Το πρώτο βαρύ παγοθραυστικό της Κίνας – παράκαμψη των παλαιών δρόμων του εμπορίου

0
1218
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πρώτο βαρύ παγοθραυστικό – ερευνητικό πλοίο της Κίνας αναμένεται να αναλάβει αποστολές μέσα στο τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την China Daily, το νέο παγοθραυστικό Xuelong 2 (Δράκος του χιονιού 2) είναι το πρώτο παγοθραυστικό εξ ολοκλήρου κινεζικής σχεδίασης.

H Κίνα παραγγέλνει πυρηνικό αντιδραστήρα για βαρύ παγοθραυστικό

Πρόκειται για ένα πλοίο ειδικού σκοπού, το οποίο έχει προβλέψεις στην κατασκευή του για πλοήγηση σε ύδατα καλυμμένα από πάγο για την δημιουργία προσβάσιμων υδάτινων οδών στην εμπορική ναυσιπλοΐα. Επιπλέον, το πλοίο διαθέτει την μοναδική ικανότητα να σπάζει τον πάγο κινούμενο προς δύο κατευθύνσεις και έχει επιχειρησιακή αυτονομία περίπου δύο μήνες.

Αν και αναφέρεται ότι το πλοίο είναι εξ ολοκλήρου κινέζικης σχεδίασης, ωστόσο υπήρξε συνεργασία μεταξύ της φινλανδικής εταιρείας Aker Arctic και του Ινστιτούτου Ναυτικών Μελετών της Κίνας στη Σαγκάη για τον σκοπό αυτό.

Το σκάφος έχει μήκος 122,5 μέτρα, πλάτος 22,3 μέτρα και εκτόπισμα σχεδόν 14.000 τόνων. Θα μπορεί να διεξάγει γεωλογικά – βιολογικά πειράματα και έρευνες στις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, εκτός του βασικού του ρόλου της διάνοιξης θαλάσσιων οδών σε παγωμένα ύδατα.

Τον περασμένο Ιούνιο δημοσιεύθηκε η λεγόμενη Αρκτική Πολιτική της Κίνας, η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο αφορά τη δημιουργία ενός «πολικού δρόμου του μεταξιού», επεκτείνοντας την πρωτοβουλία «Belt And Road Initiative» του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Το πρώτο νέο βαρύ παγοθραυστικό για την αμερικανική ακτοφυλακή μετά από 40 χρόνια

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί μία ακόμα θαλάσσια οδός προς τις δυτικές αγορές, παρακάμπτοντας την κλασική διαδρομή μέσω του Ινδικού Ωκεανού και της διώρυγας του Σουέζ.

Στα ίδια πλαίσια, η Κίνα πρόκειται σύντομα να αποκτήσει και το πρώτο της πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό πλοίο αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές της στον τομέα αυτόν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •