Ποιος άλλος ξανα«πάει» Σελήνη;

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η επιτυχημένη εκτόξευση του ινδικού πυραυλικού φορέα GSLV Mk III (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III) χθες, μετά από αρκετές ημέρες αναβολών, με φορτίο το μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα προσεδάφισης Chandrayaan-2 σηματοδοτεί την φιλοδοξία της ασιατικής χώρας να βάλει για δεύτερη φορά το στίγμα της στη Σελήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ινδικού Οργανισμού Διαστήματος το σύστημα τοποθετήθηκε στην κατάλληλη τροχιά από την οποία θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον φυσικό μας δορυφόρο. Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο το Chandrayaan-2 αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της αποστολής του με ομαλή προσεδάφιση στις 6 Σεπτεμβρίου, στον νότιο πόλο της Σελήνης όπου και θα απελευθερώσει ρόβερ για περαιτέρω εξερεύνηση (το μακρύ χρονικό διάστημα απαιτείται διότι δεν ακολουθεί την απ’ ευθείας διαδρομή, όπως οι εκτοξεύσεις του προγράμματος Apollo, κάτι που θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο πυραυλικό φορέα).

Αυτό δεν είναι το πρώτο ινδικό σεληνιακό εγχείρημα. Τον Οκτώβριο του 2008 το Δελχί είχε εκτοξεύσει με επιτυχία το Chandrayaan-1, ένα διαστημόπλοιο που αποτελείτο από δυο μέρη, ένα τροχιακό όχημα για περισσελήνια περιφορά και ένα βολιστήρα που πραγματοποίησε ελεγχόμενη συντριβή στον νότιο πόλο του Φεγγαριού.

Το Chandrayaan-2 επρόκειτο να εκτοξευτεί το 2013 αλλά καθυστέρησε μετά την αποτυχία της ρωσικής αποστολής Phobos-Grunt Mars, δεδομένου ότι η Ρωσία προμήθευε το ρόβερ, βασισμένο στο όχημα της τελευταίας. Το όλο πρόγραμμα αναθεωρήθηκε όταν η ρωσική πλευρά δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί εγκαίρως για μια νέα κατάλληλη ημερομηνία με αποτέλεσμα η Ινδία να ακυρώσει τη συνεργασία και να προχωρήσει μόνη της στην σχεδίαση του δικού της ρόβερ.

Σύμφωνα με τον ISRO (Indian Space Research Organisation) το κόστος της αποστολής Chandrayaan-2 φτάνει τα 136 εκατομμύρια ευρώ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •