10.5 C
Athens
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100N

- Advertisement -

 

TRS-4D Rotator

Στα πρόσφατα άρθρα μας για την αναμενόμενη πρόταση ενίσχυσης του ΠΝ, διαπιστώσαμε μέσω των σχολιών μια έντονη ανησυχία των αναγνωστών μας, ανάμεσα σε όλες τις άλλες, για το υποψήφιο ραντάρ TRS-4D. Έτσι, σήμερα θα προχωρήσουμε όχι μόνο τόσο σε μια παρουσίαση του συστήματος, αλλά σε μια σύγκρισή του με άλλα ραντάρ, που επίσης εξοπλίζουν άλλες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Έτσι, το φέρνουμε αντιμέτωπο με το Artisan 997, ένα εξαιρετικό ραντάρ που εξοπλίζει τις βρετανικές φρεγάτες Type 23 (upgraded), Type 26 και Tamandare. Επίσης, το συγκρίνουμε με το Thales NS-100 (έκδοσή του εξοπλίζει την Type 31), καθώς και με το παλαιότερο SMART-S Mk2, το στάνταρ ραντάρ των περισσότερων φρεγατών ASW που υπηρετούν σήμερα, και κυρίως, του Τουρκικού Ναυτικού.

TRML-4D, η χερσαία έκδοση του ραντάρ TRS-4D

Αν οι φρεγάτες που θα ήθελε να αγοράσει το ΠΝ ήταν κυρίως ο αντιαεροπορικός αγώνας, τότε ίσως το TRS-4D να είναι οριακό. Σε ό,τι αφορά στον αγώνα AAW, απαιτείται ένα ισχυρότερο ραντάρ πολλαπλών ρόλων (MFR) με δυνατότητα υποστήριξης βολής SM-2MR και επαρκή αριθμό θυλάκων στον εκτοξευτή τόσο για βλήματα ESSM όσο και Standard. Από τη στιγμή όμως που το ΠΝ έκρινε πως πρωταρχικός στόχος είναι η αγορά φρεγατών πολλαπλού ρόλου, και πως η δυνατότητα AAW θα καλυφθεί από την Ενδιάμεση Λύση (που πρέπει να προσφέρουν οι ΗΠΑ), τότε ίσως είναι αρκετό και ένα ραντάρ χαμηλότερων επιδόσεων. Πόσο όμως “χαμηλές” επιδόσεις έχει το TRS-4D; Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να το συγκρίνουμε, με τα εμπορικά διαθέσιμα στοιχεία του, με το εξαιρετικό Artisan 997. Κι όχι μόνο. Βλέπουμε λοιπόν πως το TRS-4D έχει χαρακτηριστικά όμοια ή ανώτερα των ανταγωνιστών του. Ας δούμε λιγάκι έναν συγκριτικό πίνακα.

Ας γυρίσουμε όμως στο TRS-4D, που δείχνει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να το δούμε στο ΠΝ, είτε στις MMSC-HN, είτε στις ΜΕΚΟ200ΗΝ (μετά τον εκσυγχρονισμό), είτε και στα δυο πλοία. Τα πρώτα LCS του US Navy διαθέτουν το ραντάρ TRS-3D και από το πλοίο LCS17 και μετά, λαμβάνουν το TRS-4D, με το οποίο θα εφοδιαστούν και οι σαουδαραβικές MMSC. Το TRS-4D προσφέρεται τόσο σε διαμόρφωση σταθερής όσο και περιστρεφόμενης κεραίας, όπως εγκαθίσταται στα LCS και MMSC. Είναι ένα ραντάρ με στοιχειοκεραία ενεργής διάταξης φάσης (AESA) μέσης συχνότητας «C» (4-8 GHz, ζώνης «G» κατά NATO) και πλήρως ψηφιακό σύστημα 3D με ενσωματωμένη κεραία IFF, που χρησιμοποιεί module T/R νιτριδίου του γαλλίου (GaN). Στην έκδοση περιστρεφόμενης κεραίας εκτελεί ηλεκτρονική σάρωση σε ανύψωση με κάλυψη -2/+70 μοίρες και σε αζιμούθιο έναν συνδυασμό ηλεκτρονικής/μηχανικής σάρωσης με ρυθμούς 15/30 σ.α.λ. και κάλυψη 360 μοιρών.

Η Χιλή εκπαιδεύει προσωπικό στα συστήματα των αναβαθμισμένων Type 23

Το ραντάρ σχηματίζει πολλαπλές ψηφιακές δέσμες και μπορεί να διαχειρίζεται (3D) περισσότερα από 1000 ίχνη με ρυθμό ανανέωσης ίχνους 1,5 sec και εμβέλεια ιχνηλάτησης μεγαλύτερη των 14 km για βλήμα μικρού RCS και 100 km για ΑΦΝΣ. Παρέχει δυνατότητα εντοπισμού στόχου με ελάχιστο RCS 0,01 m2 και έχει εμβέλεια εντοπισμού να κυμαίνεται από 100 m έως 250 km. Στην έκδοση σταθερής κεραίας που χρησιμοποιείται στην κλάση F125 Baden-Wurttemberg του Γερμανικού Ναυτικού (τοποθετημένο σε δύο ιστούς, αν και παρέχεται η δυνατότητα να εγκατασταθεί σε έναν) εκτελεί ηλεκτρονική σάρωση σε ανύψωση με κάλυψη -2/+70 μοίρες για έρευνα και -2/+90 μοίρες για ιχνηλάτηση, ενώ σε αζιμούθιο παρέχεται ηλεκτρονική σάρωση με κάλυψη 360 μοιρών. Αναφέρεται ότι το TRS-4D έχει δυνατότητα έναρξης tracking σε μία σάρωση και υπάρχει ικανότητα «αφοσιωμένης» ιχνηλάτησης (dedicated tracking) με καταύγαση (cued track) για στόχους υψηλής προτεραιότητας.

Το Ισραήλ παρήγγειλε το ραντάρ ELM-2248 MF-STAR για τις Sa’ar 6

 

H ανάγκη για ραντάρ καθοδήγησης του πυροβόλου και των βλημάτων ESSM Block 1 παραμένει στην έκδοση Rotator, και για τη Σαουδική Αραβία η επιλογή είναι το CEROS 200. Πρόκειται για ραντάρ ελέγχου πυρός ζώνης συχνοτήτων «Ku» (16,5 GHz) με πομπό TWT μέγιστης ισχύος 1,5 Kw, που χρησιμοποιείται για πρόσκτηση στόχων προς χρήση από πυροβόλα και βλήματα SARH. Για τη δεύτερη περίπτωση απαιτείται η έκδοση του ραντάρ με συσκευή ελέγχου MCM (Missile Control Module) 9LV ESSM που παρέχει καταύγαση CWI ζώνης συχνοτήτων «X». Πρόκειται για ελαφρύ ραντάρ με βάρος που κυμαίνεται από 630-750 kg ανάλογα με την έκδοση (ελαφρά ή βασική). Το συγκρότημά του περιλαμβάνει κεραία διαμέτρου 1 m με δυνατότητα εγκατάστασης στον ίδιο ιστό κάμερας TV, IR 3ης γενιάς και αποστασιόμετρου λέιζερ, τo ραντάρ πτησης χαμηλά ιπτάμενων στόχων, όπως βλήματα sea skimming, χάρη στον αλγόριθμο CHASE που έχει αναπτύξει η εταιρεία. Η μέγιστη θεωρητική εμβέλεια υπερβαίνει τα 100 km.

Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πλοίου MMSC για τη Σαουδική Αραβία, που είχε προσφερθεί και στην Ελλάδα

Στην ανωτέρω διαμόρφωση (1 TRS-4D rotator μαζί με 2 FCR CEROS 200) παρέχεται δυνατότητα για έξι ταυτόχρονες εμπλοκές με δύο στην τερματική φάση εμπλοκής, όσοι και οι καταυγαστήρες του πλοίου. Σε κάθε περίπτωση, το TRS-4D βρίσκεται ανάμεσα στο κορυφαία ραντάρ για πλοία μεγέθους φρεγάτας πολλαπλών ρόλων, με υψηλή τεχνολογία (GaN). Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ραντάρ με το πλοίο, και τα προβλήματα που πολλοί πιστεύουν πως έχει ένα πλοίο. Συνεπώς, ας ξεχωρίσουμε το ραντάρ.

Επίσης, θα πούμε πως εξίσου εξαιρετικό είναι και το βρετανικό Artisan 997, που φέρουν οι βρετανικές Type 23 (αν φυσικά ενδιαφερθούμε για τα μεταχειρισμένα πλοία), ενώ είδαμε πως κάποιοι απέρριψαν το NS-110 στις βρετανικές Type 26 (NS-100 ουσιαστικά), ενώ αντίθετα είναι ένα πολύ καλό ραντάρ, με κορυφαία χαρακτηριστικά. Ας μην είμαστε μαξιμαλιστές, ειδικά για πράγματα και αποστολές που δεν ξέρουμε. Για μια ακόμη φορά, αν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά τις απόρρητες λεπτομέρειες κάθε ραντάρ, είναι το ίδιο το ΠΝ. Ας του επιτρέψουμε λοιπόν να ξέρει καλύτερα…

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

218 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
218 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
massey-ferguson-65

Τι λέτε και μονοι σας!!!!Το ΝS100 είναι το ανώτερο από όλα τα ραντάρ,!!!! ΚΟΡΥΦΉ!!!!Το Μονο ελατομα που έχουν είναι ότι έχουν μικρότερο χρόνο ζωής … αλλά ΚΟΡΥΦΉ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΌ!!!και μετά μου λέτε mmcs και κολοκυθάκια τούμπανο!!!!ΤΥPE 31 και ξερό ψωμί!!!!!

Digenis

Θα παρει σκαφος 5500 τ και θα βαλεις πανω ρανταρ NS 100 ενω χωραει της παναγιας τα ματια χωρίς καμιά επιβάρυνση στο σκαφος ? Ανωμαλία ειναι αυτό

GATA

Οτι αναγκες/χρηση/πορτοφολι εχει ο καθενας ….οι Type 26 θα φορανε Artisan

Digenis

Η αγγλικη ,οχι οι αλλες 2 καναδεζικη και Αυστραλιανη ,και οι αγγλοι βαζουν αυτο γιατι απο διπλα θα εχουν τα Type 45 .Οποτε NS 100 δεν ειναι για την δικια μας περίπτωση .Τελος οι Αγγλοι δεν θα εχουν πανω Sm2 μονο Camm απο ΑΑ .

christos_choris_a

Στις Type-23 ( που θα συνοδεύουν πιθανότατα τις Type-31 σαν αντισταθμηστικά ) θα έπρεπε να μπεί τουλάχιστον SeaFire-500. Ας αφήσουμε το NS-100 για τις Type-31 και τις Meko-200HN ( 8 κομμάτια ).

George

Αφού έχουν ήδη το Artisan. Είναι το δυνατό τους σημείο ιδίως στις GP που λογικά θα είναι αρχικά διαθέσιμες και που δεν έχουν το νέο σοναρ

christos_choris_a

Μιλάω όπως και ο Digenis για αναβάθμιση ενός πλοίου που έχει μεγάλες δυνατότητες λόγω εκτοπίσματος, το οποίο, άν επιλέξουμε τις Type-31 πιθανότατα να το πάρουμε τζάμπα, και αφού του τοποθετήσουμε σύγχρονο Βρετανικό σόναρ τροπίδας να του βάλουμε SeaFire-500 και ποντιζόμενο CAPTAS-4

harval

Δεν υπαρχει επίσημη πρόταση ώστε να ξερουμε κοστοι επισημα και τελικα. Δημοσιογραφικες προσεγγισεις εχουμε μονο και ….ας πουμε διαρροες.

ultorius

γεγονος, ns200 και ξερο ψωμι

Vk77

Και το ns100 ανεπαρκές είναι για φρεγάτα αντιαεροπορικού ρόλου.
Type 31-hn(δλδ iver) και ξερό ψωμί.

ShadowMan

Καλά το ότι υπάρχουν και χειρότερα δεν κάνει κάτι οτιδήποτε και καλύτερο…

MPAMPIS

…..τστστς δεν μιλαμε ετσι για το εθνικό μας ραντάρ……το εχουμε σε 11 πλοία μας…..αν θυμάμαι σε μια σύγκριση (καποτε) το mw-08 σε μικρές εμβελειες ειναι σχεδόν ισοδύναμο με το smart-S
(Το απλό οχι το mk2 αλλα ποσο να διαφέρει στην εμβέλεια του ram)…
Τελικα το θέμα ειναι τι χρειάζεσαι το καθε ραντάρ, να θυμίσω το (δικτυομενο) περιπολικο Holland με το εξαιρετικό sea master 400 (air warning radar) για να δίνει στοιχεία….στο oto 76mm…….

Vk77

Αντιαεροπορικού ρόλου η φράση κλειδί.
Εσείς οι ίδιοι στο άρθρο σας γράφετε ότι το trs 4d για φρεγάτα αντιαεροπορικού ρόλου ίσως είναι οριακό (sic για ακατάλληλο).

christos_choris_a

Μιλάμε για φρεγάτα πολλαπλού ρόλου με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, επομένως το NS-100 είναι ότι πρέπει ( και για τις αναβαθμισμένες Meko ). Τώρα βέβαια υπάρχει και ανάγκη για πλοίο αεράμυνας και καλή θα ήταν μια μεταχειρισμένη λύση μεγάλου εκτοπίσματος ( Type-23 ή Ticonderoga ) όπου η επένδυση στα ραντάρ και τους πυραύλους αέρος-αέρος θα είναι μεγαλύτερη.

harval

ΤΥPE 31 και ξερό ψωμί!!!!!. Ναι ,αλλα με NS200……και ξερα τα παντα.!!

alepapadop
x-m

“It is not clear yet what the HN is looking for in the new vessels….”

Ενδιαφέρον άρθρο.

Και μια γενικότερη παρατήρηση: Δεν πάνε στον πόλεμο τα ναυπηγεία , τα πλοία πάνε.

Iomar

Καλησπέρα,

Εάν θα πάμε σε λύση σταθερών κεραιών μια χαρά το βλέπω.

Υποπτεύομαι δε ότι ο συνδυασμός μονής κεραίας και δύο ραντάρ καταύγασης δεν θα είναι πολύ πιο φτηνός της σαφέστατα ανώτερης λύσης τεσσάρων σταθερών κεραιών.

Last edited 2 months ago by Iomar
flatspin

100km εμβέλεια για ΑΦΝΣ?
14km για μικρό ιχνος? Καλυπτει δε καλυπτει την εμβέλεια του RAM block2.

Συγνώμη αλλα πρόκειται περι ανέκδοτου και δεν εχει να κάνει καθολου με το αν ειναι AAW η οχι η φρεγάτα. Αυτές οι εμβέλειες αποκάλυψης θα ειναι ακομα χειρότερες οταν ο στόχος θα ειναι χαμηλης παρατηρησιμοτητας (βλεπε Stealth) ή θα δεχεται παρεμβολές.

Ξαφνικα θυμηθηκα εκεινο το προεκλογικο hashtag #erxetai_p….sa . Αυτό θα αναφωνησουν στο κέντρο μαχης του πλοιου πριν παει αυτανδρο.

Ας επικεντρωθουμε καλυτερα στα σωστικά μέσα που διαθέτει. Ειναι πιο κρισιμη πληροφορια για την επιβιωση του πληρώματoς.

Last edited 2 months ago by flatspin
ANDREW

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ ποια είναι η διαφορά κόστους rotator με 2 ceros και fixed έκδοση του trs 4d; Όλοι ελπίζουμε για την fixed έκδοση και όχι την rotator.

MPAMPIS

…….Ή sm-2 το γράψατε ετσι;σαφώς ετσι;
Ακόμη και στα 110km ετσι; Όσα του Αστέρ 30 σωστά;

MPAMPIS

Ούτε το SF 500 μπορεί να παρακάμψει τους νόμους της φυσικής….και για αυτό ισχύει η καμπυλότητα της γης αρα δύσχρηστα τα 500km των μπελ,….
Ευτυχώς θα εχουμε ασεπε, p3 HN, uav.

gdmast

Οι φ/γ έχουν και ελικόπτερα και κάποιες και uav, όπου πετούν αρκετά ψηλότερα και “βλέπεις” πολύ μακρύτερα. Επιπλέον υπάρχουν δορυφόροι, ΑΣΕΠΕ, ΑΦΝΣ κ.λπ.

CKfurious

Για δώστε κάνα reference για αυτό που γράφετε και περί των 6 εμπλοκών ταυτόχρονα
Please!!

Dimitris_jp

6 βληματα στον αερα για 2 στοχους καταλαβα εγω.

CKfurious

Το άρθρο γραφει για το #6 εμπλοκές με 2 στη τελική εμπλοκή#
Δεν είναι σωστά διατυπωμένο
 6 βλήματα στον αέρα με 2 στη τελική εμπλοκή θα έγγραφα
Όπως το AEGIS που υποστηρίζει περισσότερα βλήματα στον αέρα από τον αριθμό FCR/illuminators που έχει το πλοίο
Στα AB το AEGIS μπορεί να υποστηρίζει 9 βλήματα στον αέρα με 3 στη τελική εμπλοκή με illuminators

Για το TRS4D/COMBATSS21 αυτό δεν το έχω δει πουθενά αλλου γραμμένο

Επιπλέον εάν μιλάμε για τα ESSM BII με active radar τα παραπάνω δεν στέκουν αφού για τη τελική εμπλοκή το βλήμα μπορεί να κατευθύνεται μονο με το radar tou sε ακτίνα τα15-20 km max από τον στόχο
Χρειάζεται καθοδήγηση πριν από την ενεργοποίηση του radar tousτους

Απαράδεκτο να συζητάμε για περιστρεφόμενα για τα νέα πλοία
Για τις MEKO είναι  αποδεκτη λύση  

 

Renegade

Δε θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά οτι η fixed εκδοση δεν χρειάζεται κατευθυντήρες για την τερματική καθοδήγηση οπλων σε μεγαλη εμβέλεια.
H βασική παράμετρος για αυτό είναι η συχνότητα και όχι το ότι είναι fixed.
To ραντάρ παραμένει C-Band που σα συχνοτητα ίσως δεν του δίνει την απαραίτητη διακριτική ικανοτητα για τερματική καθοδήγηση ESSM και Standard.

Να θυμίσω οτι το Thales APAR που είναι σχεδιασμένο για να κατευθυνει ESSM και SM-2 είναι X-Band, αντίθετα άλλα fixed panel ραντάρ που λειτουργούν στην S συχνότητα είτε βασίζονται κατευθυντήρες (AN/SPY-1D – AN/SPG-62), είτε σε όπλα με ενεργή τερματική καθοδήγηση (Sea Fire 500 – Aster).

CKfurious

Σωστός! Με πρόλαβες
Για αυτό γραφει για το MCM 9LV (radar?
το οποιο ούτε αυτό το έχω δει σε άλλο reference

George_K

Κάποιοι μπερδεύονται και νομίζουν ότι τα 100 χλμ είναι η μεγαλύτερη απόσταση αποκάλυψης εναέριων στόχων. Τότε τα υπόλοιπα 150 χλμ τι εξυπηρετούν?
Όταν βλέπω στο site της Hensoldt οτι η απόσταση αποκάλυψης ΑΦΝΣ είναι >100 χλμ (για την περιστρεφόμενη έκδοση), τότε αυτομάτως η λογική μου λέει ότι θα είναι σε μικρό ύψος και οτι τα 100 χλμ είναι η μικρότερη δυνατή απόσταση. Γιατί? Γιατί αν ήταν σε μεγάλο ή μεσαίο ύψος τότε η απόσταση αποκάλυψης θα πλησίαζε τη μέγιστη εμβέλεια. Τόσο απλά.
Εδώ όμως υπάρχει και μια διαφορά (μεγάλη κατα τη γνώμη μου) σχετικά με την έκδοση fixed panel. Στο site της Hensoldt δίνει ελάχιστη απόσταση αποκάλυψης για το fixed panel >110 χλμ για μέγεθος μαχητικού αεροσκάφους, άρα σε πόση απόσταση βλέπει ένα μαχητικό αεροσκάφος η περιστρεφόμενη έκδοση? >70 ? >60 ?
Νομίζω οτι είναι μεγάλη η διαφορά για να την υποτιμήσει το ΠΝ.
Να θυμίσω οτι το C-130 έχει 80m2 RCS, ενώ το F-16C έχει 1,2 m2, …

Last edited 2 months ago by George_K
George_K

Με βάση τη συλλογιστική του σχολίου μου η ερώτηση αναφέρεται για μαχητικό αεροσκάφος που πετάει σε χαμηλό ύψος εκμεταλλευόμενο την καμπυλότητα της Γης.

Last edited 2 months ago by George_K
George_K

Ναι το γνωρίζω για τα AESA. Δεν έχει σχέση το RCS, από τέτοια απόσταση θα το δει οπωσδήποτε.

Lascaris

Σχετικά απλά μαθηματικά. Θεωρώντας ότι η κεραία του ραντάρ είναι σε ύψος 15m από την επιφάνεια της θάλασσας:

0m: 15.97 km
5m: 25.19 km
10m: 29 km
100m: 57.21 km
1000m: 146.39 km
10000m: 428.39 km

Τα 500 km χρειάζονται ύψος πτήσης γύρω στα 14 km. Τα 250 λίγο πάνω από 3.2

Για τους τεμπέληδες είναι έτοιμο εδώ:

https://www.translatorscafe.com/unit-converter/en-US/calculator/radar-horizon/

Yiorgos

Αγαπητέ συνονόματε,

Για το περιστρεφομενο ραντάρ οι επιδόσεις είναι οι εξεις:

Features

Instrumented range: 250 km
Azimuth coverage: 360° (rotating), 100° (fixed)
Target detection capability of 0.01 m² RCS
Capacity of 1000 targets
3D trackingTrack range performance:
fighter aircraft  > 100 km
small surface target > 14 km
Track update rate: < 1 s
MTTR: < 0.5 hrs

Σην ιστοσελίδα αναφέρεται για μαχητικό αεροσκάφος και όχι για ΑΦΝΣ.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

George_K

Καλημέρα αγαπητέ, έχεις δίκιο.
Εντούτοις σε αυτό το link:
https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf
λέει για maritime patrol aircraft, όπως το γράφει και η Πτήση στο άρθρο.
Φάσκει και αντιφάσκει η Hensoldt…
Τέλος πάντων, το μαχητικό θα το δει από τέτοια απόσταση σίγουρα (φορτωμένο με οπλισμό, λόγο αυξημένου RCS)

Yiorgos

Όντως έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους. Όμως η απόσταση που δίνουν είναι μεγαλύτερη από 100 km για το rotator και μεγαλύτερη από 110 Km για το Fixed. Σε χαμηλή πτηση υποθέτω.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Lascaris

Οπότε σε απλά μαθηματικά. Τυπικό μαχητικό υποθέτω ότι εννοούμε RCS 1.2 m2 αυτό συνήθως δίνεται για το F-16C

1.2 m2 : 110 km
1 m2 : 105 km
0.5 m2 : 88.4 km
0.1 m2 : 59.1 km
0.01 m2 : 33.2 km
0.005 m2: 27.9 km
0.0001 m2 : 10.5 km

Αν εννοούν τα 5m2 για τυπικό μαχητικό στα 110km

5 m2 : 110 km
1 m2 : 73.6 km
0.5 m2 : 61.9 km
0.1 m2 : 41.4 km
0.01 m2 : 23.3 km
0.005 m2: 19.6 km
0.0001 m2 : 7.4 km

Τα δύο τελευταία είναι το F-35 και το F-22 υποτίθεται τουλάχιστον…

George_K

Και φυσικά για RCS 1,2m2 μιλάμε για αεροσκάφος σε καθαρή διαμόρφωση, όχι οπλισμένο. Με οπλικό φορτίο θα το δει από μεγαλύτερη απόσταση.

CKfurious

Aμα δεις τα specs του κατασκευαστή :

https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf

To TRS4D βλέπει στόχο με RCS>0.01m2

Lascaris

Όπερ μεθερμηνευόμενον δεν θα δει μαχητικό stealth ποτέ. Ή σχεδόν ποτέ.

George

Δηλαδή το F-22 θα το δεις πρώτα με τα μάτια και μετά θα κοιτάξεις την οθόνη του ραντάρ που σε λίγο θα εμφανίσει την κουκίδα!

Animades

Το TRS-4D rotator έχει (όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένως) 100 + km εμβέλεια για στόχο μαχητικού (μεγέθους και rcs F16 ).

Last edited 2 months ago by Animades
MPAMPIS

Μαλλον ιχνηλατηση…..

George_K

Αυτή είναι η μικρότερη δυνατή απόσταση αποκάλυψης για το fixed panel
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/

Thankgod4thebomb

Τουλάχιστον δεν κάνατε την ιεροσυλία να βάλετε στη σύγκριση το Sea Fire 500…

Zaxos

Ουτε apart κ smart. L
Που. Φερουν όι δανοι,ολλανδοι γερμανοι

cep0

ο Ισραηλινό EL/M-2248 MF-STAR, γιατί δεν λαμβάνεται έστω, στα υπόψιν; ——
ο βασικός περιορισμός επιλογής του, βέβαια, θα ήταν η έλλειψη συμβατότητας και η ανάγκη πιστοποίησης (η οποία στοιχίζει, αλλά από την άλλη γιατί να συνεχίσεις να ασχολείσαι με τους διάφορους εσσμ, όταν μπορείς να έχεις μπαράκ er ή Γκάμπριελ αντί των Χαρπούν;) των διαφόρων οπλ. ευρ/νατοϊκών συστημάτων και η αποκλειστική χρήση αντίστοιχων Ισραηλινών οπλικών συστημάτων (όπως για παράδειγμα ο πύραυλος Ταμίρ), που δεν αποτελεί και μειονέκτημα, αφού η επιλογή τους θα έδινε λύσεις σε περίπλοκα πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα και ερωτήματα (“θα μας αποδευσμεύσουν τον SM2;” για παράδειγμα, “αλλά και ποιά έκδοση;”) ψευδαισθήσεις και απατηλές προσδοκίες μας
εξαιρετικό το συγκριτικό –

Last edited 2 months ago by cep0
Steve

Νομίζω οι περισσότεροι θεωρούν και τα 4 μη ικανοποιητικά για όποιο νέο πλοίο κι να έρθει…
Οι διαφορές με το smart s mk2 που χρησιμοποιούν οι γείτονες είναι μηδαμινές.
TRS4D – Maritime patrol aircraft: > 100 km
https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf

Θα προτιμούσαμε κάτι πιο FutureProof ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει όπλα που θα έρθουν στο μέλλον που σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερες εμβέλειες… Το να πας σε εξοπλιστικό τόσων δίς κα να τσιγκουνευτείς στο ραντάρ είναι τραγικό.
Τέλος χωρίς να έχουμε αναφορές για τα υπόλοιπα το USN δεν είναι ευχαριστημένο από συνεργασία TRS4D και RAM εναντίων Antiship Cruise Missles και ζητά να μπεί το SeaRam με ότι σημαίνει αυτό…

Last edited 2 months ago by Steve
gdmast

Το ΠΝ, ζητά ΕΠΙΜΟΝΑ 20 χρόνια τώρα πλοία α/α. Το “Από τη στιγμή όμως που το ΠΝ έκρινε πως πρωταρχικός στόχος είναι η αγορά φρεγατών πολλαπλού ρόλου…“.
ΔΕΝ είναι πρωταρχικός στόχος του ΠΝ. Για ΑΛΛΟΥΣ είναι πρωταρχικός στόχος οι ΜΜΣΨ και το ΠΝ καπελώθηκε. Για να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή.
To NS100, είναι 4D ραντάρ αέρος και με IFF mode 5 και S. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο από τα παραπάνω προς σύγκριση.
Το όλο θέμα ΚΑΙ με τα ραντάρ είναι πως ότι ΚΑΙ ΝΑ ΈΡΘΕΙ, αναγκαστικά θα συγκρίνεται με ότι έχει η δεν έχει η Bel. Και η διαφορά στο ραντάρ είναι ΧΑΩΔΗΣ του παρόντος με του SF.
Θα το γράψω για 1000η φορά. Υστερούμε σε αριθμούς από τους δίπλα. ΟΤΙ δεν θα κάνει τη διαφορά, απλά ΔΕΝ κάνει για εμάς. ΤΟΣΟ απλά. Κατά τη γνώμη μου βέβαια.
Από εκεί και πέρα, σε σύγκριση με αυτά τα ραντάρ που έχουμε τώρα, το συγκεκριμένο είναι καλό. ΑΛΛΑ, είναι δύσκολο να βρεις και πιο μέτρια από τα δικά μας σε σοβαρά ναυτικά.

Mageiras

Κουίζ: Τι θα πάει στον πάτο σε μια επίθεση κορεσμού με 8-10 άτμακα…Ένα MMSC με 546 essm ή μια Belharra με 16 Aster…

zap

546 ESSM; Απο τα λιγα που ξερω, φρεγατα με 136.5 κελια εκτοξευσης δεν υπαρχει.

harval

1000% η Belharra. Και δεν χρειαζονται τοσοι essm. Αρκουν 64. Αλλα όχι σε MMSC ελπιζω. -ουτε σε Μπελαρα……

Antonis_Loukas

Το NS-100 είναι ‘οικογένεια’ radar. Το NS-110, είναι η έκδοση με 10 transmitter modules και είναι αυτή που μας απασχολεί(μάλλον αυτή θα φορεθεί και στα Type-31). Θεωρητικά, το NS-200, πρέπει να έχει 20 modules, ενώ αν υπάρχει εκδοχή με 15, αυτή θα πρέπει να ονομάζεται NS-150. Για μικρότερα σκάφη, υπάρχει το NS-106/104 και το NS-50. Το Artisan, δεν είναι ακριβώς AESA, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό. Στο συγκριτικό, απουσιάζει η οικογένεια radar της SAAB που έχει εξαιρετικές επιλογές και στο πιο γενικών καθηκόντων επίπεδο και σε πιο ικανές λύσεις. Επίσης, αν θέλουμε επιδόσεις, τότε πρέπει να κοιτάξουμε σταθερές εκδόσεις radar όπου εκτός της μεγαλύτερης εμβέλειας, έχουν ικανότητα περισσότερων εμπλοκών χωρίς καταυγαστήρες.

Last edited 2 months ago by Antonis_Loukas
Antonis_Loukas

Μα αυτό που λέω, είναι ότι δεν υπάρχει NS-100 ως αυτούσιο radar, αλλά ‘οικογένεια’ NS-100/γενική ονομασία, με εκδόσεις με συγκεκριμένο αριθμό transmitter modules(ανέφερα μεταξύ άλλων το NS-104, αλλά έκανα λάθος, είναι NS-103). Δεν ‘θάβω’ το NS-110. Απεναντίας, το θεωρώ το καλύτερο της κλάσης του. Αυτό που αμφισβητώ, είναι ότι οι ανάγκες του ΠΝ, καλύπτονται από τέτοιας κατηγορίας radar.

massey-ferguson-65

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα του προτεινόμενου σχεδιασμού είναι η ταχύτητα πλεύσης. Θα είναι 10 κόμβοι για να φτάσει το πλοίο στα 5.000nm!!!!!!TO ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΩ…..!!!!!!
Θα έχει καλό ραντάρ???ΟΧΙ!!!!!!!!
Θα έχει σόναρ γαστρας????ΟΧΙ!!!!!!
Θα έχει αντοχή σε χτυπήματά από πυραύλους????ΟΧΙ!!!!!!!
Θα έχει μια ικανοποιητική ποσότητα SM2 ή ΑSTER 30??????OXI!!!!!κάτι λιγοστούς ssm2 για τσιμα τσιμα ικανοποίησης της ελάχιστης τοπικης αεραμοινας το 2020!!!!!!
Θα έχει ταχύτητα και μεγάλη αυτονομία????ΟΧΙ!!!!!
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα του προτεινόμενου σχεδιασμού είναι η ταχύτητα πλεύσης. Θα είναι 10 κόμβοι για να φτάσει το πλοίο στα 5.000nm!!!!!!!!!!!!!
Θα έχει μια ΣΥΝΧΡΟΝΗ σουητα ηλεκτρονικού πολέμου?????ΟΧΙ!!!!!!!!
Θα έχει όπλο 125mm????OXI!!!!!!!
Θα μπορεί να κάνει τουλάχιστον επακουμβηση στην ιστατη ανάγκη στις κόντρες και στα τσαλιμνια των τουρκικών καπετάνιων ????? ΌΧΙ!!!!!!!
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΑΣ ΣΤΑ 14 ΧΙΛΙΌΜΕΤΡΑ?????ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΑ ΜΑΡΑΜΙΤΡΟ!!!!!!ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΎΡΑΥΛΟ??????ΣΤΑ 14 χιλιόμετρα ρίχνεις με κανονη των 75 mm!!!!!!ΟΧΙ ΜΕ ΠΥΡΑΎΛΟΥΣ!!!!!!!!!!ΒΡΕ ΕΣΕΊΣ ΚΑΤΙ ΠΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΤΉΣΗ!!!! ΑΛΛΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΧΑΖΌΣ ΕΓΏ!!!!!ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΥΦΛΏΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ !!!!!!!

Iomar

Ελπίζω να μην το πάρετε στραβά, αλλά το να βάζετε τόσα πολλά θαυμαστικά, λατινικά σημεία στίξης, και κεφαλαία κάθε τρεις προτάσεις δεν κάνει ελκυστικό το κείμενό σας, όσο σημαντικά και αν θεωρείτε ότι είναι αυτά που γράφετε.

Προσωπικά, με κουράζουν και με απωθούν σε σημείο που σταματάω να διαβάζω μετά την πρώτη γραμμή κεφαλαίων.

Jolly_Roger

@ massey-ferguson-65,

Θα συμφωνήσω με τα σχόλια και την ευγενική παραίνεση / συμβουλή του συντρόφου Iomar σχετικά με την χρήση κεφαλαίων, θαυμαστικών κλπ

Εάν όμως έχει κολλήσει το CapsLock ή έχει πέσει καφές στο πληκτρολόγιο (άνθρωποι είμαστε βρε αδερφέ, συμβαίνουν αυτά), φιλικά προτείνω ΑΥΤΟ με μόλις €4,99 EUR – και το φέρνουν και στο σπίτι. Στιβαρή κατασκευή, να το χτυπάς στο πάτωμα και να μην σπάει! Κι αν κάποια στιγμή χαλάσει (που δεν!), το βάζεις στον πάγκο της κουζίνας ως επιφάνεια κοπής για να κόβεις το ψωμί. Επιπλέον, στα €7,99 EUR αγοράζεις ΑΥΤΟ που έχει και λαμπάκια και ταιριάζει και σε Χριστουγεννιάτικο mood…

…βέβαια, τα ανωτέρω πληκτρολόγια δεν κάνουν αυτόματο ορθογραφικό / συντακτικό έλεγχο & διορθώσεις, αλλά για προϊόν των 5 EUR, ε ας μην είμαστε και πλεονέκτες!

comment image

Last edited 2 months ago by Jolly_Roger
ShadowMan

Συγνώμη αλλά έχω μπερδέψει τα νούμερα ή γενικά δεν εχω καταλάβει τιποτα.

ΠΤΗΣΗ γράφετε οτι εντοπιζει αεροσκάφος ΑΦΝΣ στα 100χλμ (απαράδεκτο για ελλάδα, ασχετα με τους SM2 ενα ραντάρ φρεγάτας θα δίνει εικόνα και για άλλους λόγους) αλλά γράφετε επίσης οτι εντοπίζει στοχους 0,01 (δεν καταλαβαίνω στα πόσα χλμ) και οτι εχει εμβέλεια απο 100 εως 250 χλμ…. τελικά τι εντοπίζει στα 250χλμ αν το τεράστιο ΑΦΝΣ το βλέπει στα μολις 100χλμ? τον διαστημικό σταθμό εαν πάει να πέσει στη θάλασσα?
Μπορειτε να το κανετε λιγο πιο σαφές για ολους μας λεγοντάς μας (αν εχετε τα δεδομένα βεβαια) με απλά λογια, ποσα χλμ για ΑΦΝΣ πόσα για μαχητικό και πόσα για πύραυλο (απο αυτούς που έχει η Τουρκία)? Θα βοηθουσε πολύ εμας τους λίγους (απο οτι βλέπω στα σχόλια) που δεν έχουμε ειδικές γνώσεις.
Ευχαριστώ απο τώρα οποίον με διαφωτίσει.

ShadowMan

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Για μαχητικό σε λογικό ύψος έχετε υπόψιν εμβέλεια?

Vas

ΠΤΗΣΗ επιμένεις να λες για ΑΦΝΣ, αλλά το επίσημο σάιτ τους μιλάει για ιχνηλάτιση μαχητικού στα 110 χλμ και όχι ΑΦΝΣ, και στα 110χλμ που αναφέρετε δεν είναι σε μικρό ύψος, συνήθως σε μεσαία-μεγάλα ύψη αναφέρονται.

George_K

Μας τα μπερδεύει η Hensoldt, εδώ γράφει για ΑΦΝΣ.
https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf

p270

Αναμενω για άλλο ένα βράδυ Κυριακής μάχη κατά τον αμερικάνικων πλοών και οτι εξοπλισμο και αν έχουν
δεν θα προλάβω να διαβάσω σήμερα όλα τα μυνηματα αλλα θα ειναι ενα ενδιαφέρων βράδυ

ZAFMAN

Νόμιζα ότι διαβάσαμε κάποιο συγκριτικό των ραντάρ της δεκαετίας των 90s ? 
Διότι αγαπητοί το ΠΝ ήδη έχει επιλέξει μόνο του το ραντάρ που ήθελε και είναι το SF500. 
Το ΠΝ θέλει αεράμυνα περιοχής με δυνατότητα εντοπισμού ~500Km και αποκάλυψης /εγκλωβισμού στόχων στα +200χλμ.
γιατί δεν κάνετε και ένα συγκριτικό με αυτό που ήθελε το ΠΝ, και αυτού που του φορτώνουν αναγκαστικά!?
εμείς θα πάρουμε Playmobil ship και θα τα πληρώσουμε για Álvaro de Bazán.

GK21

“Από τη στιγμή όμως που το ΠΝ έκρινε πως πρωταρχικός στόχος είναι η αγορά φρεγατών πολλαπλού ρόλου, και πως η δυνατότητα AAW θα καλυφθεί από την Ενδιάμεση Λύση (που πρέπει να προσφέρουν οι ΗΠΑ), τότε ίσως είναι αρκετό και ένα ραντάρ χαμηλότερων επιδόσεων”

ΕΡΩΤΗΣΗ:Σε περιπτωση που οι αμερικανοι δεν δωσουν αυτο που υπονοειται(ΑΒ,ΤΙCO) τοτε τι κανουμε???Δινουμε 4δις για να εχουμε ενα μετριο πλοιο,οχι πολλαπλου ρολου οπως λετε,αλλα πολλαπλων αδυναμιων και προβληματων???Και με τις αποστολες αεραμυνας περιοχης τι θα κανει το Π.Ν.???Το σταυρο του???Θα το ρισκαρει,οπως ειχε πει και ενα αλλο “σαινι”???Θα παραγγειλει αλλα πλοια με AAW δυνατοτητες???Υπαρχουν χρηματα για κατι τετοιο???

Αν υπαρχουν παρασκηνιακες διαβεβαιωσεις απο ΗΠΑ μερια πως κατι θα ξηγηθει ο μπαρμπα-Μπαιντεν,παει καλα.Αλλιως μιλαμε για σχεδιασμο της πλακας απο ολους τους εμπλεκομενους,κυβερνηση και πολεμικο ναυτικο.

Υ.Γ. Εχω διαβασει ενα σκασμο αρθρα της ΠΤΗΣΗΣ(και οχι μονο)με θεμα την αποκτηση νεων φρεγατων απο το Π.Ν.Ειχα μεινει με την εντυπωση πως αυτο που εψαχνε το Π.Ν. εδω και χρονια,ειναι ενα πλοιο με δυνατοτητα αεραμυνας περιοχης,γιατι αυτη ακριβως η δυνατοτητα ηταν που του ελειπε.Ποτε εγινε αυτη η στροφη που λεει η ΠΤΗΣΗ και απο εκει που ψαχναμε για πλοια με πανισχυρα ρανταρ και μεγαλο αποθεμα αντιεροπορικων πυραυλων,πηγαμε στη φρεγατα”πολλαπλου ρολου”,ουτε που το πηρα χαμπαρι.

gdmast

ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ τα α/α πλοία ΚΑΤΩ από την ΟΜΠΡΕΛΑ των οποίων θα επιχειρούν οι S ή οι φ/γ που θα αντικαταστήσουν τις S. ΑΠΛΑ πράγματα. Α/Α από ΗΠΑ? Για να δούμε.

gdmast

Όπως για να κάνεις χερσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να ελέγχεις τον αέρα, αλλιώς κάηκες, έτσι και στη θάλασσα, αν δεν ελέγχεις τον αέρα (και με τα α/φ δεν μπορείς να έχεις 24ωρη παρουσία παντού), έχεις απλά ένα ΠΝ ….κάμπριο και έτσι εκτεθειμένο. Δεν γίνεται να ανατραπεί η λογική, ούτε βασικές αρχές στρατηγικής. Ακόμα και εάν στο ΠΝ, έχουν τρελαθεί, ε δεν θα τρελάνουν και όλους εμάς τους υπόλοιπους.

gdmast

Κάποιοι ξέρετε, μπορεί να ξέρουμε και επιπλέον να έχουμε και συγγενείς υψηλά ιστάμενους βαθμοφόρους.
Για να μην το πάω και παραπέρα. Ότι δηλαδή τα σύγχρονα πλοία α/α εκτελούν ΑΨΟΓΑ ΚΑΙ τα καθήκοντα των πλοίων γ/κ (τα οποία στο μόνο που μπορούν να υπερτερούν είναι το 127αρι αντί του 76 που συνήθως έχουν τα α/α).

Vk77

Κοιτάξτε το τυράκι το έχουμε καταλάβει όλοι ότι είναι οι ΑΒ και όντως αν έρθουν οι περισσότεροι αναγνώστες είμαστε πρόθυμοι να πιούμε το πικρό ποτηριο των mmsc. Αν δεν έρθουν ΑΒ πείτε μας με το χέρι στην καρδιά θεωρείται τις mmsc την καλύτερη επιλογή η υπάρχουν άλλες καλυτερες.?

Vk77

Υπεκφυγατε να απαντήσετε στην ερώτηση αλλά πάμε παρακάτω.
Ο σχεδιασμός του ΠΝ άρα είναι ΑΒ για ΑΑ ρόλο και mmsc με τορπίλες+vl asroc+ romeo καβάλα σε ανθυποβρυχιακό ρόλο?

zolotasnew

ου μην πούμε σε another century.

x-m

Κακώς σας πονάει. Ήταν απλώς μια λάθος πληροφορία…….Άλλωστε κατά βάθος όλοι ξέρουμε πως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μας δώσουν τίποτα που να κάνει τη διαφορά. Από την άλλη, εμείς είμαστε ευχαριστημένοι και με πολύ λιγότερα απ’αυτό.

George

hint:Σε τέτοιες προβλέψεις δεν βάζουμε έτος!

massey-ferguson-65

Με τι βρε για πειτε μας?????τα Arleigh Burke που δεν πρόκειται να αποσειρθουν ούτε το 2030?????Τα δε Ticonderoga έχουν την ίδια ηλικία με τις δικές τις S…άσε που έχουν οργώσει όλους τους ωκαιανους!!!!ΕΑΝ ΟΙ S σιγολιωνουν…. φανταστείτε τα Ticonderoga τι έχουν….για να τα αποσερνει το USN ,ένα πολεμικό ναυτικό που θέλει να αυξήσει τις οροφές ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ!!!πόσο μάλλον λογαριάζεται χωρίς το πορτοφόλι τοι πολεμικού ναυτικού…ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΉΣΕΙ???Ο αϊ-βασιλης μάλλον!!!!

Digenis

Με ESSMb2 υπαρχει αναγκη ιδιας διαμορφωσης με TRS Περιστρεφόμενο και CEROS ?

Digenis

Η επιδοσεις σε αυτη την περιπτωση ειναι παλι 6 και σε τελικη φαση 2 αναλογα τους καταυγαστηρες ?

Digenis

Βαλτε το στο Tο Do να γινει ενα αρθο να αποκτησουμε αποψη γιατι σφαζομαστε με τον ESSMb2 ποσους τελικα μπορει να σηκωσει και να στειλει η MMSC . Ο ενεργος ερευνητης ειναι το θεμα ,μπανει στην αρχη της πτησης μπαινει στο τελος και γινετε 1 ενδιαμεσο uplink ?

CKfurious

pitbull and maddog
googlare!!

Vas

ΠΤΗΣΗ πραγματικά έχετε μια εκνευριστική εμμονή να θεωρείται επειδή μίλησε ο πρωθυπουργός για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, άρα δεν χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ραντάρ ούτε και βλήμα αεράμυνας μακράς εμβέλειας.
Το ότι μιλάμε για πολλαπλών ρόλων, δεν σημαίνει ότι το ΠΝ δεν θέλει να έχει και δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, εξάλλου τα περισσότερα νέα σκάφη σήμερα πολλαπλών ρόλων θεωρούνται, δλδ η Ιταλική FREMMA ASW άσχετα που θεωρείται ως ASW πολλαπλών ρόλων δεν είναι; Αφού και ASTER-30 έχει, και φοβερές ανθυποβρυχιακές ικανότητες έχει και 127αρια και 76χιλ πυροβόλα με Vulcano και και…
Η FDI ακόμα και στην ελληνική έκδοση, αλλά για να σας κάνω την χάρη πες γαλλική έκδοση πολλαπλών ρόλων δεν είναι; Αλλά παρόλα αυτά έχει ένα πανίσχυρο ραντάρ που κάνει το TRS-4D να κλαίει, μπορεί να πάρει ASTER-30, έχει εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές και αντιπλοικές ικανότητες. Ομοίως και η ΜΕΚΟ Α200. Η ακόμα να πούμε και για την ρωσική(δεν λέω ότι παίζει στις επιλογές απλά πληροφοριακά) A.Gorshkov κλάση πολλαπλών ρόλων είναι αλλά δείτε τι αισθητήρες, ραντάρ και όπλα φέρει, πατάει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σχεδίαση σε αυτό το μέγεθος.
Ας τελειώσει λοιπόν αυτό το παραμύθι ότι επειδή ζητάμε πολλαπλών ρόλων θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα μέτριο ραντάρ και ESSM μόνο. Ζητάμε πολλαπλών ρόλων που να τα κάνει λίγο-πολύ καλά όλα, και μέσα σε αυτό είναι και ικανότητα αεράμυνας περιοχής.

Vas

Απάντηση όμως δεν δώσατε, πάλι το αποφύγατε.
Επίσης από το ύφος του άρθρου αυτού φαίνεται ότι θεωρείται την επιλογή της MMSC δεδομένη.
Ερώτηση, αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν την AAW λύση που θέλουμε, δλδ αν δεν δώσουν A.Burke ή Tico, αν και οι τελευταίες θα μας γονατίσουν οικονομικά στην συντήρηση, αν λοιπόν ξαναλέω δεν δώσουν καμία από τις δύο και προτείνουν LCS ως ενδιάμεση λύση, εσείς το δέχεστε; Δηλαδή να το πω αλλιώς, θα συνεχίσετε να θεωρείται την MMSC ως καλή επιλογή αν μας δίνουν LCS ως ενδιάμεση λύση, μια ειλικρινή απάντηση θέλω.

Last edited 2 months ago by Vas
Vas

Την έκανα την ερώτηση, διαβάστε την δεύτερη παράγραφο στο προηγούμενο μήνυμα μου.

Vas

Αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν την AAW λύση που θέλουμε, δλδ αν δεν δώσουν A.Burke ή Tico, αν και οι τελευταίες θα μας γονατίσουν οικονομικά στην συντήρηση, αν λοιπόν ξαναλέω δεν δώσουν καμία από τις δύο και προτείνουν LCS ως ενδιάμεση λύση, εσείς το δέχεστε; Δηλαδή να το πω αλλιώς, θα συνεχίσετε να θεωρείται την MMSC ως καλή επιλογή αν μας δίνουν LCS ως ενδιάμεση λύση, μια ειλικρινή απάντηση θέλω.

Vas

Κατανοώ αυτό που λέτε και συμφωνώ ότι είναι στην κρίση του ΠΝ η απόφαση αλλά αποφύγατε έξυπνα να απαντήσετε εσείς τι θα θέλατε.

Να σας το κάνω πιο εύκολο, εγώ είμαι πολέμιος των MMSC, το λέω ξεκάθαρα ότι είναι μια αποτυχημένη κλάση, δεν κάνει για τις ανάγκες μας, το USN μπορεί να έχει την πολυτέλεια να τις έχει για μικρές και μεσαίας έντασης περιοχές αλλά έχει και άλλα 90 A.B./Tico για τις δύσκολες δουλειές και συνεχίζουν να ναυπηγούν με αμείωτο ρυθμό A.B., συν βέβαια τις νέες FFG(X).
Εμείς δεν έχουν πολυτέλειες να δώσουμε 4+ δις για μετριότατα σκάφη να επιχειρούν σε μία από τις πιο επικίνδυνες και κορεσμένες με σκάφη περιοχές του πλανήτη με τόσα προβλήματα που κυριολεκτικά τα κράζει όλος ο αμυντικός τύπος(δεν γίνεται να είναι όλοι βαλτοί).
ΑΛΛΑ, αλλά ξαναλέω ακόμα και γω ο σφοδρά πολέμιος της MMSC θα πω αυτό, αν γίνει μια όσο γίνεται(για τα δεδομένα αυτού του φτωχού σκαριού) διαμόρφωση σωστή, όσο πιο κοντά στις ανάγκες του ΠΝ και σε συνδυασμό με τις A.Burke πχ θα ήμουν ικανοποιημένος. Το ξαναλέω, με μια σωστή όσο γίνεται έκδοση της MMSC στις ανάγκες του ΠΝ και A.Burke θα το δεχόμουν προσωπικά σαν Βασίλης την αμερικάνικη πρόταση φρεγατών, δεν λέω ότι έχει κάποια σημασία η γνώμη μου στο ΠΝ, απλά εκφράζω την προσωπική μου άποψη.

Εσείς, εσείς την προσωπική σας άποψη και μόνο, αντρίκια πείτε, αν δεν δώσουν A.Burke, ούτε καν την πανάκριβη(και στα τελευταία της ζωή τους) Tico αλλά προσφέρουν μόνο LCS ως ενδιάμεση λύση, εσύ σαν Κώστας, Νίκος, Παναγιώτης κλπ θα δεχόσουν την επιλογή της MMSC, θα δεχόσουν την αμερικάνικη πρόταση;

Το ξέρω σας έχω ζαλίσει και συγνώμη, γίνομαι ενοχλητικός και γω τώρα, αλλά θέλω την προσωπική σας γνώμη και όχι κάτι αόριστο που μου είπατε πιο πάνω.

zap

4 από τα νεωτέρα LCS (ακομα και με τα οπλα των S) ΔΕΝ καλυπτουν τις ΑΑ αναγκες που υποτιθεται θα καλυπτε η ενδιαμεση λυση συν του γεγονοτος οτι δεν εχουν το ιδιο μηκος και κατα συνεπεια εκτοπισμα με τις υποτιθεμενες MMSC αρα δεν κανουν και για να εκπληρωσουν καθηκοντα φρεγατας. Επισης οι S με ολα τα χρονακια τους εχουν δυνατοτητες ανθυποβρυχιακες, οι 4 υποτιθεμενες LCS θα φερουν το ASW πακετο; Εκτιμω οτι θα ειναι δυσκολο αυτο περαν του οτι το ASW πακετο τους δεν ειναι και τιποτα to write home about…
Με όλον το σεβασμό δεν το βλέπω και πολύ καλό το deal.

Scalp_eg

Πτηση freedom και mmsc μπορουν να εχουν απο 2 οργανικα ε/π
MH-60R/S-70B? To ΠΝ επιθυμει κατι τετοιο?

Scalp_eg

Some highlights from the
@LockheedMartin
‘s MMSC Greece Media Update: 1. They can tailor the ship to meet #HellenicNavy‘s requirements 2. Highly reconfigurable platform 3. EW suite: up to SEWIP or any other suite in the market 4. Up to two MH60s depending on the configuration 1/2

Απο το tweet του naval analyses που ηταν μαζι σας στην παρουσιαση της ΛΜ.

To λεει ξεκαθαρα πως μπορει να διαμορφωθει (το υποστεγο μαλλον) για να εχει 2 πληρως επιχειρησιακα MH60s.
Το θεμα ειναι τεραστιας σημασιας.
Καλα τα drones (MQ8) αλλα εδω μιλαμε για μια τεραστια δυνατοτητα που το ΠΝ πρεπει να την εξετασει πολυ σοβαρα να εχει 2πλα E/Π σε καθε mmsc.
Υποψιαζομαι οτι και η option των 4+3 MH60s. εχει να κανει με αυτο

Jimmy2

Παντως σε αλλο αρθρο, επειδη εκανα ακριβως την ιδια ερωτηση, για ενδιαμεση λυση 2 lCS freedom ο συντακτης μου απαντησε οτι δικιο εχω και δεν ειναι καλο ντιλ! Αλλα οτι δεν υπαρχει περιπτωση -λεει- να γινει ετσι και να μην ανησυχουμε, υπονοοντας οτι θα ερθουν οντως AAW πλοια

Vas

Δεχτή η άποψη σας, αλλά διαφωνώ 100%, από εκεί που λέγαμε για πλοία με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής στα νέα σκάφη ή έστω στην ενδιάμεση λύση όπως έτσι λέγατε, τώρα εσείς θα δεχόσασταν έστω και αν είναι οι τελευταίες LCS πλοία που δεν έχουν καν ESSM, μόνο ένα RAM, σε τι διαφέρουν δλδ από μια S.Vita, μέχρι και οι S που θα αντικαταστήσουν καλύτερη αεράμυνα έχουν με τα NSSM.
Όχι και πάλι όχι. Μόνο με A.Burke.

massey-ferguson-65

Δεν μας τα λέτε καλά … προτιμάτε να αποσειρθουν οι αξιοπρεπεστατες s που στραπατσαραν την τουρκική meko και ΠΡΩΤΙΜΑΤΕ τα αλουμινόχαρτα lcs????? ΠΡΟΤΙΜΌΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝΕΙ ΜΕ ΦΡΕΓΆΤΕΣ S και με 2 δις να καθήσει και να τις αναβαθμησει μέχρι εκεί που δεν περει άλλο!!!!!!!ΦΡΕΓΆΤΕΣ S μέχρι να δύσει ο ήλιος από την ανατολή!!!!!!

Mtsak

Παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνώ με την άποψη σας για ενδιάμεση λύση LCS, θέλω να συγχαρώ τον συντάκτη για τον ζωντανό διάλογο που έκανε με τους φίλους συμφορουμίτες. Εύχομαι να γίνεται πολύ πιο τακτικά γιατί εμπλουτίζεται το ίδιο το άρθρο.

George

Οι LCS as is είναι ευθέως ανταγωνιστικές με τις MILGEM.
Λογικά υπάρχουν αποσστολές ενός ΠΝ για τις οποίες κάνουν
Σε κάθε περίπτωση δεν το επεκτείνεται το μελλοντικό άρθρο στο πως ανανεώνουμε το στόλο μας με μεταχειρισμένες LCS Freedom? (ίσως το USN να ακούσει το Forbes)
Με Harpoon, 76άρια από S και ESSM σε τμήμα από το (τεράστιο) υπόστεγο του ε/π?
-10.5% το 2020 η κακομοίρα η Οικονομία μας….
Φοβάμαι ότι όπου και να καταλήξει το ΠΝ δύσκολα θα επικρατήσει στη ναυμαχία με τον Σταικούρα!

harval

Η αεραμυνα περιοχης ειναι μυθος για την Ελλαδα. Ικανα πλοια να φτασουν Κυπρο και Καστελοριζο χρειαζομαστε.Γρηγορα. Απλά.
Φανταστειτε ενα πλοιο ,οποιο θελετε, με 32 Aster 30 ,32 Aster 15 και ρανταρ το SF500 λιγο εξω απο Κυπρο. Με τους S-400 να σαρωνουν σχεδον μεχρι Κρητη. Απο απεναντι σηκωνονται 20 f-16 σε 5 τετραδες με 2 αντιπλοικους εκαστο, την ιδια δε στιγμη πετανε στον αερα 36 τουρκικοι αντιπλοικοι απο Πλοια και Τουρκικα παράλια. Και το super πλοιο μας τα ριχνει ολα. Σουπερ Ολα.Μπραβο μας.Και μετα ,γρηγορα -γρηγορα γυριζει στην Σουδα να ξαναφορτωσει τους Aster (αν υπαρχουν αλλοι) και το RAM.Μπραβο την σώσαμε την Κυπρο. Τι ??? Το πλοιο ειναι φοβερο???? βεβαια ειναι. Στοιχισε μονο 1,5 δις ανα μοναδα.Ευκολα μπορουμε να εχουμε 9 απο αυτα να τα στέλνουμε ανα 3 ωστε να μην ξεμενουν ποτε.
Κυριοι μας τους φαγανε ολους τους Aster 30 και ας τους ρίξαμε απο πολυ πιο μακρια.Αεραμυνα περιοχης χρειαζεται οταν εκτελεις επιχειρησεις ναυτικες, αποβατικες και απο αερος συνδιαστικά.Ενα τετοιο πλοιο το χρειαζεσαι να συνοδεύσει 3 φρεγατες πολλαπλου με ικανη Α/Α σημειου,3 ΤΠΚ, 5 Αρματαγωγα,2 κλαση Σαμος.Απο πανω να πεταει ενα Erieye και 2 P-3.
θα κανουμε τετοια επιχειρηση? Αν εχετε τετοιες πληροφοριες τοτε ναι χρειαζομαστε 2 τετοια πλοια το λιγοτερο.
Για το Καστελοριζο ουτε συζητηση. Το πλοιο εκει θα χρειαζοταν 264 Aster 30 και 6 RAM.
Τι χρειαζομαστε λοιπόν. ??? Τροπο να καταστρέψουμε τους S-400 και μετα η εξαιρετικη ΠΑ να παρεχει καταπληκτικη Α/Α ομπρελα ειτε σε Καστελοριζο ειτε σε Κυπρο. Μηπως αν αντι 2 τετοιων πλοιων να περναμε 2 πολλαπλης χρησης με 750 εκαστο και με τα 2 Χ 750 = 1,5 δις που θα περίσσευε να βρίσκαμε τροπο να διαλύσουμε τα S-400.?
Μακρια απο εμενα τα MMSC ,αλλα προκειμενου να εχω 2 Μπελαρες με κοστος 3 δις προτιμώ 6 Type 31 32-64 Camm εκαστο και ενα Ram.Αν πλησιασεις τον γείτονα θα συνειδητοποιησεις οτι εχει ατελειωτους αντιπλοικους,ημι βαλλιστικους,βαλλιστικους,δεκαδες κορβετες και ΤΠΚ για σκοτωμα και εκατονταδες F-16 . Τα βληματα που θα εκτοξεύσει θα καλύψουν τον ηλιο.
Λεω εγω τωρα…ειναι και βραδυ…εχω και για συντροφια καλο ουισκι…μπορει και να κανω λαθος.

Last edited 2 months ago by harval
NNNN

Μακάρι να βάζαμε AN/SPY-6V3 η APAR θα κάναμε το πρόβλημα μας και θα είχαμε ομοιοτυπια σε περίπτωση που περνάμε αργότερα FFG(x)

Polaris

Αφου θα παρουμε που θα παρουμε τις MMSC γιατι δεν βαζει κανενα SPY-7 η LM αφου αυτη τα φτιαχνει. Καλα πλακα κανω, εχω απογοητευτει πλεον και δεν μπορω να κανω κατι αλλο με αυτο το πλοιο. Διαβασα και το αρθρο του Defence News και με επιασε καταθληψη. Ουσιαστικα λενε οτι δεν ξερουμε τι θελουμε και οι επιλογες ειναι πολιτικες. Φανταστειτε πως μας βλεπουν τα αλλα κρατη και εταιριες. Παντως τα παραπανω ρανταρ ειναι παρομοια και μαλλον ειναι για κορβετες, οχι για καινουργιες φρεγατες (αν και η MMSC δεν ειναι φρεγατα).

evaggelos

ωραιο αρθρο που δειχνει οτι δεν ειναι για πεταμα. Τωρα το ζητημα ειναι fixed vs rotator?

gdmast

Το fixed είναι σχεδιασμένο για 120ο κάθε πλευρά, ώστε εάν πληγεί κάποια, να συνεχίσει η κάλυψη των 360ο. Το rotator, εάν πληγεί, χαιρετίσματα. 90 ή το πολύ 180ο και μέχρι εκεί. Και πιθανότατα να μην μπορεί και να γυρίζει, οπότε μπορεί να μπλοκάρει προς το βορά, ενώ εσύ πηγαίνεις π.χ. για το ναύσταθμο που βρίσκεται στο νότο.

Vk77

Αφού με τέτοιο ραντάρ δεν αξίζει τον κόπο να βάλουν sm2, δεδομένο δεν είναι ότι θα μπουν essm.

Polaris

Το πλοιο ομως αντεχει εξτρα MK41, και μετα μαλλον θελουμε αλλο ρανταρ, που θα παει το κοστος;

evaggelos

ωραια αναμονη για νεο αρθρο και περισσοτερες λεπτομεριες

chriskri

Ισχύει οτι τα rotator σε αυτά τα μεγέθη σκαφών έχουν ένα πλεονέκτημα, μιας και λόγω μικρότερου βάρους μπορούν να τοποθετηθούν ψηλότερα?

Mirage

OXI

Mirage

τενκιου σερς 🙂

Stavrogin1

“το ΠΝ έκρινε πως πρωταρχικός στόχος είναι η αγορά φρεγατών πολλαπλού ρόλου, και πως η δυνατότητα AAW θα καλυφθεί από την Ενδιάμεση Λύση (που π ρ έ π ε ι να προσφέρουν οι ΗΠΑ)”
Χοντρικα λέτε ότι με την προυποθεση ότι θα μας παρασχεθουν tiko ή ΑΒ η αγορά των mmcs ειναι εντος των σχεδιασμων του ΠΝ. Η “προϋπόθεση” όμως, εξ ορισμού, προηγείται της αγοράς. Συνεπως μονο εφόσον εξασφαλιστεί περαν αμφιβολιας η επιθυμητη ΑΑW ενδιάμεση λύση μπορούμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια των MMCS (εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί και η αξιοπιστία του σκάφους). Προς το παρόν ένα “πρέπει” δεν εξασφαλίζει τίποτα.

Stavrogin1

Ειναι εντελώς ανώριμο να βασιστούμε σε υποσχέσεις και αμφιβάλω βαθύτατα ότι μπορούν να μας παράσχουν δεσμεύσεις. Εφοσον η παροχη μεταχειρισμένων Tiko-AB περνά από πολλά κλιμάκια της αμερικάνικης διοίκησης δεν υπάρχει άλλος τροπος απο την αποκτηση της ενδιαμεσης λυσης πριν την αγορα των mmcs. Συνεπως επειδη αυτη η λυση (των 10 σκαφων με 5δις) ενέχει τεράστιες καθυστερήσεις, εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί αδύνατη.

Steve

Εκτός από ΑΒ και Tico υπάρχουν άλλα πλοία αεράμυνας περιοχής των ΗΠΑ?

Stavrogin1

Μακαρι

NickKoliopoulos

Αγαπητή Πτήση

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μια πιθανή εμβέλεια ανίχνευσης στόχου χαμηλού rcs <0.01 m2 (πχ F-35) με σοβαρές ικανότητες παρεμβολής από το ραντάρ TRS-4D?

LaserGuide

4 meko upgrd
4 mssc

και λογικά εχουν στο μυαλό τους για ffgx για αεράμυνα περιοχής, τα οποια μεχρι να ερθουν θα βολευτούμε με τα ενδιάμεσης λυσης που ελπίζουμε να ειναι κατι οντως AAW
απο τη στιγμή που 10+ χρονια ξεβρακωθήκαμε μόνοι μας
προσπαθούν με τα οποια μεσα διαθέτουμε …..οικονομικά να φτιάξουμε κατι καλο
θα υπάρχει λογικά αυτός ο σχεδιασμός
όλοι θα θέλαμε μπελαρα ελληνικ και 4 ακομα και 6 αλλα λεφτά γιοκ

και να μη ξεχναμε τα τόσα δωρα που μας εχουν κανει με πολυ μικρο κοστος
τι να κανουμε ? θα πάρουμε mmsc αφου για να να παιρναμε τα δωρα που μας εδωσαν θα επρεπε να ειχαμε δαπανήσει 10-15 δισ
κιοβα,σινουκ,1117 που θα ερθουν και ποσα ξεχναω

Opt1musPr1me

Προφανως εχεις ξεχασει οτι εχουν 4 με 5 βασης στην Ελλαδα χωρις να εχουν δωσει τσακιστη δεκαρα.

Yiorgos

Αγαπητέ Opt1musPr1me Opt1musPr1me

και γιαυτό φταίει η Αμερική ή η Ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε τέτοια συμφωνία?

Από ότι ξέρω, κάθε κράτος κοιτάει τα δικά του συμφέροντα. Δεν φταίει η Αμερική εάν η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως μια εξαρτημένη χώρα (για να μην πω μια άλλη λέξη) χωρίς σπονδυλική στήλη που πάντα κλαψουριζει για το Διεθνές Δίκαιο και ζητά την προστασία της Αμερικής και της ξεδοντιαρας ΕΕ, ενώ έχει τα μέσα, ακόμα και τώρα, να στείλει την Τουρκία στον αγύριστο.

Αλλά τι, θα κάνουμε πόλεμο για ξερονησια και για τα ψάρια τού Αιγαίου? Όχι βέβαια για τα ψάρια, γιατί τα έχουμε ρημάξει, αλλά για τα €200-300+ Δις στο υπέδαφος, Ναι! Αλλιώς ας το κλείσουμε το μαγαζί.

Συγνώμη αλλά είναι καιρός να κοιτάξει η Ελληνική πολιτική ελίτ και ο Ελληνικός λαός τον εαυτό τούς στον καθρέφτη. Εάν μετά την αυτοκριτική μας νομίζουμε ότι όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν είναι καλά, τοτε ας χαμογελασουμε και πάμε παρακάτω. Εάν όμως νομίζουμε ότι τα έχουμε κάνει χάλια, ας ρίξουμε μια μούντζα στον εαυτό μας, και ας σκεφτούμε τι πρέπει να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Στο τέλος της γραφής, και ή Ελλάδα φταίει για εκεί που έχει φτάσει.

Εάν πάμε πίσω 40 χρόνια κάποιος άλλος είχε κάνει μια συμφωνία για τις βάσεις. Πήρε, έστω και 36 F4 συν της άλλης, και έδωσε. Άλλοι είπαν για ξεπούλημα και άλλοι για εθνική υπερηφάνεια. Για την τωρινή συμφωνία τι πρέπει να πούμε?

Φιλικά πάντα,

Γιώργος

Mageiras

Δυστυχώς με κάθε άρθρο που διαβάζω όλο και πείθομαι ότι είτε το ΠΝ δεν έχει ιδέα τι του γίνεται είτε το θέμα της νέας φρεγάτας το εχει αναλάβει πολιτικός που δεν έχει την παραμικρή ιδέα…
Το ραντάρ αυτό (στην περιστρεφομενη τουλάχιστον έκδοση) δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις λεγόμενες saturation attacks που υποτίθεται ότι πλέον ειναι βασικό χαρακτηριστικό του νέου δόγματος (γελαστε ελευθερα) του ΠΝ μετά την ακύρωση του AAW ρόλου…
Βέβαια ουτε το σταθερών διατάξεων ραντάρ είμαι σίγουρος αν κάνει για τον ρόλο λόγω της πολυ μικρής εμβέλειας αποκάλυψης απειλών μικρου ίχνους.

dk137

Συγνώμη, σε μια δημοκρατία οι πολίτες δεν μπορούν να κρίνουν/σχολιάσουν τα τεκταινόμενα του κράτους?

Το ΠΝ επί 2 χρόνια συζητούσε για φρεγάτα με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής, μια ωραία μέρα ο κ Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόκτηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Υπάρχει κάπου αποτυπωμένη με βάση επιχειρησιακά κριτήρια αυτή η αλλαγή προσανατολισμού? Προφανώς η απόφαση του ΑΝΣ που θέτει ως προτεραίτητα τα ναυπηγία δεν νοείται σε καμία περίπτωση ως επιχειρησιακό κριτήριο. Απλά είναι η απαραίτητη επικύρωση της πολιτικής απόφασης.

Mageiras

Επι 2 μόνο? Βάλε κι άλλα…

Mageiras

Όταν το ΠΝ είχε ως προτεραιότητα το AAW και πρωτακούστηκε η FDI όλοι λέγαμε ότι με 16 μόλις Aster το πλοίο δεν ήταν AAW προσβάλλαμε το ΠΝ? Απόδειξη το πως διαμόρφωσε τελικά το ΠΝ το πλοίο μάλλον όχι…
Όταν λέμε ότι σε saturation attacks ένα πλοίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τέτοιο ραντάρ προσβάλλουμε το ΠΝ ή προσβάλλεται η νοημοσύνη μας?
Σε κάθε περίπτωση άφησα και το ενδεχόμενο να εμπλέκεται πολιτικός…

x-m

Ποια είναι προσβολή προς το Π.Ν.: μερικά άστοχα σχόλια ή π.χ. το γεγονός ότι έχει αφεθεί με 40χρονες φρεγάτες στα όρια τους , χωρίς σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια του τόσα χρόνια και ότι έσκασε μέχρι να παραλάβει τις SV; Άλλοι προσβάλουν κατά συρροή το Π.Ν. (και όχι μόνο) και όχι όσοι εκφράζουν ανήμποροι την αγωνία τους έστω και με υπερβολικό τρόπο κάποιες φορές.

chriskri

Στην σύγκριση θα μπορούσε να μπει και το Giraffe 4A

GATA

και το kronos 3d , ALPHA . Αυτη ειναι η “παρεα”. To SMART-S mk2 ειναι εκτος παρεας βεβαια , για αλλο λογο μπηκε στην συγκριση . Τα κορυφαια rotator AN/SPY-6(V)2 / SAMPSON καλα κανανε και δεν μπηκανε , θα ειχαμε εγκεφαλικα

Tasos96

Πολύ καλή ανάλυση, βοηθάει να έχουμε μια γενική εικόνα για τα περιστρεφόμενα ρανταρ εκεί έξω. Δύο απορίες μόνο:
1) Για το TRS-4D λέτε ανίχνευση πυραύλου στα 14km (ενώ λέει στόχο επιφανείας που λογικά εννοεί για κάποιο RHIB), μήπως έχετε κάνει κάποιο λάθος, ειδικά όταν στον πίνακα του άρθου αναφέρει 50km για πύραυλο το παλαιότερο SMART-S mk2? Εδώ αναφέρει ότι ανίχνευση πυραύλου ισούτε με τον ορίζοντα του ραντάρ (που πρέπει να είναι μια τιμή τουλάχιστον το 2πλάσιο από ότι λέτε).
https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf
Γενικά πάντως αν η ανίχνευση μαχητικού σε μεσαία ύψη είναι στα 100Km είναι αρκετά καλό ραντάρ. Αν είναι για πολύ μεγάλα ύψη τότε δεν είναι και τόσο καλό.
2) Επίσης αναφέρετε: “παρέχεται δυνατότητα για έξι ταυτόχρονες εμπλοκές με δύο στην τερματική φάση εμπλοκής, όσοι και οι καταυγαστήρες του πλοίου
ενώ στον πίνακα πάλι γράφει ότι το TRS έχει 4 κανάλια πυροβολικού, μήπως εννοείτε 4 ταυτόχρονες εμπλοκές με δύο στην τερματική φάση?

Υ.Γ Μήπως γνωρίζουμε διαφορά τιμής της Fixed έκδοσης από την rotator?

GATA

Στην ανωτέρω διαμόρφωση (1 TRS-4D rotator μαζί με 2 FCR CEROS 200) παρέχεται δυνατότητα για έξι ταυτόχρονες εμπλοκές με δύο στην τερματική φάση εμπλοκής, όσοι και οι καταυγαστήρες του πλοίου.

@ ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Οι μεθοδοι καθοδηγησης που υποστηριζονται για ESSM ειναι homing all the way , delayed illumination και launch on track ?

Last edited 2 months ago by GATA
GATA

Σωστα , στην δευτερη μεθοδο ισχυουν τα παραπανω , αλλα μπορουν να υποστηριχτουν ολες οι μεθοδοι αναλογα με την περισταση/αναγκη/εφοσον χρειαστει?

Mean_Machine

Γιατί δεν βάζετε και το Sea Fire 500 των FDI (Belhara) στην σύγκριση; Πτήση λυπάμαι αλλά αισθάνομαι ότι έχετε χάσει την αντικειμενικότητα σας.

evaggelos

περα απο τα δυο γνωστα πλοια αντε κ τα 4 περυ τι αλλο θα μπορουσαν να μας δωσουν οι αμερικανοι?

massey-ferguson-65

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε σταθερής και ούτε κατά διάνοια περιστρεφόμενο ραντάρ…. σωστά…και μην μου πείτε τώρα είναι ποιο ακριβή….γιατί τότε θα σας πω ότι στα 4,5 δις ο στόλος μπορεί να αντικατασταθεί πλήρος ένα πρωί ένα πλοίο…..ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ…ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΙΤΕΡΑ….ΕΑΝ ΕΠΙΛΟΓΕΙ ΟΠΟΙΑΔΕΙΠΟΤΑΙ ΠΡΩΤΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΟΥΜΗΝΕΝΙΩΝ ΨΑΡΟΚΆΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΆΝΩΝ……

My_name_is_Nobody

Mια μικρή παρατήρηση για την απόσταση εντοπισμού στόχων επιφανείας.
Οι θεωρητικές εμβέλειες μπορεί να είναι όσες θέλουν οι πραγματικές όμως δεν μπορούν να υπερβούν τους περιορισμούς που θέτει η πραγματικότητα, εν προκειμένω η καμπυλότητα της γης.
Έτσι για ένα ραντάρ που βρίσκεται 20 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η μέγιστη απόσταση που μπορεί να εντοπίσει αντικείμενο στην επιφάνεια της είναι περιπου18kmcomment image
Αν τώρα ο στόχος μας έχει κάποιο ύψος πχ η υπερκατασκευή ενός πλοίου ύψους 25 μέτρων , τότε η μέγιστη απόσταση εντοπισμού του είναι τα 40kmcomment image.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ιπτάμενους στόχους.
Ένα αεροσκάφος που πλησιάζει στα 30 από την επιφάνεια της θάλασσας θα εντοπιστεί στα 42km ενώ αν πετά στα 100 θα εντοπιστεί στα 60.

Berserker

Πολύ σωστά τα νούμερα αλλά εδώ δεν θα συνεισφέρει το VSR-700 ή το MQ-8 με το RDR-1700 (AN/ZPY-4(V)1); Μιλάμε για σύγχρονο ναυτικό πόλεμο, όχι για (ένδοξες!) κουτουλιές S vs. MEKO!

Bridger

Πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία με τους αισθητήρες τοποθετημένους σε ιστό ικανού ύψους έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στις εμβέλειες εντοπισμού, ακόμη και για το ίδιο ραντάρ. Eδώ θυμήθηκα το σχόλιο ενός αμερικανού για τις LCS στο twiter: “Every time I see a picture of this ship, I’m looking for the mast!”.

CKfurious

Τι είσαστε εσείς ορε
Το άνοιξα το 22.30 βραδυ και έχει 120 μηνύματα
Το lockdown φταίει?
Πάλι ξενύχτi!!

Ian_

Θεωρώ απαράδεκτο εν έτη 2020 το ΠΝ να καταλήξει σε περιστρεφόμενο ραντάρ!

akritas

Γιατί δεν το συγκρίνατε με Sea Giraffe 4A Fixed Face της SAAB, με εμβέλεια 400 χιλιομέτρων ή το Thales SMART-L EWC με εμβέλεια 400 χλμ ή το Thales SEA FIRE 500 το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων;
Υπάρχουν πολύ καλύτερα ραντάρ από αυτά του άρθρου.

akritas

Ναι, το είδα μετά,. θα περιμένω το επόμενο άρθρο σας.

265

Αν μπορείτε προσθέστε και το sea giraffe 4A στη σύγκριση.
Είναι σημαντικό το ραντάρ να έχει καλές επιδόσεις σε περιβάλλον με πολλές ανακλάσεις (ειδικά στο Αιγαίο) αλλά και έντονου Η/Π. Τι δυνατότητες ηλεκτρονικής επίθεσης έχει το καθένα; Υπάρχουν ραντάρ, πραγματικά LPI, όπως το scout mk3. Αυτά συνλειτουργούν με τα κύρια ραντάρ. Γνωρίζετε αν το scout mk3 ή άλλο αντίστοιχο μπορεί να ανιχνεύσει στόχους sea skimming ή κατευθνόμενες ρουκέτες και να δώσει στόχο στα ciws για πυρά;

Tasos

δεν ξέρω πόσα σχόλια από εμάς τους σχολιαστές θα γράψει το τελικό κοντέρ, αλλά ήδη έχει τις περισσότερες απαντήσεις από την ΠΤΗΣΗ από οποιοδήποτε άλλο άρθρο της….

Thanos74

Απο την ωρα που η [email protected] ειναι ακομα στο παιχνιδι γιατι στο συγκτιτικο δεν βαζουμε και το Sea Fire;

PerifanosEllinas

Γιατι πολυ απλα δεν συγκρινονται,ολοι ξερουμε οτι το SF ειναι ενα απο τα κορυφαια

Bridger

Θα ήθελα να δω στη σύγκριση και τα NS200 και SAAB A4 (στην περιστρεφόμενη έκδοση εν προκειμένω). Ειδικά το 2ο έχει επιπλέον ενδιαφέρον καθότι προσφερόταν δυνητικά (εναλλακτικά στο SG-AMB) και στο πολύ οικονομικό πακέτο της SAAB για τις ΜΕΚΟ 200.
Πάντως, μία μπάλα του τέννις έχει επιφάνεια 0,0035m2<<0,01m2. Η επίδοση του Artisan στον εντοπισμό εξαιρετικά stealth (και μάλιστα υπερηχητικών) στόχων είναι άκρως εντυπωσιακή. Σίγουρα ανώτερη του TRS4d, αν και για τα άλλα ραντάρ δεν είναι τόσο σαφές. Αν το κύριο κριτήριο είναι η ικανότητα άμυνας του πλοίου σε επίθεση κορεσμού, η παραπάνω διαφορά έχει σημασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μελλοντικά βλήματα θα βαίνουν συνεχώς ταχύτερα και stealthier.
Τέλος, πράγματι το NS110 είναι αξιολογότατο αλλά η χαμηλή τιμή της Τype-31 νομίζω ότι αφήνει περιθώριο για ακόμη καλύτερη επιλογή.

Last edited 2 months ago by Bridger
Vassilis13

Σημερα σας βγαζω το καπελο, παρα την κριτική που εχω ασκήσει κ εγω για τις mmsc κ τα ενθουσιώδεις αρθρα σας, γτ εχετε @@ κ απαντήσατε σε καθε ερώτηση οσο κ περίεργη να ητανε.

Τα mmsc μπορώ να καταπιώ μονάχα με ΑΒ κ σωστο εξοπλισμό. Ολοι εμεις οι αναγνώστες σας δεν έχουμε πρόβλημα με την ΛΜ, απλα το mmsc δεν το θεωρούμε αξιόπιστο σε σκηνικό, προβληματικό οτι αφορά τα μηχανικά μτου, αδύναμο στο να εντοπίσει υποβρυχια 214 κ λίγο σε οτι αφορά τον ηλεκτρονικο πόλεμο.
Επίσης με σμ2 κανει την ζημιά. Απλα εχω μπερδευτεί ομολογώ, αν χρειάζεται αλλο ρανταρ

CKfurious

googlaro και δεν βρίσκω τίποτα σχετικό με το MCM 9LV που γράφετε
Το μονο που βγάζει είναι το 9lv που είναι cms της SAAB! 
Ούτε και το site ths HENSOLDT δίνει κάποια πληροφορία για το MCM 9LV 
Μπορεί να δώσετε reference α για αυτά που γράφετε?

Το TRS4D αξιοπρεπές είναι@ πλοίο τύπου κορβέτας,off shore περιπολικού

Εμείς έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις από το radar του κυριου πολεμικού πλοίου του στόλου

εξού και η γκρίνια

CKfurious

Θα ρωτήσω τον μικρό ήρωα να σας πω!!

Τα references /MCM 9LV περιμένω!!

ultorius

Και στο SF500 να μη παμε εγω θα ηθελα να ειχαμε την επομενη κατηγορια ρανταρ απο αυτη που αναφερουμε, με NS200 και ολους τους ανταγωνιστες του

Arionas

Πολύ ωραία ανάλυση,σας ευχαριστούμε για την πολύ ωραία ενημέρωση σε θέματα που δεν κατέχουμε.. Σίγουρα υπάρχει το πρώτο ράφι και τα υπόλοιπα.. Το μόνο που ξέρω και δεν βλέπω ανάλυση και είναι και ο μοναδικός λόγος που δεν συμφωνώ με τα πλοία αυτά που πραγματικά τα χρειαζόμαστε άλλα είναι για το Αιγαίο ΜΟΝΟ και όχι για μεσόγειο… Ενα άρθρο πάνω σε αυτό να με διαψεύσει θα ήθελα αν κάνω λάθος.. Αν μαζί με αυτά έρθουν +2 tico η 4 τότε ναι θα βγάλω το καπέλο στο ΠΝ στο θέμα εξοπλισμός.. Καλό βράδυ

Mavi70

Το radar είναι μια χαρά για την δουλεία που είναι προορισμένο να κάνει. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Από εκεί και πέρα από αυτό που καταλαβαίνω εγώ και από τα σχόλια και από τις απάντησης της Πτήσης είναι ότι αλλάξαμε στρατηγική και από AA φρεγάτες πήγαμε σε πολλαπλών ρόλων. Το σχέδιο από ότι καταλαβαίνω και με την ενδιάμεση λύση είναι η αντικατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων φρεγατών S με καινούργια πλοία(καινούργια και μεταχειρισμένα). Ξέρουμε τουλάχιστον ποιος είναι αριθμός των μεταχειρισμένων που μπορεί να διατεθεί??Ή είναι κάτi που περιμένουμε να μας το απαντήσουν από USA? Δηλαδή θα μπορούσαν να είναι και 4 LCS?

SAAB

Α) Αν δεν απαλλαγούμε από τις MMSC ότι εξοπλισμό και να φέρουν θα επισκιάζεται από το ακατάλληλο σκαρί. Ας κλείσουμε από την LM την διαμόρφωση και ας πάμε σε άλλο σκαρί. Είναι ανάγκη να κονομίσουν με το ζόρι οι Ιταλοί; Άλλοι επένδυσαν λάθος και δεν πρέπει να δεχθούμε να ρεφάρουν εις βάρος μας.

Β) Εάν ο κόσμος δεν απαλλαγεί από τις Ιταλικές κατασκευές, γιατί και οι FFG(x) Ιταλική είναι:
1) Όσοι ανησυχούμε δεν θα ηρεμήσουμε με τίποτα.
2) Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βρουν ποτέ αξιόλογη φρεγάτα.
3) Οι εταιρείες θα ψάχνουν χρήματα να ρεφάρουν την χασούρα και θα πιέζουν αφόρητα πολιτικούς, πελάτες και ότι βρουν μπροστά τους.

Γ) Οι Ιταλοί μπορεί να έχωσαν χρήμα στις ΗΠΑ για να προωθήσουν προ:ϊόντα τους αλλά αυτό δεν μας αφορά.

Δ) Διαβάζω συνεχώς ότι το ΠΝ αποφασίζει. Κορο:ϊδευόμαστε μεταξύ μας μου φαίνεται. Είχε βουίξει ο κόσμος εδώ και μια δεκαετία, ότι ψάχνουμε για φρεγάτες αεράμυνας με δυνατότητα στρατηγικής κρούσης. Δύο χρόνια διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για να μετατρέψουμε τις Belharra σε Α/Α και έρχεται μια ωραία πρωία ο πρωθυπουργός και τα γειώνει όλα. Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων θα πάρουμε, δηλώνει στην Θεσσαλονίκη. Εάν οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων ήταν αίτημα του ΠΝ απ’ την αρχή τι συζητούσαμε επί δύο χρόνια με τους Γάλλους; Για ένα επιπλέον phalanx ή goalkeeper; Άιντε πάλι απ’ την αρχή να κάνουμε τώρα τα MMSC φρεγάτες Α/Α. Άλλα 2 χρόνια και μετά θα μας πουν ότι φτιάξανε extension μοντέλο ειδικά για εσάς. Πιο ακριβό κοκ. Για πράγματα που είναι μετρημένα κουκιά κάτι συμβαίνει όταν τραβάνε σε χρόνο.
Μάλλον συνεχίζουμε να το ρισκάρουμε με διαφορετικό τρόπο. Κορο:ϊδεύοντας τον κόσμο.

PanPan

Ικανοποιητικές επιδόσεις για πλοία έως
600 – 700 mil max. Για πλοία του 1 δις θα ήταν προτιμότερο κάτι καλύτερο.

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση,

Ορισμένες διευκρίνησης. Από την ιστοσελίδα της Hensoldt για το TRS-4D έχουμε:

https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-rotator/

Features

Instrumented range: 250 km
Azimuth coverage: 360° (rotating), 100° (fixed)
Target detection capability of 0.01 m² RCS
Capacity of 1000 targets
3D trackingTrack range performance:
fighter aircraft > 100 km
small surface target > 14 km
Track update rate: 1s
MTTR: 0.5hrs
Παρακολούθηση μαχητικού αεροσκάφους >100 km
Μικρός στόχος επιφανείας >14km.
Surface target = στόχος επιφανειας = μικρό πλοίο και όχι βλήμα μικρού RCS.

Η ακτίνα εντοπισμού μαχητικού αεροσκάφους είναι μεγαλύτερη από 100km για το περιστρεφομενο ραντάρ και πάνω από 110km για το σταθερό.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Last edited 2 months ago by Yiorgos
Yiorgos

Στο παρελθόν το SPY-1F είχε προταθεί για το SCS και για το MMSC, αν και στο τέλος λόγο κόστους πήγε στο ΤRS-4D.

Ελπίζω ότι το ΠΝ να έχει κοιτάξει εάν συμφέρει να βάλουν το SPY-1F.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Freedom-class_littoral_combat_ship

The SPY-1F maintains the power and advanced capabilities of the AEGIS system found on guided-missile cruisers and destroyers, but its size has been scaled back to fit on smaller ships. Spain’s F-100 program was the first application of the SPY-1F AEGIS system for frigates, which are smaller than the large guided-missile cruisers and destroyers that were previusly the only vessels with AEGIS systems. By virtue of its size, SPY-1D is a more powerful radar and, consequently, has increased range, but both the SPY-1D and the SPY1-F have air defense and ship self-defense capabilities. The SPY-1F, on the other hand, has not been designed to provide TBMD capability through software and hardware modifications.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

adpanos

Η MMSC είναι απλά ανέκδοτο για φρεγάτες.

Υπάρχει κύριοι σταθερή διάταξη Sonar στο πλοίο ώστε να επιτηρεί 24ωρες, 365 ημέρες το χρόνο ;

Θα ταξιδεύει το πλοίο με ταχύτητα ψαροτρατας για να έχει ενεργό και ριγμένο το ποντιζομενο σόναρ ή θα κάνουν οι ναυτικοί τον σταυρό τους να φτάσουν στον προορισμό τους χωρίς να τους πετύχει ένα από τα πολλά τουρκικά υποβρύχια?

Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα και η Baynounah κορβετουλα, πιο πολλές πιθανότητες έχει στον τομέα αυτό.

Το ραντάρ , μετριότητα.

Το πλοίο αναξιόπιστο monohull….

Και βαφτίζουμε το ψάρι κρέας …

Mikros-hroas

Θα τα επαναλάβω τα 14 χιλιόμετρα σε χαμηλό ύψος αναφέρονται σε στόχο
πυραύλου παλαιότερης γενεάς.
Δεν μας λένε όμως σε τι κατάσταση θάλασσας είναι οι μετρήσεις.
Με τους νέους πυραύλους η εμβέλεια θα είναι τα 7 χιλιόμετρα που είναι λίγη για να τους αντιμετωπίσεις.
Όποιος διαφωνεί εδώ είμαι να το συζητήσουμε.
Σε όλες της αναφορές μου έγραψα για χαμηλά ύψη και όχι σε επίπεδο θάλασσας.
80 χιλιόμετρα σε φορτωμένο F-16 όταν ο υπολογισμός είναι τα 72 χιλιόμετρα βάση του RCS όταν είναι άδειο. Είπαμε στα χαμηλά ύψη!
Τα ελικόπτερα όμως αγαπητή Πτήση που πετούν πολύ χαμηλά και τα UAV πως θα τα δεις;
Ξέρω θα αγοράσουμε τα δυο μικρά ραντάρ που βάζουν οι αμερικάνοι τώρα σε όλα τους τα πλοία.
Δεν διάβασα τι γίνετε με τον καιρό σε βροχή δυνατή ή όχι και σε έντονη συννεφιά και σε δυνατό αέρα.
Προσέξτε να μην γράψατε ότι δεν επηρεάζεται το ραντάρ γιατί θα σας σπάσω το κεφάλι.
Πόση απορρόφηση έχει λόγο της μπάντας που χρησιμοποιεί;
Δεν διαφωνώ με τα έξτρα ραντάρ χρειάζονται για την κατεύθυνση των πυραύλων και για εφεδρικά συστήματα αλλά να κάνει το ίδιο το κύριο ραντάρ!
Τέλος αν μας πουν οι αμερικάνοι πως μας δίνουν μεταχειρισμένα πλοία με δυο δισεκατομμύρια να πάρουμε 10 ναι συμφωνώ σε όλα!

GATA

“Τα ελικόπτερα όμως αγαπητή Πτήση που πετούν πολύ χαμηλά και τα UAV πως θα τα δεις;”
“14 χιλιόμετρα σε χαμηλό ύψος αναφέρονται σε στόχο
πυραύλου”

1.MIL-TDR-10A
2.ESM
3.TRS-4D
4.CEROS 200
5.MQ-8B
6.MH-60R
7.Πληροφοριες απο data LINK

Capture4.JPG
Last edited 2 months ago by GATA
Mikros-hroas

Επιμένω για τα ελικόπτερα γιατί δεν ξέρεις πως πετάνε και πως θα φας τον πύραυλο εκεί που δεν τον περιμένεις.
Όσο για τα UAV ρώτα και μάθε γιατί οι Αμερικάνοι έβαλαν δυο μικρά ραντάρ στα πλοία τους;
Για να σε βοηθήσω διάβασε παρακάτω και ψάξε να βρεις την είδηση που θα τα βάλουν και σε αντιτορπιλικά και σε όλα τους τα πλοία.

Η νέα γενιά μικρών ραντάρ που τοποθετούνται στα καταστρώματα και ανιχνεύουν UAV, αεροσκάφη, ελικόπτερα, USV, FAST ATTACK CRAFT. Μπορούν να κατευθύνουν όπλα για να τα καταστρέψουν.

Engage High Powered Microwave      

https://www.navalnews.com/event-news/sna-2019/2019/01/video-bae-systems-high-powered-microwave-at-sna-2019/

Για ποιον τύπο πυραύλου και σε τι κατάσταση θάλασσας;
Ξέρεις τι ετοιμάζονται να βγάλουν οι εταιρίες και πως βελτιώνουν τους πυραύλους;
Νομίζεις πως έχει η κάθε γενεά πυραύλων το ίδιο RCS;
Μην τρελαθούμε κιόλας ξέρω πολύ περισσότερα από αυτά που γράφω.

CKfurious

Τι radar προτείνεις από αυτά που συζητάμε?

Mikros-hroas

Ραντάρ Έρευνας Όγκου (VSR) SEA MASTER 400, το οποίο αποτελεί ραντάρ S-δέσμης Ενεργού Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) με τέσσερις σταθερές κεραίες, επιτρέποντας έρευνα 360° σε διόπτευση, χωρίς τυφλούς τομείς, καθώς και 70° σε ανύψωση. Το ραντάρ χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες σχηματισμού πολλαπλών δεσμών και επεξεργασίας σήματος της οικογένειας ραντάρ SMART, για την καταστολή επιστροφών επιφανείας (clutter suppression), τη μέτρηση ακτινικής ταχύτητας Doppler και τη διάκριση και ταξινόμηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων με βάση τη φασματική ανάλυση Doppler, επιτυγχάνοντας μέγιστη εμβέλεια 250km, ρυθμό ανανέωσης δεδομένων 2sec ή 1sec σε περίπτωση κρίσιμης επίγνωσης κατάστασης και παρέχοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης ιχνηλάτησης 1.000 επαφών.

Επίσης τo SEA MASTER 400 περιλαμβάνει προαιρετική λειτουργία ζεύξης δεδομένων για την καθοδήγηση βλημάτων σε πτήση. Η Thales προσφέρει την έκδοση AESA 2.0 του ραντάρ, που δεν υπόκειται σε περιορισμούς στο σχηματισμό και τον έλεγχο των δεσμών και ενσωματώνει πλήρη δυνατότητα αναβάθμισης μέσω παρεμβάσεων στο λογισμικό, καθιστώντας το «απρόσβλητο από το μέλλον» (“future-proof”).

Βάζουμε τα δυο έξτρα μικρά ραντάρ για επιπλέον καθοδήγηση των βλημάτων αν έχουμε παρεμβολές ή χτυπηθεί το κύριο ραντάρ.

Επιπλέον ιστός με μεγάλο ραντάρ έρευνας 400+ χιλιόμετρα

Επιπρόσθετα το διακριτό ραντάρ έρευνας επιφανείας SEA WATCHER 100: Πρόκειται για ραντάρ AESA X-δέσμης με επίσης τέσσερις στατικές κεραίες ισχύος 1kW έκαστη, που επιτρέπουν έρευνα σε διόπτευση 360° και διακριτική ικανότητα 7,5m/° σε μικρή και μέση εμβέλεια και 30m/° σε μακρά εμβέλεια και ρυθμό ανανέωσης 1sec σε μικρή εμβέλεια, 1,6sec σε μέση εμβέλεια και 5sec σε μεγάλη εμβέλεια, παρέχοντας τη δυνατότητα εντοπισμού στόχων ελάχιστης ταχύτητας 0m/s, καθώς και μικροσκοπικών στόχων όπως περισκόπια υποβρυχίων, επιπλέουσες νάρκες ή το κεφάλι δυτών, καθώς και για ταυτόχρονη ιχνηλάτηση 200 επαφών.

Και δυο μικρά πλευρικά ραντάρ Engage High Powered Microwave και μικρό ραντάρ επιφανείας αν χαλάσει το κύριο ραντάρ επιφανείας.

Αν ήξερες πόσο εύκολα καταστρέφετε μια κεραία ραντάρ από ένα θραύσμα πυραύλου,
ένα βλήμα πυροβολικού, από δεκάδες UAV.
Κανείς δεν κοιτάζει στης καταστροφές των πυραύλων που πάνε ορισμένα θραύσματα.
Αν ήξερες πόσο γρήγορα τελειώνουν τα βλήματα στα πυροβόλα ειδικά στα μικρά που έχουν τεράστιες ταχυβολίες.
Αν ήξερες πόσα προβλήματα έχει το RAM που δεν έχει καμία σχέση με το MICA VL!
που κάποιοι μπερδεύουν την μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου και νομίζουν πως τόση είναι και η ικανότητα ανίχνευσης πυραύλου από τον ερευνητή.
Αυτά τα γράφω για χρόνια συν τορπίλες επιφανείας συν πολλά πυροβόλα μεγάλο εκτόπισμα αναγκαστικά.
Χωριστό μηχανοστάσιο με δυο υδροπροωθητές και δυο έλικες -προπέλες για να μην καταστραφούν όλες οι μηχανές από χτύπημα τορπίλης.
Όχι αλουμίνιο σε υπέρ κατασκευές.
ΥΣ το μεγάλο εκτόπισμα δεν κοστίζει πολύ 50-100 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω

CKfurious

Excellent choises!!
Που υπογράφω>>>??
δυο υδροπροωθητές και δυο έλικες -προπέλες = meko !!!???

George

choices
A200 (the fat lady – sorry Angela- hasn’t sung yet)
Μόνο την Γερμανική πρόταση δεν έχουμε ακούσει ακόμη

Mikros-hroas

Δεν είπα ΜΕΚΟ ή Α200
Γράφω τι πρέπει να έχει επάνω το δικό μας πλοίο για να επιβιώσει.
Προτιμώ ένα μεγαλύτερο πλοίο.
Γράφω τι θα αντιμετωπίσουν τα πλοία στο τέλος της δεκαετίας και στης αρχές της επόμενης.
Δεν πάνε σε υπερηχητικούς πυραύλους οι κατασκευαστές της δύσης αλλά σε πυραύλους υποηχητικούς για μεγάλη εμβέλεια και σε όρισμένη απόσταση από το πλοίο θα ενεργοποιούν είτε έναν μικρό πύραυλο, είτε δυο μικρούς αυλωθητές για να ανέβουν σε ύψος και να πιάσουν τα 2,5 μαχ.
Όσο για το RAM ξέρουν πως να το αχρηστέψουν περίπου 40 κιλά σε έναν πύραυλο είναι επιπλέον.
Αν το βάλουν οι τούρκοι στους δικούς τους πυραύλους τότε να δούμε τι θα το κάνουμε;

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους.
 
Π&Δ, επιτέλους διαβάζουμε και κάτι για δυνατότητα πολλαπλών εμπλοκών!. Επειδή δεν αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχουν data links για την παροχή στοιχείων προς τους πυραύλους;

Για μια ακόμη φορά, αν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά τις απόρρητες λεπτομέρειες κάθε ραντάρ, είναι το ίδιο το ΠΝ. Ας του επιτρέψουμε λοιπόν να ξέρει καλύτερα…
Σαφέστατα!!! Γι’ αυτό και ζητούσε άλλα τόσα χρόνια!

Mikros-hroas

Θα μου επιτρέψεις να γελάσω εδώ φίλε μου απόρρητες πληροφορίες;
Τα είδα στην αεροπορία με τα ανταλλακτικά για το ραντάρ άνοιξα, έφτιαξα, επισκεύασα στο 1/50 της τιμής που ήθελε το ανταλλακτικό από Αμερική.
Μην το πειράξετε έλεγαν οι οδηγίες μετά καταστρέψτε το!
Τους είπα και εγώ αφού θα το καταστρέψουμε να δοκιμάσω αν φτιάχνετε και το έφτιαξα με δικά μου χρήματα.!
Μας έλεγαν στα μάνουαλ μην πειράζετε της ρυθμίσεις που ήταν λάθος και έβγαζαν παράσιτα, λιγότερη ισχύ εκπομπής και χειρότερη λήψη.
Μετά έμαθα πως δήθεν είχε κάνει λάθος η εταιρία ήταν αντιγραφή από άλλο ραντάρ:!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Άρθρο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Οι προτεραιότητες για το 2021

Ελληνική εθνική ασφάλεια, απολογισμός και προκλήσειςτου Θάνου Ντόκου, από την Καθημερινή, εδώ.Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική εθνική ασφάλεια και τη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ πολύ κοντά στην πλήρη αξιοποίηση των Mark V...

10
 H ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά να σας μεταφέρει φωτογραφίες από τις δοκιμές εν πλω και πιστοποίησης εργασιών στα σκάφη Mark V του Πολεμικού μας...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 4.49

Related News

Άρθρο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Οι προτεραιότητες για το 2021

Ελληνική εθνική ασφάλεια, απολογισμός και προκλήσειςτου Θάνου Ντόκου, από την Καθημερινή, εδώ.Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική εθνική ασφάλεια και τη...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ πολύ κοντά στην πλήρη αξιοποίηση των Mark V της ΔΥΚ, Special Operations Craft με 65 κόμβους στο Αιγαίο!

 H ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά να σας μεταφέρει φωτογραφίες από τις δοκιμές εν πλω και πιστοποίησης εργασιών στα σκάφη Mark V του Πολεμικού μας...

Κ. Μητσοτάκης: “Η αγορά Rafale αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής”

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας...