Μήνυμα στήριξης στην Τουρκία από την Κίνα ή όταν οι δηλώσεις δεν λένε όλη την αλήθεια

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ με γραπτή του δήλωση εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στην Τουρκία εν όψει της απότομης βουτιάς της τουρκικής οικονομίας.

Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να υπερβεί τις προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, ελπίζουμε οι εμπλεκόμενες πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο. Η κινεζική πλευρά αποδίδει πάντα ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική και χρηματοπιστωτική συνεργασία της Κίνας και της Τουρκίας».

Φυσιολογικά από την πρώτη ανάγνωση της δήλωσης αυτής θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι οι δυο χώρες έχουν άριστες μεταξύ τους σχέσεις κι είναι έτοιμες να στηρίξουν η μία την άλλη. Φυσικά και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Στα πλαίσια της ηγεμονικής του εξωτερικής πολιτικής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταφέρει να συγκρουστεί μέχρι και με την Κίνα με πρόφαση την στήριξη των τουρκογενών Ουιγούρων που κατοικούν στην δυτική κινέζικη επαρχία Ξιν-τζιανγκ.

Είχε καταγγείλει μάλιστα την Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού και εμφανίστηκε ως αυτόκλητος προστάτης των Ουιγούρων, αν κι οι περισσότεροι στην Τουρκία δεν ξέρουν καν να δείξουν στον χάρτη την συγκεκριμένη περιοχή.

Στο αποκορύφωμα των διμερών προστριβών για το θέμα αυτό, ο Ερντογάν είχε φτάσει να κατηγορήσει ανοιχτά την Κίνα ότι ενεργεί… γενοκτονία εις βάρος των Ουιγούρων. Πολύ οξύμωρο αναμφίβολα, αλλά αυτό καταγράφτηκε.

Ωστόσο η κατάσταση αυτή τη στιγμή σώζεται διότι κι οι σινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ αυτή την περίοδο, τόσο λόγο του οικονομικού πολέμου που εξελίσσεται μεταξύ των δυο χωρών, όσο και λόγω της κινεζικής ναυτικής επέκτασης στη νότια Σινική Θάλασσα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυθεντική στήριξη αλλά εφαρμογή του δόγματος «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Τουλάχιστον προς το παρόν. Άλλωστε το θέμα των Ουιγούρων δεν έχει κλείσει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
sotbak

όντως, η δήλωση έχει στοιχεία ουδετερότητας