Οι Κινέζοι στην σκοτεινή πλευρά… της Σελήνης

8
1753
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια ακόμη σημαντική σελίδα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης προσέθεσαν οι Κινέζοι με την επιτυχημένη προσελήνωση χθες του οχήματος Chang’e-4 στην μακρινή, αθέατη από την Γη πλευρά της σελήνης, κάτι που αποτελεί πρωτιά αφού όλες οι προσεληνώσεις μέχρι σήμερα (πέραν των συντριβών κάποιων βολιστήρων) είχαν γίνει στην πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου που αντικρίζει τη Γη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Chang’e-4 «πάτησε» στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης, γνωστή ως Aitken Basin με διαστάσεις 2.500×13 χιλιόμετρα. Αποκατέστησε την επαφή του με το κέντρο ελέγχου, που απαιτεί ενδιάμεσο δορυφόρο-αναμεταδότη σε τροχιά και έστειλε πίσω και την πρώτη φωτογραφία, την κοντινότερη άποψη που έχουμε μέχρι σήμερα από την σκοτεινή πλευρά της.

Το Chang’e-4, που αναπτύσσει ρόβερ θα ξεκινήσει περιήγηση στην περιοχή προσεδάφισης, στην οποία πιστεύεται ότι ίσως υπάρχουν αποθέματα αρχέγονου νερού σε μορφή πάγου που διατηρούνται λόγω της απουσίας ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι περισσότεροι πάντως περιμένουν την επόμενη διαστημική κίνηση του Πεκίνου, πιθανότατα το καλοκαίρι, με το Chang’e-5, το οποίο φημολογείται ότι όχι μόνο να προσεληνωθεί αλλά θα επιστρέψει στη Γη και με διαστημικά δείγματα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

“…και την πρώτη φωτογραφία, την κοντινότερη άποψη που έχουμε μέχρι σήμερα από την σκοτεινή πλευρά της.”
Τί πάθατε σήμερα; ΕλληνοΜΜΕ-ίτιδα; Σκοτεινή πλευρά;

npo
Guest
npo

κατα λέξη μετάφραση του αγγλικού dark side of the moon.
Αθέατη πλευρά είναι πιο ωραία έκφραση νομίζω, μια που μόνο σκοτεινή δεν είναι η πίσω πλευρά της Σελήνης. Αν και πλέον ούτε αθέατη είναι μια που την βλέπουμε με τα διαστημοσκάφη μας :).

Diogenis
Guest
Διογένης

Τελικά δεν αντιγράφει μόνο αλλά και ρισκάρει κιόλας η Κίνα .

Κapoios
Guest
Κapoios

Αγαπητή Πτήση & Διάστημα δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Υπάρχει η πλευρά που είναι μονίμως αθέατη από τη Γη. Ωστόσο και τα δύο ημισφαίρια έχουν 2 βδομάδες μέρας και 2 βδομάδες νύχτας. Το “dark side of the moon” μεταφράζεται μεταφορικά και όχι κυριολεκτικά.

x-m
Guest
x-m

Επιτέλους , ήρθε η ώρα να μας δείξει κάποιος τα διαστημόπλοια των εξωγήινων που έχουν συντριβεί εκεί !

Yiannis
Guest
Γιάννης

Που είναι οι βάσεις των Ελλάνιων;;;; Γιατί μας κρύβετε την αλήθεια; Γιατιιιιι;;;;;

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Αναμένουμε απάντηση στο κολοσσιαίο ερώτημα…. Βρήκαν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης….τους Σέλληνες;;;

Tasos
Guest
Τάσος

ο καιρός γαρ εγγύς!!!!!!!