12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΑΝΑΛΥΣΗ: Άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, το τελευταίο "ραβδωτό" πυροβόλο στο πεδίο...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, το τελευταίο “ραβδωτό” πυροβόλο στο πεδίο της μάχης

- Advertisement -

Το “χορό” των παραχωρήσεων σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία τον άνοιξε πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση της παραχώρησης αρχικά 14 αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2, που αργότερα έγιναν 28. To Challenger 2 είναι ένα ιδιόμορφο άρμα μάχης, που θεωρείται πως έχει από τις καλύτερους θώρακες παγκοσμίως, και προσφέρει εξαιρετικού επιπέδου προστασία στο πλήρωμά του. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ειδικό τους χαρακτηριστικό.

Βίντεο: ουκρανικά πληρώματα εκπαιδεύονται στα βρετανικά Challenger 2

Το Challenger 2 είναι ένα κύριο άρμα μάχης που βρίσκεται σε υπηρεσία μόνο με τον Βρετανικό Στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις του Ομάν. Διαδέχθηκε το Challenger 1, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983 και είναι το τρίτο άρμα μάχης νέας γενιάς της Δύσης που παρουσιάστηκε εκείνη την περίοδο, μετά το αμερικανικό M1 Abrams και το γερμανικό Leopard 2. Τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1998 και έκτοτε έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις για να βελτιώσει τις μαχητικές δυνατότητές του.

Η ιστορία του Challenger ξεκινά όμως πολύ παλιότερα, με το “ξεχασμένο” σήμερα Chieftain, αλλά και το ακόμη παλιότερο Centurion (ένα άρμα μάχης ανώτερο τελικά του Μ48). Και τα δυο, ήταν σημεία αναφοράς για την εποχή τους, το Centurion με το πυροβόλο των 105 χιλιοστών (όταν το Μ48 είχε 90 χιλιοστών), και το Chieftain με το πρώτο σε δυτικό άρμα μάχης, πυροβόλο των 120 χιλιοστών (με το Μ60 να διαθέτει πυροβόλο 105 χιλιοστών).

Ουκρανός πρέσβης: Η Βρετανία προσφέρει περισσότερα άρματα Challenger 2

Έτσι, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Challenger 2 είναι το πυροβόλο L30A1 των 120 mm. Αυτό το όπλο είναι ικανό να εξαπολύει μια ποικιλία διαφορετικών βλημάτων, εκρηκτικών, διατρητικών και καπνού. Υπάρχει προηγμένο σκοπευτικό θερμικής απεικόνισης, το οποίο επιτρέπει στο πλήρωμα να ανιχνεύει και να εμπλέκει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το L30A1 είναι ραβδωτού σωλήνα και αναπτύχθηκε αποκλειστικά για το Challenger 2 του Βρετανικού Στρατού από την Royal Ordnance Factories (αργότερα αγοράστηκε από τη BAE Systems). Παραμένει μέχρι σήμερα το μοναδικό ραβδωτό, δηλαδή με σπειροειδείς ραβδώσεις εντός κάννης, που προσδίδουν περιστροφή στα εξερχόμενα βλήματα για καλύτερη σταθεροποίηση τους.

Αν και τα πρώτα πυροβόλα αρμάτων μάχης ήταν ραβδωτά, εντέλει με τα σύγχρονα διατρητικά πυρομαχικά υποδιαμετρήματος, έχασαν την αξία τους. Τα ραβδωτά ήταν το “στάνταρντ” μέχρι και το πυροβόλο L7 Royal Ordnance των 105 χιλιοστών που εξόπλισε το βρετανικό άρμα Centurion, ενώ το πυροβόλο είχε και αμερικανική έκδοσή του, την Μ68 η οποία είχε διάδοση καθώς χρησιμοποιήθηκε στα M60, M1128, M48A5 και στα πρώτα M1A1. Αλλά όταν περάσαμε στα 120 χιλιοστά, η Rheinmetall σχεδίασε το λειόκαννο L44 (αργότερα έγινε L55 με μεγαλύτερο μήκος κάννης), που επιλέχθηκε και από τις ΗΠΑ ως το νέο πρότυπο. Αυτό ήταν το “τέλος” των ραβδωτών πυροβόλων. Ένα όμως γαλατικό… νησί, αντιστεκόταν με το L30!

To HESH έχει ένα πολύ ιδιότυπο τρόπο να καταστρέφει εχθρικά άρματα μάχης.

Ο άμεσος προκάτοχος του L30A1 στα 120 χιλιοστά ήταν το L11A5 πάλι από τα βρετανικά Royal Ordnance Factories, που εξόπλιζε και το Challenger 1. Αρχικά το L11, ως το πρώτο δυτικό πυροβόλο αρμάτων στα 120 χιλιοστών, τοποθετήθηκε στο Chieftain και “ανάγκασε” τους Σοβιετικούς να αναπτύξουν το T-64 με πυροβόλο των 125 χιλιοστών.

To L11, όπως και ο διάδοχος L30, μπορούν να βάλλουν μια ποικιλία διαφορετικών τύπων πυρομαχικών, ενώ είναι το μοναδικό που μπορεί να ρίξει τα βλήματα τύπου HESH (High-Explosive Squash Head), με διπλή αποστολή, κι εναντίον αρμάτων αλλά και εναντίον “μαλακών” στόχων. Με το L11A5 ενός Challenger 1 έχει γίνει ρεκόρ καταστροφής εχθρικού άρματος σε μεγάλη απόσταση, όταν το 1991 επλήγη ένα Τ-55, με το αποστασιόμετρο laser να δείχνει 4,7 χιλιόμετρα!

Το βλήμα HESH L31A7

Τα βλήματα των αρμάτων είναι κυρίως 3 κατηγοριών: To HEAT (High Explosive Anti-Tank) είναι διατρητικό, με μια μεταλλική ράβδο στο εμπρός μέρος, όπου η εκτόνωση του εκρηκτικού την μετατρέπει σε ένα υπέρθερμο “πίδακα πλάσματος” που λιώνει την θωράκιση και την διαπερνά. Το APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot) είναι ένα “βέλος” από βολφράμιο ή απεμπλουτισμένο ουράνιο, που διαπερνά το άρμα. Το HESH όμως προσκρούει πάνω στο άρμα μάχης, συνθλίβεται επάνω του και μετά εκρήγνυται, ώστε να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά την ενέργεια της έκρηξης στο εσωτερικό.

O τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουν διάτρηση των αρμάτων μάχης οι 3 διαφορετικοί τύποι αντιαρματικών βλημάτωνΤο θέμα είναι πως τα βληματα HEAT αντιμετωπίζονται με ενεργή θωράκιση, ενώ τα APFSDS αν και διαπερνούν την θωράκιση, εντούτοις δεν είναι σίγουρο πως θα καταστρέψουν ένα άρμα. Αντίθετα τα HESH μπορούν να αδρανοποιήσουν-καταστρέψουν ένα άρμα, ανεξαρτήτως θωράκισης (η δημιουργία θραυσμάτων στο εσωτερικό του άρματος από την ισχυρή κρούση μαζί με το ωστικό κύμα εξοντώνουν το πλήρωμα). Έχουν όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα, επηρεάζονται από τους πλευρικούς ανέμους, για αυτό και απαιτούν προσεκτική σκόπευση και προηγμένα συστήματα ελέγχου πυρός. Τέλος, οι νέες γενιές ενεργής θωράκισης μάλλον αντιμετωπίζουν τα HESH, συνεπώς όλοι οι στρατοί επέλεξαν αργά ή γρήγορα πυροβόλα λειόκανα (δηλαδή στο πρότυπο της Rheinmetall).

Το πυροβόλο του Challenger 2 διαφέρει όμως στο ότι η γέμιση γίνεται με 3 στάδια, το βλήμα, το προωθητικό γέμισμα και ένας σωλήνας εκτόνωσης των αερίων. Εντός του άρματος φέρονται έως 49 βλήματα, αλλά σαφώς η γέμιση είναι πιο σύνθετη/απαιτητική από άλλων δυτικών.

Βρετανία: Στα τέλη Μαρτίου υπολογίζει φτάσουν τα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία

Η πολεμική εμπειρία

Ο Πρώτος Πόλεμος του Κόλπου, γνωστός και ως Επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”, ήταν to βάπτισμα του πυρός για τα Challenger 1. Κατά τη διάρκεια του, τα άρματα χρησιμοποιήθηκαν από την 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Βρετανικού Στρατού, γνωστή και ως «Desert Rats» και έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην επίθεση συνασπισμού, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 1991.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ενέργειες που έλαβαν μέρος ήταν η “Μάχη του Νόρφολκ”, στις 26 Φεβρουαρίου 1991. Η μάχη διεξήχθη μεταξύ της Βρετανικής 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Ιρακινής 51ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Τα Challenger 1 ενεπλάκησαν από μεγάλη απόσταση με τα ιρακινά και κατέστρεψαν με επιτυχία πολλά από αυτά.

Τα Challenger 2 μετείχαν επίσης σε ένα άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ο Βρετανικός Στρατός ανέπτυξε έναν αριθμό Challenger 2 ως μέρος των δυνάμεων του συνασπισμού κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ, κυρίως σε καθήκοντα αναγνώρισης και ασφάλειας, αλλά παρείχαν επίσης υποστήριξη στα χερσαία τμήματα.

Challenger 3 με λειόκανο!

Το Challenger 3 είναι ο εκσυγχρονισμός του Challenger 2 με πυροβόλο L55 της γερμανικής Rheinmetall. Όπως είπαμε αν και το L30 μπορεί να βάλει βλήματα APFSDS, αυτά δεν έχουν την αποτελεσματικότητα των αντιστοίχων που βάλλονται από τα γερμανικά λειόκανα πυροβόλα L44/L55 των 120 χιλιοστών. Έτσι, τα “νέα” Challenger 3, ως αναβάθμιση των 2, εγκαταλείπουν το British Design του ραβδωτού L30.

Challenger 2 vs Challenger 3 σε μια εικόνα

Tι θα προσφέρει στην Ουκρανία;

Το πυροβόλο L30 μπορεί να καταστρέψει κάθε ρωσικό άρμα μάχης που επιχειρεί στην Ουκρανία σήμερα, και μάλιστα από πολύ μεγάλες αποστάσεις χάρη στα προηγμένα συστήματα σκόπευσης. Ο αρχηγός πληρώματος έχει στη διάθεσή του ένα πανοραμικό σκοπευτικό τύπου SAGEM VS 580-10 πλήρως σταθεροποιημένο και με αποστασιόμετρο laser, με δυνατότητα κίνησης στον κάθετο άξονα από +35° μέχρι −35°. Επίσης ο αρχηγός έχει 8 περισκόπια, που προσφέρουν περιφερειακή όραση 360°. Ο πυροβολητής διαθέτει το προηγμένο σκοπευτικό The Thermal Observation and Gunnery Sight II (TOGS II), της Thales, που προσφέρει νυχτερινή όραση σε πολύ μεγάλη απόσταση.

On Sept. 17, 2017 tankers of the Royal Wessex Yeomanry, a British Reserve armor unit, provided Challenger 2 tank familiarization training to their counterparts from the Michigan Army National Guard’s C Co., 1st Battalion, 125th Infantry Regiment. The two units are training together at Sennelager Training Area (STA), Germany and the Challenger 2 block of instruction was completed in advance of a combined arms exercise, the culminating joint training event for the two units during their time at STA. (Michigan Army National Guard photo by Maj. Charles Calio)

Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσαμε να πούμε πως 28 Challenger 2, με την κατάλληλη υποστήριξη από ΤΟΜΑ (για την ενεργητική προστασία τους από πεζικό και τις ενέδρες από αντιαρματικούς πυραύλους), είναι ναι με λίγα, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πεδίο της μάχης από τα ρωσικά άρματα μάχης σε ένα στενό πεδίο πάντα. Εκεί σε περίπτωση  αρματικής αναμέτρησης, τα Challenger 2 θα επικρατήσουν, αρκεί βέβαια οι Ουκρανοί χειριστές τους, να έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς. Και εδώ αρκετές εβδομάδες έχουν φτάσει στη Βρετανία οι Ουκρανοί που θα επανδρώσουν τα άρματα μάχης, κι έχει ξεκινήσει η εντατική τους εκπαίδευση.

Αν οι Ουκρανοί κάνουν το λάθος να στείλουν τα Challenger 2 μεμονωμένα, ή σε μικρές ομάδες στο μέτωπο τότε οι Ρώσοι θα τα αντιμετωπίσουν πολύ εύκολα. Πρέπει όμως να είμαστε σαφείς, 28 άρματα δεν είναι αρκετά για μεγάλα αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως συζήτηση στη Βρετανία, να αποσταλούν σταδιακά στην Ουκρανία όλα (!) τα Challenger 2 του Βρετανικού Στρατού για τα οποία δεν έχει σχεδιαστεί να γίνει αναβάθμισή τους σε Challenger 3. Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αρχίσει να ακούγεται μια ακόμη πιο ριζοσπαστική ιδέα, που θέλει την αποστολή του συνόλου των Challenger 2 (ίσως και άνω των 300 αρμάτων μαζί με κάποια αποθηκευμένα), μαζί με το απόθεμα πυρομαχικών. Και η Βρετανία να αγοράσει ένα νέο άρμα μάχης, με πιθανότερο το Leopard 2A7! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι Ουκρανοί, με 300 Challenger 2,και επάρκεια πυρομαχικών, θα μπορέσουν να πετύχουν όλα όσα έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί, ακόμη και την ανακατάληψη της Κριμαίας!

Φωτό: Ουκρανικά πληρώματα εκπαιδεύονται σε άρματα Challenger, στη Βρετανία

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

59 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
59 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτα Hessen: Nέα στοιχεία για την αποτυχία στην Ερυθρά Θάλασσα, προβλήμα...

37
Η γερμανική φρεγάτα Hessen είναι από τα πολεμικά πλοία που απασχόλησαν πρόσφατα την αμυντική επικαιρότητα διεθνώς. Καθώς, μετά από έγκριση της γερμανικής Βουλής για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαρτίου 1965: Ο πρώτος περίπατος στο Διάστημα

0
Στις 18 Μαρτίου 1965, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο.https://www.youtube.com/watch?v=c5ZtBhQQPjMΟ Λεόνοφ ήταν ένας από τους δύο κοσμοναύτες του «Voskhod 2»,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

A ‘landmark day’ for EU-Egypt relations notes Mitsotakis at EU leaders’ meeting with Egyptian president

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, addressing the start of a meeting of European leaders and Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi held in Cairo on Sunday,...

Gerapetritis: Greece has an active policy in the Middle East to contain the humanitarian crisis

Foreign Minister George Gerapetritis spoke of Greece's "active policy" in the Middle East in order to alleviate the humanitarian crisis, as well as its...

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και...