29.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων

Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα αεροπλάνα στην Ελλάδα χρειάζονται πλέον μακρύτερους διαδρόμους για να απογειωθούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς ο ολοένα θερμότερος αέρας και οι άνεμοι με μικρότερες ταχύτητες χαμηλά στο έδαφος δυσκολεύουν τα αεροσκάφη να σηκωθούν από το έδαφος.

Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα -η πρώτη του είδους της διεθνώς- που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά αεροδρόμια και σύμφωνα με την οποία ίσως οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεωθούν στο μέλλον να μειώσουν τον αριθμό των επιβατών ή τα καύσιμα τους, έτσι ώστε τα αεροπλάνα να ελαφρύνουν και να απογειώνονται πιο εύκολα. Εναλλακτικά, οι εταιρείες ίσως αναγκαστούν να περιορίσουν τις πτήσεις τους, αποφεύγοντας πια αεροδρόμια με μικρούς διαδρόμους (π.χ. σε μικρά νησιά) – κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό και γενικότερες.

Οι ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρο Ραψομανίκη, υπεύθυνο της Μονάδας Περιβαλλοντικών και Δικτυακών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (ΠΕΔΙΤΕ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», τον καθηγητή Πολ Γουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και τον αναπληρωτή καθηγητή Γκάι Γκράτον του Πανεπιστημίου του Κράνφιλντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Climate Change» (Κλιματική Αλλαγή).

Οι αεροπορικές μεταφορές συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου» και η νέα έρευνα δείχνει ότι, με τη σειρά της, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στις πτήσεις, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο αισθητό στο μέλλον.

Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία για τις απογειώσεις από δέκα ελληνικά αεροδρόμια δύο τύπων αεροσκαφών, του τυπικού μέσου επιβατικού Airbus A320, και του μικρότερου Havilland DHC8-400. Διαπιστώθηκε ότι το μέγιστο βάρος απογείωσης για το Airbus A320 μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 0,12% το χρόνο από το 1988 που τέθηκε σε κυκλοφορία, έως το 2017, ενώ για το DHC8-400 η μέση ετήσια μείωση στο μέγιστο βάρος που καθιστά εφικτή την απογείωση, ήταν 0,02%. Και τα δύο αεροσκάφη κερδίζουν ύψος λιγότερο γρήγορα μετά την απογείωση τους, όσο περνάνε τα χρόνια.

Σε ορισμένα ελληνικά αεροδρόμια, όπως της Χίου (με μήκος αεροδιαδρόμου 1.511 μέτρα), κατά την 30ετία 1988-2017 το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του Α320 μειώθηκε κατά σχεδόν 4.000 κιλά, βάρος που είναι ισοδύναμο με 38 επιβάτες μαζί με τις αποσκευές ή με καύσιμα για απόσταση 1.300 χιλιομέτρων.

Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει το Α320 για να απογειωθεί από ένα ελληνικό αεροδρόμιο, έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,7 μέτρα (0,15%) ετησίως, ενώ για το DHC8-400 κατά 1,5 μέτρα (0,1%) το χρόνο. Συνολικά, μεταξύ 1988-2017 το μήκος του αναγκαίου διαδρόμου για την απογείωση του Α320 αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 80 μέτρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν κατά 100 μέτρα.

«Η μείωση του αριθμού των επιβατών σαφώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των αεροπορικών εταιριών. Η μείωση των καυσίμων των αεροπλάνων θα περιορίσει την απόσταση που μπορούν να ταξιδέψουν. Η εναλλακτική λύση να επεκταθούν οι διάδρομοι για να αυξηθεί η ταχύτητα απογείωσης, σημαίνει ότι ορισμένοι τουριστικοί παράδεισοι θα πρέπει να καλυφθούν με ακόμη περισσότερη άσφαλτο. Καμία λύση δεν είναι ελκυστική, αλλά ίσως πρέπει να καταφύγουμε σε αυτές στο μέλλον, εκτός και αν η κλιματική αλλαγή περιοριστεί», δήλωσε ο Γουίλιαμς.

Άλλη μελέτη στο παρελθόν είχε δείξει ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των αναταράξεων στη διάρκεια των πτήσεων.

Παύλος Δρακόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

12 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Ακριβώς το είδος των άρθρων που μας λείπει από την ΠΤΗΣΗ! Μπράβο! Back to the roots!
Υ.Γ. Επιτρέψτε μου τη διόρθωση ότι μιλούμε για διαδρόμους, όχι αεροδιαδρόμους, οι οποίοι ευρίσκονται άλλωστε … στον αέρα!

VAGGELAS

Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο και βεβαίως σημαντικές οι διαπιστώσεις των φίλων με τις παρεμβάσεις τους. Ως μη ειδικός και επαγγελματίας, αλλά με την ιδιότητα του flight simmer, θα περίμενα ως την πλέον εύκολη, άμεση, αποτελεσματική και προφανή εναλλακτική λύση για την κάλυψη των 80-100 μέτρων (στην περίπτωση του Α320) που απαιτούνται για την απογείωση, την (μικρή) αναπροσαρμογη του του take off thrust (μέσω των τεχνικών derated take off thrust και assumed temperature, που εφαρμόζονται στην συντριπτική πλειοψηφία των απογειωσεων), παρά την επιμήκυνση των διαδρόμων αποπροσγειωσης. Με κάθε επιφύλαξη η παρέμβαση μου, σίγουρα στο φόρουμ υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου να διορθώσουν –… Read more »

Michail Bardanis

Διάδρομοι αποπροσγείωσης, όχι αεροδιάδρομοι. Καλό θα ήταν να διορθωθεί στο άρθρο.

DP80

Μήπως φταίει η παλαιότητα των αεροσκαφών και οχι η κλιματική αλλαγή? Το λέω γιατί οι επιστήμονες προβλέπουν το 2020 να είναι κατά μέσο όρο 2 βαθμούς κελσίου μικρότερη η θερμοκρασία από το 2019, και λένε ότι κινούμαστε σε μια νέα εποχή των παγετώνων.

Βέβαια και το αυτοκίνητό μου πριν 3 χρόνια πατούσε 160 και σήμερα με τα βίας πάει στα 140. Λέτε να φταίει η κλιματική αλλαγή και για αυτό?

Kapoios

Ποιοι επιστήμονες λένε τέτοιο πράγμα;;;;

Κάποιος

Κάποιοι … «βαλτοί»

x-m

https://principia-scientific.org/nasa-extremely-low-sunspot-counts-indicate-global-cooling-onset/

https://electroverse.net/grand-solar-minimums-and-the-fall-of-empires-a-great-crash-looms/

Στην υπόθεση (λανθασμένη ή σωστή ) της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος ανθίζουν τρομακτικά οικονομικά συμφέροντα.

Κάποιος

Αγαπητε η «κλιματικη αλλαγή» είναι η πηγή όλων των δεινών του πλανήτη… ε δεν θα ήταν και για τα αεροπλάνα;;

Planodios

“…Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία για τις απογειώσεις από δέκα ελληνικά αεροδρόμια…” Αν κατάλαβα καλά αυτή η μελέτη προσπαθεί μέσα από τη μείωση του μέγιστου βάρους απογείωσης να βγάλει συμπέρασμα για την αύξηση της θερμοκρασίας. Μα δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις για την θερμοκρασία από θερμόμετρα; Το μέγιστο βάρος απογείωσης μπορεί να ελαττώθηκε και από άλλους παράγοντες. Αποδίδουν το φαινόμενο αποκλειστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής; Επίσης ο άνεμος με μικρότερη ταχύτητα είναι καλός η κακός; Απ’ όσο γνωρίζω εξαρτάται κυρίως από τη διεύθυνσή του, με τον ούριο άνεμο να αυξάνει το μήκος απογείωσης. Η μελέτη υπονοεί ότι η… Read more »

AESA

Δηλαδή το καλοκαίρι στην Ελλάδα θέλουμε 600 μέτρα περισσότερα και τον χειμώνα 300 μέτρα λιγότερα. Στην Αλάσκα δε, τον χειμώνα όλα τα αεροπλάνα είναι VSTOL. Αντί να αυξάνουν στροφές με φρένα, λόγω οικονομίας και μεγάλων διαδρόμων εν κινήση αυξάνουν την ισχύη σταδιακά. Τα περισσότερα επιβατικά για να βγάζουν και από την μύιγα ξύγκι οι αεροπορικές έχουν efficiency meter, σαφώς και θα θέλω περισσότερο διάδρομο αν το πάω με οικονομία. Όλοι οι νέοι κινητήρες έχουν τουλ´αχιστον 15 έως 30% περισσότερη ώση από αντίστοιχους 20 χρόνια πριν, γιατί να χρειάζονται περισσότερα μέτρα; Δεν θέλω να γειώσω κανένα αλλά η κλιματική αλλαγή είναι… Read more »

Νικόλαος

Απορία, Χρειάζεται περισσότερος διάδρομος γιατί χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα απογείωσης, ή γιατί για να πετύχουμε την ίδια ταχύτητα απογείωσης θέλουμε μεγαλύτερο διάδρομο;

Spartasparta

Η θερμοκρασια ανεβαινει γιατι η Βενετια πλυμμηριζει ολο και πιο πολυ απο την ανοδο των νερων οπως καο σε πολλες παρακτιες πριοχες γρεμιζονται δρομοι απο τη θαλασσα και ηνθαλασσα γκεμιζει και ((τρωει)) στερια.Το ζητμηα με τα αεροπλανα ειναι οτι αυτα ευθυνονται κατα ενα μεγαλο μερος για την ανοδο τηε θερμοκρασιε στον πλανητη απο την μολυνση της ατμοσφαιρας με μεθανιο που ανοιγει τρυπα στο οζον και εγκλωβιζει τις βλαβερες υπερυωδεις ακτινες τουνηλιου μεσα στην γηηνη ατμοσφαιρα ,μεαποτεκεσμα να εχουνε πρωτη φορα τυφλες φωκιες απο υπερυωδεις ακτινες στους πολους απο την τρυπα στο οζον στους πολους ως αποτελεσμα της ανθωπογονου μολυνσης της… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

21
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά $

Related News

Νέο βήμα εμπρός για τον Ευρωπαϊκό πύραυλο ΜΜΡ-μεταξύ των κατασκευαστών 3 κυπριακές εταιρείες!

Η MBDA, κατασκευάστρια του αντιαρματικού πυραύλου MMP, συμμαχεί με άλλους 13 Ευρωπαίους κατασκευαστές και υποκατασκευαστές από 5 χώρες σε ένα προγραμμα ανάπτυξης βασισμένο στον...

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ ανησυχούν το Ισραήλ

του Ahmad Melhem (*)Στις 24 Ιουνίου, η ισραηλινή αστυνομία και μια ομάδα από τον δήμο της Ιερουσαλήμ κατέστρεψαν μια πέτρινη πλάκα με την τουρκική...

Μέχρι το 2025 τα τρία πρώτα MEA ‘TRITON’ στην Αυστραλία

Το πρώτο αυστραλιανό Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μεγάλου-Υψομέτρου-Μακράς Ακτίνας Δράσης (HALE) τύπου Northrop Grumman MQ-4C 'Triton' θα παραδοθεί εντός του 2023 και το δεύτερο και τρίτο...

Υβριδικό σχέδιο ομοαξονικών και κλινόντων στροφείων της AVX για το αμερικανικό πρόγραμμα FLRAA

H AVX Aircraft διεξάγει δοκιμές στις τεχνολογίες ομοαξονικών στροφείων και αεροσκαφών κλίνοντος στροφείου για να τις συνδυάσει σε σχέδια που θα μπορούσαν να κάνουν...

COVID-19: Η Ολλανδία δωρίζει κινητό νοσοκομείο στην Ελλάδα

Καθ' οδόν προς την Ελλάδα βρίσκεται κινητή μονάδα νοσοκομείου που η Ολλανδία δωρίζει στην χώρα μας.Σύμφωνα με σχετικό tweet στον επίσημο λογαριασμό της Πρεσβείας...
- Advertisement -