29.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Αμερικανού Πρέσβη Geoffrey Pyatt στην 110 ΠΜ μαζί με τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των πτήσεων των αμερικανικών RQ-9 Reaper από ελληνικό έδαφος για πρώτη φορά. Το ολιγομελές αμερικανικό κλιμάκιο πετά με τα 2 RQ-9 σε δοκιμαστικές πτήσεις, αλλά σύντομα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι κανονικές επιχειρήσεις.

Η 110 ΠΜ παραχώρησε στους Αμερικανούς τις εγκαταστάσεις της “παλιάς” 346 Μοίρας, με τις τελευταίες να βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Μόλις ξεκινήσουν οι κανονικές επιχειρήσεις, αναμένονται να φτάσουν στην Λάρισα περισσότερα RQ-9, τα οποία θα μπουν σιγά-σιγά σε ένα κανονικό πρόγραμμα επιχειρήσεων.

Εξομοιωτής πτήσης για MQ-9 Reaper (U.S. Air Force photo by Lt. Col. Kenneth Degon/Released)

Η επιλογή της Λάρισας δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι κριτήρια έγινε, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειταi για μια εξαιρετική αεροπορική βάση, με πολλές υποδομές, ευρισκόμενη ακρίβως επάνω στον οδικό και σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ της χώρας, με κοντινό μεγάλο λιμάνι (Βόλος), με μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Είναι ουσιαστικά “άδεια”, καθώς εκεί βρίσκεται πλέον μόνο μια Μοίρα F-16C/D Block 52+. Η 110 ΠΜ παλαιότερα φιλοξενούσε πολλές περισσότερες Μοίρες Μαχητικών, και αυτός είναι ο λόγος που διαθέτει μεγάλο αριθμό shelters και προστατευμένων αποθηκών. Προφανώς αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που προτάθηκε από ελληνικής, και έγινε αποδεκτή από αμερικανικής πλευράς.

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη ακριβώς δίπλα ενός Νατοϊκού Στρατηγείου, αλλά και η ίδια η Πόλη της Λάρισας, μια από τις σημαντικότερες της Ελλάδας, με υποδομές και παροχές που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτές της Αθήνας. Η προστασία που προσφέρει δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή που έχουν όλες οι Αεροπορικές Βάσεις της ΠΑ, συνήθως συστήματα Skyguard, Stinger, Artemis-30 και Rheinmetall των 20mm.

Γενικά δεν προκαλεί εντύπωση τόσο η επιλογή της 110 ΠΜ και την Λάρισας, όσο η απόφαση της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Αν και είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι, εντούτοις δεν φημιζόμαστε για τα φιλοαμερικανικά μας αισθήματα. Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμόνται τίτλους όπως “με νταούλια και βιολιά διώχνουν τα AWACS μακρυά!” (δημοσίευμα για τις αντιδράσεις στα AWACS του Ακτίου). Αυτά και άλλα πολλά (με βασικότερο την γεωγραφική θέση) οδήγησαν τις ΗΠΑ στην “τουρκική αγκαλιά”, με αποτέλεσμα σήμερα η αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ να είναι μια από τις σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, “διακινδυνεύουμε” να γράψουμε ένα άρθρο που έχει να κάνει με το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των αμερικανικών δραστηριοτήτων του Incirlik, από την Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λάρισα, ενώ θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε πιθανά χειροπιαστά οφέλη για την περιοχή, αλλά και την χώρα.

Καταρχάς ας μιλήσουμε για την Πόλη της Λάρισας, καθώς η όποια “επιβάρυνση” θα είναι σε τοπικό επίπεδο. Αν βέβαια σκεφτούμε πως η ΑΒ βρίσκεται πλησίον της Πόλης, αλλά κάποια στιγμή επιχειρούσαν από εκεί πολλές αεροπορικές Μοίρες μαχητικών, υποθέτουμε πως η όποια αμερικανική δραστηριότητα δεν θα επηρρεάσει την Λάρισα (κίνηση μαχητικών, μεταγωγικών και θόρυβος).

Ας πάμε λίγο στο Incirlik. Κάποια στιγμή, η Αμερικανική Αεροπορία είχε κάνει μια μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων σε διάφορες αεροπορικές βάσεις στον κόσμο, μεταξύ αυτών λοιπόν και το Incirlik. Διαβάζουμε λοιπόν πως το 2015 η βάση συμμετείχε στην ευρύτερη περιοχή του Ινσιρλίκ με 123 εκ. δολάρια, ενώ απασχολούσε άμεσα 411 Τούρκους. Στην βάση υπηρετούσαν τότε 112 αξιωματικοί,  1.267 στρατιωτικό προσωπικό, 249 Αμερικανοί πολίτες. Οι Αμερικανοί υπολόγισαν πως δευτερογενώς το Ινσιρλίκ έδινε δουλειά σε άλλους 689 Τούρκους πολίτες. Συνολικά λοιπόν, το 2015 εργάζονταν 1100 Τούρκοι στο Ινσιρλίκ, μια χρονιά που η αμερικανική παρουσία είχε περιοριστεί και οι περισσότερες αποστολές σε Ιράκ-Συρία γίνονταν από βάσεις στην Αραβική Χερσόνησο και το Ιράκ.

Φυσικά οι περισσότερες από τις αποστολές του Ινσιρλίκ δεν μπορούν να γίνουν από την Λάρισα, αλλά ίσως να μπορεί να γίνει αντιληπτό το ποια μπορεί να είναι η επίδραση μεταφοράς μιας αμερικανικής βάσης σε ελληνικό έδαφος. Αντιλαμβανόμαστε πόσο οξύμορο ακούγεται αυτό, όταν κυβερνήσεις εκλέχτηκαν κάποτε με σύνθημα “Έξω οι Βάσεις του Θανάτου”, κι ενώ την δεκαετία του ’80 “απο-βασο-ποιηθήκαμε”. Τώρα πια δεν ισχύει, ενώ υπήρξε και πρόταση του ΥΠΕΘΑ για παραχώρηση ολόκληρου νησιού παλαιότερα. Γενικά πάντως, φαίνεται να έχουμε αντιληφθεί τα πιθανά οφέλη από την παροχή μιας αεροναυτικής βάσης στην Συμμαχία, πέραν από αυτή την Σούδας.

Ερχόμαστε πάλι στην Λάρισα και στα drones MQ-9 Reaper. Σε περίπτωση που τα MQ-9 αποκτούσαν μια μόνιμη βάση στην περιοχή, οι Αμερικανοί θα εγκαθίσταντο μόνιμα σε μια μεγάλη ελληνική βάση, που βρίσκεται δίπλα στο ΑΤΑ και τα Υπόγεια Στρατηγεία. Θεωρούμε λοιπόν πως η Βάση αυτή θα θεωρείται πλέον επαρκώς προστατευμένη, καθώς δεν φανταζόμαστε επίθεση από οιονδήποτε εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης των ΗΠΑ (θεωρούμε πως αντίστοιχη “ασυλία” απολαμβάνει και η Σούδα με όλες τις παρακείμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

Στην συνέχεια θεωρούμε πως η Ελλάδα θα θεωρείται ακόμη πιο στενός φίλος και Σύμμαχος των ΗΠΑ (συγκριτικά με την Τουρκία), από την στιγμή που δέχεται την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας σε ελληνικό έδαφος, όταν ο “πρώην Χρυσός Σύμμαχος” Τουρκία διώχνει δραστηριότητες και αναλώνεται σε αντιαμερικανική και αντισραηλινή ρητορική. Επίσης δεν μένει εκεί, αλλά προχωράει και σε πράξεις, απαγορεύοντας την χρήσης της βάσης του Ινσιρλίκ για πολλές επιθέσεις για παράδειγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα η Ελλάδα είναι σύμμαχος με το Ισραήλ, εκτελεί κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, ενώ στηρίζει την αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Μια τέτοια υποδομή, στην καρδιά της χώρας, και σε στρατηγικό σημείο των Βαλκανίων, δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι “απλά”, χωρίς ανταλλάγματα από αμερικανικής πλευράς. Παρότι είμαστε από τους πρώτους που στηλιτεύσαμε την μη υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης για την Σούδα, πρέπει να ομολογήσουμε πως “κάτι” πήραμε, είτε αυτό λέγεται OH-58D Kiowa Warrior έναντι πινακίου φακής, είτε τα 460 “ζεστά” εκ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των F-16, είτε άλλα, μικρά ή μεγάλα, κρυφά ή φανερά ανταλλάγματα. Λογικά λοιπόν η μόνιμη παρουσία MQ-9 Reaper (και ότι άλλο δει) στην Λάρισα θα είχε και ανταλλάγματα από αμερικανικής πλευράς. Μην αρχίσουν πάλι κάποιοι να ελπίζουν για Arleigh Burke ή Tico, αλλά έχουμε τόσες πολλές ανάγκες που κάτι θα έβρισκαν να μας προσφέρουν οι ΗΠΑ (αν επιλέγαμε κάτι άμεσα εμείς, αυτό θα ήταν M2 Bradley).

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

22 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Scalp_eg

Μακαρι να γινοτανε αλλα λιγο δυσκολο γιατι δεν προσφερει εγγυτητα στη μεση ανατολη οπως το ινσιρλικ, καμια ελληνικη βαση ουτε λαρισα ουτε ανδραβιδα ουτε καν σουδα δεν μπορουν γεωγραφικα να το αντικαταστησουν
Μονο η κυπρος εχει την αναλογη εγγυτητα, και ελπιζω σε ακρωτηρι και δεκελεια να “στριμωχθουν” και οι αμερικανοι και ισως και οι γαλλοι μαζι με τους βρετανους.
Αλλωστε αυτες οι 3 χωρες στρατιωτικα τουλαχιστον ειναι παντα (οπως εδειξε και ο προσφατος βομβαρδισμος στη
συρια) ενωμενες σαν μια γροθια.
Οσο περισσοτερες βασεις αυτων των 3 εχει η κυπρος τοσο καλυτερα για εμας

sotbak

σωστός

chikichiki

Κι εμένα αυτές είναι οι σκέψεις μου, δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Incirlik, μόνο να λειτουργήσουμε ως υποκατάστατο. Αν μπορέσουν να στριμωχτούν στη RAF Akrotiri ίσως μόνο, όπως είπατε κι εσείς.

Spyros

Και η Κύπρος για βάση έχει τα θέματά της (περαν των πολιτικών). Μάλλον είναι υπερβολικά κοντά στη Μ. Ανατολή (εντός εμβέλειας διαφόρων εχθρικών συστημάτων), οπότε εκτός αν είναι οπλιστεί σαν αστακός με αντιαεροπορικά, μάλλον είναι δύσκολη επιλογή. Επίσης είναι κοντά στην Τουρκία, παράγοντας που έχει κι αυτός τη σημασία του, αν μιλάμε για πλήρη απαγκίστρωση/εκπαραθύρωση της Τουρκίας απο το ΝΑΤΟ. Σαφώς η Λάρισα δεν είναι ιδανική σε θέση για τη Μ. Ανατολή, αλλά η καταλληλότητά της εξαρτάται απο την μελλοντική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η πλήρης αποξένωσή της προσωπικά μου φαίνεται εντελώς απίθανη (“πόσα χρόνια θα μας παιδεύει ακόμα ο Ερντογάν;”… Read more »

Spyros

Κάπου άκουσα πως οι Αμερικανοί γλυκοκοιτάζουν την νότια πλευρά του αεροδρομίου της Σούδας (a.k.a. 115ΠΜ)…

Gunner

Επιλέγετε τα Bradley και όχι πχ εξοπλισμό για τα μαχητικά της ΠΑ όπως ατρακτιδια σκόπευσης, εκσυγχρονισμό των ΜΙΜ-104 για να γίνουν ικανοί για αντιβαλιστικη άμυνα και προμήθεια προηγμένων πυραύλων για τα MLRS για να αντισταθμίσουμε την καταθλιπτική υπέροχη των Τούρκων στον τομέα που είναι πλέον και ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την Χώρα;

sotbak

σωστός

HELLAS

Φιλαράκο μου σκεφτικές πως πρέπει να αισθάνεται ο κακομοίρης μέσα στο m113 που περιμένει η κάσα του να τον πάει στη πρώτη γραμμή μέτωπο; lol!

sotbak

σωστός και συ & νέο ΤΟΜΑ χρειαζόμαστε & όλα τα άλλα, ….οι ανάγκες πολλές…

Gunner

Με ενδιαφέρει να μην γίνω ψητός πολύ πριν καταφέρω να φτάσω στην πρώτη γραμμή ή να μην παραδοθούμε άνευ όρων μόνο και μόνο επειδή οι αντίπαλοι θα απειλήσουν να ισοπεδώσουν υποδομές και εγκαταστάσεις χωρίς ικανότητα άμεσης αντίδρασης, από το να έχω 100-150 Bradley που θα μου δοθούν πρωτίστως για να μπορεί η Ελλάδα να έχει έτοιμη ανά πάσα στιγμή μια ταξιαρχία για αποστολές παρενόχλησης της Ρωσίας και προστασίας όχι της Ελλάδας αλλά των Βαλτικών Κρατών, της Πολωνίας και της Γερμανίας.

p270

αν τα σπάσουν τελείως με τους τουρκους και κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις και φυσικά δεν αρχίσουν οι γνώστες υστερίες (μην αρχίσω τώρα και λέω ) ε τότε ναι θα μπορούσε

με τις υπάρχουσες συνθήκες έστω και όπως ειναι οι τωρινές σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση αλλωστε ειναι σε καλύτερη γεωγραφική θέση το Incirlik και εκεί δεν εμφανίζονται οι γνωστοί ειρηνοποιοί (λέμε τώρα )

sotbak

σωστός!!!

data

Δεν ειμαι ουτε αντιαμερικανος ουτε φιλοαμερικανος πιστευω στην αποψη του ντε Γκολ οτι τα εθνη δεν εχουν φιλους εχουν συμφεροντα. Και μεχρι στιγμης οι αμερικανοι μας εχουν δωσει ψιχουλα

Kostas

Το όνειρο μου: Σε λίγα χρόνια να δούμε και τα ελληνικά F35B να επιχειρούν από την Λάρισα.

George

Το ότι δημιουργείται μια Αμερικανική βάση στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό. Όχι για την ίδια τη βάση που δεν μοιάζει κάτι ιδιαίτερο αλλά για τις μη αντιδράσεις. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας καλύτερης κατανόησης των συμφερόντων του τόπου. Σε συνδυασμό με τη σιωπή όσων είχαν έτοιμη τη κατηγορία για προδότες! σε όσους προσπαθούσαν να μην χρεοκοπήσει τελείως η χώρα μετά το επικό σουτ που έφαγε από τις Αγορές, έχουμε τα πρώτα σημάδια μιας μικρής έστω επαφής με τη πραγματικότητα. Φυσικά θα πάρει δεκαετίες όπως δεκαετίες πήρε η δημιουργία μιας σουρεαλιστικής & αυτιστικής χώρας που κινδύνεψε και κινδυνεύει να γίνει απλά… Read more »

ivychris

Προφανές γιατί επιλέγεται τα M2 Brandley, στην υποθετική περίπτωση παραχώρησης πλεονάζοντος υλικού, αλλά ειδικά για τον κρίσιμο τομέα της Θράκης, έχουν γίνει αρκετά λάθη. Η αναλογία αρμάτων είναι 1:1,9 (808 vs 1500) και στις κάνες των 120mm 1:1,3 (353 vs 468) και αυτή η δυσμενή αναλογία αντικατοπτρίζεται στη σύνθεση των ΤΘ & Μ/Κ ταξιαρχιών με 28 επιλαρχίες με 54 άρματα κάθε μια έναντι 21 επιλαρχιών με 41 άρματα αντίστοιχα. Συνεπώς, η απόκτηση minimum των 90 Μ1Α1 ήταν και πρέπει να είναι προτεραιότητα, όχι μόνο για να αποκατασταθεί η ισορροπία στα 120mm, αλλά και η περαιτέρω αναβάθμιση τους με συστήματα ενεργητικής… Read more »

Kostas

Που τις βρήκες τις 21 ΕΜΑ?

Nikos Paraskevas

H Toυρκία είναι δίπλα στην Ρωσία και στο Ιράν.

Η Ελλάδα όχι.

Τα υπόλοιπα είναι φιλολογία. Μόνο μια σειρά από βάσεις (όχι στην Ελλάδα όμως, ας ανοίξουμε και κανένα χάρτη) μπορούν να αντικαστήσουν αυτή στη Τουρκία και όχι πλήρως, όχι με τις ίδιες οικονομίες κλίμακας.

Sotos

Αν η Τουρκία γίνει Συρία.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

12
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $

Related News

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...

Οι Τούρκοι θα εκπαιδεύουν τώρα και Λίβυους αξιωματικούς

Η παροχή εκπαίδευσης από την Τουρκία σε 190 Λίβυους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής της Τρίπολης δείχνει την ολοένα και βαθύτερη –έμπρακτη– ανάμιξη της Άγκυρας...

Αποχρώσεις Stealth: η παλιά και η νέα επίστρωση των F-35

Αεροσκάφη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) έχουν αναπτυχθεί για δεύτερη φορά στην Ισλανδία, εκτελώντας εναέριες περιπολίες επιτήρησης (Air Policing) για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.https://www.ptisidiastima.com/plaaf-low-visibility-coating/Πριν...

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Γαλλίας για περισσότερα μαχητικά Rafale

Η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η επέμβασή της στη Λιβύη έχει ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να αρχίσει πάλι τις συζητήσεις με...

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
- Advertisement -