CIWS, η έσχατη γραμμή άμυνας των [email protected] helléniques

159
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις προηγούμενες αναφορές εστιάσαμε εκτενώς στην κινητικότητα και τη διαμόρφωση των προσφερόμενων φρεγατών [email protected] στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), για την κάλυψη της πάγιας ανάγκης ανανέωσης του ελληνικού στόλου επιφανείας με νεότερες σε ηλικία και ικανότητα φρεγάτες.

 

Να θυμίσουμε το ΠΝ διατηρεί σήμερα σε υπηρεσία 13 φρεγάτες, εκ των οποίων οι τέσσερις χρήζουν αναβαθμίσεως, οι έξι υπέστησαν light εκσυγχρονισμό τα προηγούμενα έτη και οι τρεις έπρεπε να αντικατασταθούν από χθες… Να θυμίσουμε, επιπλέον, την απόσυρση των τριών φρεγατών θα μπορούσαν να καλύψουν μεταχειρισμένα πλοία, αλλά τέτοια δεν υφίστανται στη διεθνή αγορά σήμερα ή όσα υπάρχουν δεν θεωρούνται στην πλειονότητά τους ικανά χωρίς τη διενέργεια εργασιών εκσυγχρονισμού.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

 

Η υπόθεση των [email protected] πιστεύουμε πως είναι γνωστή, δεν θα επανέλθουμε αναλυτικά εδώ στη διαμόρφωσή τους, εκτός του προσφερόμενου πακέτου οπλισμού. Όπως μετέδωσε πρόσφατα η γαλλική ιστοσελίδα “Mer et Marine”, οι 2+2 φρεγάτες του τύπου προσφέρονται στην χώρα μας με τρία συστήματα VLS SYLVER A50 και ένα σύστημα VLS SYLVER A70. Ο εκτοξευτής A50 προορίζεται για την αξιοποίηση του πυραύλου Aster 30. Οι φρεγάτες FTI/[email protected] – τουλάχιστον στη γαλλική διαμόρφωση – θα φέρουν επίσης κύριο πυροβόλο των 76mm, δύο RWS πυροβόλου των 20mm και τέσσερις τορπιλοσωλήνες για αξιοποίηση τορπιλών MU90, δύο σε κάθε πλευρά. Για την αντιμετώπιση εχθρικών πλοίων θα υπάρχουν οκτώ Κ/Β Exocet MM40 Block 3c.

 

MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!

 

Και φθάνουμε σε ένα από τα λιγότερα φανερά ζητήματα, έναν τομέα που δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία το Γαλλικό Ναυτικό, αλλά είναι κρίσιμος για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: θα έχουν αντιβληματικό σύστημα (CIWS) οι [email protected];

 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες γαλλικές πληροφορίες, λοιπόν, στην κάλυψη της απαίτησης αντιβληματικής προστασίας των πλοίων κερδίζει έδαφος η επιλογή του πυροβόλου Millennium των 35mm. Το Millennium κατασκευάζεται από την Rheinmetall Air Defence AG, βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με νατοϊκό πολεμικό ναυτικό (Δανία) και έχει μέγιστη εμβέλεια 5km.

 

Να θυμίσουμε, βέβαια, σε εκθεσιακό μοντέλο υπό κλίμακα, η [email protected] είχε εμφανιστεί στο παρελθόν με αντιβληματικό σύστημα RAM, εγκατεστημένο στην οροφή του υποστέγου φιλοξενίας ελικοπτέρου, αλλά το RAM δεν φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιο για τα προς την χώρα μας προσφερόμενα πλοία. Στον ίδιο χώρο θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο και το σύστημα που θα επιλεγεί για τις “ελληνικές” [email protected] – αν και όταν αυτές αποκτηθούν.

 

Το Millennium είχε θέσει ισχυρή υποψηφιότητα και για τις φρεγάτες FREMM HN, πριν παραπεμφθούν στις “ελληνικές καλένδες”. Για την αντιβληματική άμυνα των [email protected] έχει δείξει ενδιαφέρον πάντως και η γαλλική Nexter, προσφέροντας πιθανόν το νέο RAPIDFire των 40mm. Το RAPIDFire αναμένεται, δε, να αποτελέσει το πρώτο γαλλικό CIWS, αλλά η επιλογή του δεν εμφανίζει την ίδια δυναμική με το Millennium. Το άσχημο είναι πως οι Γάλλοι δεν φαίνονται για την ώρα ευνοϊκοί στην εγκατάσταση συστημάτων Phalanx, που θα μπορούσαν να βρεθούν από την απόσυρση παλαιότερων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Κατά την ίδια γαλλική πηγή, υπάρχουν συζητήσεις για την αποδέσμευση του πυραύλου MdCN, με το Παρίσι να σταθμίζει τα “συν” και τα “πλην” πριν καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εφόσον σημειωθεί θετική κατάληξη, το όπλο θα βάλλεται από τον εκτοξευτή A70. Δυστυχώς, τέλος, φαίνεται ότι προσφέρονται τόσο Α/Α πύραυλοι Aster 15 όσο Aster 30. Αν γίνει αυτό, θα οδηγήσει στη μείωση του μεταφερόμενου αριθμού των Aster 30…

 

Aster 15/30, game changer στο Αιγαίο (video)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
EPR
Member
EPR

Ο οπλισμός του σκάφους ειδικά στον Α/Α αγώνα είναι επιεικώς απαράδεκτος . Γελοιότητα δε να συζητάμε για τη μη χρήση Phalanx η RAM και να εισαχθεί ένα νέο σύστημα σε υπηρεσία . Επίσης γελοιότητα να συζητάμε για πλοίο με λιγότερους από 64 Α/Α πυραύλους στο σημερινό περιβάλλον και σε αυτό που διαμορφώνεται σύντομα. Το δε MdCN είναι ένα σύστημα nice to have αλλά όχι και να δεσμεύσεις 8 κελιά από τα 32 για αυτό . Το 25% δηλαδή . Επίσης είναι τουλάχιστον περίεργο που δεν συζητάει κανείς για το CAMM όντας το μόνο που τοποθετείται σε τετράδες. Με λίγα λόγια… Read more »

Georgios
Member

Επίσης ούτε για MICA VL μιλάει κανείς.

Antonios
Guest
Antonios

Καλημέρα,δηλαδή η ελληνικής σχεδίασης AL-100 και οι εκδόσεις τις είναι υποδιαιστερη από την [email protected]

Thras
Member
Thras

Τα απαραίτητα κονδύλια είναι το θέμα και η τραγική κατάσταση στα ναυπηγεία μας…

Steve
Member
Steve

Το Millennium είναι καλύτερη επιλογή απο το Phalanx?

Πέρα απο αυτό υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα? τα μισά site και εφημερίδες λένε ότι προχωράει
και τα άλλα μισά οτι Αμερικάνοι και Γερμανοί βάζουν μπλόκα…

Fingolfin
Member
Fingolfin

Με 24 aster 30 και 8 (ή 32?) aster 15 συν το millenium οι φρεγάτες θα είναι εξαιρετικές. Ειδικά σε ανθυποβρυχιακό ρόλο. Αρκεί το κόστος τους να είναι χαμηλότερο από αυτό μιας Fremm, δηλαδή 550 εκατομμύρια περίπου.
Αν θέλουμε Mdcn τότε θαρρώ πως προτιμότερος φορέας θα ήταν τα υποβρύχια.

sotbak
Member
sotbak

δεν ακούγεται άσχημη επιλογή

digitallito
Member
digitallito

Οι Αμερικάνοι στηρίζουν την αντιβληματική προστασία των πλοίων σε μικρό διαμέτρημα, 20mm, και υψηλή ταχυβολία. Η Ευρωπαϊκή άποψη αντίστοιχα διαφέρει, 30mm, 35mm και τώρα οι Γάλλοι προτείνουν 40mm.
Ποιός έχει δίκιο?

Georgios
Member

Τα 40mm πάνε μακρύτερα από τα 20mm.

chikichiki
Member
chikichiki

Έλα ντε…τα μεγαλύτερα διαμετρήματα πάντως το πλεονέκτημα εμβέλειας που έχουν πιθανότατα το χάνουν σε ακρίβεια στις μεγάλες αποστάσεις (κατά ελισσόμενων στόχων κυρίως) και σε ταχυβολία που αφήνει πολλά κενά μεταξύ των βολών. Επίσης εικάζω πως οι πιθανότητες άμεσου χτυπήματος του βλήματος αντί για χτύπημα μέσω θραυσμάτων είναι υψηλότερες για τα συστήματα υψηλότερης ταχυβολίας. Εντελώς διαισθητικά, εγώ έχω λίγο αυξημένη εμπιστοσύνη στα Phalanx/Goalkeeper χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα διαμετρήματα δεν έχουν κι αυτά εξαιρετική απόδοση.

sotbak
Member
sotbak

εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι οι Αμερικανοί το ‘χουν πιο σωστά;

MisCo
Guest
MisCo

Βιαζομαστε να τις βαφτισουμε “ελληνικες Μπελχαρες” οταν την ιδια στιγμη οι “φιλοι” μας οι Γερμανοί μας βαζουν τρικλοποδιές.

Παντως εστω για την συζητηση, θα πρεπει να γίνει ξεκάθαρο στους Γάλλους οτι αν θέλουν την πώληση θα πρεπει να εχει RAM – Phalanx ή ψωνίζουμε απο αλλου. Κάπως ετσι πάνε αυτα τα πράγματα.

Georgios
Member

Δε με ενοχλεί προσωπικά καθόλου, για CIWS, το RapidFire.

MisCo
Guest
MisCo

Γιώργο, ειναι ενα ακομα συστημα προς υποστηριξη. Διαφορετικο απο αυτα που έχουμε. Για λογους κόστους, λογιστικης υποστηριξης & αποθεμάτων, ιδανικα θα προτιμουσα 1-2 RAM. Οι Γάλλοι μπορουν να το ενσωματώσουν αλλα μαλλον τα θελουν μονα-ζυγα δικά τους.

Δεν θα ηθελα να δω μια ακομα περιπτωση εκβιασμού πάντως απο τον προμηθευτη… οπως εγινε με τα υποβρυχια μας και τις τορπιλλες.

Thras
Member
Thras

Σωστά! Δεν νοείται πλοίο που ναυπηγείται σημερα για το Αιγαίο/Ανατολική Μεσόγειο να μην έχει RAM. Αν θέλουν και CIWS με πυροβόλα καλώς, αλλά επιπρόσθετα στο RAM ή SeaRAM!
Πρέπει να πατάμε και λίγο πόδι, όχι πάντα τα καλά παιδιά που κάνουν ότι λένε οπι εταιρείες…

sotbak
Member
sotbak

+

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Για να είμαι ειλικρινής η τελευταία παράγραφος του άρθρου σας με προβλημάτισε για μην πω κάτι άλλο. Να υπενθυμίσω ότι σήμερα ο Μακρον βοα για την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού!!! Αν κατάλαβα καλα οι Γάλλοι θα επιλέξουν το μείγμα των μεταφερόμενων όπλων !!! Δεν ξέρω τι άλλες επιλογές έχει το ΠΝ, αλλα θα τους άξιζε να μείνουν με τις Belhara…………..στο χέρι!!!!

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Το ‘δεν φαίνονται ευνοϊκοί’, ως προς το θέμα του phalanx, πως αναλύεται; Αν υπήρχε μόνο γαλλικό υποψήφιο σύστημα, δικαιολογημένα ίσως, θα ήθελαν τα χρήματα να καταλήξουν σε αυτούς. Από τη στιγμή που παίζει το millennium, μήπως η επιφυλακτικότητα απέναντι στο phalanx, έχει να κάνει με άλλους παράγοντες(rcs, ολοκλήρωση); Το RAM, γιατί δεν είναι υποψήφιο; Κόστος; Σχετικά με την αναφορά σε προσφορά τόσο των aster-30, όσο και των -15, αυτό δεν λέει κάτι από μόνο του. Οπότε το ‘αυτό, θα οδηγήσει στη μείωση του μεταφερόμενου αριθμού των Aster 30…’, δεν συνάγεται από πουθενά. Αν θέλουμε, αγοράζουμε μόνο aster-30. Δεν μας εμποδίζει… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Θα πάει 2059 και θα πλέουν οι S περήφανα με αεροπορική κάλυψη τα F4!

Georgios
Member

Θετικό… να έρθουν τα Rafale F4.

Tpap
Member
Tpap

Μη χαίρεσαι! Δυστυχώς για τα phantom λέει.

sotbak
Member
sotbak

δεν ακούγεται καθόλου άσχημο, δοκιμασμένα πράγματα όχι πειραματισμοί……

Mr phantoms
Guest
Mr phantoms

Έτσι ετσι!!! Πραματα που τα ξερουμε ολοι οχι μπελχαρες και χαροι μαυροι. Τα φαντομ ειναι αξια το ιδιο και οι S. Αν ηταν lada θα υεωρουντουσαν καινουργιες που ειναι (μονο 40 χρονων)

Mtsak
Member
Mtsak

Ο Τσίπρας θα είναι την Κυριακή καλεσμένος του Μακρόν. Λέτε να υπάρξει λευκός καπνός;

sotbak
Member
sotbak

λες ; ή θα του τραβήξουν οι Γερμανοί το αυτάκι του….. Μακρόν

Mtsak
Member
Mtsak

Τι να πω; Το ότι μιλάει τελευταία συνέχεια για την κοινή άμυνα-αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης κάτι λέει. Δεδομένα πάντως αυτός θα πρέπει να “καθαρίσει”. Αν πιστέψουμε τον Καμμένο, ανέφερε σε συνέντευξη του ότι η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει είναι η συμφωνία στο οικονομικό σκέλος. Η απόφαση θα πρέπει να παρθεί στο ανώτατο επίπεδο.

sotbak
Member
sotbak

αν πάρουμε τις Μπελαρά, τέλος οι γερμανικές ναυπηγήσεις από το ΠΝ, ό,τι πήραμε πήραμε (ΜΕΚΟ και Υ/Π214), λες αυτό να το δεχτούν όταν ξέρουν ότι είναι τελειωμένοι από ΠΑ και λοιπά αμυντικά συστήματα;

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Από τη μία, δεν είναι καθόλου εύκολο να το δεχτούν, από την άλλη, δεν κάνουν ΚΑΜΙΑ κίνηση καλής θέλησης. Ο τσαμπουκάς τους είναι παροιμιώδης… Σκέψου επίσης τα κίνητρα των Γάλλων, να πατήσουν πόδι στο ΠΝ… Ξέρεις νομίζω, ότι αν γίνει η αρχή, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα παίξουν υποβρύχια, ΤΠΚ κλπ κλπ… Πιστεύω, πως θα δούμε πολλά επεισόδια. Ελπίζω μόνο σε happy end για εμάς…

Mtsak
Member
Mtsak

Αν εξαιρεθεί η ξεροκεφαλιά των Γερμανών τι άλλο τους εμποδίζει να κάνουν αντίστοιχες προτάσεις για εξοπλιστικά με χρήση μέρος των κερδών από τα ομόλογα; Πχ για δύο επιπλέον U214 ή προγράμματα του ΣΞ όπως εκ/σμό των Leopard κλπ. Πάντως επειδή ακούω διάφορα… αν παρ’ ελπίδα τα χρήματα των ομολόγων δεν χρησιμοποιηθούν στην Άμυνα θα καταλήξουν στο πηγάδι του δημοσίου χρέους και μόνο.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Δηλαδή αν το ΠΝ επιμείνει σε RAM (ας πάρουν από 2 SuperVita!) ή Phalanx οι Γάλλοι θα ρισκάρουν να χάσουν το συμβόλαιο!;

Το μίγμα το 3 τύπων πυραύλων μου φαίνεται χωρίς λογική, σε μόλις 32 κελιά… Υποτίθεται ότι πηγαίναμε για μίγμα ίδιο με εκείνο των ,FREMM HN με 24 Mica στην υπερκατασκευή. Τί να πω…

ECG
Guest
ECG

1) Τελικα στους Sylver A70 δεν μπαινουν και οι Aster30; Αν οντως ισχυει αυτο πρεπει να απαιτησουμε απο τη Γαλλια να επωμιστεί η ίδια το κόστος που χρειάζεται ωστε οι Aster30 να μπαινουν σε Α70… Αλλιως να βαλουμε στις Belharra 32 κελιά VLS Μκ41 με αμερικανικά οπλα (αποκλειεται να το δεχτουν φυσικά) Ομως και εμεις να μην υποχωρισουμε σε αυτο… Δεν θελουμε πλοιο που Α/Α περιοχης με μαξ 24 κελια διαθεσιμα για ΑΑ βληματα. Και οχι, ουτε τα 16 MICA πισω που λενε αλλαζουν κατι (γιατι αυτα λογικα θα μπουν αντι για RAM, οποτε μιλαμε για point defence) 2) παμε… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Οι Α70 εκτοξευουν Αστερ15/30 και ναβαλ… εχουν μεγαλυτερες διαστασεις, βαρος και στοιχιζουν κατι παραπανω… Οι Γαλλοι δεν θα τους βαλουν στη δικη τους διαμορφωση… Καπου στο 2013 η LM ειχε υπογραψει MoU με την MBDA για να βαλει τον Sea Ceptor στο Mk 41 για τις T45 των Βρετανων αν θυμαμαι καλα… Και ειχαν ως πλανο να μπουν και οι υπολοιποι της οικογενειας MBDA (Aster, Mica και Scalp (n), ωστε να εκτοξευονται απο τον Mk 41… Αν εχεις λεφτα ή θεσεις ορους μεσω διαγωνισμου (και επισης εχεις λεφτα) οτι θελεις κανεις… Ειδαλλως δεν εχεις διαπραγματευτικη δυναμη (περιπτωση μας) και δεν… Read more »

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Απο οτι ειχα διαβασει οι A70 ειναι μονο για MDCN .

Οι Γαλλοι γενικα εχουν αποδειξει πως ειναι σχετικα ακαμπτοι σε σχεση με αλλους , ακομα και χρημα να εχεις . Για παραδειγμα Ινδια , πολλα τα δις αλλα τους βγαλανε την πιστη και το λαδι μαζι

Shadowfax
Member
Shadowfax

Αλλο Ινδοι, αλλο μεσω LM…
Δεν ειναι το ιδιο…
Οι Α70 ειναι για ολα…
https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/sylver-multimissile-vertical-launcher.pdf

Spirit
Guest
Spirit

Σοβαρές διαπραγματεύσεις γίνονται από ότι καταλαβαίνω, να περνά ο καιρός να γίνεται και ο σχετικός τζερτζελές… στο τέλος θα φταίνε οι Γερμανοί και οι Γάλλοι που εκαναν πάλι τα δικάς τους,

angel
Member

Δεν μπορω να πω οτι μου αρεσουν αυτα που διαβαζω … καθε αλλο μαλλον Αρχικα για το CIWS , στο Αιγαιο , ενα μονο ειναι απαραδεκτον Πλακα κανουμε ? θελει τουλαχιστον δυο μην πω και και τρια Τουλαχιστον ενα συγχρονο πυροβολο σαν το Μιλενιουμ με βληματα AHEAD ( θα ηθελα βελτιστα δυο εκατερωθεν της καπνοδοχου για καλυψη τοξου 180 μοιρων εκαστο ) και ενα πυραυλικο σαν το RΑΜ ανωθεν του υποστεγου ειναι υπεραπαραιτητα Iδιως αν δεν υπαρχει προβλεψη για πλευρικα VLS Sylver για MICA μεσου βεληνεκους και οχι Αστηρ 15 ( ημαρτον και αλλο βλημα ? ) , επιλογη ακατανοητη… Read more »

Georgios
Member

Και εμένα λίγοι μου μοιάζουν αλλά το ναυτικό λέει ΟΚ. Βάλε το ένα, βάλε το άλλο που λέει ο καθένας, όχι FREMM δε θα το χωράει, μετά βίας τα Horizon.

Fingolfin
Member
Fingolfin

+1

Kαι γω πιστεύω πως 2 Millenium/RapidFire θα ήταν καλύτερα. Μη δούμε όμως και τίποτα Simbad/Crotale για επιπλέον προστασία. smile

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/euronaval-2018/6597-euronaval-2018-nexter-s-rapidfire-t40aa-on-show.html

sotbak
Member
sotbak

+

Stavros
Member
Stavros

8 Exocet den einai ligoi! Einai epi8etiko oplo to Exocet – bale 2-3 gia ka8e Stoxo (kanonika 1-2), pess apo tous 8 petixes 1-2 stoxus… I Erotisi einai alli, einai arketa ikanes simera i exocet gia katapolemisi ex8rikon 8allaission stochon, ean ta baloume ola mesa (επιχειρησιακή ετοιμότητα, antimetra,…) Kala 8a itan bebea nai exo 8 alla pou ksero pos apodidoun ston ex8ro! Auto pou metrai einai i ikanotita autoaminas tou skafous, prota apo olla auta omos ikanotites entopismou, parakolou8isis alla kai i ataksia ex8rikon sistimaton, se topiki kai makrini apostasi. Meta mpeni to erotima autoaminas gia RAM, CIWS, Aster 15/30,… Read more »

CK
Guest
CK

Εάν δεν λυθεί το χρηματοδοτικό όλες οι συζητήσεις που κάνουμε και κάνουνε είναι μάλλον για να περνάει η ώρα,
Επί του θέματος: σιγά μην συναινέσουν οι Γάλλοι να μπούν ξένα συστήματα στα δικά τους πλοία

Georgios
Member

Ειδικά όταν καλούνται να μας τα πληρώσουν κιόλας, με λεφτά από την τσέπη τους. Πρακτικά δωρεάν θα μας δώσουν δύο FTI από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Μας λένε εμ τσάμπα, θέλετε και ξένα όπλα, τα αντίστοιχα δικά μας τι έχουν; Θέλετε RAM, πάρτε το αντίστοιχο δικό μας το Crotale.

Βκ
Guest
Βκ

Τις τελευταίες μέρες σχεδόν όλα τα site που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα έχουν σαν κύριο θέμα τις [email protected] Άλλα λένε θα τις αγοράσουμε άλλα ότι βάζουν εμπόδια αμερικανοι, γερμανοι κτλ. Μήπως πρέπει να βγει κάποιος από το ΥΠΕΘΑ να δώσει απαντήσεις? “

Stmts
Guest
Stmts

Mπιζνα δισεκατομμυριων…Εχουν βγει ολα τα πιστολια στο τραπεζι…

Aris
Member
Aris

Από την στιγμή που η πελατέρα αποφασίζει ότι θέλει το σκαρί με τα όπλα που επιθυμεί και όχι που του πασάρουν, δεν τους πέφτει λόγος στο τι θέλει ο πελάτης…
ΠΧ πας και αγοράζεις μερσεντές αλλά την θες με τάσια αντί 18άρας….δεν σου λέει όχι…
Όταν αγοράζω βάρκα πάλι ότι με καλύπτει φορτώνω…

Shadowfax
Member
Shadowfax

Αν εχεις λεφτα βαφεις την Μερσεντες και ροζ πουα αν αυτο σε “φτιαχνει”…
Αν δεν εχεις σαλιο παιρνεις οτι σου δινει ο αντιπροσωπος και λες και ευχαριστω…
Φυσικα ειναι και ενα θεμα πως θα την κυκλοφορησεις-συντηρησεις-πληρωσεις φορους, αλλα αυτο ειναι προσεχες επεισοδιο της αποκτησης του εν λογω οχηματος…

vasilis0011
Member
vasilis0011

Πρεπει να πιεσουμε για δικη μας διαμορφωση των Ελληνικων [email protected] εφοσον αποκτηθουν.Δεν υπαρχει ο παραμικρος λογος να παρουμε ASTER-15 καθως θα στερησουν θεσεις για ASTER-30,ο MICA VL η εστω το Crotale VT1 χωρανε στον A-35 και μπορουν να προσφερουν ικανοποιητικη αντιπυραυλικη προστασια .Τωρα αμα ειναι να τα σπασουμε στο CIWS ας βαλουμε και Millennium .Φυσικα με 24 ASTER-30 και 16 MICA VL η Crotale VT1 μπορει να μην χρειαστει να εμπλακει καν το Millennium.Phalnax κατα την γνωμη μου θα αξιζε να μπουν μονο αν αναβαθμιζονταν

JohnnyB
Guest
JohnnyB

+1
Τα Phalanx που θα περισσέψουν θα ήταν συνετό να αναβαθμιστούν και να μπουν στα LST κλάσσης Ιάσων τα οποία είναι απαραδέκτως ανυπεράσπιστα σε βληματική επίθεση.

sotbak
Member
sotbak

+

MAN
Guest
MAN

€650εκ. το πλοίο χωρίς όπλα και θα μας πουν και τι θα βάλουμε? Δεν πάμε καλά. Να θυμίσω ότι τα λεφτά από τα ομόλογα είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ και, εάν όλα πάνε καλά (που από το 2020 και μετά λογικά θα πάνε), σε 2-3 χρόνια θα μπορούμε να τα κάνουμε ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. Φυσικά δεν λέω να κάνουμε τρελές σπατάλες, αλλά θα έχουμε €25-30δις κάβα. €3-4δις θα μπορούσαμε σε βάθος 6-8 ετών να τα “σπρώξουμε” για ΝΜΑ και νέες φρεγάτες (συν την αύξηση των τρεχουσών, “κανονικών” δαπανών), χωρίς να χάσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν αμφισβητώ τις πηγές της Π&Δ, αλλά, με… Read more »

FOX
Guest
FOX

Άσε που δεν είναι δικά μας τα κέρδη από τα ομόλογα, πως ξέρετε ότι με αυτό το τρόπο θα γίνει χρηματοδότηση, κάτι τέτοιο σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε είναι σχεδόν αδύνατο.

MAN
Guest
MAN

Αγαπητέ FOX, ίσως δεν το έγραψα καλά. Τα κέρδη είναι 100% δικά μας εφόσον θα έχουμε πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ, εκτός και εάν υποστηρίζετε ότι οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα βγάλουν κέρδη από την ελληνική κρίση (βλέπε από την μιζέρια του ελληνικού λαού) παρά τα συμφωνηθέντα. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μας αφήσουν να τα χρησιμοποιήσουμε για εξοπλιστικά εάν δεν έχει πρώτα αποκατασταθεί (με μεγάλη βεβαιότητα) η βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή εάν δεν επιταχυνθεί η ανάπτυξη και δεν έχουμε βγει στις αγορές με «συμπαθητικά» επιτόκια. [Μεταξύ μας, σε προεκλογική περίοδο και με το πολιτικό σύστημα να τρίζει οι συνθήκες δεν… Read more »

George
Member
George

Η κάβα των 30 δις προυποθέτει το στέγνωμα της ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Περισσότερο πρέπει να το βλέπουμε ως μια θεωρητική δυνατότητα δηλαδή. Την προηγούμενη φορά που το είδαμε ως cash (επί Βαρουφάκη) κρατήσαμε 6 μήνες και μετά εκπέμπαμε SOS μανιασμένα και βγάζαμε έρπη Προφανώς τα 11,5 δις που πήραμε από το τρίτο μνημόνιο και μελλοντικά χρήματα από κέρδη της ΕΚΤ είναι όντως buffer και ασφάλεια για να μείνουμε εκτός Αγορών για λίγο αλλά μια στραβή πχ στις Τράπεζες το εξαφανίζουν σε χρόνο dt…. Πέρα από αυτό εκτός προγράμματος και εκτός Αγορών σημαίνει ότι ο ΙΤ δεν θα αντέξει και… Read more »

MAN
Guest
MAN

George,

Δεν θα διαφωνήσω ότι εάν γίνει καμιά στραβή είτε μέσα (κάτι χοντρό στις Τράπεζες, μέχρι 5-6δις θα το αντέξουμε), είτε έξω (κατάρρευση αγορών τύπου 2008) δεν θα την βγάλουμε καθαρή.

Το 2018 όμως δεν είναι 2015. Τώρα έχουμε ποιο πολύ χρόνο χωρίς να στερέψουν τα ταμεία και χωρίς να βγάλουμε έρπη.

Shadowfax
Member
Shadowfax

@MAN
Καλο ειναι να μην παραμενουμε πολυ στην αγκαλια του Ορφεα…
Τα χρηματα απο επιστροφες ΘΑ ειναι δικα μας ΑΝ τηρησουμε τις συμφωνιες…
Δεν υπαρχει καμια ενδειξη οτι θα κανουμε οτι θελουμε σε 2-3 χρονια… Για να κανουμε οτι θελουμε βαση των οσων υπογραψαμε πρεπει να εξωφλησουμε το 70% των χρεων μας… Μπορειτε να γκουγκλαρετε να δειτε ποσα ειναι…
25-30δις καβα???
Παρακαλω να μου υποδειξετε την εν λογω καβα να παρω και εγω κανενα “κρασι”…
Οι “κανονικες δαπανες” εχουν χτυπησει ταβανι, ενω οι εισπραξεις εχουν πιασει πατο, και ταυτοχρονα ειμαστε αποκλεισμενοι απο τις αγορες (δηλαδη δεν υπαρχει εμπιστοσυνη απο τις αγορες)…

MAN
Guest
MAN

Αγαπητέ Shadowfax, Η από 22 Ιουνίου απόφαση του Eurogroup αναφέρει “Overall, Greece will be leaving the programme with a sizeable cash buffer of EUR 24.1 bn” (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/06/22/eurogroup-statement-on-greece-22-june-2018/) Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από το μεσοπρόθεσμο, την ανωτέρω απόφαση του Eurogroup και τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους 2019-2022, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να παραμείνει εκτός αγορών μέχρι και το 2022! Δυστυχώς, δεν μπορώ να εισάγω πίνακα, αλλά δες παρακάτω (ελπίζω να είναι κατανοητό) 2019-2022 available funding (€bn) Primary surplus 28.1 Prvatizations 1.9 SMP & AMFA gains 5.8 FY18 cash buffer 24.1 Total 59.9 2019-2022 funding needs (€bn) Public debt redemption 26.3… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Μαλιστα… Ας το δουμε λοιπον… Αρχικα μιλαμε για προβλεψεις που εγιναν τον Ιουνιο… Τα 24 δις που λετε ειναι το μαξιλαρι που δημιουργηθηκε οπως δημιουργηθηκε, γιατι δεν μας δανειζει κανενας… Φυσικα βασικη προυποθεση ειναι καποια στιγμη να βγουμε στις αγορες… Οπως επισης τα επιτοκια για τα νεα χρεη που θα δημιουργηθουν αν δανειστουμε στις αγορες… Αν (λεμε τωρα) πας σε ενα επιτοκιο πχ 2,4% (σαν της Κυπρου) θα πρεπει να εχεις αυξηση εσοδων 3% ωστε να ειναι εξυπηρετησιμο… Με λιγα λογια σε ενα ελλειματικο ισοζυγιο πληρωμων λετε οτι θα εχουμε μια αυξηση του 3% (3,8 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα… Read more »

MAN
Guest
MAN

Αγαπητέ Shadowfax Ζητώ συγνώμη εκ προοιμίου για το σεντόνι Εν τάχει στα «τεχνικά» ζητήματα: Τα νούμερα θα είναι καλύτερα από του Ιουνίου για το 2018 όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ίσως κατά κάτι χειρότερα όσον αφορά το ΑΕΠ. Αύξηση εσόδων 3% είναι απολύτως εφικτή εάν υπάρχει ανάλογη ανάπτυξη. Το ισοζύγιο πληρωμών δεν είναι τόσο ελλειμματικό στο σύνολο του έτους. Το 1ο εξάμηνο δεν συμπεριλαμβάνει τον τουρισμό. Ενδεικτικά το 2017 ήταν 0.7% του ΑΕΠ. Το 2018 ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα αλλά έχουν αυξηθεί και οι τιμές του πετρελαίου. Λογικά στα ίδια με το 2017 θα είμαστε πάνω-κάτω. Οι αποπληρωμές του ΔΝΤ… Read more »

Thras
Member
Thras

Πολύ μου άρεσε η μαθηματική εξήγηση με την β’ παράγωγο (κοίλα), εύγε!

Στην ουσία της συζήτησης, έχετε και οι δύο δίκιο. Πρόκειται για δύο σενάρια, όχι πολύ μακρυνά μεταξύ τους και μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιο θα επαληθευτεί.

Το ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση και φορολογικούς νόμους που λέει ο φίλος Shadowfax, είναι εκ των ουκ άνευ!

Shadowfax
Member
Shadowfax

@ΜΑΝ, Thras…
Αυτος ειναι και ο λογος που σε μια αλλη πολυ ενδιαφερουσα ανταλλαγη αποψεων ειχα γραψει στον Thras τα παρακατω (αρθρο για F122)…
Ta 5-6δις ειναι αυτο το πλεονασμα που μπορει να περισσεψει το 2020…
Σας ειχα προλαβει αγαπητε ΜΑΝ… :)))
“Η ισχυρη διπλωματια βασιζεται στην ισχυρη οικονομια…
Πραγματι λεφτα υπαρχουν, και ειναι 21δις… Ελα ομως που οταν εισαι χρεωκοπημενος δεν μπορεις να δανειστεις απο πουθενα… Αν ειχε μπει σε τροχια η οικονομια, δεν θα μπορουσε να αποδεσμευτει 5-6δις για εξοπλισμους?”

Shadowfax
Member
Shadowfax

@ΜΑΝ Μου αρεσουν τα σεντονια, ιδιαιτερα οταν εχουν ενδιαφερον… Η διαφωνια μας έγκειται στο οτι ειστε πολυ αισιοδοξος… Αρχικα να αναφερω πως η Ελλ. Κυβερνηση εχει ως στοχο να απεμπλακει απο το ΔΝΤ… Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δανειστεί εντός του επόμενου έτους έως 7 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα πληρώσει τα τοκοχρεολύσια από τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν το 2019 και μέρος από το σύνολο των ανεξόφλητων δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα…. Το ανεξοφλητο χρεος ειναι 10,4δις με 4,5%επιτοκιο (αν θυμαμαι καλα)… Ειπαμε η Ελλαδα ειναι 1η στο να πληρωνει… Read more »

MAN
Guest
MAN

Αγαπητέ Shadowfax, Αρχίζοντας από το τέλος…μετά την άρνηση (1ο στάδιο) και τον θυμό (2ο στάδιο) του 2010-2014, ο Γιάνης με ένα ν πήρε πάνω του την διαπραγμάτευση, το 3ο από τα 5 στάδια της θλίψης. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά και το καλοκαίρι του 2015 η κατάθλιψη (4ο στάδιο) έπεσε στην χώρα μαζί με τα capital controls. Γνωρίζω Τραπεζίτες που πήγαιναν τότε στην δουλειά με lexotanil. Νομίζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας παραμένει εκεί, αλλά ένα άλλο μέρος έχει αποδεχθεί (5ο στάδιο και φτου ξελευτερία) τα τελευταία 3 χρόνια ότι δεν θα ξαναβρεθεί στην οικονομική κατάσταση που ήταν… Read more »

Thras
Member
Thras

και εγώ τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα και ουσιώδη μιας και η οικονομία είνια ίσως ο βασικότερος πυλώνας ισχύως ενός κράτους!

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Τα δημοσιεύματα που γνωρίζουμε όλοι πια, λένε για 1.3 δις τα 2 πλοία. Δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ, τι περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό. Άρα, το ‘650 εκ το πλοίο ΧΩΡΙΣ όπλα’, είναι καθαρά προσωπική σας εκτίμηση. Δεν λέω ότι είναι λάθος ή σωστή, αλλά ότι θα πρέπει να περιμένουμε.

MAN
Guest
MAN

Αγαπητέ Αντώνη

Όντως προσωπική εκτίμηση είναι.

Πάντως, και χωρίς να είμαι ειδικός, σε “καλή” διαμόρφωση α/α με 32 ή και περισσότερα κελιά τα όπλα μόνο (τορπίλες, 76mm, τουλάχιστον 1 ciws, ΜΜ40, aster30 καθώς και mica ή κάτι παρόμοιο) λογικά θα μπορούσαν να κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανά πλοίο.

Ας περιμένουμε όπως λέτε και μακάρι να είναι τελικά όπως τις θέλουμε και να είναι και φθηνότερες.

Με εκτίμηση

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Θα συμφωνήσω φίλε. Ακόμη και αν το ΠΝ καταφέρει και αξιοποιήσει υπάρχοντα όπλα (phalanx, oto, τορπιλοσωλήνες), το κόστος των αναχορηγιών θα κυμανθεί στα 100 εκ. Ίσως και παραπάνω (πχ vl-mica, mdcn). Το μόνο που με κάνει συγκρατημένα αισιόδοξο, είναι η πρότερη εμπειρία με fremm hn, το ότι είμαστε πρώτοι πελάτες και τέλος ότι αρκετοί (μεταξύ αυτών και η Πτήση), έχουν εκτιμήσει το κόστος των πλοίων χωρίς όπλα, πέριξ των 500-550 εκ. Οψομεθα…

sotbak
Member
sotbak

+

George74
Member
George74

Ενώ εμείς στη θεωρία σχίζουμε και ονειρευόμαστε φάλανξ, άστερ, κελιά και πλοία που ξένοι θα αποφασίσουν το άν, πώς και πότε θα τα πάρουμε, οι απέναντοι τους γράφουν όλλους και καθελκύουν όποτε και όσα θέλουν. Μακάρι ο Τσίπρας με τον Μακρόν να καταλήξουν σε κάτι καλό. Πρέπει, για να μην τρέχουμε και στο μέλλον να παρακαλάμε τον έναν και τον άλλον, να μετράμε τις δεκάρες μας και να εξαρτιόμαστε από τα παιχνίδια που παίζουν άλλοι, να αρχίσουμε επιτέλους να φτιάχνουμε κάτι δικό μας. Πρέπει τα ναυπηγία μας να ξαναδουλέψουν. Οι εφοπλιστές μας που έχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον πλανήτη και… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Εφόσον προσφέρετε η επιλογή του A-70 εκτοξευτή τότε συζητείται σοβαρά η αποδέσμευση του SCALP, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Αν συζητάτε η αποδέσμευση του SCALP, στον Aster-30 θα κολλήσουνε; Δε νομίζω. Εγώ από αυτά που γράφετε δεν βλέπω κάτι αρνητικό. Το σημαντικό είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ως γνωστόν όταν συζητάς με κάποιον τότε υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Ακόμη και αν τα Phalanx δεν μπορούν να μπουν για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα πλοία μας; Είτε ως δεύτερο σύστημα ή φυσικά ως πρώτο. Για να μην πω για το σενάριο όπου τα Phalanx τοποθετούνται σε μεταχειρισμένα… Read more »

JohnnyB
Guest
JohnnyB

Τα LST κλάσης Ιάσων θα ήταν για μένα πρώτης προτεραιότητας για τοποθέτηση Phalanx από αυτά που θα περισσέψουν με την απόσυρση των τριών S.

aris32
Member
aris32

αν περισσεψουν phalanx καλο θα ειναι να συμπληρωσουν το 1 στις υπολοιπες S !!

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Σωστοί και οι δύο θα έλεγα. Αν και ίσως οι S να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ως πλοία πρώτης γραμμής.
Υποθέτω το αποβατικό θα έχει συνοδεία του κάποιο άλλο πλοίο, μια φρεγάτα ας πούμε. Το ιδανικό θα ήταν και αυτά να έχουν το δικό τους σύστημα αυτοάμυνας, λεφτά όμως δεν υπάρχουν.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Η διαμόρφωση πρέπει να είναι όπως είχε γράψει η πτήση 24 Α50, (όχι Α43) και 8 Α70, στους Α70 μπαίνουν μόνο scalp, αλλά στα 24, Α50 μπορούμε να βάλουμε είτε σε όλα aster 30, η και μερικούς mica vl που έχουν ciws δυνατότητες Φαντάζομε οι εναλλαγές στη φόρτωση μπορούν να γίνουν και εν πλώ σχετικά γρήγορα. Τώρα αν οι γάλλοι δεν θέλουν Ram21, το millenium ειναι πολύ καλύτερο απο το phalanx Ενα millenium πισω και strales στο 76άρι πυροβόλο oto μπροστά, συν 4 κελια (quad packed) για 16 mica vl, και σαν αντ/ρικη άμυνα σημείου είμαστε super, και μένουν και… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα. Πρώτον, επαναγέμιση εν πλω σε καιρό πολέμου στο Αιγαίου μάλλον ισχύει μόνο θεωρητικά κατά την γνώμη μου – μιλάμε εξάλλου για 1 ΠΓΥ «οπλισμένο σαν αστακός» με ένα παλιό Phalanx από κάποιο Knox… Δεύτερο, πως συμπεραίνεις ότι είμαστε ΟΚ με 24 πυραύλους Α-Α (και μάλιστα όχι όλοι Aster-15), i. όταν πληρώνεις για ένα πανάκριβο ραντάρ εμβέλειας 400+km ii. όταν έχεις «χάσει» το πυροβόλο των 127mm για 32 ρημαδοκελιά iii. όταν το ΠΝ για τις FREMM HN το ΠΝ «αναγκάστηκε» να ρίξει τις προδιακραφές και «περιορίστηκε» σε 32 κελιά μπροστά (+ 127mm πυροβόλο) + 24 MICA VL (όχι μόνο 16)… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

@tagg
Για την επαναγεμιση 8 module στον Α50 θες καπου 90 λεπτα…

George
Member
George

Και εγώ έχω πρόβλημα με τις ζάντες της lamborghini και θα σκεφτώ πολύ αν θα την αγοράσω.
Ίσως να δώσω για ρεκτιφιέ το panda μου με τα 250,000 Km instead. Αχ αυτά τα διλήμματα……

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Guest
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 8 ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΓΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΝΑ ΕΠΑΔΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ . 8 ΠΛΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ΦΡΕΜΜ Η’ ΒΕΛΧΑΡΑ . ΣΕ 6-8 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

sotbak
Member
sotbak

πολιτική απόφαση απαιτείται για αυτό

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Τις τελευταιες ημερες εχουν γεμισει τα αμυντικα site για θεματα για τις Γαλλικες Φρεγατες FTI. Εγω αυτα που διαπιστωνω ειναι τα εξης: 1) Κανενα Μ.Μ.Ε. δεν εχει κανει προσφατα μια ερωτηση στο Π.Ν. πως θελει να εξοπλισει τις νεες φρεγατες του, οποιες κι αν ειναι αυτες υπο τις τωρινες δημοσιονομικες συνθηκες. Τα Μ.Μ.Ε. μας πηγαινουν πισω στη δεακετια του 2000 και κανουν λογο για τη διαμορφωση των FREMM. 2) Εικαζω οτι το Π.Ν. θελει 4 νεες φρεγατες λιγοτερο εξοπλισμενες παρα 2 φουλ εξοπλισμενες. Δηλαδη ο αριθμος πλοιων δειχνει να εχει μεγαλυτερη προτεραιοτητα απο οτι οπλισμος. 3) Οι Γαλλοι προφανως θελουν… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+

Ripmaker
Member
Ripmaker

κακως υποτιμανε αρκετοί την αποτρεπτική δυναμη που εχει ενας πυραυλος των 1000χλμ μαζι με τους υπολοιπους των μιραζ. Μερικές φορες μπορει να κερδίσεις μια μάχη χωρις να χρειαστει καν να την αρχισεις αν φοβηθει αρκετά ο ενας απο τους δυο. Στη δυσκολη στιγμή 8+8 scalp naval ταυτόχρονα με εξαπόλυση 15 scalp απο τα μιραζ (δεν θα σηκωθουν ολα μαζι σε αποστολή κρούσης) ακομη και στοχο να μη πληξουν ολοι μπορουν να φερουν το παιχνίδι κατευθειαν απο τη πρωτη σεντρα στις καθυστερήσεις οπου μετά και οι δυο χώρες θα εχουν να ασχοληθουν περισσότερο με τη πιεση του ΝΑΤΟ και των αμερικανων… Read more »

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Ακριβως αυτο. Οι Γαλλοι ειναι ακριβοι, αλλα δινουν και οπλα που ουδεις αλλος μας δινει. Αφου το προσφερουν, το αποδεχομαστε.

Fingolfin
Member
Fingolfin

Σε φρεγάτες stealth θα βάλουμε phalanx; To millennium μπαίνει γιατί έχει χαμηλό rcs. Είναι σαν να έχουμε F35 και να βγαίνουν για βόλτες στο αιγαίο σε beast mode. Η Belharra έχει τόσα πλεονεκτήματα (stealth, ραντάρ, αισθητήρες, ηλεκτρονικός πόλεμος/παρεμβολές, αντίμετρα, κτλ.) που το αν θα έχει 16 aster-30 και 16 aster-15 ή (even better) 24 aster-30 και 16/32 aster-15 (πιστεύω τουλάχιστον 2 -αν όχι 4- θα χωρούν σε Sylver 50) είναι δευτερευούσης σημασίας. Οι συνολικές δυνατότητες τους ανεβάζουν επίπεδο σε όλα τα πλοία του στόλου που θα επιχειρούν μαζί τους. Βέβαια αν στην εξίσωση μπούν και οι Mdcn τότε ο αριθμός… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Aλλο αυτό το καλαμπούρι περί stealth στο Αιγαίο?
Είναι αόρατο και στα κυάλια η στους ηλεκροοπτικους αισθητήρες tcn UAV?
Πρέπει να χει όλα κλειστά από radar μέχρι τηλεπικοινωνίες για να έχει νόημα
Τι συζητάμε
το PHALANX μας πείραξε??
Είναι πλοία με μονο 1 radar οποτε εάν είναι κλειστό η δε δουλεύει το millennium πως θα βαράει?
Με το μάτι?
Καλά τα γράψε ο σύντροφος παραπάνω με τις ζάντες της lamborgini τελικά

Fingolfin
Member
Fingolfin

Πρέπει να γεμίσει με uav όλο το Αιγαίο για να τις βρουν, άλλο Αιγαίο άλλο Τριχωνίδα. Ούτε νησιά στο Αιγαίο και παρατηρητήρια έχουν οι Τούρκοι για να γνωρίζουν πού βρίσκεται η κάθε φρεγάτα.
Επίσης πολλοί έχετε την εντύπωση πως οι belharra θα αμοληθούν μόνες τους στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και χρειάζονται 70 και 80 κελιά.
Αν το ΠΝ δεν έχει πρόβλημα με το 1 ραντάρ δεν έχω ούτε εγώ.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Γιατί λες ότι δεν έχει πρόβλημα, το ξέρεις; To ίδιο και για τα κελιά, πώς λες ότι είναι ΟΚ όταν ακόμα και για την κορβετοφρεγάτα ζητούσε παραπάνω;

1 ραντάρ είναι 1 ραντάρ. Αν πάθει κάτι, το Millenium σχεδόν “τελείωσε”. Με Phalanx & SeaRam έχεις μια μίνιμουμ δυνατότητα να αμυνθείς. Μιλάμε για 10-12 φρεγάτες συνολικά, άντε μια Belharra να μαζί της σε κλειστό σχηματισμό 1-2 ΜΕΚΟ/S, τί να λέμε δηαλδή;

Οι Τούρκοι δεν έχουν μηδενική ενημερώτητα κατάστασης…

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Fingolfin, όχι δεν το έβγαλα μειονέκτημα, ΑΛΛΑ δεν μπορεί να γίνει «πλήρης» εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών stealth όπως σε ένα α/φος δεν είναι το ίδιο. Το α/φος θα πάει με η-μ σιγή προς έναν στόχο, το πλοίο, ένα από τα λίγα που θα έχουμε, θα πρέπει να κάνει χρήση του ραντάρ του σε πολλά επιχειρησιακά σενάρια, διακεκομμένα μεν, αλλά θα κάνει χρήση. Ως «ερασιτέχνης» κρίνω με βάση τα όσα διαβάζω (από το 1986) και λέω ότι το σενάριο με μόνο 32 κελιά, χωρίς μάλιστα τα «έξτρα» στην υπερκατασκευή για 24 MICA VL, υπολείπεται ακόμα κι από τις απαιτήσεις των κορβετοφρεγατών. Από… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Εκτος από μεγάλο στόλο UAV και αεροσκαφών, ελικοπτερων ναυτικής συνεργασίας οι γείτονες έχουν ικανότητες δορυφορικής επιτήρησης πραγματικού χρόνου , στήνουν δίκτυο επιτήρησης αιγαίου και ανατολικής μεσογείου με Over the Horizon Radars
Στόχοι τέτοιας αξιας δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι στοχοποιιμενοι αδιαλείπτως

Fingolfin
Member
Fingolfin

Ο στόλος uav και αεροσκαφών ελικοπτερων ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας θα είναι όμορφος στο βυθό του Αιγαίου, αν επιχειρήσουν προς τα δώθε. Η ΠΑ θα κάνει τη δουλειά που πρέπει.
Υπερβολικά αυτά που λέτε και υπεραπλουστευμένα αλλά δε θα το συνεχίσω, άποψή σας. Επίσης και έτσι όπως τα λέτε να ίσχυαν (απόλυτη αεροπορική υπεροχή Τουρκίας), τότε τα phalanx θα μας έσωζαν ή τα 2 ραντάρ; Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της φρεγάτας (sea fire 500) μου το βγάλατε μειονέκτημα. Δηλαδή ok, δεν περιγράφω άλλο.

CKfurious
Member
CKfurious

φασκεις και αντiφασκεις
το stealth πάει περίπατο έτσι και ανάψει το sea fire
πολύ άνετος είσαι τη pa
τι να πρωτοκάνει???
η αυταρέσκεια είναι επικίνδυνο πράγμα
Αυτά που γραφv δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Οι γείτονες θα έχουν πολύ καλή αντίληψη της τακτικής κατάστασης

sotbak
Member
sotbak

+++

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Δευτερεύουσας σημασίας αν Aster-15 θα πάρουν τη θέση των μισών Aster-30(!!!); Μιλάμε σοβαρά; Η ενημέρωση της Π&Δ για το ότι «συζητείται» τέτοιο ενδεχόμενο με βάζει σε υποψίες ότι οι MICA VL στην υπερκατασκευή μπορεί να μην μπουν κι ότι υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στο βάρος της πλώρης, απόρροια του σχήματος της και των χαρακτηριστικών πλεύσης σε συγκεκριμένες καταστάσεις θάλασσας. Ως προς τα χαρακτηριστικά stealth, αυτός δεν θα είναι ο λόγος αν δεν μπει ένα Phalanx ή RAM. Ούτε το Μillenium είναι stealth, ούτε πολύ μικρότερο από το Μk-49 RΑΜ. Για να είναι stealth πρέπει οι γωνίες και οι κλίσεις των πλευρών… Read more »

Fingolfin
Member
Fingolfin

Δε νομίζω πως είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ούτε είναι τόσο εύκολο να εντοπίσουν τις belharra ανάμεσα στα τόσα πλοία που κυκλοφορούν στο Αιγαίο.

angel
Member

Λανθανεις αγαπητε Eφεντη για το stealthiness του milenium και να με συγχωρεις …
Για να ειναι κατι στελθ , οσο γινεται τελοσπαντων , τουλαχιστον στο σχημα του , και οχι οπτικα , ακουστικα η ηλεκτρομαγνητικα η στο φασμα υπερυθρου , πρεπει η προσπιπτουσα ακτινοβολια να ανακλαται σε οχι καθετες επιφανειες 180 μοιρων , αλλα σε σχημα χ , δηλαδη σε αμβλειες γωνιες ανω των 150 160 μοιρων
Αν παρατηρησεις το πυροβολο αν φας , απο μπροστα , θα διαπιστωσεις αυτο ακριβως , οπως στην φωτο

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Ναι, αυτό εφαρμόζεται σε πλοία ως συμβιβασμός όπου δεν είναι δυνατή η σχεδίαση όπως των α/τών και προφανώς δεν αποδίδει το ίδιο από κάθε κατεύθυνση. Όμως το πλοίο ως σύνολο πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ομοιογενές σε επιφάνειες με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει μόνο μια καλή επιστροφή στο ραντάρ – ιδεατά. Όπως καταλαβαίνεις ένα στάνταρ κάλυμμα δεν είναι εξ ορισμού εναρμονισμένο στο σχέδιο του κάθε σκάφους και συνεπώς δεν διευκολύνει πολύ το ίχνος του σκάφους. Μιλάμε πάντα για πλοίο που έτσι κι αλλιώς στη καλύτερη θα δίνει ίχνος OPV δεν το σώζει το ίχνος του CIWS.

Dinos
Guest
Dinos

Υπομονη την ανοιξη 2019 καθελκυεται η πρωτη freda alcace. Χρονος κατασκευης 12 μηνες , οχι 4+ χρονια που καποιοι ονειρευονται για εργο στα ελληνικα ναυπηγεια. Λετε να γινει καμμια εκπληξη.

GK_
Member
GK_

Θα μου επιτρεψετε ενα σχολιο: Ετοιμοπαραδοτη και 100% εισαγωμενη. Σε αυτη την περιπτωση ουτε η «βαφή» δεν θα γινει στην Ελλαδα. Εαν το επιθυμητο ειναι να αποκτηθει οτι «πλασαρει» ο πωλητης για να βγει η «υποχρεωση» προς την Γαλλια, δεν βλεπω τον λογο να καθομαστε να ασχολουμαστε. Γιατι εκει περα, με βαση τα οσα εχουν ειπωθει δημοσιως, δειχνει οτι, ολη η φασαρια με τα γαλλικα πλοια εδω και10 χρονια, γινεται για να βγει η «διπλωματικη υποστηριξη» στο Eurogroup και αλλου εντος της ΕΕ, με αποτελεσμα η διακρατικη του 2008-9 (που εχει ανανεωθει τουλαχιστον αλλη μια ή δυο φορες) να ειναι… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Προσωπικά θα το ξαναπώ, οι φρεγάτες να είναι ΑΣΤΑΚΟΣ εις το τετράγωνο. Επίσης να δελεάσεις τους Γάλλους ακόμη περισσότερο ρίχνοντας στην συμφωνία τουλάχιστον +2 πλοία στο μέλλον(Τα οποία φυσικά και πρέπει να ζητήσεις να υλοποιηθεί το σκαρί στην Ελλάδα.). Μέχρι να μπουν τα δυο νέα πλοία σε υπηρεσία διατηρείς τις 3 μη εκσυγχρονισμένες ούτως ή άλλος. Εκσυγχρονίζεις της ΜΕΚΟ να μπορούν να συνεργαστούν τόσο με τις νέες φρεγάτες όσο και με άλλα οπλικά συστήματα όπως το F-16Viper. Η αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα πλοία είναι σαν να έχεις ένα μετακινούμενο Νησί στο Αιγαίο ή στην… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται ότι η πλώρει δεν μεγαλώνει. Υπάρχει στα χαρτιά έκδοση με μήκος μεγαλύτερο κατά 10m αλλά στο μέσο του σκάφους.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Στο μέσον είναι απαγορευτικό για εγκατάσταση εκτοξευτή VLS SYLVER A70;

Σίγουρα προσθέτει βάρος στο πλοίο, το θέμα είναι μήπως αυτό μπορούμε να το ‘παραβλέψουμε’; Ελαφρώς βέβαια.

Τώρα το τόσο μεγάλο πυροβόλο, έχει πλεονέκτημα και σε τι συνθήκες; Υποθέτω ότι θα έχει και αυτό επιπλέον βάρος και αυτά που έχουμε είναι μικρότερου διαμετρήματος.

Ευχαριστώ

Spirit
Guest
Spirit

Όπως περίπου το λέει ο φίλος “Νικολάκης” αν και άγνωστο στην έκδοση εξαγωγής που προσφέρεται η επιμήκυνση θα κληθεί να πληρώσει κάποιος επιπρόσθετο κόστος ανάπτυξης. Επι της ουσίας στην έκδοση εξαγωγής προσφέρεται δυνατότητα να φτάσει το πλοίο στα 130μέτρα (επιπλέον ~9 μέτρα) αποφασίστηκε όμως η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού τμήματος του κύτους στο κέντρο της φρεγάτας, μεταξύ του ιστού και της καπνοδόχου, προκειμένου να επηρεάσει τουλάχιστον το γενικό σχέδιο. Εκεί μπορεί να επιπλέον RIB (ή drones), ενώ φιλοξενεί 4-6 κοντέινερ 20 ποδιών πίσω από τον ιστό με πρόσθετο εξοπλισμό ή για ανθρωπιστικές εμπορευματικές μεταφορές. Στην έκδοση αυτή οι Γάλλοι στις μακέτες… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ξέχασα να παραθέσω και μια σχετική εικόνα:
comment image

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Λες Spirit πως έχουν RAM σε αυτή την έκδοση, μήπως έτσι απελευθερώνεται χώρος αλλού στο πλοίο για τοποθέτηση επιπλέον κελιών VLS SYLVER A70; Επίσης αυτό που αναφέρεις για 25% αύξηση ιπποδύναμη, είναι πολύ το 25%! Μήπως να το ζητάγαμε ακόμη και χωρίς την επιμήκυνση; Για να υπάρχει η επιπλέον ιπποδύναμη όταν χρειαστεί φυσικά. Εγώ θα επιμείνω πάντως, όσους περισσότερους πυραύλους τόσο μεγαλύτερη η προστασία τόσο για το ίδιο το πλοίο όσο και για τα πλοία με τα οποία θα κληθεί να δώσει τη ναυμαχία μαζί. Επίσης, κανείς δεν είπε ότι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι των πλοίων θα αντιμετωπίσουν μόνοι τους την… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Χώρος σαφώς υπάρχει ιδιαίτερα στην έκδοση με το μεγαλύτερο μήκος, (παραπάνω παρέθεσα και την εικόνα) χρήμα για να τοποθετηθούν όπλα και πύραυλοι που θα βρεθούν.

Οι μεγαλύτεροι σε ισχύ κινητήρες ίσως είναι εφικτό να τοποθετηθούν και στην έκδοση που θα αγοράσουν οι Γάλλοι. Λογικά είναι πιθανό να επιτυγχάνεται αύξηση της ταχύτητας στους 30 κόμβους.

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Παιδιά η AL-100 δηλαδή που είναι ελληνικής σχεδίασης δεν μας κάνει,είναι υποδιαιστερη

vasilis0011
Member
vasilis0011

Μπορει να εχει υποδιεστερα χαρακτηριστηκα σαν πλοιο αλλα εχει το πλεονεκτημα πως ειναι ακριβως στην διαμορφωση που το θελει το ΠΝ.Ειναι κριμα την ωρα που μπορουμε να ενισχυσουμε τον στολο μας με τετοια ικανα αλλα αρκετα πιο φθηνα πλοια να μην κανουμε.Ο γειτονες το εκακαν πρωτοι με τις κορβετες του προγραμματος MILGEM που ακομα ριχνουν στο νερο και εκσυχρονιζουν τον στολο τους

Spirit
Guest
Spirit

H ALS δεν έχει καμιά ιδιαίτερη διαμόρφωση που θέλει το ΠΝ. Ούτε κάτι ιδιαίτερο που δεν έχουν αντίστοιχα πλοία άλλων ναυπηγείων.
Δεν ειμαι αρνητικός βεβαια πέρα ότι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θέλει πια επικαιροποίηση, ο κύριος λόγος ειναι η χρηματοδότηση που οίκοι του εξωτερικού προσφέρουν σε συνδυασμό με τις κυβερνήσεις τους.

vasilis0011
Member
vasilis0011

Συμφωνω οτι το πλοιο δεν εχει κατι που δεν εχουν αλλα πλοια απλως λογω το οτι ειναι εγχωριας σχεδιασης το ΠΝ θα μπορουσε σε μεγαλο βαθμο να βαλει το χερι του σε μια διαμορφωση που το βολευει να καλυπτει τις αναγκες του

Thras
Member
Thras

Η Als100 είναι κορβέτα και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις S.
Για A/A πόλεμο περιοχής χρειάζεται η Als125 που έχει και πού περισσότερα κελιά (48 αν θυμάμαι καλά) και μπορεί να σηκώσει και ραντάρ της προκοπής (τύπου SeaFire).

Τα προβλήματα -εκτός του ότι η κλάση Als είναι στα χαρτιά – είναι τόσο η εξεύρεση χρηματοδότησης, όσο και η περιπλεγμένη κατάσταση των ναυπηγείων που δεν μπορέι να δώσει σαφή εικόνα χρονοδιαγραμμάτων παραδόσεων πλοίων…

Shadowfax
Member
Shadowfax

6 mk41 (ESSM, SM2, ESSM block2)…

chikichiki
Member
chikichiki

Το προσχέδιο μια χαρά είναι, αλλά το επίπεδο λεπτομέρειας που έχει το φτάνω κι εγώ…

Flanker
Member
Flanker

Διαβαζω ολα τα σχετικα threads σχετικα με την επιδιωξη του ΠΝ να αποκτησει φρεγατες και ειδικα τις γαλλικες. Τα σκαφη ειναι καλυτερα απο τον ανταγωνισμο,αλλα κατα την γνωμη μου αυτο δεν ειναι το ζητουμενο. Το ζητουμενο ειναι εαν σημερα και αυριο οποιδηποτε πλοιο εχει πιθανοτητες να επιβιωσει απεναντι στους μοντερνους πυραυλους ΕΕ. Κατα την γνωμη μου καμια.Ουτε απεναντι στον Zirkon ουτε καν απεναντι στον Sunburn. Δεν υπαρχει συστημα σε υπηρεσια ουτε καν σε σχεδιαση,ουτε καν σε επιπεδο θεωρητικης αναζητησης που να μπορει να αναχαιτιζει με επιτυχια τετοια βληματα ,και αυτα που θα εισαχθουν στο μελλον. Κανενα πυροβολο 20/30/35 η και… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Ναι οκ πιθανότατα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους πυραύλους Ε/E. Δεν πιστεύω ότι επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρόπος αντιμετώπισης τους οι μεγάλες μονάδες επιφάνειας είναι πλέον άχρηστες.

Εκτός του ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το Ρωσικό Ναυτικό, κάποια στιγμή θα βρεθεί το αντίδοτο σε αυτούς τους πυραύλους. Και τότε, μπορείς να τους βάλεις στις μεγάλες μονάδες επιφανείας…

chikichiki
Member
chikichiki

Οι πύραυλοι αυτοί απεναντίας έχουν πολλαπλά σημεία τρωτότητας (ο Zircon λιγότερο απ’όλους, αλλά όλοι έχουν αδυναμίες). Για να επιτύχουν τις μεγάλες τους ταχύτητες, πρέπει να πετάξουν σχετικά ψηλά, κάνοντας τους εαυτούς τους ορατούς στα ραντάρ νωρίτερα, υπό συνθήκες ίσως αρκετά για να βληθούν από πυραύλους μέσης εμβέλειας. Πετώντας χαμηλότερα, θυσιάζουν μέγιστη ταχύτητα, και άρα γίνονται πιο ευάλωτοι τόσο στα CIWS όσο και στις SHORADs. Τα CIWS ακόμα κι αν δε τους καταστρέψουν θα τους στραπατσαρίσουν και δύνανται να τους βγάλουν εκτός πορείας (ειδικά αν το βλήμα χτυπηθεί στη διάρκεια τερματικών ελιγμών με την ταχύτητα που έχει η απόκλιση θα πολλαπλασιαστεί),… Read more »

Flanker
Member
Flanker

Καθολου θεωρητικη συζητηση.Οι πυραυλοι ΕΕ ειναι απο τα οπλικα συστηματα που μπορει να τροποποιηθουν ευκολα για χρηση με οποιοδηποτε σκαφος.Και εαν οχι πληρως ,τουλαχιστον τοπικα ολοκληρωμενα. Και οι δυο αναφερομενοι προσφερονται η θα προσφερθουν για εξαγωγη. Με τις ρωσοτουρκιες σχεσεις σε μηνα του μελιττος,αλλα και με αντιστοιχες κινεζικες σχεδιασεις να ερχονται στο προσκηνιο,αποτελει τραγικο λαθος η επενδυση σε μοντερνα μεγαλα σκαφη ΕΕ. Το τι λενε οι αμερικανοι δεν εχει καμια μα καμια σημασια.Το αμερικανικο ΠΝ ειναι ενα αρτηριοσκληρωτικο σωμα ,υπερσυντηρητικο και δεν εχει πολεμησει εναντιον ισαξιου αντιπαλου απο το 45. Εξ’αλλου παμπολες φορες οι θεωρητικες τους κατασκευες εχουν υποχωρησει κατω… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Οι Ρούσεν έχουν ήδη ξεπερασμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κατά την γνώμη μου πρέπει να πάμε σε λίγο μεγαλύτερο εκτόπισμα όπως τα πλοία της Demen Sigma fast Atack που κάποια έχουν και δυνατότητες ASuW και καλύτερες ΑΑW δυνατότητες.

Ακατονόμαστος
Guest
Ακατονόμαστος

Με τα ίδια χρήματα πόσες Sa’ar 6 αγοράζουμε είπατε;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aτυχής η σύγκριση με τις Μπελαρά. Αν αντί των Saar-6 έγραφες MEKO A-200 θα ήσουν σωστός.

evaggelos
Member
evaggelos

μια χαρα γαλλικο πλοιο ειναι γαλλικα καλουδια θα χει. οσο για τους γερμανους κ τα εμποδια μαλλον παραμυθια ειναι σιγα μην πουν στους γαλλους τι θα πουλησουν το μονο πιθανων ειναι να μη δωσουν σκαλπ κι αυτο λογω τουρκιας.οι γερμανοι οι του πν εχουν κανει καμια ερωτηση εστω κ ενημερωτικη για καποια φρεγατα κορβετα υποβρυχιο κατι? συνηθως η οποια γκρινια απο αυτο γινεται δηλαδη θελλω να μασουλισω κι εγω μπαρμπα εστω κ ασπιδια για λεοπαρδαλη.

kon
Member

χωρίς να έχω κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις καταλαβαίνω ότι η μικρή τελική ταχύτητα που αναπτύσσει το πλοίο εξισορροπείτε από την μεγάλη εμβέλεια που έχουν ραντάρ και οπλισμός . Σε συνδυασμό και με άλλα πλοία που θα επιχειρεί νομίζω ότι η α/α σε μια ακτίνα 200χμ τουλάχιστον είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 20 αεροσκάφη που θα πρέπει και να βρίσκονται εκεί ταυτόχρονα. Ερώτηση…εάν ισχύει όντος αυτή η προσέγγιση; Mε πόσες μονάδες καλύπτουμε τον ελλαδικό χώρο μαζί με ΑΟΖ. Οι scalp naval είναι μόνο για στόχους σε ξηράς ή μπορούν να πλήξουν και στόχους επιφανείας; Αν μπορεί κάποιος που γνωρίζει να γράψει κάτι σχετικό.

GK_
Member
GK_

Το ΠΝ, παρα τα οσα πιθανως να λεγονται, επιχειρει σε παρακτιο περιβαλον, οποτε η παρουσια συστηματων CIWS με πυροβολα οπλα ειναι υποχρεωτικη. Το ΠΝ στις Super Vita εχει τα μονοκανα Mauser/EBO των 30χλς τα οποια με ενωσματωση των πυρομαχικων AHEAD -οπως ειχε προτεινει απο το 2005 η ΕΒΟ για το «Αρτεμις 30»- και αυτα ειναι σε θεση να δωσουν αυξημενες δυνατοτητες αυτοαμυνας στις ΤΠΚ. Κριμα που τα «Φαλανξ» του ΠΝ «απορριπτονται» ειδικα που σημερα, δεν περισευουν χρηματα και αυτα διατηρουν την αξια τους. Το “RapidFire” της Thales που βασιζεται στο CTA των 40mm https://en.wikipedia.org/wiki/CTA_International https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/d7/asset/document/rapidfire_05_13pr.pdf παρα την παρουσια των AHEAD… Read more »

Digenis
Member
Digenis

Aπο οτι κατάλαβα τα οπλικά συστήματα που έκλεισαν εκτός από τα στάνταρ(exocet 3C ,) και βγαίνουν προς τους δημοσιογραφους ώστε να τα μάθουμε είναι :
24 Aster (λογικά 30) ,8 scalp ,millenium(1ή2 ?) .

ίσως mica (16 ή 24)
ίσως 127mm

Αυτά έχουμε ακούσει μέχρι τώρα …

Καλά πάμε αρκεί να δούμε το τελικό αποτέλεσμα

ΥΓ.
Ο Scalp δεν θα εχει χρησιμότητα αν δεν έχει μεγαλύτερη εμβέλεια απο τους Exocet 3c .

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Το πυροβολο 127mm και εξτρα mica/γενικα εξτρα κελια εχουν τετοιο ρισκο υλοποιησης σε χρονο και χρημα που δεν θα επιχειρηθει κατι τετοιο απο το ΠΝ (αποψη μου)

Spirit
Guest
Spirit

Για το πυροβόλο των 127mm, μάλλον υπάρχει θέμα στην τοποθέτηση του, μιας και υπάρχουν γαλλικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι περιορίζει την δυνατότητα τοποθέτησης έως 2 sylver Α70 (16 θέσεις)

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Για το 127αρι, πιθανότατα ναι. Επιπλέον όμως κελιά A-35, νομίζω δεν είναι κάτι τρομερό, αφού η θέση που προτείνεται να τοποθετηθούν και οι διαστάσεις/βάρος των κελιών, είναι σαφώς εντός διαχειρίσιμων ορίων. Άλλωστε, τέτοια λύση, διέρρευσε από την εταιρεία την ίδια, άρα μια προκαταρκτική μελέτη θα έχει υπάρξει, αντίθετα πχ με λύση για 32 Α-50/70 μαζί με 127αρι που δεν υπάρχει πουθενά.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Μια παράμετρος είναι η συμβατότητα decoys-CIWS με πιθανή συνέπεια επιχειρησιακούς περιορισμούς. Compatibility is imperative for the simultaneous use of other protection systems, such as anti-air or artillery with a high rate of fire, like the Phalanx. Yet, certain decoying techniques simultaneously render EM, IR and optic detection systems blind, which must absolutely be avoided. “Decoys are designed to protect ships, not to deprive them of their means to counter missiles”. A number of large navies are dealing with this issue and see the French group’s products as a viable way of replacing the current decoy systems in service which may… Read more »

angel
Member

Θιγεις κατι που δεν εχει αναφερθει πολυ , εισαι εξαιρετικα ευστοχος Πολυ καλη η παραπομπη , μιλαει ο εκπροσωπος της Λακρουα Αντιμετρα softkill ειτε για πυραυλους ε/ε και α/ε η και για τορπιλες μαζι , φανταστικο Υπαρχει κοινος εκτοξευτης , ο ΜΚ ΙΙ , ζυγιζει καμποσο , κοστιζει καμποσο αλλα μιλαει η τεχνολογια Corner reflectors , και anti-torpedo decoys , 2 σε καθε πλευρα , τεραστιο αλμα Μας κανει να καταλαβαινουμε ποσο γυμνα ειναι τα πλοια μας καθε μεγεθους σε συγχρονες λυσεις Υπαρχουν στον στολο μας τετοια μεσα και δυνατοτητες , μονο ομως για πυραυλους , αλλα σαφως προηγουμενης γενιας… Read more »

angel
Member

Εννοω 2 ετοξευτες συνολικα , 1 σε καθε πλευρα
Αναπτυσσεται λεει και στελθ βαση

Spirit
Guest
Spirit

Διαβάζω πολλά πάλι που νομίζω ότι αρκετά δεν έχουν βάση. RAM ειναι βεβαια ότι μπορει να τοποθετηθεί, άλλωστε οι ίδιοι οι Γάλλοι το προμοτάρουν στις εκθέσεις τους. Βέβαια όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να πληρώσει και το κόστος ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης στο CMS του πλοίου.

Νεότερα σε ότι αφορά τις la fayette, οι δύο που δεν εκσυγχρονιστούν θα αποσυρθούν το 2026 με την παραλαβή των FTI
https://www.meretmarine.com/fr/content/vente-de-deux-la-fayette-au-bresil-la-marine-francaise-dement

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Για lafayette κάτι δεν κολλάει… Οι FTI θα μπουν σε υπηρεσία από το 2023… Υπάρχει επίσης η πληροφορία για την ενημέρωση της Βραζιλίας για διαθεσιμότητα των πλοίων από το 2020… Τι άλλαξε;

FOX
Guest
FOX

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η εμμονή μόνο για τις Belharra, ενώ το ΠΝ θέλει και τουλαχιστον 12 πλοία οροφή.

darede
Guest
darede

Γιατί έχει πέσει ενημέρωση στους ναυταίους ότι μόνο φρεγάτες aaw θα πάρουν και φυσικά με περιορισμένο κόστος. Αυτός είναι ο μεγαλοιδεατισμός του υπουργείου και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Μάλλον είναι ρετρολάγνοι και σκέφτονται να βγάλουν πινακίδες ιστορικού στις S…

darede
Guest
darede

Οι γάλλοι έχουν την τάση όχι μονο να υποεξοπλίζουν τα σκάφη τους αλλά και να τα σχεδιάσουν έτσι. Για ακόμα μια φορά έχουμε βρεθεί να συζητάμε πέραν της δυνατότητας αγοράς των belharra η όχι, και την διαμόρφωση αυτών όπως κάναμε και για τις Fremm. Με υποθετικές εκτιμήσεις δεν κάνουμε δουλειά και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στραφούμε στο τι ακριβώς λέει ο κατασκευαστής. Έχουμε λοιπόν την πρόταση για 3 Α50 και 1 Α70 εκτοξευτές, μαζί με το πυροβόλο των 76. Το συνολικό τους βάρος χωρίς τα πυρομαχικά ανέρχεται στους σχεδόν 44 τόννους. Αν υπολογίσουμε και το 20άρι… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

ExLs δεν μπορεί να φορτωθεί με CAMM-ER αλλά μόνο με CAMM, τουλάχιστον στην βασική έκδοση που παρουσίασαν, τώρα υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης σε μήκος έκδοσης του εκτοξευτή δεν το γνωρίζω.

darede
Guest
darede

Υπάρχουν πληροφορίες όμως οτι μπορεί να είναι εφικτό

https://www.ptisidiastima.com/italian-navy-camm-er/

Πάντως η βασική έκδοση της belharra μπορεί να μεγαλώσει μέχρι τα 127 μέτρα σύμφωνα με γαλλικές πληροφορίες, κάτι που ίσως δημιουργούσε κάποιους επιπλέον χώρους. Και δεν αναφέρομαι στην επιμηκυμένη έκδοση.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Σωστές οι επισημάνσεις σου για το EXLS να προσθέσω μόνο ότι παίρνει και RAM Block2.

Θεωρώ πως η διαφορά των μερικών τόνων είναι απολύτως διαχειρίσημη. Επιπλέον, όπως και για τις GOWIND, υπάρχει ένα περιθώριο τροποπίησης εσωτερικής διαρύθμισης και του μήκους του σκάφους για την εκπλήρωση των απαιτήσεων.

Σωστός, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τί θα προτείνουν οι Βελγο-Ολλανδοί και οι Αμερικανοί αργότερα με το FFG(X).

tommasso
Member
tommasso
Shadowfax
Member
Shadowfax

Εχουν πει και αλλα ωραια, οπως:
“According to the RNLN, the end of the life of the two M-frigates (Karel Doorman-class of multi-purpose frigates F831 HNLMS Van Amstel and F828 HNLMS Van Speijk) is nearing. They are less able to cope with current and future threats, their systems are outdated and spare parts are becoming difficult to obtain, with the consequence of disproportionately high maintenance costs. Same applies to the two M-frigates of the Belgian Navy: The Leopold I and the Louise-Marie…”
Μαλλον δεν ειδαν τις Ελληνικες S…
smile

Orestis
Member
Orestis

Καλησπερα,
Διαβαζω καιρο τα αθρα σας και πραγματικα χαιρομαι για το επαγγελματικο επιπεδο που εχουν.
Μηπως βλεπουμε το θεμα της οροφης των πλοιων του ΠΝ απο λαθος σκοπια? Σκεφτομουν αντι για 2-4 νεες φρεγατες, θα μπορουσαμε να παιρναμε περισσοτερα υποβρυχια 214 μιας και ειναι φθηνοτερα τοσο σε κοστος αποκτησης οσο και σε λειτουργια? Επισης μηπως θα ηταν πιο θανασιμος κινδυνος για αντιπαλο ναυτικο?

Θα ηθελα να διαβασω μια αναλυση πανω σε αυτο το θεμα απο την εμπειρη ματια σας.. smile

sotbak
Member
sotbak

+++

aris32
Member
aris32

1) το Α70 παιρνει και αστερ 15 και αστερ 30 και σκαλπ . το διαβαζω στο επισημο site της euronaval . 2) φρεγατα στο αιγαιο χωρις την παρουσια ciws δεν υφισταται . οποτε είτε μπαινει ram για 360 μοιρες κάλυψη , ειτε η γαλλική πρόταση όποια είναι αυτή είναι βάζεις μπροστα και πισω otomelara superrapid με strales και εισαι κομπλε . επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι τα γαλλικα συστηματα παθητικης αυτοαμυνας ειναι κορυφαια . βλεπε icms mkIII . 3) φρεγατα γενικων καθηκοντων χωρις 32βληματα επιφανειας αερος πλεον δεν υφισταται . οποτε αντιστοιχα φρεγατα πολλαπλων ρολων με εμφαση στον ΑΑ… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Το RAM δεν μπορει να υποκατασταθεί με κανένα strales. Τα strales είναι για καμιά Cobattante του ΠΝ για να αποκτήσουν κάποιες δυνατότητες αυτοάμυνας.

Σε πλοίο τέτοιου κόστους όπως η Belgarra, θα έπρεπε να τοποθετηθεί σίγουρα RAM και Millennium ή Phalanx

Κώστας
Guest
Κώστας

Σωστός …

aris32
Member
aris32

για αυτο η ιταλια χρησιμοποιει στραλες παντου

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Σχετικά με το μέγεθος, το βάρος και τα βλήματα που κάθε εκτοξευτής SYLVER ASTER μπορεί να φιλοξενήσει/εκτοξεύσει μπορείτε να δείτε εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Sylver_Vertical_Launching_System
Και στην συγκεκριμένη εικόνα-διάγραμμα:comment image

darede
Guest
darede

Έφθασε και η πρόταση των ολλανδών για την νέα φρεγάτα τους, όπου συμμετέχει και το βέλγιο και ίσως και η γερμανία.

IndoDefence 2018: Damen Unveils 6000 Tons ‘Omega’ Frigate

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/november-2018-navy-naval-defense-news/6660-indodefence-2018-damen-unveils-6000-tons-omega-frigate.html

Thras
Member
Thras

Πολύ όμορφη φαίνεται! Λογικά θα παίρνει 6 Mk41.

GATA
Member
GATA

Για 24 κελια vls διαβασα στο link

Thras
Member
Thras

Αποκλείεται 6000 τόνοι πλοίο με 24 κέλια! Θα τρελαθώ!

Μάλλον δεν υπολογίζουν τα μεσαία… κοντά στις καπνοδόχους.

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)
Guest

Ότι θέλουμε λέμε και γράφουμε , μου φαίνεται… Στο σκαρί “δένει” ότι σύστημα θέλετε… και mk41 και mk57 (στην προέκταση) και Α35/50/70 και phalanx και RAM/SeaRAM και του παπά τα γένια…. και δεν ενδιαφέρει το 2ο ραντάρ (λες και τώρα δλδ δεν προδίδεται η θέση σου με το ένα να λειτουργεί και το άλλο σε σιγή)… Το θέμα είναι ότι το CMS SETIS της NAVAL GROUP ΔΕΝ υποστηρίζει τα όπλα που θέλει το ΠΝ (ESSM κ.λπ.) και η καλύτερη λύση (που φυσικά δεν θα γίνει αποδεκτή) είναι να “κτιστεί” με το TACTICOS… Δυσκολάκι…

dkataims
Member
dkataims

Αφηστε τους αξιωματικους του ΠΝ να αποφασισουν οπως κρινουν αυτοι, χωρις παρεμβασεις απο πολιτικους και το αποτελεσμα θα ειναι αυτο που πρεπει να ειναι.

ΔΕ ΔΙΝΩ λευκη επιταγη, αλλα εμπιστευομαι αυτους που εχουν φαει αρμυρα με το κουβα, και ειχαν δασκαλους που ελιωσαν κανονια περισσοτερο απο αυτους που εχουν λιωσει πληκτρολογια τους.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Εμείς τους αφήνουμε, εγώ τους δίνω το ΟΚ, , το θέμα είναι οι αφελληνισμένοι πολιτικοί προϊστάμενοι τους…

FOX
Guest
FOX

Το πίστευε ότι επιλέγουν οι στρατιωτικοί;
Προσωπικά λέω να μην αφήνουμε τίποτα. Την άποψη μας λέμε.

evaggelos
Member
evaggelos

πτηση ενα ωραιο θεμα να κανεις συγκρισεις ολων αυτων των καλουδιων . επισης να μας εξηγησεις επειδη κ ο γραφων κ οι υπολοιποι γραφουν για διαφορα πλοια οτι δεν ειναι τα 2,5δις απο μας αρα παμε οπου γουσταρουμε κι αγοραζουμε αλλα απο τα κερδη ομολογων της γαλλιας αρα οτι κ να λεμε μιλαμε για fti k lafayete κ οτι δε διναται να ασχοληθουμε αμεσα τουλαχιστων με αλλη φρεγατα.

dinos
Guest
dinos

Βλεποντας την διαμορφωση της ολλανδικης omega 6000 tn φαινεται να επιβεβαιωνονται οι δανοι που πρωτοι εγκατεστησαν ciws millenium στις δικες τους φρεγατες.
Αραγε ανακοινωθηκα τιμη μοναδας για τις omega;

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Σε τί φαίνεται να επιβεβαιωνονται οι Δανοί; Επειδή πρωτοι εγκατεστησαν ciws millenium, “και κάτι τρέχει στα γύφτικα”… Οι Ολλανδοί δεν θα έχουν οποιδήποτε θέμα να σου εγκατασήσουν όποιο CIWS θέλεις! smile

Άλλα είναι τα ενδιαφέροντα σημεία του σχεδίου, με πρώτο ότι ένα ακόμη σχέδιο είναι στην κατηγορία των 6000t.

Spirit
Guest
Spirit

Επιλογές ειναι αυτές, τι επιβεβαιώσεις και ιστορίες;

dimitrov
Member
dimitrov

Μήπως να πάμε καλύτερα σε 32 aster 15/30(16+16) να τελειώνει η κουβέντα? Να μας έρθει και σχετικά οικονομικά αν οι Γάλλοι δεν παίζουν με mica. Και να μην βάλουμε καθόλου scalp naval? Διότι συνδυασμός με 32 aster15/30 και scalp naval δεν μου βγαίνει.