Χριστοδουλίδης σε AP: “Οι ΗΠΑ θα άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο”

27
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 83
  •  
  •  

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν σύντομα τις διαδικασίες άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνει στο “The Associated Press” ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Ο Κύπριος υπουργός θεωρεί η Ουάσινγκτον έχει συμφέρον να επιτρέψει την πώληση αμερικανικών όπλων στη Λευκωσία, αφού θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Το εμπάργκο επεβλήθη το 1987, με την αιτιολογία ότι οι εξοπλισμοί μπορεί να βλάψουν τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, αν και σημαντικό τμήμα του Νησιού κατέχεται (με αμερικανικά όπλα) από τον Τουρκικό Στρατό μετά την Εισβολή του 1974.

 

Ο Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε θετική αλλαγή τις δραστηριότητες στο Κογκρέσο, διότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν πλέον την Κύπρο αποκλειστικά ως τόπο μιας ακαθόριστης σύγκρουσης μεταξύ διαιρεμένων κοινοτήτων.

 

Αντίθετη στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο παρουσιάζεται η Ρωσία. Η Μόσχα εξέφρασε τον προβληματισμό της για την ολοένα μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο, η οποία πιστεύει ότι στρέφεται κατά των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή. Η Κύπρος θεωρεί ωστόσο πως αυτό δεν θα αλλάξει τις σχέσεις της Λευκωσίας με τις άλλες χώρες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 83
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MisCo
Guest
MisCo

Νικο Χριστοδουλιδη, δλδ τώρα εχεις σκοπό να αγοράσεις όπλα και ως τώρα σε εμπόδιζε το αμερικανικο εμπαργκο?

Spirit
Guest
Spirit

Εν μέρει έχετε δίκιο, υπάρχει όμως και μεταχειρισμένο υλικό που μπορεί, αν το θελήσει βέβαια, να ενισχύσει την Κύπρο…

Gunner
Member
Gunner

Και αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν την πώληση όπλων τι θα αλλάξει;

a.o.
Member
a.o.

Μια άρση του εμπάργκο (το οποίο είναι και παράλογο δεδομένου ότι η Κύπρος είναι αμυνόμενη και η Τουρκία διατηρεί αμερικάνικο εξοπλισμό στην Κύπρο), θα επιβεβαίωνε την γεωπολιτική στροφή των ΗΠΑ, προς όφελος της Κύπρου.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Με τον υποεξοπλισμό που επικρατεί στην Κύπρο, οποιαδήποτε προσθήκη από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ θα κάνει διαφορά. Μια σκέψη κάνω, Μ109 από τα αποθέματα των ΗΠΑ σε χαμηλές τιμές.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποιο υπο-εξοπλισμό ? Έχουν κάνει αγορές που δεν τις γνωρίζει ο κόσμος.
Όταν π.χ είχαν αγοράσει τα BUK M-1-2 δεν είχαν ανακοινώσει την αγορά ενώ η 1η τους δημόσια εμφάνιση έγινε μετά από 14 χρόνια.
Σε ότι αφορά τα πυροβόλα που γράφεις δεν τα έχουν άμεσα ανάγκη.

Spirit
Guest
Spirit

Πολύ ενδιαφέρον ίσως, το θετικότερο νέο των τελευταίων χρόνων.

Άμεσα πρέπει να γίνει αποστολή 24 Kiowa στην μεγαλόνησο…

Gunner
Member
Gunner

Ελληνικών ή να αγοράσουν δικά τους;

Spirit
Guest
Spirit

Εμένα ίδιο μου κάνει. Εκεί χρειάζονται πολύ περισσότερο.

Gunner
Member
Gunner

Δλδ είναι περιττά στην Ελλάδα;

Spirit
Guest
Spirit

Είπα χρειάζονται περισσότερο εκεί, τι περιττά και ιστορίες μου λες;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχουν αποφασίσει να αγοράσουν ακόμη 4 Mi-35 και 4 Gazelle.
Πέρα αυτά έχουν ήδη ενισχύσει το αντιαρματικό δυναμικό τους με την αγορά νέου τύπου α/τ όπλου.
Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα είναι προτιμότερο το ,,βαρύ πυροβολικό,, , βλέπε Mi-35 , παρά τα ελαφρά εξοπλισμένα ε/π.

bc59
Guest
bc59

Δυστυχώς πολλοί λίγοι το καταλαβαίνουν, αλλά οι παρουσία ισχυρών κυπριακών ΕΔ και μεγάλης Ελλαδίτικης δύναμης, μόνον στην Τουρκία προσφέρουν ερείσματα. Οι ισχυρές δυνάμεις θα είχαν νόημα μόνον αν είχαμε αποφασίσει να ανακαταλάβουμε δια της βίας το χαμένο κομμάτι. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε ότι μόνο με διπλωματία θα απαντήσουμε, ο ισχυρός στρατός μετατράπηκε σε αρνητικό στοιχείο. Με αυτές τις ανούσιες ενέργειες, καταφέραμε να δώσουμε νομιμοποίηση στην ύπαρξη του κατοχικού στρατού. Και όσο περισσότερο εξοπλιζομαστε, τόσο οι Τούρκοι αποδεικνύουν στον διεθνή παράγοντα ότι βρίσκονται στην Κύπρο για να προστατέψουν την τουρκική μειονότητα. Οσοι γνωρίζουν τι έγινε ακριβώς με το πραξικόπημα για… Read more »

Gunner
Member
Gunner

Δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα ο Έλληνες να αποχωρίσει η ΕΛ.ΔΥ.Κ. από την Κύπρο. Ίσα ίσα.

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

+1

chikichiki
Member
chikichiki

Αν υπήρχε και λίγο πιο σοβαρή διπλωματία, ίσως να είχε ξεκαθαριστεί στη διεθνή διπλωματία το μάλλον προφανές γεγονός ότι ο οι κυπριακές ΕΔ δεν είναι ακριβώς για blitzkrieg…

Παντελής
Guest
Παντελής

Όχι ακριβώς. Ο στρατός δεν είναι μόνο επιθετική δύναμη αλλά και δύναμη αποτροπής. Τις ίδιες μαγκιές θα έκαναν οι Τούρκοι αν ήξεραν ότι στην Κύπρο υπάρχει s300; Για να το θέσω καλύτερα,. Για ποιο λόγω αντέδρασαν στην εγκατάσταση s300 στην Κύπρο αφού η μόνη αντίδραση απο την Ελλάδα είναι διπλωματική. Όσον αφορά το επιχείρημα ότι ενίσχυση του στρατού μας δικαιολογεί την παρουσία του κατοχικου στρατού μπορώ να πω ότι είναι εωλο επιχείρημα καθώς οι Τουρκία εισέβαλλε σε μια σχεδόν αοπλη Κύπρο, πράγμα που δεν θα έκανε αν ήταν εξοπλισμένη σαν το Ισραήλ.

Leonidas
Guest
Leonidas

συγνώμη φίλε bc59 αλλά αυτά που λες είναι λίγο εκτός πραγματικότητας…Οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από τίποτε άλλο εκτός από στρατιωτική δύναμη και νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, όπως επίσης ξεκάθαρο σε όλους είναι ότι η Κύπρος δεν μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία. Η Κύπρος δεν εξοπλίζεται για να ανακαταλάβει το κατεχόμενο έδαφος αλλά εξοπλίζεται για να μην την βλέπει η Τουρκία σαν λουκουμάκι. Όσο και να νομίζουμε ότι η Τουρκία δεν μας υπολογίζει για εμένα είναι λάθος. Σαν παράδειγμα φέρνω την Αφρίν που οι τούρκοι έκαναν τρεις μήνες να την καταλάβουν από τους Κούρδους οι… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Τα καλά τα δικά μας θα έχουν και οι Κύπριοι..! Θα τους ελέγχουν τους εξοπλισμούς τους, τι έχουν και τι δεν έχουν, θα τους δέσουν στο αμερικάνικο άρμα με τις συνεχείς αναβαθμίσεις για να λειτουργήσουν, θα τους αρχίσουν κι αυτούς “όχι στο Χ όπλο γιατί μουρμουρίζουν οι γείτονες δε μπορείτε να πάρετε τον Ψ πύραυλο γιατί είναι ανάδρομος ο Ερμής”, και άμα σφίξουν τα γάλατα και χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά όπλα θα τους τα κλειδώσουν και θα τα έχουν να τα βλέπουν ή θα παρακαλάνε τους Αμερικανούς να δώσουν λύση κτλ… Άστα, θα καλοπεράσουν και οι Κύπριοι.

Vasilis82
Member
Vasilis82

Προφανώς μιλάμε για ελαφρύ οπλισμό και οχι για συστήματα που μπορεί να αλλάξουν αποφασιστικά την έκβαση μιας επιχείρησης

airman
Guest
airman

Ποιο εμπαργκο , αμα πεσει προκαταβολη για καμμια μοιρα Φ35 στην ΛΜ θα τα παραλαβουν πρωτοι , θα κλαιει με μαυρο δακρυ ο σουλτανος και θα αποσβεσουν και τα εξοδα της βασης ΑΠ.

chikichiki
Member
chikichiki

Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος περίμενε πως και πως να θέσει παραγγελία για Apache και Abrams…

seb
Member
seb

Ψιλοάσχετο αλλά έχει αναδειχθεί στην Ε.Ε. και στη Γερμανία από το ΥΠΕΞ (έστω από το ΥΠΕΘΑ) το θέμα της μεταφοράς στη Κύπρο LEO2A4;

adpanos
Member
adpanos

Μεταχειρισμένα F15 ?
Μεταχειρισμένα KIOWA ?
Μεταφορά των Ελληνικών F16 BLOCK 30 στην Κύπρο και αναβάθμισή τους από τους Κυπρίους?

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

Καλό νέο. Θα έχουν και περισσότερες επιλογές. Το θέμα είναι αν η πολιτική ηγεσία θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα ή αν απλά θα το “διαφημίζει”…

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

μην χάνετε χρήματα μάταια
Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου
θα είναι για πάντα ελεύθερη και ανεξάρτητη
δεν έχετε τίποτα να κάνετε
συνεχίστε να μιλάτε μεταξύ σας και να διασκεδάσετε smile
Μην ανησυχείτε ότι θα συνηθίσετε να .

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν υπάρχει Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Υπάρχουν εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν καταληφθεί παράνομα από την Τουρκία.