20.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Υποχρεωτική θητεία στην Ελλάδα. Ας γίνει όπως στο Ισραήλ!

- Advertisement -

Ένα άρθρο σε μεγάλη ελληνική ιστοσελίδα που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες και περιγράφει 3 περιπτώσεις Ελλήνων που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν τη θητεία τους για διάφορους λόγους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με την πλειοψηφία αυτών να είναι αρνητικές.

Τελικά η στρατιωτική θητεία είναι “βραχνάς”, ή θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης της χώρας, εφόσον φυσικά ακολουθούσαμε παραδείγματα άλλων χωρών όπως το Ισραήλ;

Την απάντηση μας δίνει ένα παλιότερο άρθρο του Foreign Affairs, το οποίο -αν και γράφτηκε το 2017- μας εξηγεί πως το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί και ανταμείβει τους κληρωτούς, πετυχαίνοντας σπουδαία πράγματα.

Ο Ofer Familier, ένας 35χρονος Ισραηλινός, εργάζεται ως διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Vayyar Imaging, μιας επιτυχημένης start-up που κάνει αισθητήρες απεικόνισης με βάση τεχνολογία ραντάρ, για τον καρκίνο του μαστού. Με την πρώτη ματιά, αυτό η δουλειά του φαίνεται να είναι διαφορετική από τα προηγούμενα καθήκοντά του στο ισραηλινό σώμα πληροφοριών αεροπορίας, όπου ολοκλήρωσε την τριετή υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία. Αλλά με μια ευρύτερη έννοια, η θητεία του Familier στο στρατό ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιχειρηματικότητά του – όπως και για πολλούς άλλους. Πριν από δύο χρόνια, ο Nadav Zafrir, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του Ισραήλ για τις δυνάμεις άμυνας, έφυγε για να ιδρύσει μια start-up για να εντοπίζει το κυβερνοέγκλημα. Συγκέντρωσε γρήγορα τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη ιστορίες σαν τη δική τους.

Το σύστημα στρατολόγησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχει αποφέρει μεγάλα οφέλη στην οικονομία του Ισραήλ. Οι ένοπλες δυνάμεις τοποθετούν σχολαστικά ταλαντούχους κληρωτούς σε τεχνολογικές μονάδες, μονάδες μάχης και πληροφοριών. Οι δεξιότητες που αποκτούν οι κληρωτοί είναι ένα σημαντικό όφελος για αυτούς στην αγορά εργασίας μετά την απόλυσή τους. Όπως είπε ο Familier, «Οι μονάδες τεχνικής αντικατασκοπείας στις IDF είναι σαν το Χάρβαρντ. Σχηματίζετε δικτύωση και καταλήγετε να συνεργάζεστε μαζί. ” Και, πρόσθεσε, «ως 18χρονος κληρωτός στις IDF, σας δίνεται μεγάλη ευθύνη για αποφάσεις ζωής και θανάτου, παίρνετε αποφάσεις διοίκησης και διαχείρισης, αποφασίζετε αν θα συνεχίσετε μια επιχείρηση».

Ο αναπτυσσόμενος τομέας υψηλής τεχνολογίας της χώρας, ο οποίος απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος των 1.500 νέων επιχειρήσεων της χώρας το 2015 και αντιπροσωπεύει το 40 τοις εκατό των εξαγωγών του, τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από πρώην κληρωτούς από τέτοιες ελίτ μονάδες. Αν και μόνο το 20% των νέων Ισραηλινών επιλέγονται για τεχνολογικές και μάχιμες μονάδες, το 60% των εργαζομένων υψηλής τεχνολογίας έχουν υπηρετήσει εκεί. Ο Eran Yashiv, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, επικεφαλής του προγράμματος οικονομικών και εθνικής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις οικονομικές επιπτώσεις της θητείας. «Η στρατολόγηση είναι σχηματισμός ανθρώπινου κεφαλαίου. Ο ιδιωτικός τομέας επωφελείται από την εκπαίδευση που παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις».

Σε μια μελέτη του 2013 για τη σύνδεση μεταξύ των IDF και της επιτυχίας της χώρας στην υψηλή τεχνολογίας, δύο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν – οι Ori Swed και John Sibley Butler – ανέφεραν ότι η υπηρεσία στις IDF «καλλιεργεί νέες δεξιότητες (ανθρώπινο κεφάλαιο), νέα κοινωνικά δίκτυα (κοινωνικό κεφάλαιο) και νέους κοινωνικούς κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς (πολιτιστικό κεφάλαιο). ” Με άλλα λόγια, οι στρατιώτες μαθαίνουν νέες δεξιότητες και συμπεριφορά που κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να προσφέρει, και σχηματίζουν δίκτυα με διάρκεια. Το αποτέλεσμα είναι η απόκτηση «στρατιωτικού κεφαλαίου», που οι κληρωτοί αποκτούν στον στρατό και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στον πολιτικό τομέα. Αν και το 60 τοις εκατό των ενηλίκων Ισραηλινών έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, το ποσοστό αυξάνεται στο 90 τοις εκατό στον τομέα αυτών που δουλεύουν στην υψηλή τεχνολογία.

Στο δείκτη καινοτομίας, το Bloomberg κατατάσσει το Ισραήλ ως μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην έρευνα και ανάπτυξη, μαζί με τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία. Το 2015, οι ισραηλινές νεοσύστατες εταιρείες συγκέντρωσαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια, σε σύγκριση με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από νεοσύστατες επιχειρήσεις στη Γαλλία, μια χώρα οκτώ φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό.

Πως μπορεί να ωφεληθεί η Ευρώπη (και η Ελλάδα)

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν πολλές χώρες που είχαν υποχρεωτική θητεία, όπως το Ισραήλ (το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την πιο αξιοσημείωτη εξαίρεση). Αλλά όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, η θητεία θεωρήθηκε παρωχημένη. Οι μελλοντικές αποστολές θα ήταν μικρές, θα γίνονταν μακριά από το τη χώρα και θα απαιτούσαν ευκινησία. Η Γαλλία κατάργησε τη θητεία το 1996. Η Ιταλία το έκανε το 2000. Η Ισπανία το 2001. Η Σουηδία ακολούθησε το 2010 και η Γερμανία το 2011. Η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, τα Σκόπια, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​θα καταργούσαν επίσης τη θητεία μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος.

Το 2015, η Λιθουανία επανέφερε τη στρατολόγηση και τον περασμένο μήνα η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο. Η Λιθουανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να αναπτύξει τον στρατό της ως αποτέλεσμα της αύξησης της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ η Σουηδία είχε διπλό κίνητρο. Χρειάστηκε να ανταποκριθεί στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά, ίσως πιο σημαντικό, οι ένοπλες δυνάμεις είχαν πρόβλημα να στρατολογήσουν αρκετούς επαγγελματίες στρατιώτες. Η Νορβηγία επέκτεινε τη θητεία στις γυναίκες πέρυσι. Η Σουηδία θα κάνει επίσης τη θητεία της ουδέτερη ως προς το φύλο. Και ο Εμμανουήλ Μακρόν έχει επίσης προτείνει την επιστροφή στη θητεία στη Γαλλία.

Σε καθαρά στρατιωτικούς όρους, η Γαλλία δεν χρειάζεται υποχρεωτική θητεία: χάρη εν μέρει στην εκτεταμένη ανεργία των νέων (24,7%), οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν κανένα πρόβλημα να στρατολογήσουν επαγγελματίες στρατιώτες. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, με το 40,3% της ανεργίας των νέων και την Ισπανία, όπου το 48,3 τοις εκατό όλων των κατοίκων ηλικίας 24 ετών και κάτω να είναι άνεργοι, σύμφωνα με τον οργανισμό στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, Eurostat. Αλλά αυτό που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ένας τρόπος δημιουργίας βιώσιμης απασχόλησης, και εδώ μπορούν να δανειστούν μια σελίδα από το ισραηλινό βιβλίο.

Ο Bernard Boëne, ένας Γάλλος στρατιωτικός κοινωνιολόγος που για πολλά χρόνια δίδαξε στη στρατιωτική ακαδημία της χώρας, Saint-Cyr, λέει ότι η θητεία όχι μόνο κρατά τους νεαρούς άνδρες και τις γυναίκες μακριά από την ανεργία. “Παρέχει επίσης μια δεύτερη εκπαιδευτική ευκαιρία μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες εργασίας που εκτιμώνται ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας.” Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Boëne, υπάρχει μια παγίδα: «Αυτό το εκπαιδευτικό όφελος ισχύει μόνο όταν η υποχρεωτική θητεία είναι μεγάλη και αφήνει πολύ χρόνο για εκπαιδευτική κατάρτιση πέρα ​​από τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση». Καμία χώρα, ευρωπαϊκή ή άλλη, δεν είναι πιθανό να υιοθετήσει το Ισραηλινό καθεστώς υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τριών ετών για άνδρες και δύο ετών για γυναίκες. (Η πρόταση του Macron, για παράδειγμα, είναι μόνο για ένα μήνα θητείας.)

Αλλά στη Φινλανδία, η οποία στρατολογεί σχεδόν κάθε ικανό άνδρα, ταλαντούχοι 18χρονοι αποκτούν εμπειρογνωμοσύνη και δικτύωση που τους δίνει μια βάση στην αγορά εργασίας. Εάν η Γαλλία, η Ισπανία ή η Ιταλία εισήγαγαν μια επιλεκτική στρατολόγηση, οι ταλαντούχοι νεαροί άνδρες και γυναίκες θα μπορούσαν αργότερα να εμπνευστούν για να ξεκινήσουν νεοσύστατες επιχειρήσεις, αποφέροντας τεράστιο οικονομικό όφελος.

«Υπάρχει δυνατότητα για άλλες χώρες να μάθουν από το ισραηλινό μοντέλο», είπε ο Yashiv. «Αλλά η επιτυχία εξαρτάται από το ποιοι στρατιώτες επιλέγονται για στρατολόγηση. Παίρνει πολύ χρόνο και χρήμα για να εκπαιδεύσει αγόρια και κορίτσια προερχόμενα από χαμηλό υπόβαθρο εκπαίδευσης. Χρειάζεστε ικανούς στις καλύτερες θέσεις και αυτό δεν επιλύει την ανεργία των νέων. ”

Ωστόσο, κατευθύνει το ταλέντο σε τομείς που διαφορετικά δεν θα είχαν σκεφτεί. Στις ευρωπαϊκές χώρες, μια επιλεκτική θητεία έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως έδαφος αναπαραγωγής για νεοσύστατες επιχειρήσεις μετά τη θητεία. Ο Familier έχει επίσης εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, μεταξύ άλλων και ως σύμβουλος της McKinsey. «Εκεί, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων κοιτάζει να προχωρά σε πιο παραδοσιακές διαδρομές, ενώ στο Ισραήλ οι άνθρωποι αναζητούν να καινοτομούν και να ξεφεύγουν από τους κανόνες», λέει. «Η στρατολόγηση σάς διδάσκει να μην αποδεχτείτε τους κανόνες και αυτό οδηγεί σε πολλή καινοτομία».

Η Νορβηγία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ανεργία των νέων: μόνο το δέκα τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είναι εκτός εργασίας. Ωστόσο, πρέπει να ανησυχεί για το οικονομικό μέλλον μετά το πετρέλαιο. Οι ένοπλες δυνάμεις της, οι οποίες επιλέγουν το πνευματικό, διανοητικό και σωματικά ικανότερο 11-12 τοις εκατό όλων των 19χρονων για στρατολόγηση, θα μπορούσαν να γίνουν επωαστές της καινοτομίας μετά τη θητεία. Ο Henning A. Frantzen, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος προσωπικού στο Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας, το θεωρεί ευκαιρία. «Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις έχουν περισσότερες εξειδικεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου. Η θητεία δεν είναι πλέον μόνο πορείες μεταφορά βαρέων φορτίων.” Αυτό που πρέπει να βελτιώσει ο στρατός, πρόσθεσε, είναι να περιγράψει τις δραστηριότητές του και τα σετ δεξιοτήτων που μεταδίδει με όρους που κατανοούν οι πολίτες.

Οι σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις έχουν εντυπωσιακές τεχνολογικές δυνατότητες. Εάν μια χώρα όπως η Ελλάδα φροντίσει να κεφαλοποιήσει το μεγάλο αριθμό κληρωτών που επιστρατεύει κάθε χρόνο, αναθέτοντας τα σωστά καθήκοντα και παρέχοντας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει επαγγελματικά του νέους και να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, ακριβώς όπως κάνει το Ισραήλ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

55 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
55 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
spylab

Israel’s Edge: The Story of The IDF’s Most Elite Unit – Talpiot
Πως και γιατι η πιο ελιτ μοναδα των IDF ειναι ενα πανεπιστημιο !

The Weapon Wizards: How Israel Became a High-Tech Military Superpower

LuckyLuke

Αν κάποιος μπεί στη διαδικασία να πάρει (ψεύτικο) χαρτί ιατρού για να μην υπηρετήσει, ας μην υπηρετήσει. Να πληρώσει όμως ένα σχετικά υψηλό ποσό που θα καλύπτει τους μισθούς ενός ΕΠΟΠ που θα πρέπει να προσληφθεί στη θέση του: Μισθός ΕΠΟΠ μικτά * μήνες θητείες. Ακόμα και ο πραγματικός Ι5 θα πρέπει να προσφέρει σε χρήμα.

Τα ίδια ισχύουν και με όσους είναι στο εξωτερικό και κάνουν καριέρα.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι να κάνουν κάποια θητεία και οι γυναίκες. Δεν μπορεί το 2021 να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε ισότητα φύλων.

Η τήρηση του Συντάγματος και η προστασία της πατρίδας επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Δυστυχώς αρκετοί νέοι ενδιαφέρονται μόνο για τα λεφτά που θα βγάλουν και θεωρούν ότι το κράτος μόνο τους χρωστάει. Το μέλλον αυτής της χώρας ανήκει στους νέους. Αν θέλουν να οδηγήσουν της πατρίδα τους αιώνες πίσω, είναι στο χέρι τους. Ας τους κρίνει η ιστορία.

DimitrisP

Και η Ελλάδα βρίσκει ΕΠΟΠ λόγω ανεργίας. Τους κληρωτούς τους θελουμε για να κάνουν χαμαλοδουλειες που στα ανεπτυγμένα κράτη γίνονται από πολιτικό προσωπικό.
Δεν υπάρχει πιο αναξιοκρατικος θεσμός στην Ελλάδα από τη στρατιωτική θητεία, όποτε καλύτερα να καταργηθεί!

GodWasNeverOnYourSide

Ονειρα θερινης νυκτος. Οι Ισραηλινοι ειναι αντελως διαφορετικος λαος, τους ελκει το καινουργιο και η καινοτομια. Εμεις σαν Ελληνες ειμαστε βαθεια αντιδραστικοι απεναντι στις αλλγες.

Αλλα ρεαλιστικα μπορουμε ενα παμε ενα βημα παραπερα απο το στρατιωτη σκοπανθρωπο που κανει ελαχιστες βολες, εκπαιδευεται ελαχιστα και τον τεντωνουν ασυστολα για να μαζευει πευκοβελονες και να κουρευει πουρναρια.

Η δικη μου προταση ειναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να χρησιποιηθουν καμερες για την φυλαξη των στρατοπεδων. Μονο οι απαραιτητες σκοπιες και περιπολα με εμφαση στα πιο ευαισθητα σημεια. Πιο πολλες βολες, πιο πολλες πορειες, εκπαιδευση πανω σε διαφορες τακτικες μαχης σε διαφορετικα περιβαλλοντα. Ας παμε επιτελους ενα βημα περα απο το πυρ και κινηση. Η απο τα φαιδρα που μας λεγανε αν δουμε να πεναει αεροπλανο να πεσουμε με την πλατη κατω και με το G-3 να προσπαθησουμε να στοχευσουμε…

cat

Εξαιρετικο αρθρο κυριε Νομικε. Μακαρι να γινει η θητεια ετσι. Ας αρχισουμε ομως πρωτα με μια 3μηνη στρατευση των γυναικων κ βλεπουμε

Nikolaos

Το άρθρο είναι θαυμάσιο και οι πληροφορίες συναρπαστικές. Πράγματι, στη Δυτική Ευρώπη αλλά προπάντων στις ΗΠΑ εκτιμάται ιδιαίτερα η θητεία των Ελλήνων ΔΕΑ ως εμπειρία διοίκησης, ακόμη και όταν δεν κομίζει κάποια ειδικότερα εφόδια.

Όμως θα διατυπώσω ένα ζήτημα αρχής (στο οποίο είμαι βέβαιος ότι τόσο ο αρθρογράφος όσο και το περιοδικό συμφωνούν απόλυτα: Η θητεία δεν νομιμοποιείται ηθικά, πολιτικά και φιλοσοφικά επειδή “δίνει εφόδια και δεξιότητες” (που πράγματι δίνει, ακόμη και εκείνη του ταπεινού οπλίτη/ναύτη/σμηνίτη, στις κοινότερες ειδικότητες, και διαπλάθει αρετές όπως η καρτερία, η προσαρμοστικότητα, η κατανόηση και αρμονική συμβίωση με ανθρώπους από τελείως διαφορετικό κοινωνικό και μορφωτικό περιβάλλον κλπ.). Η θητεία νομιμοποιείται ηθικά, πολιτικά και φιλοσοφικά επειδή είναι κοινή συνταγματική υποχρέωση όλων, πλουσίου και πένητος, μορφωμένου και αγράμματου, και επειδή προ πάντων συντελεί στην υπέρτατη, έσχατη επιταγή της έννομης τάξεως, τη διατήρηση της οργανωμένης πολιτείας. Είναι η πρώτη λειτουργία του κράτους που ιστορικά διαμορφώθηκε, και αυτό λέγει πολλά. Όλα τα άλλα έπονται, και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την συντήρηση της πολιτείας.

Υπό την έννοια αυτή, η αποφυγή της στράτευσης είναι η έσχατη εκδήλωση ανηθικότητας και αναξιότητας ενός πολίτη, η πλέον ιταμή πρόκληση προς την κοινωνικά οργανωμένη ανθρώπινη συμβίωση, η πλέον αδίστακτη, κυνική ομολογία ότι κάποιος επιθυμεί να καρπούται τις παροχές της οργανωμένης σε κράτος κοινωνικής συμβίωσης χωρίς να συντελεί στο θεμελιώδες, χωρίς το οποίο τίποτε δεν υπάρχει.

Ακόμη πιο προκλητική είναι η επίκληση λογής “σταδιοδρομιών”. Φυσικά, σε μια χώρα ψυχιατρικής αρμοδιότητας, όπου τα … θέματα των εξετάσεων για το Πανεπιστήμιο είναι πρωτοσέλιδα και οι ειδικοί οργανωτικοί νόμοι που το διέπουν θέμα μεγαλύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος από τη φορολογία ή την κοινωνική ασφάλιση, ήταν μοιραίο ότι οι “σταδιοδρομίες” θα έχουν κάτι το δραματικό, όπως μαρτυρούν οι υστερικές μανάδες που επικαλούνται τα (πάντα σε πληθυντικό αριθμό) “μεταπτυχιακά” και “διδακτορικά” των γόνων τους (μια ζωή συναναστρεφόμενος και μελετώντας την αφρόκρεμα της γερμανικής νομικής επιστήμης δεν γνώρισα παρά ΕΝΑΝ καθηγητή με δύο διδακτορικά … ίσως επειδή δεν είναι βέβαια σαν τα ελληνικά, όπου και η κουτσή Μαρία παίρνει “άριστα”, ή πάντως το “χαρτί”, αρκεί να γράψει 500 σελίδες αρλούμπες). Ας το πάρουμε χαμπάρι: Και καθηγητής στη έδρα του Νεύτωνα ή του Max Planck να έχει εκλεγεί ο Έλληνας, οφείλει να υπηρετήσει! Ούτε υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε με διάφορες λινάτσες που τάχα μου κάνουν σταδιοδρομία ως κλητήρες σε δικηγορικά γραφεία στην Αγγλία και αυθαδιάζουν στους νομοταγείς και ευσυνείδητους πολίτες που άφησαν προσκλήσεις για υφηγεσία σε πανάρχαια πανεπιστήμια για να υπηρετήσουν ως ώφειλαν (“εσύ δεν είχες να χάσεις τίποτε πηγαίνοντας στρατό, εγώ είχα πρόσληψη!”, είπε κάποτε ένα θρασίμι …).

Στην θέση σας δεν θα αναπαρήγα καν το λινκ προς τη δημοσίευση με τις συνεντεύξεις των ανήθικων και αναξίων πολιτών. Τις διάβασα σύντομα και αμέσως διέκρινα το αναμενόμενο ιδεολογικό υπόβαθρο, που δίδει πάντα άλλοθι στην ανηθικότητα και καλλιεργεί την εχθροπάθεια κατά των ενόπλων δυνάμεων και του έθνους (ενώ αντιθέτως εξυμνεί με τους ηρωικότερους τόνους ένοπλους αγώνες ξένων εθνών και ατάκτων ομάδων αν έγιναν υπό το “ορθό” ιδεολογικό πρόσημο). Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα προσελάμβανα ποτέ στη δουλειά μου άνθρωπο που έχει αποφύγει την εκπλήρωση της θεμελιωδέστερης υποχρέωσής του όχι καν προς την Πατρίδα (διότι μπορεί να μην του λέει κάτι), αλλά προς το κοινωνικό σύνολο, και φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι ένας τέτοιος ανήθικος άνθρωπος θα είναι έμπιστος, θα τηρεί απόρρητο κλπ. Και οι γυναίκες όμως, καθοδηγούμενες από τους εξελικτικούς μηχανισμούς να αναζητούν επαρκείς πόρους (όχι μόνο υλικούς, αλλά και ηθικό έρεισμα) για τα τέκνα τους, διαπιστώνω ότι αποφεύγουν εκ συστήματος τους φυγόστρατους, ακριβώς διότι η πράξη τους προδίδει την αναξιοπιστία της προσωπικότητος και τη φαυλότητα του χαρακτήρος.

George_K

Τι σχέση μπορεί να έχει το άρθρο με την θητεία στον ΕΣ;
Καμία…

simos

Η κυρια αποστολη των κληρωτων ειναι να καλυψουν ενα μερος απο τις παμπολλες αναγκες των ΕΔ.. η διαρκεια της θητειας παραμενει μικρη σε σχεση με τις αναγκες του Στρατευματος(9-12 μηνες),οι αναγκες επανδρωσης των μοναδων ειναι δεδομενες οποτε δεν νομιζω οτι περισευει χρονος ωστε οι κληρωτοι να ασχοληθουν και με κατι αλλο περα απο τη βασικη αποστολη τους..

dimitrov

Αυτά διαβάζει κανείς και θέλει να κλάψει ….. Τι να λέμε; Είμαστε στον Μεσαίωνα.
Κάντε μια μετάφραση του κειμένου στην ανωτάτη πολιτικαντική γλώσσα και δώστε το στον υπουργό άμυνας αλλά και στους άλλους πολιτικούς να το μελετήσουν. Διότι αν τους το δώσετε έτσι θα πάθουν κράμπα στον εγκέφαλο.
Συνεργασία με το Ισραήλ δεν είναι μόνο οι συγκινητικές προσπάθειες να αγοράσουμε ταβόρ ή κανένα σαράβαλο.
Μιλάμε για την χώρα που έβαλε τον μπάρμπα Φώτη αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας με αρμοδιότητα – μετάξύ άλλων διότι αυτό του έπεφτε λίγο –  το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων ναυπήγησης εκσυγχρονισμού και μετασκευών πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού!!!!!
Μιλάμε για τις ένοπλες δυνάμεις που μέχρι σχετικά πρόσφατα έστελναν στο μηχανοστάσιο των πλοίων του ΠΝ όλους τους κληρωτούς που δήλωναν μηχανικοί παποριών, μηχανικοί αυτοκινήτων, μηχανολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί πωλήσεων, μηχανικοί του έρωτα, χημικοί μηχανικοί και πάει λέγοντας.
Εγώ κρατάω αυτό … «Αυτό το εκπαιδευτικό όφελος ισχύει μόνο όταν η υποχρεωτική θητεία είναι μεγάλη και αφήνει πολύ χρόνο για εκπαιδευτική κατάρτιση πέρα ​​από τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση».
Με λίγα λόγια ας ξεκινήσουμε από τα βασικά στην κατάκτηση της γνώσης. Δλδ ο Έλληνας κληρωτός να μπορεί να κάνει πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρομαχικά χωρίς να είναι περισσότερο επικίνδυνος για τον ίδιο παρά για τον εχθρό. Ας ανακαλύψουμε πρώτα τον ηλεκτρισμό και μετά ανακαλύπτουμε και τον αξονικό τομογράφο.
Οι Γάλλοι που την ψάχνουν – ας πούμε – έχουν κι έναν κανονικό στρατό που πολεμάει.

osalonikios

Αυτά σε ότι αφορά τους επιστήμονες ή τους καταρτισμενους σε κάτι. Στους 18χρονους που απλά δε θέλουν να υπηρετήσουν;
Και γιατί να αντιγράψουμε μόνο ένα κομμάτι της στρατολόγησης μι όχι όλο;
Δε βολεύει;
Αν δεν κάνω λάθος η θητεία στο Ισραήλ είναι 3 χρόνια και υπηρετούν και οι γυναίκες.
Ισότητα δε θέλουμε όλοι;
Ιδού η Ρόδος λοιπόν.

a3_mike

Οι χώρες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και ενδέχεται να χρειαστεί να αμυνθούν έναντι εισβολέα έχουν πάντα κληρωτούς. Μόνον οι χώρες που δεν κινδυνεύουν άμεσα (ή νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν), καθώς και αυτές που πραγματοποιούν επεμβάσεις εκτός των συνόρων τους διαθέτουν επαγγελματικό στρατό. Ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν χρειάστηκαν μαζικά κρέας για τα κανόνια επανέφεραν την υποχρεωτική κατάταξη (Β’ ΠΠ, Βιετνάμ). Το άρθρο το επιβεβαιώνει αυτό.
Οι Ισραηλινοί είναι σοβαροί με το ζήτημα διότι είναι λαός που υφίστατω διωγμούς και υπαρξιακή απειλή για 2000 χρόνια. Κατοικούν επίσης μία λωρίδα γής χωρίς στρατηγικό βάθος η οποία περιτριγυρίζεται από εκατομμύρια ορκισμένων εχθρών που δεν έχουν και τίποτα να χάσουν.
Αντιστοίχως οι χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης έχουν αρχίσει να οσμίζονται τον κίνδυνο της Ρωσίας (τον οποίο θεωρώ υπαρκτό μεσοπρόθεσμα), και να επαναπροσδιορίζουν την στάση τους στο ζήτημα.
Στην Ελλάδα, οι ένοπλες δυνάμεις (τουλάχιστον το κομμάτι με το οποίο έρχεται σε επαφή ο μέσος κληρωτός) είναι και αυτές εν πολλοίς μια μικρογραφία του Δημοσίου (ρουσφέτια, ανικανότητα, αντιπαραγωγικές διαδικασίες κλπ). Εξαίρεση ίσως οι Ειδικές Δυνάμεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η θητεία πρέπει να καταργηθεί. Αντιθέτως, πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε διάρκεια όσο και ένταση ποιοτικής εκπαίδευσης, και ίσως να περιοριστεί μόνον στον ΣΞ. Εκεί δηλαδή που θα κληθούν να υπηρετήσουν το σύνολο των κληρωτών σε περίπτωση σύρραξης. Πολύτιμα μαθήματα έδωσε η πρόσφατη ήττα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η ίδια πρόσφατη ιστορία δείχνει και την μοίρα των αμάχων που ζούν σε περιοχές που κατελήφθησαν από τους Αζέρους. Αυτό για όσους νομίζουν ότι σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης πιθανών επιχειρήσεων εναντίον της φίλης και γείτονος, η μοίρα των νησιωτών ή των κατοίκων της Θράκης θα είναι Business as Usual με άλλη σημαία στα διοικητικά κτίρια και πιθανώς χαμηλότερη φορολογία… (τα τελευταία τα έχω ακούσει από νησιώτη -μεγάλου νησιού – ξενοδόχο και έφριξα).

nikoskarki

Μπράβο σου πτήση που ασχολείσαι σε ένα άρθρο σου με τη θητεία. Ο έγκριτος σχολιαστής εδώ μέσα Νικόλαος νομίζω ότι έχει καλύψει το περισσότερα από αυτά που θα ήθελα να πω. Ως αγανακτισμένος Έλληνας του εξωτερικού ποια έχω να πω μόνο ότι πριν 10 χρόνια και έχοντας τρία παιδιά ακόμα κάτοικος Ελλάδος ένιωσα ότι το κράτος με έδιωχνε δεν με ήθελε ήμουν βαρίδιο γι εκείνο. Θεωρώντας ότι είχα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μου Απέναντι στην Ελλάδα (και δεν εννοώ μόνο θητεία) και έχοντας και τρία παιδιά έφυγα. Διάβασα για ανθρώπους στο συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρεται και η πτήση είχα κάποιον να λέει ότι δεν νιώθει καμία υποχρέωση για την Ελλάδα. Αυτό με τσάντισε πιο πολύ από όλα. Σήμερα έχοντας την εμπειρία του εξωτερικού έχω να πω στο συγκεκριμένο νέο που θέλησε να το παίξει Καραγκιόζης δήθεν γιατί είχε βρει δουλειά και καριέρα όπως ίσως υπονοεί και να μην περάσει στρατολόγηση ότι. Υποχρέωση έχουμε όλοι και θα έχουμε και μόνο που γεννηθήκαμε στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα. Γιατί καλά είναι να λέμε ότι η χώρα μας έχει προβλήματα αλλά έχω να σας πω ” οι άλλες χώρες να δείτε”. Ίσως όχι ίδια με τα δικά μας σίγουρα όχι ίδια με τα δικά μας μάλλον αλλά οι περισσότερες πολύ χειρότερα.
Η πρότασή μου είναι πρώτα από όλα θητεία στα 18. Ξεκαθάρισμα στις σχολές και στο πανεπιστήμιο και από δω και πέρα δύο ευκαιρίες σε κάθε μάθημα όποιος δεν το περνάει απλώς δεν συνεχίζει τις σπουδές του και δεν πρέπει να έχει δικαίωμα να πάει σε άλλο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει την ίδια ειδικότητα . Από κει και πέρα προσπάθεια για όσο το δυνατόν περισσότερη ειδίκευση και τυποποίησης στην Ελλάδα σε όλα. Ο στρατός θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός σχολείου ειδίκευσης και τυποποίησης νέων ανθρώπων. Επειδή κάποιος εδώ μέσα ανέφερε ότι δεν έκανε πολλές βολές στη θητεία του έχω να πω τη δικιά μου θητεία που ήτανε σε παραμεθόριο νησί έγινε ναι πάνω από επίσημα 25 βολές με διάφορα όπλα σε 15 μήνες. Βύσμα δεν υπήρξα ποτέ για όσους κατάλαβαν.

SAAB

Ας γράψω δίκην πλεονασμού το γνωστόν…
Η θητεία στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική για άντρες και γυναίκες. Οι άντρες υπηρετούν 30 μήνες και οι γυναίκες 24. Το σύστημα είναι εναλλασσόμενο ανάμεσα σε εκπαίδευση και υπηρεσία σε μονάδες. 2 μήνες εκπαίδευση, 4 μήνες σε μονάδα το οποίο επαναλαμβάνεται 5 φορές για τους άντρες και 4 για τις γυναίκες. Δηλαδή οι άντρες περνάν 5 δίμηνες εκπαιδεύσεις και οι γυναίκες 4.

Nikolaos

Και για να μην α) ξεχνιόμαστε και β) μπερδευόμαστε:

  • Άμεση κατάργηση αποψίλωσης μονάδων το θέρος για αποσπάσεις στο όνειδος που λέγεται ΚΑΑΥ, ΚΕΔΑ, θερινές ΛΑΞ κανονικές ταβέρνες, ΛΑΦ, λέσχες αποστράτων (ναι, αποσπώνται στρατεύσιμοι για να κάνουν καφέδες σε εντευκτήρια συνταξιούχων!!) ΧΘΕΣ!
  • Αυστηρές διαταγές και δρακόντειος πειθαρχικός έλεγχος διοικητών, στις μονάδες των οποίων διαπιστώνεται α) κυκλώματα παραβατικών στρατευσίμων δυναστεύουν άλλους στρατευσίμους (συνθήκες φυλακών) και β) ότι στρατεύσιμοι δεν παρουσιάζονται ποτέ σε προσκλητήριο (ή φεύγουν αμέσως μετά) και δεν κάνουν ποτέ υπηρεσίες με ανταλλάγματα (δωρεάν τραπέζια και μπουζούκια, βενζίνες, εκπτώσεις σε διαρκή αγαθά, θέσεις VIP σε γήπεδα κλπ ευτελή), και με αντίστοιχη καταπίεση των άλλων οπλιτών, που βγάζουν όλες τις υπηρεσίες όσων ευρίσκονται παρανόμως διαρκώς έξω. Ιδίως στα τουριστικά μέρη, όπου οι ντόπιοι στρατεύσιμοι έχουν πολλές παροχές να προσφέρουν, γίνονται διαχρονικά σημεία και τέρατα.

Από κει και πέρα:

  • Η σκοπιά είναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ και ΔΥΣΚΟΛΗ στρατιωτική υπηρεσία ουσίας, θέμα ζωής και θανάτου για το προσωπικό της φρουρούμενης εγκατάστασης!
  • Η αποψίλωση είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ λόγω κινδύνου πυρκαϊάς, που γνωρίζουμε τι έκταση μπορεί να λάβει στις κλιματολογικές συνθήκες του ελληνικού θέρους! Σε χώρους με καύσιμα και πυρομαχικά!
  • Ο στρατιώτης είναι ον αυτάρκες και πλήρως αυτοεξυπηρετούμενο σε συλλογική βάση, με ανάθεση καθηκόντων σε κλιμάκια, σε εκστρατεία θα ζήσει στην ύπαιθρο για εβδομάδες. Η ιδέα ότι θα έχει καθαρίστριες και ορντινάντσες σημαίνει απόλυτη άγνοια για το τι είναι οι ένοπλες δυνάμεις.
AESA

Ποιος σας είπε ότι αυτό δεν γίνεται στον ΕΣ ! Ο Χρήστος υπηρέτησε στην 76ΜΕΑΤΓΡ και ήταν υπεύθυνος στο ΚΨΜ της μονάδας. Ο Χρήστος αφού ολοκλήρωσε την θητεία του χωρίς να έχει πυροβολήσει ή να έχει δει σφαίρα, άνοιξε δική του καφετέρια στο χωριό του με την εμπειρία που απόκτησε από την μονάδα του, που τον έφερε σε επαφή με τους προμηθευτές για καφέ κρουασάν κτλπ. Εφόσον δε έμαθε σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει έλεγχος δεν γνωρίζει τι σημαίνει φόρος, ΦΠΑ και κανόνες υγιεινής.

GeorgiosT

Σε μια χωρα οπου κατορθωνεις να εκλεγεσαι σε ανωτατα πολιτικα αξιωματα χωρις να υπηρετησεις, νιωθω οτι τετοιες συζητησεις εχουν μονο θεωρητικο ενδιαφερον.
Γενικα αν υπηρχε σοβαρο ενδιαφερον για την θητεια, θα υπηρχαν συνταγματικες διαδικασιες ωστε να μην μπορει ο καθενας εφημερος πολιτικος να τις αλλαζει κατα το δοκουν
Γιατι να εχεις π.χ φορολογικο μητρωο ή ΑΜΚΑ ή επισημη νεου ειδους ταυτοτητα αν δεν υπηρετησεις πρωτα.Δεν θελεις? Καλο ταξιδι.Στην Ελλαδα παραμενουν οσοι τιμουν οσους θυσιαστηκαν και επιλεγουν το ιδιο για τους επομενους.Τοσο απλα…
Για να μην εμπλεξουμε τωρα και οσους απο τους νεαρους “προσφυγες” που μπηκαν σαν κυριοι, πηραν “το χαρτι ” και εκμεταλλευονται τις δομες ενος κρατους χωρις οι ιδιοι ή οι πατεραδες τους να εχουν προσφερει μια δεκαρα…
Βεβαια τετοιες τομες συνοδευονται με συγχρονη θεωρηση της θητειας, οχι αυτο το αναχρονιστικο σημερινο μοντελο και συνθηκες που δινουν βαση επιχειρηματων στους αντιρρησιες.

Green

Είναι πολύ εύκολο να λέμε να γίνουμε Ισραήλ. Ο ΓΑΠ σκέφτηκε κάποτε να γίνουμε Δανία του Νότου και μετά…χρεοκοπήσαμε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας πάσχει από έλλειψη ορθολογισμού και χωρίς ορθολογισμό δεν μπορεί να δημιουργηθεί τίποτα.
Φαίνεται όχι μόνο στις κρατικές δομές αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας.
Η ελληνική οικονομία στις δομές της, στην νοοτροπία των ανθρώπων της (επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων), στον τρόπο οργανωσής της είναι μια εξελιγμένη φεουδαρχία και όχι μια οικονομία ελεύθερης αγοράς δυτικού τύπου.
Έχουμε φτάσει στο σημειο το 25% του ΑΕΠ να είναι τουρισμός. Αλλά δεν είναι παράξενο όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αγάπη για την γνώση. την επιστήμη και την τεχνολογία.
Εδώ ο οικονομικός σύμβουλος Πατέλης του πρωθυπουργού κάνει δήλωση για τα διδακτορικά και καταλαβαίνεις πόσο λίγο μυαλό έχουν άνθρωποι που φτανουν στα ψηλά κλιμάκια της εξουσίας.
Πώς να μπορέσει ο ΕΣ να δίνει τα εφόδια που αναφέρεται το άρθρο όταν τουλάχιστον 4 στους 5 στην Ελλάδα εξηγούνε τον κόσμο και την καθημερινότητα με μάγια, ξόρκια, προσευχές, θαύματα, Χριστό, Παναγιά, ζώδια, άστρα, καφεμαντείες, προφήτες, αγίους, φανουρόπιτες, ματιάσματα, ξεματιάσματα και ένα σωρό άλλες τέτοιες ανοησίες.
Είτε μιλάμε για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τον στρατό και οτιδήποτε άλλο ουσιαστικά μιλάμε για την ελληνική κοινωνία και τον τρόπο που σκέφτονται τα μέλη της. Πώς να έχουμε πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και βιομηχανία χωρίς ορθολογισμό;

Rantaplan

Δυσκολευομαι να πιστεψω πως ο σημερινος 18αρης , θα θελει να υπηρετησει . Και σ’αυτο φταιμε εμεις. Αλλωστε δεκαετιες ανεχτηκαμε την γελοιοποιηση των ενοπλων δυναμεων μας. Γνωστη η σειρα επ’αυτου με τα απειρα (μονοτονα πια ) σικουελ. Εξισωσαμε τον πατριωτισμο με τον φασισμο. Εμεις στερησαμε απο τα παιδια μας τα υπεροχα ιδανικα που επρεπε να εχουν. Και νομιζαμε πως το καναμε…..”για το καλο τους”. Αργα ξυπνησαμε!

antonios

Το θεμα της θητειας ειναι πολυπλοκο. Δεν ειναι μαυρο ή ασπρο . Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη. Αρθρο 4 παραγραφος 6 (ή το αντιθετο) Πας Ελλην δυναται φερει οπλο υποχρεουται στρατευσης. Δεν λεει Πας Ελλην ΑΡΕΝ …αρα το ησραηλινο μοντελο με υπχρεωτικη στρατευση γυναικων θα ειχε την συνταγματικη του καλυψη. Μοναδες αμυγως γυναικιες με πυριοβολικο των 105 χλ (εαφρυτερα βληματα) με τυφεκια 5.56 – Μ16 (ελαφρυτερος οπλισμος) θα ηταν μια αρχη. Οσο αφορα το Ι5 . Οταν ημουν στο 646 με τον Θαλλασα διοικητη υπηρχε ενα παιδι που ειχε 13 χρονια παθησεις (μεταξυ αυτων και σκαφωειδη θωρακα που εθετε καθε μερα την ζωη του σε κυνδινο), ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να υποχρεωσεις ενα τετοιο παιδι να υπηρετησει γιατι οι μοναδες εχουν ελειπη στελεχωση απο παιδια που οι γονεις τους εχουν “ακρες” για να παρουν 20ετη αναβολη! Υπαρχει ομως και η αλλη πλευρα. Παραδειγμα. Νεος/νεα που εχει παραλυτα τα κατω ακρα και ΘΕΛΕΙ να υπηρετησει…Η χρηση της οθονης ενος ρανταρ δεν χρειαζεται τα κατω ακρα του χειριστη ιδιως σε σταθερες εγκαταστασεις. Δεν ζουμε στην αποχη ΚΑΙΑΔΑ. Σαν γραφεας 1ου γραφειου και στρατολογιας αλλα και πυρηνας επιστρατευσεως εχουν δει τα ματια μου καραμπινατες αδικιες. Παιδι με την μανα του ετοιμοθανατη του αρνηθηκαν κατ’εξαιρεση μεταθεση κοντα στο σπιτι του παρα τις συνεχεις επιστολες του θαλλασα προς τιμην του. ΚΑΙ εφεραν στην Κομοτηνη υιο μεγαλοεργολαβου δημοσιοων εργων που εχαιρε και αυτος και οι γονεις του ακραν υγειαν, Εγω με πατερα με αιματοκριτη 20 (στα ορια του θανατου που βρισκομαι τωρα λογω της ιδιας παθησης) η επιτροπη 3-2 απερειψε την αιτηση μου για κατ’εξαιρεση μεταθεση. Στην ταινια “Ενας Ηρως με παντουφλες” ο γλυπτης λεει στον στρατηγο την σημαντικοτερη αληθεια “οτι κανει κανεις για την πατριδα δεν ειναι ρουσφετι ειναι ΚΑΘΗΚΟΝ”. Εμεις (ολοι μας και οχι μονο οι πολιτικοι που ψηφιζουμε) δεν το καταλαβαμε αυτο το νοημα. Η θητεια ΠΡΕΠΕΙ να εξεταζεται για τον καθενα ξεχωριστα γιατι ετσι ειναι το σωστο. Ομως για αγραν ψηφων δεν πρεπει να γνονται εξαιρεσεις. Θυμαμαι 2 περιστατικα. 2η φορα υποψηφιος στη ΣΜΥ και οταν ακουω το ονομα μου φωναζω ΠΑΡΟΝ με τετοια φωνη που ο επικεφαλης λεει στον λοχια αυτον να τον παρουμε τετοιους θελουμε. Λιγους μηνες μετα η πληρης απογοητευση οταν η κυβερνηση που αντικατεστησε την οικουμενικη ακυρωσε τις εξετασεις μας και πηρε μονο 211 ατομα την λιστα των ονοματων να την δημοσιευει παραμονη Χριστουγεννων. 2 Περιστατικο. Στρατιωτης εξ αναβολης στο Μαυροδεντρι μια σειρα αργοτερα απο τοιν Σακη Ρουβα. Στο κιοσσκι ρωταει αλλος στρατιωτης τον λοχια για την επιλεκτικη συμπεριφορα του ΕΣ στο προσωπο του τραγουδιστη, Ο λοχιας με αφελεια του απανταει “μην κοιτας αυτον αυτος ειναι διασημος”…εξεγειρομαι φωναζοντας (θυμιζω οτι υπαξκοι και αξκοι σε κεντρα νεο συλεκτων κανουν την εκπαιδευση τους και αυτοι) τι απαντηση ειναι αυτη που του εδωσες .Πως περιμενεις να σε ακολουθησει στη μαχη οταν του εχεις πει αυτα που μολις ξεστομισες? Συμπερασμα. Πριν καθορισουμε πρωσοπικα την θητεια για τον καθενα πρεπει να αλλαξουμε αρχες σαν ανθρωποι.

Fedas

1.Θητεία υποχρεωτική έχουν όσα Κράτη απειλούνται υπαρξιακά. Κάποιοι το λένε για το Ισραήλ λες και εδώ δεν ισχύει το ίδιο.
2. Οι ίδιοι που αρνούνται την στράτευση για διάφορους λόγους αλλά κυρίως γιατί ‘πιάσαν την καλη’ κυρίως σε εργασιακά ζητήματα είναι οι ίδιοι που με την πρώτη ευκαιρία τα παρατάνε καθώς σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και όχι το κοινωνικό σύνολο και τις υποχρεώσεις που έχουν σε αυτό.
3. Η θητεία πρέπει να γίνει χρόνος εκπαίδευσης και κατάρτισης. 3μηνες πλήρους επιχειρησιακής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως φύλλου. Με μίνιμουμ 20 μέρες επιβίωση βουνό άλλες 20 σε παράκτιο περιβάλλον πλήθος βολών και εξοικιωσης με το οπλο. Φυλάξεις στρατοπέδων αποθηκών κλπ να βρουν άλλους τρόπους. Οι κληρωτοί θα πολεμήσουν αλλά το στράτευμα βασίζεται και πρέπει να βασίζεται στα στελέχη του και οφείλει να τα έχει στην καλύτερη κατάσταση και από εκπαίδευση και από συνθήκες και από τα πάντα.
4. Θέσπιση υποχρεωτικής συντήρησης κληρωτών ανά 2 έτια στο στρατόπεδο που θα χρειαστεί να παραστούν σε περίπτωση επιστράτευσης 15 ημερών με νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία και πλήρης ημερήσια αποζημίωση σε ποσοστό 50% εργοδότη και % κράτους. Για βολές συντήρηση και ενημέρωση σε νέα οπλα τακτικές.
5. Νικητής ήταν είναι και θα είναι αυτός που προσαρμόζεται πιο γρήγορα στο πεδίο. Δυστυχώς ο ΕΣ είναι ένα σώμα άκαμπτο με στερεοτυπικες ιδεολογίες και δόγματα τα οποία κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη πρέπει να αλλάξουν άμεσα.
6. Τέλος πάλι κατα την ταπεινή μου άποψη πιστεύω ότι η αποφυγή της θητείας έχει να κάνει για ένα μέρος ανθρώπων με ‘ιδεοληψιες ‘ , στους υπόλοιπους έχει να κάνει με την απαξίωση που νιώθει ο Έλληνας οπλίτης που υπηρετεί την Πατρίδα με λάθος τρόπους γιατί αυτή αντί να τον εκπαιδεύει και να τον σέβεται ως μαχητή τον έχει για να κλείνει τρύπες με ελλειπή εκπαίδευση και συνθήκες διαβίωσης μη σεβόμενη έτσι την προσφορά του. Γιατί μπορεί η θητεία να είναι υποχρεωτική αλλά πάνω από όλα είναι προσφορά των Ελλήνων στους Έλληνες.

ultorius

Ολους αυτους τους Στρατιωτικους-Επιστημονες που θα εκπαιδευσουν τους στρατιωτες σε τεχνολογιες αιχμης που ακριβως θα τους βρουμε? Γιατι προς το παρων ακομα και στη ΓΔΑΕΕ δε βλεπω να διοικηται απο δικηγορους και οικονομολογους. Και ειναι το κατεξοχην τμημα του στρατου που ασχολειται με συμβασεις δυσεκατομυριων.
Ας κανουμε την αρχη να εχουν τα στελεχη την εκπαιδευση που πρεπει για τη θεση που κατεχουν και βλεπουμε για τους κληρωτους. Και πολυ σημαντικο να υπαρχει σοβαρη αξιολογηση των στελεχων στη διαρκεια της θητειας τους.

Dimitri_Leeberakees

Το να κανουμε οτιδηποτε σαν το Ισραηλ ειναι σα να πηγαινουμε προς τα πισω. Για καθε εναν επιτυχημενο αποφοιτο μοναδων πληροφοριων υπαρχουν εκατονταδες κατεστραμενοι ψυχολογικα νεοι. Αλλα αυτο ειναι μεγαλη συζητηση που την εχουν ηδη κανει οι Ισραηλινοι και εχουν καταληξει σε συμπερασμα. Τωρα οσον αφορα το θεμα μας, ο στρατος ειναι χασιμο χρονου. Ειναι επισης αναξιοκρατικος οσο δεν παει, τοσο για τα στελεχη οσο και για τους στρατευσιμους. Οποιος μπορει να τον αποφυγει κανει παρα πολυ καλα για εναν και μοναδικο λογο. Ειτε εχεις παει στρατο ειτε οχι, το ιδιο ξερεις να πολεμας, δηλαδη καθολου. Εξαιρουνται φυσικα οσοι λιγοι υπηρετησαν σε επιλεκτες μοναδες η τους ετυχε διοικητης που ειχε μερακι να μαθουν 2-3 πραγματα. Εδω γυρναμε παλι στο οτι ειναι αναξιοκρατικος. Εγω υπηρετησα κανονικα Ελλαδα και ΕΛΔΥΚ και για παραδειγμα θα σας πω οτι στην ΕΛΔΥΚ μου ζητησαν να αγορασω τα ΕΛΔΥΚοσημα απο τη τσεπη μου. Για ποιον στρατο μιλαμε λοιπον και για ποια εκπαιδευση. Στο ΚΕΣΝ εκαναν ουρα τα στελεχη να κλεψουν τα ωνια. Στη θητεια μου αυτοκτονησε συναδελφος που δεν επρεπε να ειναι στο στρατο και οταν προσπαθησα να δωσω διασταση στο θεμα συναντησα τοιχο απο τον Τυπο. Ο στρατος οπως και πολλα αλλα ενστολα σωματα θελει ξεριζωμα και φτιαξιμο απο την αρχη. Εχω γιο και θα του πω στα 18 το εξης. Αν θελεις παιδι μου να πας σε ΛΟΚ κτλ να κανεις αυτα που βλεπεις στις ταινιες, μπαμ μπουμ, βολτες με αεροπλανα και πτωσεις με αλεξιπτωτα, προχωρα. Αν θελεις απλα να πας, μην πας, τραβα παρε ενα χαρτι.

TTA

Αγαπητη Πτηση,
 
Ευχαριστω που πιανετε ενα τοσο ευαισθητο θεμα και θα ηθελα επιγραμματικα να μοιραστω στα σχολια σας και μερικες δικες μου εμπειριες και σκεψεις.
 
Η στρατιωτικη θητεια ως θεσμος δεν ειναι βραχνας. Βραχνας ειναι η παρουσια του πολιτη ως μοναδικη συνταγματικη υποχρεωση χωρις την ουσιαστικη εκπαιδευση του ως αποτελεσματικου στρατιωτη. Αλλωστε θεωρω υποχρεωση του στρατου εξισου με την δικη μου, να παρεχει υψηλη εκπαιδευση στους πολιτες που παρουσιαζονται. Σε αυτην την αμφιδρομη σχεση λοιπον καμια πλευρα, ως συνολα, δεν αριστευει.
 
 Να προσθεσω επισης οτι κατα την ταπεινη μου αποψη δεν ειναι αναγκη η θητεια να ειναι υποχρεωτικη καθως ουσιαστικα ειναι ΠΑΝ-ευκολο να την αποφυγει καποιος.
 
Θελω να πω οτι ως εκ τουτου θεωρω την θητεια στον ελληνικο στρατο ουσιαστικα εθελοντικη εκ των πραγματων, οπως επισης θεωρω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των
 
Ελληνων στρατευσιμων ειναι κατ’αρχας ΚΑΙ κατ’ αρχην εθελοντες.
 
. Εξ αλλου ειναι προτιμητεοι ανθρωποι που θελουν παρα οι υποχρεοι, κι ετουτο ισχυει σε καθε εκφανση των ανθρωπινων δρατηριοτητων,με οτι συνεπαγεται αυτο. Οι δυνατοτητες σπουδων που δινεται στους στρατευμενους των Η.Π.Α.εντος στρατου η και μετεπειτα, καθως και αυτα που περιγραφετε στο αρθρο οσον αφορα την Ισραηλινη προσεγγιση, ως ανεγνωρισμενη υψηλη επαγγελματικη καταρτιση, οντως δειχνουν τα μονοπατια που πρεπει να εξερευνηθουν, οχι ως νοητικες ασκησεις στις οποιες οι Ελληνες πρωτοστατουμε, αλλα ως πραξεις πλεον, και εκει μειονεκτουμε, ωστε να βρεθει ο καταλληλος συνδυασμος
 
που ταιριαζει στην ιδιοσυγκρασια, τις δεξιοτητες αλλα και τα μειονεκτηματα πους εχουμε συλλογικα.
 
Περιληπτικα, στα περι καινοτομιας, για την οποια στους τομεις που αναφερομαστε εννουμε κυριως R&D (research and development), εαν δεν υπαρχει το περιβαλλον
 
και οι χορηγιες για καινοτομια σε καποιο γεωγραφικο μηκος και πλατος, τοτε απλα συμβαινει αλλου.
 
Το νομικο περιβαλλον και κατ’ επεκταση του το επιχειρηματικο παιζουν ρολο πρωτευοντα. Περι κονδυλιων: αυτα βρισκονται ειτε απο πολυεθνικους κολοσσους (με εμφαση στο research) η απο το κρατος (με εμφαση στο development) με ποιο αποτελεσματικη την
 
χρηματοδοτηση απο πολυεθνικες απευθειας σε πανεπιστημια ( μαλιστα οι πiο επιτυχημενες εταιριες στην καινοτομια και αναπτυξη συνεργαζονται με ενα η δυο, το πολυ). Απο εδω μπορουμε να ξαναγυρισουμε στον παραγοντα “περιβαλλον” και να σκεφθουμε σοβαρα…
 
Εννοω λοιπον οτι ουτε ικανη ουτε αναγκαια συνθηκη ειναι μεν
 
οτι αντιγραφοντας το Ισραηλ , πχ, θα εκτοξευθει η καινοτομια, ουτε δε οτι τα κινητρα που θα δωθουν στους πολιτες να μην αποφευγουν την στρατιωτικη θητεια θα πετυχουν πολλα.
 
Τελος πιστευω οτι η εθελοντικη θητεια υποχρεωνει τον συνειδητοποιημενο πολιτη να σκεφτει σοβαρα τις συνεπειες ειτε της στρατευσης του ειτε της
 
αποφυγης της, με ευθυνη αποκλειστικα ατομικη και παιρνωντας πανω του τα ευσημα αλλα και τις συνεπειες της οποιας αποφασεως του. Συνελοντι ειπειν

υπαρχει δρομος μπροστα μας προς την ενηλικιωση σαν κρατος και σαν πολιτες. Θελω και ειμαι αισιοδοξος.

dimitrov

Σε κάθε περίπτωση κύριοι το θέμα της θητείας που θίγουν αρκετοί φίλοι λαμβάνοντας ευκαιρία από το άρθρο είναι κάτι πολύπλοκο αλλά και ίσως όχι τόσο όσο φαίνεται αν είμαστε ρεαλιστές.
Πολλοί λένε για επαγγελματικές ευκαιρίες. Κλάιν μάιν. Και πριν από έναν αιώνα και κάτι είχαν οι Έλληνες επαγγελματικόυς καημούς αλλά πολεμούσαν 10 χρόνια. Δεν λέει τπτ αυτό.
Σε μια ιδεατή ελληνική κοινωνία όλοι θα κατανοούσαν το λόγο της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα και όλοι θα ζητούσαν κανονική στρατιωτική εκπαίδευση αντί για διάφορες τζιριτζαντζουλιές.
Το μόνο επιχείρημα που δέχομαι περί χαμένου χρόνου είναι η μη παρεχόμενη στρατιωτική εκπαίδευση. Εκεί καλά τα λένε οι φυγόστρατοι και οι διστακτικοί.
Κάποιοι φίλοι μίλησαν για θητεία στα 18. Ναι συμφωνώ και μιλάω εκ παραδείγματος προσωπικού. Κι εγώ τότε πήγα στα 18. Για την ακρίβεια δεν τα είχα κλείσει. Έχει πλεονεκτήματα πολλά αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
Το θέμα είναι πως οι κάτοικοι αυτού του τόπου δεν θένε να πηγαίνουν φαντάροι και για μένα απλά εθελοτυφλούν για το θέμα της Τουρκίας δλδ τον μόνο λόγο που έχουμε στρατό. Απλά πράγματα.
Πιστεύει κανείς πως θα είχαμε στρατό – αυτόν που έχουμε έστω – αν δεν ήταν η Τουρκία; Άρα λοιπόν που είμαστε; Σε μια σάπια κοινωνία; Παίζει και αυτό …. μόνο που αν κοιτάξει κανείς το κράτος απειλή θα δει πως κι εκεί υπάρχουν αντίστοιχες απόψεις. Δλδ ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν θέλει να υπηρετήσει. Καθότι εκεί παίζει και να πολεμήσει κανείς στα αλήθεια.
Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν …. από αυτή τη στάνη τέτοιο γάλα θα βγάζουμε τώρα και στο μέλλον.
Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να φτιάξουμε έναν επαγγελματικό στρατό. Καλύτερα ένας επαγγελματικός στρατός 80 χιλιάδων αντρών/γυναικών παρά αυτό που έχουμε τώρα. Αλλά μιλάω για αληθινό στρατό όχι για αστεία. Ήδη αν δεν κάνω λάθος έχουμε πάνω από 50 χιλιάδες στελέχη στον ΣΞ οπότε ….. Και ας υπάρχει και θητεία εθελοντική πχ 9 μηνών αλλά με πραγματική εκπαίδευση και με πραγματική εφεδρεία όπου οι κληρωτοί θα μοριοδοτούνται για ΑΣΕΠ, θα έχουν ΙΚΑ και βασικό μισθό.
Οι υπόλοιποι στο καλό και καλή επιτυχία στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Θα πω αυτό που λέγαμε και στις ΕΔ …. δεν θέλω δίπλα μου κάποιον που έρχεται με το ζόρι.
Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση …. δεν θες φαντάρος; Ωραία 30 χιλιάρικα και γλυτώνεις θητεία. Τυχαίο το νούμερο. Ένα ποσό ζητάμε που θα τζούξει αρκετά αλλά θα τραβήξει τον μέσο Έλληνα κανακάρη να τα δώσει. Να βγουν ακόμα και φανταροδάνεια ….. ουρές θα κάνουν έξω από τις τράπεζες. Όχι τπτ άλλο αλλά να δούμε και πόσο κοστολογούν και οι ίδιοι τον …. χαμένο χρόνο τους.
Και με αυτά τα λεφτά κόφτε βασικό μισθό και ένσημα σε αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θένε να αποφύγουν την θητεία. Δώστε τα και μπόνους στα στελέχη. Άμα ο άλλος είναι φτωχός ή εθελοντής και δεν γλυτώνει θητεία αντάμειψέ τον και δώστου και καλά μόρια για ΑΣΕΠ … ακόμα και για εισαγωγή σε ΑΕΙ.
Νομίζω πως αυτό θα πρέπει να γίνει. Ούτε στεναχώρια για τα παιδάκια που δεν θένε ούτε πολύς καήμος να βρούμε το σωστό βύσμα. Ούτε να μην μπορεί ο κάθε κανονικός στρατιωτικός να κάνει την δουλειά του με τον κάθε τυχάρπαστο. Πλερώ κι αντίο.

Observer-GR

Θητεία στην Ελλάδα, μια εξίσωση που ακόμη δεν έχει λυθεί.
Η διάρκεια θητείας και το είδος αυτής είναι πάντα παράγωγο των αναγκών που έχει να καλύψει μια χώρα καθώς και του βαθμού κινδύνου που διατρέχει.
Η κάλυψη των αναγκών μπορεί να γίνει με επαγγελματικό στρατό εφόσον η χώρα έχει οικονομικές δυνατότητες που εμείς δεν έχουμε ή με κληρωτούς εθελοντικής θητείας που εμείς δεν έχουμε ή υποχρεωτικής θητείας που αφορά εμάς.

Άρα το δόγμα της εκάστοτε χώρας πρέπει να διαμορφώνεται όσο το δυνατόν σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά και σύμφωνα με τα πεδία δράσης που έχει να καλύψει.

Η Ελλάδα καλείται να καλύψει-αντιμετωπίσει τα εξής πεδία,
α. Ορεινό – Αλβανία και Βουλγαρία
β. Ορεινό – Πεδινό – Ημιορεινό Πλευρά Σκοπιανών
γ. Πεδινό – Βαλτώδες – Ημιορεινό Τουρκία
δ. Νησιωτικό – Όλη η νησιωτική ζώνη της χώρας μας θα πρέπει στους σχεδιασμούς μας να συμπεριλαμβάνονται και τα Επτάνησα
ε. Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος – Κύπρος
στ. ΑΣΤΙΚΟ

Δηλαδή,

1. 4 θάλασσες, Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Λιβυκό και Ιόνιο Πέλαγος
2. 6.200 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, (ή 4.200 δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα σαφής καταγραφή αυτών),
3. συνοριακές γραμμές Έβρου σίγουρα, μάλλον και την Αλβανική αλλά πιθανά και τα σύνορα με τα Σκόπια.
4. αστικό πεδίο άμυνας , δηλαδή για εντός της χώρας σκόπιμες αναταραχές ή ……

Μόνο η περιγραφή των πεδίων που έχει να καλύψει η χώρα μας, (αν και μικρή σε έκταση), προκαλεί δέος, ούτε το Ισραήλ που περιβάλλεται από εχθρικές χώρες δεν έχει να καλύψει τέτοια ποικιλία σε μελλοντικά πεδία πραγματικών ή υποθετικών μαχών,

Το Ισραήλ καλείτε να καλύψει τα Πεδινό – Ημιορεινό αλλά κυρίως ερημικό που είναι πολύ πιο εύκολο πεδίο και Αστικό δηλαδή κατά ή εντός των πόλεων τρομοκρατικές ή άλλου τύπου επιθετικές ενέργειες όπως πυραυλικές επιθέσεις, μια χώρα που είναι έτη φωτός μπροστά από εμάς τόσο σε εξοπλισμούς, οργάνωση, υποδομές, υποχρεωτική θητεία και γυναικών κλπ., και μόνο η ανάγνωση των α, β, γ, δ, ε, στ, καταδεικνύει το μέγεθος της εξίσωσης που έχουμε να λύσουμε πρώτα και μετά να δούμε τις όποιες ωφέλειες τύπου Ισραήλ μπορούν να έχουν οι στρατεύσιμοι μας.

Stratilatis

Θεωρώ λάθος τη βασική ιδέα του Άρθρου για λόγους αρχής.
Δίνει άλλοθι στον Πατριωτισμό Ελληνικού τύπου όπου ο πατριωτισμός και η προσφορά στην Πατρίδα συνάδει μόνο με ωφέλη και στο θυμικό πολλών ΝεοΕλλήνων μεγαλύτερα από την προσφορά.
Δεν ξέρω ίσως να φταίει ότι μεγάλωσα με Αρχή ότι στους Γονείς σου, στα Παιδιά σου και στην Πατρίδα σου πρέπει να δίνεις τα όλον σου χωρίς να περιμένεις τίποτα ως αντίδωρο.

Νομίζω πρίν αρχισουμε να συζητάμε οργανώσεις, βελτιώσεις και ποινές θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε υγιή πατριωτισμό στα πρότυπα της Σιγκαπούρης ή της Ελβετίας.
Και πρίν προλάβει να μιλήσει κανένας για εχθρούς και γείτονες, τόσο η Σθγκαπούρη, όσο και η Ελβετία, έχουν υποχρεωτική θητεία και τον Στρατό τους των εφέδρων θα τον ζήλευαν πολλοί, τόσο από άποψη θάρρους, ισχύως και αποτελεσματικότητας.
Όταν αποκτήσουμε υγιή πατριωτισμό στα πρότυπα των παραπάνω χωρών που διδάσκει το καθήκον της αέναης προσπάθειας να γίνει η Πατρίδα ισχυρή και δυνατότερη θυσιάζοντας και την προσωπική μας ευδαιμονία, τότε όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν ως δια μαγείας.
Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν ΝεοΈλληνα να έχει την ίδια αίσθηση Πατριωτικού Καθηκοντος ώστε να θελήσει να μειωθούν οι ημέρες αδείας για να παραμείνει η Χώρα του ισχυρή, Ίσως για αυτό οι Χώρες αυτές υπάρχουν ακόμα, ενώ εμείς αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ πρωτεκτοράτου που είμαστε τώρα και υπόδουλης χώρας που θα χαθεί στην Ιστορία. Μη ξεχνάτε ότι η πτώση του Βυζαντίου έγινε όταν είχαμε την ίδια νοοτροπία εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φυγοστρατία.

Nikolaos

Θα ήμουν ευτυχής να ακούγαμε και κάποιο στέλεχος των ΕΔ, να μας μιλήσει για το θέμα, αλλά νηφάλια και αποστασιοποιημένα, όχι “συντεχνιακά”.

Και το λέγω διότι, καίτοι όχι στρατιωτικός, διακρίνω να διαιωνίζονται, και μεταξύ ακόμη καλοπροαίρετων σχολιαστών, ορισμένες πλάνες.

Υπάρχει η ιδέα ότι η θητεία πρέπει να κάνει όλους τους κληρωτούς καταδρομείς. Αλλά τι καταδρομείς! Να εκπαιδεύονται σαν το Ράμπο όλη μέρα, και να γυρίζουν πίσω να κοιμηθούν σε κρεβάτια στρωμένα από καμαριέρες, σε τουαλέτες καθαρισμένες από “προσωπικό” και με χόρτα και πευκοβελόνες να απομακρύνονται από κάποιους άγνωστους άλλους. Όπως ο συστρατιώτης μου, που όταν αισθάνθηκε κόπο μεταφέροντας κάποια υλικά στη μονάδα, τηλεφώνησε στον εργολάβο πατέρα να στείλει κάτι δικούς του ανειδίκευτους αλλοδαπούς, που πράγματι εμφανίσθηκαν στην πύλη, που δεν πίστευε όσα άκουγε!

Ρε αδέρφια, στα σπίτια σας έχετε υπηρεσία; Όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες; Αν έχετε και την πληρώνετε, μάγκες είστε. Αλλά τσάμπα υπηρεσία δεν υπάρχει.

Τι είδους στρατός είναι αυτός; Υπάρχει πουθενά στον κόσμο; Ξέρω καλά ότι οι SEAL/UDT κάνουν και φάκελο, και φασίνες, και καλλιόπες και όλα τα καλά! Ποιος θα τους τα έκανε; Τίποτε “ψαράδες” κληρωτοί; Δεν υπάρχουν!

Ο γιος της Βασίλισσας της Αγγλίας πήγε στον πόλεμο το 1982, στα Sea King, έκανε όπως όλοι αποστολές “κινούμενου στόχου” μπροστά απο το αεροπλανοφόρο μήπως και τραβήξει μακριά το 5ο και τελευταίο Έξοσετ αν εκτοξευόταν, κοιμόταν και ξυπνούσε μέσα στη φόρμα στον ιδρώτα και στη γλίτσα, ο εγγονός της πήγε στο Αφγανιστάν, σε φυλάκια αλεξιπτωτιστών στη μέση του πουθενά, και μεις ψάχνουμε υπηρέτριες στο Στρατό;

Η σκοπιά: Πόσες κάμερες να υπάρχουν γύρω από ένα αεροδρόμιο; Ποιος θα βλέπει την εικόνα τους; Έχει αυτιά και μύτη η κάμερα, πιάνει εκείνη την υποψία κίνησης μέσα σε χόρτα, την αναστάτωση των πτηνών, το γαύγισμα ενός σκύλου; Και στη διασπορά, θα πάρουμε και τις κάμερες μαζί να τις στήσουμε στο ξέφωτο; Θα κοιμόμαστε όλοι και ένας θα βλέπει το μόνιτορ;

Άλλος λέγει ότι “αν ο στρατός χρειαστεί να μείνει στην ύπαιθρο για εβοδμάδες, κάτι λάθος ΄χει το … δόγμα μας, είμαστε στον Α’ ΠΠ”. Λέγεται διασπορά, τα στρατόπεδα είναι γνωστά στον εχθρό και θα βομβαρδιστούν σαρωτικά τις πρώτε 24 ώρες του πολέμου, κάθε κινητοποίηση αρχίζει με την εκκένωση των στρατοπέδων, το 1974 έμειναν δύο μήνες έξω οι επίστρατοι. Και η αεροπορική απειλή έχει παροξυνθεί έκτοτε. “Δόγμα” που να προβλέπει ότι στρατός θα μάχεται από τα παράθυρα του στρατώνα δεν επινοήθηκε ακόμη.

Αλλά πραγματικά, ας γράψει κάτι ένα στέλεχος διότι διερωτώμαι πλέον αν και πόσοι έχουμε πάει στρατό με αυτά που γράφονται.

Το άλλο πάλι; Η στράτευση στα 18; Ποιοι θα κάνουν τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους, τους νοσηλευτές, τους κτηνιάτρους, τους προγραμματιστές η/υ, τους χημικούς στις μονάδες; Ποιοι θα γράφουν τις ΕΔΕ, που μένουν στη … διαταγή προς διεξαγωγή τους και για χρόνο ακόμη αν δεν εμφανισθεί στη μονάδα δικηγόρος φαντάρος; Ή μήπως πρέπει να τριπλασιάσουμε, με αβάσταχτο για τη χώρα μας μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος, το σώμα των αξιωματικών; Μήπως αυτές οι αξιώσεις των ηγεσιών των ΕΔ είναι συντεχνιακού χαρακτήρα, για να γίνουν προσλήψεις μονίμων στελεχών σε ειδικότητες που ΘΑΥΜΑΣΙΑ καλύπτονται από στρατευσίμους; Να μην πω ότι οι μεγάλοι είναι συνήθως πειθαρχημένοι και φιλότιμοι, έχουν ζήσει με πρόγραμμα (σπουδή, εργασία, κατά περίπτωση), σε αντίθεση με τους βλαστούς από τα εκτροφεία αλητών που είναι τα δημόσια λύκεια, που δεν ξέρουν ούτε κορδόνια να δένουν, ούτε πουκάμισο να κουμπώνουν (δεν θα το πίστευα αν δεν το είχα δει στη θητεία …). Και όσο για τα … κιλά, ο καθένας έχει την ιστορία του. Αν πήγαινα στα 18, θα ήμουν 80, όταν πράγματι παρουσιάστηκα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ήμουν 64.

Η λύση για την ανυποταξία δεν είναι ούτε τα 18, ούτε τα 19. Είναι οι αρμόζουσες στην απαξία του εγκλήματος ποινές. Υπηρετείς, άλλως φυλάκιση χωρίς αναστολή. Έλεγχοι στα αεροδρόμια. Απαγόρευση έκδοσης διαβατηρίου για ανυποτάκτους. Αρκετά με το καλαμπούρι.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49

Related News

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...

ΤΗΕΟΝ SENSORS: Πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό μέσα στο 2021

Η THEON SENSORS ανακοινώνει νέες πωλήσεις για το 1ο τετράμηνο του 2021 που ξεπερνούν τα €30 εκατ. σε Βόρεια - Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική,...

Poseidon’s Rage: Εντυπωσιακό βίντεο από την ελληνοαμερικανική άσκηση

Η διμερής άσκηση «Poseidon’s Rage» με τη συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε, από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου,...