23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον "Πορθητή" (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 904
  •  
  •  

 

Η Τουρκία, μετά την βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, είχε να επιδείξει μια “εποχικότητα” στις προκλήσεις τις. Ουσιαστικά, κάθε 9 με 11 χρόνια (μάλλον θα έχει να κάνει κάτι με κάποιο κρυφό τουρκικό ημερολόγιο), οι Τούρκοι προέβαιναν σε κάποια σκληρή και προκλητική ενέργεια.

Πρώτα ήταν η περίφημη “Κρίση του Χόρα“, όταν η Τουρκία τόλμησε για πρώτη φορά να βγάλει κάποιο ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, προκειμένου να διεξάγει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ημερολόγιο έγραφε 1976 (Ιούλιος), αλλά τελικά, μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις η Τουρκία έκανε πίσω. Αν και η Ελλάδα είχε παραλάβει σημαντικές ποσότητες σύγχρονων οπλικών συστημάτων, εντούτοις οι πληγές της Επταετίας της χούντας δεν είχαν κλείσει.

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

Το 1987, 11 χρόνια μετά, η “Κρίση του Σισμίκ”, μήνα Μάρτιο αυτή την φορά, οδήγησε την κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έφεδροι κλήθηκαν στα όπλα, και οι δυο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μια σκληρή ένοπλη σύρραξη. Οι εποχές ήταν διαφορετικές, αλλά η σκληρή στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν στην εκ νέου αποχώρηση των τουρκικών πλοίων.

Δεν πέρασαν και πάλι 11 χρόνια, αλλά μόλις 9, ήταν 1996 όταν η Τουρκία άλλαξε τρόπο διεκδίκησης στο Αιγαίο. Η περίφημη “Κρίση των Ιμίων“, άφησε για πρώτη φορά μια πικρή γεύση στην Ελλάδα, όταν οδηγηθήκαμε σε μια συμφωνία “no flags no ships“, ενώ ταυτόχρονα θρηνήσαμε και τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τρεις γενναίους αξιωματικούς που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, τρεις ΉΡΩΕΣ.

43 χρόνια από την άφιξη στην Τανάγρα των πρώτων Mirage F.1CG

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία που ακολούθησε, αλλά και η άνευ προηγουμένου ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με προηγμένο υλικό τα επόμενα χρόνια, μάλλον “έσπασαν” τον κύκλο των τουρκικών προκλήσεων. Τα ΕΜΠΑΕ ενίσχυσαν σημαντικά τις Ελληνικές ΕΔ αλλά και τις τσέπες κάποιων επιτηδείων πολιτικών (ονόματα δεν αξίζει να πούμε). Το σίγουρο είναι, πως οι επενδύσεις που έγιναν τότε οδήγησαν κι αυτά, σε μια μακρά περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία.

Η Ελλάδα, μετά τις εποχές με τα δανεικά, διαπίστωσε το 2010 πως τελικά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Οι εποχές με τους συνταξιούχους ετών 45, και τις συντάξεις των 3000 ευρώ, μάλλον είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Κρίση όμως χτύπησε τους πάντες χωρίς διακρίσεις, και περισσότερο από όλους την Φτωχή Τάξη. Περικοπές έγιναν παντού, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες επενδύσεις, δημόσιο τομέα και περισσότερο από όλα, στην Άμυνα.

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;

Κυκλοφόρησε δε η άποψη πως για πολλά από όσα μας συνέβησαν, έφταιγαν οι αμυντικές δαπάνες. Σπατάλες υπήρξαν, μίζες πολλές, αλλά επ’ουδενί η κατάστασης της χώρας (η οικονομική) δεν οφείλεται στις αμυντικές δαπάνες. Το θέμα όμως είναι πως η χώρα βρέθηκε μετά από το 2010 σε μια κατάσταση ουσιαστικά εξοπλιστικής ανομβρίας. Για τους γνωρίζοντες, η εξοπλιστική ανομβρία είχε ξεκινήσει το 2005-6, με μόνη εξαίρεση την αγορά των 30 F-16C/D Block 52M. Πολλά προγράμματα, κυρίως οι φρεγάτες του Ναυτικού και τα ΤΟΜΑ του Στρατού, γράφτηκαν στις ελληνικές καλένδες.

Φτάνουμε στο σήμερα. Έχουμε μια ηγεσία που διακηρύσσει εντόνως, πως ΑΝ χρειαστεί, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει. Κι όταν λέμε Ελλάδα, εννοούμε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιες Ένοπλες Δυνάμεις; οι Ελληνικές; σίγουρα;

Συγκρότηση (άλλης μίας…) επιτροπής για την υποστήριξη των Mirage 2000

Αυτές με την Πολεμική Αεροπορία που δεν έχει κάνει FOS για τα Mirage γιατί “διαφωνούσε” ο Υπουργός; Αυτή η ΠΑ που έχει όλα κι όλα 80 JSOW, γιατί κάποιες SPICE τις ήθελαν “οι προηγούμενοι”; Αυτή η ΠΑ, που χωρίς κονδύλια βλέπει τα C-130 να “ρημάζουν” και τα C-27J να “στεγνώνουν” στον ήλιο; Αυτή η ΠΑ που εκπαιδεύει τους πιλότους της ακόμη σε Τ-2, λες και θα πετάνε F-4E στην υπόλοιπη καριέρα τους; Δεν το πάμε παρακάτω, γιατί ενώ δημοσιογραφικά γνωρίζουμε πολλά και δημοσιεύουμε λίγα…

Αυτές οι ΕΔ με το Ναυτικό που έχει φρεγάτες μεγαλύτερες σε ηλικία από τους κυβερνήτες τους; που βγαίνουν στο Αιγαίο με άπειρη δουλειά από το πλήρωμα, και με οικονομική βοήθεια από τους εφοπλιστές; Αυτό το ΠΝ, με μόλις 5 αξιόλογα υποβρύχια, ΧΩΡΙΣ σύγχρονες τορπίλες; Το ΠΝ, που ελλείψει κονδυλίων, ομφαλοσκοπεί για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ; Γιατί δεν προχωρά;

Ή μήπως οι ΕΔ με τον ΕΣ, που πάλι έχει απαξιώσει τα καλύτερα ελικόπτερα εφόδου στον κόσμο, τα ΝΗ-90 γιατί κάποια ηγεσία δεν έκανε με “τίποτα” FOS, ενώ διέδιδε και φήμες μέσω “γνωστών”, για πώλησή τους με αγορά κάποιων παλιών UH-60; Εκείνος ο ΕΣ που δίπλα στα κορυφαία Leo2HEL/2A4 δεν έχει ΤΟΜΑ και συνεχίζει να βασίζεται στα Μ-113; Μήπως εκείνος που συνεχίζει να πετάει με μονοκινητήρια ελικόπτερα UH-1 πάνω από το Αιγαίο, ή αυτός που έχει “λιώσει” τα CH-47D σε αεροπυρόσβεση και αεροδιακομιδές; Αυτός που για να “ζήσει” η ελληνική αμυντική βιομηχανία, “εκσυγχρονίζει” τα τυφέκια εφόδου με κόστος μεγαλύτερο από την αγορά ολοκαίνουργιου όπλου; Σταματάμε εδώ, μην σας χαλάσουμε το κέφι…

Αν μιλάμε για αυτές τις ΕΔ, κακώς το συζητάμε. Τα στελέχη των ΕΔ, είναι πράγματι αυτά που συνεχίζουν να κάνουν αυτά που πρέπει για να μην δούμε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας να ψηφίζει στις τουρκικές εκλογές. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, έχουμε αφήσει τα πάντα στην τύχη τους.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Σήμερα, οι ΕΔ καλούνται να διαχειριστούν μια κορυφαία πρόκληση. Τουρκική αρμάδα, προστατεύει ένα ερευνητικό πλοίο, που ετοιμάζεται να κάνει γεώτρηση εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Τι μπορούν να κάνουν οι ΕΔ; ΤΙΠΟΤΑ. Δεν έχουν -οι ΕΔ- ούτε καν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας να παρακολουθεί την τουρκική αρμάδα, και να την καλεί, έστω μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την υφαλοκρηπίδα μας (κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένα UAV, επίδειξη σημαίας, μόνο από πλοίο ή αεροσκάφος γίνεται).

Εκτός κι αν στείλουμε το Ρ-3Β που μόλις πέταξε, σε αποστολή πάνω από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης (αυτός που θα σηκώσει τώρα το χέρι του και θα ρωτήσει “με τι χειριστές θα το στείλουμε” θα πάρει 2ήμερη αποβολή και να επιστρέψει με τον κηδεμόνα του). Αν φυσικά είναι ο βασικός εξοπλισμός ακόμη λειτουργικός…

Στην τελική ευθεία η FOS των Mirage 2000/-5 Mk2;

Δεν ξέρουμε πως εδώ και χρόνια πως έχει τεθεί θέμα ΑΟΖ; Δεν ξέρουμε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποθέματα υδρογονανθράκων (κι ουχί υδατανθράκων) στην περιοχή από νότια της Κρήτης μέχρι νότια της Κύπρου; Τι έχουμε κάνει γι’αυτό; εκτός από “περήφανη διαπραγμάτευση με τους δανειστές” για την διάσωση των τριπλοσυνταξιούχων, δεν έχουμε κάνει ΤΙΠΟΤΑ. Εντάξει, ας μην είμαστε και αχάριστοι, πέρσι τέτοιον καιρό “κλείσαμε” δυο φρεγάτες FREMM από Γαλλία. Τι, όχι;

Αν υποθέσει ο αναγνώστης μας που μας διαβάζει τώρα, πως έχει έναν ωραίο κηπάκο στο πίσω μέρος του σπιτιού  του. Και μια ωραία μέρα, μπαίνει μέσα ο γείτονας με ανιχνευτή μετάλλων, φτυάρι και γκαζμά. Φανταζόμαστε πως θα τον βλέπατε με “στρατηγική ψυχραιμία”, σωστά; τι, πάλι όχι; Περίεργοι γίνονται κάποιοι ώρες-ώρες… Τελικά πρέπει κάποιοι να είναι πολύ μοναχοφάηδες.

Επέτειος ενός έτους από την “Παραχώρηση” δυο φρεγατών FREMM στο ΠΝ. Οι φρεγάτες που δεν ήρθαν ποτέ και το αξέχαστο δούλεμα…

Πάμε πάλι, πιο σοβαρά αυτή την φορά. Τι μπορούμε να στείλουμε στο Καστελλόριζο; Φρεγάτες; ποιες και πόσες; Ας πούμε τις μισές, δηλαδή 2 ΜΕΚΟ και 5 Kortenaer. Πόσο θα άντεχαν αυτές σε επιθέσεις κορεσμού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας; Δεν μιλάμε για αντιπαράθεση με το Τουρκικό ΠΝ, αλλά μιλάμε για θυσία της αφρόκρεμας του Στόλου μας. Τι θα πετυχαίναμε; Τίποτα, ούτε καν την πρόκληση απωλειών στην ΤΗΚ, καθώς θα γινόταν χρήση όπλων stand off. Τώρα ίσως κάποιοι να σκέφτονται πόσο χρήσιμες θα ήταν αυτές οι “παλιές” και “σάπιες” Adelaide… Αλλά να θέλουν και λεφτά αυτοί οι “άθλιοι” στις ΗΠΑ για να μας δώσουν και SM-2…. τσ τσ τσ… Να μην χαρίζουν όπλα στους απόγονους του Σωκράτη; φτου τους.

Να στείλουμε υποβρύχια; Τα 214ΗΝ άλλωστε γιαυτό αγοράστηκαν. Ναι, χμμμ, ξέρετε… πρέπει να έρθουν σε μικρή απόσταση από τον εχθρικό στόλο για να ρίξουν τις SUT του 1980. Αυτό δεν πειράζει τόσο στο Αιγαίο, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, είναι ένα πρόβλημα. Εκμηδενίζουμε το κύριο πλεονέκτημά των πανάκριβων υποβρυχίων μας. Τίποτα δεν είναι “αόρατο” από μικρή απόσταση.

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε “ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ” με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!

Γνωρίζουμε πως κατά καιρούς μύθοι γύρω από όπλα, δημιουργούν και μύθους γύρω από την μαχητική ισχύ. Καλά τα Exocet, SCALP, MICA αλλά πρέπει να πετούν τα Mirage 2000 για να ρίχνουν. Αλλιώς, ας φτιάξει το Μηχανικό καταπέλτες. Καλά τα 214ΗΝ, αλλά ας αγοράσουμε τορπίλες. Καλά τα Leo2HEL, αλλά ας αγοράσουμε και κάνα βλήμα παραπάνω. Καλά τα MLRS, αλλά ας επαναπιστοιήσουμε τις ρουκέτες. Καλά τα NH-90, C-27J αλλά ας αγοράσουμε και κάνα ανταλλακτικούλι.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές καταστάσεις εντός της Επικράτειάς της. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμες. Το καλοκαίρι ίσως να είναι θερμό, ειδικά αν οι ΗΠΑ βγάλουν την Τουρκία “στην σέντρα” λόγω S-400 (βασικά λόγω Ρωσίας, Ιράν, Βενεζουέλας και Ισραήλ/Παλαιστίνης, αλλά οκ). Πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα σενάριο “Πορθητής”, οι ΕΔ δεν μπορούν να κάνουν ότι πρέπει να κάνουν με σταδιακή κλιμάκωση. Οι Τούρκοι, αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα, βρήκαν ότι οι ΕΔ δεν μπορούν να έχουν μόνιμη παρουσία σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις του ΠΝ και της ΠΑ. Ούτε το ΠΝ μπορεί να αντιπαρατεθεί εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα με το Τουρκικό, μπορεί να το νικήσει, αλλά όχι σε αντιπαράθεση επιπέδου Πορθητή. Μέσα στο Αιγαίο το ΠΝ παίζει εντός έδρας, κοντά όμως στο Καστελλόριζο το ΠΝ πρέπει να εφαρμόσει άλλες τακτικές. Η έλλειψη φρεγατών AAW και σύγχρονων τορπιλών για τα 214ΗΝ είναι πλέον εμφανής (για να μην μιλήσουμε για τις άλλες τεράστιες ελλείψεις).

ΑΝ συμβεί κάτι, η δικαιολογία “φτένε η κσένοι” δεν παίζει πια. Δεν φταίνε οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, το Νεπάλ ή τα Νησιά Φίτζι γιατί η Ελλάδα προτίμησε τον αφοπλισμό για να έχει μεγάλες συντάξεις ή για να δίνει προεκλογικά επιδόματα. Φταίμε εμείς οι ίδιοι. Χωρίς ελαφρυντικά (λόγω πρότερης συνήθειας στην καλοζωία). Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε από πολιτικούς μας ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΕΔ έχουν ακόμη την δυνατότητα να προστατεύσουν κάθε πιθαμή ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα. Θα κάνουν την δουλειά τους με ότι έχουν, και θα νικήσουν, το πιστεύουμε ακράδαντα. Αλλά, υπάρχει αλλά… Το τίμημα θα είναι μεγάλο, και, δεν θα μπορούν να το κάνουν για πολύ καιρό ακόμη, αν δεν ενισχυθούν και εκσυγχρονιστούν. Κι αυτό πρέπει ναι γίνει άμεσα.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 904
  •  
  •  
- Advertisement -

110 ΣΧΟΛΙΑ

110 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aegeanhawk

Εξαιρετικό άρθρο με σοβαρή ανάλυση και ρεαλισμό.

Ellinokyprios

Υδρογονάθρακες τώρα τουν ανακαλύψαμε (?) υδατάνθρακες – πατάτες – πάντα είχαμε, σε αφθονία…
Όταν διαβάζω τα πολύ καλά και πολυ εύστοχα άρθρα σας, διερωτώμαι τι άλλο πρέπει να κάνουν αυτές οι ‘πατάτες’ ώστε πλέον ν’ αρχίσει να λογαριάζεται προδοσία;

Marios kosmidis

Δεν είχαμε για.οπλα επρεπε.να βρούμε.λεφτα για αναδρομικά συνταξιούχων, αρίστων φυσικά , που κάθονται απ’ τα 45(αλλά.ειναι δικά μας.παιδια.οποτε…..δε.πειραζει) . Και φυσικά η οικονομία δεν έπεσε έξω απ’ τους εξοπλισμούς, τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, και τους ολυμπιακιυς αγώνες. Αλλά έπεσε έξω απ’ τα δις στις μίζες των εξοπλισμών….αυτές.που έβλεπαν οι άριστοι συνταξιούχοι …εν ενεργεία βεβαια τότε αλλά δε χάλαγαν και τη ζαχαρένια τους κιόλας….χαλαστηκαν και έγιναν πατριώτες όταν τους έκοβαν τις συντάξεις. Έπεσε έξω απ’ τα δις σε.μιζες στα νοσοκομεία και στο φάρμακο Έπεσε έξω απ’ τα δις χαμένα σε στημένους διαγωνισμούς δρόμων οι οποίοι δεν τελείωναν ποτέ……….. Τι…….όχι;;;; Τωρα.βεβαια… Read more »

sijo

Δεν υπάρχει τομέας της ελληνικης κοινωνίας που να μην “ωφελήθηκε” σε βάρος της υγείας, της παιδείας, της άμυνας και έργων προς όφελος της κοινωνιας. Παράδειγμα: το 1977 η Olympic Catering αριθμούσε 650 υπαλλήλους και το 1982 6000.Σκεψου τώρα την ίδια τακτική σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. Σκέψου τώρα να δηλώνεις 300 ρίζες ελιές και να έχει εκατό ή τα ίδια πρόβατα να τα προσμετρούν πέντε τσοπάνηδες ή την επιχορήγηση του συνεταιρισμού η της ξενοδοχειακής “μονάδας” της κυρά Λίτσας με τα ενοικιαζόμενα. Σκέψου τώρα το μηχανοδηγό του ΟΣΕ με 80.000€ εισόδημα ή τον τύπο που… Read more »

chikichiki

Πριν κανένα χρόνο είχατε γράψει ένα άρθρο-άποψη που υποστήριζε πως η Τουρκία θύμιζε την Αργεντινή του Γκαλτιέρι το 1982. Τελικά μάλλον εμείς είμαστε αυτοί που θυμίζουμε την Αργεντινή του ’82. Έχουμε ΕΔ στα χαρτιά ισχυρότατες αλλά στην πράξη με ελλείψεις που αθροίζονται σε στρατηγικού επιπέδου αρνητικό αντίκτυπο.

Παῦλος Πιτσελᾶς

To γραφετε το επαναλμβαναμε πολλοι, οπως και ο υποφαινομενος, και συνεχιζομε να το επαναλμβανουμε πως οι ΕΔ θα πρεπει να ᾿.. ενισχυθούν και εκσυγχρονιστούν. Κι αυτό πρέπει ναι γίνει άμεσα….’> αλλα η πολιτικη εξουσια διαρκως κωφευει, ειτε πραττει ελαχιστα.

Επιτελους ας συμφωνησουν ολοι εκει στη βουλη για αυτο το θεμα.
comment image

Genesis

Θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να συζητάμε και να συμφωνούμε εμείς έξω από την Βουλή ώστε στη συνέχεια να καταλάβουμε πως πρέπει να είναι αυτοί που θα ψηφίσουμε για να μπουν μέσα…

sotbak

σωστός

Παῦλος Πιτσελᾶς

Βεβαιως αλλα δεν υπαρχει αντιστοιχια. Το οτι πρεπει ολοι να συζητουμε και να συμφωνουμε ειναι σωστο, ως προταση. Στη βουλη, ειτε σε οποιονδηποτε οργανωτικο μηχανισμο, επιλεγονται υποτιθεται οι αριστοι, αυτοι που εχουν τη διανοια και τη δυνατοτητα να συζητουν και να συμφωνουν, ομως αυτο στην πραξη δεν γινεται, οχι διοτι αντιστοιχουν σε εμας, αλλα διοτι εκπροσωπουν συμφεροντα τα οποια θετουν υπερανω των συμφεροντων ημων. Εχουμε δηλαδη πολλες φορες ιδιο αποτελεσμα, αλλα απο εντελως διαφορετικο αιτιο. Επισης μπορει ενα μεγαλο μερος των βουλευτων να εχουν κοινο συμφερων σε ενα θεμα που η πλειοψηφεια του λαου εχει αντιθετη αποψη. Αυτο επισης συμβαινει… Read more »

adpanos

“. Οι Τούρκοι, αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα, βρήκαν ότι οι ΕΔ δεν μπορούν να έχουν μόνιμη παρουσία σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις του ΠΝ και της ΠΑ.” Καλά μην τρελαινόμαστε κιόλας. Η Κρήτη κοντά είναι, το ίδιο και η Κύπρος. Ούτε οι Τούρκοι έχουν τα υπερόπλα …. Κάτι σαπάκια υποβρύχια έχουν και κάτι μισοπεθαμένες Γιαβούζ. Και δεν μπορώ να σκεφτώ πως δεν έχουμε τρια , τέσσερα, MIRAGE EGM σε πτητική κατάσταση ώστε να πάνε να ρίξουν τους EXOCET να τα ρημάξουν και από κοντά τα υποβρύχια έστω με SUT να το τελειώσουν το θέμα οριστικά. Ταυχρόχρονα κλείνουμε την… Read more »

jim40

Για να πατήσεις την σκανδάλη ή να δώσεις εντολή να βυθίσουν πλοίο πρέπει να έχεις τα κάκαλα να το κάνεις. Ελλάδα είμαστε, η χώρα της στρατηγικής (μέχρι ηλιθιότητας ) ψυχραιμίας και όχι Ισραήλ

adpanos

Μαζί σου σε αυτό. Αλλά δεν έχει να κάνει με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων που αναλύεται παραπάνω.
Δηλαδή με την πολιτική ηγεσία που όπως πολύ καλά λες έχουμε και εξοπλισμούς Μαμούθ να είχαμε κάνει, με 4 FREMM , +2 T-214 , M1A2 , BMP3, αναβάθμιση Mirage , ακόμα και EF2000 , πάλι τα ίδια θα λέγαμε, για αδράνεια και στρατηγική ψυχραιμία …..

ivychris

Φυσικά και θα είχες στρατηγική ψυχραιμία, αυτό θα έλειπε άλλωστε επειδή θα είχες σύγχρονες τορπίλες, θα είχες αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ ή θα είχες 4 FREMM να άρχιζες τους τσαμπουκάδες. Η διαφορά είναι όμως στις ενέργειες που θα υιοθετούσε ο αντίπαλος και στους υπολογισμούς που θα έκανε, γιατί αν είχες πράξει τα ανωτέρω μη νομίζεις ότι έτσι εύκολα & επιπόλαια θα είχε στείλει το Fatih ανοιχτά της Πάφου ή θα σε απειλούσε για τα νησιά… Είναι αυτή ακριβώς η ίδια λογική που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος, έχοντας επενδύσει σε αμυντικές προμήθειες κάποια Δισ πρέπει από κάπου να τα βγάλει. Αν σε αναγκάσει… Read more »

Koursaros312

Αν στην θέση μας ήταν το Ισραήλ, την επόμενη του αποτυχημένου πραξικοπήματος που είχαν αρχίσει οι συλλήψεις πιλότων και γενικά η ΤΗΚ είχε βαρέσει μπιέλες θα είχαν χτυπήσει 100% εμείς…. ΜΟΕ, κουμπαριλίκια και το παραδάκι στη τσέπη, καλοκαίρι έρχεται άλλωστε.

Νίκος

-1.Στην πράξη αυτό που μετράει jim40 είναι τί δείχνεις,και σίγουρα η ηττοπάθεια και η μιζέρια ποτέ δεν έχουν βοηθήσει αλλά μάλλον στέλνουν στους απέναντι το μύνημα της υποχωρητικότητας και δουλοπρέπειας.Όταν όμως δείχνεις ότι είσαι δυνατός(και ας μην είσαι ,π.χ.σαν τη Β.Κορέα με τις συχνές και εντυπωσιακές της ασκήσεις ) ο άλλος το σκέφτεται διπλά και δε φτάνεις στο σημείο να πατήσεις τη σκανδάλη ,κάνει πίσω εκείνος.

jim40

Πιστεύεις πως παρά τις ελλείψεις μας δείχνουμε δυνατοί?

Piraulos

“Θα κάνουν την δουλειά τους με ότι έχουν, και θα νικήσουν, το πιστεύουμε ακράδαντα.”
Εσείς το πιστεύετε εγώ με αυτά που διάβασα πως να το πιστέψω;

GUS

Αραγε ενας EXOCET MM40 BLOCK 3 θα ηταν η ιδανικοτερη λυση?

MPAMPIS

Αν κρίνω απο το στίγμα του πορδευτη έξω απο την Κύπρο είχαν πάρει τα μέτρα τους για τους κυπριακούς bl2…… Ακριβώς αυτο πρεπει να κάνουμε, να εκδοσουμε navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά και διάρκεια 2-3 μήνες νότια του Καστελλόριζου εντός της ελληνικής ΑΟΖ μολις δούμε οτι το τρυπάνι πάει προς τα εκεί. Πολυ καλη ιδέα το p3 να κανει επίδειξη σημαίας! Τι θα κάνουν;;;θα το ρίξουν;;; Τότε την βάψανε.θα πέσουν όλοι επάνω τους, θα τα χάσουν ολα…… Τελικα ΑΟΖ εχεις μεχρι εκεί που φτάνουν οι πύραυλοι σου και οι τορπίλες σου……. Εχουμε αρκετούς συμμάχους που μπορούν να μας δανείσουν… Read more »

Fingolfin

Ιδανικότερη λύση , αν “τρυπήσουν” οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είναι η άμεση οριοθέτηση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (όχι μόνο στο Ιόνιο) συνοδευόμενη από ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων ΗΠΑ-ΕΕ προς την Τουρκία. Επίσης άμεση ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με σαφές χρονοδιάγραμμα λύσης του κυπριακού. Η συγκυρία μας ευνοεί.

Koursaros312

Για ποιο λόγο να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, για να την βοηθήσει η συμμαχία ενάντια στη τουρκία ή για να μη μπορεί να την βοηθήσει μη ΝΑΤΟικη χώρα γιατί θα μπλεχτεί μετά το πράγμα;

MisCo

πολυς προλογος και scifi ιστοριες για να καταληξουμε στο ερωτημα: “Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε από πολιτικούς μας ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων;” Μεγάλο μέρος του πλυθησμου λογω των “υπερβολικα μεγάλων” συντάξεων και επιδομάτων ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (να ζητησει την ενισχυση) Οι υπολοιποι που μπορουνε, εχουν εικονα της καταστασης? Εκατσε ποτε κανεις πολιτικος να πει η κατασταση έχει ετσι και οι γείτονες “μας αγαπανε πολυ”, αρα θα πρεπει να κανουμε κατι γι αυτο? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Σε αυτο βεβαια φταινε και τα ιδια τα media που θεωρουν οτι το θεμα δεν “πουλαει” οποτε και οταν υπαρχουν σχετικες δηλώσεις περνάνε καπως στα… Read more »

Παρτακιας

+1για τα οχηματα των απεξω.
Εντελως τυχαια τα περισσοτερα λεφτα θα τα εισπραξεις απο οχηματα τουρκικων συμφεροντων (επιβατικα απο Γερμανια που πανε διακοπες κατω και φορτηγα τον χειμωνα, ειδικα οταν στα βορεια Βαλκανια παραλυουν τα παντα). Οποτε ας γινουμε μια φορα μαγκες με τα λεφτα των ασπονδων φιλων μας.

jim40

Με μια αναδιοργάνωση του δημοσίου και μείωση των ΔΥ βρίσκεις τα λεφτά για την ενίσχυση των ΕΔ. Χωρίς να βάλεις χέρι στις συντάξεις.

Babis_UK

Το φετεινο καλοκαιρι θα ειναι κρισιμο. Ας σταματησουμε να ψυριζουμε τη Μαϊμου και ας αγορασουμε τορπιλες που μας δινουν στρατηγικο πλεονεκτημα κατω απ την επιφανεια της θαλασσας για 3-4 χρονια ακομη αυριο, εστω και απ Γαλλικα αποθεματα, εστω και σε τσιμπημενη τιμη. Ευτυχως ή δυστυχως η πρωτη γραμμη αμυνας στις φετεινες τουρκικες προκλησεις ειναι οι Κυπριοι αδελφοι. Αν οι πολιτικες πιεσεις αποδωσουν εχει καλως. Αν ομως οι τουρκοι αψηφισουν τις κυρωσεις και κατεβασουν το γεωτρύπανο το ρολοι θα αρχισει να μετραει αναποδα. Δυτικα απ το Κατελοριζο. Η πιο απαρχαιωμένη Kortenaer κλεινει το δρομο στο τουρκικο γεωτρύπανο οταν σταματησει να εκτελει… Read more »

zipo's

Εσείς εκεί στη ΠΤΗΣΗ δεν είσαστε εντάξει. Καθόμουν και απολάμβανα τον ύπνο (του δικαίου) , και εσείς ερχοσαστε και με ξυπνάτε!!!

George74

Παιδιά, σκέφτηκε κανείς ότι εκεί που κάνουν βόλτες τα τουρκικά γεωτρύπανα και πλοία, πάνε μήπως και για άλλη δουλιά; Μήπως, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, τοποθετούν στο βυθό της θάλασσας προειδοποιητικα συστήματα, sonar, χτίζουν μια ομπρέλα ή δε ξέρω και εγώ τι για να εντωπίσουν τα υποβρύχια μας;

Psixraimia

Συμφωνώ σε όλα. Για μένα το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δε μπορεί πλέον να κλιμακώσει λίγο-λίγο την κατάσταση. Έχει δύο επιλογές: Τίποτα ή μπουρλότο. Αν είχαμε τις ΕΔ του παρελθόντος, θα δηλώναμε παρουσία στην περιοχή με κάποιον τρόπο, μη σεβόμενοι πιθανότατα τα όρια που έχουν δώσει οι Τούρκοι. Αν μας ανάγκαζαν θα την αυξάναμε και πάντα θα ήταν ανοιχτές επιλογές πιο δυναμικής αντιμετώπισης όπως εμβολισμός, βύθιση ή οτιδήποτε άλλο. Τώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε – από ό,τι καταλαβαίνω – είναι το τελευταίο βήμα. Να ανοίξουμε την πόρτα του φρενοκομείου. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν… Read more »

adpanos

Μπορουμε πολλά να κάνουμε και να κερδίσουμε .
Έχουμε πολύ οπλισμό και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός σχεδιασμός.
Πρέπει τις πρώτες ώρες με την στρατηγική του πρώτου πλήγματος να βουλιάξουμε ότι περισσότερο μπορούμε και να καταρρίψουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
Αν τις πρώτες ώρες έχεις καταφέρει να τους πιάσεις απροετοίμαστους, να βουλιάξεις τα 2/3 του στόλου και να ρίξεις τα 3/4 των αεροσκαφών …. Κέρδισες και απλά δεν το ξέρεις.

Το καλό σε ένα τέτοιο σενάριο είναι πως με τίποτα δεν θα το περιμένουν ….

Τους έχεις γυρισει 60χρονια πίσω.

Thras

Είμαι για πολλά χρόνια οπαδός του “πρώτου χτυπήματος”, αλλά αυτή η λογική ταιριάζει σε χώρες όπως το Ισραήλ, όχι όπως η Ελλάδα.

Δυστυχώς μου φαίνεται από απίθανο, έως αδύνατο να συμβεί…

Thomas

Η Ελλάδα πολύ σωστά δεν υιοθετεί λογικές πρώτου χτυπήματος. Είμαστε μια δυτική χώρα που λαμβάνει πολύ σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αν θέλουμε να είμαστε σε μια χώρα σαν το Ισραήλ σε μια διαρκή κατάσταση εμπολεμου και τελείως αποκλεισμένοι από όλους τους διεθνείς παράγοντες και την κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά τότε ας πάμε να βομβαρδισουμε το Εσκί Σεχίρ. Όπως έχω γράψει και σε άλλα σημεία του forum το να ξεκινήσεις ένα πόλεμο είναι εύκολο, να τον τελειώσεις είναι δύσκολο. Δεν θα μπω στην συζήτηση αν μας παίρνει να πολεμήσουμε την Τουρκία απλά θα υπενθυμίσω ότι την τελευταία φορά που ξεκινήσαμε ένα… Read more »

ACHERON

Ἡ τελευταία σου παράγραφος,είναι δική σου έμπνευση,ἢ κάπου την είδες και σου άρεσε;

Psixraimia

Ένα χτύπημα όπως αυτό που περιγράφεις είναι αδύνατο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  adpanos

adpanos

Δεν θα το έλεγα. Είναι θέμα επιλογης.

ACHERON

Το σημαντικώτερο είναι να ξέρουν ότι δέν αποκλείεις καμμία επιλογή,όταν σου μπαίνουν στην μύτη.
Ὡστόσο,ἂν σκεφτείς ότι δέν πήραμε την απόφαση για πρώτο πλήγμα το καλοκαίρι του 1976,στην κρίση του «Χόρα»,όταν ἡ Τουρκία αντιμετώπιζε το έστω και υποκριτικό εμπάργκο των ΗΠΑ,και όπως είχε δείξει ὁ «αττίλας» το 1974,ήταν πολύ λιγότερο ισχυρή απ΄όσο έδειχνε…
Το σύνδρομο του καλού παιδιού,ἢ ότι άλλο θέλεις.
Τουλάχιστον,ἂς απαντήσουμε εμπράκτως στις καθημερινές προκλήσεις,γιατί είναι πολύ σημαντικότερο βαρόμετρο από όσο φαίνεται.
Εκεί θα πρέπει οἱ απέναντι να έλθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα της επιλογής της κλιμακώσεως.

KaizerAmstelVonLagerS

Μην γελιομαστε.Με τι μεσα θα κανεις αυτα που λες; Πτηση διαβαζεις και οχι κανα αλλο σαητακι που λεει οτι θα ερθουν οι Ελ με την ρομφαια και τον αιγαγρο(!!!) να μας βοηθησουν να κατακτησουμε τον κοσμο…Βεβαια εδω υπαχουν ανθρωποι που πιστεψανε τον Σωρρα…τι να πεις τωρα… Για καποιους αλλους….δεν θελουμε να ειμαστε σαν το Ισραηλ που στο μυαλο τους ειναι τελειως αποκλεισμενο απο τους διεθνεις παραγοντες και…απο την κοινη Ευρωπαικη αγορα…λε κατατσροφ ιμποσιμπλ ωωω μοντιε…. Ριαλιτυ τσεκ: Το Ισραηλ δεν ειναι αποκλεισμενο…αποκλειει αλλους.Οσο για την κοινη Ευρωπαικη αγορα…ειδαμε τι μας προσεφερε και που μας εφερε.Το Ισραηλ και μπιζνες με ολους… Read more »

nikos

Πρώτοι είστε πτήση.

Tasos

Άρα οι απέναντι έχουν ήδη κερδίσει χωρίς ούτε μια σφαίρα; Για αυτό το τίμημα θα αφήσουμε το γείτονα εντός του κήπου μας να σκάβει; Οι ελλείψεις είναι γνωστές. Αυτούς τους ταγούς έχουμε, πολιτικούς και στρατιωτικούς….Διότι όσες ευθύνες έχουν οι πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια, άλλες τόσες και ίσως και μεγαλύτερες έχει και η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία που δεν εξωθεί τα πράγματα στο να αλλάξουν ρότα οι πολιτικοί με τις λανθασμένες επιλογές τους….Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί δεν ομιλώ για μη δημοκρατικές ενέργειες αλλά έστω και μια ηχηρή ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ίσως να βοηθούσε!!! Αντ΄αυτού: Τί πράττουν; Παρελάσεις και φανφάρες, ασκήσεις με… Read more »

G...

Ναι σωστα ολα αυτα αλλα δεν ειναι ετσι ακριβως. Ουτε οι τουρκοι ειναι στα καλυτερα τους με τους μισους αξιωματικους στην φυλακη ουτε το ναυτικο τους ειναι και το πλεον σύγχρονο ουτε ετσι ευκολα μια μεκο η s θα πεσει αμαχητί. Στον δε Έβρο και τα νησια δεν εχουμε και λιγο στρατό και ναι υπαρχουν θεματα πολλα αλλα δεν μας λες και αοπλους.Αυτη η ηττοπαθεια του αρθρου τι θελει να μας πει? Οτι το Καστελόριζο ειναι καταδικασμενο? Οτι αν οι τουρκοι θελουν μπορουν να κανουν γεωτρηση ετσι απλα?το αρθρο αυτο-αναιρείται απο την μια δεν μπορουμε αλλα στο τελος μπορουμε και… Read more »

Digenis

Το πολιτικο προσωπικό ζει στο συννεφάκι της κάθε πολιτικής θεωρίας . Λένε διάφορες θεωρίες περί πατριωτισμοί .Εχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια .Κανείς τους δεν είναι μάχιμος πολιτικός . ”Τι λέει η θεωρία” ? Αυτό θα κάνουμε !!! Κανεις δεν κοιτάει να πιάσει το αποτέλεσμα .Ούτε καν ξέρουν τον στόχο .
Και περνάμε (πάλι) για τρελο τον λεβεντη που έδωσε αριθμούς για το τι πρέπει να αποκτήσουν οι ΕΔ .Μετά θα είναι αργά (Πάλι).

ΣΣ.
Πατριωτισμός είναι το γάλα να είναι παστεριωμένο .

Nikoss

Η Ελλαδα θα εμπλακει στρατιωτικα στην Κυπρο μονο αν η τελευταια δεχθει ξεκαθαρα στρατιωτικη επιθεση απο την τουρκια,για κανεναν αλλο λογο,ουτε για πορθητες ουτε για τιποτε αλλο..πραγματι,δυστηχως οι ΕΔ εχουν εγκαταληφθει στην τυχη τους εδω και πολλα χρονια με την κυρια ευθυνη να την εχουν οι πολιτικοι αλλα και ο λαος,το οτι υπαρχει μια κινητικοτητα στα εξοπλιστικα ειναι καλο και σιγουρα ισχυει το ρητο η εξοπλιζομαστε η χανομαστε..

AESA

Καλό το άρθρο, απεικονίζει την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Κανείς ποτέ δεν έδωσε μάχη και να την κερδίσει σε πεδίο που δεν επέλεξε. Δεν είναι ανάγκη να αντιπαρατεθείς εκεί που σε προκαλεί ο άλλος. Αν το αποφασίσεις, θα επιστρέψουν και θα περάσουν από το Αιγαίο, ή αν είναι στις βάσεις τους πως θα βγουν από τον Βόσπορο; Το περιβάλλον του Αιγαίου είναι τοξικό για το τουρκικό ΠΝ. Μπορεί να δράσει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και αυτά υπό αίρεση. Αυτή την στιγμή μπορεί ο τουρκικός στόλος να κάνει παρέα στο στατικό γεωτρύπανο, (το οποίο δεν… Read more »

Spyros

Σσσσσσς, ενοχλείτε, τώρα έχουμε εκλογές.
.
.
.
.
.
.
.
Σοβαρά, αν σκεφτείτε τι σημαίνει το ότι σε περίοδο εκλογών δεν πέφτει φράγκο στην άμυνα, θα καταλάβετε πόσο τελειωμένοι είμαστε, σε τι ιδεολογικό ξεπεσμό έχουμε φτάσει. Που μας απασχολεί η τσέπη μας, τα του οίκου μας — και όχι το αν αύριο έξω από τον οίκο μας το περιπολικό που θα περνάει θα είναι Ελληνικό ή Τούρκικο.

Alex2324

Κλαίω από τη στεναχώρια και από τα νεύρα για τη καταντια..

G - 164g ag-cat

Δηλαδή αν είχαμε 6 Fremm και 10 Τ214 με τορπίλες θα μας έπαιρναν στα σοβαρά οι γείτονες; Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα. Πιστεύετε κανένα πολιτικό ή πολιτειακό άρχοντα ή στρατηγό ή ιεράρχη που εννοεί αυτά τα τραγικά ξύλινα λόγια που λένε περί ανεξαρτησίας, υπεράσπισης του εδάφους κλπ; Εγώ πάλι δεν πιστεύω κανέναν. Όσο για τους εφοπλιστές δεν βλέπω να βοηθήσανε καθόλου τα ναυπηγεία πόσο μάλλον το ΠΝ, χώρια το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν και το οποίο έχει βάλει στο μάτι η Κομισιόν με την παρότρυνση των Γερμανών βεβαίως. Χώρια τα στελέχη του Λιμενικού και του ΠΝ που αποσπούσαν… Read more »

ivychris

“αν είχαμε 6 Fremm και 10 Τ214 με τορπίλες…” εξυπακούεται ότι “…θα μας έπαιρναν στα σοβαρά οι γείτονες”, γιατί σημαίνει ότι αυτές τις 6 FREMM & τις τορπίλες κάποιοι αποφάσισαν να τις αγοράσουν με συγκεκριμένο σκοπό.
Δεν πιστεύουν ότι έχουν να προσφέρουν κάτι και θεωρούν ότι είτε μπορούν να ρισκάρουν είτε κάποιοι άλλοι θα επέμβουν…
Δεν είχαν σκοπό να τις πάρουν για να ικανοποιήσουν μια μικρή μερίδα της μπλογκόσφαιρας, αλλά πρωτίστως ως επίδειξη πολιτικής δύναμης.
Γιατί στη δεδομένη στιγμή ο “άλλος” θα το σκεφτεί πολύ σοβαρότερα.

Spirit

Μπα τι μας λέτε, την 13η σύνταξη να πάρουμε και να πάμε να ψηφίσουμε…
Μετά όταν έρθει ή ώρα ρίχνουμε ένα ανάθεμα, φταίνε οι άλλοι και καθαρίσαμε.

antonis.

Έτσι ακριβώς. Σε κάθε εθνική τραγωδία φταίνε οι “άλλοι”. Στην επόμενη ,διαφαινόμενη, τραγωδία που σερνόμαστε όμως δεν πάρχουν “άλλοι”. Το καράβι θα μας πάρει όλους μαζί κάτω. Μια κοινωνία απροετοίμαστη με μια αδιάφορη πολιτική σκηνή έλλειψει ,πάντα, ηγέτη. Κυριολεκτικά ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός.

LuckyLuke

Η Ελλάδα θα παραχωρήσει τμήμα της ΑΟΖ που διεκδικεί έστω και μέσω τρίτων ή έμμεσα. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Δεν θα αποκλειστεί η Τουρκία με μια τεράστα ακτογραμμή εξαιτίας του Καστελόριζου. Απλά το θέμα είναι πόσο εύκολα θα το δεχτεί ο κόσμος και αυτό θέλει χρόνο.

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δεν ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει κάτι παραπάνω στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό και δεν προχωρά σε εξοπλισμούς.

MPAMPIS

Μακαρι να ήταν μόνον το Καστελλόριζο και να τελειώναμε.Η Τουρκία ζητά μεχρι και την ΑΟΖ νότια της Κρήτης αλλα και με την ΑΟΖ να συμβιβαστούμε μετα θα ερθει η Θράκη και μετα η Γαύδος και και…… Την Κύπρο οποτε θέλει την θεωρεί χωρισμένη σε βόρειο και νότιο τμήμα και οποτε γουστάρει ενιαιο χώρο ακολουθώντας την τακτική ολα μας ανήκουν… Υπαρχει πολιτισμικό χάσμα που ειναι αγεφύρωτο ποτε δεν θα σταματήσουμε να εχουμε αντιπαλότητα μαζί τους ακόμα και αν τους δίναμε την Εύβοια…. Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικησ βιομηχανίας μόνον ενα σκοπό έχει να καταστήσει την Τουρκία αυτάρκει σε πολεμικό υλικό αποκτοντας… Read more »

CKfurious

Εξαιρετική και ρεαλιστικότατη ανάλυση!

Αρκετοί ονειροβατούν ελπίζω να τους βοηθήσει να προσγειωθούν στη πραγματικότητα!

Αυτό που δεν γράψατε είναι πως :

Ακόμα και εάν αύριο υπογραφουν όλες οι συμβάσεις FOS που απαιτούνται η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας θα πάρει αρκετό χρόνο και δεν μιλάμε για μήνες αλλα για χρονια!

Thanos74

ολα σωστα και συμφωνω απολυτα αφηστε με ομως να θυμισω 2 πραγματα
1. προ διμηνου το σεισμογραφικο με 2 φρεγατες πηγε να μπει στην υφαλοκρηπιδα κοντα στο καστελοριζο και βρηκε μπροστα μια φρεγατα μας και ουαν απιλησαμε οτι αν μπειτε θα ριξουμε τα μαζεψαν και εφυγαν….
2. το ΠΝ δεν ειναι κοροιδα (το εχεται αναφερει παλιοτερα) να παει να εκτεθει στο καστελοριζο απλα πολυ απλα θα τους σφυροκοπει στο αιγαιο εκει που πονανε….

George_K

Σωστή και τεκμηριωμένη ανάλυση, όπως πάντα. Το έχουμε γράψει ξανά, ας το ξαναπούμε. Τα αποτελέσματα της πολιτικής στην διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, για εμένα, ξεπερνούν τα όρια της εθνικής προδοσίας.
Ηλπιζα ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας θα ήταν μια ευκαιρία να σοβαρευτούμε επιτέλους. Διαψεύστηκα…
Επομένως ψωροκώσταινα θα μείνουμε μια ζωή, μας αξίζουν αυτοί που μας κυβερνάνε.

PANAGIOTIS DAVILAS

Βεβαίως και δεν μπορούμε να στείλουμε τα πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς πλοία με βλήματα αεράμυνας περιοχής. Εδώ αναδυκνίεται και το λάθος όσων αμφισβητούν την ανάγκη ύπαρξης σκαφών μεγαλύτερου εκτοπίσματος στο Π.Ν. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως ο αντίπαλος δεν δαπανά τόσα δις σε εξοπλισμούς για να μην τους χρησιμοποιεί έστω και ως απειλή. Το πρόβλημά μας πλέον είναι πως όπως πάμε δεν θα έχουμε έστω και την επιλογή να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Το δράμα δε είναι πως ελάχιστοι συμπατριώτες μας το καταλαβαίνουν, λίγους ενδιαφέρει και οι περισότεροι λοιδωρούν αυτούς που ζητούν εξοπλισμούς εδώ και τώρα. Λευτά όμως… Read more »

Mavi70

Σοβαρή ανάλυση από τις καλύτερες που έχω διαβάσει. Εγώ θα εστιάσω σε μερικά σημεία. Το πρώτο που θα πω είναι ότι δεν είμαστε διαλυμένη χώρα το αντίθετο θα έλεγα είμαστε ισχυρή χώρα με ισχυρές ΕΔ. Και αυτό ήταν πολιτική επιλογή μας υπερκομματική θα έλεγα επιλέγοντας να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα του Ευρώ και της Ε.Ε και της δύσης γενικότερα χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι τώρα να δίνουμε 1 δις δολάρια σε 4 ημέρες για να στηρίξουμε την δραχμή(βλέπε λίρα).Αυτό κι μόνο λέει πολλά. Όσο αφορά τι ΕΔ όταν κληθούν από την πολιτική ηγεσία να κάνουν αυτό που πρέπει θα το κάνουν… Read more »

BluesBand

Καλά όλα τα άλλα, αυτά τα προβληματικά NH-90 ως ‘τα καλύτερα ελικόπτερα εφόδου στον κόσμο’ πού τα είδατε; Καλά είναι, όσο δουλεύουν, αλλά αν σταματήσουν δεν … ξαναπαίρνουν. Άσε που όλο προβλήματα παρουσιάζουν στα ηλεκτρονικά.
Όσο για τις Adelaide (O.H. Perry made in Australia), τα προβλήματα της κλάσης είναι γνωστά για σκάφος (fire control, damage control) και οπλισμό (βελτίωση με τον εκσυγχρονισμό αλλά απέχει των σύγχρονων σκαφών). Όχι ότι δεν θα ήταν χρήσιμα αλλά μόνο τόσο – οι σύγχρονες τορπίλες είναι πιο απαραίτητες.

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

Εξαίρετο άρθρο!!!!τα είπατε όλα….τυχαία όμως τόσα χρόνια δεν πήραμε τορπίλες, βλήματα για άρματα κτλ….κάθε σημείο που υπέρ είχαμε το αφήσαμε λες και δε θέλαμε η δε μας αφήνανε να έχουμε πολλαπλασιαστεί ισχύος ……ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΑ Κράτη λοιπόν όλα τα παραπάνω οπλικά συστήματα που κάτι απουσιάζει για να αξιοποιηθούν 100% και να αποτελούν φόβητρο και σκέψη σοβαροί για τούς αντιπάλους θα ήταν πλήρες επιχειρησιακά…..προσωπικά τόσα χρόνια δεν νομίζω πως αυτοί που κυβερνούν είναι τόσο άσχετοι…..άπλα κάτι εξυπηρετούν…αλλιώς δεν εξηγείτε και δε χωνεύεται με τίποτα τόση ανικανότητα ….δεν μπορεί να είναι τυχαίο….

Konstantinos_Zikidis

Εγώ λέω να επικαλεστούμε απόλυτα και κατηγορηματικά το διεθνές δίκαιο. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους κάνουμε τα μούτρα κρέας… και μετά ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του…
https://www.defence-point.gr/news/ta-ellinika-mas-exoplistika-i-akmi-i-parakmi-kai-i-eythyni

Παῦλος Πιτσελᾶς

Βεβαιως μονο ισχυς αποτροπης προστατευει τα κυριαρχικα μας δικαιωματα.

Πάνθηρ

Ναι καλα… Ειδες τι εχει κανει το Διεθνες “Δικαιο” τοσα χρονια για το Κυπριακο, τις παραβιασεις στο Αιγαιο, και γενικοτερα την Τουρκικη προκλητικοτητα….Τωρα θα μας σωσει?

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ειρωνικα το γραφει.

montif74

Στέλνεις με 2 Seahawk ειδικές δυνάμεις και καταλαμβάνεις το πλοίο. Όποιος αντιστέκεται γίνεται ψαροτροφή. Δεν χρειάζεται ούτε τορπίλες, ούτε F35. Αλλά γνωρίζουμε πως μόνο ένα έθνος έχει τα κοχονες για κάτι τέτοιο.

JohnnyB

Εδώ ούτε καν έχει προχωρήσει η σύνταξη Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα ήταν η αρχή για το συμμάζεμα του χάους που δημιούργησε η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση αθλίων.

Neilos

Αγαπητή Πτήση νομίζω ότι θα σε στεναχωρήσω αλλά πιστεύω ότι έχω μια πιο πραγματιστική προσέγγιση της κατάστασης. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο δισεκατομμύριο η κομματοκρατία της Ελλάδας και η επιχειρηματική ελίτ που την στηρίζει να διακινδυνεύσουν την μακροζωία, την ευζωία και τα προνομία τους καταφεύγοντας σε ένοπλη αντιπαράθεση έστω και ολίγων ωρών με την Τουρκία για την προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξής τους. Ξεχάστε το και μην έχετε τέτοιες αυταπάτες. Τα Μιράζ δεν πρόκειται να καταδιώξουν κανένα γεωτρύπανο αλλά θα συνεχίσουν να μαραζώνουν χωρίς Fos, τα υποβρύχια να μην έχουν τορπίλες και… Read more »

4Horsemen

Ήμουν offline, και συνδέθηκα μόνο και μόνο για να σού βάλω +1

Giannis

Επίσης συνδέθηκα για να κάνω vote up… το σημερινό ελληνικό πολιτικό σύστημα έτσι και η Τουρκία το τραβήξει σε θερμό επεισόδιο,…θα τρέχει όπως τα αποκεφαλισμένα κοτόπουλα δεξιά και αριστερά χωρίς να ξέρει τί του ήρθε από πού και γιατί,…όλως παραδόξως το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναμένει εκλογές όπου άλλοι μοιράζουν λεφτά και άλλοι φωνάζουν γιατί τα μοιράζουν ή γιατί θα τα μοίραζαν καλύτερα,..ή ασχολουνται με φαιδρά θέματα τύπου Πολάκη…για να κρύβουν τα σκ@τ@ τους κάτω από το χαλί…όσο θα μπορούν ακόμα. Μέχρι αυτά να βγούν στην επιφάνεια. Και όταν βγουν…θα σκάσουν στα μούτρα καποιου άλλου. Μέχρι τότε…θα παρακαλάνε την Παναγιά εντός… Read more »

Mitsos_Mantzos

Φίλε έγραψες. 100 like απο εμένα.

Epam Papas

Tι προτείνετε ακριβώς; Δε το λέτε ευθέως. Μεγαλύτερα κονδύλια στην άμυνα; Πόσο; Είμαστε παραπάνω από κάθε ευρωπαϊκή χώρα και την τουρκία περιλαμβανομένης. Να είστε συγκεκριμένοι. Αρκετά με τις αερολογίες. Πείτε η Ελλάδα χρειάζεται ένα βορειοκορεατικού τύπου γενναίο 20% του ΑΕΠ για την άμυνα. Όπου 20, τυχαία το είπα ότι νομίζετε. Εσείς να το πείτε. Το να επικρίνετε είναι εύκολο, αλλά δεν προτείνετε. Εδώ σας θέλω. Γιατί δε λέτε και το άλλο. Γιατί εν μέσω κρίσης είμαστε ακόμα πρώτοι στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες. Γιατί αυτό το μεγάλο ποσοστό μεταφράζεται σε μικρά ποσά. Ποιος φταίει; Το ότι χρεωκοπήσαμε… Read more »

adpanos

Όταν στις αμυντικές δαπάνες συγκαταλέγονται μισθοί κ.λ.π. το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στην πραγματική άμυνα = αποτροπή είναι πολύ μικρότερο. Η ΠΔ μας έχει ενημερώσει πως έχουμε διαθέσιμα περίπου 300.000.000 το χρόνο για τα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβανομενης και της συντήρησης.
Με ένα τέτοιο ποσό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Ganesha_Mahesvari

Αυτό που λέει η πτήση και επαναλαμβάνουν συνεχώς οι σχολιαστές δεν μπορώ να το καταλάβω! “Εσείς” δεν είσαστε που θέλετε επαγγελματικό στρατό;Και που να είχαμε 100% επαγγελματικό στρατό να δεις τι θα γινόταν! Να ξέρουμε τι λέμε ρε παιδιά. Να ξέρουμε τι ζητάμε. Αν θέλετε να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος στις Αμυντικές δαπάνες τότε να συμφωνήσουμε να γυρίσουμε στο παλιό μοντέλο και να περιορίσουμε τους επαγγελματίες στο στράτευμα. Αλλά φαγωθήκατε όλοι για επαγγελματικό στρατό! Δεν μπορείτε να λέτε ότι το μισθολογικό κόστος δεν ανήκει στις αμυντικές δαπάνες. Ανήκει και παρά ανήκει. Αυτό που γράφει ο Epam Papas είναι σωστό μας… Read more »

ilias35

ειμασταν πολλοι που λεγαμε οτι η χωρα δεν χρειαζεται επαγγελματικο στρατο ιδιαιτετα με τη μορφη που τον ετοιμαζαν. Στο γενικο λογιστηριο του κρατους ας ανατρεξει στους προυπολογισμους του2000πριν την ελευση του μεγαλου κυμματος επαγγελματιων και σε αυτον του 2009 στουε κωδικους μισθοι, επιδοματα, κτλ, ας προσθεσει την διαφορα ολα αυτα τα χρονια κσι μετσ αν μπορει αε κλεοσει το στομα του, τα δε ματια του θα μοιαζουν σαν κοτυφαιου πολιτικου της χωρας. θα πειτε βελτιωθηκε η αμυνρικη ικανοτητα της ζωρσε….ΟΧΙ. μειωθηκε σε βαθμο μη αναστρεψιμο κατω απο φυσιολογικς συνθηκες. Οι δε επαγγελματιες αρρενες και θυλεις πλεον 40+ χρονων με οτι… Read more »

Giannis

Δεν εννοεί αυτό. Εννοεί την διαχείριση του μισθολογικού ΩΣ ΠΡΟΣ το συνταξιοδοτικό σκέλος με το θέμα των ΥΠΕΡ-ΑΡΙΘΜΩΝ στρατηγων ναυαρχων κλπ που ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ από τα ελληνικά στρατιωτικά μεγέθη. ΕΚΕΙ είναι οι στρεβλώσεις.

ilias35

στρατηγοι ναυαρχοι και πτεραρχοι παντα υπηρχαν.τα τελευταια χρονια υπαρχει μια στρεβλωση σ αυτο αλλα δεν ειναι το προβλημα οι 50 παραπανω ανωτατοι, ουτε μισθολογικα ουτε συνταξιοδοτικα αφου οι συνταξεις των στρατιωτικων εχουν εξαυλωθει,αλλα οι 100.000 λοχιες, σμηνιες και κελευστες των40+ετων και φυσικα και οι συνταξεις τους. Αυτος ειναι ο επαγγελματικος στρατος στην.ελλαδα.

Giannis

Η άμυνα χρηματοδοτείται το 2019 μόλις με το 1,7% του ΑΕΠ έναντι προβλεπόμενου 2%. Το προβαλλόμενο επισήμως με στόμφο και υπερηφάνεια 2% είναι πλασματικό, καθώς συμπεριλαμβάνει και τις συντάξεις αποστράτων στελεχών και συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων (δήθεν αμυντικές δαπάνες λοιπών και οι συντάξεις!).
https://www.in.gr/2019/04/24/apopsi/epikindyna-apodynamomeni-amyna-mas/

Psixraimia

Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι υψηλό γιατί συντηρεί πολύ μεγάλες ΕΔ. Αυτό σε ένα βαθμό είναι και αποτροπή. Επίσης, πέρα από το μισθολογικό οι συντηρήσεις των οπλικών μας συστημάτων είναι πολύ ακριβές γιατί συντηρούμε ένα τεράστιο στράτευμα και αυτό γίνεται χειρότερο όσο επιμένουμε σε αριθμούς που δε μπορούμε να υποστηρίξουμε διατηρώντας παλιά οπλικά συστήματα. Τα οποία χρειάζονται πιο πολλά χρήματα όσο περνούν τα χρόνια. Όμως όταν προτείνεται να μειωθούν οι οροφές οι περισσότεροι εδώ αντιδρούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν αν μπορούμε να τις διατηρήσουμε τόσο ψηλά. Οι ΕΕΔ πρέπει να μειωθούν σημαντικά και να ποντάρουν σε νέες τακτικές, αλλιώς… Read more »

Kapoios

συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω σχόλιο. Αυτό το άρθρο είναι ακόμα ένα από τα πολλά τον τελευταίο καιρό στην ΠΤΗΣΗ (και όχι μόνο) που στοχεύει σε κλικ & σχόλια-απαντήσεις του τύπου “πες τα χρυσόστομε”, γκρίνιας και μιζέριας κλπ, χωρίς να συνεισφέρουν κάτι χρήσιμο στη συζήτηση. Η συζήτηση, στη βάση του επιχειρήματος “σχολεία ή τάνκς” που κάποτε από τις σελίδες του περιοδικού στηλιτευόταν, αλλά πλέον έχει γίνει κεντρικό σύνθημα από την ανάποδη, με επίθεση τον κόσμο που μετά από 10 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής ζητά το αυτονόητο: επενδύσεις σε σχολεία, υγεία, υποδομές, έρευνα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, χρήματα για να επιβιώσει!… Read more »

Pillars

Μοντέλο Ισραήλ θα είναι ιδανικό δηλαδή 4.7% x GDP με εγχώρια όμως παραγωγή η έστω συμπαραγωγή των περισσότερων συστημάτων ώστε τα χρήματα να παραμένουν στην οικονομία!

Spirit

Από τα χρήματα που δίνονται σήμερα μόνο το 15% πάει σε εξοπλισμούς. Τα 500εκ. ναι πρέπει να γίνουν επειγόντως ένα δισεκατομμύριο αν θέλουμε να μιλάμε για αμυντική ισορροπία.
Τώρα το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό το νούμερο για αρχή το έχουμε κουβεντιάσει αρκετές φορές. Τα υπόλοιπα για τα 20% που αναφέρεις δεν είναι ούτε για να καλαμπουρίσουμε.
Τώρα ποιος ζει εκτός πραγματικότητας όταν οι εθνικές απειλές ολοένα και αυξάνονται, ο καθένας ας κρίνει.

oguz

Το συμφέρον σας είναι στο να συνεννοηθείτε με μας και να βρουμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές κι από τις δυο πλευρές για τα περίπλοκα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας. Κινδυνολογίες και πολεμοχαρής ρητορική δεν βοηθούν όπως και η κάλυψη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από την Πτήση που δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και παραπληροφορώντας το ελληνικό κοινό.

adpanos

Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να χρειάζεται συνεννόηση μαζί σας. Όλα τα θέματα που είχαμε στο παρελθόν είναι ρυθμισμένα με συνθήκες χρόνια τώρα. Σε ότι έχει να κάνει με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, πάλι υπάρχει το διεθνές δίκαιο που τα καθορίζει και δεν χρειάζεται καμιά συνεννόηση Ελλάδας – Τουρκίας ώστε να πράξει η Ελληνική πολιτεία τα δέοντα. Η λογική σας είναι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να συνεννοηθούμε για πράγματα που ανήκουν ήδη ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΆ στην Ελλάδα. Συγγνώμη αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ζητάτε κάτι τέτοιο. Και εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε χαζοί να το αποδεχτούμε. Αν η… Read more »

Πάνθηρ

Αν τα αρθρα της Πτησης ειναι κινδυνολογιες και πολεμοχαρης ρητορικη εχω μεγαλη απορια, τι αποψη εχεις για οσα εξαγγελει και οσα κανει ο Ερντογαν? Ο πολεμος με τους Κουρδους? Η εισβολη στην Συρια? Η απειλη για νεα εισβολη στην Κυπρο…? Οι αναφορες στην καταστροφη της Σμυρνης? Ενδιαφερον….Υποθετω ολα αυτα ειναι ειρηνικες προτροπες για συζητηση και επιλυση των “περιπλοκων” προβληματων που λες, παντα στα πλαισια “καλης γειτονίας”… Υ.Γ (κατ’ εμενα τα προβληματα που λες δεν ειναι καθολου περιπλοκα, και συνοψιζονται με μια μονο λεξη…Επεκτατισμος….Ή Ιμπεριαλισμος….Ο,τι απο τα δυο προτιμας…..Και για το συγκεκριμενο “προβλημα” δεν υπαρχει κατι το οποιο να πρεπει να… Read more »

peet14

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα ,τα προβλήματα γίνονται περίπλοκα όταν θέλουμε να τα κάνουμε περίπλοκα για να διεκδικήσουμε κάτι ή για να διαμορφώσουμε την επιθυμητή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας [αναφέρομαι στη δική σας χώρα] . Αν υπήρχε πραγματικά καλή διάθεση για συζήτηση και καλή γειτονία αυτό θα είχε επιδειχθεί εδώ και δεκαετίες . Μάλλον σας διαφεύγει -συνειδητά- ότι η χώρα μας έχει σαφέστατη αμυντική διάταξη απέναντι στη δική σας και δεν έχουμε εγείρει διεκδικήσεις ,ούτε μετατρέπουμε σε κουρελόχαρτο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης . Αν λοιπόν η χώρα σας θέλει να προοδεύσει και να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής… Read more »

George_K

Υπογράψτε την συνθήκη UNCLOS, και μετά μπορούμε να συζητήσουμε την μοναδική διαφορά που έχουμε. Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

peet14

O Πορθητής αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται στην ΑΟΖ ενός ανεξαρτήτου κράτους ,μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε .
Πρίν αρχίσουμε τις του κάθε Πορθητή ,θα ήταν καλό να ρωτήσουμε τους κατοίκους του ανεξαρτήτου κράτους αφ ενός μεν τι έχουν κάνει -τι έχουν ξοδέψει για να αντιμετωπίσουν τέτοιες απειλές και αφ ετέρου τι θέλουν οι ίδιοι να κάνουν σε σχέση με τον κάθε Πορθητή.
Επί δεκαετίες οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν ξοδέψει δις για να μπορούν να αποτρέπουν τους επίδοξους Πορθητές να δράσουν στα όρια των Ε.Χ.Υ και της ελληνικής ΑΟΖ .

Nestoras

Αναλυτικό και εύστοχο άρθρο, τόσο ως προς την συστηματική τοποθέτηση των προμηθειών (και όχι γενικά των δαπανών) που σχετίζονται με άμυνα) στον πάτο των προτεραιοτήτων, όσο και ως προς την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του στόλου και όχι φυσικά μόνο αυτού! Με μέση ζωή 40 χρόνια, γίνεται προμήθεια του 25% των οπλικών συστημάτων μας ανά δεκαετία. Αυτή η δεκαετία που πέρασε χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση, σήμανε ουσιαστικά την κατά 25% μείωση της μαχητικής μας ικανότητα., Καθώς άλλη τέτοια δεκαετία δεν μπορεί η χώρα να αντέξει, ελπίζω η επόμενη, να φέρει τουλάχιστον τις προβλεπόμενες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα για να μην υπάρξει… Read more »

GDIKEOS

Συγνώμη πότε κάναμε προγραμματισμό της εξωτερικής μας πολιτικής για να κάνουμε τώρα; Για το 1996 το ξέραμε στο βιβλίο διατάξτε κύριε Στρατηγέ ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ έγραφε πως με της 4 φρεγάτες μας και τα F-16 θα εκδικηθούμε τους Έλληνες για το κάζο του 1987! Σε επόμενα βιβλία τα έγραφαν όλα όσα κάνουν τώρα οι Τούρκοι δεν τα διαβάσαμε δεν τα ξέρα,με; Αλλά ξέχασα τι να περιμένεις από πολιτικούς που έλεγαν πως δεν έχουμε πετρέλαιο! Βαρέθηκα να βλέπω υπουργούς Εθνικής άμυνας που μου έλεγαν πως δεν τους ενδιαφέρει η σχεδίαση και η παραγωγή οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Βαρέθηκα να βλέπω… Read more »

Κώστας Πειραιώτης

πολύ μαύρα μας τα λες ρε φίλε ! Λες και απέναντι μας έχουμε την Αμερική !!! Ξεβράκωτοι , με άθλιο νόμισμα, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τους μίσους τους αεροπόρους στη φυλακή και περιτριγυρισμένοι από εχθρούς είναι οι Τουρκαλάδες .

dimitrisx

Το ’40 η Ελλάδα θα έπρεπε να παραδοθεί αμαχητί, με αυτή τη λογική. Να θυμίσω την δήλωση πρώην αρχηγού, σε μια αποστροφή του λόγου του η Ελλάδα θα χρειαστεί να πολεμήσει με την Τουρκία τα επόμενα 10 χρόνια και θα ήταν καλύτερο να γίνει τώρα που υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Θα αναφέρω και την δράση του ναυτικού του Ισραήλ κατά την διάρκεια του αραβοισραηλινού πολέμου που με την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων και εμπνευσμένη ηγεσία του όπλου, με παράτολμε επιχειρήσεις κατάφεραν να περιορίσουν την δράση του αντίπαλου ναυτικού.

antonios

Σε διαφορα φορουμ Τουρκοι γραφουν οτι ελαβαν εντολες κινητοποιησης (mobilisation papers) για τις 19 του Μαη. Θυμιζω οτι η συγκεκριμενη ημερομηνια ειναι για τους Τουρκους ιστορικη γιατι ηταν η μερα αποβασης του Κεμαλ στη Σινωπη. Ξερουμε οτι οι Τουρκοι την εχουν την πετρια τους με τις ιστορικες ημερομηνιες. Μπορει οι συγκεκριμενοι Τουρκοι να εκανα “πλακα” αλλα καλο θα ηταν να εχουμε τα ματια μας ανοιχτα.

Mavi70

Ναι καλά φίλε μου. Πες στους Τούρκους στο φόρουμ ότι στις 17 θα κάνουμε μπάνιο και θα περιμένουμε.Και ρώτα τους πόσο κάνει το αυγό Τουρκία σήμερα και πόσο αύριο!! 🙂 🙂

MUSTAFA

Samsun …

chriskri

Ενδιαφέρον άρθρο την ενίσχυση του Π.Ν. από έναν απόστρατο.

https://www.liberal.gr/apopsi/xanachtizontas-ta-isonxulina-teichisin/251422

CKfurious

Με πρόλαβες!!!

Βασικά γραφει αυτά που φωνάζω πως δεν χρειάζονται μεγάλες μονάδες επιφανειας στο αιγαίο έτσι όπως έχει εξελιχθεί η απειλή και η τεχνολογία

Spirit

Δεν είναι νομίζω το θέμα ότι δεν χρειάζονται, το ζήτημα ειναι ότι το ΠΝ θέλει νέες κύριες μονάδες στο στόλο της για να κάνει την δουλειά του. Το να αγοράσεις ένα πλοίο που καλύπτεις δύο ή τρεις φρεγάτες με πλοία υπέργηρα στο ΠΝ, είναι απλά μια παράνοια. Αν και εφόσον καλυφθεί αυτή η ανάγκη όπως και άλλες επείγουσες δεν θα χάλαγε κανένα τα 3 πλοία AAW.

Mavi70

Άλλος ένας απόστρατος που καλά τα λέει άλλα ετεροχρονισμένα.Θα μπορούσε να τα πει ε.ε και αν δεν τον άκουγαν να έπαιρνε το καπελάκι του και να έφευγε.Βέβαια για να μην τον αδικήσω κιόλας θα μπορούσε να τα γράψει σε ένα χαρτί και να τα αναφέρει!!Και τώρα να έχει να αποδείξεις ότι εγώ σας τα είπα!!

consigliere_

τι θα μπορουσε να κανει η Τουρκια αραγε εαν ενα εμπορικο πλοιο με σημαια οτι ναναι χωρας (π.χ Λιβεριας) φουσκωνε πανω στον Πορθητη;

Λετε λετε λετε για εξοπλισμους και ιστοριες. Και ιπταμενους δισκους να ειχε η χωρα απτη στιγμη που οι πολιτικοι και οικονομικη ελιτ της χωρας δεν θελουν σε καμια περιπτωση να χασουν την μασα δεν προκειται ποτε να σηκωσει αναστημα η χωρα. Εκτος βεβαια εαν δωσουν τετοια εντολη οι πατρωνες.

dimitrisx

Θα είχε φάει μπαταριά και θα είχε πάει άπατο!

Babis_UK

Πολυ καλη ιδεα
Πλακα πλακα ενα τανκερ Aframax των 110 χιλιαδων τονων μηκους 250m με τις δεξαμενες διπλων τοιχωματων τιγκαρισμενες με νερο θα περασει πανω απ τον Πορδητη των 4.5 χλ τονων και 85 μετρων οπως ακριβως περναει μια νταλικα πανω απο ενα fiat 500.

Οσες κανονιες και πυραυλους να φαει αν πηγαινει πάση δυναμη θελει μιλια για να σταματησει.

Απο τιμη δε βγαινει πανω κατω οσο 2 τορπιλες, και εχει και ωραιο ονομα
https://www.nautisnp.com/tankers/crude-oil/25058

Κανας εφοπλιστης μηπως ακουει?

Παρτακιας

E.κιν.=1/2(m*u^2).
Βάλτου πάνω δύο RAM για να αναχαιτίζει LGBT (laser guided bomb traces, καλό?) διότι όπως φάνηκε και από τον πόλεμο του Κόλπου pt1 Sunnies vs Shia τέτοια…θηράματα θελουν μονόβολα με βαρύτατες γομώσεις. Νομίζω πως θα είναι καλύτερο από Phalanx, ίσως πάλι κάνω λάθος.
Μετά μόνο τορπίλες σε ανησυχούν.

KaizerAmstelVonLagerS

Δεν θα μιλησω ουτε για τα πεταμενα χρηματα,ουτε για τις μιζες,ουτε για το επιπεδο της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας,ουτε για το επιπεδο της Ελληνικης κοινωνιας.
Θα πω μονο εινα πραγμα.Δεν μπορει να κανει κατι η Ελλαδα.Η λεπτη κοκκινη γραμμη ξεπεραστηκε.Προσφατα αλλα ξεπεραστηκε.Η κατασταση ειναι πολυ πιο ασχημη απο οσο λεει το αρθρο.Το αρθρο βασικα..τα ωραιοποιει.Και δεν ειναι πια μονο θεμα υλικου.

Mavi70

Για να το λες εσύ φίλε θα είσαι ειδικός!!Η κόκκινη γραμμή θα ξεπεραστεί όταν κάνεις πόλεμο και τον χάσεις κατά κράτος!Την κόκκινη γραμμή δεν την ξεπερνάς πότε ούτε λέγοντας αμπελοφιλοσοφίες ούτε όταν δεν έχει πέσει ντουφεκιά.Όταν πέσει ντουφεκιά έλα εδώ να σου πω ότι είσαι σωστός.

KaizerAmstelVonLagerS

Οταν πεσει ντουφεκια…η κοκκινη γραμμη ειναι παρελθον.Η ντουφεκια σημαινει οι περασες την γραμμη χωρις επιστροφη.Που ειναι μαυρη.Οταν χασεις κρατος…εχασες και τις γραμμες. Οποτε δεν καταλαβες τι εννοω και δεν θα στο αναλυσω.Ας μεινουμε σε αυτα που λεει το αρθρο.Οσο για τις αμπελοφιλοσοφιες τις αφηνω σε αυτους που πιστευουν οτι… – “δεν είμαστε διαλυμένη χώρα το αντίθετο θα έλεγα είμαστε ισχυρή χώρα με ισχυρές ΕΔ”( παπακια και αρματα 60 ετων,πλοια 45,ατομικος οπλισμος και εξαρτησεις χειροτερες απο εξοπλισμο Συριου τζιχαντιστη…ααα και BMP με ενα κοτσαρισμενο ZU απανω…αλλα Ταλιμπαν μοντιφα.Μη μιλησουμε για κατι υπερσυγχρονα OSA με τις ξυλινες ταπες..Οι ταλιμπανοι τα μοντιφαραν μπαη… Read more »

Mavi70

Ξεπεράστηκε …έγραψες κύριε μου!!Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι εκτός αν ομιλούμε άλλη γλώσσα ή διάλεκτο!Το ότι προσπάθησες να μαζέψεις τα αμάζευτα θεωρώ ότι έπραξες σωστά. Επίσης χαίρομαι που διάβασες το σχόλιο μου και προσπάθησες να το εμπλουτίσεις κάνοντας συρραφή διαφόρων άρθρων που έχουν γίνει κατά καιρούς αρνούμενος να αντιληφθείς ότι στην ουσία λες την μισή αλήθεια και όχι ολόκληρη. -Υπάρχουν και άρματα υπερσύγχρονα που στην ουσία είναι το κύριο αρματικό δυναμικό(καλύτερο από της Τουρκίας)και καινούργια πλοία και ο οπλισμός ο ατομικός δεν νομίζω να υστερεί έναντι της Τουρκίας και όλα αυτά στην παρούσα φάση.Σε 10 χρόνια έλα να το συζητήσουμε. -Αυτό το… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Θα μεινω σε ενα.Τα υπολοιπα δεν τα σχολιαζω…Δεν αξιζει και τον κοπο αλλωστε. -“Την στήριξη την πήραμε από την Ε.Ε και σε δηλώσεις και σε μέτρα που θα έρθουν για τους Τούρκους.” Αφου ειδαμε ολοι την στηριξη…περιμενουμε να δουμε και τα μετρα.Για να το λες καποια ασχολια θα εχεις κυβερνητικη η αμυντικη εσυ.Εγω τι εχω…ασε να το ξερω εγω.Και επετρεψε μου να σου πω οτι ο Σημιτης ετρεξε για να γινει η δουλεια….οχι για να μην γινει.Τα αποτελεσματα τα ζεις.Απλα αυτος την ειδε…Μπολτ..σκυταλοδορομια…μετα πηραν την σκυταλη και οι επομενοι. Δεν μιλαω ποτε με οριζοντα 10ετιας…Το εκανα μια φορα στα 22… Read more »

nigozs

Κάποιες μικροδιαφορές:
Κατ’αρχην στο ΧΟΡΑ επέβαινε αμιγώς Τουρκικό προσωπικό, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον Πορθητη.
Κατά δεύτερον οι συνθήκες για το Σισμικ ήταν τελείως διαφορετικες όπως και στην περίπτωση των Ιμίων.
Και τελειώνω συμπεραίνοντας πως όταν υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση και σχεδιασμός τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον αντίπαλο.

Χρήστος

Εντεχνως μπλέκεται τα μπούτια σας και προσπαθείτε να μπλέξετε και τα δικά μας ανακατεύοντας θέματα. Το τι έγινε μέχρι τώρα δεν έχει την παραμικρή σημασία. Είμαστε στο σήμερα και έχουμε μια εισβολή σε ελληνικό χώρο. Και με καικια η πυρπολικά του 18 αιώνα ο Πορθητής πρέπει η να απομακρυνθει η να βυθιστεί. Με οποιοδήποτε τίμημα υλικό η ανθρώπινο. Μόνο έτσι θα μας πάρουν πάλι στα σοβαρά εχθροί αλλά κυρίως οι φίλοι. Και τα παραδείγματα άπειρα στην πρόσφατη ιστορία όπου θεωρητικα δυνάμεις πιο υπέρτερες υπέστησαν βαριές ήττες χάρη στο θάρρος , ευφυΐα και πρωτοβουλία των αντιπάλων τους ( βλ. Ισραήλ). Είμαστε… Read more »

Koursaros312

Ωραίο άρθρο, όπως πρέπει να είναι δηλαδή μπας και ξυπνήσουν κάποιοι και σηκωθούν απ’ τις καρέκλες τους αλλά και εμείς γενικότερα, μήπως και αρχίσουμε να ψηφίζουμε για το μέλλον των Ελλήνων και όχι για να βολευτούμε στο δημόσιο.

σπυρος πορτο

Θα ηθελα να ρωτησω και αν μπορει να με διαφωτισει καποιος.Πειτε οτι δε τα βρισκουνε υπογεια μεσω αμερικης και καποια στιγμη στο μελλον παει τουρκικων συμφεροντων σκαφος και κανει εξορυξη.Με βαση το ισχυον ελληνικο νομικο πλαισιο διωκονται ποινικα καποιοι ελληνες ως νομιμοι εκπροσωποι του ελληηνικου δημοσιου και οτι δε πρατατευσαν τα συφεροντα του.θα θελα μια απαντηση με βαση ομως τους πραγματιο νομικο πλαισιο.Με απλα λογια θα διωχθουν ποινικα υπουργοι πρωθυπουργοι ανωτατοι στρατιωτικοι αν οι τουρκοι κανουν εξορυξη σε ελληνικη αοζ?μπορει να με διαφωτισει καποιος?

dimitrov

Να πω κι εγώ κάτι στην εκλεκτή παρέα. Δεν φαγωθήκαμε όλοι μας για επαγγελματικό στρατό, όπως κάποιοι εξανίστανται. Αλλά φαγώθηκαν αρκετοί πολιτικοί την δεκαετία του 00 για επαγγελματικό στρατό. Προφανώς για να βολέψουν κόσμο και να πουλήσουν μείωση της στρατιωτικής θητείας. Βεβαίως προηγήθηκε στα 90(αρχή από 80) η απαξίωση της στρατιωτικής θητείας και ακόμα χειρότερα της εφεδρείας. Μια να μην κουράζονται τα παιδιά, μια να μην ξοδεύουμε, μια να μην κινδυνέψει και το πολίτευμα μιας και ο καλά εκπαιδευμένος μπορεί να …. διάφορα που φαντασιώνονται οι πολιτικοί που μας κυβερνούν διαχρονικά …. Φυσικά και πρέπει ν΄ανέβει η οικονομία ούτως ή… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

203
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 £
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99 £
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 £

Related News

Η Ιαπωνία θέλει να έχει έτοιμο το νέο της μαχητικό μέχρι το 2031

Το καινούριο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2031, σύμφωνα με μια πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη...
- Advertisement -