Καναδάς: Φθηνότερο το F/A-18 από το F-35, μάλλον(!!!)

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

O Καναδάς είναι μια χώρα όπου το F-35 δεν έχει ακόμη καταφέρει να “διεισδύσει”, παρά το γεγονός ότι οι Καναδοί ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο διεθνές consortium ανάπτυξης του μαχητικού.

Η αεράμυνα της χώρας βασίζεται σε 73 εναπομείναντα CF-188, την καναδική έκδοση του F/A-18A/B (μέσω αναβάθμισης έχουν έρθει πολύ κοντά στα C/D). Η αντικατάστασή τους θα γινόταν από 65 F-35A, αλλά αποδείχτηκε πως η νέα καναδική κυβέρνηση είχε κάποιες δεύτερες σκέψεις. Έτσι παραγγέλθηκαν 18 F/A-18E/F σαν ενδιάμεση λύση, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός που θα αντικαταστήσει τα παλαίμαχα F-18.

Έτσι, Καναδοι επίσημοι μετά από “μελέτη” ανακοίνωσαν πως το κόστος των F/A-18E/F και F-35A διαφέρει, με το πρώτο να κοστολογείται στα 88-110 εκ. δολάρια Καναδά, ενώ το δεύτερο στα 110-144 εκ. ανάλογα με την διαμόρφωση κάθε αεροσκάφους.

Όπως όμως αναφέρουν τα μέσα στην χώρα, οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι “χοντρικές”, και δεν περιλαμβάνουν κόστη συντήρησης και χρήσης. Οι παραπάνω εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν απο Καναδούς εμπειρογνώμονες στον υπουργό οικονομικών Morneau.

Βέβαια οι παλινωδίες της κυβέρνησης του  Καναδά έχουν αρχίσει να προκαλούν αναστάτωση. Το πρόγραμμα των καναδικών F-35 θα κόστιζε περίπου 9 δις καναδικά δολάρια. Η αγορά των 18 F/A-18 θα κοστίσει 1,5-2 δις, και ο λόγος που δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση είναι διότι η Boeing δεν έχει προσφέρει ακόμη τελική προσφορά!

Στις αναφορές που διέρρευσαν, αναφέρεται πως τα δυο αμερικανικά μαχητικά είναι φθηνότερα από τα δυο ευρωπαϊκά μαχητικά (προφανώς εννοούν τα Rafale/Typhoon).

Ο γνωστός πρωθυπουργός Justin Trudeau είχε πει τον περασμένο χρόνο πω το F-35 “does not work and is far from working” (δεν λειτουργεί ακόμη και είναι μακρυά μέχρι να γίνει λειτουργικό). Το θέμα είναι όμως πως ο Καναδάς έχει θέμα άμυνας, καθώς η παρουσία των Su-35S μαζί με Tu-95MS δημιουργει σημαντικά προβλήματα στην αεράμυνα της χώρας. To F/A-18E/F ίσως στις νέες διαμορφώσεις (ΧΤ), μπορεί να είναι μια καλή λύση. Το θέμα είναι πως ο διαγωνισμός που υποσχέθηκε ο Trudeau αργεί.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
gm
Guest
gm

Το επόμενο Ευρωπαϊκό μαχητικό να κατασκευαστεί στην Ελλάδα που έχει και φτηνά εργατικά τελευταία.