλ. Ισραήλ). Είμαστε καταδικάσμενοι σε ήττα γιατί έχουμε μια προδοτική ελληνική ελίτ , ένα προδοτικό πολιτικό σύστημα/κομμάτα και μια ηγεσία στις ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα τολμήσει απολύτως τίποτα μονη της.

Koursaros312

Ωραίο άρθρο, όπως πρέπει να είναι δηλαδή μπας και ξυπνήσουν κάποιοι και σηκωθούν απ’ τις καρέκλες τους αλλά και εμείς γενικότερα, μήπως και αρχίσουμε να ψηφίζουμε για το μέλλον των Ελλήνων και όχι για να βολευτούμε στο δημόσιο.

σπυρος πορτο

Θα ηθελα να ρωτησω και αν μπορει να με διαφωτισει καποιος.Πειτε οτι δε τα βρισκουνε υπογεια μεσω αμερικης και καποια στιγμη στο μελλον παει τουρκικων συμφεροντων σκαφος και κανει εξορυξη.Με βαση το ισχυον ελληνικο νομικο πλαισιο διωκονται ποινικα καποιοι ελληνες ως νομιμοι εκπροσωποι του ελληηνικου δημοσιου και οτι δε πρατατευσαν τα συφεροντα του.θα θελα μια απαντηση με βαση ομως τους πραγματιο νομικο πλαισιο.Με απλα λογια θα διωχθουν ποινικα υπουργοι πρωθυπουργοι ανωτατοι στρατιωτικοι αν οι τουρκοι κανουν εξορυξη σε ελληνικη αοζ?μπορει να με διαφωτισει καποιος?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

16
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Oι συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν εξελίχθηκαν περίπου «όπως αναμενόταν»

Η συνάντηση κορυφής των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκε «περίπου όπως αναμέναμε», όμως όλα θα εξαρτηθούν από...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: H αλήθεια για την αγορά του νέου VIP αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ

Διαπιστώσαμε μέσα από κάποια "σχόλια", πως υπάρχει μια "ανησυχία" κάποιων αναγνωστών μας, για την επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ, προκειμένου...