Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο

7
2846
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πρόνοια, η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κύπρο, περιέχεται στον νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό Εθνικής `Αμυνας των ΗΠΑ. Ο ίδιος νόμος, ως γνωστόν, επιβάλλει περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον Υπουργό `Αμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 ημέρες προς τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο reporter.com.cy


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Iomar
Guest
Μάριος

Καλησπέρα,

Αντιγράφω από την πηγή σας:

“- Δεύτερον, συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των δυνατοτήτων ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

Αν ήταν εδώ η μάνα μου θα έλεγε ότι έφτασαν τα ύστερα του κόσμου.

GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

Καλό νέο και με πολλές διπλωματικές προεκτάσεις, αλλά επειδή ο Τραμπ σκέφτεται με επιχειρηματική φιλοσοφία, το θέμα είναι όταν με το καλό όλα προχωρήσουν ομαλά, αν η ΚΔ έχει σκοπό να προβεί σε κάποια προμήθεια συστημάτων από τις ΗΠΑ, έστω και μεταχειρισμένων. Γνωρίζουμε κάτι;

Lefteris
Guest
Λευτέρης

Η κυπριακή άμυνα έχει χτιστεί στο μεγαλύτερο μέρος σε ουκρανικά/ρωσικά/γαλλικά οπλικά συστήματα.
Αν δούμε την άρση εμπάργκο ως άνοιγμα αγοράς αμερικανικών όπλων, θα ήταν ενδιαφέρον πράγματι να δούμε τι ακριβώς θα αγόραζε.
Θεωρώ πως η άρση του εμπάργκο γίνεται μέσα στο πλαίσιο μετατροπής της Κύπρου σε ισραηλινή/αμερικάνικη βάση ώστε και τυπικά να μην υπάρχει κόλλημα στην μεταφορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Άς μην λησμονούμε ότι παληότερα ακόμα και οι εν Λευκωσία ΑΚΑΜ των ΕΔ Η.Π.Α. δημιουργούσαν πολιτικά προβλήματα εκ του μηδενός εάν παρατηρούσαν προσωπικό της ΕΦ να συνεκπαιδεύεται με την ΕΛΔΥΚ σε Ελληνικό βαρύ οπλισμό – ιδιαίτερα πυροβόλα – προέλευσης Η.Π.Α. Οι κύριοι αυτοί βέβαια δεν “ενοχλούνταν” από την παρουσία των 346 βελτιωμένων Τουρκικών αρμάτων μάχης Μ48 Αμερικανικής προέλευσης στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την καταφανή Τουρκική παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων των Η.Π.Α. περί εξαγωγής οπλισμού σε άλλες χώρες μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

kakaouskia
Guest
kakaouskia

Καλημερα.

Αν αρθει το εμπαργκο θα ειναι καλη ευκαιρια για στοχευμενες αγορες.

Αυτο που θα ηθελα να δω ειναι ενισχυση / αναβαθμιση του πυροβολικου με Μ109. Ακομη και αν επανελθει το εμπαργκο, ειναι ενα συστημα που μπορει να συντηρηθει σχετικα ευκολα σε αντιθεση με κατι πολυπλοκο π.χ. Απατσι.

Panos71
Guest
Panos71

Και λοιπον τι εγινε; το Κυπριο αδερφο δε θα δωσει δεκαρα…μονο αμα του χαρίσουν.

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Guest
Ευστάθιος Παλαιολόγος

Ως Κύπριο αδερφό, που έχω δώσει δεκάρες, όπως όλο το Κυπριο, καλοδεχούμενα είναι κάθε χαρισμένα. Δεν είμαστε ψυλομύτες. Άλλωστε πολλές τέτοιες δωρεές σταμάτησαν τελευταία στιγμή. Τώρα μπορεί να έρθουν τελικά