Οι βιομηχανικές συνέπειες για την Τουρκία αν όντως παραλάβει S-400 από τη Ρωσία

20
Lockheed Martin Fort Worth Texas Photo by Alexander H Groves Production Line from Monorail FP170764 1707383 JSF F-35 AF Plant 4 04_06_17 Leeya Davis Image has NOT been released FOUO FOR OFFICIAL USE ONLY
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά από μια δεκαετία καλπάζουσας ανάπτυξης, η ολοένα και πιο ενεργή αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μπορεί να πέσει θύμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, που θα είχε ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σύστημα να αναπτυχθεί επιχειρησιακά για πρώτη φορά σε έδαφος χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε αρχικά το Δεκέμβριο του 2017 ότι θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα και από τότε έχει ξεκινήσει μία συστηματική κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ όσον αφορά το κατά πόσο θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και τις συνέπειες για την Τουρκία σ’ αυτήν την περίπτωση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστό ότι έχει τονίσει σε κάθε δυνατή περίσταση ότι η αγορά αυτή θα προχωρήσει και δεν θα ακυρωθεί σε καμία περίπτωση. Η πιο πρόσφατη περίσταση ήταν στην επίσκεψή του στην Μόσχα πριν λίγες μέρες.

Από την άλλη πλευρά, μία ομάδα γερουσιαστών και από τα δυο μεγάλα αμερικανικά κόμματα (Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικάνοι) Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής και της Γερουσίας δημοσίευσαν πρόσφατα στους New York Times μία αναλυτική καταχώρηση όπου ανέφεραν τα εξής: «Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, κανένα F-35 δεν θα προσγειωθεί ποτέ σε τουρκικό έδαφος. Και η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εξαρτημάτων, επισκευής και συντήρησης των αεροσκαφών, θα τερματιστεί με αποτέλεσμα οι τουρκικές επιχειρήσεις να βγουν από την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού του προγράμματος. Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα F-35, αλλά δεν είναι αναντικατάστατος»

Το αμερικανικό defensenews σε δημοσίευμά του με την υπογραφή του τουρκικής καταγωγής συντάκτη Burak Ege Bekdil  κι επικαλούμενο διπλωματική πηγή των ΗΠΑ, αναφέρει ότι το άμεσο κόστος των αμερικανικών κυρώσεων στην τουρκική βιομηχανία θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, «Και αυτό χωρίς να περιλαμβάνει τις έμμεσες συνέπειες».

Πολλές τουρκικές εταιρείες παράγουν εξαρτήματα για το πρόγραμμα JSF, μεταξύ των οποίων συλλογές της δομής και της ατράκτου του αεροσκάφους, εξαρτήματα του συστήματος προσγείωσης και πάνω από 100 τμήματα παραγωγής του κινητήρα F135 ακόμα και πτερύγια τιτανίου της εισαγωγής του κινητήρα.

Το δημοσίευμα του defensenews συνεχίζει απαριθμώντας αναλυτικά την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους. Αναφέρεται επιπλέον η μονάδα απομακρυσμένης διασύνδεσης πυραύλων, η πανοραμική οθόνη του πιλοτηρίου, συστήματα καλωδίωσης κεντρικού τμήματος, συγκροτήματα δομών του αεροσκάφους, υλικά για τον κινητήρα F135 του αεροσκάφους και έναν προηγμένο πύραυλο πλεύσης με ακρίβεια καθοδήγησης (σ.σ. αναφέρεται στον SOM).

Η Turkish Aerospace Industries (TAI) , προμηθεύει υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του F-35. Σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Northrοp Grumman η TAI κατασκευάζει και συναρμολογεί τις κεντρικές ατράκτους, παράγει την σύνθετική επικάλυψη του αεροσκάφους, τις θυρίδες οπλισμού και εισαγωγές αέρα από συνθετικά υλικά. Επιπλέον κατασκευάζει και σταθμούς ανάρτησης οπλισμού αέρος-εδάφους.

Άλλες τουρκικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για το F-35 είναι η Alp Aviation, η Ayesas, η Fokker Elmo Turkey (στη Σμύρνη), η Havelsan, η Kale Aerospace, η Roketsan, η Tubitak Sage και η Tusas Engine Industries.

Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχοποιήσουν ακόμα και στελέχη των εταιρειών αυτών ή κυβερνητικούς αξιωματούχους αρμόδιους για στρατιωτικές προμήθειες σε σχέση με τη σύμβαση των S-400. Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το defensenews: «Αυτό θα δημιουργούσε ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων … περιορίζοντας και σταματώντας διεθνή προγράμματα και συμφωνίες πώλησης που είχαν πετύχει τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνιών ανταλλαγής τεχνογνωσίας με μη αμερικανικές (αλλά δυτικές) αμυντικές οντότητες» Εδώ μιλάμε πλέον για μια άλλη σοβαρή ζημιά στην τουρκική βιομηχανία πέρα από την εκδίωξη από το πρόγραμμα F-35.»

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαταράξουν τρέχουσες και μελλοντικές εξαγωγικές προσπάθειες της Τουρκίας, όταν πρόκειται για συστήματα που ενσωματώνουν αμερικανικής προέλευσης εξαρτήματα ή υποσυστήματα, όπως το επιθετικό ελικόπτερο T129 που κατασκευάζεται από την TAI και διαθέτει δυο κινητήρες LHTEC T800-4A.
Η LHTEC, η οποία κατασκευάζει τον κινητήρα και τον προμηθεύει στην ΤΑΙ είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Honeywell και της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce.

Πάντως στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας υποστηρίζει σύμφωνα με το defensenews ότι οι αμερικανικές αυτές εκτιμήσεις περί των συνεπειών εκδίωξης από το πρόγραμμα του F-35 είναι υπερβολικές σκόπιμα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση.

Διαβάστε σχετικά παλαιότερη εκτενή μας ανάλυση, που ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από το παραπάνω δημοσίευμα:

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι βιομηχανικές συνέπειες αν η Τουρκία αποχωρήσει (ή την διώξουν) από το F-35;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Αν όντως η Τουρκία είναι κατασκευαστής σύνθετων υλικών της ατράκτου του F-35.
Αν όντως η Τουρκία έχει πραγματική στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία, τότε μία σύγκρουση Τουρκίας-ΗΠΑ θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Αμερική.

Οι Ρώσοι έχουν μείνει πίσω στην αεροναυπηγική και μια συνεργασία με την Τουρκία σε τέτοιου είδους θέματα τεχνολογίας-βιομηχανίας θα έκλινε την ψαλίδα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα είναι αποδεκτό από την Δύση.

Νομίζω είναι προτιμότερο (για τις ΗΠΑ) να συνυπάρχουν S-400 με F-35, παρά να δώσουν (οι Τούρκοι) βιομηχανικά απόρρητα στην Ρωσία…!

adpanos
Guest
adpanos

Δεν θεωρώ πως οι Ρώσοι έχουν μείνει πίσω στην αεροναυπηγική. Το αντίθετο μάλιστα πιστεύω.
Θεωρώ πως αυτό που ίσως θα ήθελαν οι Ρώσοι να αποκτήσουν ,θα ήταν πληροφορίες για υλικά RAM ή και για κάποια ηλεκτρονικά υποσυστήματα του αεροσκάφους, πράγμα που θεωρώ πως δεν θα έβρισκαν στους Τούρκους.
Οι Τούρκοι αν έφτιαχναν κάποια υποσυστήματα, αυτά δεν θα ήταν μέρος των “μυστικών” των F35.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Δεν διαφωνούμε, όταν λέω αεροναυπηγική εννοώ τα υλικά RAM, τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα, τους κινητήρες και οτιδήποτε συντελεί στην ολοκλήρωση ενός αεροπλάνου ως οπλικό σύστημα.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

και τι τους εμποδίζει να τα δώσουν και να έχουν και τα Φ-35;

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Φαντάζομαι οι ΗΠΑ…!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

χαχα Συμφωνώ.

Απλώς το λέω γιατί πιστεύω ότι τα βιομηχανικά μυστικά – αν τα κατέχουν όντως – το αν θα τα παραδώσουν ή όχι στη Ρωσία θα είναι επιλογή της ηγεσίας τους ασχέτως του αν θα πάρουν τα Φ-35 ή όχι. Αν τελικά πάρουν τα Φ-35 ο κίνδυνος βέβαια είναι ακόμη μεγαλύτερος δηλαδή να καλέσουν τους Ρώσους ή να προσπαθήσουν οι ίδιοι να κάνουν reverse engineering.

Όπως και να έχει πάντως οι ΗΠΑ έχουν θέμα. Όποια και να είναι η εξέλιξη, η τελική, ήδη αισθάνονται σοβαρή ανησυχία σχετικά με τη συνέχιση των βιομηχανικών συνεργασιών με την Τουρκία.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αν συνυπήρχαν S-400 και F-35 στην Τουρκία, τότε η Τουρκία όχι μόνο θα έδινε “μερικά” βιομηχανικά απόρρητα, αλλά όλο το αεροσκάφος άρα το σύνολο των βιομηχανικών μυστικών του.

Το πρόβλημα είναι πρόβλημα απώλειας εμπιστοσύνης (όση είχαν) και όχι να κλέψουν οι άλλοι το ίχνος του κτλ

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Ισως η αρχη για το ξηλωμα του πουλοβερ αμερικανοτουρκικη εμπιστοσυνη να μην ηταν η υπογραφη αγορας του συστηματος S400 αλλα κατι μηνες πιο πριν, στις 24/11/2015. Οταν φανηκε πως ο πολυσαλταρισμενος, και ολο το οικοδόμημα πισω του υπογραφει γραμμάτια που το κορμι του/τους δεν μπορει να αποπληρώσει. Ισως εκεινη την ημερα, πισω απο κλειστες δυτικες πορτες, ανδρες με μυαλό αντι για γιαουρτι μεσα στο καυκαλο (και καλαμπαλικια αντι για βιοχλαπατσα αναμεσα στα ποδια) ειπαν φωναχτα πως αυτους πρεπει να τους ξεφορτωθουμε. Απλα ολες οι κινησεις που κανουν έκτοτε, και χρησιμοποιω πληθυντικο διοτι ολοι τους βραζουν στο ιδιο καζανι, ειναι just… Read more »

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Όλη η αεροναυπηγική βιομηχανική υποδομή της Τουρκίας είναι 20-30 BGM-109 Tomahawk. Λογικά δεν πρόκειται να φτάσει εκεί το πράγμα. Λογικά…

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Περιμενω να δω ποτε θα κωλοτουμπιάσουν στην Τουρκια και θα κάνουνε γαργαρα τους S400. Κοινώς…. δεν θεωρω πως θα φτάσουμε σε αυτά τα σενάρια που θα φυγει κλωτσηδον η Τουρκια απο το προγραμμα του F35.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Το ποιο πιθανό ειναι να κανει κωλοτουμπα η Τουρκια, με ή χωρις Ερντογαν, το θεμα ειναι να μην παρασυρθούμε από την σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας και να πιστέψουμε ότι αυτή θα κρατήσει για πάντα, και γίνουμε οι “χρήσιμοι ἡλίθιοι” της περιοχῆς”.

Αυτο που θα επρεπε να μας απασχολει ειναι τι κανουμε μεχρι την κωλοτουμπα εμεις ωστε να θωρακισουμε την αμυνα μας (διαθεσιμοτητες, συντηρηση των υπαρχοντων οπλικων συστηματων, +τορπιλες κλπ &προμηθεια ucav) .

Παντα πρεπει να προνοουμε για να μπορουμε να αντιμετωπιζουμε οποιοδηποτε εξελιξη.

Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Προφανως ενα μερος των απωλειων θα καλυφθει εαν τελικα οι S400 καρασκευαστουν μερικως στην Τουρκία.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει κλονιστεί και κωλοτουμπα να κανει η Τουρκία προφανώς θα πάρει υποβαθμισμένο αεροπλάνο οποτε μαλλον δεν θα κανει…..
Εκτός αυτού σίγουρα δεν θέλει αεροπλάνο που οταν θέλει η ΗΠΑ θα το «σβήνει»……
Άλλο να επερνε και s400 και f35 αλλα αυτο μαλλον έληξε…..

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Η αίσθησή μου είναι ότι θα την χορέψουν στο ταψί, ίσως δοκιμάσουν να την ρίξουν και αν δεν συμμορφωθεί θα την αποχαιρετήσουν, χαιρετώντας τους Κούρδους.

Σημερινό αρθρο λέει:Πανωλεθρία για την Τουρκία: Απογοήτευσε ο γαμπρός του Ερντογάν στην εκδήλωση της JPMorgan στην Ουάσιγκτον/
https://www.mononews.gr/financial-times/panolethria-gia-tin-tourkia-apogoitefse-o-gampros-tou-erntogan-stin-ekdilosi-tis-jpmorgan-stin-ouasigkton

GiannisKr
Member
Active Member
Γιάννης Μ.

Έχω παρατηρήσει ότι σε όσους ομιλούν από Αμερική, αναφέρουν S400 ή F35 εννοώντας μη παράδοση του τελευταίου. Υπάρχει ενδεχόμενο, οι Τούρκοι ναι μεν να μην θέλουν την απόκτησή του, αλλά να επιθυμούν τη βιομηχανική συμμετοχή ως υποκατασκευαστές; Έτσι και αλλιώς τα F-35 και στην Τουρκία να μην πάνε, δεν θα χαθούν. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό βάσει συμφωνιών ως τρίτη στην εκτόνωση της αμερικανοτουρκικής κρίσης και μη διάρρηξη της συνοχής του NATO;

chriskri
Member
Active Member
chriskri
Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν μας διαβάζετε τακτικά;
https://www.ptisidiastima.com/f-35s-turkeys-smallest-problem-by-a-possible-us-arms-embargo
Το έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολλούς μήνες

chriskri
Member
Active Member
chriskri

Παρέπεμψα στο συγκεκριμένο άρθρο γιατί αναφέρεται σε προεργασίες από την πλευρά της TuAF για αυτό που γράψατε τον Αύγουστο. (σαν να άρχισαν να αγχώνονται) twisted

milman
Member
milman

Να , αλλά θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την ανάπτυξη άλλων τούρκικων προϊόντων ,μεταξύ τον οποίων και ένα τούρκικο αεροπλάνο. Από την άλλη μεριά οι Αμερικανοί θα δώσουν την δουλειά σε κάποιους Ευρωπαίους, οι οποίοι μάλιστα είχαν διαμαρτυρηθεί από την αρχή για το τεράστιο βιομηχανικό έργο που είχαν πάρει οι Τούρκοι Έτσι θα κρατήσουν και ποιο “φρόνιμους” τους Ευρωπαίους που αργά η γρήγορα θα βαρεθούνε να χάνουν θέσεις εργασίας,και θα εμφανισθούν ενωμένοι με μια airbus για μαχητικά αεροσκάφη,

GPA
Guest
Γεωργιος Παρασκευοπουλος

3,3% το ελληνικό δεκαετες διαψεύδοντας τις κασσανδρες και όσους κράζουν καθώς και τον Φιλιππο