Chropi Rifle: μία Ελληνική προσπάθεια στο χώρο κατασκευής σύγχρονου φορητού οπλισμού

41
11046

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η εταιρία ΧΡΩΠΕΙ, φιλοδοξούσε να εισέλθει στην αγορά κατασκευής και πώλησης μικρών όπλων. Η ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς) ήταν κυρίως εταιρία κατασκευής χημικών και δευτερευόντως φαρμακευτικών προϊόντων. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στο τομέα κατασκευής στρατιωτικού υλικού.

Η ΧΡΩΠΕΙ εξελίχθηκε ως κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία. Έμεινε, όμως, περισσότερο γνωστή για τη δημιουργία του αναλγητικού «Αλγκόν», της ελληνικής δηλαδή εκδοχής της ασπιρίνης.

Το 1975 η εταιρία παρουσίασε το σχέδιο του Σ. Σοφιανόπουλου για το νέο τυφέκιο εφόδου που φιλοδοξούσε να υιοθετηθεί από τον Ελληνικό Στρατό και ενδεχομένως να εξαχθεί σε άλλες χώρες. Επρόκειτο για τυφέκιο εφόδου, διαμετρήματος 7,62Χ39 mm. Το όπλο, για άγνωστο λόγο, δε σχεδιάστηκε να βάλλει το στάνταρ πυρομαχικό ΝΑΤΟ 7,62Χ51 mm, άλλα το εξίσου πετυχημένο σοβιετικό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί και το ΑΚ-47. Μπορούσε να εξοπλιστεί με γεμιστήρα 20 ή 30 φυσιγγίων.

Η λειτουργία του γινόταν, όπως με όλα τα αντίστοιχα όπλα, με χειροκίνητη αρχική όπλιση και κατόπιν με τη χρήση μέρους των αερίων από τη πυροδότηση του 1ου φυσιγγίου για την οπισθοδρόμηση του κλείστρου και την εξαγωγή του κενού κάλυκα και τέλος με επαναντατικό ελατήριο που έφερνε το κλείστρο πάλι μπροστά για τη τοποθέτηση του επόμενου φυσιγγίου στη θαλάμη. Η εταιρία έδωσε έμφαση στην ευκολία κατασκευής στο χαμηλό κόστος και στην αξιοπιστία του όπλου. Ο Ε.Σ. δοκίμασε το τυφέκιο της ΧΡΩΠΕΙ αλλά το βρήκε κατώτερο των προδιαγραφών που είχε θέσει.

Το όπλο της ΧΡΩΠΕΙ αν και ήταν μια ενδιαφέρουσα ελληνική πρόταση, δε μπήκε ποτέ σε μαζική παραγωγή. Τελικά ο Ε.Σ. υιοθέτησε το γνωστό G-3 A3/A4 που υπηρετεί στη πρώτη γραμμή των ενόπλων δυνάμεων έως σήμερα.

Η ΧΡΩΠΕΙ εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και κλείνει οριστικά το 1989.

Πρώτη δημοσίευση 23/3/2018

41 ΣΧΟΛΙΑ

 1. » Το όπλο, για άγνωστο λόγο, δε σχεδιάστηκε να βάλλει το στάνταρ πυρομαχικό ΝΑΤΟ 7,62Χ51 mm, άλλα το εξίσου πετυχημένο σοβιετικό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί και το ΑΚ-47. Μπορούσε να εξοπλιστεί με γεμιστήρα 20 ή 30 φυσιγγίων.»

  νομίζω ότι ο λόγος ειναι απλός μοιάζει αρκετά με ak 47 αν δεν ειναι αντίγραφο του

 2. Το σωστό διαμέτρημα και assault rifle και όχι battle rifle. Τουλάχιστον για την εποχή του. Το όπλο θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά αλλά όχι τότε .

 3. «Ο Ε.Σ. δοκίμασε το τυφέκιο της ΧΡΩΠΕΙ αλλά το βρήκε κατώτερο των προδιαγραφών που είχε θέσει.» Αναρωτιέμαι σε αυτή την περίπτωση η εταιρία δεν είχε τις προδιαγραφές από πριν για να μεταβάλει τα σχέδια της ή να τα αναβαθμήσει; Κρίμα πάντως.

 4. Σχεδίασε η εταιρία αυτή ένα όπλο που φιλοδοξούσε ότι θα υιοθετηθεί από τον Ελληνικό Στρατό και αντί να υιοθετήσει το διαμέτρημα που χρησιμοποιούσε ο ΕΣ 7,62Χ51 m και το ΝΑΤΟ, αποφάσισε να το σχεδιάσει για το διαμέτρημα της Σοβιετικής Ένωσης 7,62Χ39 mm, εν μέσω ψυχρού πολέμου;

  Μάλιστα… Ευφυέστατο!

  • Δεν μοιάζει απλά «αντίγραφο»… ΕΙΝΑΙ! Ίσως η πιο κακόγουστη αντιγραφή ΑΚ47 που υπήρξε ποτέ. Σαν το Φλωρινιώτικο «stealth» που κάποιος ήθελε να σπάσει πλάκα και έντυσε ένα ultralight με κόντρα πλακέ για να ομοιάζει με το F117 κι έπειτα πουλούσε τρέλα σε αμαθείς και άσχετους υπουργάρες που χάφτουν μύγες για υδρογονάνθρακες…

   • O Ηλιόπουλος από την Φλώρινα δεν είπε ποτέ ότι το αεροπλάνο του είναι στελθ.
    Στελθ το βάφτισαν διάφορα Μ.Μ.Ε για να κάνουν τα άρθρα τους ,,πιο πιασάρικα,,.
    Ούτε το έντυσε με κόντρα πλακέ. Αυτό που έκανε είναι ότι το σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος. Το σκεπτικό του είναι έξυπνο. Ένα υπερελαφρύ αεροπλάνο που να ξεχωρίζει μοιάζοντας σε μαχητικό. Ότι πρέπει για τους υποψήφιους πελάτες που ήθελαν να γίνουν πιλότοι μαχητικών αλλά δεν τα κατάφεραν.
    Είναι μεταλλική κατασκευή. Το έχω δει.
    Αυτό που είπε μετά είναι για κατασκευή διθέσιας έκδοσης για να είναι -και εκπαιδευτικό- αεροπλάνο.

   • Γιά τό Φλωρινιώτικο «stealth» νομίζω ότι αδικείς τόν δημιουργό του.
    Ο άνθρωπος κάνει τό κέφι του δημιουργώντας, όταν άλλοι κάνουν τό κέφι τους καταστρέφοντας καί οί υπόλοιποι πίνουμε φραπεδιές, βρίζουμε καί κοιμόμαστε.
    Τόν έχω δεί πολλές φορές νά πετάει πάνω καί γύρω απ’ τή Φλώρινα. Οχι μέ τό «stealth» εννοείται
    Μάλιστα, αυτός καί τά πρωτότυπά του είναι τά μοναδικά πετούμενα πάνω απ’ τήν ακριτική πόλη. Δέν είναι κακό νομίζω.
    Τώρα άν κάποιες υπουργάρες θέλουν νά χάφτουν μύγες είναι γιατί τό ‘χει η κούτρα τους.
    Tήν καλημέρα μου.

    • @ ΓΙΑΝΝΗΣ 1 και greg,

     Όλα καλά και δεκτή & απολύτως σεβαστή η άποψή σας. Επιτρέψτε μου μία ερώτηση:

     Ας υποθέσουμε το εξής. Ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και εφευρετικός χομπίστας, παίρνει ένα ποδήλατο και προσθέτοντας γύρω του κατάλληλα υποστηρίγματα, το επενδύει με πλαστικό / ύφασμα / κόντρα πλακέ και «χτίζει» γύρω από το ποδήλατο ένα λίαν πειστικό ομοίωμα Ferrari. Έπειτα οδηγεί την «Ferrari» (στην ουσία ποδήλατο) στην πλατεία του χωριού κάνοντας υπομονετικά πετάλι και φροντίζει η «είδηση» να φτάσει σε κατάλληλα αυτιά «δημοσιογράφων» που καλύπτουν από ζώδια & ανάδρομο Ερμή μέχρι τι μπικίνι φοριέται στις παραλίες της Μυκόνου. Οι «δημοσιογράφοι» το παρουσιάζουν ως την «πρώτη Ferrari Ελληνική κατασκευής» κλπ και ο χομπίστας δεν διαψευδει τις «δημοσιογραφικές» υπερβολές αφού ενδεχομένως μπορεί να βρεθεί κάποιος κλαρινογαμπρός ποζεράς που θα θέλει να εντυπωσιάσει τα κοριτσόπουλα στους Γαργαλιάνους οδηγώντας ένα ποδήλατο που μοιάζει με Ferrari. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ο αρμόδιος υπουργός τεχνολογίας βλέπει από κοντά την «Ferrari» και προτείνει μεταξύ σοβαρού κι αστείου να φτιάξουμε κι άλλες τέτοιες για να πάμε κόντρα στις αυθεντικές Ιταλίδες, κανεις δεν του λέει πως πρόκειται για κάτι που φτιάχτηκε για να σπάσουμε πλακα, για τρολάρισμα, για να γελάσουμε βρε αδερφε…

     …κι αν το ποδήλατο φαίνεται απλό και η πιθανότητα να διαλυθεί η «Ferrari» στα εκ των συνετέθη απάρτια μόλις ο ποδηλάτης αναπτύξει ταχύτητα με ενδεχόμενο να σπάσει τα μούτρα του και ίσως κανα δυο πλευρά, τότε για φαντάσου τι θα μπορούσε να συμβεί εάν αυτή η home-made ποδηλατο-Ferrari μπορούσε να πετάει! Σημειώνω πως η ανωτέρω περίπτωση με το ποδήλατο-Ferrari είναι εντελώς φανταστική και δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με αληθινά γεγονότα. Κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα και ποδήλατα είναι εντελώς συμπτωματική.

     https://www.youtube.com/watch?v=IeWCY7ihcj0

     • Αυτή είναι μια ανάγνωση των γεγονότων.

      Μια άλλη είναι να έχεις έναν ταλαντούχο νέο που φτιάχνει ποδήλατα το ένα μετά το άλλο, κανείς δε του δίνει σημασία, μέχρι που φτιάχνει (για πλάκα, ας πούμε) ένα που μοιάζει με φεράρι. Και τότε σκάνε μύτη όσοι τον αγνοούσαν ως τότε, και τον αρχίζουν στους επαίνους, για τους λάθος λόγους.

      Επίσης τυχαίο παράδειγμα, καμία σχέση με πραγματικά γεγονότα.

   • Αδερφε το φλωρινιωτικο στελθ που λες κ κοροιδευεις εχει παρει αδεια παραγωγης απο το ιταλικο κρατος παιρνωντας απο ελεγχο απο την αρμοδια επιτροπη.
    Για να γινει αυτο παει να πει οτι δεν ειναι αυτο που λες αλλα ενα προτζεκτ που εχει καποια καλα στοιχεια.

 5. Οπως και να έχει,ο Ε.Σ. θα έπρεπε να είχε προμηθευτεί ένα μικρό αρθιθμό ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια…το επόμενο ίσως να ήταν καλύτερο.

 6. Το θυμάμαι το 74 με το Κυπριακό, βγήκαν στην τηλεοραση οι κατασκευαστές και προσπαθούσαν να το προωθήσουν εν μέσω Εθνικής Υπέρτασης. Αλλά μόνο που το έβλεπες σε έπιαναν τα γέλια. Ελληνικές αστειότητες. Δυστυχώς όμως, άλλα Ελληνικά εξαμβλώματα όπως το περιβόητο Αρτεμις, έφαγαν ολόκληρους αμυντικούς προϋπολογισμούς, για να μπορέσουν να ταιστούν τα σκυλάδικα της Β. Πελοποννήσου.

 7. Πέραν της πλάκας, προσωπικά βρίσκω ιλαρό τον τίτλο «ελληνική προσπάθεια στο χώρο κατασκευής ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ οπλισμού». Μόνο εγώ ας πούμε βλέπω ότι δεν υπάρχουν σκοπευτικά; Σε άλλες φωτογραφίες που βρήκα, δεν υπάρχει επιλογέας βολής, όπως και ασφάλειας, το δε κοντάκιο διεκδικεί θέση στο μουσείο μοντέρνας τέχνης με την αισθητική του… Για το θέμα της περίεργης επιλογής διαμετρήματος, η εξήγηση είναι απλή: το τυφέκιο δεν είναι σχέδιο του Σοφιανόπουλου, αλλά ενός Κύπριου, ο οποίος φαίνεται από τις φωτό καθαρά πως το μόνο που έκανε ήταν μια κάκιστη και χονδροειδής προσπάθεια αντιγραφής του ΑΚ-47.

 8. Το όπλο ήταν πολύ καλό σύμφωνα με στρατιωτικούς που το δοκίμασαν.Το όπλο πήρε και παραγγελία από Συρία και αφού η ΧΡΩΠΗ τα έφτιαξε ο Καραμανλής ο γέρος απαγόρευσε την εξαγωγή του προκαλόντας μεγάλη ζημιά στην εταιρεία.
  Τα έχει πει όλα ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος στην εκπομπή ΤΟΜΕΣ με τον κύριο Χούντα.
  Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος ήταν ένας μεγάλος Άνθρωπος.

  • Το βρηκαν δηλαδη οι συριοι καλυτερο απο τα ΑΚ-47 που ειχαν τοτε,γιατι δεν νομιζω να το βρηκαν χειροτερο και να εκαναν παραγγελια.Ετσι λοιπον ο κακος Καραμανλης απαγορευσε την εξαγωγη του σουπερ οπλου για να μην στεναχωρησει τους συμμαχους στο ΝΑΤΟ απο το οποιο μολις ειχε βγει!
   Ατιμη κοινωνια που εφαγες τον Σοφιανοπουλο.
   Επισης προκαλεσε μεγαλη ζημια στην εταιρεια γιατι η εταιρεια ειχε στησει γραμμη παραγωγης, ειχε κατασκευσει εκατονταδες πρωτοτυπα, ειχε ριξει χιλιαδες σφαιρες σε δοκιμες αντοχης, ειχε αγορασει ολα τα μηχανηματα, προσελαβε και εκπαιδευσε καμια διακοσαρια τεχνιτες. Τελικα μετα απο τοσα εξοδα δεν μπορεσε να λειτουργησει το εργοστασιο,και εμεινε στο τελος με την τσαπου στο χερι (που ελεγε και ο συγχωρεμενος Ηeavy Klyn).

  • Mustafa τι έγινε ξεμύτισες??Για πες μου αφού έχετε γίνει Nasa εκεί στην Τουρκία γιατί είναι καλύτερο αυτό το μουλάρι που βγάλατε από το G3 που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει ??Αν έχει την ίδια ποιότητα με τις Τούρκικες κουζίνες ,ελαστικά κλπ σας κλαίω. Από ότι βλέπω από τα views του video έχει κάνει θραύση ήδη στην αγορά!!Τουρκία και Πακιστάν κλασικά πράγματα για να είμαστε στα σίγουρα!!
   Υ.γ Το σκοπευτικό πραγματικά με ξεπερνά!!Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί μεγαλύτερο.
   Υ.γ 2. Είναι εμφανές και με γυμνό μάτι όταν το όπλο δουλεύει κατά ριπάς τείνει να φεύγει δεξιά πάνω από τον ώμο σε βολές πάνω από τις 3 σφαίρες. Για αυτό και βλέπουμε τι ριπές να είναι των τριών.
   Υ.γ 3 Άντε πάλι θα αρχίσετε τις εξαγωγές…στον στρατό σας και στο Πακιστάν. Μεγαλεία βλέπω!!

 9. Μοιάζει με υβρίδιο G3/AK-47. Αν και δε γνώριζα κάτι για την ιστορία (μόνο ακουστά την είχα), βάσει αυτών που γράφει το άρθρο μου φαίνεται πως η πρακτική που ακολουθήθηκε ήταν μάλλον κακή, τόσο από μεριάς της ΧΡΩΠΕΙ όσο και από τον ΕΣ. Η εταιρεία πήγε με, αν μου επιτρέπεται, θράσος να ανταγωνιστεί ξένους με δεκαετίες εμπειριών στον τομέα, με αποτέλεσμα μια αναμενόμενη (για να μη πω βέβαιη) κατάληξη, ειδικά τη στιγμή που παρουσίασε στον ΕΣ ένα πρωτότυπο ενώ οι υπόλοιποι υπέβαλλαν ώριμα και αποδεδειγμένης απόδοσης σχέδια. Βέβαια και ο ΕΣ από τη μεριά του είχε κι αυτός μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί το που θα πήγαινε το συμβόλαιο θα καθόριζε αν τέτοιες εγχώριες προσπάθειες θα ζούσαν ή θα πέθαιναν. Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν να στηριχθεί το εγχείρημα κάπως, είτε με συμμετοχή ξένων εταιρειών με την απαραίτητη τεχνογνωσία είτε έστω με κάποια κρατικά κονδύλια και επιπλέον χρόνο για να λυθούν τα όποια προβλήματα ώστε να επαναξιολογηθεί αργότερα. Όλα αυτά βέβαια υποθέτοντας ότι η προσπάθεια ματαιώθηκε από ειλικρινή κακοδιαχείριση, και όχι από δόλο (και το λέω αυτό έχοντας πλήρη επίγνωση του πόσο κουραστικό μπορεί να γίνεται το ελληνικό ίντερνετ με την κλασική ιστορία της ελληνικής πολυμηχανίας που πάντα κάποια γενικά και αόριστα ύπουλα συμφέροντα την διαλύουν). Φιλότιμη προσπάθεια, αλλά πιστεύω με βάση όσα διάβασα εδώ πως υλοποιήθηκε με λάθος τρόπο.

 10. To είχα δει μαζί με άλλα τρία όπλα το 1974 ή 75 σε έκθεση στο Ζάππειο. Αν και μικρός και επηρεασμένος από τα γεγονότα της Κύπρου και όλον τον θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί τότε για αμυντική αυτάρκεια, τα όπλα αυτά είχαν χονδροειδέστατο φινίρισμα και γενικά ήσαν πρωτόγονες κατασκευές. Ακόμα και σε αυτήν την φωτογραφία, φαίνεται η αδυναμία να μπουν σε μια ευθεία οι οπές εξαερισμού της κάννης στον χειροφυλακτήρα. Στην ίδια έκθεση υπήρχαν και τα δύο τυφέκια της ΗΚ (GEA3, G3A4) κι΄αντιλαμβανόσουν την τεράστια διαφορά. Δεν ξέρω μηχανικά τι απόδοση είχαν αλλά περισσότερο ταίριαζαν με ιδιοκατασκευές για αντάρτικα τμήματα παρά για τακτικό και υποτίθεται σύγχρονο στρατό.

 11. Ακόμα συζητάμε τι παρα λίγο να γίνει πριν σαράντα χρόνια με ενα αμφιβόλου αξίας κατασκεύασμα που θυμίζει κάτι όπλα που φτιαχνόντουσαν από κοντρα πλακέ όταν ήμασταν μικροί…
  Σήμερα ομως οι τούρκοι και σε αυτόν τον τομέα πρωτοπορούν και δημιουργούν!

  Το MPT- 76 που ήδη χρησιμοποιείται σε μονάδες του τουρκικού στρατού ενώ έχει σταλεί και στα κατεχόμενα της Κυπρου για τις Ειδικές Δυνάμεις- θα αντικαταστήσει πλήρως το παλαιό G3 και κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρία ΜΚΕ. Ζυγίζει 4,18 κιλά, έχει ρυθμό βολής 700 σφαίρες το λεπτό με ταχύτητα 800 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και το δραστικό βεληνεκές ειναι 600 μέτρα. Η χωρητικότητα του γεμιστήρας είναι 20 σφαίρες. Στο MPT-76 μπορεί να προσαρμοστούν επίσης «συμβατά αξεσουάρ» συμπεριλαμβανομένου του συστήματος νυχτερινής όρασης.

  Ήδη έχουν παραδοθεί στον τουρκικό Στρατό παρτίδες με διαμέτρημα 7,62Χ51 mm NATO , αλλά θα υπάρχει και έκδοσή του 5,56 χλστ. αν υπάρξει ζήτηση,αναφερουν πληροφορίες.

  Το τυφέκιο έχει χαρακτηριστικά τόσο από το αμερικανικό Μ16 όσο και από το γερμανικό ΗΚ-417.Είναι ένα επανασχεδιασμένο, σχεδόν εκ του μηδενός , στην Τουρκία AR-10 που ρίχνει (και) κατά ριπάς,

  Ο Ν. Τζανίκλι, που μετέβη στο Κιρίκκαλε για την υπογραφή προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της Βιομηχανίας Μηχανημάτων και Χημικών (MKE) και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας (TÜBİTAK SAGE) που υπάγεται στο Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών, επισκέφθηκε το εργοστάσιο Βαρέων Οπλων και χάλυβα της MKE και το μουσείο όπλων της εταιρείας, όπου είδε και το MPT-76

  Οι συμβάσεις πώλησης του <<εθνικού τυφεκίου πεζικού>> αναμένεται να υπογραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεταδόθηκε από την Τουρκία.

  • Μια χαρά κάνουν οι Τούρκοι και εξελίσσονται, χρησιμοποιόντας την εμπειρία και τη τεχνογνωσία τους για να πουλήσουν προς τα έξω και να φτιάξουν και ό,τι χρειάζονται, και μακάρι να είχαμε την υπομονή και την στρατηγική τους (τα μυαλά τα έχουμε)…

   Aλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε κιόλας. Το ΜΡΤ-76 δεν είναι όπλο ‘σχεδόν εκ του μηδενός’, ένα AR-10/LR.308 είναι, με lower της «στάνταρ» εκδοχής της DPMS (σε εισαγωγικα γιατί ‘στάνταρ’ AR-10 δεν υπάρχει) με το upper να είναι αντίγραφο (με άδεια ή χωρίς;) του μηχανισμού πιστονιού της ΗΚ. Δεν το λες και νεωτερισμό, στην Αμερική τέτοια όπλα πωλούνται σε κιτ! Οι Τούρκοι πρόσθεσαν μερικά ενδιαφέροντα παρελκόμενα, αλλά κατά βάση έχουν ένα αρκετά συμβατικό όπλο. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποιά και πόσα μέρη του όντως είναι Τουρκικής προέλευσης, πάντως τα βασικά (κορμούς, κλείστρο, κάννη) σίγουρα μπορούν και τα φτιάχνουν (οπως θα μπορούσαμε κι εμείς). Αν πρωτοπορούν σε κάτι, είναι το ότι υιοθετούν ένα AR σε διαμέτρημα .308″/7,62χιλ, κάτι που υπάρχει εδώ και καιρό μεν (ο Irv Stoner το σχεδίαζε το 1962-63), δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προτίμησης από ένοπλες δυνάμεις γενικώς, δε — με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…

   Επαναλαμβάνω: καλά κάνουν και μπράβο τους, και μακάρι να σταματήσουμε κι εμείς να πυροβολούμε τα πόδια μας, να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας, και επίσης να καταλάβουμε πως κάποια πράγματα (πχ τυφέκιο) είναι αρκετά εύκολα να γίνουν, σε σχέση με κάποια άλλα, δυσκολότερα…

 12. Το να αντιγραφεις κάτι καλό έχει προοπτικες και το εγκρινω. Αλλα δειτε τι καταφεραν με αντιστοιχες αντιγραφες χρονια νωριτερα οι Φιλανδοι. Και αναφερω Φιλανδους γιατι δεν ειναι και καμια υπερδυναμη της τεχνολογιας

  https://www.youtube.com/watch?v=Ohnvp16-ab0

  υγ προτεινω τα βιντεο του τυπου

 13. Αν και άσχετο με το όπλο του θέματος, σας παραπέμπω στο ακόλουθο βίντεο με τον κ. Σοφιανόπουλο:
  https://www.youtube.com/watch?v=xAqTVXxhlhI
  Δείτε το. Όλο. Με την ησυχία σας.
  Υπάρχουν κι άλλα ανάλογα βίντεο του ιδίου στο ΥΤ, εξίσου ενδιαφέροντα, προφητικά και αντισυμβατικά. Κατεβάστε τα και δείτε τα. Με προσοχή. Π.χ.: https://www.youtube.com/watch?v=dfngR-VkrRs&t=63s
  Δυστυχώς, ο τύπος ήταν εξαιρετικά σοβαρός. Τον γνώριζε ο πατέρας μου, ο οποίος κάποτε δούλευε στα ΧΡΩΠΕΙ (γύρω στο 1960 +-).
  «Η ΧΡΩΠΕΙ εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και κλείνει οριστικά το 1989»: η τελευταία πρόταση του άρθρου συμπυκνώνει την ιστορία πολλών βιομηχανιών και κατ’ επέκτασιν της σύγχρονης Ελλάδας, με λίγα λόγια… Α, ξέχασα: η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός… Ορθόν… το όραμά μου άλλωστε είναι τα παιδιά μου να είναι γκαρσόνια των υπολοίπων Ευρωπαίων…

  • Ο Σοφιανόπουλος μπορεί να ήταν σοβαρός ως επιχειρηματίας (ή όχι δεν έχω ιδία γνώμη) αλλά το γεγονός παραμένει ότι τόσο το τυφέκιο εφόδου όσο και το υποπολυβόλο που πρότεινε ήταν επιεικώς πολύ κακές σχεδιάσεις. Οι δε υπόλοιπες προτάσεις του στο τομέα πολεμικού υλικού έδειχναν αντίστοιχα πλήρη άγνοια. «Ελαφρύ άρμα» με πετρελαιοκινητήρα 106 ίππων και ΠΑΟ 106 ως κύριο οπλισμό; Τορπιλάκατοι και πυραυλάκατοι 50 τόννων και πάλι οπλισμένες με ΠΑΟ;

 14. Το ίδιο που κάνουν οι Τούρκοι θα μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε. Με την βοήθεια και Ελλήνων της διασποράς. Υπάρχει εταιρεία Ελληνιαμερικάνου που κατασκευάζει τυφέκιο εφόδου βασισμένο στο M4, ήρθε πρώτο σε τεστ αξιολόγησης αντοχής από τον Αμερικανικό στρατό, αλλά δεν υιοθετήθηκε. Δεν θυμάμαι το όνομα του. Ξέρει κάποιος κάτι; Όχι βέβαια ότι θα μας το έδινε δωρεάν και επίσης δεν ξέρω αν θα επέτρεπαν οι Αμερικανοί την παραχώρηση άδειας κατασκευής από εμάς.

 15. Ο λόγος για αυτό το διαμέτρημα είναι όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Σ.Σοφιανόπουλος στο δημοσιογράφο Κώστα Χούντα ήταν ότι ο σχεδιαστής των όπλων ήταν Κύπριος που είχε σπουδάσει σχετικά στη Τσεχία αν θυμάμαι σωστά.
  Αυτό το διαμέτρημα ήξερε δηλαδή και για αυτό έφτιαξε όπλα.
  Επίσης ο Σοφιανόπουλος είχε πει στη ίδια συνέντευξη ότι είχε αγοράσει και το ναυπηγείο Olympic Marine με σκοπό να κατασκευάσει πυραυλακάτους για το ελληνικό ναυτικό !
  Και καλά να ήταν τα όπλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση να αγοραστούν από το ελληνικό κράτος για τους λόγους που όλοι ξέρουμε.
  Επίσης όλοι ξεχνούν την καταστροφή και την λεηλασία του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑλ στο Βόλο από τους Γερμανούς που ήταν για την κατασκευή του ελληνικού όπλου εφόδου.
  Μέχρι και τα πρωτότυπα μας έκλεψαν και δεν υπάρχει ούτε δείγμα του όπλου για το πολεμικό Μουσείο.
  Όχι μόνο δεν διεκδικήσαμε μέχρι τώρα αποζημίωση για αυτή την καταστροφή αλλά επιβραβευσαμε τους Γερμανούς με την ΑΓΟΡΑ του εργοστασίου των G3.
  Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το Βόδι..

  https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF_%CE%95%CE%A0%CE%9A

  • Καλά μας κάνουν αφού αλληλοαπαξιωνόμαστε……Συζητάμε για τουρκικό τυφέκιο εφόδου εν έτει 2018-9 και δεν λέμε ότι ο ΕΣ θα μπορούσε το ’75 να ζητήσει ααπό το Σοφιανόπουλο βελτίωση των σχεδίων του σύμφωνα με τις περίφημες «προδιαγραφές».Και επιτέλους να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο Καραμανλής(γενεαλογία),τι συνείσφερε στο Κυπριακό, πόσο δούλεμα μας έριξε, τι έπραξε η οικογενειά του στην Πρώτη Σερρών όταν βρέθηκαν τυχαία κάποιοι πρόσφυγες στα κτήματά τους, τι δουλειές έκανε από 41 έως το 45 ο εθνάρχης κλπ κλπ. Μετά κατηγορήστε το Σοφιανόπουλο και τα σχέδια του όσο θέλετε.Α,ναι και αφού δε βλέπετε σκοπευτικά, φτιάξτε τα μόνοι σας!!!!!!Πανάξιοι!!!

  • Επίσης σε περίπτωση πολέμου όπως με τις σφαίρες που είπε ο jester, η πρότασή μου είναι : σκοτώστε τον πρώτο εχθρό,πετάξτε το G3 και πάρτε το όπλο του νεκρού.

 16. Ο Σ.Σοφιανόπουλος στις πολλές συνεντεύξεις του στο δημοσιογράφο Κ.Χούντα είχε πει ότι κίνητρο του για την κατασκευή οπλισμού ήταν το μπάχαλο της επιστράτευσης του 1974 όταν δεν υπήρχαν όπλα να εξοπλίσουν τους εφέδρους και περίμεναν άοπλοι στα κέντρα κατάταξης χιλιάδες.
  Επίσης αναφέρθηκε και σε μια προσωπική συζήτηση που είχε για αυτό το θέμα με το πρωθυπουργό της εποχής Κ.Καραμανλή.
  Στο τέλος μετά από την συμπεριφορά που είδε σε αυτή που για τον ίδιο ήταν πατριωτική κίνηση και όχι κερδοσκοπική κατάλαβε ότι η έλλειψη οπλισμού ήταν προσχηματική και ότι το πρόβλημα για την χώρα ήταν πολιτικό.
  Για αυτό όπως είπε ο ίδιος μετέπειτα ίδρυσε το δικό του πολιτικό σχηματισμό.
  Η εμπειρία σίγουρα δείχνει και το αφελές του πράγματος γιατί η πολεμική βιομηχανία δεν είναι για όποιον θέλει να μπει σε αυτήν αλλά για όποιον του το επιτρέπουν.
  Και η δολοφονία του Μποδοσάκη δείχνει και πόσο επικίνδυνος είναι αυτός χώρος.

  Στο τέλος υπάρχει η δήλωση του Δ.Σοφιανόπουλου ότι ο υπουργός Άμυνας Αβέρωφ ζήτησε εμπιστευτικά από τον ίδιο να παράγει η ΧΡΩΠΕΙ κάτι απόρρητο για την Εθνική Άμυνα χωρίς περαιτέρω διευκρινίση.

 17. Και εμένα να βλέπατε τον αρχικό δικό μου εκτόξευτει βομβίδων των 40 χιλιοστών
  θα βάζατε τα γέλια[email protected]

  Μήπως ήταν το προτότυπο αρχικών δοκιμών και όχι το τελικό όπλο;

  Όσο για εμένα το αρχικό προτότυπο θα ήταν ένας εκτοξευτής βομβίδων των 40 χιλιοστών
  που θα είχε μέσα στον κάλυκα μόνο την πυρίτιδα, μια κούφια ουρά και επάνω έξω από την κάνη
  την κεφαλή του LAW για να την εκτοξεύσει για αντιαρματική χρήση.
  Ας μην ξεχνάμε πως το μπαζούκας των 3,5 ιντσών και το LAW είχαν την ίδια ΑΤ κεφαλή κλπ.

  Μετά θα κατασκευαζόταν οι κανονικοί εκτόξευτες βομβίδων τα προτότυπα όλα δηλαδή σε διάφορες εκδόσεις.

 18. Σε κάθε περίπτωση ήταν μοντέλα προπαραγωγής και οι βελτιώσεις θα ακολουθούσαν.
  Ειδικά αν υπήρχε μετά συνεργασία με την έμπειρη ΠΥΡΚΑΛ.
  Όμως η αντίδραση του ΕΣ ήταν τέτοια που αποθάρρυνε κάθε περαιτέρω προσπάθεια.
  Το ότι οι Γιουγκοσλάβοι και οι Βούλγαροι δίπλα είχαν δική τους παραγωγή όπλων δεν μέτρησε τότε καθόλου.
  Και γιατί η ΠΥΡΚΑΛ ενώ ήταν πρωτοπόρος παγκόσμια με την σχεδίαση του 1938 έκτοτε δεν είχε ούτε σκέψη για παραγωγή νέου ελληνικού όπλου είναι άξιο σκέψης…
  Αλήθεια πόσο μας κόστισε η αγορά του εργοστασίου των G3 από την ΗΚ και πόσο θα μας κόστιζαν αντίστοιχα όπλα με δική μας γραμμή παραγωγής από τη δεκαετία του 70.
  Επίσης ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο θα μας κόστιζε το κάθε FN FAL σε παραγωγή της ΠΥΡΚΑΛ και πόσο μας κόστισε το G3 με όλες τις νέες υποδομές στο Αίγιο.
  Πόσο θα ήταν το κόστος της νέας «αγοράς του αιώνα» που ετοίμαζαν πάλι οι ίδιοι με το G36 και πόσο ήταν το τελικό κόστος του ίδιου όπλου για τον γερμανικά στρατό.
  Με όλα αυτά που είδαμε μετά είναι φανερό γιατί κάποιοι δεν ήθελαν αυτόνομη δική μας παραγωγή όπλων έστω και αντιγράφων άλλων γνωστών.

  Το εργοστάσιο που φτιάξαμε στο Βόλο και μας κατέστρεψαν οι Γερμανοί εκτός από το νέο όπλο θα έφτιαχνε και βελτιωμένα Μάνλιχερ.
  Αν ήταν στη θέση μας το Ισραήλ θα είχε πάρει όχι ένα αλλά δύο αντίστοιχα εργοστάσια σαν πολεμική αποζημίωση από τους Γερμανούς.

  » Η δεύτερη βελτίωση σχεδιάστηκε από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ρήγα Ρηγόπουλο, μετά την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιελάμβανε ριζικές αλλαγές, με τροποποιημένα ή και επανασχεδιασμένα εξαρτήματα, που αύξαναν δραματικά τις δυνατότητες του όπλου, επιτρέποντας βολή κατά ριπάς. Το νέο σχέδιο εγκρίθηκε από την ελληνική στρατιωτική ηγεσία και τα αντίστοιχα εξαρτήματα επρόκειτο να κατασκευαστούν στο Βόλο, αλλά η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα εμπόδισε την υλοποίησή του.»

  https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BB%CE%B9%CF%87%CE%B5%CF%81

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here