Το Πεντάγωνο σκοπεύει να αναστρέψει την πολιτική της κυβέρνησης Μπους για τον περιορισμό των όπλων διασποράς από το 2019 και θα τα κρατήσει στο οπλοστάσιο των αμερικανικών ΕΔ, μέχρι να αντικατασταθούν από πιο αποτελεσματικά ανάλογα πυρομαχικά. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες δυτικές χώρες που δεν είχε υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση Όπλων Διασποράς του 2010 και συνεχίζει να διατηρεί φορείς υποπυρομαχικών στο οπλοστάσιό της.

Τα όπλα διασποράς, χρησιμοποιούν υποπυρομαχικά με εκρηκτικά και διάφορους τύπους πυροσωλήνων, που μπορούν να προρυθμιστούν και να εκραγούν τη στιγμή που επιθυμεί ο χρήστης, ακόμη και μετά από πολλές ώρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον προσωπικού και εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα αεροδιαδρόμους, οι οποίοι μπορούν να τεθούν ουσιαστικά σε αχρηστία μέχρι την εκκαθάριση των μη εκραγέντων υποπυρομαχικών.

Η Σύμβαση του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς (CCM) επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2010, ενώ τα κράτη που προσχώρησαν στη σύμβαση δεσμεύονται να καταστρέψουν τα αποθέματα πυρομαχικών διασποράς εντός 10 ετών.

Την ίδια χρονιά, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς δεσμεύτηκε ότι ο αμερικανικός στρατός, θα αντικαταστήσει τα πυρομαχικά διασποράς του με άλλους τύπους πυρομαχικών. Η πολιτική του Gates ήταν αρκετά αυστηρή ώστε ουσιαστικά να αποκλείει τα εκρηκτικά υποπυρομαχικά. Ο στρατός των ΗΠΑ θα μπορούσε «να χρησιμοποιεί μόνο πυρομαχικά διασποράς που περιέχουν υπομονάδες που, μετά την όπλιση, δεν οδηγούν σε περισσότερο από 1% μη εκραγέντα υποπυρομαχικά (UXO).

Πολλές χώρες δεν έχουν προσχωρήσει στην CCM, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και τη Τουρκία. Το 2008 το Πεντάγωνο απαγόρευσε ουσιαστικά τα πυρομαχικά διασποράς, αλλά οι φόβοι για το ρωσικό και το βορειοκορεατικό πυροβολικό φαίνεται να οδήγησαν πρόσφατα τους Αμερικανούς στην επανεξέταση της πολιτικής του Gates.

Για να διατηρήσουν τις ικανότητες αποφασιστικού πλήγματος του εχθρού χωρίς υποπυρομαχικά διασποράς, οι αξιωματούχοι του Στρατού των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αντικατάστασης του GMLRS, με το DPICM που χρησιμοποιεί αδρανείς πυρήνες βολφραμίου που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε μεγάλη επιφάνεια, αλλά δεν περιέχουν εκρηκτικά και χρονικούς πυροσωλήνες όπως τα ενεργά όπλα διασποράς.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ΕΔ δυνάμεις διαθέτουν ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο όπλων διασποράς (MLRS, ATACMS, Rockeye, AFDS κτλ) εξαιτίας της χρήσης τους από την Τουρκία που επίσης δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ΕΔ δυνάμεις διαθέτουν ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο όπλων διασποράς (MLRS, ATACMS, Rockeye, AFDS κτλ)»

    Mε αρκετα απο τα MLRS και ATACMS ληγμενα θα ελεγα.

  2. Καλημέρα.

    Για να δούμε μήπως μπορεί να γίνει κάτι… Μερικές εκατοντάδες CBU-87 και παράγωγα για την ΠΑ θα ήταν σοβαρή ενίσχυση. Τις είχαμε παραγγείλει αλλά ο τότε Διευθυντής Εξοπλισμών ουσιαστικά απέτρεψε την αγορά όπως και ρουκετών για τα MLRS…

Comments are closed.