Ο Καναδάς δεν αγοράζει ούτε F/A-18E/F;

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Νέα μεγάλη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου Donald Trump. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Trudeau, που μόλις ανέβηκε στην εξουσία σταμάτησε την διαδικασία αγοράς του F-35, λέγοντας πως θα γίνει διεθνής διαγωνισμός. Προκειμένου να “γεφυρώσει” το χάσμα, η κυβέρνηση αποφάσισε την απευθείας αγορά 18 F/A-18E/F, αλλά πριν φτάσει στην αγορά των αεροσκαφών, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Boeing.

Τον τελευταίο καιρό όμως το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον της καναδικής Bombardier για πώληση των αεροσκαφών της σειράς C σε “απίστευτα χαμηλά τιμές”. Αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Boeing, συμβαίνει λόγω των “επιδοτήσεων” της καναδικής κυβέρνησης στην Bombardier. Αν το Υπουργείο κρίνει σαν βάσιμες τις καταγγελίες, τότε η Bombardier κινδυνεύει με πρόστιμα, αλλά και να υπαχθεί σε καθεστώς anti-dumping.

H “εκδίκαση” της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 12 Ιουνίου, και φυσικά οι Καναδοί δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια. Καταρχάς σταμάτησαν την διαπραγμάτευση για τα 18 F/A-18E/F, που αν και θα κόστιζαν περίπου 2 δις δολάρια, υπολογίζεται πως σε βάθος χρόνου, για συντήρηση, αναβαθμίσεις και ανταλλακτικά η Boeing θα είχε μόνο από αυτά τα 18 μαχητικά κύκλο εργασιών περίπου 10 δις δολάρια (αυτό για όσους θεωρούν πως το κόστος των μαχητικών είναι η αγορά τους μόνο).

Τώρα η απώλεια τους ίσως δεν αγγίζει τον Τραμπ που πέτυχε πωλήσεις 110 δις δολαρίων, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάνουν παραδοσιακούς τους συμμάχους. Φυσικά το πρόβλημα είναι και των Καναδών, που μένουν με πολύ λίγα παλαιά μαχητικά για να προστατεύσουν τον αχανή καναδικό εναέριο χώρο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Spyros

Έχουν κάποια ρεαλιστική εναλλακτική (εκτός Lockheed – Boeing); Δε μπορώ να τους φανταστώ με Rafale, Eurofighter ή Gripen… ξεχνάω κάτι;

MΠΙΖΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Guest
MΠΙΖΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΒΛΕΠΕ ΕΜΒRΑΕR, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΒΟMBARDIER
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Iomar
Member
Iomar

Καλημέρα,

Αυτό που πολλοί Αμερικανοί έλεγαν ως αστείο, δηλαδή να κηρύξουν πόλεμο στον Καναδά, θα το ‘καταφέρει’ ο ανεκδιήγητος.

Τίποτα όμως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πλέον.

Εδώ κατάφερε να φέρει στα όριά της της Μέρκελ.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Αν είναι δυνατόν!(και στα Γαλλικά παρακαλώ).
Ο πόλεμος Καναδά-ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου.
Οι Γερμανοί θα σπεύσουν πρός βοήθεια με ειδικά πειραγμένα Leopard,για να καλύπτονται και τα οικολογικά προαπαιτούμενα.(Καπνό μαύρο θα βγάζουν,αλλά δεν θα το δείχνει το μηχάνημα,κατά την πάγια Γερμανική τιμιότητα και σεμνότητα.)
Παράλογος αυτός ο ακατανόμαστος.
Δεν τρώει το στρούντελ αμάσητο.
Πρέπει να του στείλουμε λεπτομερείς οδηγίες για το πως το τρώς και το ευχαριστιέσαι.
Εδώ στην Ελλάδα,έχουμε γράψει τη Βίβλο του στρούντελ.

gm
Guest
gm

Ποιο μαχητικό έχει το καλύτερο λόγο κόστους/Γκόλ και ξύλο.
PS Να χωράει στα shelter

Agamemnon
Member
Agamemnon

Αχανης εναεριος καναδικος χωρος=Su-30 grin

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Ο Καναδάς γιατί χρειάζεται τα μαχητικά.
Για να αποτρέψει εισβολή απο την Ρωσσία;
Εδώ γελάμε.

ink
Guest
ink

to arthro einai ligo off…. to elleima ton amerikanon apo tin nafta den anaferetai kai ta panta ginonte gia auto….

Jomasprot
Member
Jomasprot

Δεν πιστεύω ότι φταίει σε τίποτα ο Trump ή το αμερικανικό δημόσιο εν γένει. Η διαδικασία ενώπιον της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου νομίζω ότι δεν ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως, αλλά κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης της Boeing (πέραν του γεγονότος, όπως ανέφερε άλλος αναγνώστης παραπάνω, ότι και η Embraer έχει ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία). Συνεπώς, έχει αρχίσει να κινείται ένας ολόκληρος κύκλος γραφειοκρατικών διαδικασιών, που μπορεί να καταλήξει σε κάποιο απτό συμπέρασμα ή και όχι [βλ. αντίστοιχη διένεξη δεκαετιών μεταξύ Airbus – Boeing, για να διατυπωθεί τελικά ως συμπέρασμα αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι, ότι δηλαδή ΟΛΟΙ λαμβάνουν άμεσα ή έμμεσα κρατικές επιχορηγήσεις, μέσω… Read more »