Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ακυρώσουν κινέζικη εξαγορά της Ουκρανικής εταιρείας κινητήρων

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ουκρανική κρατική στρατιωτική βιομηχανική εταιρεία Ukroboronprom και οι κινεζικές εταιρείες Skyrizon Aircraft και Xinwei Technology Group κατέληξαν σε συμφωνία για τον από κοινού έλεγχο της εταιρείας σχεδίασης και παραγωγής κινητήρων Motor Sich, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται ανώνυμες πηγές στην κυβέρνηση της χώρας.

Με βάση τη συμφωνεία οι κινεζικές εταιρείες θα ελέγχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στον μεγαλύτερο παραγωγό κινητήρων αεροσκαφών της Ουκρανίας και θα χρηματοδοτήσουν με 100 εκατομμύρια δολάρια την αεροπορική βιομηχανία της Ουκρανίας, ενώ η Ukroboronprom θα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%. Η συμφωνία ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Επιτροπή Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοια προσπάθεια όταν ο Κινέζος ιδιοκτήτης της εταιρείας Skyrizon Aviation Industry Investment, προσπάθησε να αγοράσει ποσοστό έως 48,8% στο Motor Sich από τον πρόεδρό της Βιάτσελαβ Μπογκουσλάγιεφ το 2016, αλλά η συμφωνία μπλοκαρίστηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις σχεδίαζαν τότε να κατασκευάσουν μια μονάδα συναρμολόγησης κινητήρων σε κινέζικο έδαφος με τη χρήση μηχανημάτων και τεχνολογιών της Motor Sich, πράγμα που οι κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας θεώρησαν ότι αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Μπόλτον επιδιώκει να ακυρώσει την εν λόγω εκκρεμούσα κινεζική εξαγορά, διότι όπως υποστηρίζει θα προσφέρει στο Πεκίνο ζωτική αμυντική τεχνολογία.

Το προσωπικό συμφέρον και η εμπλοκή του κ. Μπόλτον στην συγκεκριμένη συμφωνία υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία που αποδίδει το αμερικανικό κατεστημένο εθνικής ασφάλειας σ΄αυτήν την υπόθεση.

Τα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο εργάζονται πυρετωδώς για να προγραμματίσουν μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου του κ. Μπόλτον και του διευθυντή της εταιρείας την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο, όπου ο κ. Μπόλτον σχεδιάζει να συμμετάσχει σε διάσκεψη ασφάλειας.

Η Ουκρανία είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και φέτος έχει λάβει το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια απο τις ΗΠΑ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Από την άλλη πλευρά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Μπόλτον επιδιώκει να ακυρώσει την εν λόγω εκκρεμούσα κινεζική εξαγορά, διότι όπως υποστηρίζει θα προσφέρει στο Πεκίνο ζωτική αμυντική τεχνολογία.”

Νομίζω πρώτη φορά ακούω τον Μπόλτον να λέει κάτι σοβαρό. Η Ουκρανία ήδη έχει κάνει σοβαρές κουτσουκέλες χάρη στις οποίες Ιράν, Κίνα, και μπορεί και άλλες εκτός ελέγχου χώρες, απέκτησαν οπλική τεχνολογία/τεχνογνωσία επιπέδου σχεδόν υπερδύναμης σε κρίσιμους τομείς (πχ πύραυλοι πλεύσης). Οι κινητήρες ειδικά είναι κρίσιμος τομέας.