Τρία ακόμη Chinook από αυτά που το ΓΕΣ προμηθεύεται από τα αμερικανικά αποθέματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες με πλοίο και ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη παρτίδα άλλων τριών ελικοπτέρων (που έχουν ήδη αξιοποιηθεί από το 4ο ΤΕΑΣ) είχαν φτάσει σε ελληνικό έδαφος τον περασμένο Νοέμβριο. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι μεθοδεύεται και η άσκηση της προαίρεσης για πέντε ακόμη ελικόπτερα (στην πραγματικότητα είναι μεταγενέστερη επέκταση του αρχικού αιτήματος).

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε φάση υπογραφής βρίσκεται η 5ης τροποποίηση της Σύμβασης Αγοράς των NH90 που θα ξεμπλοκάρει την παραλαβή των υπολοίπων 9 ελικοπτέρων του τύπου. Η σχετική απόφαση που εξουσιοδοτεί την ΓΔΑΕΕ υπογράφηκε στο τέλος Ιανουαρίου από τον ΥΠΕΘΑ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί στροφή 180 μοιρών -και μάλιστα σιωπηλά- της θέσης  που είχε πάρει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον Ιανουάριο του 2015 για διακοπή εκτέλεσης της σύμβασης και πλήρη επαναδιαπραγμάτευσή της κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή έκτοτε της παραλαβής ελικοπτέρων μετά το 11ο.

Το ερώτημα που γεννάται είναι το ποια θα είναι η συνέχεια καθώς οι πιστώσεις που υπήρχαν το 2015 για την συνέχιση των πληρωμών (προηγούντο ελαφρά των παραδόσεων) επιστράφηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και το 2016 δεν υπήρχαν νέες εγγραφές. Με τις περικοπές που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι άγνωστο εάν στον προϋπολογισμό υπάρχουν αρκετές πιστώσεις για την παραλαβή των υπολοίπων NH90, που είναι πρακτικά ετοιμοπαράδοτα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύσει και για πιστώσεις για την υπογραφή σύμβασης FOS (Follow On Support) που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2015 αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε εκκρεμότητα δεδομένης της κατάστασης με την βασική σύμβαση. Να υπενθυμίσουμε φυσικά και τα πειράματα επί χάρτου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ για πώληση των ελικοπτέρων που δεν είχαν παραδοθεί και την χρηματοδότηση της FOS με αυτό τον τρόπο (και τις τυχόν επιστροφές από το ανεκτέλεστο κομμάτι της σύμβασης).

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. αφου περασαν σχεδον δυο χρονια γυρισαμε στο αρχικο σεναριο!
  φοβερη διαπραγματευση!
  σαν αυτη για την οικονομια ενα πραγμα !!!
  παλι καλα που δεν ηρθαν τιποτα mil 8 να εχουμε να (κ)λεμε

 2. Τι έγινε ρε παιδιά; Κανένα σχόλιο εδώ; Εδώ γίνονται ιστορικές αλλαγές. Δεν συγκινείστε να γράψετε κάτι φίλοι αναγνώστες; Πήξαμε στο ελικόφτερο. Να μας πει ο ΥΠΑΜ πόσο πάει το FOS να βάλουμε ρεφενέ. Ή να βάλει ένα έκτακτο FOSόσημο στα κοψίδια αύριο, που είναι Τσικνοπέμπτη. Καλορίζικα και καλοτάξιδα πάντως.

  • Ελικόπτερα έχουμε δεκάδες, μαχητικά εκατοντάδες και άρματα χιλιάδες. Δυστυχώς έχουμε δυο προβληματάκια που τα κάνουν όλα αυτά άχρηστα. Πρώτον δεν υπάρχει η πολιτική θέληση να έχουμε πραγματικές Ένοπλες Δυνάμεις που θα μπορούσαν να επιβάλουν διεθνώς τα συμφέροντα της χώρας και δεύτερον, δεν έχουμε καμία απολύτως οικονομική δυνατότητα να διατηρήσουμε όλα αυτά τα υλικά σε χρήση (συντηρημένα, με πυρομαχικά, καύσιμα και εκπαιδευμένο προσωπικό). Αρα κάθε νέο υλικό που προστίθεται, συνήθως παίρνει τη θέση του στις μάντρες μαζί με τα υπόλοιπα που σαπίζουν από αχρηστία. Λίγο θλιβερή η αλήθεια, αλλά κάποτε πρέπει να λεχθεί.

  • 2000 άτομα διάβασαν, αλλά δεν πιστεύουν τίποτα σε πιθανή μάλιστα προεκλογική αβέβαια περίοδο.Εδώ ο άλλος λέει για F-35 στον Άραξο…Μπαλόνι που ξεφούσκωσε.

Comments are closed.