«Η Κίνα θα εξετάσει την αποστολή πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο»

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κινεζικά πολεμικά σκάφη θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στον Περσικό Κόλπο για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων με κινεζική σημαία, επισημαίνει Κινέζος διπλωμάτης στα ΗΑΕ.

Όπως δηλώνει στο «Reuters» ο πρέσβης της Κίνας στο Άμπου Ντάμπι Ni Jian, θα μπορούσε να εξεταστεί η αμερικανική πρόταση, ενώ η εμπλοκή της Κίνας θα γίνει μόνο αν επικρατήσει μεγαλύτερη ανασφάλεια για την ποντοπόρο ναυτιλία στην περιοχή. Να θυμίσουμε, οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι είναι πίσω από επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που διέσχιζαν το Στενό του Ορμούζ, κάτι που το δεύτερο αρνείται.

Αεροσκάφη και όχι πλοία θέλει να στείλει στον Περσικό η Ιαπωνία, αρνητική στο αμερικανικό αίτημα η Ισπανία

Στις 24 Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter πως «Κίνα, Ιαπωνία και άλλες χώρες πρέπει να προστατεύσουν τα δικά τους πλοία στον Περσικό», αλλά είναι άγνωστο αν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα για τη συμμετοχή της Κίνας στην υπό δημιουργία πολυεθνική ναυτική δύναμη που οι ΗΠΑ οραματίζονται ότι θα αναλάβει την προστασία των εμπορικών πλοίων. Μέχρι σήμερα στο αίτημα των ΗΠΑ έχει απαντήσει καταφατικά η Βρετανία, ενώ η κίνηση έχει τη συμπαράσταση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Η Βρετανία λέει «ναι» στη ναυτική επιχείρηση στον Περσικό, περιμένει ηγετικό ρόλο

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα διατηρεί διαχρονικά πιο ψύχραιμη στάση για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, γιατί εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τις αραβικές χώρες και το Ιράν.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •