8.4 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΤα υπερόπλα του Πεκίνου για τη "μάχη" της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Τα υπερόπλα του Πεκίνου για τη “μάχη” της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

- Advertisement -

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια περιοχή που διεκδικούν μεταξύ άλλων η Κίνα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή θαλάσσια οδο, με το 1/3 της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας να περνάει από αυτή, μεταφέροντας εμπορεύματα αξίας $3 τρισ. Η ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, κάνουν τη περιοχή ακόμη πιο πολύτιμη. Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν επιλέξει (επίσημα) ποια πλευρά θα υποστηρίξουν, η παρουσία τους στη περιοχή αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις βλέψεις της Κίνας.
Το πρόβλημα για την Κίνα είναι πως επί του παρόντος, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με μια αμερικανική αρμάδα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι ΗΠΑ μπορούν θεωρητικά να επιστρατεύσουν 10 μεγάλα αεροπλανοφόρα (εννοείται πως είναι αδύνατο να σταλούν όλα στην ίδια περιοχή), ενώ η Κίνα παλεύει με το παλιό Liaoning και ακόμη δυο αεροπλανοφόρα, το ένα σε διαδικασία θαλάσσιων δοκιμών και το δεύτερο υπό κατασκευή.
Για να μπορέσει η Κινά να προβάλει “αντίσταση” στην αμερικανική παρουσία στη περιοχή, στράφηκε προς την ανάπτυξη “θαυματουργών” όπλων.
Το πιο διάσημο εξ αυτών είναι το DF-26, αλλιώς γνωστό ως “φονιάς αεροπλανοφόρων” ή “δολοφόνο του Γκουάμ” ή “Guam Express” επειδή μπορεί να πλήξει με συμβατικά εκρηκτικά και πυρηνικές κεφαλές την αμερικανική αεροπορική βάση σε αυτό το μικρό νησί του Ειρηνικού, που βρίσκεται 4.000 χιλιόμετρα μακριά.
Ο DF-26 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς με εμβέλεια 4.000 χιλιομέτρων και βασίζεται στον παλαιότερο DF-21. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμβατική κεφαλή βάρους έως 1.800 κιλά και CEP από 150 έως 450 μέτρα. Οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως ο DF-26 μπορεί να δράσει και ως αντιπλοϊκός πύραυλος, όντας σε θέση να πλήξει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα πολύ πριν πλησιάσουν τις κινεζικές ακτές. Εάν αυτό ισχύει, τότε το CEP του πυραύλου μειώνεται στα λίγα μέτρα.

Κινέζικη επίδειξη ισχύος του “φονιά αεροπλανοφόρων” με αποδέκτη τις ΗΠΑ


Το επόμενο όπλο στη φαρέτρα του Πεκίνου είναι ο πολυηχητικός πύραυλος DF-17. Eίναι ένα όπλο βελτιωμένης ανεμοπορίας, με πιθανή εμβέλεια 1.100-1.500 μίλια κατά τις ΗΠΑ, που τοποθετείται στην κορυφή βαλλιστικού πυραύλου. Ο DF-17 μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά και, ως πολυηχητικό όπλο κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την αναχαίτισή του από αμυντικά συστήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί, παρά μόνο αν χρησιμοποιηθεί σε αληθινή μάχη. Ο DF-17 θα γίνει επιχειρησιακός το επόμενο έτος.

Η Κίνα μπορεί να πλήξει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα με το νέο της όπλο, αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια


H Κίνα αναπτύσσει επίσης τεχνολογίες ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων (railguns). Τα railguns, αποτελούν ένα καινούργιο είδος πυροβόλου, που αντί για εκρηκτική ύλη, χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να παράγουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προωθούν το βλήμα σε υψηλές ταχύτητες.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες από την Κίνα που έδειχναν ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, τοποθετημένο στο αποβατικό πλοίο (LST) Haiyang shan (κλάσης Type 072III). Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, δείχνουν το ίδιο πλοίο να εκτελεί θαλάσσιες δοκιμές. Οι πραγματικές δυνατότητες του όπλου (εάν υπάρχουν), αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.

Δοκιμές εν πλω για το ναυτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο της Κίνας;


Το βλήμα κατά εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις PL-XX, αποτελεί την απάντηση της Κίνας κατά υψηλής αξίας ιπτάμενων στόχων που επιχειρούν από τα μετόπισθεν, όπως ιπτάμενα ραντάρ και τάνκερ. Θα είναι εξοπλισμένος με κινητήρα ramjet με μέγιστη εμβέλεια 400 χιλιόμετρα. Θα ενσωματώνει διπλή καθοδήγηση, μέσω ραντάρ με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων και ανιχνευτή IR ακτινοβολίας, ενώ θα λαμβάνει ενημερώσεις και τυχόν διορθώσεις πορείας από τη πλατφόρμα εκτόξευσης. Αναμένεται αν μπει σε υπηρεσία το 2020 και να εξοπλίσει μαχητικά J-16.

Αυτά είναι τα κυριότερα αμυντικά/επιθετικά όπλα που αναπτύσσει η Κίνα ως απάντηση στη παρουσία μιας άλλης υπερδύναμης στη ύδατα που θεωρεί ότι της ανήκουν. Μέχρι το Πεκίνο να μπορέσει να ναυπηγήσει ανάλογο στόλο αεροπλανοφόρων (και όχι μόνο), θα βασιστεί στις “λύσεις” που προαναφέραμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στις 12 φρεγάτες FREMM πάει το Ιταλικό Ναυτικό που γίνεται το ισχυρότερο στη Μεσόγειο

Στην επόμενη διετία προβλέπεται να γίνει από το Ιταλικό Ναυτικό η χρηματοδότηση δύο ακόμη φρεγατών κλάσης Bergamini (η ιταλική εκδοχή του σχεδίου FREMM που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

150
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

1
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραδόθηκε στην ΠΑ το 12ο αεροσκάφος Rafale F3R

Το δωδέκατο αεροσκάφος Dassault Rafale F3R παραδόθηκε επίσημα από την κατασκευάστρια εταιρεία στην ΠΑ, σήμερα στη Γαλλία. Το αεροσκάφος είναι το 6ο νέας κατασκευής...

Στις 12 φρεγάτες FREMM πάει το Ιταλικό Ναυτικό που γίνεται το ισχυρότερο στη Μεσόγειο

Στην επόμενη διετία προβλέπεται να γίνει από το Ιταλικό Ναυτικό η χρηματοδότηση δύο ακόμη φρεγατών κλάσης Bergamini (η ιταλική εκδοχή του σχεδίου FREMM που...

Συνεδριάζει αύριο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, αύριο Τετάρτη και ώρα 10:00, στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα...