Η συμφωνία αγοράς των μεταχειρισμένων μαχητικών F/A-18 της πολεμικής αεροπορίας της Αυστραλίας έλαβε το τελικό «πράσινο φως», με τα πρώτα αεροσκάφη να φθάνουν στον Καναδά την άνοιξη.

 

Συνολικά θα αποκτηθούν 25 μεταχειρισμένα μαχητικά, 18 για επιχειρησιακή αξιοποίηση και επτά για δοκιμές ή κανιβαλισμό. Σύμφωνα με το «National Post», τα πρώτα F/A-18 θα είναι επιχειρησιακά το καλοκαίρι.

 

Ο Καναδάς θα πληρώσει C$90 εκατ. (C$ = Καναδικό Δολάριο) για τα αεροσκάφη. Η καναδική κυβέρνηση εκτιμούσε αρχικά ότι θα έπρεπε να δαπανήσει C$500 εκατ., αλλά η τιμή κάλυπτε όλα τα κόστη του πακέτου, πέρα από τα χρήματα που προορίζονταν για τα μαχητικά. Στο ίδιο ποσό περιλαμβανόταν με C$35 εκατ. η μισθοδοσία του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού και με C$50 εκατ. η αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν τα αεροσκάφη. Τέλος, C$30 εκατ. θα διατεθούν για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

 

Νέος στόχος της πολεμικής αεροπορίας του Καναδά είναι η εξάλειψη των διαφορών των «νέων» F/A-18 από τα CF-18. Γι’ αυτό το λόγο, τα 18 μαχητικά θα λάβουν νέο εκτινασσόμενο κάθισμα και σύστημα φωτισμού, τονίζει η «Ottawa Citizen». Τα F/A-18 Hornet θα παραμείνουν σε χρήση έως το 2032.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 25 F-18 C$90M=58M euro, δηλ λιγο πανω απο 2.35 εκ το κομματι. Αυτες ειναι ευκαιριες, Παρτα και αστα να υπαρχουν για μια δυσκολη ωρα. Με 8 τονους οπλικο φορτιο κοστιζουν οσο περιπου και οι βομβες που μπορουν να κουβαλησουν

    • Δεν ειναι και τόσο απλό θέμα φίλε, αλλά είναι ενδεικτικό πως κινούνται και πλουσιότερα κράτη.
      Αν κάτσω να απαριθμήσω τι οπλικά συστήματα χάθηκαν κατα καιρούς είμαστε για το Ζάλογγο…

  2. Μαλλον ειμαστε πιο πλουσιου αφου εμεις δωσαμε την τελευταία δεκαετία 250 εκατ στο μεγαρο μουσικης και 370 στα Ρ3. Ασχετες μεταξυ τους δαπανες αλλα και οι δυο το ιδιο αχρηστες

  3. Θα ηταν δυνατον να τα αγορασει η Ελλαδα, ο πιστοτερος συμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που τα εχουμε αμεση αναγκη. Γιατι στον πλουσιο Καναδα και οχι σε μας.

    • Επίσης γιατί ο Καναδάς μπορεί να τα αξιοποιήσει άμεσα, χωρίς [πολύ] επιπλέον κόστος, αφού το μαχητικό αυτό ειναι ο κορμός του στόλου του και έχει όλες τις σχετικές υποδομές. Εμείς, αντίθετα, θα έπρεπε να αγοράσουμε και αυτές τις υποδομές, για 25 μαχητικά 30 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here