Η Κίνα θα έχει έτοιμα τα δικά της πολυηχητικά όπλα μέχρι το 2020

0
803
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 12
  •  
  •  

H δοκιμή από την Κίνα ενός πολυηχητικού οχήματος με το όνομα «Starry Sky-2» («Έναστρος Ουρανός-2») τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά στην διεθνή σκηνή αποδεικνύοντας στον πράξη ότι όχι μόνο κάνει ραγδαίες προόδους στις στρατιωτικές τεχνολογίες αιχμής αλλά και συμβαδίζει (κάποιοι λένε ότι ίσως αρχίζει υπερτερεί) των αντιστοίχων τομέων ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το όχημα αναφέρεται ότι έχει την δυνατότητα πτήσης στα 6 Mach (7.430 km/h) διατηρώντας μάλιστα την ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών με αυτές τις πολυηχητικές ταχύτητες.

Στη πρόσφατη δοκιμή, σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού περιοδικού «Popular Mechanics» στην ηλεκτρονική του έκδοση, το «Starry Sky-2» εκτοξεύθηκε ως ανώτερος όροφος πολυόροφου πυραύλου πριν επιταχυνθεί στα 5,5 Mach που διατήρησε για 400 δευτερόλεπτα πετώντας σε ύψος 28 χιλιομέτρων. Άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μοντέλο δοκιμής οχήματος τύπου «waverider», δηλαδή με ικανότητα να «ιππεύει» τα κύματα κρούσης που δημιουργεί η δική του πολυηχητική πτήση.

Στο παρελθόν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν δοκιμάσει τέτοια οχήματα υπό κλίμακα. Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του επιδιώκει την εξέλιξη κεφαλών διηπειρωτικών πυραύλων με τέτοια δυνατότητα. Πιο συγκεκριμένα το Avangard (Project 4202;), ένα όχημα «πολυηχητικής αερολίσθησης» («hypersonic boost-glide») υπό την αιγίδα του γραφείου σχεδιάσεων Mashinostroyeniya θα οπλίσει τους μελλοντικούς ICBM RS-26 Rubezh (SS-X-31) και ίσως τους RS-28, διαφέροντας από τις κεφαλές MIRV ή IPBV, αφού (σε αντίθεση με αυτές που εκτελούν βαλλιστική επανείσοδο στην ατμόσφαιρα) μπορεί να υλοποιήσει ενδοατμοσφαιρική πολυηχητική πτήση με δυνατότητα ελιγμών και ταχύτητα έως και 20 φορές με αυτήν του ήχου.

Ακόμη όμως και ένα όχημα που πετά στα 6 Mach και μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς, υπερβαίνει τις δυνατότητες των σημερινών συστημάτων αντιβαλλιστικής άμυνας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες  θεωρούν ότι ο πρώτος κινεζικός πολυηχητικός πύραυλος θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος γύρω στο 2020.

Διαβάστε επίσης

TASS: Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του πολυηχητικού οχήματος διολίσθησης Avangard


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 12
  •  
  •