
Μια ακόμη σημαντική σελίδα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης προσέθεσαν οι Κινέζοι με την επιτυχημένη προσελήνωση χθες του οχήματος Chang’e-4 στην μακρινή, αθέατη από την Γη πλευρά της σελήνης, κάτι που αποτελεί πρωτιά αφού όλες οι προσεληνώσεις μέχρι σήμερα (πέραν των συντριβών κάποιων βολιστήρων) είχαν γίνει στην πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου που αντικρίζει τη Γη.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Chang’e-4 «πάτησε» στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης, γνωστή ως Aitken Basin με διαστάσεις 2.500×13 χιλιόμετρα. Αποκατέστησε την επαφή του με το κέντρο ελέγχου, που απαιτεί ενδιάμεσο δορυφόρο-αναμεταδότη σε τροχιά και έστειλε πίσω και την πρώτη φωτογραφία, την κοντινότερη άποψη που έχουμε μέχρι σήμερα από την σκοτεινή πλευρά της.
Το Chang’e-4, που αναπτύσσει ρόβερ θα ξεκινήσει περιήγηση στην περιοχή προσεδάφισης, στην οποία πιστεύεται ότι ίσως υπάρχουν αποθέματα αρχέγονου νερού σε μορφή πάγου που διατηρούνται λόγω της απουσίας ηλιακής ακτινοβολίας.
Οι περισσότεροι πάντως περιμένουν την επόμενη διαστημική κίνηση του Πεκίνου, πιθανότατα το καλοκαίρι, με το Chang’e-5, το οποίο φημολογείται ότι όχι μόνο να προσεληνωθεί αλλά θα επιστρέψει στη Γη και με διαστημικά δείγματα.
“…και την πρώτη φωτογραφία, την κοντινότερη άποψη που έχουμε μέχρι σήμερα από την σκοτεινή πλευρά της.”
Τί πάθατε σήμερα; ΕλληνοΜΜΕ-ίτιδα; Σκοτεινή πλευρά;