22.7 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 93
  •  
  •  

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος σ’ αυτήν την πορεία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά όπως θα δούμε παρακάτω ισχύει ολοκληρωτικά το αξίωμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

H Κίνα ένα βήμα πριν την ναυπήγηση και πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου

Στην προκειμένη περίπτωση θα μας απασχολήσει βέβαια το κατά πόσο το παραπάνω αξίωμα είναι παρόν στην αμυντική της βιομηχανία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας, δηλαδή ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) και αντίστοιχα το Ναυτικό κι Αεροπορία του (PLAN, PLAAF) έχει κατηγορηθεί πολύ συχνά ότι έχει αντιγράψει με άδεια ή (συνήθως) χωρίς, συστήματα ξένων χωρών.

Παρόλο που η προμήθεια οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό είτε μέσω αγοράς είτε μέσω κλοπής μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική αδυναμία κι έλλειψη στρατηγικής αυτάρκειας, έχει κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα: εξοικονομεί τεράστια ποσά από έρευνα κι ανάπτυξη αλλά και μεγάλα χρονικά διαστήματα που αλλιώς θα ήταν απαραίτητα.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε εννέα σχέδια στρατιωτικών αεροσκαφών + την απόκτηση αεροπλανοφόρων όπου όλα είναι αντιγραμμένα ή κλεμμένα από το εξωτερικό με κάποιο τρόπο, με αποτέλεσμα όμως την απόκτηση ισχυρής κι επίφοβης αεροπορικής ισχύος που αλλιώς θα ήταν αδύνατη.

1) Lavi – J-10

Στη δεκαετία του ’80, οι Η.Π.Α στα πλαίσια της οικονομικό-στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, το βοήθησαν να σχεδιάσει το Lavi, ένα δικό παράγωγο του F-16 με πτέρυγα δέλτα και πτερύγια κανάρντ.

J-10A vs JAS-39: Όταν το μέγεθος μετράει (?)

Το παράγωγο αυτό ακυρώθηκε τελικά λόγω διαμαρτυριών στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την κατάληξη των χρημάτων των φορολογούμενων. Ωστόσο οι ΗΠΑ διαπίστωσαν αργότερα ότι τα σχέδια του αεροσκάφους και μεγάλο μέρος των τεχνολογιών κι υποσυστημάτων που είχαν πληρώσει για να αναπτυχθούν είχαν καταλήξει στην Κίνα.

Το αποτέλεσμα ήταν το μαχητικό J-10, το οποίο μοιράζεται κοινή σχεδιαστική διαμόρφωση με το ισραηλινό σχέδιο, αλλά οι υπόλοιπες ομοιότητες βρίσκονται στο εσωτερικό του αεροσκάφους κι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πάντως έχει κατασκευαστεί σε μεγάλους αριθμούς και αποτελεί όχι τον κορμό αλλά πάντως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Αεροπορίας όντας ένα άλμα σε σχέση με τα υφιστάμενα μαχητικά τεχνολογίας της δεκαετίας του ’60 που διέθετε μέχρι τότε.

2) Su-27

Καθώς η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1989 και η διάδοχος Ρωσία βρέθηκε ξαφνικά σε απελπισμένη ανάγκη συναλλάγματος, η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να εξασφαλίσει γραμμή παραγωγής για το ολοκαίνουριο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής Sukhoi Su-27 που κανονικά δεν υπήρχε περίπτωση να διατεθεί για εξαγωγή τόσο νωρίς πόσο μάλλον να δοθεί γραμμή παραγωγής σε ξένο κράτος.

Η Κίνα ξεκίνησε σύντομα να παράγει τα δικά της Su-27 και δεν έμεινε εκεί αλλά ανέπτυξε και μία δικιά της εγχώρια έκδοση, το J-11. Χάρη σ’ αυτό το αεροσκάφος η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που μπόρεσε να ενσωματώσει και σε άλλα μαχητικά της.

Το 2000, η Ρωσία μεταβίβασε επί πληρωμή στην Κίνα αρκετές νέες τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί για την πλατφόρμα Su-27, που η Κίνα της αξιοποίησε για την δημιουργία ενός ακόμα αναβαθμισμένου παράγωγου, του J-16.

3) J-15

Το J-15 είναι βασισμένο στο Su-33 που είναι η έκδοση αεροπλανοφόρου του Su-27 με πτυσσόμενες πτέρυγες και άλλες δομικές αλλαγές για χρήση σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Κίνα εντατικοποιεί την εκπαίδευση χειριστών μαχητικών του Ναυτικού

Η Κίνα επιθυμούσε την προμήθειά του για να εφοδιάσει το νέο της τότε αεροπλανοφόρο, αλλά η Ρωσία είχε αρνηθεί να το πουλήσει στην Κίνα.

Ωστόσο αυτό κατέστη εφικτο κι αγόρασε ένα πρωτότυπο (το T-10K-3) μέσω της Ουκρανίας όπου βρισκόταν παρακάμπτοντας την Ρωσία και στην συνέχεια παρήχθη και αυτό επιχειρώντας πλέον από το Liaoning.

4) Caihong-4

Το συγκεκριμένο οπλισμένο UAV είναι σχεδόν απ’ ευθείας αντίγραφο του αμερικανικό MQ-9 Reaper. Το αν οι ομοιότητες τελειώνουν στην εξωτερική εμφάνιση είναι βέβαια άγνωστο, αλλά πιθανολογείται ότι τα κινεζικά υποσυστήματα είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σταδιακά μέσω εξέλιξης των υπαρχόντων και ανάπτυξης νέων, η ουσία είναι ότι αντιγράφοντας ένα υπάρχον και δοκιμασμένο σχέδιο, κατέστη εφικτό να αποκτηθεί μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν όλα αυτά να δοκιμαστούν και εξελιχθούν.

Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να αναπτυχθούν πάνω σε λιγότερο ικανές πλατφόρμες όσον αφορά τις επιδόσεις πτήσης με αποτέλεσμα κατώτερες επιδόσεις και πιο αργή εξέλιξη.

Πράγματι, σε πολύ μικρό διάστημα παρουσιάστηκε το νεότερο CH-5, που είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του CH-4 με βάση τα διδάγματα του πρώτου.

5) JF-17 / FC-1

Tη δεκαετία του 1960, η Κίνα αγόρασε σχέδια παραγωγής και για το MiG-21, το οποίο παράχθηκε εγχωρίως ως J-7. Σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το ισραηλινό πρόγραμμα Lavi, και με την χρηματοδότηση του Πακιστάν, κατέστη δυνατόν να παραχθεί ένα νέο μαχητικό που οπτικά δείχνει σαν ένα μείγμα F-16 και MiG-21.

To αεροσκάφος αγοράστηκε μαζικά από το Πακιστάν και διατίθεται και για εξαγωγές.

6) J-20

Πρόκειται για το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Κίνας η εξέλιξη του οποίου ήταν απροσδόκητα γρήγορη. Με πολλούς τρόπους, το αεροσκάφος είναι άμεσο αντίγραφο του αμερικανικού F-22 με μοναδική χτυπητή διαφορά τα πτερύγια κανάρντ. Φυσικά οι ομοιότητες εξαντλούνται στην εξωτερική εμφάνιση και την προβαλλόμενη αποστολή, καθώς η Κίνα δεν διαθέτει αντίστοιχη προηγμένη τεχνογνωσία ούτε για ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, ούτε για σύγχρονο κινητήρα ούτε για σύγχρονα ηλεκτρονικά πτήσης.

Επιχειρησιακό το κινέζικο stealth J-20;

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η Κίνα επωφελήθηκε από βιομηχανική κατασκοπία, όταν ένα Κινέζος υπήκοος, ο Σου Μπιν κατάφερε να υποκλέψει κατασκευαστικά δεδομένα για το συγκεκριμένο μαχητικό από την Lockheed Martin. Ο Μπιν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 46 μήνες φυλάκιση. Οι συνέπειες των πράξεών του κι ο αντίκτυπος στην μεταφορά τεχνολογίας στο κινέζικο μαχητικό είναι αδύνατον να προσδιοριστούν προς το παρόν.

Το J-20 θεωρείται ως κατώτερο άπό άποψη ικανότητας απόκρυψης ίχνους από το F-22, όμως το J-20 βρίσκεται σε παραγωγή και θα εξελιχθεί περεταίρω, ενώ η παραγωγή του F-22 έχει τερματιστεί από 2011.

7) J/FC-31

O Μπιν πέτυχε να υποκλέψει στοιχεία από την Lockheed Martin και για το F-35. Φυσικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο αεροσκάφος κι είναι τρομερά δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό κατέστη εφικτό να αποσπαστούν αξιοποιήσιμα στοιχεία.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών του «κινέζικου F-35» (FC-31)

Το γεγονός είναι ότι μετά τις ενέργειες Μπιν, λίγο καιρό μετά παρουσιάστηκε το J-31 που πέρα από τις προφανείς σχεδιαστικές ομοιότητες δείχνει να έχει παρόμοια αποστολή με το αμερικάνικο σχέδιο. Η πιο χτυπητή διαφορά βέβαια είναι η ύπαρξη δυο κινητήρων, αφού η Κίνα δεν διαθέτει τεχνογνωσία για να αποσπάσει την απαραίτητη ώση από έναν και μόνο κινητήρα, όπως με το F-35.

To συγκεκριμένο μαχητικό, όταν μπει σε παραγωγή πιθανότατα θα διατίθεται και σε ναυτική έκδοση αεροπλανοφόρων για να εξοπλίσει και το κινεζικό Ναυτικό.

8) Ζ-9/19

Όταν η Κίνα είχε πρόσβαση στην δυτική τεχνολογία, συχνά δεν επέλεγε τον δρόμο της αντιγραφής αλλά της απ’ ευθείας αγοράς των αντιστοιχων δυτικών αεροσκαφών. Η συνεργασία της με την Eurocopter της εξασφάλισε άδεια κατασκευής του ελικοπτέρου AS365 Dauphin, που στα χέρια των Κινέζων εξελίχθηκε σε μία μεγάλη οικογένεια ελικοπτέρων, από καθαρόαιμα επιθετικά μέχρι ανθυποβρυχιακά.

Επιτυχείς βολές αποδοχής για το νέο κινέζικο επιθετικό ελικόπτερο Z-19E

Σε περιπτώσεις όπως αυτή, ήταν πιο εύκολο και γρήγορο για την Κίνα να αγοράσει τα ελικόπτερα που χρειαζόταν παρά να μπει στην διαδικασία να τα αντιγράψει. Αφού ξεκίνησε να τα κατασκευάζει, μπόρεσε έπειτα να τα κατασκευάσει και σε νέες εκδόσεις προσαρμοσμένες στις δικές της ανάγκες.

9) Η-6

Το Η-6 είναι ένα παράγωγο του στρατηγικού βομβαρδιστικού της δεκαετίας του ’50. Η Κίνα σε μία περίοδο που είχε άριστες σχέσεις με την τότε ΕΣΣΔ κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια παραγωγής του αεροσκάφους για τις ανάγκες της.

Έτοιμη η νέα ναυτική έκδοση -J του αειθαλούς H-6 (Tu-16) της Κίνας;

Μέχρι εδώ έχει καλώς. Όμως έπειτα όταν επήλθε η ρήξη με την ΕΣΣΔ την δεκαετία του ’60, η παραγωγή του αεροσκάφους με την σοβιετική βοήθεια κατέστη προβληματική. Το αποτέλεσμα ήταν η κινέζικη βιομηχανία ανέλαβε να το ολοκληρώσει ανεξάρτητα εντελώς από την σοβιετική εμπλοκή σ’ αυτό.

Σήμερα η Κίνα έχει καταφέρει να κατασκευάσει δεκάδες αεροσκάφη του τύπου τα οποία τα έχει προσαρμόσει σε δεκάδες διαφορετικές αποστολές, ενώ καθώς πρόκειται για ένα αεροσκάφος εγνωσμένης αξιοπιστίας, συνεχίζει να το παράγει μέχρι και σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει να γλιτώσει το κόστος από την σχεδίαση εκ του μηδενός ενός ολοκληρωτικά νέου δικού της σχεδίου. Εξάλλου, όπως είναι αυτονόητο, έξι δεκαετίες μετά τίποτα στο αεροσκάφος δεν είναι ίδιο πια, όπως ακριβώς και με δυτικά αεροσκάφη αντίστοιχης ηλικίας – που όμως δεν βρίσκονται πια σε παραγωγή, απλώς αναβαθμίζονται με νέα συστήματα.

10) Liaoning

Ακόμα και η ίδια η απόκτηση αεροπλανοφόρων οφείλεται εν ολίγοις σε… κλοπή έτοιμου σχεδίου. Η Κίνα επί σειρά ετών προσπαθούσε να αποκτήσει κάποιο παροπλισμένο αεροπλανοφόρο προκειμένου να το μελετήσει και να το χρησιμοποιήσει ως βάση για ένα δικό της.

Πως κατασκευάστηκε το νέο κινεζικό αεροπλανοφόρο (video)

Πράγματι, η αρχή έγινε με το πρώην αυστραλιανό αεροπλανοφόρο HMAS Melbourne (R21), κλάσης Majestic. Αν και επρόκειτο για πλοίο του Β’ ΠΠ είχε αναβαθμιστεί σημαντικά με κεκλιμένο κατάστρωμα απο-προσνηώσεων, καταπέλτες και άλλα σύγχρονα συστήματα. Το σκάφος αγοράστηκε για σκραπ (παλιοσίδερα), αλλά η διάλυσή του καθυστέρησε έως ότου μελετήθηκε πρώτα εις βάθος από Κινέζους τεχνικούς.

Στην συνέχεια αγοράστηκαν δυο μικρα πρώην σοβιετικά αεροπλανοφόρα: το Minsk, κλάσης Kiev και το Varyag, κλάσης Kuznetsov. Η απόκτησή τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση, τόσο λόγω απόστασης όσο και λόγω του ότι έπρεπε να μείνει μυστικός ο πραγματικός σκοπός της αγοράς τους.

Τελικά το Varyag αντί να διαλυθεί, υπέστη ευρείες μετατροπές και επανήλθε σε λειτουργική κατάσταση μετά από μακροχρόνια και συστηματική δουλειά. Σήμερα είναι το ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα του κινεζικού Ναυτικού, με το δεύτερο, το Type 001A να έχει ναυπηγηθεί από το μηδέν με βάση την εμπειρία του Varyag (Liaoning σε κινέζικη υπηρεσία).

Το μελλοντικό κινεζικό αεροπλανοφόρο;

Το επόμενο (τρίτο) αεροπλανοφόρο που βρίσκεται ήδη (!) υπό ναυπήγηση θα μπορεί να εξοπλιστεί ακόμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες (EMALS), καθώς υπάρχει πρόβλεψη για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας για τον σκοπό αυτό.

Όπως φαίνεται λοιπόν, η Κίνα έχει καταφέρει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο όχι μόνο να αποκτήσει ξένη τεχνολογία αλλά και να την αφομοιώσει σε δικά της σχέδια και κατά περίπτωση να την εξελίξει περεταίρω σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις. Άλλοτε κλέβοντας, άλλοτε αγοράζοντας, άλλοτε δωροδοκώντας, πάντα όμως με τον ίδιο σκοπό.

Kινέζικα stealth μαχητικά J-20 πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η τάση αυτή περί αντιγραφών της Κίνας δεν είναι βέβαια κάτι νέο. Για τον λόγο αυτό έχει γίνει ο περίγελος της διεθνούς κοινότητας με βάση την προφανή κατηγορία ότι δεν μπορεί να αναπτύξει κάτι μόνη της και βασίζεται μόνο στην κλοπή έτοιμων σχεδίων και ιδεών από τρίτους.

Η κατηγορία αυτή είναι ξεκάθαρα 100% πραγματική, αλλά υπάρχει μία διαφορά: Τους Κινέζους αυτό δεν τους νοιάζει, για να το πούμε απλά. Όπως εξάλλου δεν τους νοιάζει να διαθέτουν εξωτικά και μυθικού κόστους προγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης ώστε να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει αποδεδειγμένα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι ότι έχουν καταφέρει να διαθέτουν Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλισμένες με αξιόλογα συστήματα που ακόμα και όταν είναι ποιοτικά κατώτερα, αντισταθμίζουν αυτό το μειονέκτημα με το ότι η Κίνα έχει την δυνατότητα να παράγει μεγαλύτερους αριθμούς συστημάτων.

Ιπτάμενα στιλέτα: Η Κίνα επιδεικνύει τα καλύτερα μαχητικά της  

Κι εν κατακλείδι πρέπει να υπογραμμίσουμε ένα πράγμα. Η βιομηχανική κατασκοπία κι η κλοπή υπαρχόντων σχεδίων και τεχνολογιών επ’ ουδενί δεν είναι κινεζική ανακάλυψη αλλά ούτε και αποκλειστικότητα. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις επιδίδονται στο όχι ιδιαίτερα ευγενές αυτό σπορ. Η διαφορά είναι ότι στην Κίνα αυτό είναι ουσιαστικά ο κανόνας με το reverse engineering να έχει εξελιχθεί σε συνώνυμο των Κινέζων τεχνικών…

Πρώτη δημοσίευση 2/10/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 93
  •  
  •  
- Advertisement -

50 ΣΧΟΛΙΑ

50 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
blaster

Όπως είπατε στο ευγενές αυτό σπόρ επιδίδονται όλες η μεγάλες δυνάμεις μια εποχή μάλιστα οι Αμερικανοί ήταν από τους κορυφαίους αντιγραφείς τότε που δεν ήταν μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη και δεν διέθεταν τον μεγαλύτερο
αμυντικό προϋπολογισμό παγκοσμίως ΄όσον αφορά τα υπόλοιπα συμφωνώ μαζί σας το αποτέλεσμα είναι που έχει σημασία

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

Πότε οι Αμερικάνοι ήταν “κορυφαίοι αντιγραφείς”?. Επιπλέον υπολογίζετε τους Ιρανούς σήμερα ώς υπερδύναμη?

nicolas

Samuel Slater η slater ο προδοτης.
https://www.ipwatchdog.com/2017/07/05/americas-industrial-revolution-based-trade-secret-theft/id=85377/
παρθενογεννεσεις δυσκολα υπαρχουν

ACHERON

Υπήρξαν και αντιγραφείς οι Αμερικανοί,κατά περιπτώσεις,ιδίως σε όπλα και πυροβόλα μέχρι τον μεσοπόλεμο. Οι δύο τύποι τυφεκίων με τους οποίους οι Αμερικανοί πολέμησαν στον Α΄ΠΠ,ήταν τα υποδείγματα Μ-1903 Springfield,και Μ-1917 U.S.Enfield. Το πρώτο ήταν μία μή εξουσιοδοτημένη παραλλαγή του γερμανικού Μάουζερ,για το οποίο η γερμανική εταιρεία τους μήνυσε και δικαιώθηκε με αποζημίωση 200.000$. Το δεύτερο,ήταν τροποποίηση του Ρ-14 που κατασκευάστηκε από αμερικανικά εργοστάσια για λογαριασμό των Βρετανών,στην διάρκεια του Β΄ΠΠ,αλλά ήταν και αυτό συστήματος Μάουζερ. Το Μ-1903 έγινε και στην χώρα μας γνωστό ως Ρέμινγκτον,μετά τον Β΄ΠΠ. Και βέβαια,δέν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί «απορρόφησαν» και γερμανική τεχνολογία μαζί με… Read more »

ACHERON

Αυτό που γράφω είναι ότι ο καθένας ακολουθεί την συντομώτερη δυνατή οδό,όταν έχει την ευκαιρία,ή όταν νομίζει ότι την έχει. Ακόμη,το brain drain (gain για τους ίδιους),έχει ως αποτέλεσμα την απίσχναση του ακαδημαϊκού υποβάθρου των άλλων,με όποιες έμμεσες συνέπειες μπορεί κάτι τέτοιο να έχει,άρα απομειώνει τον ανταγωνισμό. Αλλά οι Αμερικάνοι δέν έχουν περιοριστεί στην προσέλκυση εγκεφάλων,έχουν υπονομεύσει και ανταγωνιστικά προς τα δικά τους προγράμματα συμμάχων (περιοριζόμενοι στην αμυντική τεχνολογία),όπως το TSR-2 στην Βρετανία,ασκώντας πολυποίκιλη επιρροή. Είναι γνωστή η δημοσιογράφος Barbara Castle που «ομολόγησε» αργώτερα ότι δέν γνώριζε σχεδόν τίποτε για το ανωτέρω πρόγραμμα,αλλά η πολεμική εναντίον του,έγινε η κυριώτερη επαγγελματική… Read more »

Spyros

@ΑΧΕΡΩΝ

Ευχαριστώ για την επεξήγηση. Νόμιζα πως τα ‘Krag’ είχαν και οπαδούς (στον στρατό) στις ΗΠΑ, αλλά μπορεί να θυμάμαι λάθος.

Πάντως νομίζω πως εκείνη την εποχή οι Αμερικανοί δεν υπέφεραν απο το “Not Invented Here” syndrome, που τους χρεώθηκε αργότερα.

Spyros

Τα ατομικά όπλα, ειδικά εκείνη την εποχή, ήταν ειδική περίπτωση. Ακόμα οι πατέντες έδιναν κι έπαιρναν. H άκαπνη πυρίτιδα ήταν ο νεωτερισμός που ανακάτεψε τη τράπουλα: διάφορα πιο περίπλοκα σχέδια όπλων προϋπήρχαν σαν πρωτότυπα, αλλά οι σχεδιαστές τους τα είχαν αποθηκεύσει γιατί με την κάπνα καθίσταντο μη λειτουργικά. Η άκαπνη πυρίτιδα ξαφνικά τα έκανε όλα χρηστικά, οπότε ρίχνονταν βιαστικά στη παραγωγή και αναπόφευκτα πολλά χρησιμοποιούσαν πατέντες άλλων, που δεν είχαν γίνει ακόμα ευρέως γνωστές… αυτή βέβαια είναι απλώς μια ανάγνωση, σαφώς υπήρχαν και άλλες, πολύ λιγότερο… ‘αθώες’ περιπτώσεις.

blaster

Πότε μίλησα εγώ για Ιρανούς σε αυτό το άρθρο; επιπλέον πότε τους είπα υπερδύναμη θυμίστε μου όσον αφορά τους Αμερικανούς νομίζω ήμουν σαφής (τότε που δεν ήταν μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη και δεν διέθεταν τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό παγκοσμίως ) δηλαδή στην αρχή του 20ου αιώνα αλλά και στη δεκαετία του 40 κατά την διάρκεια του Β ππ οι Αμερικανοί δεν δίστασαν να αντιγράψουν διάφορα αγγλικά (κατόπιν άδειας βεβαία) συστήματα εφόσον αυτά έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα

blaster

Ειλικρινά θυμίστε μου γιατί δεν θυμάμαι να τους έχω πει πότε υπερδύναμη

blaster

Ναι μωρέ μια άσχετη ερωτησούλα εκτός θέματος ήτανε η σπόντα όπως λέμε στη λαϊκή όσον αφορά τους Αμερικάνους κοιτάξτε σε ποιανών την τεχνολογία έχουν βασίσει τα πυροβόλα που φοράνε τα άρματα τους (νόμιμα δε λέω) και πείτε μου η λίστα έχει και άλλα συστήματα αν Θέλετε σε σχέση με τους Κινέζους τώρα εσείς πριν από μερικό καιρό λέγατε στο περιοδικό ότι το J20΄κ το J10 είναι καθαρά Κινεζικά συστήματα τώρα τι έγινε και αλλάξατε γνώμη Υ.Γ. Τα <> των Αμερικανών από το Βππ μια χαρά αντιγραφές ήτανε με αυτή τη λογική και τα αντίγραφα των Κινέζων από τους Ρώσους λάφυρα… Read more »

blaster

Για να σας βγάλω από την αγωνία όχι δεν πιστεύω ότι είναι υπερδύναμη δηλαδή κατά τα λοιπά θυμάμαι τότε στο περιοδικό λέγατε ότι Κινέζοι και δυτικοί απλώς κατέληξαν στης ίδιες λύσης ξαναρωτάω λοιπόν τι άλλαξε

Agamemnon

Δεν υπαρχει συγκριση…η κλιμακα της κινεζικης αντιγραφης ειναι πολυ μεγαλη…

blaster

Πώς αλλιώς αναπληρώνεις 27 πολιτιστικής επανάστασης

Nikolaos

Είναι σκοτεινή και ελάχιστα φωτισμένη ιστορικά περίοδος, γεγονός που έχει να κάνει και με το ότι αυτό το άνευ προηγουμένου έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας (“συστηματικό εκκρετινισμό του πλέον καλλιεργημένου λαού της ιστορίας” το αποκάλεσε εύστοχα ένας σημαντικός ιστορικός …) προβαλλόταν ως πρότυπο από τη λεγομένη γενιά του 1968, που σήμερα είναι στα πράγματα στον Δυτικό Κόσμο. Από τον Γιόσκα Φίσερ και τον Κον-Μπεντίτ μέχρι τους παρ’ ημίν πρώην ΕΚΚΕ (=Μαοϊσμός) μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ. Όσο νά’ ναι, δύσκολο να πεις ότι στα νιάτα σου είχες στρατευθεί στην εξιδανίκευση και κατά το δυνατόν επανάληψη ενός εγκλήματος. Στο θέμα μας, μεταξύ άλλων απείρου… Read more »

ACHERON

Έχω γενικά άγνοια σχετικά με την «πολιτιστική επανάσταση» και τα «εκατό άνθη»,αλλά κάποιος αυτοπροσδιοριζόμενος ως κομματικά άστεγος αριστερός,μου είχε πεί ότι το συμπέρασμα του ήταν ότι άν ξέρεις την αντίστοιχη «πολιτιστική επανάσταση» του Πόλ-Πότ στην Καμπότζη των Ερυθρών Χμέρ,έχεις την μεγάλη εικόνα και για την Κίνα. Η συζήτηση έγινε το 1981,δύο χρόνια μετά την εισβολή της Κίνας στο Βιετνάμ,με αφορμή την ανάμειξη του τελευταίου στην Καμπότζη των Ερυθρών Χμέρ. Από την εισβολή εκείνη πήγε η συζήτηση στην «πολιτιστική επανάσταση». Απορία : μήπως η διάδοση των φαινομένων εκείνης της υστερίας,οφειλόταν στην χαρακτηριστική αυθεντιοκρατική (Authoritative) κουλτούρα των Κινέζων,που η αγωγή τους δέν… Read more »

Stavrogin1

Αχερων, πολύ καλή παρατήρηση η απορία σου. Δεν μπορώ να την απαντήσω με σιγουριά αλλά μάλλον ήταν μια συνιστώσα των εξελίξεων. Απο τον Καρτιέ, μεταπολεμική ιστορία, ξέρω πως επί της πολιτιστικής επανάστασης θεώρησαν ότι αφού όλη η σοφία πηγάζει από τον λαό, δεν χρειάζονται φυσικοί επιστήμονες και αναθέσανε σε συμβούλια χωρικών να αναδιατυπώσουν ατομικές θεωρίες, σχετικότητες κλπ. βέβαια δεν είμαι σίγουρος ότι ο Καρτιέ είναι η πιό αξιόπιστη πηγή, αλλά η τρέλλα εκείνης της εποχή κάνει ενα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανό.

ACHERON

Μέσα στην άγνοια μου για την πολιτιστική επανάσταση,έχω τουλάχιστον το σταθερό σημείο προσανατολισμού ότι κανένα καθεστώς(ή κατεστημένο) δέν επαφίεται στην σοφία του λαού,ούτε κάν στην ψήφο του.(δές πώς ερμηνεύονται τα δημοψηφίσματα)
Η προσωρινή (επί χρόνια όμως) δική μου εκτίμηση,είναι ότι ο Μάο θέλησε να επιβάλλει μία λύση γόρδιου δεσμού για να ξεμπερδεύει με τον παλαιό μανδαρινισμό,που θεωρούσε θεμελιώδη εχθρό του.
Νομίζω ότι ταιριάζει με το μαοϊκό σύνθημα «θα τα γκρεμίσουμε όλα,για να τα ξαναφτιάξουμε όλα».
Ίσως βέβαια να είχαμε άλλη εικόνα,άν γνωρίζαμε το παρασκήνιο της υποθέσεως.

kakaouskia

Η πολιτιστική επανάσταση διδάσκεται σήμερα στις ανώτατες σχολές της Κίνας ως και “το μέγα λάθος του Μαο”. Θα ανέμενε κάποιος να το χώσουν κάτω από το χαλί, αλλά δεν το έχουν κάνει.

Μιλώντας με άτομα που ένοιωσαν στο πετσί τους την πολιτιστική επανάσταση (ώντας δάσκαλοι και άτομα των γραμμάτων) πραγματικά η τρέλα της εποχής ήταν απίστευτη. Τη μια μέρα ήσουν θύτης, την επόμενη θύμα. Στο τέλος υπήρχαν αρκέτες ομάδες τόσο φανατισμένων – ειδικά νεαρών – που αναγκάστηκε να επέμβει ο στρατός για να τους “ηρεμήσει” μετά το θάνατο του Μαο.

Μπαμπης

https://www.businessinsider.com/fake-chinese-buildings-that-look-like-the-world-famous-origina
Ενα πολυ μικρο δειγμα κινεζικων αντιγραφων
Να σημειωσω εδω οτι η ελλειψη κουλτουρας ανακαλυψεων κ πρωτοτυπιας και αντιστοιχα υπαρξη υποκουλτουρας αντιγραφων ειναι κατι που συζητειται ευρεως μεν υπογειως δε σε Κινα κ Ταιβαν. Τουλαχιστον απ οσα επεσαν στην δικη μου περιορισμενη αντιληψη.

Μπαμπης
Diogenis

η εποχη της αθωότητας δε ν υπηρξε ποτε . Ενας όχι Μεγάλος αλλά Πολύ Μεγάλος Αδερφός μπορεί να πιάσει ως και την παραμικρή ανάσα μας με το τεράστιο και υπερευαίσθητο «αφτί» του. Στην έκθεση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του βρετανού (Εργατικού) ευρωβουλευτή Γκλιν Φορντ υπό τον τίτλο «Αξιολόγηση των τεχνικών πολιτικού ελέγχου» αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Αυτό το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης καλύπτει το σύνολο του πλανήτη χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους Intelsat μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται ο κύριος όγκος των τηλεπικοινωνιών, των μηνυμάτων Internet, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τηλετύπων και τηλεομοιοτύπων… Πέντε χώρες έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, η Βρετανία, ο Καναδάς,… Read more »

Γιώργος

Άντε, ώρα να αντιγράψουν και κάνα κανόνι λέιζερ τώρα.

FTS

Αν δεν έβγαινε πρόεδρος ο Τραμπ πολύ πιθανό να είχαμε F35 made in China.

x-m

Πως αυτό απετράπη;

Nikolas K

Ασχετα αν ειναι σωστο, ή οχι- που δεν ειναι κατα την γνωμη μου- εντουτοις και το reverse engineering δεν ειναι κατι απλο να γινει. Θελει μια ικανη τεχνικη σταθμη απο κεινον που το κανει.

Κώστας

Το j10b είναι η αδυναμια μου και δεν εχω πολλες. Τους εχω δει να δουλευουν. Ειναι απιστευτοι. Εργατικοι και προσηλωμενοι σε αυτο που κανουν.

Giorgosmg

Νομίζω πως ξεχάσατε το AG600 που είναι κραυγαλέα αντιγραφή του ShinMaywa US-2 με μεγαλύτερη άτρακτο!

Ηλιας1966

Εχουν δοκιμαστει σε καποια πολεμικη συρραξη? Επιπλεον η ποιοτητα κατασκευης τους ειναι αντιστοιχη με αμερικανικα , ρωσικα και ευρωπαικα η΄ ειναι οπως τα κινεζικα προιοντα?

Captain_Kal

Πολύ καλό το άρθρο σας!! Οι διαδικασίες reverse engineering ακόμα και σε καταναλωτικά προϊόντα, δεν έχουν τις ρίζες τους στην μεταφορά πολλών βιομηχανιών στην Κίνα, για την μείωση του κόστους. Έχω άδικο αν υποψιάζομαι ότι την ίδια τακτική εφαρμόζει και η Τουρκία?

Ηλιας1966

Ευχαριστω πολυ, αγαπητε Νικοδημε!

Μανώλης

Πρώτα από όλα η Κίνα δεν είναι υπερδύναμη (ακόμα). Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Το επίπεδο της τεχνολογίας την εποχή που η Αμερική γινόταν υπερδύναμη ήταν αστείο σε σχέση με σήμερα. Με απλά λόγια έχει εξελιχθεί η τεχνολογία τόσο πολύ από τότε που είναι σχεδόν άθλος κάποιος που ξεκινάει αργοπορημένος να προλάβει την εξέλιξη. Δεν μπορεί να γίνει συνεπώς άμεση σύγκριση ανάμεσα στην προ ΒΠΠ Αμερική και την Κίνα σήμερα. Στο βαθμό που μπορούσαν βέβαια όλοι και πάντα προσπαθούσαν να κόψουν δρόμο. Λογικότατο. Δεν είναι κανένας χαζός να ανακαλύπτει τον τροχό όταν έχει την ευκαιρία να έχει… Read more »

Thras

Πραγαμτικά αναρωτιέμαι πως σκέφτηκε ό Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορέι ταυτόχρονα να αναπτύξει άρμα μάχης, εκπαιδευτικό αεροσκάφος, αεροσκάφος 5ης γενιάς, βαλλιστικούς πυραύλους, δορυφόρους, τεθωρακισμένα οχήματα, UAV και δεν ξέρω εγώ τι άλλο!!!

Thomas

Μιλώντας εκ πείρας στην εργασία μου έχουμε πάψει πλέον να καταθέτουμε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνιών (πατέντες) στην Κίνα. Αυτό το κάνουμε διότι δεν έχει νόημα να πετάμε τα χρήματα μας. Ότι και να καταθέσουμε θα το αντιγράψουν και τα Κινεζικα δικαστήρια δεν θα μας δικαιώσουν. Οποτε δεν καταθέτουμε τίποτα και δεν πουλάμε τίποτα στην Κίνα. Η λογική της ερευνας και του peer review στην Κίνα τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται οποτε θα πάρει πολλά χρονια μέχρι να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Όταν με το καλό το κάνουν τότε θα αρχίσουν να βλέπουν τα πλεονεκτήματα της καινοτομίας και το πως αυτά απλώνονται… Read more »

Stavrogin1

“Ειδικός είναι εκείνος ο τεχνικός που έχει κάνει όλα τα πιθανά λάθη σε ένα περιορισμένο πεδίο εργασίας, έρευνας”. Το χε πει ο Νιλς Μπορ. Με την αντιγραφή μπορείς να φτιάξεις πολλά αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις όλες αυτές τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες ενός όπλου που φαίνονται αδικαιολόγητες που είναι όμως λύσεις σε προβλήματα που προέκυπταν επί δεκαετίες. Αυτή η ωρίμανση στις πολεμικές κατασκευές των Κινέζων αμφιβάλω ότι έχει έρθει. κινδυνεύουν να κάνουν λάθη τύπου Ιαπωνίας β’ παγκοσμίου, αντίστοιχα όχι ίδια. Αναμφίβολα όμως είναι η νέα υπερδύναμη και αργά η γρήγορα θα ξεπερνά τις αδυναμίες της.

kakaouskia

Η έννοια της πατέντας στη Κίνα είναι λίγο περίεργη. Ενώ γενικά στον κόσμο ισχύει “αυτός που το σκέφτηκε πρώτος”, στη Κίνα σε γενικές γραμμές ισχύει “αυτός που το κατασκεύασε πρώτος”. Η ιδέα είναι να μην μπορεί κάποιος να “δεσμεύει” χρήσιμες ιδέες και να τις θάβει για προσωπικό όφελος. Τελευταίως πάντως τα Κινεζικά δικαστήρια έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πιο αυστηρά τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων. “Να σημειωσω εδω οτι η ελλειψη κουλτουρας ανακαλυψεων κ πρωτοτυπιας και αντιστοιχα υπαρξη υποκουλτουρας αντιγραφων…” Διαφωνώ για το παρόν, μια χαρά κατασκευάζουν δικά τους προϊόντα σε εξελιγμένους τομείς από μόνοι τους. Παραδείγματoς χάριν ο υπερυπολογιστής Sunway… Read more »

Spica

Πάντως σε ότι αφορά το J20, οι βασικές σχεδιαστικές γραμμές του, θυμίζουν πολύ περισσότερο το ακυρωθέν Mig 1.44 από ότι το F22.
https://imgur.com/UHvVj5s

dimitrisx

Από την πώληση των σχεδίων του Lavi στους Κινέζους, δεν μπορώ να καταλάβω τι κέρδισε το Ισραήλ εκτός από κάποια εκατομμύρια , ώστε να διακινδυνεύσει την συμμαχία με τις ΗΠΑ, αλλά και την διακοπή της οικονομικής βοήθειας;

Koursaros312

Αν κάποιοι πρέπει να διαμαρτύρονται ότι τους έκλεψαν τεχνολογία και την αντέγραψαν στην πρόσφατη ιστορία σίγουρα δεν είναι ούτε οι Ρώσοι ή ΕΣΣΔ κατά περίπτωση, ούτε οι ΗΠΑ, αλλά οι Γερμανοί, που οι δυο προηγούμενοι αντέγραψαν πολλά, πάρα πολλά και ακόμα και σήμερα υπάρχουν εν υπηρεσία.

agnostosependytis

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, καλοί οι Κινέζοι αλλά υπερδύναμη ΔΕΝ είναι. Και το clopyright έχει όρια, αυτή την στιγμή μαχητικά 5ης γενιάς υπάρχουν 2,5. Το F-22, το F-35 και εν μέρει το Su-57. Αν δείτε το βίντεο με το μαχητικό 5ης γενιάς των Κινέζων, ίσα που πετάει, τι σχέση έχει αυτό με την ικανότητα πτήσης του Su-57 που έχει επιδειχθεί πολλάκις και λέμε ότι είναι ακόμη μισό, το Κινέζικο ίσα που πετάει όχι να κάνει και μανούβρες ή να έχει και τίποτα κορυφαία ηλεκτρονικά. Πριν 40 χρόνια ήταν στο σκοτάδι και την φτώχια που δεν ήταν σωστό… Read more »

randomname

Οι εποχές αλλάζουν, να δούμε ποτε θα το καταλάβετε. Με μισό τρις το χρόνο σε R&D, και εκατομμύρια μηχανικούς κάθε λογής, η κίνα εχει γίνει ήδη τεχνολογική υπερδύναμη. Και μόλις άρχισε. Όσο οι νέοι αμερικάνοι πέρνουν άχρηστα πτυχία πάνω σε κοινωνιολογίες κτλπ, (όπως γινεται και στην ελλάδα με την “θεωρητική κατεύθυνση”) τόσο οι κινέζοι βγάζουν αμέτρητους μηχανικούς που θα βρουν κατευθείαν δουλειά. Η κίνα είναι μπροστά στο 5g, σχεδόν μπροστά στο ai, μπροστα στα ηλεκτροκίνητα αμάξια, μπροστά στα high speed τρένα, σχεδόν μπροστά στην πυρηνική ενέργεια (έχοντας αποροφήσει τεχνολογίες από αμερικάνους, ρώσσους, γάλλους τις οποίες θα συνδιάσουν και θα εξελίξουν).… Read more »

Epam Panos

Οι Κινέζοι είναι πρώτοι στον κόσμο σε κατάθεση αιτήσεων για πατέντες. Έχουν ξεπέρασει τους Αμερικανούς κατά πολύ. Η Κίνα χτίζει έναν τεχνολογικό πολιτισμό με απίστευτη ταχύτητα. Η εποχή μας αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα. Ας μη κοιτάμε τι γινόταν το 50 ή και το 90 και ας δούμε τι γίνεται με τα railgun, φωτονικα ραντάρ, 5G δίκτυα κ.α.

nigozs

Ωραίο άρθρο, ίσως θα έπρεπε να αναδείξετε τις αντιγραφές της γείτονος Τουρκίας η οποία με αντιγραφές και “έξυπνες” κλοπές πατέντας ανέπτυξαν την παραγωγή οπλικών συστημάτων.
Για παράδειγμα, κανείς δεν είχε προβλέψει ότι τα Mangusta από απλά επιθετικά ελικόπτερα που η ανάπτυξη λογισμικού προβλημάτισε τους Τούρκους θα κατέληγε στην παραγωγή σειράς ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων.

Elric

Και μπράβο τους. Αλλιώς θα ήταν ακόμη Β’ εθνική…

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

256
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 1.99 $

Related News

Καναδική εταιρεία αγόρασε τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Alpha Jet του Βελγίου

Το βελγικό υπουργείο Άμυνας έχει πουλήσει 25 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Alpha Jet στην Top Aces, μια καναδική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στις ένοπλες...

Επιβεβαίωση της αναβάθμισης των «αρχαίων» τουρκικών γαλλικής ναυπήγησης κορβετών Burak

Για το θέμα της απροσδόκητης αναβάθμισής τους είχαμε αναφερθεί αναλυτικά πέρυσι, τόσο για το τι θα περιλάμβανε αυτή όσο και για το παράδοξο του...

ΟΗΕ: Ο κόσμος εισέρχεται στην «Δεύτερη Εποχή των Drones»

Η ανεξέλεγκτη διάδοση των στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η παντελής έλλειψη κανόνων χρήσης τους χαρακτηρίζει την «δεύτερη Εποχή των Drones» προειδοποιεί η ειδική...

Τζο Μπάιντεν: Καλώ τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση του για την Αγία Σοφία

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος...

Το Βερολίνο μπλοκάρει την πώληση νοτιοκορεατικών πυροβόλων στα ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ θέλουν να αγοράσουν το νοτιοκορεατικό αυτοκινούμενο πυροβόλο K9 των 155mm, αλλά η οριστικοποίηση της συμφωνίας απαιτεί τη συγκατάθεση της Γερμανίας.Σύμφωνα με το...
- Advertisement -