Πύραυλοι σε εμπορευματοκιβώτιο (και) από την Κίνα

7
2571
TOPSHOT - Chinese police officers watch a cargo ship at a port in Qingdao in China's eastern Shandong province on March 8, 2018. China's trade surplus with the United States narrowed for a second month in a row in February, dropping to 21 billion USD, official data showed on March 8, amid rising trade tensions with the Trump administration. / AFP PHOTO / - / China OUT (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 33
  •  
  •  

Η Κίνα είναι πιθανό να κατασκευάσει μια έκδοση του πυραύλου πλεύσης μεγάλης εμβέλειας YJ-18 που θα μπορούσε να χωράει κι εκτοξεύεται από ένα εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ). Αυτή η έκδοση θα ονομαζόταν YJ-18C και θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να μετατρέψει το στόλο των φορτηγών της πλοίων σε δυνητικά πολεμικά πλοία και τα εμπορικά λιμάνια σε πυραυλικές βάσεις.

H νέα έκδοση του πυραύλου αυτού αναφέρεται ότι βρίσκεται στη φάση της πτητικών δοκιμών. Ο συγκεκριμένος πυραύλος θα αποτελούσε έκδοση προσβολής στόχων εδάφους ενός ενός εξελιγμένου αντιπλοϊκού πυραύλου που θα χρησιμοποιούσε εκτοξευτές που εξωτερικά θα έμοιαζαν με ένα τυποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο, καθιστώντας έτσι πρακτικά αδύνατο στον εντοπισμό του.

Το YJ-18C είναι το αντίστοιχο του ρωσικού πύραυλου πλεύσης Club-K που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία γύρω στο 2010 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μέσα από τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια. Το Ισραήλ έχει κι αυτό φτιάξει κάτι αντίστοιχο, μία έκδοση του βαλλιστικού πύραυλου Lora που μπορεί να εγκιβωτιστεί μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο. Ακόμα και στις ΗΠΑ έχει υπάρξει παρόμοια πρόταση, που παρουσιάστηκε πέρυσι το φθινόπωρο από τη Northrop Grumman.

Το όπλο θα μπορούσε επίσης να πωληθεί στο Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, όπως έχει κάνει η Κίνα στο παρελθόν με άλλα όπλα, μεταξύ των οποίων και εκτοξευτές πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Τέτοιοι πυραύλοι εμπορευματοκιβωτίων θα είχαν άπειρες χρήσεις. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε εμπορικά πλοία που θα έπλεαν ανεμπόδιστα και χωρίς υποψία κοντά στις αμερικανικές ακτές ή ακόμα και μέσα στις ίδιες τις αμερικανικές λιμενικές εγκαταστάεις πριν από μια πολεμική αναμέτρηση.

Θα ήταν τότε ένα απίστευτο πλεονέκτημα αιφνιδιασμού για την Κίνα ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεδομένου του αριθμού κινεζικών φορτηγών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται σε λιμένες των ΗΠΑ τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική ακτή.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 33
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Trusted Member
Aris

Ο πλήρης αφνιδιασμός και ο εφιάλτης όλων…
Φαντάζομαι θα γίνουν ρεσάλτα για ψύλλου πήδημα και έλεγχος ακόμα και στα σωσίβια

Gunner
Member
Trusted Member
Gunner

Αυτή η λογική είναι ότι πρέπει για την Ελλάδα. Μπορεί να έχει πυραύλους όπου μπορεί να φανταστεί κανείς, με την πιο αποτελεσματική παραλλαγή. Ουσιαστικά άτρωτα από ISR μέσα και από κατασκόπους που κυριολεκτικά δεν θα ξέρουν που να κοιτάξουν για να βρουν τους πυραύλους.

x-m
Member
Noble Member
x-m

Δεν συμφέρει κανέναν η μαζική παραγωγή τους . Δυνητικά αποτελούν μεγάλη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο. Μέχρι πρωτότυπο, το πολύ……..

NikolakiEfentis
Member
Noble Member
NikolakiEfentis

Κάποια από τα μεγαλύτερα container ships είναι Ελληνικά. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι που θα σκεφτόμασταν χρήσεις τους…

Μάνθος
Guest
Μάνθος

Είναι λίγο ρίσκο με την έννοια ότι αλλάζει τους κανόνες και όλα τα φορτηγά πλοία θα αποτελούν στόχους,

NikolakiEfentis
Member
Noble Member
NikolakiEfentis

Έχεις δίκιο, αλλά φαντάσου να φένα κάνα-δυο Κινεζικά container ships της COSCO, τί πανηγύρι θα γίνει (!)… grin

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Για να το πάω παραπέρα σίγουρα με κάποιες μικρές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να απο προσγειώνονται και F35B……εχουμε κολοσσιαία σούπερ τάνκερ και αλλα……