27.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Το σχέδιο εισβολής της Κίνας στη Ταϊβάν μέχρι το 2020

Το σχέδιο εισβολής της Κίνας στη Ταϊβάν μέχρι το 2020

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Washington Free Beacon αναφέρει ότι η Κίνα έχει ένα μυστικό σχέδιο για να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2020. Ενώ η ύπαρξη του σχεδίου δεν σημαίνει ότι μια εισβολή όντως θα λάβει χώρα, φανερώνει όμως πως το ενδεχόμενο αυτό, υπάρχει στο μυαλό της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το ερώτημα είναι: Θα μπορούσαν οι Κινέζοι να το πετύχουν;

(Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 5/10/2017)

Το σενάριο βασίζεται σε επίσημα έγγραφα του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), τόσο δημόσια όσο και ορισμένα που έχουν διαρρεύσει. Τα σχέδια εισβολής είναι γνωστά ως η «Κοινή Εκστρατεία Προσβολής Νήσων» και περιλαμβάνουν όλα τα όπλα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA): τις Επίγεια Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, τις Πολεμικές Αεροπορίες του Στρατού και του Ναυτικού. Περιλαμβάνει επίσης την Πυραυλική Δύναμη, υπεύθυνη για τις συμβατικές και πυρηνικές βαλλιστικές πυραυλικές δυνάμεις της χώρας.

Το νησιωτικό έθνος της Ταϊβάν, επίσης γνωστό ως Δημοκρατία της Κίνας, δημιουργήθηκε το 1947 όταν οι κινεζικές εθνικιστικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν την ηπειρωτική χώρα από τον νικηφόρο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Ταϊβάν απολαμβάνει στρατιωτική προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πιστεύει ότι ο λαός της Ταϊβάν έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία που εξακολουθεί να είναι τεχνικά μέρος της Κίνας. Η κυβέρνηση του Xi Jinping και ο PLA πιστεύουν ότι η ενοποίηση με τη βία είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της επιστροφής της Ταϊβάν στο Πεκίνο.

Το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων, προβλέπει ένα βομβαρδισμό προ της εισβολής που διαρκεί οπουδήποτε από μία έως δεκαπέντε ημέρες. Πριν από την εισβολή, η Ταϊβάν θα υποστεί μαζικό βομβαρδισμό από βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Μέχρι και 1.000 βαλλιστικά βλήματα βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις, στοχοποιώντας τη Ταϊβάν. Κινεζικά πλοία και βομβαρδιστικά θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους DH-10. Προβλέπονται επίσης κυβερνοεπιθέσεις κατά των υποδομών της Ταϊβάν, παραλύοντας την κυβέρνηση. Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα νικήσει το ναυτικό της Ταϊβάν στη θάλασσα και θα εφαρμόσει ναυτικό αποκλεισμό.

Η επίγεια εισβολή θα διαρκέσει από τέσσερις έως επτά μέρες και θα περιλαμβάνει μέχρι 400.000 στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η πρώτη φάση, με τη προετοιμασία και τη φόρτωση των δυνάμεων εισβολής, θα απαιτήσει μία ή δύο ημέρες. Η πραγματική θαλάσσια εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της διάσχισης των 90 μιλίων που χωρίζουν την ηπειρωτική χώρα από την Ταϊβάν, καθώς και η εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκοπεδίων, θα απαιτούσε μια μέρα. Για την εδραίωση των προγεφυρωμάτων και τη προώθηση στην ενδοχώρα θα χρειαστούν μία έως τρεις ημέρες.

Θα μπορούσε η Κίνα να εισβάλει μέχρι το 2020; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να είμαστε σκεπτικοί. Ενώ ο στρατός και οι πεζοναύτες διατηρούν μεγάλες και άφθονες δυνάμεις, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι υπολείπονται σε θαλάσσια μέσα μεταφοράς. Η Κίνα χρειάζεται μεγάλες, ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις ικανές να διασχίσουν το Στενό της Ταϊβάν μαζί με τα αποβατικά στρατεύματα, σε μια εχθρική χώρα με σημαντικές αμυντικές δυνατότητες. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει περίπου 900 μικρότερα αποβατικά σκάφη, έχει μόνο τέσσερα αμφίβια πλοία τύπου 071, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 500 έως 800 στρατιώτες. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πιθανώς σε πέντε έως το 2020, αλλά μια τέτοια επιχείρηση, θα απαιτούσε το λιγότερο δώδεκα σκάφη.

https://www.youtube.com/watch?v=gvzo-3veS1o

 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολεμικής εμπειρίας. Η Κίνα έχει να βρεθεί σε πραγματικό πόλεμο από το 1979, όταν εισέβαλε στο γειτονικό Βιετνάμ. Η Κίνα, η οποία έκανε το λάθος να αναπαράγει τις επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων που είχαν περιορισμένη επιτυχία στον πόλεμο της Κορέας, έχανε έως και 2.300 στρατιώτες την ημέρα από τον στρατό του Βιετνάμ. Ο κινεζικός στρατός δεν μπόρεσε να διατηρήσει τις γραμμές ανεφοδιασμού περισσότερο από 5 χιλιόμετρα μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Τέλος, αν και οι αμυντικές δυνάμεις της Ταϊβάν είναι σχετικά μικρές, έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η εισβολή της Κίνας πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα, πριν οι δυνάμεις των ΗΠΑ να μπορέσουν να αναπτυχθούν στην περιοχή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων δύο μοίρες μαχητών, 4.000 πεζοναύτες, ένα αεροπλανοφόρο στην Ιαπωνία, καθώς και υποβρύχια και βαρέα βομβαρδιστικά στο Γκουάμ.

Η Κίνα απειλεί με εισβολή από το 1947 και η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, δεν αποτελεί έκπληξη. Ενώ η Κίνα θα μπορούσε να έχει αρκετά ισχυρό στρατό για να εισβάλει μέχρι το 2020, η νίκη δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη.

Πηγή: Popular Mechanics

Θάνος Σ. Επαχτίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

11 ΣΧΟΛΙΑ

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
kakaouskia

Καλησπέρα Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο: 1. Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν συμφωνούν ότι είναι μια χώρα. Η διαφωνία βρίσκεται στο ποιος είναι η νόμιμη κυβέρνηση: Η Κίνα λέει ότι ελέγχει όλες τις επαρχίες πλην μίας, η Ταϊβάν ότι ελέγχει μια επαρχία και τις λείπουν οι υπόλοιπες που έκλεψαν οι αντάρτες του Μάο. 2. Σε θέματα που άπτονται τις Κινεζικής κυριαρχίας, οι 2 χώρες μάλιστα συνεργάζονται. Παράδειγμα τα νησιά Ντιάο Γιού η Κυνεζική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα αυτά να περάσουν στη δικαιοδοσία της Ταϊβάν (που επίσης τα διεκδικεί) καθώς «πάλι στη Κίνα θα περάσουν» 3. Κάθε… Read more »

gm

Η ειρωνεία είναι ότι αυτοί του think tank μάλλον το έγραψαν σε κινέζικο ΗΥ, φαντασιώνοντας κιτρινιάριδες να σφάζονται μεταξύ τους, και οι Αμερικάνοι να τους πουλάνε τα κουμπούρια. αντιθέτως όλοι οι Κινέζοι θέλουνε ειρήνη για να πουλάν τα pc στα think tanks. $$$

Manolis

“Όσο αφορά τα περί (σσ. ελλειψης) πολεμικής εμπειρίας, να σημειώσω ότι στη Κίνα ο στρατός συμμετέχει ενεργά στη καθημερινότητα της χώρας όπου αποτελεί το εργαλείο της κυβέρνησης για άμεση παροχή βοήθειας.”
Ξερω αλλη μια χωρα που ο στρατος αποτελεί το καθημερινο εργαλείο της κυβέρνησης για άμεση παροχή βοήθειας, αρα ειναι εμπειροπολεμοι και τουτοι!!!
Τουρκοι αλαργα , θα σας σακατεψουμε (και μετα θα σας κανουμε αεροδιακομιδη με τα δικα μας ελικοπτερα).

Nikolas K

Tο γεγονος οτι ετσι θα αρχιζε τον Γ ΠΠ η Κινα δεν αναφερεται πουθενα στα περαιτερω της εισβολης…

Θανασης

H Κινα όπως και πολα ακομα κρατη δεν μπορουν να κρατησουν ουτε το εσωτερικο τους και θα κανουν εδαφικη επεκταση σε ξενο εδαφος;
Αν αυτό είναι Κινεζικο σεναριο που δεν μειαζει να είναι εκτος το ότι θα αποτυχει καλα θα κανει να αποδεχτει και την εκ των εσω καταρευση.

Spyros

Όλοι οι στρατοί φροντίζουν να έχουν σχέδια για ό,τι μπορούν να φανταστούν πως κάποια στιγμή θα τους ζητηθεί να κάνουν.

Πχ δε θα μου έκανε εντύπωση αν άκουγα πως ο ΕΣ είχε κάπου κάποιο σχέδιο επιθετικού πολέμου στη Θράκη… χωρίς βέβαια να σημαίνει κάτι αυτό για τις βλέψεις κανενός.

Kωνσταντινος Κλαδιανος

Σωστα Σπυρος

TGD

Μα σε λίγα χρόνια η κομμουνιστική Κίνα θα είναι τόσο καπιταλιστική ώστε δεν θα υπάρχει διαφορά απο την Ταιβάν εκτος απο μερικά κόμματα. Αφήστε αλλά 20 χρονια και η Κίνα θα ενωθεί χωρίς εισβολές και τέτοια.

Antonis_Loukas

Πιο μεγάλη μπλόφα, από την υπεράσπιση της Ταϊβάν με κάθε μέσο από τις Η.Π.Α, δεν υπάρχει! Σιγά που θα φτάναμε στα πρόθυρα πυρηνικού ολοκαυτώματος και οι Η.Π.Α δεν θα έκαναν κοκοκο… Δεν μιλάμε για τίποτε ξυπόλυτους, που δεν έχουν σοβαρή ικανότητα ανταποδοτικού πλήγματος… Μιλάμε για τη Κίνα, με πυρηνική τριάδα… Φυσικά, αν δεν ήταν οι αμερικανικοί πύραυλοι αερομαχίας, η Ταϊβάν θα ήταν εδώ και δεκαετίες… Κινεζική!

Stavrogin1

1949, όχι 1947 είναι το έτος ίδρυσης της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας καθώς επίσης και του κράτους της Ταϊβάν

MaxRomana

…. οι μισές διαρροές τεχνολογίας οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα γίνονται από την Ταιβάν και το Πακιστάν. Δεν συμφέρει του Κινέζους μια επέμβαση !!!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά $

Related News

Πολύ σκληρό για να πεθάνει: Η Αμερικανική Αεροπορία μόλις παρήγγειλε τα πρώτα F-15EX!

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει επίσημα αναθέσει στη Boeing το πρώτο συμβόλαιο για την παραγωγή του μαχητικού F-15EX.Το συγκεκριμένο συμβόλαιο κοστίζει περίπου $1,2 δις και...

Συντριβή κι άλλου αμερικανικού F-16 – πέντε απώλειες μαχητικών από τον Μάιο

Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16C της 49 Πτέρυγας χάθηκε σε ατύχημα κατά την προσγείωση στην αεροπορική βάση Χόλομαν στο Νέο Μεξικό χθες 18:00 τοπική...

USS Bonhomme Richard: Δύο καταστρώματα χωρίζουν τη φωτιά από 1.000.000 γαλόνια καυσίμου!

Πάνω από 400 ναύτες μάχονται για να σωθεί το πλοίο από μια καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί. Για δεύτερη ημέρα πυροσβέστες και...

Η Κολομβία μελετά την εγκατάσταση πυροβόλου των 90mm (!) σε έκδοση του M1117

Ο Κολομβιανός Στρατός εξετάζει την περίπτωση εγκατάστασης του πύργου CSE 90LP της εταιρείας Cockerill στο θωρακισμένο όχημα Commando, το οποίο αποτελεί έκδοση του M1117.Πρόθεση...

Mi-8 ‘Hip’ στους ελληνικού ουρανούς – τα “νέα” πυροσβεστικά ελικόπτερα για την αντιπυρική περίοδο

Με ανάρτηση φωτογραφιών στο Facebook ο υποστράτηγος (Π.Σ.) Σπύρος Βαρσάμης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσίασε το "Ηρα" το ένα από...
- Advertisement -