25.4 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Chropi Rifle: Mια Ελληνική προσπάθεια κατασκευής σύγχρονου φορητού οπλισμού

Chropi Rifle: Mια Ελληνική προσπάθεια κατασκευής σύγχρονου φορητού οπλισμού

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η εταιρία ΧΡΩΠΕΙ, φιλοδοξούσε να εισέλθει στην αγορά κατασκευής και πώλησης μικρών όπλων. Η ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς) ήταν κυρίως εταιρία κατασκευής χημικών και δευτερευόντως φαρμακευτικών προϊόντων. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στο τομέα κατασκευής στρατιωτικού υλικού.

Η ΧΡΩΠΕΙ εξελίχθηκε ως κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία. Έμεινε, όμως, περισσότερο γνωστή για τη δημιουργία του αναλγητικού «Αλγκόν», της ελληνικής δηλαδή εκδοχής της ασπιρίνης.

Το 1975 η εταιρία παρουσίασε το σχέδιο του Σ. Σοφιανόπουλου για το νέο τυφέκιο εφόδου που φιλοδοξούσε να υιοθετηθεί από τον Ελληνικό Στρατό και ενδεχομένως να εξαχθεί σε άλλες χώρες. Επρόκειτο για τυφέκιο εφόδου, διαμετρήματος 7,62Χ39 mm. Το όπλο, για άγνωστο λόγο, δε σχεδιάστηκε να βάλλει το στάνταρ πυρομαχικό ΝΑΤΟ 7,62Χ51 mm, άλλα το εξίσου πετυχημένο σοβιετικό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί και το ΑΚ-47. Μπορούσε να εξοπλιστεί με γεμιστήρα 20 ή 30 φυσιγγίων.

Η λειτουργία του γινόταν, όπως με όλα τα αντίστοιχα όπλα, με χειροκίνητη αρχική όπλιση και κατόπιν με τη χρήση μέρους των αερίων από τη πυροδότηση του 1ου φυσιγγίου για την οπισθοδρόμηση του κλείστρου και την εξαγωγή του κενού κάλυκα και τέλος με επαναντατικό ελατήριο που έφερνε το κλείστρο πάλι μπροστά για τη τοποθέτηση του επόμενου φυσιγγίου στη θαλάμη. Η εταιρία έδωσε έμφαση στην ευκολία κατασκευής στο χαμηλό κόστος και στην αξιοπιστία του όπλου. Ο Ε.Σ. δοκίμασε το τυφέκιο της ΧΡΩΠΕΙ αλλά το βρήκε κατώτερο των προδιαγραφών που είχε θέσει.

Το όπλο της ΧΡΩΠΕΙ αν και ήταν μια ενδιαφέρουσα ελληνική πρόταση, δε μπήκε ποτέ σε μαζική παραγωγή. Τελικά ο Ε.Σ. υιοθέτησε το γνωστό G-3 A3/A4 που υπηρετεί στη πρώτη γραμμή των ενόπλων δυνάμεων έως σήμερα.

Η ΧΡΩΠΕΙ εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και κλείνει οριστικά το 1989.

Πρώτη δημοσίευση 23/3/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

49 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
49 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
G.164g ag-cat

Εννοείτε τον Σοφιανόπουλο του Κόμματος Ελληνισμού; Wow!

p270

” Το όπλο, για άγνωστο λόγο, δε σχεδιάστηκε να βάλλει το στάνταρ πυρομαχικό ΝΑΤΟ 7,62Χ51 mm, άλλα το εξίσου πετυχημένο σοβιετικό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί και το ΑΚ-47. Μπορούσε να εξοπλιστεί με γεμιστήρα 20 ή 30 φυσιγγίων.”

νομίζω ότι ο λόγος ειναι απλός μοιάζει αρκετά με ak 47 αν δεν ειναι αντίγραφο του

EPR

Το σωστό διαμέτρημα και assault rifle και όχι battle rifle. Τουλάχιστον για την εποχή του. Το όπλο θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά αλλά όχι τότε .

Cipher

“Ο Ε.Σ. δοκίμασε το τυφέκιο της ΧΡΩΠΕΙ αλλά το βρήκε κατώτερο των προδιαγραφών που είχε θέσει.” Αναρωτιέμαι σε αυτή την περίπτωση η εταιρία δεν είχε τις προδιαγραφές από πριν για να μεταβάλει τα σχέδια της ή να τα αναβαθμήσει; Κρίμα πάντως.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Σχεδίασε η εταιρία αυτή ένα όπλο που φιλοδοξούσε ότι θα υιοθετηθεί από τον Ελληνικό Στρατό και αντί να υιοθετήσει το διαμέτρημα που χρησιμοποιούσε ο ΕΣ 7,62Χ51 m και το ΝΑΤΟ, αποφάσισε να το σχεδιάσει για το διαμέτρημα της Σοβιετικής Ένωσης 7,62Χ39 mm, εν μέσω ψυχρού πολέμου;

Μάλιστα… Ευφυέστατο!

tsimuha

Ισα ισα ο ανθρωπος ηταν πολυ μπροστα, αν σου τελειωσουν οι σφαιρες, παρε του βουλγαρου και συνεχισε τον αγωνα.Για αυτο το ηθελε στο σοβιετικο διαμετρημα.

nikos75

XAXAXAXAXAXAXAXA

ΑΚ

Το γνωστό Ελληνικό… δαιμόνιο…

thelinuxgk

Ίσως για να εξαχθεί σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν το σοβιετικό διαμέτρημα καθώς εντός ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει με οποιοδήποτε διαμέτρημα πελάτες.

jim40

μοιάζει με κακό αντίγραφο του Καλάσνικωφ

Jolly Rogers

Δεν μοιάζει απλά “αντίγραφο”… ΕΙΝΑΙ! Ίσως η πιο κακόγουστη αντιγραφή ΑΚ47 που υπήρξε ποτέ. Σαν το Φλωρινιώτικο “stealth” που κάποιος ήθελε να σπάσει πλάκα και έντυσε ένα ultralight με κόντρα πλακέ για να ομοιάζει με το F117 κι έπειτα πουλούσε τρέλα σε αμαθείς και άσχετους υπουργάρες που χάφτουν μύγες για υδρογονάνθρακες…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

O Ηλιόπουλος από την Φλώρινα δεν είπε ποτέ ότι το αεροπλάνο του είναι στελθ.
Στελθ το βάφτισαν διάφορα Μ.Μ.Ε για να κάνουν τα άρθρα τους ,,πιο πιασάρικα,,.
Ούτε το έντυσε με κόντρα πλακέ. Αυτό που έκανε είναι ότι το σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος. Το σκεπτικό του είναι έξυπνο. Ένα υπερελαφρύ αεροπλάνο που να ξεχωρίζει μοιάζοντας σε μαχητικό. Ότι πρέπει για τους υποψήφιους πελάτες που ήθελαν να γίνουν πιλότοι μαχητικών αλλά δεν τα κατάφεραν.
Είναι μεταλλική κατασκευή. Το έχω δει.
Αυτό που είπε μετά είναι για κατασκευή διθέσιας έκδοσης για να είναι -και εκπαιδευτικό- αεροπλάνο.

Greg

Γιά τό Φλωρινιώτικο «stealth» νομίζω ότι αδικείς τόν δημιουργό του.
Ο άνθρωπος κάνει τό κέφι του δημιουργώντας, όταν άλλοι κάνουν τό κέφι τους καταστρέφοντας καί οί υπόλοιποι πίνουμε φραπεδιές, βρίζουμε καί κοιμόμαστε.
Τόν έχω δεί πολλές φορές νά πετάει πάνω καί γύρω απ’ τή Φλώρινα. Οχι μέ τό «stealth» εννοείται
Μάλιστα, αυτός καί τά πρωτότυπά του είναι τά μοναδικά πετούμενα πάνω απ’ τήν ακριτική πόλη. Δέν είναι κακό νομίζω.
Τώρα άν κάποιες υπουργάρες θέλουν νά χάφτουν μύγες είναι γιατί τό ‘χει η κούτρα τους.
Tήν καλημέρα μου.

Jolly Rogers

@ ΓΙΑΝΝΗΣ 1 και greg, Όλα καλά και δεκτή & απολύτως σεβαστή η άποψή σας. Επιτρέψτε μου μία ερώτηση: Ας υποθέσουμε το εξής. Ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και εφευρετικός χομπίστας, παίρνει ένα ποδήλατο και προσθέτοντας γύρω του κατάλληλα υποστηρίγματα, το επενδύει με πλαστικό / ύφασμα / κόντρα πλακέ και “χτίζει” γύρω από το ποδήλατο ένα λίαν πειστικό ομοίωμα Ferrari. Έπειτα οδηγεί την “Ferrari” (στην ουσία ποδήλατο) στην πλατεία του χωριού κάνοντας υπομονετικά πετάλι και φροντίζει η “είδηση” να φτάσει σε κατάλληλα αυτιά “δημοσιογράφων” που καλύπτουν από ζώδια & ανάδρομο Ερμή μέχρι τι μπικίνι φοριέται στις παραλίες της Μυκόνου. Οι “δημοσιογράφοι” το… Read more »

Spyros

Αυτή είναι μια ανάγνωση των γεγονότων.

Μια άλλη είναι να έχεις έναν ταλαντούχο νέο που φτιάχνει ποδήλατα το ένα μετά το άλλο, κανείς δε του δίνει σημασία, μέχρι που φτιάχνει (για πλάκα, ας πούμε) ένα που μοιάζει με φεράρι. Και τότε σκάνε μύτη όσοι τον αγνοούσαν ως τότε, και τον αρχίζουν στους επαίνους, για τους λάθος λόγους.

Επίσης τυχαίο παράδειγμα, καμία σχέση με πραγματικά γεγονότα.

Eman202

Αδερφε το φλωρινιωτικο στελθ που λες κ κοροιδευεις εχει παρει αδεια παραγωγης απο το ιταλικο κρατος παιρνωντας απο ελεγχο απο την αρμοδια επιτροπη.
Για να γινει αυτο παει να πει οτι δεν ειναι αυτο που λες αλλα ενα προτζεκτ που εχει καποια καλα στοιχεια.

montif74

Οπως και να έχει,ο Ε.Σ. θα έπρεπε να είχε προμηθευτεί ένα μικρό αρθιθμό ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια…το επόμενο ίσως να ήταν καλύτερο.

pito59

Το θυμάμαι το 74 με το Κυπριακό, βγήκαν στην τηλεοραση οι κατασκευαστές και προσπαθούσαν να το προωθήσουν εν μέσω Εθνικής Υπέρτασης. Αλλά μόνο που το έβλεπες σε έπιαναν τα γέλια. Ελληνικές αστειότητες. Δυστυχώς όμως, άλλα Ελληνικά εξαμβλώματα όπως το περιβόητο Αρτεμις, έφαγαν ολόκληρους αμυντικούς προϋπολογισμούς, για να μπορέσουν να ταιστούν τα σκυλάδικα της Β. Πελοποννήσου.

Jester

AK-47 από τα Lidl θα ήταν πιο ταιριαστός τίτλος…

Andreas

Αυτός. Είχε πει ότι μπορούσε να το βγάλει και σε 5,56

Jester

Πέραν της πλάκας, προσωπικά βρίσκω ιλαρό τον τίτλο “ελληνική προσπάθεια στο χώρο κατασκευής ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ οπλισμού”. Μόνο εγώ ας πούμε βλέπω ότι δεν υπάρχουν σκοπευτικά; Σε άλλες φωτογραφίες που βρήκα, δεν υπάρχει επιλογέας βολής, όπως και ασφάλειας, το δε κοντάκιο διεκδικεί θέση στο μουσείο μοντέρνας τέχνης με την αισθητική του… Για το θέμα της περίεργης επιλογής διαμετρήματος, η εξήγηση είναι απλή: το τυφέκιο δεν είναι σχέδιο του Σοφιανόπουλου, αλλά ενός Κύπριου, ο οποίος φαίνεται από τις φωτό καθαρά πως το μόνο που έκανε ήταν μια κάκιστη και χονδροειδής προσπάθεια αντιγραφής του ΑΚ-47.

Isaak

Το όπλο ήταν πολύ καλό σύμφωνα με στρατιωτικούς που το δοκίμασαν.Το όπλο πήρε και παραγγελία από Συρία και αφού η ΧΡΩΠΗ τα έφτιαξε ο Καραμανλής ο γέρος απαγόρευσε την εξαγωγή του προκαλόντας μεγάλη ζημιά στην εταιρεία.
Τα έχει πει όλα ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος στην εκπομπή ΤΟΜΕΣ με τον κύριο Χούντα.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος ήταν ένας μεγάλος Άνθρωπος.

tsimuha

Το βρηκαν δηλαδη οι συριοι καλυτερο απο τα ΑΚ-47 που ειχαν τοτε,γιατι δεν νομιζω να το βρηκαν χειροτερο και να εκαναν παραγγελια.Ετσι λοιπον ο κακος Καραμανλης απαγορευσε την εξαγωγη του σουπερ οπλου για να μην στεναχωρησει τους συμμαχους στο ΝΑΤΟ απο το οποιο μολις ειχε βγει! Ατιμη κοινωνια που εφαγες τον Σοφιανοπουλο. Επισης προκαλεσε μεγαλη ζημια στην εταιρεια γιατι η εταιρεια ειχε στησει γραμμη παραγωγης, ειχε κατασκευσει εκατονταδες πρωτοτυπα, ειχε ριξει χιλιαδες σφαιρες σε δοκιμες αντοχης, ειχε αγορασει ολα τα μηχανηματα, προσελαβε και εκπαιδευσε καμια διακοσαρια τεχνιτες. Τελικα μετα απο τοσα εξοδα δεν μπορεσε να λειτουργησει το εργοστασιο,και εμεινε στο… Read more »

dimitrisx

Πάντως αν το είχε κάνει ο γεροκαραμανλής, δεν θα ήταν η πρώτη φορά! Υπάρχει και η περίπτωση του Μαλκότση, που έκλεισε λόγο αφερεγγυότητας του Δημοσίου.

MUSTAFA

https://www.youtube.com/watch?v=-XV9RbE8IWI

Πουλήστε το…ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ 🙂

Mavi70

Mustafa τι έγινε ξεμύτισες??Για πες μου αφού έχετε γίνει Nasa εκεί στην Τουρκία γιατί είναι καλύτερο αυτό το μουλάρι που βγάλατε από το G3 που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει ??Αν έχει την ίδια ποιότητα με τις Τούρκικες κουζίνες ,ελαστικά κλπ σας κλαίω. Από ότι βλέπω από τα views του video έχει κάνει θραύση ήδη στην αγορά!!Τουρκία και Πακιστάν κλασικά πράγματα για να είμαστε στα σίγουρα!! Υ.γ Το σκοπευτικό πραγματικά με ξεπερνά!!Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί μεγαλύτερο. Υ.γ 2. Είναι εμφανές και με γυμνό μάτι όταν το όπλο δουλεύει κατά ριπάς τείνει να φεύγει δεξιά πάνω από τον ώμο σε βολές πάνω… Read more »

alexmark

Εντάξει μπορεί να πείσουν και τον Εμίρη στο Κατάρ!

alexmark

Mustafa, το αγοράζεις;

chikichiki

Μοιάζει με υβρίδιο G3/AK-47. Αν και δε γνώριζα κάτι για την ιστορία (μόνο ακουστά την είχα), βάσει αυτών που γράφει το άρθρο μου φαίνεται πως η πρακτική που ακολουθήθηκε ήταν μάλλον κακή, τόσο από μεριάς της ΧΡΩΠΕΙ όσο και από τον ΕΣ. Η εταιρεία πήγε με, αν μου επιτρέπεται, θράσος να ανταγωνιστεί ξένους με δεκαετίες εμπειριών στον τομέα, με αποτέλεσμα μια αναμενόμενη (για να μη πω βέβαιη) κατάληξη, ειδικά τη στιγμή που παρουσίασε στον ΕΣ ένα πρωτότυπο ενώ οι υπόλοιποι υπέβαλλαν ώριμα και αποδεδειγμένης απόδοσης σχέδια. Βέβαια και ο ΕΣ από τη μεριά του είχε κι αυτός μεγάλο μερίδιο ευθύνης… Read more »

tsimuha

comment image
comment image
comment image
comment image
comment image

MANOS

To είχα δει μαζί με άλλα τρία όπλα το 1974 ή 75 σε έκθεση στο Ζάππειο. Αν και μικρός και επηρεασμένος από τα γεγονότα της Κύπρου και όλον τον θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί τότε για αμυντική αυτάρκεια, τα όπλα αυτά είχαν χονδροειδέστατο φινίρισμα και γενικά ήσαν πρωτόγονες κατασκευές. Ακόμα και σε αυτήν την φωτογραφία, φαίνεται η αδυναμία να μπουν σε μια ευθεία οι οπές εξαερισμού της κάννης στον χειροφυλακτήρα. Στην ίδια έκθεση υπήρχαν και τα δύο τυφέκια της ΗΚ (GEA3, G3A4) κι΄αντιλαμβανόσουν την τεράστια διαφορά. Δεν ξέρω μηχανικά τι απόδοση είχαν αλλά περισσότερο ταίριαζαν με ιδιοκατασκευές για αντάρτικα τμήματα παρά… Read more »

Neilos

Ακόμα συζητάμε τι παρα λίγο να γίνει πριν σαράντα χρόνια με ενα αμφιβόλου αξίας κατασκεύασμα που θυμίζει κάτι όπλα που φτιαχνόντουσαν από κοντρα πλακέ όταν ήμασταν μικροί… Σήμερα ομως οι τούρκοι και σε αυτόν τον τομέα πρωτοπορούν και δημιουργούν! Το MPT- 76 που ήδη χρησιμοποιείται σε μονάδες του τουρκικού στρατού ενώ έχει σταλεί και στα κατεχόμενα της Κυπρου για τις Ειδικές Δυνάμεις- θα αντικαταστήσει πλήρως το παλαιό G3 και κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρία ΜΚΕ. Ζυγίζει 4,18 κιλά, έχει ρυθμό βολής 700 σφαίρες το λεπτό με ταχύτητα 800 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και το δραστικό βεληνεκές ειναι 600 μέτρα. Η χωρητικότητα… Read more »

Spyros

Μια χαρά κάνουν οι Τούρκοι και εξελίσσονται, χρησιμοποιόντας την εμπειρία και τη τεχνογνωσία τους για να πουλήσουν προς τα έξω και να φτιάξουν και ό,τι χρειάζονται, και μακάρι να είχαμε την υπομονή και την στρατηγική τους (τα μυαλά τα έχουμε)… Aλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε κιόλας. Το ΜΡΤ-76 δεν είναι όπλο ‘σχεδόν εκ του μηδενός’, ένα AR-10/LR.308 είναι, με lower της “στάνταρ” εκδοχής της DPMS (σε εισαγωγικα γιατί ‘στάνταρ’ AR-10 δεν υπάρχει) με το upper να είναι αντίγραφο (με άδεια ή χωρίς;) του μηχανισμού πιστονιού της ΗΚ. Δεν το λες και νεωτερισμό, στην Αμερική τέτοια όπλα πωλούνται σε κιτ! Οι… Read more »

κωστας

Το να αντιγραφεις κάτι καλό έχει προοπτικες και το εγκρινω. Αλλα δειτε τι καταφεραν με αντιστοιχες αντιγραφες χρονια νωριτερα οι Φιλανδοι. Και αναφερω Φιλανδους γιατι δεν ειναι και καμια υπερδυναμη της τεχνολογιας

https://www.youtube.com/watch?v=Ohnvp16-ab0

υγ προτεινω τα βιντεο του τυπου

EPR

Προτείνω να μην πιάνουμε στο στόμα μας δυο ο πράγματα:
Το Gun Jesus και τη Valmet ειδικά με το Μ 95 .
Συμφωνώ απόλυτα

Konstantinos_Zikidis

Αν και άσχετο με το όπλο του θέματος, σας παραπέμπω στο ακόλουθο βίντεο με τον κ. Σοφιανόπουλο: https://www.youtube.com/watch?v=xAqTVXxhlhI Δείτε το. Όλο. Με την ησυχία σας. Υπάρχουν κι άλλα ανάλογα βίντεο του ιδίου στο ΥΤ, εξίσου ενδιαφέροντα, προφητικά και αντισυμβατικά. Κατεβάστε τα και δείτε τα. Με προσοχή. Π.χ.: https://www.youtube.com/watch?v=dfngR-VkrRs&t=63s Δυστυχώς, ο τύπος ήταν εξαιρετικά σοβαρός. Τον γνώριζε ο πατέρας μου, ο οποίος κάποτε δούλευε στα ΧΡΩΠΕΙ (γύρω στο 1960 +-). “Η ΧΡΩΠΕΙ εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και κλείνει οριστικά το 1989”: η τελευταία πρόταση του άρθρου συμπυκνώνει την ιστορία πολλών βιομηχανιών και κατ’ επέκτασιν της… Read more »

Lascaris

Ο Σοφιανόπουλος μπορεί να ήταν σοβαρός ως επιχειρηματίας (ή όχι δεν έχω ιδία γνώμη) αλλά το γεγονός παραμένει ότι τόσο το τυφέκιο εφόδου όσο και το υποπολυβόλο που πρότεινε ήταν επιεικώς πολύ κακές σχεδιάσεις. Οι δε υπόλοιπες προτάσεις του στο τομέα πολεμικού υλικού έδειχναν αντίστοιχα πλήρη άγνοια. “Ελαφρύ άρμα” με πετρελαιοκινητήρα 106 ίππων και ΠΑΟ 106 ως κύριο οπλισμό; Τορπιλάκατοι και πυραυλάκατοι 50 τόννων και πάλι οπλισμένες με ΠΑΟ;

vasilis70

έβαλα +1, γιατί δεν μπορώ παραπάνω. Το δάσος:¨”η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός… Ορθόν… το όραμά μου άλλωστε είναι τα παιδιά μου να είναι γκαρσόνια των υπολοίπων Ευρωπαίων…”. Τα δεσμά του ”πολυμήχανου Οδυσσέα” είναι βαριά και στο μυαλό και στην πράξη. Το πνεύμα δημιουργίας ξεκινά απο την παιδική ηλικία και την ελευθερία να φτίαχνεις πράγματα στο γκαράζ του σπιτιού σου. Για την έλλειψη αυτών δεν θα δούμε καμία διαδήλωση?

dimitrisx

Το ίδιο που κάνουν οι Τούρκοι θα μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε. Με την βοήθεια και Ελλήνων της διασποράς. Υπάρχει εταιρεία Ελληνιαμερικάνου που κατασκευάζει τυφέκιο εφόδου βασισμένο στο M4, ήρθε πρώτο σε τεστ αξιολόγησης αντοχής από τον Αμερικανικό στρατό, αλλά δεν υιοθετήθηκε. Δεν θυμάμαι το όνομα του. Ξέρει κάποιος κάτι; Όχι βέβαια ότι θα μας το έδινε δωρεάν και επίσης δεν ξέρω αν θα επέτρεπαν οι Αμερικανοί την παραχώρηση άδειας κατασκευής από εμάς.

Onair

Ο λόγος για αυτό το διαμέτρημα είναι όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Σ.Σοφιανόπουλος στο δημοσιογράφο Κώστα Χούντα ήταν ότι ο σχεδιαστής των όπλων ήταν Κύπριος που είχε σπουδάσει σχετικά στη Τσεχία αν θυμάμαι σωστά. Αυτό το διαμέτρημα ήξερε δηλαδή και για αυτό έφτιαξε όπλα. Επίσης ο Σοφιανόπουλος είχε πει στη ίδια συνέντευξη ότι είχε αγοράσει και το ναυπηγείο Olympic Marine με σκοπό να κατασκευάσει πυραυλακάτους για το ελληνικό ναυτικό ! Και καλά να ήταν τα όπλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση να αγοραστούν από το ελληνικό κράτος για τους λόγους που όλοι ξέρουμε. Επίσης όλοι ξεχνούν την καταστροφή και την… Read more »

observer

Καλά μας κάνουν αφού αλληλοαπαξιωνόμαστε……Συζητάμε για τουρκικό τυφέκιο εφόδου εν έτει 2018-9 και δεν λέμε ότι ο ΕΣ θα μπορούσε το ’75 να ζητήσει ααπό το Σοφιανόπουλο βελτίωση των σχεδίων του σύμφωνα με τις περίφημες “προδιαγραφές”.Και επιτέλους να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο Καραμανλής(γενεαλογία),τι συνείσφερε στο Κυπριακό, πόσο δούλεμα μας έριξε, τι έπραξε η οικογενειά του στην Πρώτη Σερρών όταν βρέθηκαν τυχαία κάποιοι πρόσφυγες στα κτήματά τους, τι δουλειές έκανε από 41 έως το 45 ο εθνάρχης κλπ κλπ. Μετά κατηγορήστε το Σοφιανόπουλο και τα σχέδια του όσο θέλετε.Α,ναι και αφού δε βλέπετε σκοπευτικά, φτιάξτε τα μόνοι σας!!!!!!Πανάξιοι!!!

Observer

Επίσης σε περίπτωση πολέμου όπως με τις σφαίρες που είπε ο jester, η πρότασή μου είναι : σκοτώστε τον πρώτο εχθρό,πετάξτε το G3 και πάρτε το όπλο του νεκρού.

Onair

Ο Σ.Σοφιανόπουλος στις πολλές συνεντεύξεις του στο δημοσιογράφο Κ.Χούντα είχε πει ότι κίνητρο του για την κατασκευή οπλισμού ήταν το μπάχαλο της επιστράτευσης του 1974 όταν δεν υπήρχαν όπλα να εξοπλίσουν τους εφέδρους και περίμεναν άοπλοι στα κέντρα κατάταξης χιλιάδες. Επίσης αναφέρθηκε και σε μια προσωπική συζήτηση που είχε για αυτό το θέμα με το πρωθυπουργό της εποχής Κ.Καραμανλή. Στο τέλος μετά από την συμπεριφορά που είδε σε αυτή που για τον ίδιο ήταν πατριωτική κίνηση και όχι κερδοσκοπική κατάλαβε ότι η έλλειψη οπλισμού ήταν προσχηματική και ότι το πρόβλημα για την χώρα ήταν πολιτικό. Για αυτό όπως είπε ο… Read more »

GDIKEOS

Και εμένα να βλέπατε τον αρχικό δικό μου εκτόξευτει βομβίδων των 40 χιλιοστών θα βάζατε τα γέλια[email protected] Μήπως ήταν το προτότυπο αρχικών δοκιμών και όχι το τελικό όπλο; Όσο για εμένα το αρχικό προτότυπο θα ήταν ένας εκτοξευτής βομβίδων των 40 χιλιοστών που θα είχε μέσα στον κάλυκα μόνο την πυρίτιδα, μια κούφια ουρά και επάνω έξω από την κάνη την κεφαλή του LAW για να την εκτοξεύσει για αντιαρματική χρήση. Ας μην ξεχνάμε πως το μπαζούκας των 3,5 ιντσών και το LAW είχαν την ίδια ΑΤ κεφαλή κλπ. Μετά θα κατασκευαζόταν οι κανονικοί εκτόξευτες βομβίδων τα προτότυπα όλα δηλαδή… Read more »

Onair

Σε κάθε περίπτωση ήταν μοντέλα προπαραγωγής και οι βελτιώσεις θα ακολουθούσαν. Ειδικά αν υπήρχε μετά συνεργασία με την έμπειρη ΠΥΡΚΑΛ. Όμως η αντίδραση του ΕΣ ήταν τέτοια που αποθάρρυνε κάθε περαιτέρω προσπάθεια. Το ότι οι Γιουγκοσλάβοι και οι Βούλγαροι δίπλα είχαν δική τους παραγωγή όπλων δεν μέτρησε τότε καθόλου. Και γιατί η ΠΥΡΚΑΛ ενώ ήταν πρωτοπόρος παγκόσμια με την σχεδίαση του 1938 έκτοτε δεν είχε ούτε σκέψη για παραγωγή νέου ελληνικού όπλου είναι άξιο σκέψης… Αλήθεια πόσο μας κόστισε η αγορά του εργοστασίου των G3 από την ΗΚ και πόσο θα μας κόστιζαν αντίστοιχα όπλα με δική μας γραμμή παραγωγής… Read more »

Koursaros312

Αυτός ήταν ο σκοπός του, όπως και άλλες δημιουργίες, να αποτύχουν εξ αρχής και φυσικά φταίνε οι ξένοι που δεν μας αφήνουν. Να αρχίσω από το διαμέτρημα που στην ουσία αχρήστευε τα 7.62Χ51 των φαλ ή ότι ήταν από ξύλο… την περίοδο που όλοι το παρατούσαν για να πάνε σε πιο ελαφρά υλικά…

Dimitris

Από τον ίδιο άνθρωπο που ήθελε να γεμίσει με σαμπρέλες τον Αργολικό κόλπο για να αναγεννηθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα. Θεός σχωρέστον

d.b

Σίγουρα η επιλογή διαμετρήματος ήταν τραγική αλλά σίγουρα ήταν μια γρήγορη αντιγραφή. Πάντως οφείλουμε να πούμε ότι πολλές εταιρίες πρόσφεραν το 7.62×39.

Ακόμη και το G3 υπήρχε

https://youtu.be/sJSuSQrDd7k

Spyros_Kapa

Λίγο άσχετο βέβαια με το θέμα όμως πολύ επίκαιρο και κυρίως γι’αυτούς που έλεγαν κατά των ελληνικών ναυπηγείων και Ελλήνων εργαζομένων τελικά τό πρόβλημα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι οι διοικήσεις και όχι οι εργαζόμενοι. https://newpost.gr/amyna/5f282ff992898bd517aed638/ola-etoima-gia-tin-exodo-tis-pyraylakato-vlahakos-stis-thalasses-deite-apokleistikes-fotografies-kai-vinteo

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Αντί να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη που συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις...

53
 Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους που θα μπορούσαμε να το πούμε. Το έχουμε πει με το καλό, με το κακό, με το...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1396: Μάχη της Νικοπόλεως, η τελευταία Σταυροφορία

Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Βαγιαζήτ νικούν αποφασιστικά τις συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις Γερμανών, Γάλλων, Ούγγρων, Βλάχων, Ενετών, Γενοβέζων, Βουλγάρων και Ιωαννιτών ιπποτών που προσπάθησαν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1944: Επιχείρηση «Βερολίνο», το τέλος της “Market Garden”

- Μετά την αποτυχία του 30ού Σώματος να φτάσει στο Άρνεμ και να ενωθεί με τις δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, τα υπολείμματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1066: Μάχη της γέφυρας Στάμφορτ

- Μετά τη νίκη τους επί των Σαξώνων, οι Βίκινγκ εισβολείς επιδόθηκαν σε γενική λεηλασία της περιοχής της Υόρκης. Όμως ο σαξωνικός στρατός,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Σεπτεμβρίου 1944: Καταδρομή στη Μύκονο

Η επιχείρηση είναι μία από τις πολλές άγνωστες αποστολές που πραγματοποίησε ο Ιερός Λόχος στο Αιγαίο. Τον Αύγουστο του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν...

Thud Down: Σωτηρία από τα νύχια του Θανάτου

Η έκφραση του Σμηναγού Victor Vizcarra στην φωτογραφία τα λέει όλα. Το ελικόπτερο του Ναυτικού που τον μάζεψε από την ζούγκλα μόλις έχει προσγειωθεί...
- Advertisement -