Η Ζάμπια πτωχεύει και η Κίνα καραδοκεί

0
1655
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 47
  •  
  •  

Η περίπτωση της Ζάμπιας ίσως φανεί σε πολλούς γνώριμη. Η χώρα είχε εξασφαλίσει στο παρελθόν μεγάλα δάνεια από τη Κίνα και μην μπορώντας πλέον να τα εξοφλήσει, ίσως αναγκαστεί να παραδώσει σημαντικές κρατικές υποδομές.

Σύμφωνα με το Africa Confidential, οι Κινέζοι ελέγχουν ήδη τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ZNBC), ενώ είναι ένα βήμα πριν αποκτήσουν και τον κεντρικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (ZESCO).

H Kίνα επιθυμεί πρόσβαση σε πρώτες ύλες, νέες αγορές για τα προϊόντα της, παροχή στέγης στους πολίτες τους μέσω της μετανάστευσης, καθώς και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επίτευξη γεωπολιτικής επιρροής που το Πεκίνο θεωρεί ότι αξίζει δεδομένου του πληθυσμού της.

Η Κίνα έχει αναλάβει μεγάλα έργα υποδομών στη Ζάμπια τα οποία χρηματοδοτεί μέσω δανείων (περίπου $8 δισ.) κατά 85% και το υπόλοιπο 15% προέρχεται από εθνικούς πόρους, που όμως δυσκολεύουν πολύ την Λουζάκα στην ανεύρεσή τους. Το πρόβλημα ρευστότητας είναι τόσο μεγάλο που τον Αύγουστο οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώθηκαν. Πολλά από αυτά τα δάνεια υποφέρουν από “απορρόφηση” και πιθανή διασπάθιση.

Η Ζάμπια έχει πληρώσει φέτος $500 εκατομμύρια σε αποπληρωμές δανείων και αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ρευστότητας. Την ίδια στιγμή, εκδίωξε τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Alfredo Baldini από τη χώρα με τη κατηγορίας της “διασποράς αρνητικών συνομιλιών”. Αυτό ήταν και το τελευταίο καρφί στο “φέρετρο” μιας ούτως ή άλλως απίθανης συμφωνίας με το ΔΝΤ για παροχή ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα της Ζάμπια έρχεται να προστεθεί σε αυτό των χωρών που απώλεσαν εθνική κυριαρχία λόγω υπέρογκου δανεισμού και μη δυνατότητας αποπληρωμής.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 47
  •  
  •