Κίνα: πρωτοφανείς επιδόσεις στις ναυπηγήσεις πολεμικών μέσα στο 2019

3
Φωτογραφία που παρουσιάζει την εικόνα στα ναυπηγεία Dalian, στα βόρεια της χώρας, στις 26 Δεκεμβρίου. Διακρίνονται τα ετοιμοπαράδοτα Type 052D (πίσω αριστερά) και Type 055 (πίσω δεξιά). Σε πρώτο πλάνο, αντιτορπιλικό Type 052 σε φάση ναυπήγησης (φωτογραφία: @Loongnaval, Twitter)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Λίγο πριν την εκπνοή του 2019 τα ναυπηγεία Dalian καθέλκυσαν άλλα δύο αντιτορπιλικά για το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κινεζικό ναυτικό (PLAN), πρόκειται για το 23ο Type 052D και το 6ο Type 055. Η καθέλκυση έγινε στις 26 Δεκεμβρίου.

Φωτογραφία που παρουσιάζει την εικόνα στα ναυπηγεία Dalian, στα βόρεια της χώρας, στις 26 Δεκεμβρίου. Διακρίνονται τα ετοιμοπαράδοτα Type 052D (πίσω αριστερά) και Type 055 (πίσω δεξιά). Σε πρώτο πλάνο, αντιτορπιλικό Type 052 σε φάση ναυπήγησης (φωτογραφία: @Loongnaval, Twitter)

Στις 28 Δεκεμβρίου, στα ναυπηγεία Jiangnan Changxing κοντά στη Σανγκάη, πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση ενός ακόμα αντιτορπιλικού Type 052D, του 24ου για το PLAN, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό αντιτορπιλικών που καθελκύστηκαν μέσα σε ένα έτος στα 10.

Πίνακας με τις κινεζικές ναυπηγήσεις του 2019 (φωτογραφία: @Loongnaval)

Ακόμα νοτιότερα, στα ναυπηγεία Huangpu, στο λιμάνι του Κουαντσόου, πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της 71ης (!) κορβέτας Type 56 για τον κινεζικό στόλο.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό blogger “Loongnaval” το Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό έχει παραλάβει τουλάχιστον 28 νέα πολεμικά πλοία μέσα στο 2019. Το ισοδύναμο 153,000 τόνων. Σημαντικές πρωτιές ήταν η ταυτόχρονη παράδοση δύο αντιτορπιλικών Type 52D, του πρώτου ελικοπτεροφόρου-αποβατικού Type 075, η θέση σε υπηρεσία του πρώτου κινεζικής ναυπήγησης αεροπλανοφόρου Type 002 και η φωτογραφίες που δείχνουν την ναυπήγηση 15 διαφορετικών αντιτορπιλικών στα ναυπηγεία Jiangnan Changxing σε διάφορα στάδια κατασκευής.

Η 71η κορβέτα Type 056 του κινεζικού ναυτικού (φωτογραφία: @Loongnaval)

Τα κινεζικά ναυπηγεία ήταν, όμως, εξίσου επιτυχημένα και στην κατασκευή σχεδίων για ξένα ναυτικά, αφού ο ναυπηγικός οργασμός του PLAN δεν απαίτησε την αποκλειστικότητα των ναυπηγικών κλινών. Έτσι, εντός του 2019 τέθηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία οι κλίνες για ένα υποβρύχιο κι ένα LPD για λογαριασμό του βασιλικού ναυτικού της Ταϊλάνδης, κόπηκαν τα μέταλλα για δύο πακιστανικές φρεγάτες και καθελκύστηκε το πρώτο Πλοίο Παρακτίων Αποστολών της Μαλαισίας.

Πίνακας με την πορεία των κινεζικών ναυπηγήσεων

Σημαντικό τέλος είχε και η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ναυπηγικών βιομηχανιών της Κίνας, των CSIC και CSSC, σε έναν οργανισμό που θα είναι ο μεγαλύτερος ναυπηγικός όμιλος του κόσμου: ο Ναυπηγικός Όμιλος Κίνας (China Shipbuilding Group). Η ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης ανακοινώθηκε στις 26 Νοεμβρίου.

αντιτορπιλικό Type 055 (παλιότερη φωτογραφία μέσω Icloo)

Για τα δύο τελευταία αποκτήματα του PLAN να αναφέρουμε πως το Type 052D είναι αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων, εξέλιξη της κλάσης Type 052, που θεωρείται αντίστοιχο του αμερικανικού Aegis. Έχει εκτόπισμα 7,500 τόνων και φέρει πυροβόλο των 130 mm., 64 VLS για πυραύλους εναντίον αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων, ελικόπτερο και δύο αντιπυραυλικά πυροβόλα. Το Type 055 είναι ένα σύγχρονο πλοίο κατευθυνόμενων βλημάτων εκτοπίσματος 12-13,000 τόνων, προοριζόμενο βασικά για εκστρατευτικές αποστολές συνοδείας αεροπλανοφόρων. Το εκτόπισμα, τα ηλεκτρονικά του, που περιλαμβάνουν ραντάρ AESA X-band και 112 κελιά VLS, το καθιστούν αντίστοιχο των αμερικανικών καταδρομικών Ticonderoga.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Nikolaosevo_iiMageiras Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Ζαλίζουν τα νούμερα πραγματικά!

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Αναρωτιέται κανείς για πόσο θα καταφέρουν να διατηρούν τέτοιους ρυθμούς…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Και αφορούν ωκεάνιες μονάδες στόλου, ως επί το πλείστο αεράμυνας περιοχής, όχι κορβέτες κλπ!
Με ό,τι αυτό σημαίνει για τους διατιθέμενους πόρους και για την παραγωγικότητα σε σύγχρονους αισθητήρες …