Πρέπει το Ισραήλ να αναθεωρήσει την κινεζική παρουσία στο λιμάνι της Χάιφα;

2
2570
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 38
  •  
  •  

Η παραχώρηση της εμπορικής χρήσης του λιμανιού της Χάιφα σε κινεζικό όμιλο έχει οδηγήσει στην απόφαση μη ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ σε αυτό.

 

Το γεγονός είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την ισραηλινή κυβέρνηση, τονίζει στην “The Jerusalem Post” ο Ισραηλινός πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Jacob Nagel. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι ξένες επενδύσεις είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας του Ισραήλ, αλλά δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος της ασφάλειας της χώρας και της κύριας συμμάχου της, των ΗΠΑ.

 

Η κινεζική παρουσία στην Χάιφα είναι θέμα ταμπού για το Αμερικανικό Ναυτικό, που έχει πάψει την επίσκεψη πλοίων του σε αυτήν. Η Χάιφα δεν είναι το μόνο ισραηλινό λιμάνι που η Κίνα θέλει να εκμεταλλευτεί, και σειρά αναμένεται να πάρει το Ασντόντ. Κινεζικές εταιρείες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επίσης στις χερσαίες μεταφορές. Στην τελευταία περίπτωση, η ανάμειξη της Κίνας θα έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των καμερών και υλικών επικοινωνιών, που έχουν κομβικό ρόλο στην καθημερινή επιτήρηση. Τέλος, η Κίνα θέλει να αποκτήσει μια εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών.

 

Ο Nagel θεωρεί δύσκολο να κατανοηθεί γιατί η ισραηλινή κυβέρνηση παραχωρεί υποδομές σημαντικές για την κρατική ασφάλεια του Ισραήλ και πιστεύει ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να αναθεωρηθούν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 38
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Guest
chikichiki
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για όσους δεν ξέρουν το λιμάνι της Χάιφα αλλά και σε αυτό της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου είναι ταυτόχρονα οι κύριες ναυτικές βάσεις των πολεμικών στόλων τους , και πολιτικά λιμάνια.
Στο λιμάνι της Χάιφα τα πολεμικά πλοία είναι στην μία πλευρά του λιμανιού και τα εμπορικά είναι την άλλη ενώ στην Αλεξάνδρεια ένα εμπορικό πλοίο που μπαίνει στο λιμάνι περνάει ανάμεσα από πολεμικά πλοία για να πάει να δέσει στον προβλήτα.