16.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Η κινεζική Αεροπορία δείχνει τρομερή αλλά πόσο αξιόμαχη είναι;

- Advertisement -

Ακόμη κι ένας «Δράκος» έχει το αδύναμο σημείο του. Η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου όμως παρά την τεχνολογική της αναβάθμιση και την ένταξη σε υπηρεσία σύγχρονων τύπων μαχητικών, αυτό που της λείπει είναι η πρακτική εξάσκηση. Οι Κινέζοι αεροπόροι έχουν να πετάξουν σε περιβάλλον πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων ουσιαστικά από τον πόλεμο της Κορέας. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε ασκήσεις.

Οι αστοχίες των κινεζικών τακτικών ξεχώρισαν κατά την διάρκεια άσκησης με την Βασιλική Αεροπορία της Ταϊλάνδης πριν πέντε χρόνια. Αν και έλαβαν μέρος πετώντας με το Shenyang J-11 (κωδ. ΝΑΤΟ: Flanker-L) οι Κινέζοι χειριστές φάνηκαν ευάλωτοι σε επιθέσεις μακράς ακτίνας και αργοί στην αντιμετώπιση επιθετικών τακτικών του αντιπάλου.

Στην άσκηση Exercise Falcon 2015 τα κινεζικά J-11 είχαν απέναντί τους JAS-39 Gripen από την βάση Σουράτ Τάνιι –η Ταϊλάνδη διαθέτει 12 μαχητικά του τύπου, μονοθέσια JAS-39C και διθέσια της έκδοσης D. Βασισμένα στο ρωσικό Su-27, τα μαχητικά της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού απεδείχθησαν ανώτερα «σαρώνοντας» την πρώτη ημέρα της άσκησης τα ταϊλανδέζικα αεροσκάφη με 16 εικονικά ‘kills’ (χρήση πυροβόλου ή βλημάτων ΙR, πιθανώς PL-8) χωρίς καμμία δική τους απώλεια.

Σε κλειστή αερομαχία ο οπλισμός των JAS-39 είναι τα βλήματα ΑΙΜ-9 συν το Mauser BK-27 των 27 χιλ. στα μονοθέσια α/φη μόνο. Συγκριτικά με τα δικινητήρια J-11 το μονοκινητήριο Gripen έχει μικρότερο λόγο ώσης/βάρους, κάτι που επηρεάζει την ευελιξία ενός μαχητικού σε εμπλοκές τέτοιου τύπου.

Την δεύτερη ημέρα οι Κινέζοι χειριστές πέτυχαν 9 «καταρρίψεις» με μια απώλεια J-11. Όμως όσο εξελισσόταν η άσκηση κατέστη σαφές ότι δυσκολεύονταν να επαναλάβουν τις πρώτες επιτυχίες τους. Τα Gripen θα έπαιρναν την εκδίκησή τους στις προσβολές μακράς ακτίνας. Περνώντας την τρίτη ημέρα στην εκτέλεση σεναρίων BVR (βλήματα AIM-120) οι Ταϊλανδοί πιλότοι «κατέρριψαν» 19 κινεζικά μαχητικά έχοντας υποστεί τρείς «απώλειες».

Οι τελευταίες τρείς ημέρες της άσκησης ήταν ψυχρολουσία για τους Κινέζους: οι χειριστές των Gripen έβγαλαν από την μέση 22 τζετ των φιλοξενούμενων, με τίμημα μόλις τρία δικά τους αεροσκάφη. Το τελικό σκορ των εμπλοκών ήταν 42 μαχητικά J-11 στα «νύχια» του Gripen έναντι 34 νικών του κινεζικού κλιμακίου εις βάρος των οικοδεσποτών της άσκησης.

Το 88% των καταρρίψεων που πέτυχαν τα Gripen σημειώθηκε σε ακτίνα τουλάχιστον 19 μιλίων από τον «στόχο» ενώ οι επιτυχίες των J-11 από την ίδια απόσταση κυμάνθηκαν στο 14%. Επίσης, τα ταϊλανδέζικα μαχητικά είχαν 10 ‘kills’ από απόσταση άνω των 31 μιλίων αλλά τα κινεζικά ούτε μία.

Σύμφωνα με παρουσίαση των συμπερασμάτων της άσκησης από αξιωματικό της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που μετείχε σε αυτήν, οι Κινέζοι χειριστές είχαν φτωχή αντίληψη του επιχειρησιακού περιβάλλοντος δίδοντας «υπερβολική προσοχή σε ότι γινόταν μπροστά από το αεροσκάφος αντί γύρω του». Στις δε φάσεις όπου τα J-11 συνόδευαν άλλα αεροσκάφη παρατηρήθηκε «απουσία συντονισμού».

Οι Κινέζοι αεροπόροι δεν ήταν εξοικειωμένοι στην αποφυγή πληγμάτων πυραύλων αέρος-αέρος. «Οι αντιδράσεις τους παραήταν μηχανικές και αδυνατούσαν να κρίνουν σωστά τις τεχνικές διαφυγής που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για βλήματα διαφορετικής εμβέλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιστότοπος Alert 5.

Η ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης δεν διέλαθε της προσοχής της κινεζικής ηγεσίας. Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας η κινεζική Αεροπορία άρχισε να οργανώνει ρεαλιστικές ασκήσεις στα πρότυπα της αμερικανικής Red Flag, ωστόσο οι εκπαιδεύσεις αυτές δεν έχουν αποδώσει ακόμη χειριστές ικανούς να εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητες των καλύτερων κινεζικών μαχητικών.

«Πολυπληθή άρθρα ειδικών και διαλέξεις υψηλόβαθμων αξιωματικών καταδεικνύουν ότι η κινεζική Αεροπορία δεν πιστεύει ότι οι εκπαιδευτικές πρακτικές του παρελθόντος προετοίμαζαν τους χειριστές και το υπόλοιπο προσωπικό της για πραγματική μάχη» σημείωνε στην περσυνή έκθεσή της για τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας η αμερικανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Η μη ρεαλιστική εκπαίδευση φάνηκε ποικιλοτρόπως ότι είναι εμπόδιο για την ικανότητα (διεξαγωγής) εναέριας μάχης» παρατηρούσε η DIA.

Η στρατιωτική ηγεσία στο Πεκίνο «αναγνωρίζει το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των ικανοτήτων των χειριστών της και των Αεροποριών ισχυρών κρατών» επισημαίνει η έκθεση. Για να αντιμετωπισθούν οι εκπαιδευτικές αδυναμίες η Αεροπορία πρέπει «να εκπαιδεύεται για μάχη αντί να κάνει πράγματα για επιδείξεις ή με μισή καρδιά» τόνιζε πρώην Διοικητής της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η πρόοδος που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί από την DIA. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ανανεωθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιγραφή καταστάσεων πραγματικής μάχης, όσο το δυνατόν πιο πιστά. «Μέσω των τεσσάρων ασκήσεων –Red Sword, Golden Helmet, Golden Dart και Blue Shield– η PLAAF βελτιώνει σταδιακά την εκπαίδευσή της» υπενθυμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αν μη τι άλλο, η Κίνα έχει δείξει ότι έχει φιλοδοξίες και μέθοδο για να τις κάνει πραγματικότητα. Τα μαχητικά της σήμερα δεν έχουν καμμία σχέση με τα αντίγραφα των σοβιετικών τζετ πρώτης και δεύτερης γενιάς τα οποία μετά από λίγες ώρες πτήσης ήθελαν αντικατάσταση κινητήρα και το πρόγραμμα ρεαλιστικής εκπαίδευσης που έχει ξεκινήσει μαρτυρά ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτα στην τύχη. Αργά αλλά σταθερά η κινεζική Αεροπορία αλλάζει. Την επόμενη φορά ο «Κόκκινος Δράκος» θα είναι ισχυρότερος.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ultorius

Εχει τοση σημασια αν εχεις 2100+ αεροσκαφη μαχης και με 50+ j-20 ηδη σε υπηρεσια? Η αληθεια ειναι πως εχουν αρχισει και μειωνουν αισθητα τη διαφορα με τις αλλες υπερδυναμεις ιδιαιτερα στο ναυτικο.

aris32

η ποσοτητα εχει την δικια της ποιοτητα. Ποια ειναι η επιπτωση ομως σε μια αεροπορια των 2100+ αεροσκαφων οταν την πρωτη μερα του πολεμου της καταρριψουν 300 αεροπλανα και ριξει μονο 30;;; επίσης μέσω των κοινων ασκήσεων οι χώρες βλέπουν την δυναμική των αλλων χωρων. Νομιζεις αυτο τοσα χρονια δεν το εβλεπαν οι Τουρκοι στις κοινες ασκησεις του νατο. Η δεν εβλεπαν τις δυνατοτητες αντιστοιχα αλλοι νατοικοι στρατοι ;

ultorius

αυτο θα γινει μονο αν τα βαλει με ΗΠΑ ή Ρωσσια(αντε και ινδια αλλα σε μικροτερο βαθμο). Αν ειναι οποιαδηποτε αλλη χωρα του κοσμου τα 2100 δεν θα αντιμετοπιζουν αντιστοιχο αριθμο. Οποτε τα σεναρια πως θα της καταριψουν 300 οταν τα βαζει με Taiwan ή χωρες ισχυος σαν την Ιαπωνια δεν ισχουν.

Last edited 1 month ago by ultorius
swan1908

Μα πλην ελαχιστων εξερεσαιων ολα αυτα τα χρονια ολες οι χωρες εκτος του ΝΑΤΟ δεν ειχαν ποτε σωστη Αεροπορια ασχετως αν ειχαν ποσα αεροπλανα. Δες ολες τις χωρες της πρωην ΕΣΣΔ και τις αραβικες.

Observer

Απλώς το αξιόμαχο της Κινεζικής αεροπορίας καθυστερεί, αλλά όχι για πολύ καιρό ακόμη και τεχνολογικά ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Έχουν τρομερή αποφασιστικότητα και χρηματοδότηση, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους απομονωμένους εμπορικά Ρώσους. Νομίζω ότι η αποδυνάμωση της Ρωσίας από τους Δυτικούς θα πληρωθεί με ακριβό “κινέζικο” νόμισμα.Μέσα στη δεκαετία που ακολουθεί ο κόσμος θα πλημμυρίσει με εκατομμύρια κινεζικά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, κάνοντας τη χώρα τους ακόμα πιο ισχυρή!!!

Last edited 2 months ago by Observer
swan1908

Αυτο ακριβως συζητουσαμε με κατι φιλους προσφατα. Την Ρωσσια προσπαθουν να καταστρεψουν αλλα απο τους κινεζους θα την παθουνε καποια στιγμη.

Last edited 2 months ago by swan1908
epampapas

Kάτι μου λέει πως ο αρθογράφος δε γνωρίζει κινέζικα. Συνεπώς οι πηγές του είναι πιθανότατα αγγλόφωνες, σωστά; Τι είπα τώρα ε;
Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις λέγανε κάποιοι “γραφικοί” στο παρελθόν που ουδεμία σχέση έχουν με τους σύγχρονους, προφανώς.

Sousourada

Από την άλλη στα κομμουνιστικά (ήτοι ολοκληρωτικά) καθεστώτα, η μόνη αλήθεια είναι αυτή του κόματος, και βέβαια ποτέ δεν αντανακλά αρνητικά στο κόμα. Βλέπε Τσερνόμπιλ.
Αν μπορούσαμε να διαβάσουμε την άποψη του κόμματος (σε υποθετικό σενάριο με δέκα καταρρίψεις κινεζικών μαχητικών από τα Grippen) αυτό που θα ακούγαμε θα ήταν “Η ένδοξη αεροπορία μας αχρήστεψε δέκα πυραύλους του εχθρού”.
Μη λέμε οτι χαζομάρα να ‘ναι, δεν υπάρχει αλήθεια στον κομμουνισμό. Δεν υπάρχει λοιπόν η “άλλη” άποψη.

kakaouskia

Καλημέρα

Το θέμα με τη γλώσσα που θίγει ο epampapas epampapas είναι υπαρκτό και έχει μάλιστα τεθεί ενώπιων της επιτροπής άμυνας του Κονγκρέσου.

Στα περί αλήθειας, αν και επί δυναστείας Xi υπάρχει αρκετό πισωγύρισμα, εν τούτοις στο συγκεκριμένο θέμα μάλλον είναι παγκόσμιο το φαινόμενο.

Βλέπωντας και από την ίδια την Π.Α., δεν έχουμε δει ποτέ ανακοίνωση που να λέει ότι πήγανε στην τάδε διεθνή άσκηση και τα κάνανε μαντάρα. Τουναντίων βλέπουμε ανακοινώσεις που μιλάνε για εμπειρίες, τυχών βραβεύσεις, αποστολή των πιο άπειρων χειριστών για απόκτηση εμπειριών κτλ. Και ευτυχώς σταμάτησες η ενασχόληση με τα σκορ – κατ΄εμένα το πλέον πλασματικό μέτρο σύγκρισης σε τέτοιου είδους ασκήσης.

Στην Κίνα τώρα συγκεκριμένα ναι υπάρχει η αντίθετη άποψη, όχι τόσο δημόσια όσο στις ανώτατες σχολές και ναί διεξάγονται συζητήσεις επί των απόψεων για να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Μου έχουν πει συγγενείς ότι έτυχε να έχουν καθηγητές στο ανώτατο πανεπιστήμιο της χώρας άτομα που συμμετείχαν στα γεγονότα της Tien An Men (όχι, δεν τους σφάξανε όλους ούτε τους στείλανε στα γκούλαγκ) και συζητάγανε στην τάξη το πως, το γιατί, το τι ώθησε τον καθηγητή να κατέβει στους δρόμους, τα λάθη της κυβέρνησης στην καταστολή κτλ.

Και αυτό με “φοβίζει” εμένα, ότι σε αντίθεση με τα σκληροπυρηνικά, μονοδιάστατα καθεστώτα αλά Β. Κορέας η Κίνα προσπαθεί και θέλει να μάθει από τα λάθη της.

Υ.Γ. Πότε βγήκε τελευταία φορά υψηλόβαθμος αξιωματικός από τις ημέτερες ένοπλες δυνάμεις και να κάνει διάλεξη λέγοντας ότι η υφιστάμενη εκπαίδευση που παρέχεται είναι λάθος; Κύπρο πάντως δεν θυμάμαι τέτοιο πράγμα.

Sousourada

Καλησπέρα,
μη γίνεσαι αιρετικός! Οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις είναι αλάνθαστες. Και στην Κύπρο κόλπο ήταν, για να δεσμεύσουμε τους Τούρκους στο νησί. Είναι δόλιο το σχέδιό μας…
Το θέμα με τη γλώσσα έχει να κάνει γενικά με την αδυναμία των ΗΠΑ να επικοινωνήσουν στο πεδίο (ασκήσεων, πολεμικό ή μυστικών επιχειρήσεων). Γίνεται τεράστια προσπάθεια να βρεθούν μεταφραστές, ή (καροτάκι) να κατασκευαστεί αυτόματος μεταφραστής. (εκεί θα καταλήξουν, να σε ενημερώσω από τώρα).
Εντούτοις, η πληροφόρηση από Κινεζικές πηγές θα έπρεπε να θεωρείται τουλάχιστο αναξιόπιστη. Και μπράβο τους, εδώ που τα λέμε!

kakaouskia

Καλησπέρα

Ο λόγος που τα Κινεζικά ονομάζονται Mandarin στην Αγγλική είναι διότι η γλώσσα “τροποποιήθηκε” από τους Μανδαρίνους (βλέπε αυλική αυτοκρατορική γραφειοκρατία) ώστε να την καταλαμβαίνουν λίγοι και εκλεκτοί. Για να διατηρήσουν τη δύναμη τους προφανώς.

Εξ΄ου και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Μαο ήταν να απλοποιήσει τη γλώσσα.

Βέβαια, το παράδειγμα των Μανδαρίνων δεν πήγε χαμένο. Η Κινεζική κυβέρνηση έχει φυλάξει ένα κομμάτι της γλώσσας – στην Κινεζική δεν υπάρχει αλφάβητο, κάθε χαρακτήρας που βλέπουμε ισοδυναμεί με μια λέξη – το οποίο μαθαίνει στους πάρα πολυ εκλεκτούς.

Οπότε βγαίνει π.χ. η έρευνα για το πώς να κάνουν τα J-20 πιο αόρατα, περνιέται και από μια κρυπτογράφηση το κείμενο και εσύ, εγώ και λοιπά μη εξουσιοδοτημένα μάτια διαβάζουμε στην τελική “μια ωραία πεταλούδα”

Όσο δε για την αυτόματη μετάφραση…έριξα στο Google translate μια απλή έκφραση στα Κινέζικα (3-4 λέξεις) για μετάφραση στα Αγγλικά. Και πατούσα απλώς το κουμπί που αντιστρέφει τις γλώσσες. Κάθε φορά η φράση στα Κινεζικά άλλαζε και μέχρι την τέταρτη – πέμπτη εναλλαγή είχε γίνει τελέιως διαφορετική. Χωρίς να γράψω εγώ τίποτα.

Diogenis

Ενώ στην Δύση όλα καλά και μετά ξυπνήσαμε… Σύμφωνα μάλιστα με την D. Graberτο 80% των πολιτικών και οικονομικών ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχεται από μόνο τέσσερα μεγάλα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων : το AssociatedPress(AP), το UnitedPressInternational(UPI), το NewYorkTimes, το NewsServiceLosAngelesTimes–WashinghtonPostNewsService. Οι υπόλοιπεςειδήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από ειδησεογραφικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Μ. Βρετανία, στη Γαλλία και στη Ρωσία. Τέσσερις λοιπόν χώρες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά της ειδησεογραφίας.

Sousourada

Ελέγχονται όμως για την ορθότητά τους. Άντε συνεννοήσου με κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας…

Θανασης

Οπως και σε παλαιοτερους πολεμους οι αντολικοι και οχι μονον κανουν κατι πολυ εξυπνο:
Διωχνουν ανεπυθιμητους και παλαιο υλικο στην αρχη του πολεμου.
Εδω ομως δεν υπηρχε μαλον ποτε αυτη η επιθυμια για ανανεωση του εξοπλισμου και της λογικης.

PANAGIS

Ένα δίμηνο στο Αιγαίο και θα τους κάνουμε αστέρια!!

Last edited 2 months ago by PANAGIS
Vk77

Δεν θα μπορούσε απλώς το συμπέρασμα της άσκησης να είναι ότι τα Gripen είναι ανώτερα από τα flanker σε bvr μάχη και τα flanker ανώτερα των Gripen σε dogfighting?

Nikolaos

Αναμενόμενα πράγματα … Το πιο προικισμένο αεροδυναμικά και εξ’ επόψεως ώσεως/βάρους μαχητικό γ’ γενιάς συναντά το αντίστοιχα υποδεέστερο στους ίδιους τομείς δείγμα της αυτής γενιάς … που όμως παίρνει το αίμα του πίσω σε επίγνωση τακτικής κατάστασης, συνδεσιμότητα και εργονομία, όπου το αριστούργημα της Ανατολής πάσχει … σε πραγματικό πόλεμο, το αποτέλεσμα στα δύο είδη εμπλοκών θα ήταν ακόμη σαφέστερο λόγω τω χρησιμοποιουμένων από τα μέρη βλημάτων.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό;

 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (για δωράκι): MH-60R σε καταδρομικό Ticonderoga (έτσι, για να πάει...

22
 Πριν λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο καταδρομικό Leyte Gulf πέρσι τον Δεκέμβρη. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, είχε βρεθεί στον...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29

Related News

Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020 Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του WEF για τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που, αν και βρίσκονταν σε αρχικά στάδια το...

Παρανάλωμα του πυρός οχήματα του Γερμανικού Στρατού στη Λειψία

Αρκετά οχήματα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Στρατού (Bundeswehr) υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Χάιτερμπλικ, στην πόλη της Λειψίας την παραμονή της πρωτοχρονιάς σύμφωνα με...

Η Γερμανία πούλησε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 1 δις ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Υεμένη

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το 2020 εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην...