Η σαρκοφάγος του Τσερνομπίλ βαίνει προς διάλυση

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ θεωρείται ένα από τα χειρότερα στην ιστορία. Στις 26 Απριλίου του 1986, ο τέταρτος από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου εξερράγη, στέλνοντας ραδιενεργό υλικό στην ατμόσφαιρα. Οι επακόλουθες πυρκαγιές οδήγησαν σε εκτεταμένη μόλυνση της Ευρωπαϊκής ηπείρου με ραδιενέργεια.

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από την καταστροφή, πάνω από 600.000 Σοβιετικοί εργάτες, συντονιστήκαν έτσι ώστε να κατασκευάσουν μια “σαρκοφάγο”, ένα τεράστιο κάλυμμα γύρω από τον αντιδραστήρα, έτσι ώστε να αποκλείσουν την περαιτέρω διαρροή ραδιενεργών υλικών όπως ουράνιο και πλουτώνιο. Αυτό όμως εξέθεσε πολλούς εργαζομένους σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και τουλάχιστο 31 άτομα πέθαναν σαν αποτέλεσμα.

Το κάλυμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι μια σταθερή κατασκευή. Είναι φτιαγμένο 400.000 κυβικά μέτρα τσιμέντο και πάνω από 7.2 εκατομμύρια τόννους χάλυβα. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι η κατασκευή έγινε βιαστικά. Οι εργάτες προσπαθώντας να περιορίσουν την καταστροφή χωρίς να εκτεθούν στην ραδιενέργεια δεν σφράγισαν σωστά τις ενώσεις μεταξύ των υλικών. Επίσης άφησαν ανοίγματα στην οροφή του κτιρίου, που επέτρεψε στο νερό να διεισδύσει και να διαβρώσει σιγά σιγά τα πάντα. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα, που ολόκληρη η σαρκοφάγος πρέπει να αποσυναρμολογηθεί πριν γκρεμιστεί.

Η ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η SSE Chernobyl NPP, ανακοίνωσε ότι όντως, συμφωνά με εκτιμήσεις ειδικών η σαρκοφάγος κινδυνεύει με κατάρρευση. Το μόνο πράγμα που για την ώρα κράτα την κατασκευή σταθερή στις βάσεις της είναι το βάρος της. Έτσι στις 29 Ιουλίου υπεγράφη συμβόλαιο αξίας 78 εκ δολαρίων με κατασκευαστική εταιρία, για την διάλυση, αντικατάσταση και ενίσχυση της σαρκοφάγου που θα γίνει μέχρι το 2023.

Εργάτες θα την ενισχύσουν την, αντικαθιστώντας πολλά από τα παλιά κομμάτια της, που θα αποσυναρμολογούνται με την βοήθεια ρομποτικών γερανών, θα καθαρίζονται και θα αποστέλλονται για ανακύκλωση ή προς καταστροφή. Η αφαίρεση όλων των στοιχείων της κατασκευής με νέα θα επιφέρει την κατάρρευση της και την διαρροή ραδιενεργών υλικών.Παρόλα αυτά, η ραδιενέργεια που πιθανόν να απελευθερωθεί δεν πρόκειται να φτάσει στην ατμόσφαιρα. Τα τελευταία εννέα χρόνια οι εργάτες κατασκευάζουν ένα κέλυφος βάρους 32.000 τόνων γύρω από την σαρκοφάγο. Μέρη του συναρμολογήθηκαν στην Ιταλία και μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο με 18 πλοία και 2500 φορτηγά.

Το νέο αυτό κέλυφος γνωστό και ως “Νέα κατασκευή ασφαλούς περιορισμού” τοποθετήθηκε κυλιόμενη στην τελική της θέση το 2016 και έγινε με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο επίγειο αντικείμενο που έχει μετακινηθεί από τον άνθρωπο. Η κατασκευή παρουσιάστηκε δημόσια τον Ιούλιο. Υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να περιορίσει την ραδιενέργεια για ένα αιώνα, δίνοντας αρκετό χρόνο να καθαριστεί ο περιβάλλον χώρος.

Με το που θα αποσυναρμολογήσει και αντικατασταθεί η παλιά σαρκοφάγος, θα αρχίσει το τιτάνιο έργο του καθαρισμού των ραδιενεργών καταλοίπων του αντιδραστήρα 4. Η διαδικασία περιλαμβάνει απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων και καθάρισμα του ραδιενεργού κράμματος που δημιουργήθηκε όταν σοβιετικοί εργάτες έριξαν άμμο, μόλυβδο και βόριο στον φλεγόμενο αντιδραστήρα.  Αυτές οι προσπάθειες θα διαρκέσουν μέχρι και το 2065. Μέχρι τότε οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το ατύχημα θα έχει προκαλέσει πάνω από 40.000 περιπτώσεις καρκίνου.

Πηγή: Business Insider


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spiros
Guest
Spiros

Καλησπέρα, το άρθρο είναι δικό σας ή είναι μετάφραση πχ από εδώ: https://www.businessinsider.com/chernobyl-sarcophagus-cleanup-workers-dismantle-2019-8?r=US&IR=T

Και αν είναι μετάφραση, βάλατε την πηγή και το αναφέρατε;

Jolly_Roger
Member
Noble Member
Jolly_Roger

Μετάφραση είναι και ούτε καν έκαναν τον κόπο να διορθώσουν τα ορθογραφικά & συντακτικά λάθη που προέκυψαν από το GoogleTranslate.

Πχ τα ακόλουθα:

– Tο «…με το που θα αποσυναρμολογη-Σ-ει η παλιά σαρκοφάγος…»,
– To «…να καθαριστεί ο περιβάλλ-Ο-ν χώρος…»,
– Tο «…εργάτες θα την ενισχύσουν -ΤΗΝ-, αντικαθιστώντας…»
– Το «…το νέο αυτό κέλυφος τοποθετήθηκε κυλιόμεν-Η…» κλπ, κλπ, κλπ

Αύγουστος, ζέστη, οι συνάδελφοι έφυγαν διακοπές και μας άφησαν να τραβάμε το λούκι… που όρεξη για έλεγχο κειμένου πριν τη δημοσίευση! Ε; Τώρα εάν πω οτι επί δνσης ΚΚ, τέτοια ορθογραφικά / συντακτικά λάθη θα ήταν αιτία για χοντρό δούλεμα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, θα φανώ κακούλης;

DT DT
Guest
DT DT

Ναι, έχουν την πηγή κάτω κάτω: Πηγή: Business Insider με link στο άρθρο που παρέθεσες.

Spiros
Guest
Spiros

Χαίρομαι που έβαλαν την πηγή ΜΕΤΑ το σχόλιό μου.

Jolly_Roger
Member
Noble Member
Jolly_Roger

@DT DT, η πηγή προστέθηκε αργότερα – όταν έγινε το σχόλιο του Spiros

Παντελής
Guest
Παντελής

Άλλο πράγμα η μετάφραση και άλλο πράγμα τα δύο άρθρα να έχουν κάποια κοινά σημεία που αποτελούν δεδομένα που δεν βασίζονται στην έρευνα κάποιου αλλά είναι ευρέως γνωστά στοιχεία. Δεν μπορείς να κατηγορήσει κάποιον για λογοκλοπή επειδή αναφέρει ότι 600.000 Σοβιετικοί εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, γιατί πολύ απλά είναι κάτι που είναι ευρέως γνωστό και όχι προϊόν επιστημονικής έρευνας κάποιου. Εγώ πάντως δεν διάβασα καμία μετάφραση.

Jolly_Roger
Member
Noble Member
Jolly_Roger

@Παντελής, όταν διαβάσεις το Αγγλόφωνο κείμενο, θα διαπιστώσεις πως το παρόν είναι μετάφραση από το Business Insider και όχι… “δύο άρθρα να έχουν κάποια κοινά σημεία”

Mitsos_Mantzos
Guest
Mitsos_Mantzos

Μην πυροβολείτε τον κύριο Μαραγκοπουλο, είναι ο μοναδικός που ανεβάζει τόσα άρθρα για το διάστημα. Τώρα αντιγραφή, ξε αντιγραφή, αναδημοσίευση, ψιλό χεστήκαμε.
Στην τελική διαβάστε το περιοδικό που έχουν 100% δικά τους άρθρα. Πω πω.

zap
Member
Noble Member
zap

“Το κάλυμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι μια σταθερή κατασκευή. Είναι φτιαγμένο 400.000 κυβικά μέτρα τσιμέντο και πάνω από 7.2 εκατομμύρια τόννους χάλυβα”

Μηπως ηταν 7,2 χιλιαδες τοννοι και οχι εκατομμυρια; γιατι παραπαει να ειναι το πιο βαρυ αντικειμενο στο ηλιακο συστημα.

consigliere_
Guest
consigliere_

πως ακριβως θα καθαρισουν το ”ποδι του ελεφαντα”?