(Φωτό – Βίντεο) Τίτλοι τέλους και για τα Sea King του Καναδά

1
1147
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 31
  •  
  •  

Μία τελευταία αποχαιρετιστήρια διέλευση για τα ελικόπτερα Sea King του Καναδά, πριν την οριστική αποσύρσή τους από την υπηρεσία, μετά απο κοντά μισό αιώνα.

Gepostet von Royal Canadian Air Force am Samstag, 1. Dezember 2018

Οι καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις διατήρησαν σε υπηρεσία τον τύπο για πάνω από 55 χρόνια, ενδεικτικό τόσο της αντοχής του στον χρόνο όσο και της αφοσίωσης των ιπτάμενων και τεχνικών πληρωμάτων σ’ αυτό, όπως δήλωσε ο αρχηγός της βασιλικής Καναδικής Αεροπορίας αντιστράτηγος Al Meinzinger.

Τα τελευταία ελικόπτερα του τύπου θα αποσυρθούν επισήμως από την υπηρεσία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Θα αντικατασταθούν από τα νέα CH-148 Cyclone, που είναι η στρατιωτική έκδοση του S-92 της αμερικανικής Sikorsky.

Η αντικατάσταση των ελικοπτέρων υπήρξε επεισοδιακή διαδικασία, καθώς αρχικά είχε επιλεγεί το βρετανικό EΗ-101, πλην όμως με μία αλλαγή κυβέρνησης ο διαγωνισμός εκείνος ακυρώθηκε και ενεργήθηκε νέος, που ανέδειξε το S-92 ως νικητή.

Τα καναδικά Sea King στην διάρκεια της υπηρεσίας τους εκτελούσαν κυρίως ανθυποβρυχιακές αποστολές καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης έχοντας σώσει αναρίθμητους ναυαγούς, θύματα φυσικών καταστροφών και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο στις αχανείς εκτάσεις του Καναδά.

Για την περίσταση η καναδική Αεροπορία εξέδωσε εκτενές ιστορικό δελτίο Τύπου.

Πρόσφατα ένας ακόμα μεγάλος χρήστης του Sea King, το βασιλικό Ναυτικό επίσης απέσυρε οριστικά τα τελευταία του ελικόπτερα, που ήταν η έκδοση έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς αντικαταστάθηκαν και αυτά από αντίστοιχη έκδοση με βάση το ελικόπτερο Merlin.

Aποσυρθέντα βρετανικά Sea King AEW και ευσεβείς πόθοι


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 31
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Guest
Nikolaos

Το σημαντικότερο ναυτικό ε/π όλων των εποχών. Απίστευτη δυνατότητα διαμορφώσεων, απίστευτος χώρος καμπίνας για ηλεκτρονικά ή επιβάτες/φορτίο (υπήρχαν και τα Κομμάντο, η μεταφορική έκδοση …), απίστευτες επιδόσεις φορτίου για την σχετικώς περιορισμένη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των 2500 ίππων από τους ακατάβλητους Τ58. Πολύ μπροστά από την εποχή του, γι’ αυτό και μακρόβιο. Σε Πακιστάν, Κατάρ και αλλού πετά ακόμη ως ε/π ναυτικής κρούσεως με ΑΜ.39 … και σε πολλές άλλες χώρες σε α/υ και ε/δ ρόλους βέβαια … Για τους παλιούς, θα είναι βέβαια πάντοτε το ε/π που περισυνέλεξε τους κατακτητές της Σελήνης …