Τα δυο θέματα που είναι αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας – σύμφωνα με την Τουρκία

1
1267
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 9
  •  
  •  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αύριο Τρίτη 20 Νοεμβρίου θα συζητήσουν μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στο 8ο Παγκόσμιο Φόρουμ της Συμμαχίας Πολιτισμών των ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο των επαφών του, έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Με την ευκαιρία και σχολιάζοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανέφερε δυο θέματα που κατά την γνώμη του αποτελούν αγκάθι στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όσον αφορά την Τουρκία βέβαια, κοινώς, εξέφρασε τα παράπονά του:

«Υπάρχουν δύο θέματα που εντείνουν τις σχέσεις μας. Το ένα είναι η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK στη Συρία. Παρότι ξέρουν πως είναι η ίδια οργάνωση και το παραδέχονται, είναι πράγματι μεγάλο λάθος να θεωρούν αναγκαία αυτή τη συνεργασία. Το δεύτερο θέμα είναι πως δεν έχουν έως τώρα εκπληρωθεί τα αιτήματά μας με τους φακέλους που έχουμε στείλει για την έκδοση του αρχηγού της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης (FETΟ) Φετουλάχ Γκιουλέν που πραγματοποίησε την δόλια (sic) απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Και αυτό το πράγμα είναι μια σοβαρή αιτία έντασης. Και στα δύο θέματα εμείς ως Τουρκία έχουμε όχι εκατό τοις εκατό αλλά χίλια τα εκατό δίκιο».

H Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική προωθεί ενορχηστωμένα την ατζέντα της συχνά αδιαφορώντας για τα θέματα που δημιουργεί η ίδια. Εν προκειμένω, όσον αφορά τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία είναι ένας υποδειγματικός σύμμαχος που δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα κι έτσι δικαιούται να έχει και παράπονα από πάνω.

Φυσικά ο Τσαβούσογλου δεν είναι χαζός. Γνωρίζει πολύ καλά τις κινήσεις της χώρας του που έχουν προκαλέσει την Δύση, ειδικά σε θέματα που αφορούν την προσέγγιση με την Ρωσία. Απλά κάνει το αυτονόητο, προσπαθεί να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα σε κάθε περίπτωση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 9
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Guest
Mustafa ...

Braaavooo είσαι πολύ έξυπνος smile