- Advertisement -

Αγώνας δρόμου για να καθαρίσει η Σαλαμίνα

- Advertisement -

Μαζί με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια ακόμα επέτειο μεγάλης ιστορικής σημασίας, που έχει περάσει “στα ψιλά”.
Πρόκειται για τα 2,500 χρόνια από τη μεγάλη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, με τον ηνωμένο στόλο των ελληνικών πόλεων-κρατών να συντρίβει τον στόλο της Περσικής αυτοκρατορίας έξω από τις ακτές της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.

Κάθε χρόνο, σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις γίνονται στο νησί της Σαλαμίνας παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά φέτος, η συμπλήρωση 25 αιώνων από τη μάχη έχει άλλη σημασία. Η μάχη σήμανε την ανακοπή της περσικής προέλασης των εκατοντάδων χιλιάδων Περσών και ασιατών συμμάχων τους και τη διάσωση της Ελλάδας από υποδούλωση και πολιτιστική εξαφάνιση.

Παράλληλα, η Σαλαμίνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό προορισμό οικιστικής ανάπτυξης καθώς πολλοί Αθηναίοι βρίσκουν μια φθηνότερη και καλαίσθητη περιοχή για να αποσυρθούν στη σύνταξή τους, μακρυά από το κλεινόν άστυ αλλά όχι τόσο απομακρυσμένοι από τους οικείους τους.
Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις εντοπίζεται στο ότι η περιοχή της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού είναι “μολυσμένη” με δεκάδες ναυάγια μικρών και μεγάλων πλοίων, απόρροια υπέρ των 3,000 χρόνων διαρκούς θαλάσσιας δραστηριότητας και μιας από τις πιο πυκνές βιομηχανικές χώνες που εκτείνονται μεταξύ Περάματος Πειραιώς, Ελευσίνας και Σαλαμίνας. Πολλά από αυτά σκουριάζουν στις ακτές ή στα αβαθή αποτελώντας κίνδυνο για τη ζωή, το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα.

Ο Χρήστος Μαριδάκης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προερχόμενος από το χώρο των υποβρυχίων και πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος “Σαλαμίς”, ενός ιδιωτικού οργανισμού που ασχολείται με την προβολή των επετειακών εκδηλώσεων για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, χαρακτηρίζει την κατάσταση χωρίς περιστροφές: “Είναι μια ιστορική τοποθεσία και είναι σε τραγική κατάσταση”.
Το τελευταίο διάστημα εργασίες για την ανέλκυση και απομάκρυνση των ναυαγίων που σκουριάζουν στις ακτές της Σαλαμίνας λαμβάνουν χώρα με ταχείς ρυθμούς σε έναν αγώνα δρόμου για να καθαρίσει η περιοχή από τα κουφάρια των βυθισμένων πλοίων.

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, εργολάβος στην εταιρεία που ασχολείται με την απομάκρυνση των ναυαγίων, πληροφορεί πως οι εργασίες συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και στόχο να καθαρίσει το τοπίο πριν τις επετειακές εκδηλώσεις που είναι σε λίγους μόνο μήνες. Ήδη, έχουν απομακρυνθεί 36 από τα 50 περίπου ναυάγια και οι εργασίες συνεχίζονται.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί δύτες, πλωτές εξέδρες, εργάτες και μηχανήματα στην ξηρά για να κόψει και να μεταφέρει στην ακτή κομμάτια των πλοίων, που στη συνέχεια κομματιάζονται και το μέταλλο και ξύλο κυρίως φορτώνονται σε φορτηγά οχήματα για να οδηγηθούν σε σκραπ.

Οι εορτασμοί για την επέτειο της ναυμαχίας θα ξεκινήσουν από το μνημείο των Σαλαμινομάχων και θα εξελιχθούν με μια συστηματική ενημερωτική εκστρατεία και εκδηλώσεις και εκθέσεις σε μουσεία κυρίως διαρκώντας ως την άνοιξη του 2021 όπου προγραμματίζεται να συμπέσουν με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εργασίες είναι πολύ σημαντικές και για την ενημέρωση για τη σημασία των γεγονότων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο. Ο πόλεμος των “Μηδικών” και η επιτυχημένη απόκρουση της περσική εισβολής το 480 π.X. επέτρεψε στον ελληνικό πολιτισμό να επιβιώσει και να ανθίσει αλλά έδωσε και μια νέα πνοή στους Έλληνες απανταχού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεργαστούν και να καταλάβουν τις κοινές αξίες και ρίζες του πολιτισμού που τους ένωνε πέρα από την στενή οπτική κάθε πόλης-κράτους.

Μπορούμε να πούμε πως η Σαλαμίνα έσωσε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού που αποτέλεσαν τις ρίζες όλου του ευρωπαϊκού πνεύματος. Αυτό το γεγονός πρέπει να γιορτάσουμε σε μια καθαρή και καλλωπισμένη Σαλαμίνα.
Πληροφορίες-Φωτογραφίες: Θανάσης Σταυράκης/AP

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
flatspin

1) τα πλοια ειχαν πλοιοκτητες και υπευθυνοι ειναι αυτοι για το μαζεμα των σκουπιδιων τους. Αυτα τα αισχη που γινοταν καποτε δεν θα πρεπει να ξαναγινουν επουδενι λογο.
2) για πανυγηρια πρωτοι τρεχουμε να μαζεψουμε την σαβουρα…. αυτην μαμημενη βυθοκορο ομως που εκλεινε το λιμανι της Αλεξανδρουπολης τοσα χρόνια, επρεπε να ερθουν οι Αμερικανοι να την μαζεψουν.
3) ελεγχος των δραστηριοτητων ολων οσων βρισκονται σε παραθαλασσιες περιοχες και υποχρεωση σε ISO 14000 και λοιπα περιβαλλοντικα. Ημαρτον με τον καθε “επιχειρηματια”.

Tango.Alpha

Οταν πήγαινε ο πρώην υπουργός Άμυνας να γιορτάσει πάνω σε παλέτες εμείς τον κατηγορούσαμε.
flatspin flatspin οι πλοιοκτήτες συχνά έχουν μόλις ένα πλοίο και όταν αυτό βουλιάξει εξαφανίζονται. Απλά πρέπει να κινούνται άμεσα οι διαδικασίες μόλις βουλιάξει το πλοίο.
Για το 2 και 3 up vote από μένα.

npo

Αγώνας δρόμου για φιέστες και φανφάρες, ναι.
Αγώνας δρόμου για να κλείσουμε καμιά εξοπλιστική τρύπα, μπα.. Με τον αραμπά.

npo

36 με 50 ναυάγια??
Τύφλα να έχει η βυθοκόρος πρέπει να πω!
Επίσης μου έκανε εντύπωση (not) η εξής πρόταση. “Η Σαλαμίνα έσωσε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού που αποτέλεσαν τις ρίζες όλου του ευρωπαϊκού πνεύματος”. Υποθέτω εκεί έγκειται η μεγάλη σημασία του γεγονότος κι αξίζει φιέστα. Οτι αποτέλεσε τις ρίζες του Ευρωπαϊκού πνεύματος. Αν δλδ τύγχανε και δεν αποτελούσε τις ρίζες του Ευρωπαϊκού πνεύματος θα ήταν για πέταμα.. Όπως πχ είναι για πέταμα όλη η μεσαιωνική μας ιστορία, επειδή δεν άρεσε στους Γερμανούς και την εξοβελίσανε στην χωματερή της ιστορίας.
Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νεογρεκυλισμό (με “ε”, σαν τον γιάΝη), πολύ πολύ δουλικότερο του 1ου γραικυλισμού, αναρωτιέμαι? Και για αυτό τελικά οδεύουμε και προς απόσυρση/εξαφάνιση?
Τον αγαπώ τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, και τους Σαλαμινομάχους, εννοείται, δεν είναι αυτό το θέμα, απλά, τροφή για σκέψη.

Last edited 3 months ago by carmausher4
GeoMoust

Αν Μεσαιωνική Ελληνική ιστορία θεωρείται την Ανατολική Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μάλλον πρέπει να την ξαναδιαβάσετε.

npo

Δεν “θεωρείται”, αυτή είναι. Εσύ ποιά νομίζεις ότι είναι?
Και ναι, την έχω διαβάσει.

Stavrogin1

” και τη διάσωση της Ελλάδας από υποδούλωση και πολιτιστική εξαφάνιση.”
Η Περσική αυτοκρατορία δεν θα μπορουσε να προκαλέσει πολιτιστικο αφανισμό του ελληνισμού. Οι ναζι ναι, οι Σταλινικοι ναι, ουτε καν οι μογγολοι δεν αφανισαν δυνατους πολιτισμους, βλέπε ινδία, κίνα. ο πολιτισμός υπακούει σε αλλους κανόνες. οταν ειναι ισχυρός κι ακμαίος υποτασει ακομα κι οταν ειναι υπόδουλος, βλεπε Ρώμη και Ελληνες. Οταν μιλουμε για πολιτισμο που κινδυνευει μιλουμε για πολιτισμό που παρακμάζει και για ολοκληρωτικές ιδεολογιες κ θρησκείες.

Last edited 3 months ago by juliaflower51
npo

Stavrogin1 Stavrogin1 H περίπτωση Ρώμης Ελλάδος είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας, κι ο λόγος είναι πως οι Ρωμαίοι είχαν ήδη υιοθετήσει τον Ελληνικό πολιτισμό πολύ πριν έρθουν στην Ελλάδα. Βασικά τον είχαν υιοθετήσει εν πολλοίς κι οι Ετρούτσκοι.

randomname

Να πούμε οτι προφανώς οποιοδήποτε ναυάγιο υπήρξε πριν να εφευρεθούν οι κινητήρες είναι πλέον τεχνιτός ύφαλος και έχει θετικά αποτελέσματα σε οποιοδήποτε θαλάσσιο οικοσύστημα. Όχι αρνητικά.
Το ίδιο ισχύει και με ένα σύγχρονο πλοίο που έχουν αφαιρεθεί τα λάδια και καύσιμα και πάει λέγοντας πριν βουλιάξει.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

 Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

643
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $

Related News

Πτήση Μαθητών με Ελικοφόρα Πτητικά Μέσα της ΠΑ

 Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης, στην...

«Αίεν Υψικρατείν»

Καλημέρα, καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα!   (Φωτογραφίες Νίκος Φαζός)

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

 Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη...