«Στενό μαρκάρισμα» από κινέζικο πλοίο υποκλοπών στην άσκηση Malabar 2018

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό η πολυεθνική άσκηση Malabar 2018, στην οποία συμμετείχαν πλοία και υποβρύχια από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Η Κίνα, που όχι απλώς δεν συμμετείχε αλλά η συμμετοχή της στην έτερη μεγάλη πολυεθνική άσκηση RIMPAC 2018 ακυρώθηκε, έδωσε το «παρών» με την συνεχή παρουσία του πλοίου υποκλοπών  Tianquanxing 855 κλάσης Type 815G.

Η παρουσία του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «διακριτική» σε καμία περίπτωση, καθώς το πλοίο έπλεε σε αποστάσεις λίγο εκατοντάδων μέτρων από τα πλοία του σχηματισμού σε μία προσπάθεια να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές εκπομπές.

Αν και στελέχη των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, όπως ο Ινδός υποναύαρχος Dinesh K. Tripathi που δήλωσε πως το κινέζικο πλοίο δεν δημιούργησε πρόβλημα και βρισκόταν σε αποστάσεις ασφαλείας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει παρακολούθηση, είναι συνηθισμένo να ακολουθείται τακτική «zero emissions», σβήνοντας οτιδήποτε μπορεί να εκπέμπψει σήματα στο ασύρματο φάσμα.

Ωστόσο κάποιες εκπομπές χαμηλού επιπέδου δεν μπορούν να σταματήσουν και αν κάποιο σύστημα συλλογής βρίσκεται αρκετά κοντά, θα μπορούσε να τις υποκλέψει. Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που το κινέζικο πλοίο πλέει τόσο κοντά, στις παρυφές της νομιμότητας σχεδόν, με τα πλοία του σχηματισμού.

 

To κινέζικο Ναυτικό διαθέτει αισίως εννιά πλοία (φανερών) υποκλοπών της συγκεκριμένης κλάσης. Το πρώτο μπήκε σε υπηρεσία το 1999, κι από τότε κατασκευάστηκαν ακόμα οκτώ των βελτιωμένων εκδόσεων 815G και 815Α.

Πρόκειται για μεγάλα πλοία με μήκος 136 μέτρα, εκτόπισμα 6.600 τόνων και πλήρωμα 250 ναυτών και χειριστών ψηφιακών κονσολών. Διαθέτει ελικοδρόμιο ενώ δεν είναι εντελώς άοπλο καθώς είναι εξοπλισμένο με τρία δίκανα πυροβόλα των 37 και 25 χλστ. για αυτοάμυνα.

To αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα τελευταία και πιο βελτιωμένα πλοία της κλάσης, η έκδοση 815Α κατασκευάστηκαν μέσα μόλις είκοσι μήνες. Ένα παραδόθηκε το 2016, δυο το 2017, κι ένα ακόμα (προς το παρόν) εντός του τρέχοντος έτους.

To πλοίο υποκλοπών Tianquanxing κλάσης Type 815G με πλευρικά 855 – εικόνα αρχείου (κινέζικο ίντερνετ)

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της ναυπηγικής δεινότητας των κινεζικών ναυπηγείων τα οποία έχουν βαλθεί να σπάσουν κάθε ρεκόρ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •