11.8 C
Athens
Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021
- Advertisement -

H Κίνα ένα βήμα πριν την ναυπήγηση και πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου

- Advertisement -

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου έρχεται η Κίνα, αφού ξεκίνησε την διαδικασία προμήθειας πυρηνικού αντιδραστήρα για ένα νέο βαρύ παγοθραυστικό.

H μοναδική εμπειρία της Κίνας με ναυτικούς αντιδραστήρες μέχρι στιγμής, είναι από τα μικρά πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της…

Η μοναδική εμπειρία του κινεζικού Ναυτικού με πυρηνικούς αντιδραστήρες, προέρχεται από τα μικρά προωστήρια σκεύη στα λίγα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της – επιθετικά και βαλλιστικών πυραύλων.
H εμπειρία αυτή είναι σημαντική βέβαια, καθώς όπως αναφέρεται, από τη δεκαετία του ’80  που πρώτη φορά μπήκε σε υπηρεσία σκάφος (υποβρύχιο) του κινεζικού Ναυτικού και μέχρι σήμερα, 4 δεκαετίες μετά, δεν έχει σημειωθεί ποτέ κάποιο μείζον συμβάν, ατύχημα ή απώλεια που να σχετίζεται με τον πυρηνικό αντιδραστήρα.
Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη φορά που κινέζικο πλοίο επιφάνειας θα φέρει πυρηνικό αντιδραστήρα για την πρόωσή του (με εξαίρεση όπως είπαμε πυρηνοκίνητα υποβρύχια), καθιστώντας ουσιαστικά την εξέλιξη αυτή μείζον βήμα προόδου για το κινεζικό Ναυτικό.
Η σημασία της προμήθειας αυτής έγκειται στο ότι ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας θα είναι μεγάλων διαστάσεων και υψηλών προδιαγραφών, σε αντιδιαστολή με τους αντιδραστήρες υποβρυχίων, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο compact και με άλλους περιορισμούς.

Προφανώς πρόκειται για ένα απαραίτητο πρώτο βήμα, καθώς ο επόμενος πυρηνικός αντιδραστήρας για ναυτική χρήση θα έχει εξελιχθεί από τα διδάγματα του πρώτου και θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες στρατιωτικές προδιαγραφές για χρήση σε ένα αεροπλανοφόρο.
Το ρίσκο σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν σαφώς μικρότερο, αφού και το κόστος για σχεδίαση πυρηνικού αντιδραστήρα εμπορικών προδιαγραφών θα ήταν μικρότερο, αλλά και σε περίπτωση που υπήρχαν προβλήματα εξέλιξης και καθυστερήσεις, θα επηρεάζονταν το χρονοδιάγραμμα ενός εμπορικού σκάφους, όχι ενός στρατιωτικού και μάλιστα στρατηγικής σημασίας.
Επιπλέον πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα παγοθραυστικό και δη της βαρέας κατηγορίας των 30.000 τόνων όπως αυτό που επιθυμεί η Κίνα, έχει παρόμοιες απαιτήσεις ενέργειας και ισχύος με αυτές ενός ακόμα και μεγαλύτερου εκτοπίσματος αεροπλανοφόρου.
O έλεγχος των θαλάσσιων οδών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το κινεζικό Ναυτικό (Photo ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)

Το εκτόπισμα αυτό αν και είναι μικρότερο από αυτό της κατηγορίας των 80-100 χιλιάδων τόνων όπως προβλέπεται να είναι το νέο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της Κίνας, είναι πολύ μεγαλύτερο από το εκτόπισμα λίγων χιλιάδων τόνων που έχουν τα υποβρύχια της Κίνας, με τα οποία  υπάρχει εμπειρία μέχρι στιγμής.
Επομένως είναι σαφώς πιο κοντά στις απαιτήσεις για ένα αεροπλανοφόρο κι έτσι ουσιαστικά είναι μια άριστη πλατφόρμα δοκιμών για την πιστοποίηση του εν λόγω συστήματος πρόωσης και του συστήματος μετάδοσης κίνησης και για μεγαλύτερα σκάφη όπως ένα αεροπλανοφόρο.
Με τον τρόπο αυτό, η σχεδίαση, εξέλιξη και πιστοποίηση πυρηνικού αντιδραστήρα για αεροπλανοφόρο θα είναι συγκριτικά πολύ πιο εύκολη, γρήγορη και με λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το αν ξεκινούσε από εντελώς λευκό χαρτί με μόνες δοκιμές αυτές πάνω στο ίδιο το αεροπλανοφόρο.

Ενδεχομένως τότε το πρώτο αεροπλανοφόρο της κλάσης να ήταν προβληματικό, ή έστω «ιδιαίτερο» και μόνο με το επόμενο της κλάσης να μπορούσαν να οριστικοποιηθούν οι προδιαγραφές για μαζική ναυπήγηση περισσότερων μονάδων.
Μπορούμε να το αναλογιστούμε όπως περίπου με το αμερικάνικο USS Enterprise, που όντας το πρώτο και το μοναδικό της κλάσης του, ήταν περισσότερο πλατφόρμα δοκιμών δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μαζική ναυπήγηση. Αυτή η βάση ήταν το πρώτο της επόμενης κλάσης, το USS Nimitz.
Προς το παρόν η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί τη ναυπήγηση ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου το συντομότερο δυνατόν στο μέλλον. Αυτό το χρονικό σημείο τοποθετείται όχι νωρίτερα από τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Πάντως η ταχύτητα με την οποία δουλεύουν τα ναυπηγεία Dalian είναι εξωφρενική. Στην παρακάτω εικόνα δεξία, βλέπουμε το δεύτερο κινέζικο αεροπλανοφόρο (Type 001A) που μόλις πριν λίγους μήνες έπεσε στο νερο και αριστερά σε μπλοκ, διακρίνονται τα κομμάτια του τρίτου (Type 002) να βρίσκεται ηδη σε αρχικο στάδιο συναρμολόγησης…

Η Κίνα μέχρι στιγμής διαθέτει ένα επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο το Type 001 Liaoning το οποίο είναι απλά ένα αεροπλανοφόρο κλάσης Kuznetsov το οποίο αγοράστηκε για σκραπ και ανακατασκευάστηκε.
Διαθέτει ένα ακόμα, το Type 001A το οποίο ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου εγχωρίως, αλλά είναι απλά ένα αντίγραφο του Liaoning βελτιωμένο στα σημεία. Και τα δυο όμως διαθέτουν συμβατική πρόωση.
Παράλληλα στα ναυπηγεία Dalian ναυπηγείται κι ένα τρίτο, εντελώς διαφορετικής σχεδίασης το οποίο θα φέρει και καταπέλτες αντί για ράμπα και θα είναι πολύ μεγαλύτερου εκτοπίσματος (~80-85.000 τόνοι).
Τον Φεβρουάριο, η Επιχείρηση Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας (CSIC) δήλωσε σε ανακοίνωσή της της ότι σχεδιάζει να «επιταχύνει τη διαδικασία για την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών στη ναυπήγηση πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων, νέων κλάσεων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, υποβρυχίων χαμηλού θορύβου, θαλάσσιων μη επανδρωμένων έξυπνων επιθετικών συστημάτων, τρισδιάστατα επιθετικά και αμυντικά συστήματα και ολοκληρωμένα ναυτικά συστήματα ηλεκτρονικού πληροφοριακου πολέμου.»
Ο ACP100 είναι ένας μικρός αντιδραστήρας εξελιγμένος για υποβρύχια. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σειρά σε μεγάλους αριθμούς, για το αεροπλανοφόρο θα προτιμηθεί λύση ενός μεγαλύτερου αντιδραστήρα.

Η δήλωση δημιούργησε βέβαια έντονες εντυπώσεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια κινεζική κρατική αμυντική βιομηχανία μίλησε δημόσια για την προοπτική προμήθειας πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων, που μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.
Αυτήν την στιγμή πάντως δεν υπάρχουν παρά συγκεχυμένες πληροφορίες για το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που ελλείψει και υπαρκτού επιχειρησιακού αντιδραστήρα στρατιωτικών προδιαγραφών, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται παρά στο σχεδιαστήριο, κι όχι στη ναυπηγική κλίνη – ακόμα.
Ελάχιστες χώρες στον πλανήτη διαθέτουν αεροπλανοφόρο ή άλλο πλοίο επιφάνειας με πυρηνικό αντιδραστήρα για την πρόωσή του, συνεπώς η Κίνα με τον τρόπο αυτό θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ.
To τέταρτο στην σειρά κινέζικο αεροπλανοφόρο φιλοδοξείται να διαθέτει πυρηνική πρόωση…

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ΗΠΑ (με συσσωρευμένη κι αναμφισβήτητη εμπειρία δεκαετιών σε αεροπλανοφόρα και καταδρομικά) την Γαλλία με το ένα και μοναδικό Charles De Gaulle καθώς και την Ρωσία με πυρηνικούς αντιδραστήρες επί αρκετών βαρέων παγοθραυστικών, και κι επί των καταδρομικών κλάσης Kirov.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι εκτόπισμα πρέπει να έχουν οι νέες φρεγάτες του ΠΝ; Πλοία 4000 ή 6000 τόνων;

 Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αν το ΥΠΕΘΑ καταφέρει και διατηρήσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γαλλία προτείνει FDI HN με 32 πυραύλους Aster, αυτή...

190
Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή 4 καινούργιων φρεγατών FDI HN με 32 βλήματα Aster, δωρεάν ενδιάμεση λύση 2 πολεμικών και τον εκσυγχρονισμό των...
- Advertisement -
Card image

April #011 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά

Related News

Όταν ο μοντελισμός «πλησιάζει» την πραγματικότητα!

Συναρμολογούμενο αεροσκάφος F-4E Phantom με ελληνικά εθνόσημα και το κατάλληλο… φόντο, ώστε να μην ξεχωρίζεις με την πρώτη ματιά πως δεν είναι πραγματικό μαχητικό,...

Ν. Δένδιας: Στόχος η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε χθες σαν κεντρικός ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Jewish Institute for National Security of America...

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για το Ολοκαύτωμα online στην πλατφόρμα του ΦΚΘ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου από τους 19 συρμούς που μετέφεραν συνολικά 46.091 Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη στο...