Η Κίνα παρουσίασε “κβαντικό αντι-stealth ραντάρ”

3
2821

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο κβαντικό ραντάρ που είναι ανθεκτικό σε παρεμβολές και μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Η κρατική εταιρεία China Electronics Technology Group Corporation (CETC) παρουσίασε ένα πρόπλασμα του κβαντικού ραντάρ στο διήμερο Zhuhai Airshow, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 6 Νοεμβρίου του 2018. Η CETC αναφέρει ότι το 14ο Ινστιτούτο Έρευνας εργάζεται στο σύστημα εδώ και χρόνια και το δοκίμασε για πρώτη φορά το 2015.

Ο νέος τύπος ραντάρ “αναμένεται να επιλύσει το πρόβλημα ανίχνευσης αεροσκαφών stealth και να είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου“.

Τα κβαντικά ραντάρ λειτουργούν με τις ίδιες αρχές όπως τα κλασικά ραντάρ, αλλά αντί για ραδιοκύματα, εκπέμπουν κβαντικά εναγκαλισμένα φωτόνια.  Η αλλαγή της κβαντικής κατάστασης του ενός φωτονίου οδηγεί στην ακαριαία αλλαγή της κατάστασης και του δεύτερου, ακόμα κι αν τα σωματίδια χωρίζονται από μεγάλη απόσταση και δεν επικοινωνούν μέσω κάποιου μέσου. Τα φωτόνια (υποατομικά σωματίδια) δεν επηρεάζονται από το σχήμα του αεροσκάφους και δεν είναι ευάλωτα σε αντίμετρα.

Στον τομέα των αντι-στελθ ραντάρ υποτίθεται ότι το ένα φωτόνιο που επηρεάζεται το αντικείμενο στο οποίο προσπίπτει επηρεάζει αυτόματα την κατάσταση του άλλου που λαμβάνεται από το ραντάρ και έτσι αποκαλύπτει την ύπαρξη του αντικειμένου παρά την τεχνολογία VLO που χρησιμοποιεί.

Πιο συγκεκριμένα, μια δέσμη φωτός χωρίζεται σε δύο δέσμες που είναι κβαντικά εναγκαλισμένες (συσχετισμένες, εμπλεγμένες, πεπλεγμένες) πράγμα που σημαίνει ότι οι κβαντικές καταστάσεις των φωτονίων σε κάθε δέσμη συσχετίζονται απόλυτα. Όταν δύο συσχετισμένες δέσμες παρεμβάλλονται σε έναν ανιχνευτή, το σήμα ενισχύεται σε σύγκριση με μη συσχετισμένες δέσμες. Στον κβαντικό φωτισμό, μία από τις δύο δέσμες (η αδρανής) πηγαίνει κατευθείαν σε έναν ανιχνευτή, αλλά η άλλη εκπέμπεται για να εντοπίσει πιθανό στόχο. Εάν υπάρχει στόχος, μια “ηχώ” αντανακλάται και ταξιδεύει πίσω στον ανιχνευτή, όπου παρεμβάλλεται με την αδρανή δέσμη. Ακόμη και αν η εμπλοκή μεταξύ των δύο δοκών διασπάται από θόρυβο στο περιβάλλον ή παρεμβολές, παραμένουν κάποιες εναπομένουσες συσχετίσεις που μπορούν να διακριθούν από το “υπόβαθρο”. Αυτό καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό των αντανακλάσεων από τον στόχο ακόμη και όταν αυτή η “ηχώ” είναι πολύ αδύναμη.

Τα κβαντικά ραντάρ θεωρούνται από πολλούς ως το μέλλον στην ανίχνευση VLO στόχων. Ωστόσο ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή πως η Κίνα έχει όντως κατασκευάσει ένα λειτουργικό κβαντικό ραντάρ.

Notify of
babis
Guest
babis
Offline

Πώ πώ!
Πώς δεν την είχα σκεφτεί αυτήν την τεχνολογία τόσον καιρό;;;

Captain Kal
Guest
Captain Kal
Offline

Οπότε δεν μιλάμε για ραντάρ, αλλά για Lidar, με την αδρανή δέσμη σε ρόλο ανιχνευτή. Απλά το πρόβλημα με τα Lidar, είναι ότι η πρώτη δέσμη είναι αρκετά ευάλωτη στην ατμόσφαιρα, ειδικά σε υδρατμούς που απορροφούν όλα τα μήκη κύματος. Το κβαντικό κομμάτι έγκειται στην άμεση επικοινωνία δέσμης – δέκτη με δέσμη – ανιχνευτή. Με την ίδια λογική και εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα της διαδοσης της πρώτης ακτίνας (δύσκολο), κατασκευάζονται και συστήματα επικοινωνίας που δεν έχουν προβλήματα υποκλοπής, παρεμβολής κλπ.

lexandreas
Guest
lexandreas
Online

Οπότε θα πρέπει να συνεργάζεται και με ένα κβαντικό αφυγραντήρα