Μπορούν οι ΗΠΑ να καταστρέψουν οικονομικά την Τουρκία;

38
4432

Στις 14 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τράμπ απείλησε ευθέως την Τουρκία με οικονομική καταστροφή εάν η Άγκυρα επιτεθεί στους Κούρδους μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Στις απειλές Τραμπ, έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας “Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα απειλώντας οικονομικά την Τουρκία. Το έχουμε πει πολλές φορές, δεν θα φοβηθούμε, δεν φοβόμαστε καμία απειλή».

Τελικά αυτή η απειλή μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ή είναι ανυπόστατη;

Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση βρήκαμε στην βρετανική έκδοση του ενημερωτικού περιοδικού “The Week“.

Οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές ζημίες στην τουρκική οικονομία.

Τον Αύγουστο, ο Τράμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο ανώτερους υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, και αύξησε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγεται από την Τουρκία λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπρόνσον, που κατηγορούταν για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Οι κινήσεις Τραμπ, οδήγησαν σε σημαντική απώλεια της αξίας της Τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού (επίπεδα ρεκόρ 15ετίας) και απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η κρίση του νομίσματος προκάλεσε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης.

Άλλοι παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των μαζικών δαπανών και δανεισμού από την τουρκική κυβέρνηση – συνέβαλαν στην κρίση, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ θεωρήθηκαν καταλυτικές.

Εκείνη την εποχή, το Bloomberg Economics αξιολόγησε την Τουρκία ως την πιο εύαλωτη από τις 19 οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει τον ίδιο ακριβώς συνδυασμό αδυναμιών και επιδεινούμενων θεμελιωδών αρχών, καθώς και μια κυβέρνηση που απομακρύνεται από την οικονομική πεπατημένη“, δήλωσε ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics.

Η λίρα μπορεί να έχει ανακάμψει από την επιβολή των κυρώσεων και των δασμών, αλλά οι αναλυτές λένε ότι παραμένει ευαίσθητη εξαιτίας της εγχώριας οικονομικής πολιτική και εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η Τουρκία παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη εξαιτίας των υψηλών επιπέδων του χρέους της – το περισσότερο από το οποίο είναι σε ξένα νομίσματα- όπως δολάριο ΗΠΑ και ευρώ.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανέρχεται σε περισσότερο από το 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με το BBC Reality Check.

Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας”, δήλωσε ο Gulcin Ozkan, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης. «Θέτει τη χώρα στο έλεος των διεθνών επενδυτών και την καθιστά ευάλωτη στις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Οποιοδήποτε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει την άποψη των χρηματοπιστωτικών αγορών για την υγεία της τουρκικής οικονομίας, πρόσθεσε ο Ozkan. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εισροών κεφαλαίων και να επηρεάσει την αξία του τουρκικού νομίσματος.”

Μπορεί ο Τραμπ να υλοποιήσει την απειλή του;

Ναι. Ο πρόεδρος έχει ήδη αποδείξει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βλάψουν την τουρκική οικονομία μέσω κυρώσεων και δασμών. Τα υψηλά επίπεδα χρέους της Τουρκίας αφήνουν τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε ενέργεια της Ουάσινγκτον.

38 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν λένε το κυριότερο. Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να την καταστρέψουν, απλώς θα επιβάλουν εμπάργκο στις τουρκικές εξαγωγές-εισαγωγές. Θα επιβάλλουν επίσης να κάνουν εμπάργκο και οι λακέδες της ΕΕ, όπως κάνουν με το Ιράν. Τότε θα τελειώσει η Τουρκία όπως την ξέρουμε.

 2. Υπάρχουν ορισμένες διαφορές σε σχέση με το καλοκαίρι. Πρώτον, τότε υπήρχε σημαντική πίεση από τον Ερντογάν προς την κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια, κάτι το οποίο συνέβη τελικά το φθινόπωρο. Δεύτερον, η χώρα είχε σημαντικό εξωτερικό έλλειμμα το οποίο πλέον τείνει να μηδενιστεί.

  Η Τουρκία σαφώς και συνεχίζει να έχει υψηλό στοκ από χρέη σε ξένο νόμισμα αλλά πλέον δεν απαιτείται να χρηματοδοτεί ένα εξωτερικό έλλειμμα και έχει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τα επιτόκια. Σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη απορροφήσει το σοκ της προσαρμογής κάτι το οποίο θα φανεί και στα οικονομικά στοιχεία (όπως η οικονομική ανάπτυξη).

  • https://tradingeconomics.com/turkey/current-account
   Απο που προκυπτει το γεγονος οτι η Τουρκια μηδενισε το Ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων της;;;
   Απλα λογω υποτιμησης της λιρας, απο -39 δισ.$, πηγε στα -26δισ.$…
   Αλλα με μεγαλη μειωση των εισαγωγων της, κατι που θα επηρεασει σε λιγους μηνες και την παραγωγη της.

   ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ…..

   • Το μηνιαίο εξωτερικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό από τον Αύγουστο και μετά. Αυτό είναι που έχει σημασία ως ροή και δείχνει τι θα ισχύει στο μέλλον, όχι το συνολικό ισοζύγιο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου!

    Αναμενόμενη η μείωση των εισαγωγών, αυτό υποτίθεται ότι κάνει μία υποτίμηση νομίσματος. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει κόστος προσαρμογής αλλά ότι το έχει υποστεί ήδη και πλέον δεν έχει ένα ελλειμματικό εξωτερικό ισοζύγιο να χρηματοδοτεί, μόνο να αναχρηματοδοτήσει υπάρχοντες υποχρεώσεις.

    Τα αποθέματα ξένου νομίσματος έχουν σταθεροποιηθεί (και αυξηθεί ελαφρά) στα 70 δις $ ενώ έχει ολοκληρώσει σημαντικές αναχρηματοδοτήσει εξωτερικού χρέους.
    https://fred.stlouisfed.org/series/TRESEGTRM052N

    • Οχι αγαπητέ….Το μηνιαίο ισοζύγιο δεν μπορούμε να το λαβουμε σοβαρά υποψιν, λογω της εποχικότητας… Επίσης δεν μπορούμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν, και λόγω της ολιγόμηνης υποτιμησης.Τωρα πλέον η λίρα σταθεροποιήθηκε κάπως, οπότε προβλέπω τα μηνιαία ελλείμματα να πάνε πάλι εκεί που πρέπει.

     Οσο παντως και να προσπαθουμε να τετραγωνισουμε τον κύκλο, ένα είναι το συμπέρασμα:
     Οτι η Τουρκία για το μέγεθος της, έχει πολύ μικρή συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, σε αντίθεση με το τι πιστεύουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα.
     Και σε συνδυασμό με ενα trash νόμισμα, τα βλέπω σκούρα τα πράγματα γι’αυτους κι όχι ευοίωνα…

     • “Το μηνιαίο ισοζύγιο δεν μπορούμε να το λαβουμε σοβαρά υποψιν, λογω της εποχικότητας… Επίσης δεν μπορούμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν, και λόγω της ολιγόμηνης υποτιμησης.”

      Γενικά οτιδήποτε αρκεί να μην προκύψει ότι έχουμε λάθος σωστά;

      Άσχετο ότι το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2017 το εξωτερικό ισοζύγιο είχε έλλειμμα 13,67 δις $ ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2018 μετατράπηκε σε πλεόνασμα 7,43 δις $ (so much for seasonality), βελτίωση 21 δις $. Αν δε συμφωνεί μαζί μας η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

      “Οτι η Τουρκία για το μέγεθος της, έχει πολύ μικρή συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών”

      To ΑΕΠ είναι το σύνολο των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών αλλά … μάλλον κάπου προσπαθείς να το πας. Πάντως η Τουρκία είχε 120 δις € σε προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία το 2017, περίπου το μισό από ότι πολύ μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Ιταλία και σε παρόμοια επίπεδα με την Ισπανία. Μάλλον πολύ μικρή.. στο μάτι.

 3. Καλο ειναι αι ΗΠΑ να προσεξουν να μην παθουν κανενα κραχ του ‘29 γιατι για εκει το πηγαινουν το «παραμυθι» και τους δουμε να καταρρεουν σαν χαρτινος πυργος…

  • @Amateur Pilot αν γίνει αυτό που λές αυτόματα καταστράφηκε όλος ο πλανήτης και ειδικά εδώ σε εμάς την βαλκανική κολομβιανή-σοβιετική μπανανία ετοιμάσου για τα τρις χειρότερα μιας και δεν προσφέρεις τίποτα σαν κρατίδιο που είμαστε.

  • Παρατηρήσεις
   1.Απο τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο επηρεάζεται το σύνολο της παραγωγής μιας χώρας βιομηχανία και οικοδομή, ε΄λιγότερη οικοδομή, ακριβότερα προϊόντα κάνουν μια οικονομία απο ανταγωνιστική σε προβληματική
   2. Οι οίκοι αξιολόγησης τύπου Bloomberg Economics δεν θεωρώ πως είναι απόλυτα αξιόπιστοι για πολλούς λόγους, πολιτικές επιρροές, τρέχοντα οικονομικά συμφέροντα, ελλειπή μοντέλα αξιολόγησης, …καπιταλισμό έχουμε, καθώς λέγουν και οι κομμουνιστέ.
   3. 50% του αεπ εξωτερικό χρέος της Τουρκίας δεν το λες και πολύ τουλάχιστον σε σύγκριση με την αγαπητή μας πατρίδα 180-182%
   Κατά τα άλλα η αμφιβάλω πως η Αμερική θα καταστρέψει την Τουρκία αλλά σίγουρα θα συνεχίσει να της δημιουργεί προβλήματα ως άσκηση πιέσης.

 4. Τωρα η λίρα ειναι στο 6.3 προς το ευρω..Το όριο των 8 λιρων πρός ένα σημαίνει την ολική καταρρευση τςη οικονομίας όπως περίπου σε εμας το 2010 με καταρρευση του τραπεζικού συστήματος..το οποίο ήδη αντιμετωπίζει πολυ σοβαρα θέματα λόγω των πολλών δανείων που είχαν δοθεί σε δολλάριο. Η αγοραστική δυναμη του μέσου Τούρκου εχει φτασει στα 250 ευρω μηνιαιως.απο 450-600 που ήταν πριν 1 χρόνο.Το ειδα στο Μπόντρουμ τον Οκτωβριο..Ο κόσμος ειναι σε απελπισία ..
  Ναι Οι ΗΠΑ μπορούν να του ςεξοντώσουν κυριολεκτικά σε διαστημα 4-5 μηνών και να βγαλουν τον κόσμο στους δρόμους εναντιον του Ερντογαν ..

  • Το θέμα είναι πως όλο αυτό έγινε με δύο κινήσεις και για λίγο διάστημα. Με 3-4 κινήσεις και λίγο μεγαλύτερο διάστημα, δεν υπάρχει επιστροφή. Επιπλέον η ισοτιμία πήγε …μόλις στο 8, απλά και μόνο διότι το Κουβέιτ στήριξε με δις. Όμως και το Κουβέιτ δεν έχει αστείρευτους πόρους. Σε νέα (τυχόν) μέτρα των Αμερικανών, η κατάσταση θα ξεφύγει.
   Η λογική των γειτόνων να επιχειρούν και να διαπραγματεύονται στο όριο, δεν είναι ασφαλής, καθότι θέτει ως δεδομένο ότι θα πρυτανεύσει η λογική στον ….άλλο. Κάτι που δεν θα συμβαίνει πάντα.

 5. Οι σχοινοβασίες θέλουν επιδέξιους ακροβάτες και τα ρίσκα δεν πληρώνονται πάντα. Όσο μεγάλος ηγέτης και να πιστεύει ο ίδιος ότι είναι , ο Ερντογαν γνωρίζει την οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση της χώρας του από την δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε.) Κάνει εντατικές προσπάθειες στην οικονομία και στην πολεμική βιομηχανία αλλά η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη (με βάση την λογική πάντα…) να ακολουθήσει τις φιλοδοξίες του. Η γεωστρατηγική αξία μιας χώρας δεν είναι από μονή της ικανή να την ανεξαρτητοποιήσει. Σαφώς και παίζει με την φωτιά σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και τα μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις κινήσεις του. Η πρόσφατη σφαλιάρα που οικονομικά τους πήγε αρκετά χρόνια πίσω δεν δείχνει να τον έχει συνετίσει πάντως.

 6. Είναι πάντως αξιοθαύμαστο το χαμηλό πόσοστό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ που έχει η τουρκική οικονομία μετά από 15 χρόνια συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης! Συνήθως γαι να χρηματοδοτηθεί η δυναμική ανάπτυξη του ΑΕΠ, αυξάνει πολύ και ο δανεισμός… Στους γείτονες, σαφώς και ανέβηκε σε απόλυτα νούμερα, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ είνια σε φαινομενικά διαχειρίσιμα επίπεδα!

  • Ο εξωτερικός δανεισμός αυξήθηκε υπέρμετρα και εκεί όπως και σε μας.
   Μόνο που εκεί έγινε από τον ΙΤ και όχι το Δημόσιο
   Η διαφορά είναι στο ότι με αυτό το δανεισμό η Τουρκία έγινε βιομηχανική/εξαγωγική χώρα σε αντίθεση με μας όπου επικράτησε ο καταναλωτισμός μέσω διανομής εισοδήματος από το ΔΤ και η αποβιομηχανοποίηση/εισαγωγές.
   Εχουμε δηλαδή διαφορετικής τάξης μεγέθους προβλήματα.
   Αν όμως δεν προσέξει η Τουρκία θα πρέπει το Δημόσιο να στηρίξει τον ΙΤ και έτσι το χρέος θα γίνει κι αυτό δημόσιο.
   Σε αυτούς πάντως το θέμα είναι κυριως να γίνει rebalanced η Οικονομία τους και θέματα επενδύσεων με σωστό ROI ενώ σε μας να φτιάξουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ξεκινώντας από τα ερείπια.
   Από 13η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σήμερα η Τουρκία μπορεί να προσεγγίσει την πρώτη 5άδα τα επόμενα χρόνια.
   Σε μας τώρα μπορεί να βρεθεί βιώσιμο οικονομικό μοντέλο αλλά όπως και στις άλλες σοβιετίες που έσκασαν πριν από εμάς αυτό απαιτεί χρόνο.

   • Γίνεται άραγε κάποια κίνηση προς ένα “βιώσιμο οικονομικό μοντέλο”; ίσως το κορυφαίο πρόβλημα που συνδέεται με όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Τι άμυνα να ζητήσεις από μια χώρα που δεν δίνει στον εαυτό της την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της.

    • Την δεκαετία που μας πέρασε η χώρα μπήκε σε πρωτογενή πλεονάσματα. που τα υποστήριξε θέλοντας και μη (σχεδόν) όλο το πολιτικό φάσμα
     Είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα.
     Λογικά στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να δει ένα μοντέλο ανάπτυξης πέρα από την κατανάλωση.
     Να κοιτάξει θέματα όπως επενδύσεις, αρνησιδικία, εξαγωγές, γραφειοκρατεία , διαφθορά κτλ.
     Μιλάμε όμως για κάτι που θα ξεβολέψει πάνω από τη μισή Ελλάδα…δεν είναι κι ότι πιο εύκολο.
     Αλλά ανάγκας και θεοί πείθονται….
     Το σημαντικό είναι ότι η χώρα κρατήθηκε και δεν διολίσθησε σε μοντέλο Βενεζουέλας/Ζιμπάμπουε

 7. Οι ΗΠΑ μπορουν και παρα μπορουν να καταστρεψουν οποιον θελουν για παραδειγμα παρτε εμας που 10χρονια γλυφουμε εκει που φτυναμε ( ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο , ΗΠΑ=φονιαδες των λαων κλπ σαχλαμαρες) και ακομη αφεση αμαρτιων δεν βλεπω (μαλλον η ποινη ειναι 20χρονη φτωχια).

 8. Με ένα μόνο tweet η τουρκική λίρα είχε φτάσει σε επίπεδα €1 = 8 τουρκικές λίρες. Τώρα είναι σε επίπεδο €1 = 6 τουρκικές λίρες. Αν θέλουν οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν (devastate) την ήδη ευάλωτη τουρκική οικονομία. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δείχνουν και την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τις προοπτικές της. Πιθανές εντάσεις σε ΝΑ Μεσόγειο, Αιγαίο, Συρία δε θέλω να ξέρω πόσα χρόνια πίσω θα τους γύριζαν.

  • απλα να προσθεσω πως εννιοτε οι Οικοι Αξιολογησης παρουσιαζουν την εικονα μιας οικονομιας κατα παραγγελια. Αν το State Dept. τους σφυρίξει οτι η Τουρκία θα πρέπει να θαφτει, αυτό και θα πράξουν. Οργανα υβριδικου πολέμου ειναι σε πολλες περιπτώσεις παρά οικονομικοι φορεις.

  • Αν είχε αυξήσει τα επιτόκια εγκαίρως ο Ερντο αντί να μας λέει τις οικονομικές του σοφίες όσα tweets και να έγραφε ο MAGA δεν θα έτρεχε μία.
   Οι Αγορές θέλουν να βγάλουν λεφτά/μην χάσουν τα υπάρχοντα και δεν ακούν κανέναν.
   Αν αρχίζεις τα παλαβά (θωρακισμένη οικονομία, όπλο στο τραπέζι, χορούς κι άλλα τέτοια φολκλορικά) όπως κάναν και οι δικοί μας (από δεξιά, κέντρο & αριστερά) είναι που σ’αρχίζουν στις πολύ γρήγορες και τα αποτελέσματα τα είδαμε.
   Ο MAGA λοιπόν είναι που αν δεν τις ακούσει θα φύγει νύχτα….

 9. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν ΘΕΛΕΙ η Αμερική να καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία, και αν την συμφέρει (την Αμερική) κάτι τέτοιο. Προσωπικά πιστεύω πως η απάντηση είναι όχι και όχι. Ακόμα.

  • Ασφαλώς και αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Αν υπάρχει θέληση, βρίσκουν και τρόπους. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η Αμερική δε θα κάνει τέτοια κίνηση εκτός και μόνο αν αποφασίσει οριστική ρήξη με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι η Αμερική επιθυμεί οριστική ρήξη, και ο Ερντογάν το ξέρει αυτό…

 10. Οικονομικη καταστροφη της Τουρκιας σημαινει εκατομμυρια μεταναστες στο δρομο για την δυτικη Ευρωπη οπου ηδη υπαρχουν συμπατριωτες τους. Αν αυτο συμβει θα εχει και αλλους σκοπους οπως το ”κοντεμα” των ευρωπαιων συμμαχων(?) κατω απο το βαρος των τοπικων αντιδρασεων.Ειναι συνθετο θεμα.Πιθανοτατα γι αυτο ακομα δεν εχουν δρασει πιο επιθετικα εναντιον του Ερντογαν.

 11. Αυτά που λέει και γράφει ο Τραμπ είναι παραμύθια και για εξωτερική κατανάλωση. Οι Αμερικανοί βλέπουν στην Τουρκία, δολάρια, πολλά δολάρια και αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Γι’αυτά τα δολάρια πρόδοσαν και τους Κούρδους που πάλευαν στο πλευρό τους.
  Η Ρωσία μια χαρά τα περνάει μόνη της και ας κάνουν οι Αμερικανοί ότι θέλουν. Το ίδιο και η Κίνα. Αυτά τα κράτη προσαρμόζοντε γρήγορα σε ότι μέτρα ληφθούν εναντίον τους. Τελικά εξαρτιώντε αυτοί πιο πολύ από τους άλλους απ’ότι νομίζουν.

  • Δεν ειναι τοσα πολλά τα χρήματα που δαπανά η Τουρκία και πανε στις ΗΠΑ ώστε να είναι προνομιακός.και κρισιμος…Μπορεί τα 100 F-35 Πχ να φέρουν στις ΗΠΑ 10 δις δολλ αλλα αυτα κατανεμονται σε 1 δις τον χρόνο ..και η επόμενη αντιστοιχη παραγγελία αν ειναι αμερικανικη θα ειναι σε 20 χρόνια.. Ενδεικτικά.,Ειδικα τωρα που θα μοιρασει το ποσό με τοςυ Ρώσους κατα καποιον τρόπο. https://www.bbc.com/news/business-43873518

 12. O potus καλα θα κανει πρωτα απ’ολα να πεισει τους συνεργατες του να σταματησουν να παραιτουνται γιατι πια ξεπερναει τα ορια του γελοιου το ολο σκηνικο. Δεν τολμω καν να φανταστω πως λαμβανονται οι αποφασεις εξωτερικης πολιτικης.

 13. Το έκαναν με την Βενεζουέλα και όχι μόνο. Φυσικά και μπορούν να το κάνουν με οποιονδήποτε αρκεί να μην έχει το μέγεθος της Κίνας…

 14. Κάθε εβδομάδα ένα αεροσκάφος μεταφέρει ζεστό χρήμα 1 δις δολάρια από το Κατάρ στην Άγκυρα. Αυτό προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας Κατάρ για την παραμονή 5000 Τούρκων στρατιωτών σε βάση στο Κατάρ για προστασία από πιθανή επίθεση των Σαουδαράβων.

 15. Μια χαρά θα τους αφήσουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους γιατί δεν συμφέρει η ενίσχυση τους σε σχέση με το τι θα χάσουν, δλδ απλά συσπείρωση όλων (ιρακ,ιραν,συρια,τουρκία) εναντίον τους και ειδικά από την στιγμή που δεν έχουν διέξοδο στην θάλασσ. όσο για τα οικονομικά της τουρκίας μια χαρά την κρατάνε οι ευρωπαίοι, 1 δισ επενδύσεις από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, για να μην πούμε για τα δεκάδες εργοστάσια κόστους δισεκατομμυρίων των γάλλων γερμανών ισπανών ιταλών που θα καταρρεύσουν αν καταρρεύσει η Τουρκία. δυστυχώς ο ερντογάν έκανε μια έξυπνη κίνηση πρώτα τους έφερε όλους να φέρουν τα εργοστάσια στην Τουρκία(όχι τουριστικά και μετοχές όπως εδώ) και τώρα αφού έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια το γύρισε στην εξαργύρωση σε πολιτικά ανταλλάγματα. και δεν υπολογίζουμε τα εκατομμύρια μεταναστών που θα αμολήσει αν επιχειρήσουν να τον διαλύσουν και οι “παλικαράδες” Ευρωπαίοι που βάζουν άλλους να πολεμάνε θα ζήσουν μέρες πολιορκίας της Βιέννης. και τέλος χωρίς την Τουρκία η Γερμανία μένει μόνη της να αντιμετωπίσει την Ρωσία στην Ευρώπη. απλά όλα έχουν ένα όριο. ας ελπίσουμε ο ερντογάν να το ξεπεράσει και αυτό δεν πιστεύω θα είναι οι κουρδοι

 16. Το θέμα δεν είναι αν μπορούν να την καταστρέψουν. Είναι ήδη κατεστραμένη. Η οικονομία μιας χώρας (ως χώρα) φαίνεται από το ισοζύγιο στο εμπόριο/συναλλαγές με το εξωτερικό, στα επιτόκια/ισοτιμία, τον πληθωρισμό.

  Μια ώριμη και καλή οικονομία έχει όλους τους δείκτες καλούς. Μια οικονομία που βελτιώνεται, έχει κάποιους καλούς και οι υπόλοιποι βελτιώνονται σιγά σιγά. Οι δείκτες αυτοί δεν βελτιώνονται απότομα, αν κάτι βελτιώνεται απότομα, οι άλλοι χαλάνε, εκτός εάν η βελτίωση είναι μαιμού ή ανακάλυψες έναν θησαυρό.

  Π.χ. ένα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο σημαίνει ότι δεν είσαι ανταγωνιστικός. Μπορείς να το βελτιώσεις πραγματικά ανεβάζοντας παραγωγικότητα (μακροχρόνια, αργή και επίπονη διαδικασία) ή να αλλάξεις την ισοτιμία (υποτίμηση, διολίσθηση κτλ) ΄στην οποία περίπτωση όμως χαλάει ο δείκτης της ισοτιμίας, και με αυτόν τα επιτόκια, πληθωρισμός κτλ. Μπορείς να τιθασεύσεις προσωρινά τον πληθωρισμό μπλοκάροντας την ισοτιμία, αλλά επειδή δεν μπαίνουν λεφτά μέσα, αναγκάζεσαι να δανείζεσαι από έξω καταστρέφοντας το εξωτερικό ισοζύγιο.

  Η Τουρκία έχει ένα νόμισμα που είναι 6,3 προς το ευρώ (από λιγότερο από 2 πριν κάποια χρόνια, άρα έχει λιγότερο από 1/3 της αξίας του, ενώ οι βιομηχανίες που έχουν δανεισθεί σε ξένο νόμισμα βλέπουν καθημερινά το φάσμα της χρεωκοπίας. Ο πληθωρισμός έχει πάει στα ουράνια και τρώει τον μισθό των ντόπιων, τα επιτόκια έχουν πάει στα ουράνια με συνέπεια να κλείνουν σιγά σιγά οι βιομηχανίες που έχουν δανεισθεί πολλά (όσες δανείσθηκαν σε τοπικό νόμισμα πληρώνουν πολύ μεγάλα επιτόκια/τόκους, και όσες σε ξένο νόμισμα έχουν μικρά επιτόκια αλλά οι πληρωμές κεφαλαίου έγιναν τεράστιε).

  Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι με τόση υποτίμηση το εμπορικό έλλειμα/ισοζύγιο θα ερχόταν στα ίσα του, δηλαδή όσα εισάγουν θα εξάγουν, αυτό εξακολουθεί να είναι τεράστιο και μειώθηκε μόνο κατά το 1/3, άρα για να κλείσει η τρύπα πρέπει να μειωθεί και άλλο η ισοτιμία. Έχουν μπει σε ένα σπιράλ που τους πάει στον άλλο κόσμο οικονομικά.

  Οι κυρώσεις και ο “οικονομικός” πόλεμος, απλά μπορούν να επιταχύνουν μια ήδη προδιαγεγραμμένη διαδικασία και οι συμμαχίες να της κερδίσουν λίγο χρόνο παραπάνω (π.χ. μέχρι να κλέψει περιουσιακό στοιχείο άλλης χώρας μπας και σωθεί).

  Η Αμερική με το μέγεθος και την επίδραση που έχει στις αγορές όντως θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία όμως η πυρηνική δύναμη στον τομέα αυτό για αυτή την χώρα είναι η ΕΕ καθώς η Τουρκία έχει 4-5 φορές περισσότερες εξαγωγές προς την ΕΕ, ενώ ένα μεγάλο μέρος της όποιας παραγωγικής υποδομής έχουν οι Τούρκοι εξαρτάται από Ευρωπαίους (εργοστάσια αυτοκινήτων κτλ). Πάντα με κάνει να απορώ πως η Ελλάδα ποτέ δεν χρησιμοποίησε ή απείλησε να χρησιμοποιήσει το όπλο ενός βέτο/εμπάργκο λόγω συμπεριφοράς στο Αιγαίο, κύπρο κτλ.

  Άρα το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να την καταστρέψει, καθώς είναι ήδη ασχέτως της καλλιεργούμενης εικόνας μέσα, το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να επιταχύνει την ολική καταστροφή αυτή και πόσο μπορεί η ΕΕ και πόσο μπορεί να την καθυστερήσει το Κατάρ, η Ρωσία και το Ιράν. Π.χ. αν κοπούν εξαγωγές 60 δις στην ΕΕ, μπορεί να αναπληρώσει την ζημιά το Κατάρ με 15 δις? (και για τα άλλα 45 δις θα κοπούν εισαγωγές της Τουρκίας που υποστήριζαν την παραγωγή των αγαθών που σταματάν να πουλιούνται) και πόσο θα αντέχει να χρηματοδοτεί ένα τόσο τεράστιο εμπορικό έλλειμα με λεφτά του Κατάρ, πωλήσεις χρυσού στο Ιράν και λαθρεμπόριο πετρελαίου (που κόπηκε).

  • “Πάντα με κάνει να απορώ πως η Ελλάδα ποτέ δεν χρησιμοποίησε ή απείλησε να χρησιμοποιήσει το όπλο ενός βέτο/εμπάργκο λόγω συμπεριφοράς στο Αιγαίο, κύπρο κτλ.”

   Ακριβώς τα ίδια με προβληματίζουν και εμένα. Αυτό αφορά συνολικά την ΕΕ και όχι μόνο την Ελλάδα.
   Εννοώ ότι στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό θα μπορούσε η ΕΕ απλά να απαιτήσει να κρατήσει η Τουρκία όλους τους πρόσφυγες/λαθρομετανάστες στο έδαφός της (όπως υποχρεούται από το διεθνές δ;iκαιο) γιατί διαφορετικά θα της επιβληθούν εμπορικές κυρώσεις. Μια τέτοια απειλή μπορεί να φαντάζει μικρή, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να καταστρέψει την τουρκική οικονομία εντός 2-3 μηνών!

   • Αν και αποφεύγουμε να επεμβαίνουμε σε παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ των φίλων μας και αναγνωστών μας, εντούτοις να σας πούμε το εξής. Δείτε απλά το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Τουρκίας-Γερμανίας και θα καταλάβετε…

    • Το καταλαβαίνουμε, και για αυτό θα μπορούσαμε να το έχουμε και σαν ένα διαπραγματευτικό όπλο εσωτερικά εντός της ΕΕ για την δανειοδότηση και υποστήριξη της οικονομίας, αφού κατά ένα ποσοστό η Ελληνική Οικονομία έπαθε μεγάλη ζημιά από την απόδοση ειδικής εμπορικής σχέσης στην Τουρκία, με βάση την οποία εξάγει στην ΕΕ σαν να είναι χώρα της ΕΕ, κάτι που:

     α) Οδήγησε διάφορες χώρες στο να χτίσουν την βαριά βιομηχανία τους (πχ αυτοκίνητα) εκεί, και να τα φέρνουν στην ΕΕ για πώληση χωρίς δασμούς, αντί να τα χτίσουν π.χ. σε άλλες χώρες όπως Βουλγαρία κτλ (η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Βουλγαρία θα οφελούσε και εμάς ενώ με την Τουρκία δεν υπάρχει διάχυση της ωφέλειας)

     β) Επέτρεψε στην Τουρκία να μπορεί να εξάγει ένα σωρό προϊόντα απευθείας ανταγωνιστικά των Ελληνικών (π.χ. αγροτικών, ψαριών, ύφασμα/ένδυση κτλ) και μάλιστα ενώ στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται επιδοτήσεις ενώ οι Τούρκοι επιδοτούν τα δικά τους (έχουν ουσιαστικά τα εμπορικά δικαιώματα ενός μέλους της ΕΕ χωρίς τις υποχρεώσεις ενός μέλους της ΕΕ).

     Η σχέση αυτή οφέλησε τις χώρες εξαγωγής στην Τουρκία (αυτοκίνητα, ακριβά τεχνολογικά είδη) και ζημίωσε χοντρά τις φτηνές χώρες της ΕΕ που δεν είχαν προιόντα τεχνολογίας και μέχρι τότε ήταν το φτηνό εργατικό δυναμικό της ΕΕ, κάτι που μετά έγινε η Τουρκία.

     • Σε ευχαριστώ θερμά Άγνωστε Επενδυτή, επειδή γράφεις πράγματα αυτονόητα, που όμως γενικά δε συζητούνται.

    • Aκριβώς οπως αναφέρει και ο φίλος @agnostosependytis, η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, έχει ζημιώσει τις χώρες της ΕΕ στις οποίες θα κατευθύνονταν οι επενδύσεις αν δεν υπήχε αυτή η ειδική σχέση.

     Υποτίθεται όλα αυτά ξεκίνησαν με τη λογική ότι επενδύουμε (ως ΕΕ εννοώ) σε μία χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Από τη στιγμή που η ένταξη όχι μόνο δεν πλησιάζει, αλλά όσο πάει και απομακρύνεται, μία πολύ καλή ιδέα θα ήταν να αναθεωρηθεί και η εν λόγω ειδική σχέση.

     Μία κατάργηση των προνομίων θα οδηγούσε στην απόσυρση επενδύσεων από την Τουρκία και την αντίστοιχη κατεύθυνσή τους πρός άλλες χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία κλπ). Επίσης θα καθιστούσε – λόγω δασμών – ακριβότερα τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα που είναι ευθέως ανταγωνιστικά των ελληνικών, ιταλικών, γαλλικών, πορτογαλικών και ισπανικών.

     Μία τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να στηριχτεί θεωρητικά από όλες τις προαναφερόμενες χώρες (εννοείται ότι χρειάζεται διπλωματική προεργασία). Επίσης οι ήδη υφιστάμενες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Τουρκία (καθιστώντας την Νο1 παραγωγό φορτηγών αυτοκινήτων και πολύ ψηλά στα επιβατικά) έχουν ήδη αποσβεστεί, αφού έχουν ξεκινήσει πριν 15 χρόνια και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα προς όσους αντιδράσουν στην κατάργηση των προνομίων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here