28 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΝ. Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ

Ν. Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ

- Advertisement -

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των Αποστολών και Επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια. Επιβάλλεται συνεπώς αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων ΚΠΑΑ προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι Αποστολών και Επιχειρήσεων. Δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Βελτίωση ανθεκτικότητας πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ. Αξιοποίηση European Peace Facility στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Κατά την παρέμβασή του, ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς Άμυνας ΕΕ για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, αναφέροντας ειδικότερα τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού, «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν αποτελέσματα ανάλυσης EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση τις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική Δήλωσή της κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, με συμμετοχή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας,  Ολέκσιι Ρέζνικωφ μέσω τηλεδιασκέψεως και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, ο ΥΦΕΘΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα του Ουκρανικού λαού.

Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και Σουηδίας, ανακοίνωσαν απόφαση των κυβερνήσεών τους να υποβάλλουν αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους Υπουργούς Άμυνας, διότι θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και την συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Προσήλθαμε στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και έτοιμες προτάσεις πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των συνεργασιών καθώς και ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη στρατηγικής κουλτούρας, αμυντικής αυτονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και καταδείξαμε με αποφασιστικότητα την απερίφραστη καταδίκη μας για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς. Τέλος, εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία κατ’ εξοχήν αμυντική Συμμαχία, ώστε να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha Class του Κατάρ!

 Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιταλοί κάνουν μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελληνικό συμβόλαιο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο διαθέσιμο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης...

58
Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουνίου 1859: Μάχη του Solferino, το ιταλικό...

0
Σε μια από τις μεγαλύτερες -μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους- σε αριθμό στρατιωτών μάχη (συνολικά 300.000 άνδρες και από τις δύο πλευρές) ο ενωμένος στρατός...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

H Τουρκία επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν...

Εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ στο επίκεντρο συνάντησης Δένδια με τον ομόλογό του

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan).Κατά τη...

Ο αρχηγός του CDU στην Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα και καταδικάζει την επιθετική Τουρκία

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.   «Πρέπει να είναι...